Да чакаме премиерът да ги разнищи...

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов"Този път оставки няма да има и им обещавам на тези гадове да ги разнищя докрай."


Тази закана премиерът Борисов изрече във вчерашното си изявление, което той направи след като поискал и получил информацията от чешкия премиер Андрей Бабиш за покупката на ЧЕЗ-България от фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.


Премиерът, който само преди 5 дни посъветва министъра на енергетиката да си подаде оставката, за да не си мислим, че правителството има нещо общо с една сделка между частни фирми, в която държавата не може да се меси, претърпя обрат на 180 градуса в намеренията си (оказа се, че дори и оставката на министъра е под въпрос). Борисов съзря заговор срещу правителството, след като прочел информацията на Бабиш: ..."Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български. И от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Ще им спестя имената, защото законът за банките е много строг".
Чешката медия Lidove nоvini обаче написа, без да спести имената, че според договора за сделката две банки от България ще предоставят част от средствата в размер на 260 млн. евро, а трета банка е дала съгласие да рефинансира заема на ЧЕЗ- Разпределение към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане изискуем. А заемът става изискуем при смяна на собствеността, обясниха експерти по търговско право.


В изявлението си Борисов каза още, че тези банки "имали по различни причини проблеми". Досега публично известен проблем - извън КТБ, е имала Първа инвестиционна банка (ПИБ), ако приемем за проблем, че през 2014 г. държавата я подпомогна с 1.2 млрд. лв., за да се избегнат сътресения. Тази банка, заедно с "Уникредит Булбанк" са посочени поименно в чешката публикация като финансиращи две трети от сделката. Третата банка, онази, която е дала съгласие да рефинансира заема към ЕБВР, също посочена в чешката медия, е Българска банка за възстановяване и развитие (ББР).


Информацията, която премиерът е получил от чешкия си колега Бабиш, е засекретена в деловодството на парламента и е достъпна само за депутатите, та не знаем дали съответства на изнесеното от чешката медия. В изявлението си вчера самият Бойко Борисов потвърждава, че видял в информацията и "български банки". А докато пишех този коментар, зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев потвърди публично в парламента, че банката, която дала съгласие да оправи заема на чешкото дружество към ЕБВР, била българската ББР.


Дотук хвърлях усилия за предпазливост чрез позоваване, тоест да внимавам, подобно на премиера Борисов, да не сгазя много Закона за кредитните институции.


Оттук нататък се редят въпросите.


Защо българският премиер не е знаел, че малката и без капацитет фирма "Инерком България" купува бизнеса на ЧЕЗ в страната, като го купува практически от правителството на Андрей Бабиш, тъй като чешката държава притежава близо 70 процента от капитала. Да, сщият Андрей Бабиш, с когото Борисов разговаря в София преди месец. Борисов иска да повярваме, че тази тема изобщо не е била засегната в разговора им, това ли ни казва премиерът?


Добре. Да повярваме. Само че, ако повярваме на Бойко Борисов, възникват въпроси, които


превръщат историята с ЧЕЗ във величествен цирк


с извинение към демократичното изкуство.


- Защо ДАНС и нейният председател Димитър Георгиев не са информирали Борисов и правителството, как вървят преговорите за сделката и че малката неизвестна "Инерком" е кандидатът за ЧЕЗ с най-високата финансова оферта. Нали уж енергетиката - в случая електроснабдяването, наред с комуникациите засягат пряко националната сигурност?


- Защо НАП не е информирала никого, а го установяват медиите, че фирмата "Инерком" е с лоша кредитна история и е имала запори заради задължения и към приходната агенция, и към една банка. Значи аз, ако имам запор заради закъснение за заем от 200 лева и то от небанкова фирма за бързи кредити, ме поставят тутакси "под запрещение" в централния кредитен регистър на БНБ и оттук поне пет години никоя банка няма да ми отпусне и 500 лева, ако ще да се запаля на стълбите пред БНБ, нали така. А фирма със санкции от НАП и от банка може да купи електроснабдяването на половин България? И ДАНС да не забележи? - Лошата кредитна история


- Защо ББР е приела да напише, макар и "на хвърчащ лист писмо за комфорт" (по Борисов) и той да не знае, след като ББР е държавна банка, и то единствената държавна в България?


- Защо управителят на ББР Стоян Мавродиев не е информирал премиера, че банката поощрява продавача в конкретната сделка със съгласието си да рефинансира заема на ЧЕЗ към ЕБВР?


- Защо нито министърът на икономиката Емил Караниколов, който представлява държавата като принципал на ББР, нито финансовият министър Владислав Горанов не са информирали премиера, че подопечната им банка е дала съгласие /нека да е на хвърчащ лист/ да рефинансира заема на ЧЕЗ към ЕБВР?


- Знаела ли е БНБ, че ПИБ - единствената частна банка с български акционерен капитал у нас, която се е нуждаела от помощ през 2014, е приела да финансира частично сделката за ЧЕЗ? И ако е знаела, защо не е информирала премиера?


Заради тези въпроси приех с огромен интерес заканата на Бойко Борисов да разнищи "гадовете".


Позволявам си добродушно да предупредя, че ако наистина има намерение повече от хвърлянето на обещания - ще му е необходим голям кураж.


Ще попитате защо?


Припомням, че председателят на ДАНС е назначен от Борисов, значи е негов доверен човек.


Също - управителят на ББР Стоян Мавродиев, ценен експерт на ГЕРБ от основаването на партията, после шеф на Комисията за финансов надзор с роля в контрола над търгуването на борсата на акциите на КТБ, следователно с роля в скандалния срив на тази банка след разрива Цветан Василев - Делян Пеевски в полза на втория.


Припомням още, че министърът на икономиката Емил Караниколов, посочен за поста от коалиционния партньор "Атака", изигра съществената роля в опита да бъдат взети на абордаж от подставени на Пеевски лица печелившите активи на фалиралата КТБ в оръжейния бизнес, конкретно завода "Дунарит"...


Мога да припомня и че точно ПИБ, след като бе подпомогната от държавата, оправи кредитите на Пеевски към КТБ и така той получи основанията да твърди, че няма нищо общо с фалиралата банка и Василев...


Мога да припомня още много, но и това е достатъчно.


Излиза, че споменатите дотук са държали премиера Борисов в неведение за сделката на ЧЕЗ със съмнителната "Инерком"?


Да вярваме ли ?!


Ще кажете - не са били длъжни. Но тогава къде е заговорът, за който говори Борисов?
Ще кажете - лъгали са го. Но тогава защо не им иска оставките?


Остава пак медиите или чешкият премиер да светнат Борисов и по най-премълчавания въпрос: кой е онзи, който се е ангажирал да добави към обещаните от двете банки средства остатъка за финансовото самоучастие на Гинка Върбакова, което е задължително изискване за сделки от такъв мащаб. Този кой всъщност, подпомогнат от трите банки, е лицето на скритото придобиване на електроснабдяването на близо половин България. Фасадата на покупката е Гинка Върбакова.


И докато довършвам този текст, чешкият премиер казал, че обяснил на Борисов сделката, но не му е давал документи...


Не е само величествен циркът, не е...


И да се надяваме, че премиерът Борисов ще ги разнищи "гадовете"...?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK