Обречената борба срещу икономиката на споделянето

Обречената борба срещу икономиката на споделянето

© Thomas White, ReutersИкономиката на споделянето и непосредствените сделки между собственици и потребители не се нравят нито на традиционния бизнес, нито на повечето правителства. Традиционният бизнес ги разглежда като активна и силна конкуренция, която се побеждава най-лесно, като бъде заклеймена като нелоялна; на правителства пък не се нравят, тъй като успяват все по-умело да се измъкнат от опитите за регулация и облагане са данъци.


По тази причина традиционният бизнес и правителствата опитват най-често чрез регулация или съдебно преследване да отстранят платформите за споделена икономика. Не случайно в градовете, където Uber е забранен, това най-често става след масови протести от страна на таксиметрови шофьори и компании, не че местните власти обикновено се дърпат прекалено много.


Платформите за краткосрочно отдаване на квартири също често стават обект на подобни акции – не е изненадващо, че тази седмица министърът на транспорта Николина Ангелкова предложи по-строга регулация на туристическите платформи на европейско равнище, която явно се ползва и с подкрепата на други министри на туризма в ЕС. Мотивацията също е тривиална – наемането на квартири онлайн направо от собствениците им се представя като сива икономика и се допуска (без да има реални данни за това, обаче), че предлаганите в онлайн платформи квартири не отговарят на стандарти и критерии за качество и безопасност.
Решението на тези "проблеми" обаче идва с големия чук – според министъра онлайн платформите трябва да рекламират само такива квартири, които са регистрирани според местното законодателство, а в противен случай да понесат санкции.


Подобна идея обаче е не само трудно изпълнима, но и вредна. Трудно изпълнима е най-вече поради високата цена на приложението ѝ – докато при традиционния бизнес могат пряко да контролират и регулират фирмите, които извършват дейност на територията им, то онлайн платформите играят единствено ролята на посредник, който сам по себе си не извършва никаква услуга освен посредничеството, а и често развиват тази си дейност в рамките на друга юрисдикция (Европейската централа на Airbnb например е в Дъблин и фирмата оперира в рамките на ирландското законодателство). Дори и да допуснем, че хармонизация на законодателството на европейско ниво е възможна, следенето и контролът ще стават все по-скъпи и трудни с развитието на технологиите, а платформите ще намират все по-нови и усъвършенствани подходи за задоволяване на нуждите на клиентите си независимо от опитите за осуетяване на дейността им.


Вредна е, тъй като по своята същност представлява опит за възпиране на развитието на туристическия бранш, което влиза в разрез с интересите на потребителите. Причината, поради която онлайн платформите за наемане на квартири съществуват, е, че потребителите ги предпочитат пред традиционните хотели и туристически агенции.


Предпочитат ги, защото им предлагат много по-богат избор от регулираните и лицензирани места за настаняване, така че да могат да се насочат точно към това, което отговаря на нуждите им. От значение тук са и цените –тъй като неурегулираният пазар оперира в условия на много по-голяма конкуренция, то онези, които предлагат жилищата си онлайн за временно ползване, се виждат принудени да предлагат все по-конкуренти цени и условия не само от традиционните хотели, но и от останалите потребители на платформата. Това става възможно именно тъй като не са обременени с всички регистрационни, разрешителни и контролни режими, които важат за традиционния бизнес, и ако те им бъдат наложени, основният губещ ще е именно крайният потребител – откъм цена, откъм качество или и двете.


Характерен аргумент е, че регулацията на онлайн платформите се прави именно в защита на интересите на потребителите. Регулирането на традиционните услуги за настаняване е до известна степен оправдано най-вече заради ограничените възможности на потребителите да контролират качеството на услугите, които получават. При онлайн платформите обаче този контрол се извършва не чрез твърди регулации и стандарти, а чрез мнението и оценката на останалите потребители. Тъй като отдаването е изцяло доброволно, системата лесно отхвърля и некоректните наемодатели, и наемателите, които правят поразии, благодарение на ниския им рейтинг и лошите оценки. Тук наблюдаваме пазарна регулация в една от най-чистите ѝ форми – участниците не разполагат с никаква формална гаранция, че ще спазват уговорените правила, но въпреки това продължават да ползват услугата.


В крайна сметка опитите за регулация на онлайн платформите са преди всичко реакция на традиционния бизнес – за него е по-евтино и по-лесно да лобира в посока забрана на алтернативите от сферата на споделената икономика, вместо да се конкурира с тях и да се адаптира към новите условия, за сметка на интересите на потребителите. Това обаче надали е в състояние да спре развитието на икономиката на споделянето, особено в дългосрочен план, тъй че е в интерес и на властите, и на бизнеса да привикват към новата конкуренция.


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 530 Неутрално

  “Това обаче надали е в състояние да спре развитието на икономиката на споделянето, особено в дългосрочен план, тъй че е в интерес и на властите, и на бизнеса да привикват към новата конкуренция.”

  Не е в интерес на властите, не е в интерес на бизнеса, но е в интерес на клиентите и обществото. Точно поради тази причина, въпреки съпротивата, икономиката на споделянето ще бъде успешна...

 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  А какво става, когато интересите на едни потребители се сблъскат с интересите на други граждани? Установено е например, че повишаването на броя на предлаганите в платформата Airbnb апартаменти повишава и наемите и продажната цена на имотите в района?

  http://uk.businessinsider.com/statistics-data-airbnb-rent-prices-2016-10
  https://www.citylab.com/equity/2017/08/where-airbnb-is-raising-rents/535674/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3164 Неутрално


  ""Икономиката на споделянето и непосредствените сделки между собственици и потребители не се нравят нито на традиционния бизнес, нито на повечето правителства""

  На далаверата вече "икономика на споделянето" ли и се казва?
  Плтформа за "споделен" обмен на валута и банкиране; или иначе казано - връщане към Магурата. Ай смях!
  Ако трябва нещата да са точни, става въпрос за користно споделяне, става въпрос за мнимо споделяне с цел печалба при избягване на присъщи регулации установени във всеки бизнес. Така де, кой ти мисли за данъчна равнопоставеност на субектите.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Разглеждането на gig-икономиката само като uber и airbnb е твърде ограничено. Съществуват вече доста платформи за кредитни и финансови услуги, а дори и ипотеки, които свързват хора с пари и нуждаещи се от пари на заем. От друга страна Ибей и Крегслист съществуват отдавна. Появиха се и много платформи за споделяне на офиси, крауд-фъндинг и т.н. Изобщо да не говорим за вековния бизнес гледане на деца/стари хор.

  Както и да го погледнем, единственото сигурно в промяната е самата промяна.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  Мдаа, достатъчно е да наречеш банална таксиметрова или хотелиерска услуга "споделена" и да напишеш някаква апликация за андроид и готово - то става ултрапрогресивно и мегаготино, само да не му пречат някакви си изисквания, данъци, закони и прочие глупости.
  А когато неизбежно бъдат прецакани от поредния Спас, адептите пищят "няма такава държава", "къде гледат институциите" и прочие.
  А, и редовно се оплакват от "сивата икономика", колкото и да е смешно........

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Глупости на килограм! Тази "споделена" икономика е все едно всички да прозвеждат мляко под срогият контрол на държавните органи, но някой, защото бил "споделял" с клиентите си да призвежда в незаконна мандра, без никакъв санитарен контрол! Ако за всяко място за отдаване за краткосрочен наем има изисване да бъде категоризирано, то то важи за ВСИЧКИ! Не само за хотелите. В противен случай пазарът се изкривява от нелоялна конкуренция. За платформите не е проблем да изикват още един документ от наемодателите. Какво от това, че са нейде в Ирландия! Както казах, защитата на незаконни бизнеси, нетговарящи на държавните регулации и изисквания, и ,много често опериращи в сивият секотор е особена глупост и не подхожда на разни "Институти за пазарна икономика."! Или целият сектор се либерализира, или всички спазват правилата. Няма път по средата!!

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  За мен "споделянето" си е таксиметраджийска или хотелиерска услуга, за която не се плаща данък.
  Доволен съм, че не ми се налага да ги ползвам.

  Еретик
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Хубаво е да няма "сива икономика", но за клиентите такива платформи за споделяне са много по- изгодни и е логично да са търсени. Докато обаче се изравнят условията за всички страни ще мине много време и усилия ако изобщо се случи. Все пак хората винаги намират нови начини да спестят някой лев.

 9. 9 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  Че технологиите позволяват дизруптване и предефиниране на традиционни бизнес модели в голям мащаб е ясно. Тепърва ще има размествания на много пластове. Прави впечатление обаче хипарския ентусиазъм на анархо левичар прогресистите как 'прецакват' държавата и колко са напредничаво ентерпреньористични, обаче както е споменал един от участниците - докато не се нахендрят на бат Спас и тогава почват левичарските сълзи и сополи за превзетата от мафията държава :)

  Има много кафе да се изпие и пуканки да се изядат докато гледаме шоуто от първия ред, голям кеф

  Use your Illusion
 10. 10 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  А за много хора (предлагащите ресурси) споделянето е бизнес и както във всеки бизнес си плащат данъците.

 11. 11 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Юбер е толкова споделена услуга, колкото са и таксиметровите компании.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  Държавата си умира да стане собственик на парите ви..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  Че технологиите позволяват дизруптване и предефиниране на традиционни бизнес модели в голям мащаб е ясно. Тепърва ще има размествания на много пластове. Прави впечатление обаче хипарския ентусиазъм на анархо левичар прогресистите как 'прецакват' държавата и колко са напредничаво ентерпреньористични, обаче както е споменал един от участниците - докато не се нахендрят на бат Спас и тогава почват левичарските сълзи и сополи за превзетата от мафията държава :)Има много кафе да се изпие и пуканки да се изядат докато гледаме шоуто от първия ред, голям кеф
  —цитат от коментар 9 на saint evlampi


  Най-забавното е как въпросните умнокрасиви андрешковчета не могат да схванат връзката между "прецакването на държавата (данъчните, ХЕИ, общината, абе който и каквото се сетите)" и разбитите тротоари с паркирани по тях трошки, калните "детски" площадки, свръхзастоените "елитни" баири и прочие прелести.
  Особено комични са ревовете на измамените камилчета от сорта "ама аз съм данъкоплатец, имам право да изисквам от институциите да има ред в тая държава"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Вместо държавата да налага регулации на споделения бизнес, май е по-добре да поотпусне каиша на обикновения. Това ще го направи несравнимо по-конкурентен...

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 15. 15 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Има разлика между регулиран бизнес и бизнес, който не плаща данъци. Не смесвайте нещата!

  Повечето утвърдени платформи и потребители от двете страни си плащат данъците в съответствие с местното законодателство. Дори там ‘сивия’ елемент е много по-малко отколкото в традиционния бизнес.

  От друга страна регулациите са нужни само когато има голям риск за обществото и масовия потребител. В повечето случаи няма такова нещо при споделените платформи, дори напротив положително е за обществото.

  Така че противниците са против основно от завист и липсата на качества за конкуренция и съответно лобирането за регулации е единствения им изход.

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре би било авторът да учи мисли повече,
  преди да споделя прибързана мисла:

  "Икономиката на споделянето и непосредствените сделки
  между собственици и потребители
  не се нравят нито на традиционния бизнес,
  нито на повечето правителства."

  Не съществува собственик, който да не е потребител.
  Всеки потребител е собственик на нещо.

  Не е "сделка", а писмен или устен Договор.

  Договор между Доставчик на услуга или на полезна вещ или имот под наем
  и Потребител наемател.

 17. 17 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ... наемането на квартири онлайн направо от собствениците им се представя като сива икономика ...

  Що за глупости, при Airbnb и uber няма плащания кеш, всичко минава по банков път и НЯМА КАК ДА СКРИЕШ приходите.

  Няма как да се спре прогреса!

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Всеки се мъчи да изиграе държавата и 99% от тях пищят, че "няма такава държава".

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  "предприемчиви", бе ;
  изкажи се солидно, с консервативни изрази :)

  До коментар [#9] от "saint evlampi":

  Прави впечатление обаче хипарския ентусиазъм на анархо левичар прогресистите как 'прецакват' държавата и колко са напредничаво ентерпреньористични...

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Всеки се мъчи да изиграе държавата и 99% от тях пищят, че "няма такава държава".
  —цитат от коментар 18 на stedim


  :))))))

 21. 21 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#2] от "baba_zozolana":

  Има такъв ефект определено. Освен вдигането на наемите, намаляват и възможностите за наемане под наем, което пък удря и по икономиката на града най-вероятно, защото като не можеш да живееш там където работиш, е много вероятно да си тръгнеш. Друг ефект, за който става дума е самото обезлюдяване на големи части от централните зони на града. Със сигурност има и много други непреки "вреди".
  Лично ползвам такива услуги (най-вече от типа на airbnb), но съм съгласен, че трябва да има и регулация, но не в тоталното органичаване на тези дейсности, а по-скоро в посока споделянето да е наистина споделяне, а не повод да си изкараш платформата на борсата.

 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 638 Весело

  Повечето от писалите в тази тема не правят разлика между Сива икономика и споделена икономика. А прилики всъщност няма. При споделенета икономика данъци се плащат и в този смисъл тя е съвсем Бяла. Проблемът е че държавата на #кой не може да размаха бухалка пред неудобните ... айде ватенки, тичайте в ПАСОК да ви дадат опопрки :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#13] от "pag":
  Най-забавното е как въпросните умнокрасиви андрешковчета не могат да схванат връзката между "прецакването на държавата (данъчните, ХЕИ, общината, абе който и каквото се сетите)" и разбитите тротоари с паркирани по тях трошки, калните "детски" площадки, свръхзастоените "елитни" баири и прочие прелести.

  В момента твзи споделени услуги в бг са някакви части от процента от тези на традиционните. Не виждамкак тази споделена икономика е причина за изброените от теб счупени плочки, кални прощадки и др. Явно другаде е проблема

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Що за глупости, при Airbnb и uber няма плащания кеш, всичко минава по банков път и НЯМА КАК ДА СКРИЕШ приходите.
  —цитат от коментар 17 на vtl53383951

  Така е, обаче ЮБЕР и Airbnb като юридически лица са регистрирани някъде си и не са задължават да предоставят данни за тези плащания. Ако се създаде регулация, според която тези сайтове се регистрират във всяка отделна държава, където набират "доставчици" на услуги, и предоставят на данъчните органи в тези държави обобщена информация за всяко лице, получило доходи, то всичко ще бъде ОК. Обаче тези сайтове не го правят...

  Допълнително, за споделеното пътуване, трябва Юбер да изисква и задължително да проверява правото на лицата да извършват такива услуги, защото сега е абсолютно възможно човек да се качи да го вози някой с отнета книжка!

 25. 25 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#13] от "pag":

  Анархолевичарчета сър - аз имам само права, другите имат само задължения

  Use your Illusion
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  ... наемането на квартири онлайн направо от собствениците им се представя като сива икономика ...Що за глупости, при Airbnb и uber няма плащания кеш, всичко минава по банков път и НЯМА КАК ДА СКРИЕШ приходите.Няма как да се спре прогреса!
  —цитат от коментар 17 на vtl53383951


  Колега, скриването на приходи е само една от многото хватки за избягване от плащане на данъци.
  Интересно също кой ви е грозно заблудил, че ако плащате по банков път не можете да криете данъци?

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#19] от "dnevnikar":

  Като извадя айфоня у старбъкс до двойното лате и превключа на прогресистки новговор съм същи напредничав ентерпреньор-умнокрасивец. Требе да сме в крак с времето :)

  Use your Illusion
 28. 28 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  не знам точно какво им бърка на бакшишите и на ханджиите в джоба но аз лично ползвам airbnb от 7 години вече като пътувам. ползвам и юбер и до сега с малки изключения съм супер доволен. тукашните бакшиши като спряха юбер в България се мислят за много хитри но например ако ми се налага да ползвам такси винаги, ама винаги им казвам далечна дестинация да се полакомят и после си спирам където искам. давам им абсолютно точно пари колкото пише на апарата и ако пушат от чиста спортна злоба щото и аз пуша понякога ги моля да спрат да пушат и да сменят станцията. та така..

 29. 29 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#10] от "zippie":


  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":А за много хора (предлагащите ресурси) споделянето е бизнес и както във всеки бизнес си плащат данъците.
  —цитат от коментар 10 на zippie


  След като е бизнес, то този бизнес трябва да спазва всички регулации за да функционира. :-) Ако има лицензиране, да си купи лиценз, ако има категоризиране, да си получи категория. Никой не е против хората да правят бизнес. Против сме да получават конкурентно предимство, защото не спазват изискванията на закона и твърдят, че тях не се отнасят.

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Весело

  Всеки се мъчи да изиграе държавата и 99% от тях пищят, че "няма такава държава".
  —цитат от коментар 18 на stedim


  Много беше забавен един, дето ревеше "няма такава държава" по повод неправилното паркиране в рубриката "Новини от вас".
  Беше си снимал и собствения таралясник (с лепенка "нема такава държава" на задното стъкло, разбира се) - насред "градинката" пред блока ужасно ръждив и мръсен Фолксваген Пасат В3 (произведен около 1985 година) със затъмнени стъкла.
  Във форума се оправда че бил паркирал там, защото "селяните" били заели всички места....
  Красота.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Неутрално

  В Андрешко-ландия най-голямата драма е дали някой е успял да скрие лев, два от данъци. Голяма далавера, няма що!
  Това са бизнеси, нови бизнес модели за милиарди и ни се случват сега. Не скатаването на данъци им е в главите на тези, които ги движат.

 32. 32 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#29] от "xox55541929":

  И къде е проблема?
  Uber (както и Lyft) са си намерили ниша и си развиват бизнеса. Спазват всички регулации на така дефинирания си бизнес. Не са таксиметрови услуги, че да спазват регулациите за таксиметрови такива. Все едно Barnes & Noble да ревнат, че Amazon им е изял бизнеса, понеже вторите не спазват регулациите.

 33. 33 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Що бе...?! Под погледа на същата тази държава има и едни други мошеници с жълти коли, които ти представят сметка за 50 лева на километър, нали? И от дълги години все слушаме, как нищо не можело да се направи. Точно тия, дали плащат данъци според тебе или им пука, за разбитите тротоари? Или си мамят полуофициално, докато ДАИ, МВР, НАП и прочие мънкат услужливо и чупят пръсти...?!
  Наскоро към ИлиЯнци ходил ли си? Ами цял свят знае, че там се продава контрабандна стока. Фактури и касови бележки не се издават или в най-добрия случай на смешна стойност, спрямо оборота. Но, данъчни там не стъпват и по медиите слушаме, какви грандиозни успехи имало в борбата с контрабандата...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  До коментар [#33] от "tww09306483":

  Целият ви пост, колега, може да се синтезира в следната шаячна мъдрост "ма те другите крадат, мамят, лъжат, аз що да спазвам закона, да не съм балама?"
  Наистина, защо ли?

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#32] от "zippie":

  "Не са таксиметрови услуги, че да спазват регулациите за таксиметрови такива.""

  А какви са?
  Превозват пътници... "споделянето" е шашмалогия за наивници от страна на превозвачите. Впрочем, платформите заблуждават, че всяко пътуване осъществено чрез тях е само и единствено споделено; и доброволно наелите се при тях превозвачи не извършват таксиметрова услуга, ами споделят пътуване.

 36. 36 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#34] от "pag":

  А аз колега усещам, че не може да отговорите нищо по същество и започвате да ми говорите, за сложното международно положение...! Милиционерче? От ГЕРБ, нали...? :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 37. 37 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  До коментар [#32] от "zippie":


  До коментар [#29] от "xox55541929":И къде е проблема?Uber (както и Lyft) са си намерили ниша и си развиват бизнеса. Спазват всички регулации на така дефинирания си бизнес. Не са таксиметрови услуги, че да спазват регулациите за таксиметрови такива. Все едно Barnes & Noble да ревнат, че Amazon им е изял бизнеса, понеже вторите не спазват регулациите.
  —цитат от коментар 32 на zippie


  Наистина ли? Тогава да изскват от шофьорите си лиценз за извършване на таксиметрова дейност. А Еърбнб да изискват документ за категоризация на обекта. :-) По какво Юбер се различават от една централа на другите таксита. Там също колите са на шофьорите, централата е само посредник и взема процент, но само лицензирани коли с определените обозначителни по закон знаци могат да работят към тези централи?
  Сравнението с книгите е крайно неуместно. Там няма държавни регулации, лицензиране, затраховане.

 38. 38 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#35] от "gmbh":

  А какви са?
  —цитат от коментар 35 на gmbh

  Система за извикване на лимузини („черните коли“) по поръчка.

  За лимузините има по-малко регулации, отколкото за такситата (те например могат да си определят сами цените, вместо да им ги определят регулаторите), но те имат едно голямо регулаторно ограничение. За разлика от такситата, които могат да вземат пътници, които ги спират на улицата, лимузините трябва да бъдат поръчани предварително. А с приложение за смартфон условието „предварително“ става автоматично изпълнено.

 39. 39 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 638 Весело

  Повечето от писалите в тази тема не правят разлика между Сива икономика и споделена икономика. А прилики всъщност няма. При споделенета икономика данъци се плащат и в този смисъл тя е съвсем Бяла. Проблемът е че държавата на #кой не може да размаха бухалка пред неудобните ... айде ватенки, тичайте в ПАСОК да ви дадат опопрки :)
  —цитат от коментар 22 на danvan


  Да се чете п а с О л :) гледам ватентинке в темата са 6 ма дигат патардия за 60 :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 40. 40 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#27] от "saint evlampi":

  Не, трябва да извадиш Вертю, от ония дето ги раздават безплатно и да минеш на банкянско-правешко наречие, че да си ясно обозначен...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 41. 41 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Проблемът не е в споделената икономика, а в регулацията на традиционните форми на бизнес, независимо дали говорим за превоз или за нощувка. Опитът на държавата да оправдае нови регулации с необходимостта да се поддържат съществуващи регулации може само да придизвиква присмех, ако не водеше до съществени щети за икономиката и за всички нас. На този свят има само едно нещо, което се нуждае от регулация и това е държавата, защото не съществува свободен пазар на държави.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 42. 42 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#37] от "xox55541929":

  Наистина ли?
  —цитат от коментар 37 на xox55541929

  Наистина.
  Относно сравнението с Amazon, пусни търсене за комбинацията uber amazon airbnb и виж дали и доколко се спрягат заедно.
  Пак да кажа, това са новите бизнес модели, които ни се случват и които променят света около нас. С други думи, мнението ми е, че анализът на Института за пазарна икономика си е свъсем навременен и уместен.

 43. 43 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#40] от "tww09306483":

  И това мога. Забележителните полимати сме така

  Use your Illusion
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 664 Неутрално

  В Андрешко-ландия най-голямата драма е дали някой е успял да скрие лев, два от данъци. Голяма далавера, няма що! Това са бизнеси, нови бизнес модели за милиарди и ни се случват сега. Не скатаването на данъци им е в главите на тези, които ги движат.
  —цитат от коментар 31 на zippie


  При Uber се плащат данъци защото всички плащания стават електронно и няма как да се укриват приходи.
  Укриването на данъци става от таксиметровите фирми. Там по курортите всичко се плаща на ръка и даже не включват брояча. Като се качиш ти казват цената и много пари се укриват.

 46. 46 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#43] от "saint evlampi":

  Полимат...? Ама, как ви лъщят червените милиционерски задници, като тръгнете да използвате русизми...! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  Спомних си, чел съм някъде, че когато в Англия се появява железницата Кралското научно дружество публикува съвсем сериозно изследване, че човешкият организъм не може да понесе чудовищната скорост от 40 км/ч и затова железницата трябва да бъде забранена. А когато се появява автомобилът с двигател с вътрешно горене пак в Англия е имало изискване при движение по пътя пред него да върви човек и да размахва червен флаг - за избягване на сблъсванията поради липса на коне и юзди. Пък у нас преди 30 години имаш такса за ползване на радио и на телевизор. Плащаше се всяка година в пощите. Та така за регулациите.

 48. 48 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#22] от "danvan":

  айде ватенки, тичайте в ПАСОК да ви дадат опопрки :)
  ...............
  По-леко , бе каскет.
  Не се надценявай толкова.

 49. 49 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Весело

  :А аз колега усещам, че не може да отговорите нищо по същество и започвате да ми говорите, за сложното международно положение...! Милиционерче? От ГЕРБ, нали...? :)
  —цитат от коментар 36 на tww09306483


  Ей това е отговор по същество, бравос! Изправен пред такива железни аргументи мога само да се запитам:
  Умнокрасивец? От ДСБ, нали....?

  И да констатирам - такъв е, горкичкия...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Споделената икономика - особено услуги като Убер или АирБНБ, нямат нищо общо със сивата икономика! Аз мога да си давам имота под наем когато си искам. Тази услуга е регулирана навсякъде. Това ми е допълнителен доход върху който си плащам данък. Имота ми се използва по предназначение - хора живеят в него, което е същото както и когато аз живея там. Не гледам кокошки или овце вътре нито пък има дъскорезница или ковачница вътре. Така че никой, нито кметството нито съседите има за какво да се оплачат. За каква сива икономика ми говорят тези поплювковци? Плащам си данъците и не нарушавам никакви закони!
  Когато пътувам частно абсолютно никога не използвам хотели. На по-малка цена мога да си наема апартамент някъде, което има няколко предимства. Не е необходимо да се храня по 3 пъти на ден на ресторант. Като се прибера мога да си седна в хола и да си поканя гости или да гледам телевизия или да правя това което правя в къщи вместо да седя на леглото си като скот. Освен това си в жилищен район а не в туристически където не можеш да разбереш нищо от живота на хората.
  Бакшишите и хотелиерите много ги стегна чепика от това.

  California Über Alles
 51. 51 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#32] от "zippie":

  Спазват всички регулации на така дефинирания си бизнес.
  .................
  Аха, ето къде е ключа към успеха.
  Дефинираш си сам бизнеса и си пееш. А другите, да го духат, що са балъци и се съобразяват със законите.

 52. 52 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Любопитно

  До коментар [#51] от "buljubei":

  Регулациите за лимузинния транспорт са отпреди Юбер. Това, че те са намерили ниша и правят бизнес а аз и ти не можем и кибичим във форума на Дневник, не значи автоматично, че "другите са балъци и да го духат".

  Опитваш се да кажеш, че някой може да регистрира фирма в Сан Франциско с цел да не спазва законите ли?

 53. 53 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#12] от "penetrating":

  Държавата е сътворена само и единствено с тази цел.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 54. 54 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#46] от "tww09306483":

  Айде неска понеже съм у настроение (то кога ли не съм) на - образовай се и целувай ръка - https://en.wikipedia.org/wiki/Polymath

  Use your Illusion
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  Като стана дума за закони и регулации си спомних и още нещо:

  "И думаше им: съботата е направена за човека, а не човек за съботата"

  Марко 2:27

 56. 56 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я, виж ти Гуйлампи къде тепал комплекси тоя път. Кой би предположил, че и в икономиката на споделянето е съзрял вездесъщата намеса на "умнокрасивите".😎😎😀

 57. 57 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "saint evlampi":Полимат...? Ама, как ви лъщят червените милиционерски задници, като тръгнете да използвате русизми...! :)
  —цитат от коментар 46 на tww09306483


  Не бе, човекът просто е допуснал тайпо. Искал е да напише "примат" 😁😁😁

 58. 58 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 548 Весело

  До коментар [#55] от "Един препатил":

  Не си ли малко off-topic с цитати от художествената литература, било то и бестселъри?
  :-)

 59. 59 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 517 Неутрално

  „Криворазбраната цивилизация“ е сатирична пиеса в пет действия от Добри Войников, публикувана през 1871 г.[1] в Букурещ.

  В комичен маниер с фолклорни мотиви, пиесата осмива начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на Войников, основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство.[1] Обсъжданите в нея проблеми са вълнували повечето от деятелите на Възраждането.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Те така се върти колелото на историята - През 1871 са говорили със заучени френски фрази и са се пъчили с титлата "Хаджи" , след 44-та говориха с руски акцент и се хвалиха с диплома от Москва , сега се изтъкват с това че са били на Запад и ползвали Убър и Airbnb ! Млади хора на по 25-30 години , а се държат като лелки -еснафки на по 50 + !

 60. 60 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демократични хитринки! А-ла Джордж Сорос!
  —цитат от коментар 44 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Я! Гуйлампи is not alone!

 61. 61 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-забавното е как въпросните умнокрасиви андрешковчета не могат да схванат връзката между "прецакването на държавата (данъчните, ХЕИ, общината, абе който и каквото се сетите)" и разбитите тротоари с паркирани по тях трошки, калните "детски" площадки, свръхзастоените "елитни" баири и прочие прелести.
  —цитат от коментар 13 на pag


  От нищо и никакъв текст все пак да намериш начин да врътнеш една хубава вувузела на Боко. Ей тва си е майсторство в занаята!

 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3686 Весело

  До коментар [#60] от "Американ Джендър":

  А пък аз изчаквам търпеливо кога някой ще ни светне, че икономиката на споделянето е левичарско течение пряко вдъхновено от "джендър идеологията".

 63. 63 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Хайде, хайде, сякаш регулациите не са съгласувани с бизнеса. Бизнесът използва държавата за да наложи бариери за влизане, т.е. на новодошлите да им е скъпо. В нашият случай държавата се използва и по навик като бухалка. Спомнете си, че и в БГ беше разрешено на всеки да си кара колата като такси при минимален регистрационен режим. После пазарът се консолидиира. Това е кошмарът на всеки бизнес - свободата да може всеки да ти излезе на пазара.

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13290 Неутрално

  До коментар [#53] от "sandman":

  Но не всичките :) и не срещу нищо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3188 Весело

  До коментар [#56] от "Американ Джендър":

  Ако изпляскаш още шес емоджита направо ще ме сразиш с тотално интелектуално превъзходство

  Use your Illusion
 66. 66 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 4008 Неутрално

  До коментар [#49] от "pag":

  От ДСБ ли...? :)
  М-да, в последно време ми обясняват, че съм бил от ДСБ. Преди това такива, като тебе ми обясняваха, че съм бил от ДПС, после бях от БСП... Объркахте ме вече, от кои съм. :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 67. 67 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Всичко опира до правото и свободата на избор. Всеки трябва да е свободен да избира какво иска, а това което социалистите искат е да отнемат правото на избор от хората.

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#6] от "xox55541929":


  Глупости на килограм! Тази "споделена" икономика е все едно всички да прозвеждат мляко под срогият контрол на държавните органи, но някой, защото бил "споделял" с клиентите си да призвежда в незаконна мандра, без никакъв санитарен контрол! .....За платформите не е проблем да изикват още един документ от наемодателите. ....
  —цитат от коментар 6 на xox55541929


  Хм, наистина на килограм! Занчи Вие предполагате по презумпция, че тия, дето "споделят" нарушават стандартите....мноого червено мислене. Според мен единственото изискване е да декларират(не да доказват!), че тяхната услуга отговаря на всички приложими стандарти за качество и безопастност. Толкова! Това с неплатените данъци е проблем на данъчното и, повярвайте ми, в нормалните държави данъчното се справя със събирането на данъци без да затруднява бизнеса с безумни регулации...Отделно когато контролните органи гепят някой, че не спазва стандартите, а е декларилал че всичко и О.К., го пращат да обмисли постъпката си на определените за целта места и на държавна издръжка. Просто е, но не е за прости държавници...

 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":


  ...Особено комични са ревовете на измамените камилчета от сорта "ама аз съм данъкоплатец, имам право да изисквам от институциите да има ред в тая държава"......
  —цитат от коментар 13 на pag


  Първте моя вижте моя пост №68...
  След това ще Ви обясня, че аз като шибан данъкоплатец имам право да изисквам доста неща от тая държава. Например да свикне с мисълта, че не съм длъжен да доказвам, че спазвам закона и си плащам данъците. Че не съм длъжен да доказвам, че моето такси или стая отговарят на стандартите за безопастност...Достатъчно е да го декларирам. Ако държавата мисли противното да заповяда и направи проверка, за собствена сметка разбира се...Останалото е социализъм...

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#67] от "happystory":


  ..., а това което социалистите искат е да отнемат правото на избор от хората.
  —цитат от коментар 67 на happystory


  Първо парите...

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#41] от "russian78":


  ... На този свят има само едно нещо, което се нуждае от регулация и това е държавата, защото не съществува свободен пазар на държави.
  —цитат от коментар 41 на russian78


  Безценно! ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 72. 72 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  До коментар [#13] от "pag":
  —цитат от коментар 69 на lz73


  "Деклариране" че таксито е технически изправно и е платена застраховката, покриваща превоз на пътници срещу заплащане?
  Хайде де......
  Като ви спре КАТ примерно, какво ще правите - ще показвате шофьорска книжка, талон за технически преглед и застрахователна полица или ще направите декларация "Сичко ми е наред бе, я се махайте"?

  Знанието е сила, информацията - власт
 73. 73 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#72] от "pag":
  Вярно сте с червено мислене...
  Като ме спре КАТ ще му покажа необходимите документи, доказващи правотата ми, но обърнете внимание, КАТО МЕ СПРЕ КАТ...Докато ме спре съм свободен да извършвам тази дейност само въз основа на това, че съм декларирал, че всичко при мен е О.К. Т.е. не е необходимо да доказвам на "г-жа гише", че имам тези документи, за да ми разреши тя да работя...моят подпис под декларацията е достатъчен.... Това е разликата м/у социализма и демокрацията, но не вярвам да го схванете. Ще Ви дам един прост пример: в Обединеното кралство не си длъжен да носиш документи за самоличност. Даже, какво светотатство, ако не ти трябват не си длъжен и да имаш...

 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Едно е да "изтръскаш" шефа ОК такси, като се зададат избори, друго е да ходиш до Сан Франциско да се опиташ да изтръскаш шефа на Юбер за спонсориране на изборите в България. Сещайте се сами кое е по-лесно.

 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#10] от "zippie":

  "А за много хора (предлагащите ресурси) споделянето е бизнес и както във всеки бизнес си плащат данъците."
  ========
  Вероятно имате предвид нещо различно от "споделеното пътуване", за което не съм чул някой да е платил нещо.
  Не мисля, че къщите за гости, които са регистрирани и плащат данъци, са споделени услуги.
  Ако съм се набъркал в терминологични грешки, извинете ме.

  Еретик
 76. 76 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Мдаа, достатъчно е да наречеш банална таксиметрова или хотелиерска услуга "споделена" и да напишеш някаква апликация за андроид и готово - то става ултрапрогресивно и мегаготино, само да не му пречат някакви си изисквания, данъци, закони и прочие глупости.А когато неизбежно бъдат прецакани от поредния Спас, адептите пищят "няма такава държава", "къде гледат институциите" и прочие.А, и редовно се оплакват от "сивата икономика", колкото и да е смешно........
  —цитат от коментар 5 на pag


  Не съм чул за пострадали от сделка в "споделената" икономика.Вероятно има,но не са много и са по-малко от прецаканите от държавата.,И никой не е ревал къде е държавата,А защитата на потребителите на лицензирани стоки и услуги изобщо не е на по-високо ниво,дори механизмите в "споделената икономика" ми се струват по-ефективни или поне на мен са ми по-удобни.Със сивата икономика нямам никалъв проблем,често съм купувал стоки и ползвал услуги от неофициални доставчици и винаги съм бил доволен,което не бих казал за"официалните" ,което е логично.С неофициалните договаряме свободно и не си натрисаме неща,които не ни ползват,като на кой етаж и в каква сграда да е офисът на туроператора.

 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Щом става дума за пари, нищо споделено няма в такава икономика.

  Но поне е дразнител,създава слабички трусове в системата. Нека.

  властта ражда паразити
 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  секи 4ти км

  Схемата в световен мащаб e следната.

  Купуваш акции в/за споделен ваканционен апартамент или къща.

  Не си пълноценен собственик, което е изгодно,
  защото не си от онези с целогодишна ваканция.

  Чакаш си реда и като/ако се намери свободен времеви "слот",
  ваканцуваш в своя споделен имот ;)

  До коментар [#75] от "Костадин Иванов":
  До коментар [#10] от "zippie":

  Не мисля, че къщите за гости, които са регистрирани и плащат данъци, са споделени услуги.

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4062 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ама си субект на Монарха...

  Затова Шотландия ще да е в ЕС,
  а Англия... не знае какво иска ;)

  До коментар [#73] от "lz73":

  Ще Ви дам един прост пример: в Обединеното кралство не си длъжен да носиш документи за самоличност. Даже, какво светотатство, ако не ти трябват не си длъжен и да имаш...

 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#79] от "dnevnikar":


  Ама си субект на Монарха......
  —цитат от коментар 79 на dnevnikar


  Ти да видиш....
  Май по-добре "субект на Монарха" от колкото гражданин на република, с премиет Тиква...

 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#78] от "dnevnikar":

  "Купуваш акции в/за споделен ваканционен апартамент или къща.

  Не си пълноценен собственик, което е изгодно,
  защото не си от онези с целогодишна ваканция."
  ===========
  Благодаря за "светването"!

  Еретик
 82. 82 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#73] от "lz73":

  Докато ме спре съм свободен да извършвам тази дейност само въз основа на това, че съм декларирал, че всичко при мен е О.К. .
  ...........................................

  Демек на принципа, ако мине?
  Защото на 1 дето е наред, веднага ще се появят 10 тариката, дето и без книжка ще превозват пътници.

  Изобщо, ти в кой клас си, бе момче?

 83. 83 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#22] от "danvan":

  Какви данъци плащат споделящите, не ставай смешен. Я поискай фактура от хазяйката от airbnb и гледай сеир. Да не говорим, че поне 50% от резервациите минават кеш, не искат с карта. А сети се защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK