За "дясното" и "лявото"

От изложба на Археологическия музей

© Георги Кожухаров

От изложба на Археологическия музейКакто при строежа на къща, така и в изграждането на демократична държава има различни нива. Както не може да има къща без основи, така не може да има и леви и десни партии без либерална демокрация. Веднага пояснявам - това не е демокрация на либералите, а на всички хора без значение произход, вяра, раса, пол, възраст и образование. За разлика от нелибералната демокрация, където суверен не е народът, а групата или един човек в момента на власт, представляващи държавата. Или за разлика от робовладелската демокрация в Древна Гърция и Рим, която е само за една група хора с обществото.


Няма либерална демокрация там, където не се спазват няколко принципа: върховенство на правото, свобода на медиите (плурализъм на мненията), защита правата на човека и на малцинствата и пазарна икономика. Те са мета ниво, координатна система, без което не са възможни "лявото" и дясното".


Затова, когато са разрушени или фасадни, както у нас, тези принципи и ценности - всички, които ги искаме реални, трябва да се обединяваме. Това е смисълът на "няма ляво, няма дясно".
Едва когато успеем да имаме тези принципи, приложени в публичния живот, в държавността, тогава можем да отидем на второ ниво - видното - и да защитаваме други ценности, производни на първите: повече или по-малко държава, данъци, армия, лична свобода и т.н.


Апропо, затова сега не ни приемат в еврозоната - защото сме покрили критериите на Маастрихт от второ ниво, но не сме покрили базовия критерий от Копенхаген от първо ниво (мета ниво) на либералната демокрация за правовата държава - върховенството на правото. Много хора бъркат дилемата либерална или нелиберална (суверенна) демокрация с друга дилема - капитализъм или социализъм. Това е грешка - капитализмът може да съществува под различни форми, включително и при социализма (НЕП, държавен капитализъм), олигархичен, приятелски, предприемачески и т.н. Той няма пряко отношение към управлението на държавата - дали е Китай, Сингапур, САЩ, Бангладеш или Швеция... Но само в САЩ (донякъде) и Швеция има либерална демокрация, и само там "дясното" и "лявото" имат смисъл...


Затова е важно да сме наясно какъв е нашият избор. Той не е между капитализъм или социализъм; а за вид демокрация, която позволява определен тип тип капитализъм... Само либералната демокрация насърчава предприемаческия, т.е. продуктивния капитализъм. Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно", винаги ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм и нелиберална демокрация от руски тип. С видните за всички ни скандални ефекти.


Коментарът е публикуван във "Фейсбук"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  ''Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно"!!!''
  Затова призова и новото лице на старата десница и още по-старата левица !:
  Нема дясно - нема ляво !
  Браво :) !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Гена, гена пак си се напънал, но отново не се е получило! Когато чета подобни идеологически шаблончета винаги давам за пример Вилхемова Германия, 1890 до 1918, отлична икономика, върховенство на закона, а с него и защита правата на индивида. Хайде Гена отговори, била ли е Вилхемова Германия либерална демокрация?

 3. 3 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Весело
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 813 Весело

  Дясно и ляво са маски в съвременна България. Нито богаташите на Нинова са леви, нито национализациите на Борисов са десни. Просто е.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... не съмв съгласен, че имаме „ляво-дясно“ у нас - не, нямаме такива неща!
  Ние ... даже сържава си нямаме, камо ли „либералност“, демокрация“, „законност“, „върховенство“ (най-малко пък на правото и законите) ... и въобще - даже не може да се даде определение, на това, което е Територията България!


  ... за огромно съжаление на хората!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  В цял свят, дясното все повече залита в крайно-дясно и отблъсква хора с дясно мислене, но демократична мисъл.
  В Америка, носител на дясното е крипто-нацистът Доналд Тръмп.
  У нас, за десен минава Владо Каролев.
  Очаквам в бъдеще дясно и ляво още повече да се обезценят като понятия. Дясното в този си вид неминуемо ще върви към авторитаризъм и анти-демократичност. Предполагам, че умереното демократично ляво ще бъде бъдещето на развития западен свят. Лидери като Обама, Сандерс, Корбин и Трюдо са тези, които инспирират младото поколение. Цялостната култура на човечеството "олевява", защото лявото е безспорно по-хуманната идеология. Водещите ИТ компании също са основани на леви и глобалистки принципи.
  Отиващите си консерви като Тръмп могат единствено да предизвикат някой катаклизъм, с който да забавят ествествният ход на нещата. Но след тези катаклизми, ако все още има човечество, то лявото пак ще се завърне.
  Разбира се, тук става дума за съвсем друго ляво, нямащо нищо общо с комунизма, социализма или нашите "леви".

 7. 7 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 615 Весело

  живота е странно нещо, някой видиш как се подхлъзва и се тупва като чувал с картофи на земята, него го боли, но на теб ти е смешно, и се хилиш, макар че знаеш, че всъщност няма нищо смешно и на него му е болно... и те е Срам за напъпилия те смях
  във виртуално е някак по-лесно, щото видиш вербалните еквилибристики и ментални пируети на някой от високата позиция на "разяснител от последна инстанция" и насред нищото се далдиса като келнер с поръчка насред ресторант...
  манджа с грозде - но с претенции и апломб...
  затуй не трябва да се смеем, а да го приемем сериозно...
  върви нашенския либерален моканин тътри нозе след пазарната каруца с припрялата в нея млада демокрация и търси бялата лястовица...
  и ти четеш и само си мислиш "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"

  Je suis дани кирилов
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1524 Неутрално
 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 499 Неутрално

  ""Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно", винаги ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм и нелиберална демокрация от руски тип. С видните за всички ни скандални ефекти.""

  Добър текст написан съвсем ясно, точно и разбираемо.

 10. 10 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#7] от "samarianin":

  Прегледах визитката на автора:

  "Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия."

  А вие сте?

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 248 Неутрално

  "защита правата на човека и на малцинствата"
  алоо, либералболшевиките, от комсомолско пренапъване изкарахте, че малцинаствата не са хора. :-)

 12. 12 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Няма как милитаризмът да е по-добър вариант от либералната демокрация.

 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  ::))Много повърностен и слаб 'анализ'- изглежда -в подкрепа на тезата на 'Да, Бълграия " и Христо ::))
  1. САМО в САЩ и Швеция имало ляво и дясно ::)
  С един удар са унищожени консерваторите в Англия / от векове / или Германия и - тези навсякъде по света ..:)) Просто ги няма - даже и "зелените ' , НЕ съществуват ::)) Скоро не бях чел такава глупост ::))

  2. Поначало има малко истини и много полу или съвсем НЕ истини в този анализ ::))Идеите - леви или десни са ФАКТ от реалната действителност - ои преди и сега , и днес..:)
  Върховенство на Правото - добре ..либералната демокрация - добре , но да се пропусне - :
  Свободата на мисълта , правото на свободно сдружаване / и в партии /, Правото на ИЗБОР , свободните профсъ'юзи или ПРЕСА, на пътуване и избор на местоживеене и т.н. , като част от Човешките Права , ми изглежда умишлено , тук ..:)))
  3. Исторически ФАКТ е , че при така наречения социализъм , в Русия или Източна Европа - гражданите НЯМАХА ТЕЗИ ПРАВА !!
  Защо се бяга от връзката : комунизъм- социализъм- БЕЗправие ?? Сега и децата ще го учат, а един анализатор- не го ли знае?? ::)))
  4. Разбира се, че е имало НЕП - в съветска русия- но за ограничен период- през другото време - диктатура, еле пък и сталинска ..В Китай може да има някакъв полу- пазарен, 'държавен капитализъм" - с ограничени граждански права, смесица , но това дали ще бъде вечно или поне толкова дълго, колкото дълго съществува либералния капитализъм ?? ::))
  В едно неразвито политически общество , МОЖЕ да има и елементи от капитализъм и диктатура , от друга страна ..Но дори в Китай - имаме ЛЕВИ и ДЕСНИ , колхозници и предприемачи , умни и крепостни ::))

  BIG AL
 14. 14 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#10] от "duc33553623":

  аз съм кибик...

  не коментирам биографията и бизнес положението, а текста който е измудрил...
  да си гледа бизнеса, очевидно е зает и няма много време да мисли или да чете;
  няма лошо, всеки има право да си изплаче мъката, както и кибика да я коментира

  поздрави

  Je suis дани кирилов
 15. 15 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#13] от "BIG AL":

  Господинът явно иска да каже, че само в САЩ и Швеция от изброените от него държави (Китай, Сингапур, САЩ, Бангладеш или Швеция). Мисля, че е пределно лесно да се разбере.

 16. 16 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#6] от "duc33553623":

  Толкова глупости! Умерено ляво и правоверния ленинист Бърни Сандърс! Хахахахааха
  Главата ти е толкова завряна в задника, че напира пак да се покаже през гърлото.

 17. 17 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#14] от "samarianin":

  аз съм кибик...не коментирам биографията и бизнес положението, а текста който е измудрил
  —цитат от коментар 14 на samarianin


  А, извинете. Не си личеше, понеже.

 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 788 Любопитно

  Авторе, как направи този извод "Но само в САЩ (донякъде) и Швеция има либерална демокрация, и само там "дясното" и "лявото" имат смисъл..."?? За един приятел питам...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Доколкото при познатия ни социализъм , поне у нас- нямаше НИКАКВА Свобода и Права на човека, / да не изброявам/ , то за нас е ясно -че ИМАТ значение термините- либерален капитализъм и реален социализъм- от съветски тип ...
  ЗАЩО се замъглява тази РАЗЛИКА ???
  5. "" Той / капитализмът /няма пряко отношение към управлението на държавата...!!???
  А партийините другари , при социализма , НЯМАХА ли ПРЯКО отношение , към Управлението на държавата ??? ::))
  И при капитализма ли управляват парт. секретари САМО на ЕДНА, единствена партия !!??
  Къде изобщо се 'появяват ИДЕИТЕ- всеки има право на глас - един човек - един глас- НЕЗАВИСИМО от произход, религия и т.н. ???
  Не ли при капитализма ?/ Джон Лок,. Монтескьо, Волтер и т.н. ?? :)))
  Или в царска русия или днешна путинска русия ???
  КЪДЕ ??? :)))

  BIG AL
 20. 20 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#17] от "duc33553623":

  хахахаха оценките от ерудити-пророци като Вас /мнение №6/ са особено ценни за нас, кибиците; дерзайте с анализите

  Je suis дани кирилов
 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":Няма как милитаризмът да е по-добър вариант от либералната демокрация.
  —цитат от коментар 12 на globetrotter


  Пак замеси кашата! Коя държава има най голям военен бюджет, водеща военна сила и през последните 20 тина година е в постоянни военни конфликти с една или по вече държави?

 22. 22 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#16] от "globetrotter":

  Не съм знаел, че Бърни е ленинист. Това почива ли на някаква фактология? Моето впечатление беше, че е демократичен социалист. Доколкото ми е известно, в Щатите прехласване по ленинизма би коствало главата на всеки политик. Стив Банън се прехласваше по Ленин, но все пак, той не е точно политик, а и главата му падна донякъде.

 23. 23 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#20] от "samarianin":

  Предполагам с последното пък "анализирахте" моя текст. Явно досега цял живот съм се лъгал какво е то анализ на текст.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  "Но само в САЩ (донякъде) и Швеция има либерална демокрация, и само там "дясното" и "лявото" имат смисъл..."

  Това просто НЕ е вярно! Либерални демокрации има и в други държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Любопитно

  До коментар [#22] от "duc33553623":

  Абсолютно, Бърни е демократичен социалист! Няма как да бъде наречен ленинист, защото той отстоява демократичния правов ред и зашита на човешките права и свободи, докато Ленин и неговата шайка болшевики са били против демократичния правов ред и меко казано не са спазвали много много човешките права и свободи в създадената от тях тоталитарна държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  ""Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно", винаги ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм ..:""

  6.Дилемата у нас , епо- сложна ..:)) Комунисти - станаха олигарси..Комунисти се борят да НЯМА Закони, като в развитите капиталистически страни ::)) Комунисти - станаха "десни" - от Симеоново , ДС и СИК , даже и от БКП-секретари ..Мимикрия, защото не станаха истински капиталистически ПРЕДПРИЕМАЧИ , а кланово- червени групировки, стоящи НАД Закона ..>:))
  С други думи - ПАК имаме последствията на социализЪма, който искате да неглижираме ..::))))
  Социализмът в България - е проклятието на страната ни ..
  Разбирам, някои утежняващи обстоятелства около членовете и ръководството на 'Да, България - потомци на строители на социалиЗЪма , но това не значи, че трябва днес и сега - да неглижираме ПОСЛЕДСТВИЯТА на диктатурата - които се проявяват и СЕГА ,и ДНЕС >>>
  А десни и леви е имало откакво свят светува ..Един е заделял, пестял , градял, изобретявал . борил се да изпъкне, измисли НЕЩО - като десен предпримач ,
  а другият -е изяждал всичко за деня, не го интересувало бъдещето, крадял е от съседа по пещера, НЕ е рисувал , например по скалите ,крадял е огъна на комшията , жена му или дрехите и предметите от чуждата пещера ::))
  Това е било, има го и днес, и дано го няма в бъдеще...Това - краденето на строителите на комунизЪма >>:))

  BIG AL
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  ""Ако постоянно се хващаме на въдицата, че у нас дилемата е "ляво или дясно", винаги ще получаваме приятелско-олигархичен капитализъм ..:""

  6.Дилемата у нас , епо- сложна ..:)) Комунисти - станаха олигарси..Комунисти се борят да НЯМА Закони, като в развитите капиталистически страни ::)) Комунисти - станаха "десни" - от Симеоново , ДС и СИК , даже и от БКП-секретари ..Мимикрия, защото не станаха истински капиталистически ПРЕДПРИЕМАЧИ , а кланово- червени групировки, стоящи НАД Закона ..>:))
  С други думи - ПАК имаме последствията на социализЪма, който искате да неглижираме ..::))))
  Социализмът в България - е проклятието на страната ни ..
  Разбирам, някои утежняващи обстоятелства около членовете и ръководството на 'Да, България - потомци на строители на социалиЗЪма , но това не значи, че трябва днес и сега - да неглижираме ПОСЛЕДСТВИЯТА на диктатурата - които се проявяват и СЕГА ,и ДНЕС >>>
  А десни и леви е имало откакво свят светува ..Един е заделял, пестял , градял, изобретявал . борил се да изпъкне, измисли НЕЩО - като десен предпримач ,
  а другият -е изяждал всичко за деня, не го интересувало бъдещето, крадял е от съседа по пещера, НЕ е рисувал , например по скалите ,крадял е огъна на комшията , жена му или дрехите и предметите от чуждата пещера ::))
  Това е било, има го и днес, и дано го няма в бъдеще...Това - краденето на строителите на комунизЪма >>:))

  BIG AL
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  И накрая - да се твърди, че няма ляво и дясно- а само олигархия "следвало" от ТОВА !!??, е и да признаем, че като НАРОД нямаме и не можем да имаме десни или леви , почтени, нормални лидери !!Че сме негодно племе - за нищо ...
  Стефан Савов беше десен и почтен човек , Дертлиев беше ляв- и също не бяха олигарси ..И не желаеха да бъдат ...

  BIG AL
 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Одобрявам такива статии - първо защото са къси, второ защото са набор от клишета (+ колекция плитки лъжи) без нито една собствена мисъл, трето - защото ядосват повечето читатели, пък оттук белким намразят и клишетата.

  властта ражда паразити
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "BIG AL":

  НЕ Е имало тук, нито другаде, социализъм.
  Имаше ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 615 Весело

  До коментар [#23] от "duc33553623":

  не, не ви правих "анализ", а видадох характеристика - "ерудит-пророк", основавайки се на изключително задълбоченото и информативно мнение №6, което неразбираемо за мен е така негативно оценено от съфорумците; поласках се че такъв задълбочен мислител като Вас така се е заитересовал от моята особа, кой ли пък съм аз, не го приех лично и не се възгордях, щото очевидно сте се интересували и какъв е автора на мнението на статията; да си призная не го зная, но явно вие се интересувате от това кой какъв е; ако съдя от мнението на автора обаче, голяма каша му е в главата, ако спре да дава акъл навън, ще има време да се замисли, сам в себе си, и може и да си изясни едно друго по някое време; ако само убеждава другите колко е прав, просто няма да разбере колко е зле...
  виж при вас нямам съмнение че всичко е ясно, само се питам не ви ли скучно с тая пророческа дарба, просто да чакате да се случи туй което тъй или инак знаете че ще стане...

  поздрави

  Je suis дани кирилов
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Весело

  А, ето една твърде любопитна статия на тема САЩ и социализъм. :-) Крайно десните форумни псевдодемократи няма да харесат това:

  http://www.dw.com/bg/все-повече-американци-се-увличат-по-социализма-защо/a-42364820

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#18] от "stein":
  Ако беше прочел, щеше да разбереш , че се имат предвид “от изброените”

 34. 34 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 218 Неутрално

  А десни и леви е имало откакво свят светува ..Един е заделял, пестял , градял, изобретявал . борил се да изпъкне, измисли НЕЩО - като десен предпримач , а другият -е изяждал всичко за деня, не го интересувало бъдещето, крадял е от съседа по пещера, НЕ е рисувал , например по скалите ,крадял е огъна на комшията , жена му или дрехите и предметите от чуждата пещера
  —цитат от коментар 27 на BIG AL


  Това е доста пещерна дефиниция за ляво и дясно. Смешно е, когато някои хора се родеят с дясното, сякаш това само по себе си ще ги направи успешни и богати.

  Към днешна дата, много богати хора изповядват леви идеи. Примерно, Бил Гейтс. Илон Мъск вече официално говори за възможността от минимален базов доход в бъдеще.

  Съоснователят на Амазон, Ник Ханауер, също споделя доста леви идеи в следната статия:
  https://www.politico.com/magazine/story/2014/06/the-pitchforks-are-coming-for-us-plutocrats-108014

  И още в подкрепа на базовия доход:
  https://www.ted.com/talks/rutger_bregman_poverty_isn_t_a_lack_of_character_it_s_a_lack_of_cash #t-12797

  Както виждате, това са напълно обосновани идеи, нямащи нищо общо с черно-бялата представа за леви-десни.

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  Да де, ама дори при грамадния военен бюджет, тези разходи са много малка част от БВП.
  За милитаризъм говорим, когато % е значителен.
  Обаче смело можем да говорим за империализъм. И за грамадно надуто (възпалено?) самочувствие на елита, който заразява и населението надолу.

  властта ражда паразити
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "duc33553623":

  С такава визитка е описан типичен социопат.

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът ни е , че нямаме истинско ляво и истинско - дясно ..по света го има - а и ние сме в Европа ..Има го дори и в САЩ- по- десни са републиканците , по- леви- демократите ..
  В цивилизования свят и едните ,и другите спазват Законите , върховенството на Закона..Още не сме стигнали до там - но от Русия , например, сме много далеч пред тях ::))
  Партии ще има поне още 50-100 години, защото хората са РАЗЛИЧНИ, имат различни стремления , интереси, ум , разбирания и т.н...
  И всичко това ще влиза в "схемата" - ляво- дясно..:))
  Няма друга схема - не е измислена ::))

  BIG AL
 38. 38 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Теллалов":


  А как ли изглежда социализмът , щом като у нас е имало държавен капитализъм ? Споделете вашите познания , не се стискайте ...

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  +о коментар [#4] от "danvan":

  +
  Отделно, що е ляво? Що е дясно? Мъгляви понятия

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#28] от "BIG AL":


  Ако не пакетирате вашите мисли като авторови , вероятно ще разберете текста - не се казва , че няма ляво и дясно - а че не това е разделителната линия в нашето общество

 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Стремежът към щастие " ,както казва Американската конституция , е РАЗЛИЧЕН при хората ..
  Един иска да епредприемач, друг- свободни професии, трети- да си изработи 8-те часа и да си пие едно питие в къщи, трети иска Кадилак, друг- дрога, 4-ти- вечен ерген да е и вечно млад, 5-ти- изобщо не му мисли за нищо- и влиза в пандиза и ...така ..>:)))

  BIG AL
 42. 42 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#26] от "BIG AL":


  Дори не подозирате колко добре сте схванали статията - и тя като вас твърди , че И заради социализма , у нас няма истинска демокрация , а преди да има такава ще има вечен олигархириат на власт и разпенени десничари и левичари по форумите

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  За съжаление, тези хра не са нясно що е социализъм, а комунизма си го представят като в Стар Трек.

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "efg05376884":

  Правил съм го много пъти.
  Накратко:
  - пряка демокрация;
  - федеративна (истински федеративна) структура;
  - икономика без парично-стокови отношения.

  Тук също съм го писал: коментар [#25]
  https://m.dnevnik.bg/sviat/2018/02/20/3132468_pavel_grudinin_-_komunistut_milioner_koito_iska_da/comments

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Весело

  Както не може да има къща без основи, така не може да има и леви и десни партии без либерална демокрация.
  ========
  Хайде , де .....шега ли е това ?
  Цели "замъци" има ......
  Около 2/3 от държавите по света не държат на такова изискване....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":
  Това ваш принос към обществените науки ли е? Кога в историята на човечеството и в коя държава е имало такава система? Или става въпрос за футуристични размисли , облепени с популярен етикет ?

 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "efg05376884":

  Точно в НАШЕТО общество това е разделителната линия, защото ЗАКОНЪТ, консервативният или изобщо Законът ,
  НЕ се спазва от червените изтърсаци - които са следствие на диктатурата , червената ::)
  Или поне 90 % от едрите престъпници, ако неглижираме дребната криминална престъпност,
  ИМАТ произход от ЧЕРВЕНАТА , бивша КАСТА - на "управленци" от времето на социализЪма >>:)))
  Достатъчно е да се прочетат принципите на консерватизма , в днешна Европа ...и ще се видят тези ФАКТИ ...:))
  В държава , в която има работещи бедни - и олигарси - червени , просто няма как да не се види разликата , между червени олигарси и бедни работещи ...:))
  И ромите , вече емигрират да бачкат - при Консервативни десни , правителства- на запад ..>:)))
  Изобщо у нас - нещата НЕ могат да минат по тази линия - философия- предполагам поради ЛИЧЕН интерес и произход - на твърдението : няма леви, няма десни ...!??
  Не съм против обединението на всички мислещи , нормални граждани , но това е временна философия, докато се справим с криминалните , ПРЕДИМНО бивши ЛЕВИ другари ::)))

  BIG AL
 48. 48 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#47] от "BIG AL":
  Т.е Пеевски е ляв , а вие десен и това е разделителната линия -:)

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":
  Отделно, що е ляво? Що е дясно? Мъгляви понятия
  =========
  Залагалки са това, теляк ....но хубави залагалки ....
  Всичко опира до държавността и нейния суверенитет. ....
  А за пряка демокрация спри да мечтаеш .....твоята система не го позволява това .....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#45] от "eti mehter":


  А там където я няма, партиите леви и десни ли са? Ще изброите ли поне една лява и една дясна партия в Русия ?

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#50] от "efg05376884":

  Не съм в Русия , не знам....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Весело

  ... Но само в САЩ (донякъде) и Швеция има либерална демокрация, и само там "дясното" и "лявото" имат смисъл...
  ========
  О дааа....особенно Тръмп е типичния пример на дивия западно десен капитал....
  Само дето му подхвърлят руски знаменца , пред камерите. ....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Няма как да се каже по-кратко, простичко и в същото време на достатъчно високо интелектуално ниво. За Еврозоната - надежда всяка тука оставете. Проблемът си е в нас и скоро няма да се реши, защото сме царе на имитацията. Ще разбогатяват малцина, това е идеята на сегашния модел у нас.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Весело


  Затова е важно да сме наясно какъв е нашият избор. Той не е между капитализъм или социализъм; а за вид демокрация, която позволява определен тип тип капитализъм... Само либералната демокрация насърчава предприемаческия, т.е. продуктивния капитализъм
  =======
  Тъкмо щях да спра да чета статията , а тя свършила ....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#48] от "efg05376884":


  Т.е Пеевски е ляв , а вие десен и това е разделителната линия -:
  ..................................
  ::)) Пеевски е ЛЯВ , КРИМИНАЛЕН субект, чиято партия - БКП и ДПС ,
  НЕ позволяват да ИМА и да се прилагат ДЕСНИ ЗАКОНИ - спрямо такива , като него ::))))- като в САЩ , Италия -мафията, Германия , Англия и т.н...:))

  BIG AL
 56. 56 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Един субект е ляв- когато ТАКЪВ е произхода му у нас,
  когато използва КАСТОВИТЕ връзки на дядо си - червените отрепки били на власт ,
  когато червени прокурори и ДАНС и т.н., го покриват ,
  когато Държавата на Боко се прави на ампе-данъчни, и т.н. - обявил над 100 милиона - за една година - доход ::))
  Това и в САЩ няма как да стане , да не говорим за Германия , например ::)))
  Защо някои търсят в КРИМИНАЛНИТЕ типове днес и сега у нас- НЕЩО дясно ???, Били десни, защото са богати олигарси !!??
  Не, у нас са ЛЕВИ- защото НЕ СА БИЛИ ДЕСНИ предприемачи , забогатявали с години, труд, изобретения и т.н.. ,, а
  СА леви крими типове, чието единствено качество е , че са получили куфарчета , че имат кастови БКП - ДС - връзки в прокуратура, администрация, ДАНС, МВР и т.н...:))))
  И, дори левицата в Европа води с МНООГО повече дела за корупция, отколкото ДЕСНИТЕ политици ...:))) Кол си отиде , САМО, заради един милион марки - получени , но НЕОТЧЕТЕНИ - в касата на партията му ...:))
  Един милион жалки марки ...
  Колко са на пеевски парите ??? Знаят ли , се ??? ::))))
  А на БКП другарите олигарси ???
  хахахаааааааа..
  .И те ли не са леви БКП кримита - като физически лица ???

  BIG AL
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Сус ченге

  властта ражда паразити
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "efg05376884":

  Питаш (за един приятел навярно) или се заяждаш?
  Въпросите ти са лишени от смисъл.
  Бездържавно самоуправление няма как да спретнеш в някоя държава.
  Търсачка: Бакунин, Кропоткин, бездържавни общества - успех.

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":
  Ясно, в анархизма - бъдещия социализъм е истината

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Предполагам, че умереното демократично ляво ще бъде бъдещето на развития западен свят. Лидери като Обама, Сандерс, Корбин и Трюдо са тези, които инспирират младото поколение. Цялостната култура на човечеството "олевява", защото лявото е безспорно по-хуманната идеология.
  —цитат от коментар 6 на duc33553623


  Малеееее....
  😂 🤣 😂 🤣 😂 🤣 😂 🤣 😂 🤣

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#16] от "globetrotter":Не съм знаел, че Бърни е ленинист. Това почива ли на някаква фактология? Моето впечатление беше, че е демократичен социалист.
  —цитат от коментар 22 на duc33553623


  Don’t be fooled by Bernie Sanders — he’s a diehard communist
  https://nypost.com/2016/01/16/dont-be-fooled-by-bernie-sanders-hes-a-diehard-communist/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  ....Всичко опира до държавността и нейния суверенитет. ....А за пряка демокрация спри да мечтаеш .....твоята система не го позволява това .....
  —цитат от коментар 49 на eti mehter


  Всички диктатори така казват. Имат ли народна подкрепа - голяма. Значи са демократи големи... А либерализъм? Либерализмът им пречи. Вие понеже този път сте от мнозинството сте доволен.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#62] от "half truth":

  Оооо , Мария ....днес е 28 февруари ......помниш ли ....пост модерния преврат преди 21 години .....
  Чудя се да ти чиститя лиии , съболезнования ли да ти изкажа ?

  Bukalemun
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#62] от "half truth":

  А либерализъм? Либерализмът им пречи. Вие понеже този път сте от мнозинството сте доволен.
  ========
  Доволен съм , разбира се !
  Резултатите са налице .....що да не съм доволен ?
  А забелязваш ли .....автора и две думи не е обелил за еврофондовия либерализъм !
  Бомбата със закъснител !

  Bukalemun
 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#63] от "eti mehter":

  Няма нужда, мина много време. А аз да Ви честитя ли настоящия преврат. Знаете ли кога ще свърши?

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#65] от "half truth":

  Няма нужда, мина много време.
  =======
  Що бе Мария ....сякаш вчера беше ..... :)
  Как се кълняха ,че 1000 години ще е така ......от сега (тогава) нататък ......
  Колко невинни но предани хора на армията бяха изхвърлени от нея ......
  Днес цял ден слушах потърпевши от ония събития. .....хората през сълзи на очи споделяха как им опропастили живота още на млади години. .......
  Днес за тия хора е деня на възмездието. ......

  Bukalemun
 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#62] от "half truth": А либерализъм? Либерализмът им пречи. Вие понеже този път сте от мнозинството сте доволен.========Доволен съм , разбира се !Резултатите са налице .....що да не съм доволен ?
  —цитат от коментар 64 на eti mehter


  И никак ли не Ви пука за нетурците в Турция или пък за несунитите? Те като малцинства да си знаят мястото?

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#67] от "half truth":

  И никак ли не Ви пука за нетурците в Турция
  ========
  Аааа , ask olsun ...... пародираш ...... :)
  Дори и сред колегите ми , много не турци и не мюсюлмани има ......
  Изопачаваш нещата умишлено. .....въпреки че знаеш ,че не е така. ....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  .хората през сълзи на очи споделяха как им опропастили живота още на млади години. .......Днес за тия хора е деня на възмездието. ......
  —цитат от коментар 66 на eti mehter


  Знам, затова се чувстват в правото си да опропастяват чуждите животи, на "светския противник". И затова подкрепят Ердоган. Рано или късно пак ще тръгнете към светския модел и колелото пак ще се завърти. Нали това обяснява и автора , не става без либерализъм.

 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#69] от "half truth":
  Рано или късно пак ще тръгнете към светския модел и колелото пак ще се завърти. Нали това обяснява и автора , не става без либерализъм.
  ==========
  Да призная и.аз така мислих.....но вече не вярвам.
  В Анадола , тия процеси не протичат тъй както ни учиха на времето и пишеше в книгите .
  Тук игрите са по различни ....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Дори и сред колегите ми , много не турци и не мюсюлмани има ......Изопачаваш нещата умишлено. .....въпреки че знаеш ,че не е така. ....
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Нали видях с очите си как един напълно асиилиран евреин беше стигнал до главнокомандващ ама в момента, когато се изказа в защита на ценностите на републиката на Ататюрк, беше обвинен че е евреин. юююх.....

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#71] от "half truth":

  беше обвинен че е евреин. юююх.....
  =======
  Неее , това не беше причината.
  Никой не го е обвинявал ,че е еврей !
  Башбуг просто прекали !
  Той е военен ....но почна да се държи като репортьор в униформа. .....
  А как нахока покойния Мехмет Али Биранд , помниш ли ?
  Така ли се защитават светските устои на Ататюрк. .... :)......
  Паралел със статията за "леви , десни" ......в Анадола се разиграваше същия театър със " светски и несветски" ......
  Всичката магия е в терминологията. .....кокъла пак си е кокъл .....сиренето е пак с пари !

  Bukalemun
 73. 73 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 544 Неутрално

  ЩЯХ ДА СЪМ СЪГЛАСЕН С ВСИЧКО,

  докато не прочетох, че за автора ЕТАЛОН ЗА ДЕМОКРАЦИЯ е ...Швеция! По нататък не четох, защото понянието "демокрация", за мен не включва правото да се правят операции за смяна на пола на напълно нормални малки деца, или да се отнемат децата на семейства, кошто ги възпитавали религиозно, или пък да се предлага на зрителите реалити филм, в който родител всеки ден "променя" пола на децана си...Не вярвам да има демокрация в общество на дегенерати...

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4424 Весело

  Хм, нещо младото поколение от обществени деятели нещо не са доволни от Обама и библиотеката му в Чикаго - вдигали се цените на жилищата и бедните в района не можели да плащат. Че и над 100 преподаватели от Чикагския Университет подписали писмото. Капризи
  https://www.politico.com/magazine/story/2018/02/28/barack-obama-library-chicago-217093

 75. 75 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Ляво и дясно може да съществува само при силни, независим държави. В противен случай е само театър.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 76. 76 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 747 Неутрално

  След като нито от псевдо "лявотото" и "дясното" не успяха да детронират ГЕРБ се измисли новата теория за общ фронт срещу него, в която няма ляво и дясно белким се обединят, катурнат ББ от управлението, пък после ще видим. Истината е, че след разпада на СДС десните подкрепят ББ, а той не може да води друга политика за да не ги загуби. И Ленин така би постъпил. Предстои да видим колцина ще събере Хр. Иванов под знамето на хермафродитния модел, за сега проблемът им е да прескочат заветните 4%.

 77. 77 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#73] от "specifier":
  Смени си литеартурните източници , мини на латиница

 78. 78 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 544 Неутрално

  ИСЛЯМИСТЪТ,

  ни в клин, ни в ръкав, задръсти форума с новини от Анадола

 79. 79 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И генчо051324666 ЗАДРЪСТИ ФОРУМА

  с халтура. Тия симплизанти умора немат ли бе?

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4361 Весело

  До коментар [#32] от "Иво":

  Хахаха... съдейки по минусите съм успял да ядосам форумните крайно десните псевдодемократи, кеф. :-Д

  Иначе, тази статия показва, че има надежда за добруването на САЩ в бъдеще! :-)

  http://www.dw.com/bg/все-повече-американци-се-увличат-по-социализма-защо/a-42364820

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK