Борисов, Гинкиното хоро и Ганковото кафене

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовОт самото начало развитието на скандала ЧЕЗ показа, че управляващите ще търсят начин, за да бъде осуетена сделката с новата придобивка на "Инерком България". Почти сигурно е, че формалната, юридическата страна на сделката е изрядна. Въпросът беше (и остава) какъв ще бъде механизмът (дали чрез КЕВР, ДАНС, КЗК, НАП или по друг начин) Гинка Върбакова да не стане собственик. Причината – в очите на обществото сделката, или по-точно далаверата, е компрометирана. Бойко Борисов няма навика да плува срещу течението. Той е като италиански танк – има една предна скорост и четири задни. В противен случай аферата с "Гинка от Пазарджик" може да вземе главата на Борисов. Нещо повече – да го дискредитира непоправимо дори в очите на най-верните му фенове. Безславен край на една, обективно казано, впечатляваща политическа кариера.


Вече стана ясно, че КЕВР не може да стопира сделката. Не и на този етап. Но идеята, която лансираха премиерът Борисов и Делян Добрев за нормативни промени (например на Закона за енергетиката), които да изиграят ролята на такава спирачка, категорично не може да бъде приета сериозно. Всеки, който има и малка представа от правната доктрина в България, разбира, че подобни приказки няма как да са нещо повече от думи на по чашка в Ганковото кафене.


Ако целта на един закон "Гинка"
е да се попречи на конкретната сделка
(а не по принцип да упражнява превенция, да затвори вратите за други подобни случаи, които имат пряко отношение към националната сигурност), неговите разпоредби ще имат ретроактивно действие. Освен че държавните мъже за пореден път ще станат за смях, този акт най-вероятно ще "падне" в съда и ще създаде благодатни възможности за дела срещу страната.


Може да се възрази, и то с основание, че това вече сме го виждали. Взимам повод от стартиралото дело за фалиралата през 2014 г. КТБ. Какви бяха основните доводи за президентското вето на Закона за изменение и допълнение на закона за банковата несъстоятелност (популярно известен като "закон срещу вторичното разграбване на КТБ")? Именно ретроактивният характер на преходните и заключителните разпоредби на акта.


Трудно е да бъдат приети контрааргументите на юристите на ГЕРБ. Това, което не пише черно на бяло в мотивите на президента, но трябва да се чете между редовете, е въпросът дали този закон под маската на загриженост за обществото не прокарва нагло неправомерни интереси на неговия главен вносител – Делян Пеевски. Дали чрез обратното действие на нормативния акт не се отваря лукаво задна порта, която да легитимира апетита на медийния магнат към "Дунарит"? Ветото на президента според мен показва, че за него отговорът на тези въпроси е положителен.


Така че, ако отидем отвъд конкретния пример с КТБ, възможно е юристите на ГЕРБ пак волунтаристично да променят и нарушат ad hoc фундаментални принципи на правото в България. Нищо чудно. Както показа докладът на "Трансперънси интернешънъл" за 2017 г., публикуван миналата седмица, страната ни, която е на 71-во място в "класацията", остава с най-високи размери на корупцията в публичния сектор в ЕС. И което е по-важно – през последните 5 години няма никакъв напредък в борбата срещу нея. Противно на твърденията на политическия елит на страната - председател на Съвета на ЕС.


Думите на Петр Баран, бившият изпълнителен директор на ЧЕЗ, показват какво мислят инвеститорите за бизнес климата у нас: "Един чужд инвеститор търси стабилност в съдебната, политическата и икономическата система. Той търси правила, които, ако спазва, ще може да развива своя бизнес. Ако не са изпълнени тези неща, чуждестранни инвеститори трудно ще погледнат към България", заяви Баран.


Напук на жалбите и клетвите на премиера сделката с ЧЕЗ, която накара цялата държава да се тресе в неравноделния такт на едно Гинкино хоро, не е плод на някакъв зловещ и ювелирен заговор за изпращането на Борисов и ГЕРБ на резервната скамейка.


Не е инсцениран, създаден от нищото,
римейк на февруарските буреносни дни от 2013 г.


Най-вероятно развитието на събитията в края на миналата седмица е било следното:


Управляващите без съмнение са знаели за сделката с ЧЕЗ. Но са си траели.


Ако мине номерът – мине


Опозицията е научила "любопитни" подробности и е подготвила атака срещу кабинета по темата. Разбирайки за готвената интифада ("пуч", "абордаж" и т.н.), Борисов, за да си върже гащите, отстранява предпазния бушон – министър Теменужка Петкова. Тя впрочем отдавана е неудобна фигура за много влиятелни люде в страната. Какъв обаче беше резултатът от този гениален пиар ход? Точно обратният на замисъла. Защо да се късат теменужките, ако са цветя за мирисане? Този и други неудобни въпроси не могат да получат задоволително обяснение. Особено ако то е, че кабинетът нито е лук ял, нито е лук мирисал по "аферата ЧЕЗ".


Моята прогноза: сделката ще бъде спряна. Надявам се обаче, че юристите на управляващите ще отворят пак "дебелите книги" (ако някога са ги чели, разбира се) и като премине "нервната възбуда" и "ажиотажът" от хорото (хоръра?), ще намерят друг, по-фин, не толкова дърварски начин за справяне със ситуацията.


Но скандалите вече излизат извън контрола на властта.


Никаква друга управленска формула не може трайно да стабилизира кабинета "Борисов 3". Дори и Волен Сидеров и неговите "братя по оружие" да продължават да пият кафето със суджук. Да не припомням поговорката за плъховете и кораба. ДПС вече загряват за нови избори. След края на европредседателството ще има зелен коридор за такива. Те ще бъдат най-късно през май 2019 г., когато ще се проведат и европейските. Много по-вероятно е обаче разходката до урните да се състои значително по-рано.


А дотогава – хорото ще продължи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  "...министър Теменужка Петкова. Тя, впрочем, отдавана е неудобна фигура за много влиятелни люде в страната".  Да разбираме, че се бори срещу енергийната мафия и защитава изцяло държавния интерес, така ли?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Май Теменужка и Корнелия са играли Ганкиното...!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Ако бай Х е знаел за сделката и се е спотайвал на принципа „ако мине“ , не става за премиер .Ако е не е знаел за сделката ,съвсем не става за премиер

 4. 4 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Весело

  "Бойко Борисов няма навика да плува срещу течението. Той е като италиански танк – има една предна скорост и четири задни."

  +++
  Абсолютно точно сравнение. :)

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 5. 5 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Добър анализ, като цяло съм съгласен. Въпросът е дали ще изкочат още любопитни подробности или ще се потулят нещата /както обикновено/. Добре, че чехите също са замесени и доста информация изтече от тях. Става интересно.
  Скандалът е огромен и тепърва има какво да се разнищва.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Ако целта на един закон "Гинка"
  е да се попречи на конкретната сделка"

  - Тц, промените ще са такива, че не само Гинка, ами и авторът няма да могат да си купят енергийна инфраструктура. Предварителна проверка от КЕВР за компетенциите и възможностите на купувача да извърши дейността. Аналогично на БНБ, която предварително одобрява купувач на банка, аналогично и на КФН, която предварително одобрява купувач на ПОК. Дори е учудващо, че до момента това не е направено. "Гинките" се опитват да ползват дупки в законите както при Искров ползваха такива дупки за фалита на КТБ. Но този път Иван Иванов е по-скоро антипод на Искров.

  "то неговите разпоредби ще имат ретроактивно действие"
  - Предвидих тази опорка, леко съм учуден от къде излиза, но пък напълно отговаря на подборката от интервюто на Д.Добрев при Иво Никодимов от Дневник. Вече писах:
  "Сделката на Гинка не е стигнала до КЕВР и няма да стигне преди закона да бъде променен. Такова е логичното действие на управляващите и всякакви опорки за "обратна сила" се оттичат в канала."

 7. 7 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  "Напук на жалбите и клетвите на премиера, сделката с ЧЕЗ, която накара цялата държава да се тресе в неравноделния такт на едно Гинкино хоро, не е плод на някакъв зловещ и ювелирен заговор за изпращането на Борисов и ГЕРБ на резервната скамейка."
  Каква мисъл, какъв изказ, титан на словото бих казал, това трябва да влезе в учебниците. Така се получава когат някой няма възможност дфа се изказва всеки де и гледа да използва всичките си заучени фрази наведнъж.

 8. 8 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Чакам всеки момент от централата на ЧЕЗ да излязат с декларация, че няма да продават бизнеса в България на този етап.
  Готов на облози :)

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Любопитно

  Аз имам един такъв въпрос: Ако се приеме закон Анти-Гинка какво точно ще пише в него:

  "Забранява се на Гинка Върбакова да заложи акциите на ЧЕЗ като обезпечение на получения кредит за покупката им. Тази забрана не важи за никого другиго."

  При което може да се надяваме да се намери и друг купувач. Или:

  "Забранява се акциите на ЕРП-та да бъдат залагани като обезпечение на получения кредит за покупката им."

  При което ЕРП-тата си остават вечна собственост на когото са си.

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Партия ГЕРБ отива в небитието. Предстои серия от съдебни процеси под открито небе.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  До коментар [#3] от "кръвожаден джендър":

  А ако е основния реципиент по сделката?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  по скоро разрешава се на ... да купи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Весело

  До коментар [#8] от "Минас Бахдасарян":

  ЧЕЗ имаха зъб на бай Х и му го върнаха като по учебник.Сега могат да останат и да диктуват условия . Остава бай Х да обясни колко са добри ЧЕЗ ,а обединените идиоти да му пригласят. Театъра на абсурда.

 14. 14 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони Шнайдера":

  А дано, ама надали ... Щото партия ГЕРБ си беше и продължава да бъде най-удобната конструкция за властване и облажване от властта на кукловодите.

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 281 Неутрално

  "От самото начало развитието на скандала ЧЕЗ показа, че управляващите ще търсят начин, за да бъде осуетена сделката с новата придобивка на "Инерком България"

  Това как се връзва с квиченето на умните и красивите и червените камуняки, че Боко купува ЧЕЗ???

 16. 16 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 430 Любопитно

  Проблема ,е че политиците от ГЕРБ ПФ са некомпетентни за управление на държавата.Няма сфера в която да не са се провалили.Винаги са сварени по бели гащи и вървят след събитията.Парламента се превърна в сбирщина на утайката от обществото.240 не човеци по цял ден се чудят как и по какъв начин да си краднат някой лев без народа да ги усети.Скандали ,пререкания,конфликти това генерират депутатите и правителството.Има дори екземпляри ,който не ходят и на работа .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Ако целта е била да се развали сделката въпреки че е изрядна, за да не попадне в ръцете на разни руско-грузински олигарси, свалям шапка на Борисов.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Каракачанов пришпори промени в Закона за енергетиката...
  Направеното предложение е КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България...."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/karakachanov-prishpori-promeni-v-zakona-za-energetikata

  Делян Добрев - https://www.bnt.bg/bg/a/dobrev-utre-predstoi-zasedanie-na-komisii-v-ns-i-institutsii-za-sdelkata-s-chez

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  До коментар [#13] от "кръвожаден джендър":

  Може и да поостанат, поискали са промяна на цената на тока, точно в този момент!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тц, промените ще са такива, че не само Гинка, ами и авторът няма да могат да си купят енергийна инфраструктура. Предварителна проверка от КЕВР за компетенциите и възможностите на купувача да извърши дейността. Аналогично на БНБ, която предварително одобрява купувач на банка, аналогично и на КФН, която предварително одобрява купувач на ПОК. Дори е учудващо, че до момента това не е направено. "Гинките" се опитват да ползват дупки в законите както при Искров ползваха такива дупки за фалита на КТБ. Но този път Иван Иванов е по-скоро антипод на Искров."то неговите разпоредби ще имат ретроактивно действие"- Предвидих тази опорка, леко съм учуден от къде излиза, но пък напълно отговаря на подборката от интервюто на Д.Добрев при Иво Никодимов от Дневник.
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Логично е КЕВР да проверява купувча и на "гинките" тоя път номера не мина. както обикновено самите камуняки реват за нередностите, които те самите правят. И както обикновено си вкарват автогол ;)

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  И аз имам същият въпрос като колегата по-горе - как се пише закон за/против ЕДИН конкретен човек?!
  И още един въпрос към автора - с какво впечатли "впечатляващата политическа кариера на Борисов"?!

 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Партия ГЕРБ отива в небитието. Предстои серия от съдебни процеси под открито небе.
  —цитат от коментар 10 на Тони Шнайдера


  Това за 117 път от 2009 година насам? Еййй камуняшките мечти са голяма работа ;)

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#8] от "Минас Бахдасарян":ЧЕЗ имаха зъб на бай Х и му го върнаха като по учебник.Сега могат да останат и да диктуват условия . Остава бай Х да обясни колко са добри ЧЕЗ ,а обединените идиоти да му пригласят. Театъра на абсурда.
  —цитат от коментар 13 на кръвожаден джендър

  Боже!
  ЧЕЗ е твърде голяма, за да си играе такива игрички.
  И чрез схемата "Гинка" се осигурява И бизнесплана на ЧЕЗ да се изтегли. При това - без щети като от албанците, например.
  Вече писах - схемата "Гинка" е много по-мащабна от простата сделка за ЕРП-то и за тропащите "Гинкиното" е перфектна. За всички в схемата. Не просто сделката, а схемата! Защото тя се тазклонява и надипля нашироко и надълбоко. Направо като чиста "комбинация" замисленото - чак е красива.
  Освен - за мат'ряла.
  Който мат'рял не само, че ще плати, но и ще плаща. При това не само просто кинти чрез тока, но и ще финансира още по-дълбокото, всеобхватно и така ставащо необратимо властвуване над себе си на сужукарите. Чрез "модела" на сужукарите ...

 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Аман от закони, дето трябва да се кърпят при (почти) всеки случай на прилагане. Идеалистично ще попитам - за какво им плащаме на тези в НС?

  Душат бизнеса с надмерни регулации, а най-съществените закони са като швейцарско сирене, само сляп не вижда дупките.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Така като чета подобни коментари и анализи, изказвания на ДПС, БСП е видно КОЙ стои зад тази сделка!

  Прекалено очевадно беше, гадовете започват да излизат скрити зад много Гинки!

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jumbo Jet":Това за 117 път от 2009 година насам? Еййй камуняшките мечти са голяма работа ;)

  Мечти, мечти ама още виете и подсмърчате пред паметните плочи.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Весело

  И още един въпрос към автора - с какво впечатли "впечатляващата политическа кариера на Борисов"?!
  —цитат от коментар 21 на deaf


  с това че като отвориш картата на Европа, всички премиери имат или икономическо, или правно образование, само Бочко е пожарникар ;)

  казвам го сериозно - да тръгнеш от позиция на носещ кафетата на некви хора, до глав-сек, кмет на столицата, премиер, а може би и президент си е завидно постижение, но пък в Бг имаме опит, от свинаря Ивайло, до селянина Стамболийски, другаря Живков и сега бодигарда му...

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Според мен, сделката може веднага да се спре, ако тоя Джугашвили ли беше, какъв беше, попада под вашингтонските санкции срещу Русия. От всичко, което прочетох, там, в тези руски пари, е проблемът. И Уникредито, и ПИБ, и всичко останало, даже и на вожда банката му за развитие, си е европейско и не виждам никакъв проблем наше момиче да е собственик на ЧЕЗ, чрез финансиране от тези легитимни източници. Даже, точно това трябва да ни е целта -- да си върнем бизнесите в България. Руските пари са тези, които замърсяват с катрана кацата с меда. Подривната кономическа инвазия на Русия е генерален проблем изобщо за българската индустрия. Изолирането на мафиотските руски капитали трябва да е приоритет без конкурент за всяко българско правителство. Иначе сме обречени азиатското опустошение на страната да продължава.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#27] от "carmello":

  Така е било замислено от комунистите - да използват харизмата на Борисов като последен коз. Това как се бил издигнал от "носач на кафета" и пазвантин на Живков,го разправяй на тълпата.
  И в случая как един човек се е домогнал до властта е едно нещо,но по-важно е след като е взел властта,какво е направил с нея!?

 32. 32 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ако не искат да играят намагнитено хоро , нашите далавераджии требе да побързат със закона " анти Гинка "

 33. 33 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  По-бързо да бракуваме италианския танк

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  .... Аналогично на БНБ, която предварително одобрява купувач на банка, аналогично и на КФН, която предварително одобрява купувач на ПОК....
  —цитат от коментар 6 на plebs


  До коментар [#18] от "plebs":

  "Каракачанов пришпори промени в Закона за енергетиката...Направеното предложение е КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. В този случай купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България....
  —цитат от коментар 18 на plebs


  Ами....вижте, според мен няма да стане. Не може ДКЕВР да одобрява купувачите по аналогия с БНБ и КФН при купуването на банка или пенсионно-осигурителна компания. Защото банките и пенсионно-осигурителните компании се създават след разрешение на БНБ или КФН по специални закони, но енергоразпределителните дружества не се създават след разрешение на ДКЕВР по Закона за енергетиката. Те си се създават по Търговския закон пък след това кандидатстват за лицензия от ДКЕВР като собствеността им не е предмет на лицензията и на регулаторните функции на ДКЕВР.
  А пък фразата ".....купувачите следва да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система на България...." въобще не виждам как може да бъде записана в Закона за енергетиката защото си е обтекаема отвсякъде. Освен ако в раздел "Допълнителни разпоредби" на закона се намерят и запишат точни, изчерпателни и недвусмислени определения на понятията:
  - Стратегически
  - Инвеститор
  - Могат да гарантират
  - Дългосрочно
  - Устойчиво
  - Развитие
  Което пък съвсем не виждам как може да стане.

 35. 35 Профил на kfh58545277
  kfh58545277
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако целта е била да се развали сделката въпреки че е изрядна, за да не попадне в ръцете на разни руско-грузински олигарси, свалям шапка на Борисов.
  —цитат от коментар 17 на Jumbo Jet


  Сaмo пoлитичeски слeпци нe бихa видeли, чe “aфeрaтa ЧEЗ” e прoблeм зa нaциoнaлнaтa сигурнoст нa Бългaрия.
  Нямa другo рeшeниe, oсвeн прaвитeлствoтo дa oбяви нeприeмливoст нa сдeлкaтa, дa влeзe в прeгoвoри и дa oткупи oт ЧEЗ aктивитe.

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#35] от "kfh58545277":

  Проблем за националната сигурност единствено е, ако е свързана с руски пари. Ако не е, тъкмо това е сделка в интерес на България.

 37. 37 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  да бе, ама трябва да имаш и нужните качествата, даже за да си подставено лице - виж я кака ти Гинка как мрънка и не знае къде се намира

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#30] от "Роси":

  Абе, къде е Гинка.
  ---------------------------
  На Позитано - да се види с другари.....

  [email protected]
 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#37] от "carmello":

  Нищо подобно. Много добре си се държи жената и изказът й е напълно смислен. Има лек акцент, но това не е болка за умиране.

 40. 40 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1584 Весело

  ...........колкото и да го ХАРЕСВАМ -....БАЦЕ.....!!!!!????.....явно не ТРЯБВА ДА МУ СЕ ДАВА ЦЯЛАТА ВЛАСТ........!!!!????....УВЛИЧА СЕ и набира СКОРОСТ.........!!!!!!?????........явно НАРОДА е МНОГО МЪДЪР като избра ГЕНЕРАЛ РАДЕВ за ПРЕЗИДЕНТ.....!!!!!!......представям си лелА цецка как щеше да подсмърча и да дроби в защита на.....- БАЦЕ......????!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Първо, ЕРП в северо-източна България беше пордадено от предишния си немски собственик на некви слабо известни чехи. Сътресения нямаше. Второ от близо година се пише че ЧЕЗ иска да излезе от инвестицията си в БГ. Една скоба, това не е първият стратегически инвеститор който напоследък напуска БГ. Трето, не знам кой болен мозък може да си помисли че чрез продажбата на електроразпределително търговско дружество се цели дестабилизиране на управлението. Подобни внушения направо граничат с похватите на комустите да разпространяват слухове сред населението. Драма аз тука не виждам. Ако управляващите се страхуват от нещо си, то те или премълчават някаква информация с която разполагат, или са вече до толкова слаби че евентуален следващ трус би ги катурнал.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изплуваха руските пари, а с тях и Президент всичките руски мекерета. Ще им се да дестабилизират България, но бумерангът този път ще е жесток!

 43. 43 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Гневно

  "Управляващите без съмнение са знаели за сделката с ЧЕЗ. Но са си траели.
  Ако мине номерът – мине"

  Гениално Чолаков , гениално , това ЧЕЗ е все едно кило картофи и е много вероятно никой , даже и Нинова да не забележи , ГЕНИАЛНО !!!

 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  А какво стана с младежите, които си купиха дипломатическия клуб?
  Възможно ли е да е било просто прозвъняване?

 45. 45 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  Само на мен ли ми прави впечатление че лилавите прогресисти застават твърдо зад позитанските тези?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 46. 46 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#45] от "saint evlampi":

  само на теб ти прави впечатление

  както на мен че се хвърляш с доста износени опорки да защитаваш свети Боце Енергетик

 47. 47 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Най-лесно ще се спре сделката като се притиснат бнаките обещали кредита. А както знаем добре Боце умее да притиска на тъмно. Въпросът е дали зад тези банки не стоия някоя много мощна задкулисна фигура.

 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#46] от "rfq35526131":

  Говорим за вървящия опит за кремълски преврат и подкрепата която лилавите прогресисти оказват на превратаджиите. Къв Боце?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Анализ за боклука!!!Вече излизат достатъчно факти, че зад Гинка стоят проруски фигури и че БСП стреля по "свои' хора!И сега се чудят как да се измъкнат от "приятелския" огън, като вероятно ще се опитат да раздухат друг скандал, с идеят Гинка да се забрави и осъществи!
  А това, че Борисов е повече от некомпетентен и ограничен, не е тайна за никого в Европа и по света, ама у нас все още се намират доста глупаци, които гласуват за него!

 50. 50 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Гневно

  До коментар [#48] от "saint evlampi":

  какъв преврат бе ?
  не виждаш ли че тия смачкаха народа бе
  полицията мародерства по пътищата циганите по селата
  здравеопазването е като банкомат
  хората осъзнаха за какво става дума и леко по леко почват да си търсят правата

  ама не
  най лесно е Боцко да изтърси че комунистите щели да му правят преврат и да подведе всички недоволни под общ знаменател
  тия дето ти плащат да пишеш тия тъпотии и си мислят че народа е толкова елементарен че да се върже пак да и кажеш че тош път не са познали

  п.п.фен съм на Иван Костов за справка

 51. 51 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#46] от "rfq35526131":Говорим за вървящия опит за кремълски преврат и подкрепата която лилавите прогресисти оказват на превратаджиите. Къв Боце?
  —цитат от коментар 48 на saint evlampi


  Бойко съградител сам се навря в тия лайна, още когато сключи сделка с дявола (Решетников) да го оставят на мира а той да им даде президентския пост. Сега русороба в президенството е на първа линия да го атакува за благодарност. А ако е очаквал че руснаците ще спазват някакви джентълменски уговорки, значи е по-глупав отколкото го мислим.

 52. 52 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Весело

  До коментар [#36] от "bryghtlyght":

  😂

 53. 53 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#51] от "bobyb":

  е той летеца трябва да не нормален да не се възползва от тъпотата на Бочко Енергетика

  разковничето е в Белене вероятно Боце се е спазарил за процент

 54. 54 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#50] от "rfq35526131":

  Ама теб кой те излъчи да говориш от името на народа, бележит възрожденецо?

  Иначе това е опит за преврат, доста добре измислен, но пък е ясен. Да видим как ще се развият нещата

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 55. 55 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#51] от "bobyb":

  В случая Борисов не е направил нищо, кремляните си атакуват по график. Ясно е че преврати в бившите им 'сфери на влияние' са постоянно на дневен ред а и русоробите очевидно поизгладняват.

  Ще е интересно как ще се развият нещата, със сигурност и да не успеят това няма да е последния опит

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Отдавна се поместват статии, но не в Дневник, че нещо се мъти и искат да свалят правителството от определен кръг хора. Възможно и това да е сега удобен случай.

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jumbo Jet":

  Че,от кога търсиш логиката в плювните на лилявите и червените,или зелените,или розовите?!За тях няма проблем хем да са в опозиция,хем да са в упвавляващата коалиция.Борисов хем да е диктатор,хем да бързал да си подава оставка!Хем искат да си подаде оставка,хем като я подаде-много бързо я подавал!Хем купувал ЧЕЗ,хем бил против продажбата му!Нямат проблем-на тях логика нр им пречи!

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#45] от "saint evlampi":

  Е,сега ще кажете,че се изненадвате да видите Дайнов в скута на Серж?!

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Кадрите, пичове, КАДРИТЕ!
  Кадрите, Борисов!
  ПОДСТАВЕНИТЕ КАДРИ на разните корпоративни кланове!
  Те ОСТАВАТ, каквото и да се случи!
  С тези КАДРИ ще си имаме още бели.
  Освен ако не се извърши "отлив".
  "Отлив" до перфекционизъм.
  Зачистване.
  И Борисов би трябвало да почне.
  Иначе го отвяват. Всъщност така и така го отвяват. Но да даде старта. Нататък продължението си остава на всички нас.
  !

 60. 60 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#54] от "saint evlampi":


  До коментар [#55] от "saint evlampi":
  пишеш точно каквото се очаква от теб

  ако се мислите за много умни прочети Андрешко

 61. 61 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тц, тц, тц! Тъкмо международник Бойко щеше да убедени Балканите около Беляне и на ти сега ЧЕЗ!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#28] от "bryghtlyght":

  Така де, европейско е уникредито, даже много южно-централно-западноевропейско. Ти вярваш ли на хибридката как едно многоевропейско се хваща на хорото на русите при това през ъндърграуднско джугашвили или както е там? Джугашвилито също е европейско. От тези дето служат за избърсване на ръцете, ако случайно асансьор-ът тръгне на обратно...:)
  Няма лошо руснаците да се използват за плашило, но чак да си вярваме на собствената пропаганда...:)
  :)
  !

 64. 64 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ако това момче, журналистът, беше прочел коментарите, би могъл да напише по-смислена статия, а не твърдения от форума на дир.бг. Как един журналист със задълбочени проучвания няма на тази територия. Наивни твърдения, липса на доказателства - факти, аргументи. Чолаков, чети внимателно коментарите в този форум, не пиши "на коляно".

 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Весело

  До коментар [#27] от "carmello":

  ,,с това че като отвориш картата на Европа, всички премиери имат или икономическо, или правно образование, само Бочко е пожарникар ;),,

  Хи хи и ние щехме да имаме премиер адвокатин с юридическо образование (Радан Кънеф) ма га Бочко му предложи да го направи премиер той са скри като мишка у трици. Помниш ли го тос случай?

 66. 66 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":


  Аз имам един такъв въпрос: Ако се приеме закон Анти-Гинка какво точно ще пише в него:"Забранява се на Гинка Върбакова да заложи акциите на ЧЕЗ като обезпечение на получения кредит за покупката им. Тази забрана не важи за никого другиго."....
  —цитат от коментар 9 на Един препатил


  Няма нужда от фантазии. Просто в закона за енергетиката, където се регламентират функциите на КЕВР да се запоше. "Търговска сделка, променяща собствеността или контролния пакет акции на лицензирано от КЕВР дружество изисква разрешение на комисията включително провеждане на нова процедура за лицензиране."
  Не искам да се правя на юрист, но считам, че смисълът е ясен.

 67. 67 Профил на Nick99665
  Nick99665
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Чудесен анализ по темата.
  Играта е в центъра.
  Според мен управляващите, или изпуснаха юздите, или хода е бил нарочен, но със стъпка накриво и основна грешка с поставените лица...
  При всички положения, властимащите трябва да поемат политическа отговорност за действията или бездействията си - факт! Но както добре знаем, те отговорност НЕ поемат...просто в един момент ще лети поредната оставка и ще Цецо Слушалката-Имотния, ще стяга редиците да ги избират за 4-ти път :)
  Колкото и сделката да е частна- няма оправдание в това, държавата да НЕ упражнява контрол върху придобиване на стратегически дружества в страната.... Незнам да има държава в света, която да няма контрол върху електроразпределителните дружества....да не говорим, че повечето държави не само, че контролират Тока, Газта и Водата, ами са и стопани и държавата печели от тях....но това е криворазбрания капитализъм...интереса клати феса...

 68. 68 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#66] от "marker":

  Вижте коментар # 34. Благодаря.

 69. 69 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Така като чета подобни коментари и анализи, изказвания на ДПС, БСП е видно КОЙ стои зад тази сделка!Прекалено очевадно беше, гадовете започват да излизат скрити зад много Гинки!
  —цитат от коментар 25 на patrokalche


  Ми те, "гадовете", дето са таманили сделката, скрити зад Гинчето, са се ора на Бойку ве!
  Ще е голяма шоу как Бойку ги разнищва!!!

 70. 70 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тук като гледам има готови поне 20 премиери на България.
  Адски сте готови, просто нямате гащи затова.

 71. 71 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  "... Което пък съвсем не виждам как може да стане." - Винаги съм се чудил на юристите как намират сто начина нещо да не стане. Като има воля, минава се като танк през законите. Наредбата-закон за т.нар. "Народен съд" от 1944 г. как е приета и изпълнена? Това не може, онова не може, противоречала на Търновската конституция, обаче в крайна сметка осъждат и вече убити български граждани. - И сега ще се намери начин да видят сметката на "Гинките". Лошото е, че на герб им се лепят ту "Калинки", ту "Гинки".

  master
 72. 72 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Партиите в България не защитават интересите на класите, защото такива няма; просто бяха унищожени още по времето на социализма; класата на пролетариата стана диктатор; нови класи след перестройката така и не възникнаха. По почина на Левски и Чегевара българското население се пресели в други държави, там да строи социализма, който не успя да построи у нас. Има организирани групи за бързо забогатяване (ОГЗБЗ). Забогатяването винаги е на гърба на държавата, за сметка на народа и се състои в ограбване на пари взети на заем или под формата на евросубсидии. Няма шест- пет: грабят и бягат; за една нощ 100- милионери!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK