Да чакаме премиерът да ги разнищи...

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов"Този път оставки няма да има и им обещавам на тези гадове да ги разнищя докрай."


Тази закана премиерът Борисов изрече във вчерашното си изявление, което той направи след като поискал и получил информацията от чешкия премиер Андрей Бабиш за покупката на ЧЕЗ-България от фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.


Премиерът, който само преди 5 дни посъветва министъра на енергетиката да си подаде оставката, за да не си мислим, че правителството има нещо общо с една сделка между частни фирми, в която държавата не може да се меси, претърпя обрат на 180 градуса в намеренията си (оказа се, че дори и оставката на министъра е под въпрос). Борисов съзря заговор срещу правителството, след като прочел информацията на Бабиш: ..."Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български. И от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Ще им спестя имената, защото законът за банките е много строг".
Чешката медия Lidove nоvini обаче написа, без да спести имената, че според договора за сделката две банки от България ще предоставят част от средствата в размер на 260 млн. евро, а трета банка е дала съгласие да рефинансира заема на ЧЕЗ- Разпределение към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане изискуем. А заемът става изискуем при смяна на собствеността, обясниха експерти по търговско право.


В изявлението си Борисов каза още, че тези банки "имали по различни причини проблеми". Досега публично известен проблем - извън КТБ, е имала Първа инвестиционна банка (ПИБ), ако приемем за проблем, че през 2014 г. държавата я подпомогна с 1.2 млрд. лв., за да се избегнат сътресения. Тази банка, заедно с "Уникредит Булбанк" са посочени поименно в чешката публикация като финансиращи две трети от сделката. Третата банка, онази, която е дала съгласие да рефинансира заема към ЕБВР, също посочена в чешката медия, е Българска банка за възстановяване и развитие (ББР).


Информацията, която премиерът е получил от чешкия си колега Бабиш, е засекретена в деловодството на парламента и е достъпна само за депутатите, та не знаем дали съответства на изнесеното от чешката медия. В изявлението си вчера самият Бойко Борисов потвърждава, че видял в информацията и "български банки". А докато пишех този коментар, зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев потвърди публично в парламента, че банката, която дала съгласие да оправи заема на чешкото дружество към ЕБВР, била българската ББР.


Дотук хвърлях усилия за предпазливост чрез позоваване, тоест да внимавам, подобно на премиера Борисов, да не сгазя много Закона за кредитните институции.


Оттук нататък се редят въпросите.


Защо българският премиер не е знаел, че малката и без капацитет фирма "Инерком България" купува бизнеса на ЧЕЗ в страната, като го купува практически от правителството на Андрей Бабиш, тъй като чешката държава притежава близо 70 процента от капитала. Да, сщият Андрей Бабиш, с когото Борисов разговаря в София преди месец. Борисов иска да повярваме, че тази тема изобщо не е била засегната в разговора им, това ли ни казва премиерът?


Добре. Да повярваме. Само че, ако повярваме на Бойко Борисов, възникват въпроси, които


превръщат историята с ЧЕЗ във величествен цирк


с извинение към демократичното изкуство.


- Защо ДАНС и нейният председател Димитър Георгиев не са информирали Борисов и правителството, как вървят преговорите за сделката и че малката неизвестна "Инерком" е кандидатът за ЧЕЗ с най-високата финансова оферта. Нали уж енергетиката - в случая електроснабдяването, наред с комуникациите засягат пряко националната сигурност?


- Защо НАП не е информирала никого, а го установяват медиите, че фирмата "Инерком" е с лоша кредитна история и е имала запори заради задължения и към приходната агенция, и към една банка. Значи аз, ако имам запор заради закъснение за заем от 200 лева и то от небанкова фирма за бързи кредити, ме поставят тутакси "под запрещение" в централния кредитен регистър на БНБ и оттук поне пет години никоя банка няма да ми отпусне и 500 лева, ако ще да се запаля на стълбите пред БНБ, нали така. А фирма със санкции от НАП и от банка може да купи електроснабдяването на половин България? И ДАНС да не забележи? - Лошата кредитна история


- Защо ББР е приела да напише, макар и "на хвърчащ лист писмо за комфорт" (по Борисов) и той да не знае, след като ББР е държавна банка, и то единствената държавна в България?


- Защо управителят на ББР Стоян Мавродиев не е информирал премиера, че банката поощрява продавача в конкретната сделка със съгласието си да рефинансира заема на ЧЕЗ към ЕБВР?


- Защо нито министърът на икономиката Емил Караниколов, който представлява държавата като принципал на ББР, нито финансовият министър Владислав Горанов не са информирали премиера, че подопечната им банка е дала съгласие /нека да е на хвърчащ лист/ да рефинансира заема на ЧЕЗ към ЕБВР?


- Знаела ли е БНБ, че ПИБ - единствената частна банка с български акционерен капитал у нас, която се е нуждаела от помощ през 2014, е приела да финансира частично сделката за ЧЕЗ? И ако е знаела, защо не е информирала премиера?


Заради тези въпроси приех с огромен интерес заканата на Бойко Борисов да разнищи "гадовете".


Позволявам си добродушно да предупредя, че ако наистина има намерение повече от хвърлянето на обещания - ще му е необходим голям кураж.


Ще попитате защо?


Припомням, че председателят на ДАНС е назначен от Борисов, значи е негов доверен човек.


Също - управителят на ББР Стоян Мавродиев, ценен експерт на ГЕРБ от основаването на партията, после шеф на Комисията за финансов надзор с роля в контрола над търгуването на борсата на акциите на КТБ, следователно с роля в скандалния срив на тази банка след разрива Цветан Василев - Делян Пеевски в полза на втория.


Припомням още, че министърът на икономиката Емил Караниколов, посочен за поста от коалиционния партньор "Атака", изигра съществената роля в опита да бъдат взети на абордаж от подставени на Пеевски лица печелившите активи на фалиралата КТБ в оръжейния бизнес, конкретно завода "Дунарит"...


Мога да припомня и че точно ПИБ, след като бе подпомогната от държавата, оправи кредитите на Пеевски към КТБ и така той получи основанията да твърди, че няма нищо общо с фалиралата банка и Василев...


Мога да припомня още много, но и това е достатъчно.


Излиза, че споменатите дотук са държали премиера Борисов в неведение за сделката на ЧЕЗ със съмнителната "Инерком"?


Да вярваме ли ?!


Ще кажете - не са били длъжни. Но тогава къде е заговорът, за който говори Борисов?
Ще кажете - лъгали са го. Но тогава защо не им иска оставките?


Остава пак медиите или чешкият премиер да светнат Борисов и по най-премълчавания въпрос: кой е онзи, който се е ангажирал да добави към обещаните от двете банки средства остатъка за финансовото самоучастие на Гинка Върбакова, което е задължително изискване за сделки от такъв мащаб. Този кой всъщност, подпомогнат от трите банки, е лицето на скритото придобиване на електроснабдяването на близо половин България. Фасадата на покупката е Гинка Върбакова.


И докато довършвам този текст, чешкият премиер казал, че обяснил на Борисов сделката, но не му е давал документи...


Не е само величествен циркът, не е...


И да се надяваме, че премиерът Борисов ще ги разнищи "гадовете"...?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Хубави въпроси, но няма кой да "разнищи" премиера в тази държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Или ще разнищи или ще го разнищят.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  Глупости, ще чакате премиера да разнищва.
  Разнищете го вие, Владимирова. Публикувайте още няколко водещи заглавия в стил "Кой излъга за документите?", "Има ли документи изобщо?", пуснете за следваща водеща новина тов. Нинова, която обяви днес, цитирам "Председателството ПРИКЛЮЧИ", след което евентуално питайте калежката Цолова от Ройтерс кога ще се научи на елементарния журналистически жанр "цитат от пресконференция" и "точен превод на чутото", опитайте се да изкопчите нещо от пиарите на Уникредит и ЧЕЗ, вижте с Върбакова какво се случи, още ли е краен собственик... такива работи.
  Но какво да ви уча, вие сте гениални.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  И какво се оказва ? Всичките гадове или в мин. съвет ,или назначени от бай Х. А Бабиш от кои е?

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Отново мамене: това е оригинала на статията на чешки в вестника на Бабиш : https://byznys.lidovky.cz/premieri-resili-prodej-cez-v-bulharsku-babis-dokumenty-neposlal-pxg-/energetika.aspx?c=A180228_125558_energetika_ele. Само по-интересните неща : 1 Premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) v úterý kvůli odchodu energetické skupiny ČEZ z Bulharska volal předseda vlády Bojko Borisov. Babiš to ve středu řekl novinářům. Odmítl ale, že by svému protějšku poslal k věci nějaké dokumenty.Borisov podle agentury Reuters řekl, že dostal od Babiše důvěrné dokumenty ukazující, že v transakci se angažují rusko-gruzínské společnosti se sídlem v daňových rájích, jakož i ruské a bulharské banky.
  Бабиш казал че никакви документи не са пращани в България, и се цитира че Борисов твърдял пред Ройтерс че имало грузински, и руски банки и фирми, офшорки - интересно тогава Тиквич, който в паниката пак е излъгал, как до сега твърди че нямал идея за тази схема как вчера пред Ройтерс каза какви фирми имало ( Грузинска, офшорки , руски и ББР, Уникредит ) след като нищо не еполучавал от чехия. Ама то само идиоти вече ще му повярват че не е знаел...
  2. uvedl ve středu Babiš. „Prodej se nám od počátku moc nelíbil, prostřednictvím ministerstva financí jsme byli ale několikrát ubezpečeni, že ta firma je transparentní - Бабиш: Продажбата не ни се хареса още отначало , чрез посредничестовто на финансовото министерство обаче ни беше потвърдено че фирмата е прозрачна.
  3. EZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost tam obsluhuje asi tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Balík prodávaných společností zahrnuje sedm firem: CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group.
  Цитират кои компании се продават - интересното е че между тях е чез българия , от чието име се води арбитражното дело и която се твърдеше, че не се продава. Схемата с това че са се опитвали да окрадат парите от арбитражното дело е повече от вероятна

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Много половинчати въпроси. Трябва да има и въпроси за останалите участници в търга. БСП и лично Нинова май е залагала на Енерго Про. Ами ако бяха спечелили мутрите, или циганите?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Саморазнищване няма да има.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 295 Гневно

  Я ДУМАМ ЧЕ ОН БАЦЕЕЕЕЕ Е ОСНОВНИЯ ЗАПОДОЗРЯН !!!

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално


  Уважаеми господин Борисов, "всичко е загубено освен честта". Знаете какво трябва да направите. Утре рано сутринта. Пътя към деловодството на Народното събрание го знаете добре.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Разнищването ще се отложи, за пореден път.
  Интересно, с какво ще привлечат вниманието, докато ехото изЧЕЗне? "Доган ме е поръчал" не става за повторна употреба, та съспеса предстои.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Ти си по-осведомена .Кажи , бай Х получил ли е документи от Бабиш или е знаел поне от месец и сега се прави на ударен?

 12. 12 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Това все повече почва да прилича на активно мероприятие. При последната препродажба на БТК / Виваком нямаше такава истерия. А защо, нали и тя е част от националната сигурност и новия собственик е неясен. Даже има и дела за това. И самия процес по продажбата в Лондон беше съмнителен. Какво е по-различното сега?

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Весело

  Уважаеми господин Борисов, "всичко е загубено освен честта". Знаете какво трябва да направите. Утре рано сутринта. Пътя към деловодството на Народното събрание го знаете добре.
  —цитат от коментар 9 на Един препатил


  Леле, как започна..Реших за момент, че съвета е за Сепуко :))))

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  "И докато довършвам този текст, чешкият премиер казал, че обяснил на Борисов сделката, но не му е давал документи..."

  Силата на господин Борисов не е точно в четенето на документи. Тенис, мачле, белотче са друга работа.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#3] от "dogwoman":Ти си по-осведомена .Кажи , бай Х получил ли е документи от Бабиш или е знаел поне от месец и сега се прави на ударен?
  —цитат от коментар 11 на кръвожаден джендър


  Възможно е да съм осведомена, но просташкия ти език не ми допада, сори. За повече информация чети повече.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Проблемът на БГ е самото население. Няколко пъти на Пожарникаря българският електорат дава право да управлява. ББ не е Б отбора на БКП, а е неговия първи отбор. Вижте типажа на правителството и тогава всички въпроси си идват на мястото. Ченгета, милиционери, рубладжии и откровено неуки селяни.
  Всичко това се е докопало и окопАло яко и единственото нещо в главите им е как да уредят няколко поколения напред деца, братовчеди и каляковци.
  Докато простия електорат продължава да гласува за милиционерите на комунистическата партия ще е така.
  ББ няма как да скъса с миналото си на сикаджия и мутра. А, те бяха създадени в лабораториите на БКП и ДС.

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#12] от "nema_labavo":

  Ми ти сам си отговаряш че и в двата случая става дума за поставени лица и вероятно за пране на пари ( най-вероятно откраднати след като има офшорки, то иначе кой ще си крие парите в офшорки). Обаче има един различен момент - арбитражното дело което чез е завело за 200 милиона евро и което поради бездействието на държавата България в лицето на правителството ще бъде загубено - парите ще отидат в собственика на чез българия. От там ако се докаже както вече на практика стана ясно че Тиквениците имат пръст в цялата схема тогава излиза че те ще водят дела срещу България. Е от там до държавна измяна няма и крачка...

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Борисов и ГЕРБ тотално се ос..ха - пак

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  Петя, забравихте ли какво му се случи преди дни на младия словашки журналист?

 20. 20 Профил на kfh58545277
  kfh58545277
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разнищете го вие, Владимирова.
  —цитат от коментар 3 на dogwoman


  От както КОНПИ запорираха 200 милиона на Пеефски,
  няма никакви подобни статии.

  Само БСП задава такива неудобни въпроси.

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Весело

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  "Леле, как започна..Реших за момент, че съвета е за Сепуко :))))"

  Извинете, за сепуко не се дочакват съвети.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Начи ... Гинкиното на наш Баце стана като оная на Пелинко:

  Влязал Манго да скубе праз лук в чужд двор. Ама го хванали стопаните, насъбрали се хора, питат го:
  - Абе, Манго, що щеш тука?
  - Вятърът ме довея!
  - Ми що си фанАл лука?
  - Да не ме издуха и от тука!
  - А к'во е туй в торбата?
  - Е, в торбата е белята, я!

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Не ставайте дребнави, един учител и вожд, няма време за такива второстепенни въпроси като продажбата на някакво енергийно дружество. Напредък има и то голям, все пак ЧЕЗ е купена от нашенската милионерка мадам Гинка, а не от безработния Георгиос от Кипър. Притеснявайки сега вожда, вие пречите той да ни построи БАЦ (Балканска атомна централа), както и трансконтиненталния хъб.

 25. 25 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#17] от "sqrt":

  Не съм много сигурен, че съм си отговорил, но както и да е. Ти какво казваш, че обществото не е реагирало така за БТК, щото е нямало арбитраж за 200млн.? Несериозна е теорията ти, да не кажа обидна. За обществото де, не за мен в частност.

 26. 26 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На Дай България краката са къси, вече и до обеда не изкарват.
  Но какво праи пичатление.
  КакаКури:
  „Потресена съм. Премиер на България, която е председател на Съвета на ЕС, замеси по недопустим начин премиер на друга европейска държава, като излъга нагло, че г-н Бабиш му е предоставил документи за скандална сделка“,

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Трудно да разнищи себе си !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#25] от "nema_labavo":

  Еми разликата е че тук тъпанарите така направиха схемата и се оплетоха в лъжите си че сами се забиха и се забиват още повече. Бокйо Тиква с всяко изказване още се самозабива още повече.

 29. 29 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Весело

  До коментар [#21] от "Един препатил":

  Така е, просто ми се видя добра възможност:)

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ювелирна работа...
  Ако се намери и добра оптика, нещата съвсем ще се разнищят...

 32. 32 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Че е цирк, е ясно.
  Лошото е, че този премиер разиграва същия цирк вече 9 години. А публиката от избиратели-данъкоплатци го гледа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 33. 33 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#12] от "nema_labavo":

  Разлики няма ,но много са безобразията в тази държава и те ще продължават докато ние безропотно си затваряме очите.

 34. 34 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Любопитно

  Бе, що не вземе накрая държавата верно да си купи обратно ЧЕЗ? Нали има излишък в бюджета?! Така няма да има ощетени от арбитража, независимо кой го спечели - парите са си все държавни!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Любопитно

  За мен остава без отговор един много прост въпрос: Защо Бойко Борисов се опитва да донесе вода от девет кладенци, а не пие от извора? Защо се пеняви и трябва да пита НАП, ДАНС, Бабиш, папата и не знам кой си вместо да попита самата Гинка Върбакова за какво аджеба иде реч? Толкова е просто.

 36. 36 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Вашата реплика е грозна и нечовешка.Дори животните имат по хуманни чувства от вас.

 37. 37 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Най-смисления анализ в търсене на истината до момента.
  ДАНС, Прокуратурата... реакции?!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 38. 38 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#17] от "sqrt":

  Не е вярно това. Вчера в Референдум обясниха, че парите отиват в Чез Чехия.

 39. 39 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#17] от "sqrt":

  Не е вярно. Парите отиват в Чез Чехия, вчера обяснаваха подробно в Референдум.

 40. 40 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прочетох още един красив детайл - ЧЕЗ води дела срещу България за суми, надхвърлящи продажната цена. И България в момента нещо се подмотва и има голям шанс да ги загуби. Това значи ли, че новият собственик като си получи парите от делата, реално ще накара държавата да му плати за това, че е взел ЧЕЗ?
  Много прилича на маневрите на Пеевски, който някак успява да накара данъкоплатците да му платят за това, че е взел заеми от КТБ.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 41. 41 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ха-ха-ха!
  По която и следа да тръгнеш, все до триумвирата Боко-Прасчо-Цаца??? ще стигнеш!

  Да разлая троловете!!
 42. 42 Профил на kfh58545277
  kfh58545277
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бе, що не вземе накрая държавата верно да си купи обратно ЧЕЗ?
  —цитат от коментар 34 на Amot


  Сaмo пoлитичeски слeпци нe бихa видeли, чe “aфeрaтa ЧEЗ” e прoблeм зa нaциoнaлнaтa сигурнoст нa Бългaрия.
  Нямa другo рeшeниe, oсвeн прaвитeлствoтo дa oбяви нeприeмливoст нa сдeлкaтa, дa влeзe в прeгoвoри и дa oткупи oт ЧEЗ aктивитe.


  До коментар [#22] от "dogwoman":

 43. 43 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#33] от "abvgd7891ie56_1.":

  И аз мисля, че няма разлика. Но не мога да си обясня, защо реакциите са различни.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Глупости, ще чакате премиера да разнищва.Разнищете го вие, Владимирова. Публикувайте още няколко водещи заглавия в стил "Кой излъга за документите?", "Има ли документи изобщо?", пуснете за следваща водеща новина тов. Нинова, която обяви днес, цитирам "Председателството ПРИКЛЮЧИ", след което евентуално питайте калежката Цолова от Ройтерс кога ще се научи на елементарния журналистически жанр "цитат от пресконференция" и "точен превод на чутото", опитайте се да изкопчите нещо от пиарите на Уникредит и ЧЕЗ, вижте с Върбакова какво се случи, още ли е краен собственик... такива работи.Но какво да ви уча, вие сте гениални.
  —цитат от коментар 3 на dogwoman


  Защо се правиш на неразбрала?
  Изненадана?
  Това Е Борисов – всичко можеш да чуеш, а после обратното!

 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  Борисов ще ГИ разнищи, т.е. себе си.
  В такъв случай отива на площада пред министерския съвет, полива се с течност и киб-ита!
  Изненадан?

 46. 46 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#17] от "sqrt":Не е вярно това. Вчера в Референдум обясниха, че парите отиват в Чез Чехия.
  —цитат от коментар 38 на marianaivanova76


  В Референдум и други неща обясниха, но никой не ги коментира. Не кореспондират с всеобщата истерия. Например ясно обясниха за продажбата на последните 33% от ЕРП-та. Те нямат никакъв смисъл и не са блокираща квота, държавата не е спечелила нищо от тях. Освен, че е трябвало да участва в разходите.

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Любопитно

  До коментар [#36] от "abvgd7891ie56_1.":

  Наистина ли? Странно! Журналистка, писала за корупция в Малта бе взривена в колата си. Млад словашки журналист, писал за корупцията във властта бе застрелян заедно с приятелката си. Петя Владимирова пише за корупцията в България. Няма връзка??? Нищо лошо не желая на Владимирова, дори напротив!

 48. 48 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#36] от "abvgd7891ie56_1.":Наистина ли? Странно! Журналистка, писала за корупция в Малта бе взривена в колата си. Млад словашки журналист, писал за корупцията във властта бе застрелян заедно с приятелката си. Петя Владимирова пише за корупцията в България. Няма връзка??? Нищо лошо не желая на Владимирова, дори напротив!
  —цитат от коментар 47 на vassilun


  Познаваме се от форума. Без да искаш даваш съвети.
  Недей!
  И без твоите, всичко е настръхнало!
  Петя казва нещата, които изплуваха в преса, телевизии...

 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  " Борисов съзря заговор срещу правителството, след като прочел информацията на Бабиш: ..."Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български. И от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Ще им спестя имената, защото законът за банките е много строг".

  Всичко е вярно г-жа Владимирова...освен думичката "съзря". Защото логиката и последователността на политическо/протестърните събития отпреди поне пет месеца та досега говорят за едно планирано и доста добре организирано ала "кгб" мероприятие с/у третия кабинет на ГЕРБ. И вое го знаете и аз го знам.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#47] от "vassilun":

  " Петя Владимирова пише за корупцията в България."

  Шегаджия.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Весело

  Виждам, че тролетариатът се е поизморил да плюе по Борисов, затова г-жа Владимирова ще отговоря на заглавието ви.
  Няма да чакате дълго.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#40] от "espresso":

  Прочетох още един красив детайл - ЧЕЗ води дела срещу България за суми, надхвърлящи продажната цена. И България в момента нещо се подмотва и има голям шанс да ги загуби. Това значи ли, че новият собственик като си получи парите от делата, реално ще накара държавата да му плати за това, че е взел ЧЕЗ?...
  —цитат от коментар 40 на espresso


  Не, няма да кара държавата да му плаща повече. Няма как. Просто ЧЕЗ - България ще си прибере парите от делата. И на новия собственик ЧЕЗ - България ще му се хване не само без пари, а даже ще излезе на печалба. В което навярно разбирате чие участие е задължително.

 53. 53 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело

  Ъъъъъ.....Чехът не го познавам, но познавам Бай Суджук.
  Той никога ,ама НИКОГА не лъже!
  Твърдо ...Нье! ......Отнюд! :) :) :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 54. 54 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело

  Такова ''европреЦедателство'' досега НИКОГАЖ не е имало!
  От скандал , та в скандал ...Че у по-голЕм такъв ...Нон стоп!

  Ей...Направо им скрихме топката/шайбата/ ,на тия ми ти .... ЕврИпейци :) :)

  ....Мачкай ,Баце ! Ти си ЧовекО!
  :) :) :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 55. 55 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#38] от "marianaivanova76":

  Ми явно и ти така си гледал че нищо не си разбрал: схемата е ояснена от Хиновки - да делото е заведено от ¬ез прага само че в делото е записано че парите ще бъдат платени на лицензианта т.е. чез българия

 56. 56 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело

  Ха-ха-ха!По която и следа да тръгнеш, все до триумвирата Боко-Прасчо-Цаца??? ще стигнеш!
  —цитат от коментар 41 на lone_wolf


  Ей, хора!
  Имайте малко милост ,бе!
  Откъде да знае Той-завалията, че и да помни?
  Да не си мислите че Му е лесно,а?!
  Ми това... мачлета, тенис, белотчета - време не Му остава!?
  Ами това, да оправяш Западните Балкани, Европа и Света....
  Лесно ли Му е ?
  А на всичко туй отгоре и ''гинка-балубата'' не Му действа!

  Баце! ...Ако си мъШ - бегай!
  Тоа мат'риал не те заслужава!
  Ич даже! :) :) :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#54] от "onemanband":

  Аз ако съм на твое място, щях да си предложа компютеризираното банджо на "Трупа Бокови"!
  Предлагат и закуска! Кафе със суджук!

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело


  ''Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи'', заяви пред чешки журналисти премиерът Андрей Бабиш, цитиран от lidovky.cz. Там е цитиран Борисов чрез Ройтерс, който вчера заяви в парламента, че е получил от Бабиш секретни документи, че в сделката участват руско-грузинска офшорна компания, български и руски банки.
  ***********************************************************************************************************

  Очевидно един от двамата лъже.
  И тъй като е всеизвестно ,че Баце Суджук винаги е говорил истината, само истината и цялата истина, то изводът се налага сам :) :)
  Ъхъ!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 59. 59 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Сарказмът е напълно оправдан и на място :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Както изглежда, Борисов знае за сделката повече и от чехите.

 61. 61 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#40] от "espresso":

  Допустимо, но едва ли ще се хванат за такава дебела "сламка". Идеята май е вече да изгорят бушоните.
  Очаквано е и да се поискат обратно раздадени пари и точно там да стане жега.

 62. 62 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#15] от "dogwoman":

  Може и да си осведомена, може и да не си. На всеки нормален отдавна е ясно що за човек е ББ. Сега остава ти да попиташ себе си ти какъв човек си и защо продължаваш.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "Борисов съзря заговор срещу правителството, след като прочел информацията на Бабиш: ..."Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български."

  Както обикновено "Браво Петя"!
  Противно на цитираното Гинка каза, че няма участие на български финансови институции в операцията. "Всички лъжат и крадат!" Защо се размърда правителството заради една частна сделка? За да прикрие участието на Мафията. Или по-точно на мафията в държавата, или още по-точно на Мафията-държава" И най-точно - себе си.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Весело

  Да оставим "гадовете" настрана. От тях само гадни неща може да очакваме. Обаче какво да кажем за тези, които са му подинени. Цитат от статията: "Ще кажете - лъгали са го. Но тогава защо не им иска оставките?"
  Абсолютно резонене въпрос. Освен ако те не са на директно разпореждане какво да правят. Щом за едни пазарджишки лъвчетата трябва да се намеси премиерът, какво да кажем за по-важните неща. Впрочен сега забелязах, че тук се намесва пак пазарджишка връзка. Нали Гинка е оттам?

 66. 66 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Тук, а и от Чехия непрекъснато се говори за български банки, а днес Гинка на пресконференцията изрично заяви отново, че български банки не участват. Тя още в началото спомена "авторитетна(и) международна(и) банка(и). Аз не знам как да тълкувам това, а никой от хората на високо ниво не коментират това противоречие. което ми се струва крещящо.

 67. 67 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#46] от "nema_labavo":

  Хм това беше оня ден сега вече Тиквич иска да ги купува обратно :)

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Да назначи Гинка за министър на енергетиката. Вече се запознаха.
  —цитат от коментар 64 на Dimiter Tsvetkov


  Ми да, тя каза че имала фотоволтаици.

 69. 69 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  Страхливците не си правят сепуку. Прочетете в романа "Шогун" как свършва Ишидо. Мисля, че е подходящ начин.

 70. 70 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 320 Весело

  Първо, Борисов беше накарал ДАНС и прокуратурата да проверяват ЧЕЗ, уж заради цените. Борисов даже говореше за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. А всъщност, цените на тока се определят от ДКЕВР т.е. от държавата. Пак държавата чрез ДКЕВР разполага с доста административни и санкционни правомощия.

  Второ, някак беше назначен Митко Каратиста като представител на СИК, пардон на държавата в ЧЕЗ.

  Трето, изведнъж ЧЕЗ решават да продават бизнеса - дали НЯКОЙ нависоко в държавната власт, предвид гореказаното първо, не е притиснал чужденците да продават. Или продават, или държавата излиза срещу тях.

  А като решат да продават, им се казва - ако искате сделка, ще продадете на именно този купувач. Съответният купувач няма нито финансов, нито управленски капацитет. Но купувачът щял да запази всички ръководители и служители, само собствеността се била сменяла. Колко удобно за липсата на управленски капацитет. Също така, едни близки до властта банки ще гарантират, рефинансират сделката. Едната банка е държавна, другата банка 2 пъти е спасявана с държавни пари т.е. финансирана от държавата, а третата явно ще получи друг държавен бонус.

  Формално законът може би е спазен (съмнително), но излиза че едно никому неизвестно лице купува електроснабдяването на 1/3 България с държавни пари и гаранции. Участват и офшорки с неизвестни собственици. А министър на енергетиката подава оставка, но министър-председателят не знае нищо и всичко му се струва законно и морално.

 71. 71 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  За пореден път статия с много и точни въпроси. Първо, трябва да има повече такива статии - това в крайна сметка е единственият начин редовият гражданин да "получи думата" и изрази мнение. Второ, Петя Владимирова многократно е писала статии "въпросници"; сигурен съм, че и тя лично, и обществото като цяло, не са получили отговор по нито един въпрос. Трето, статията завършва с "...И да се надяваме, че премиерът Борисов ще ги разнищи "гадовете"...?". Без капка ирония към този финал искам да напомня - "Надежда всяка тука оставете!" Никой не е преборил управляващите "джентълмени на късмета". И аз се надявам на нещо, а именно, че най-сетне армията ще се събуди!!

 72. 72 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Че е цирк, е ясно.Лошото е, че този премиер разиграва същия цирк вече 9 години. А публиката от избиратели-данъкоплатци го гледа.
  —цитат от коментар 32 на Lady Zeppelin


  Да, така е. И сега публиката ще гледа как държавата, за да замаже скандала, хвърля едни милиони, за да поеме контролен пакет от ЧЕЗ. А после евтино ще го препродаде на Пеевски. А откъде ще вземе милионите. Е, от някоя друга далавера, например санирането, за което вече са отделени 1 милиард. И после - бедни сме били. Ние да, но това сме искали, щом сме го избрали ББ.

  vesela
 73. 73 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Защо това, защо онова.... Ами виж кой е приел закона за енергетиката през 2004 г. и кой през 2005 го приложи , в това число и за ЧЕЗ!! Същите червени "гадове" сега лаят. Щом толкова искат - нека им се потърси политическа, но и съдебна отговорност сега!

 74. 74 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Замесването на ПИБ и ББР в тази схема, навежда на предположението, че и Пеевски участва в това. С това ли се обяснява гръмко обявеното съвещание в сараите, което не излезе с никакви решения, а кротко ни съобщиха за предстоящ семинар? Ще изчака до 5 март и ако сделката им се изплъзне по някаква причина, тогава сърдито ще тръгнат към предсрочни избори? Измет!

 75. 75 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо това, защо онова.... Ами виж кой е приел закона за енергетиката през 2004 г. и кой през 2005 го приложи , в това число и за ЧЕЗ!! Същите червени "гадове" сега лаят. Щом толкова искат - нека им се потърси политическа, но и съдебна отговорност сега!
  —цитат от коментар 73 на xefgo


  Да бе проверил кой е "приложил закона" и приватизирал ЕРП-тата. От де сА появявате толкУ главогъзи бе?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 76. 76 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Замесването на ПИБ и ББР в тази схема, навежда на предположението, че и Пеевски участва в това. С това ли се обяснява гръмко обявеното съвещание в сараите, което не излезе с никакви решения, а кротко ни съобщиха за предстоящ семинар? Ще изчака до 5 март и ако сделката им се изплъзне по някаква причина, тогава сърдито ще тръгнат към предсрочни избори? Измет!
  —цитат от коментар 74 на ekip


  ... е, ама споменатите нЕмат връзка със сделката - това ни обясни'а от тайфата... Дял сака ББ. ПоддрЪжаш ли втората част от поста си в тоА случай?!?

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 77. 77 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#75] от "ДЗВЕР":

  Тва дето си писал се отнася за теб, гладкомозъчнико.

 78. 78 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Давай доги! Застани като една Раймонда Диен да браниш наглостта.
  Любимия ти се оплете като пате в кълчища.
  Чакам сега да гръмне някой още по-голям скандал та да покрие малко този.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 79. 79 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2492 Весело

  Добър анализ. Ако някой пожелае мога да поствам частта от секретния докимент. Точно така е както казват лидовете.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 80. 80 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 55 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lady Zeppelin":

  И си плаща. Да Ви допълня, ако може.

 81. 81 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Цитат:
  "Борисов е като италиански танк: има една предна скорост и четири задни."

 82. 82 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#80] от "zhoo":

  Именно. И пак гласува за същите.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 83. 83 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 84. 84 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

 85. 85 Профил на Бойко Тодоров
  Бойко Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ББР има общо пет дъщерни компании, три от които създадени по времето на управлението на Стоян Мавродиев. Самият той е председател на бордовете на четири от тях, като освен него в тях са инсталирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предишните му кариерни стъпки - като офшорен адвокат и като председател на Комисията за финансов надзор (КФН)

 86. 86 Профил на stasyyy1
  stasyyy1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още при управлението на КФН Мавродиев беше обвиняван от зам.-председатели, че я е превърнал в свое еднолично владение. Този стил беше в голяма степен пренесен и в ББР, където банката и групата около нея беше напълнена с лоялни кадри. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от управлението едва ли е достатъчно за прочистване на наложения стил. Вероятно конкретно за тях двамата забавянето при смените в бордовете на дъщерните компании е заради натовареността на ББР с оперативните задачи по мерките на правителството, но засега няма индикации дали се планира отстраняване и на другите близки до Мавродиев лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK