Сделката с ЧЕЗ – от трън, та на глог

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България" беше изслушана в петък в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България

© Георги Кожухаров

Гинка Върбакова - собственик на "Инерком България" беше изслушана в петък в комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България"Дневник" публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Процедурата за продажба на българските активи на чешката ЧЕЗ Груп тече повече от година, но едва през последната седмица предизвика сериозен обществен интерес. Това се дължи на редица коментари от политици, включително от управляващата коалиция и от опозицията, и експерти относно способността на одобрения купувач да управлява компания с мащабите на ЧЕЗ България. Интересно е, че подобен интерес липсваше както при избирането на предишния фаворит на ЧЕЗ Груп – Фючър Енерджи, така и при мистериозния му фалит.


Правителствената позиция относно одобрения на 22 февруари кандидат за купувач на българските активи на ЧЕЗ Груп - "Инерком", плавно преминава през няколко от стадиите на скръбта, но в разбъркан ред[1]. Ден по-късно – на 23 февруари, управляващите уверяват, че те не могат да се месят в частна сделка (отричане). На 24 февруари премиерът вече иска пълна проверка на сделката, като напомня, че "правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност" (преговори). На 25 февруари твърди, че приема предложението за национализиране на ЧЕЗ България като шега(отчаяние[2]).На 27 февруари премиерът вече вижда заговор срещу правителството и се заканва да "гони [организаторите] подред, този път докрай" (гняв). Накрая (1 март) премиерът привиква одобрения купувач на ЧЕЗ България на среща в Министерския съвет, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, след която става ясно, че управляващите са поискали да придобият управляващ дял в активите на ЧЕЗ (приемане).
Всичко това става възможно заради подхранваните дни наред внушения, че одобреният купувач на компаниите в структурата на ЧЕЗ България и по-конкретно - ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, няма капацитета да ги управлява, което ще доведе до прекъсване на подаването на електрическа енергия. Иначе казано – ще спре токът. Дори и бъдещият собственик на ЧЕЗ България да няма необходимия опит в сферата, обаче, това не означава, че прехвърлянето на собствеността на дружествата неминуемо ще доведе до спиране на тока.
Причината е, че и двете дейности са напълно регулирани. С други думи независимо кой е собственик на ЧЕЗ Електро, ако дружеството реши да спре тока на битов или небитов потребител на регулирания пазар - без основателна причина, разписана ясно в законовите и подзаконовите нормативни актове, както и в общите условия на дружеството - това е нарушаване на лицензионната му дейност и следва отнемане на лиценза. Същото се отнася за ЧЕЗ Разпределение – то не може да ограничи подаването на електрическа енергия нито до регулирания, нито до свободния пазар, освен при основателни причини като в гореописания случай, защото, отново, губи лиценза си.


Ако отнемането на лиценза на дружествата може да доведе до нарушаване на сигурността на доставките, Комисията за енергийно и водно регулиране назначава особен търговски управител (чл. 83, ал. 1 от наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката). Особеният търговски управител продължава осъществяването на лицензионната дейност до прехвърляне на собствеността върху енергийните обекти и определянето на нов лицензиант. При този случай (за разлика от настоящата ситуация, в която се променя единствено собствеността на компаниите с лиценз за определена дейност, но не се променят условията на лиценза)енергийният регулатор прави проверка относно възможността на новия собственик да извършва лицензионната дейност.


Въпреки наличието на пълна регулация на дейностите по разпределение и доставка на електроенергия за регулирания пазар, редица политици започнаха да се упражняват по темата, като по този начин създадоха сериозно политическо и социално напрежение. То полека ескалира до нива, които правят частното финансиране на сделката чрез банкови заеми почти невъзможно поради твърде високия политически риск. Чрез насаждането на съмнения и спекулации относно управленския и финансовия[3] капацитет на бъдещия собственик на ЧЕЗ България управляващите се самопоканиха като участник в сделката, тъй като премиерът я обяви за заговор за сваляне на правителството.


По този начин държавата прави почти пълен кръг – от приватизация на 67% от дружествата в рамките на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро през 2004 г. и приватизация на оставащите 33% през 2012 г., до национализация на "контролен дял", което вероятно означава поне 34%. Това отново ни връща към първоначалните притеснения на политиците – липсата на капацитет за управление на разпределението и доставките за регулирания пазар. Именно тази липса беше причината дружествата да са в окаяно състояние към 2003 г., което беше и причината за приватизацията им. Сега, 14 години по-късно и след стотици милиони лева инвестирани в инфраструктура (само за периода 2015-2017 г. инвестициите на ЧЕЗ Разпределение надхвърлят 200 млн. лв.) , управление и ноу-хау управляващите решават, че е време да се върнат в управлението на тези дружества. За сравнение загубите при преноса на електроенергия през 2003 г. са около 25%, докато реално отчетените загуби през 2016 г. в мрежата на ЧЕЗ са над два пъти по-малко – около 11,5%.


Докато за управленските качества на "Инерком" не може да се съди ex ante, то имаме достатъчно ясен опит за участието на държавата в разпределението и доставката на електроенергия за регулирания пазар (ex post) и той е плачевен. Нещо повече – имаме и редица примери за неефективното управление на държавни компании, както в енергетиката, така и в други сектори. Обикновено то е белязано от някои общи черти като:

 • Поддържане на изкуствено ниски цени;
  Отлагане или въздържане от необходими оперативни и инвестиционни разходи;
  Недоволство на работещите в компаниите от лошите условия на труд;
  Липса на адекватна инвестиционна политика, която води до застаряване на материалната база;
  Сключване на неизгодни сделки с близки до властта фирми;
  Влошаване на качеството на услугата и в крайна сметка – трупане на загуби.
Това, разбира се, естествено води до необходимостта от навлизане на стратегически инвеститор, който да оправи кашата, която държавата е забъркала. А това поставя началото на новия кръг, в който управляващите се лутат от приватизацията на дружествата в ЧЕЗ България през 2004 г. до очакваната им национализация през 2018 г.


[1] Петте стадия на скръбта са отричане, гняв, преговори, отчаяние и приемане
[2]Отчаяние от неизбежния изход от ситуацията - "Ние, които мислим, че ще умрем, ще се смеем на всичко"
[3]Осигуряване на постоянен поток от средства, с който да се финансира инвестиционната програма на регулираните дружества. В статията не се засяга принципният въпрос за произхода на средствата за придобиване на дружествата. Този въпрос е съвсем отделен и, ако се повдига, е валиден за редица мащабни сделки на територията на страната.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/sdelkata-s-ez-ot-tryn-ta-na-glog/#ixzz58bl1CPJb


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "За сравнение загубите при преноса на електроенергия през 2003 г. са около 25%, докато реално отчетените загуби през 2016 г. в мрежата на ЧЕЗ са над два пъти по-малко – около 11,5%."

  11,5% е също висока стойност, разбира се - но иначе намалението от 25% е впечатляващо. Но данните от 2003 г. се отнасят май за цялата електроенергийна мрежа. Все пак, някакво намаление на загубите наистина има. А от друга страна, тези 11,5% отчетени загуби в мрежата на ЧЕЗ сигурно включват не само техническите загуби.

 2. 2 Профил на kwu51545500
  kwu51545500
  Рейтинг: 233 Любопитно
 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Авторе, основните притеснения са, че милЬОнерката Гинка е обикновена калинка, зад която разни тъмни субекти си правят някакви свои сметки. Има много варианти как да приватизират печалбата и да национализират загубата. Фактът, че става дума за регулиран пазар и лицензии, не само че няма да попречи, но може да помогне.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  Пълна немощ и разнобой на управляващите . Ние не сме се съмнявали ,но чехите са искрено изненадани.
  Основният въпрос обаче ,не е дали Върбакова има капацитет да управлява/ държавата явно няма/ , а КОЙ стои зад нея. Ясно е ,че тя е сламен човек. Спомнете си „оШфорките“

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#1] от "ijj":

  Какви 25%-та загуби...? Това са си били чисти кражби, които са редуцирани приблизително на половина. "Енергото" ръководено от бат` Сали, забрави ли го? И да не си мислиш, че е само той и само в Самоков...? Това си е чисто политически инструмент, за овладяване на циганските гласове. Във Варна е нещо подобно, където кмета се избира точно с многото гласове от Максуда (циганското гето), но за това се говори само неофициално. Имам и лични наблюдения в Балчик, какво се случва на избори в циганската махала. Кмета там се избира по същия начин...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Гинка и да потенциала да управлява , цената от над 300 милиона евро е нереално завишена. Това са 600 милиона лева , които имат и лихви поне 5 процента , тоест за 10 години това е към милиард , които трябва да бъдат избити от шоплука и околията, и то само от пренос, без да се слагат инвестиции и цена на производителите. А и предвид , че чехите се изтеглят от поне година се пише , тоест са заебали инвестирането в мрежата отдавна, гледали са да измъкнат квото могат и следващият да се оправя.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Проблема не е , че ЧЕЗ продава бизнеса си в България, проблемът е, че никой не знае кой стои зад Гинка и с какви капитали се извършва сделката.Някой може да пере мръсни пари а това вече не е добре.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Алек Попов има един разказ "Зелевият цикъл". Напразно тук авторът се опитва да внесе разум в долината на андрешковците и да им обяснява как се оказват на изходна позиция в блатото на комуналното битие. Те, бедните, знаят само едно: "никой не е по-голям от кацата".

 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Трябваше ли да се яви Гинка за да лъсне некадърността и корупцията на властта
  когато преди години продадоха над 60% от електроразпределението, а после по
  времето на Борисов и останалите мижави % за да се озове държавата във шах ???

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Единственото ми успокоение за това, че си имаме малоумни политици е това, че и в други държави са подобни.

  подпис
 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Най- накрая едни с акъла си...ама кой ли ще ги послуша...

  Нищо дайте го пак на държавата - ние на разхищение, кражби и некъдърно управление сме свикнали...само матряла да е спокоен че политиците го пощуриха...

  Народа без ток... 3 млн щели да умрат...оставаме в ръцете на капиталистите -фашисти...колонизират ни ...заробвот ни... Сорос... умнокрасивите...

  На мен режим на тока и фалити с милиардни дългове в енергетиката само при държавно управление са ми известни ама нейсе..

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#5] от "tww09306483":

  Безспорно има и кражби - но честно казано, не съм виждал оценка колко са кражбите. Все пак техническите загуби преобладават.

  В следния източник например има данни за загубите при преноса и разпределението на електроенергия в различни страни в света:

  https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.LOSS.ZS

  Любопитно е, че там за България е посочено 8,5% (по данни за 2014 г.), а най-високите стойности са 18% (по данни от 1992 г.) и 17,4% (по данни от 1999 г.). В 92 г. имаше все пак и смущения в електроснабдяването. За 99 г. обяснението може да е свързано със спирането на промишлени консуматори, което също може да увеличи техническите загуби при преноса и разпределението.

  Ако се погледнат загубите в Чехия или в Австрия (където разпределителната мрежа е подобна на нашата) - там според тази статистика загубите са само 5%.

 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Една национализация на ЧЕЗ би била равносилна на национална катастрафа, да не говорим че по същество е реставрация на соц-а.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#0] от "др Стайков":

  " Именно тази липса беше причината дружествата да са в окаяно състояние към 2003 г., което беше и причината за приватизацията им. "

  Негатив.

  Туй е елемент от брошурката с либерални мантри , и по - специално за "лошия стопанин". Покрай предишната патаклама бяха публикували и приватизационните договори. Та от ГФО- то на пловдивското ерепе преди приватизацията имаше 6 млн лева годишна печалба. При законово разрешени 8% върху балансовата стойност, същата се връзва на 75 млн лева.
  Добрият стопанин вече има право на 16% печалба върху новата балансова стойност, която е продажната цена, или 16 * 230 млн евро /100 = 37 млн евро и съответно общата цена на тока за матряла се вдига със 74 - 6 = 68 млн лева годишно и се разбива на дребно на калпак.

  Причината за приватизацията в конкретния случай е общо взето едни хора да направят пачка.

 15. 15 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 668 Весело

  Оказва се капацитетът на Гинка беше напълно достатъчен за равностойна игра срещу глутницата депутати, дансове, комисии и комитети в парламента. А някои крушовски лидерки дори го отнесоха с опакото.

  Що се отнася до какви-пари-били-стояли зад Гинка, време е матряла да си припомни как години наред мощно рева против ерп-тата и стана причина един читав инвеститор като ЧЕЗ да бяга от България като от чума. И сега на гол задник претенции?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Бойка Банкянска се уплаши. При договорената цена, осезателното вдигане на битовата ел. енергия е неминуемо. А Бойка вече веднъж сърба попарата когато заради протести породени от високите сметки, подаде оставка. Това което Бойка Банкянска в момента се опитва да направи е да потроши държавна пара за активите на ЧЕЗ България и после още пара за дотиране цената на ел. енергията само и само да се задържи на власт. Пиша го вече от дни. Въпреки че Здравната Система и Образованието отчаяно се нуждаят от средтва, за ГЕРБ явно приоритета е друг.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Мда. Проблемът за мен беше, в изключително подозрителното финансиране на сделката, защото банки, банки, ама банките не отпускат 300 млн евро току така, а ако го правят проблемът е още по-голям. Другото е, защо няма стабилни кандидати и печели този, явно бизнес климатът в страната е крайно лош.

  На тия въпроси исках отговор, не ББ да купува ЧЕЗ, което отново става по няма толкова абсурден начин.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Тази "комедия" е второто Белене/КТБ. Толкова и ще ни струва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  От 20 години на всеки 1 юли има увеличение на тока и се обяснява, че доставчиците на ток и електроразпределителните дружества, ще бъдат на загуба, ако няма увеличение. Сега се видя, че доста добре си печелят.
  И сега се теглят 500 млн. евро за 20 години, което означава, че с лихвите тази сума се утроява. Тези лихви на банките се очаква да ги изплатят тези 3 млн. абонати с месечните си сметки за ток.

 21. 21 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2564 Гневно

  Изобщо не сме си и помислили ,камо ли да се страхуваме ,че тока ще ни бъде спрян.Страхуваме се от това че ще ни бъде таксуван дваж по-скъпичко.Та нали това е целта на новия купувач?Ако при ЧЕЗ всичко е било нормално-печалба,инвестиции,условия на труд и т.н.(всички елементи на един законен и печеливш бизнес)то по каква причина ще се налага да се продават дялове от енергоразпределителното дружество?В крайна сметка народа е този,който ще плаща за всеки пропуск на управляващите от момента в който са участвували-активно или пасивно- в сделките

 22. 22 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 655 Неутрално

  От Трън та на глог та на върба-кова.
  Дърт мутрец, стара върба лющеше.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Статията е писани от хора, които си нямат реална престава трите дружества какво са правили през целия този период в България, а са чели само данни в таблици екселски формат.
  " Инвестиции" в енергорапределителната и преносна система на страната съществува само в изказванията на представители на ЧЕЗ, Еон от тяхните кабинети и централи ! Надали тези представители знаят нещо друго освен огромни заплати, бонуси и схеми !
  Преносната система у нас е като тази през 2003-4 с тази разлика, че т. нар " инвеститори" организираха такива схеми са източване на дружествата, които " управляват", че никой не се наема да каже колко точно милиарда са взети от джобовете на българския данъкоплатец в момента !!!
  Причината за " оттеглянето" от " бизнеса " е една единствена - идва време да се инвестира в системата.... Защо да се прави, като може да задържиш източеното от узаконения пладнешки обир и да оставиш батака за някого другиго след теб ?

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Колкото и да не харесвам и подкрепям Боко, признавам, че се учи в крачка. Виж опонентите му - не. Плашилото с тока се изтърка. Два пъти един номер не минава, дори в детската градина. Разбира се, при всяка голяма сделка, тези дето нищо не печелят я намират за катастрофа, а тези дето нещичко ще гушнат - за отлична. Във всички случаи е прекаран милият, кротък дананкоплатец, съдба...

  roo
 25. 25 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тази сделка се старае да маскира загубата на делото в Ню Йорк. Там ще трябва да се плащат 100 милиона. Ето тези сто милиона Гинка/българските банки/ дават на ЧЕЗ отгоре на цената, и сигурно делото ще бъде прекратено, а държавата смята да се измъкне от резила си на некомпетентент мениджър. Трябваше да се обясни на българите- на нас, че трябва да се плащат сметките и няма безплатен обяд, че всяко дигане на заплати води до дигане на цени и инфлация. А не да се използува това мюре на тайните служби най вероятно.

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#18] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Финансирането никак не е подозрително. Напротив, прави се с подкрепата на чешката държава, което осигурява да е от първокласни банки. В случая, Гинка и най-вероятно главно съпругът ѝ, са усетили навремето накъде духа вятърът -- към възобнобяемата енергия -- и са загребали с пълни шепи от модата на деня. Съпрузите намират чех с пари, който също дава ухо за модните тенденции, така, както някой пък други се възползват от измамата наречена climate change, за да печелят от нея, и бизнесът тръгва. Как няма да тръгне, след като е политически коректно из света, а и нашите, и те, да не изостанат, да се субсидира подобно производство на енергия. Кой не би искал да има гарантиран купувач в лицето на държавата.

  Веднъж завъртяло се колелото, парите на чеха върнати и много още милиони натрупани, е фасулска работа да се възползваш от доверието, което си си спечелил пред чешката държава, за да измолиш да ти даде там едни гаранции за пред швейцарските банки, та да купиш ЧЕЗ. Купуването на ЧЕЗ ти е осигурено пък, защото чешката държава има там едни разправии с българската държава и те предпочита теб да си купувачът.

  Всичко можеше обаче да се приключи много лесно в полза на България, без оставки, без гадове, без даже и някой да беше чул за тази сделка, само трябваше България да каже -- ние не признаваме сделката, за нас тя е null and void, защото е сключена съгласно английското право, а в България и в ЕС важи континенталното право. Точка. Обаче, ние затова сме си заслужили хала, защото ни е къс умът. Айде, на теб и мен да ни е къс умът иди-дойди, само ние ще си ближем раните, ама на отговорниците, които са турени там да им е къс акълът е национална катастрофа, защото всички чувстват болката от късоумството им.

 27. 27 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Нали всички някога викахте "пазарна икономика, приватизация". И какво стана сега бе?
  Доиха.крадоха, и щом се наситиха- бутнаха коритото с мръсната вода.
  И кой сега ще плаща? навляците, тъпанарите, вечно губещите - от обикновеният народ... .
  Ама, така си е щом цялата нация от русофилска стана американофилска... .

 28. 28 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "panzerino":

  Като се обърне каруцата пътища много, а едно бе само потребно- лустрация и здрав съд.

 29. 29 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Реакциите на властта по повод случващото се, са същински фарс. Махалото се мята от едната крайност в другата. Закони и принципи се поругават "в името" на набързо скалъпени "апокалиптично-патриотични" тези, съшити с бели конци... Страх и ужас в Лас Вегас!

  Другаде е заровено кучето, според мен... Ще се разбере някой ден.

 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "В статията не се засяга принципният въпрос за произхода на средствата за придобиване на дружествата. Този въпрос е съвсем отделен и, ако се повдига, е валиден за редица мащабни сделки на територията на страната."
  Може да е отделен, но е най-важен от всички въпроси. Нормално е да запитаме откъде идват парите, но такива въпроси в България не се задават. И ако се задават, нахалниците,които трябва да отговарят, минават с номера, че финансирането е конфиденциално. Вземат ни за полуидиоти, които клякат пред необоримите твърдения за конфиденциалност на Върбаковица и не могат и копче да и кажат. На маймуни ни направиха и този път, уважаеми господа.

 31. 31 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#30] от "proza":

  Тук е ясно- средствата идват от български банки да покрият резила на правителството, което не можа внятно да обясни на народа, че има инвестиции и че ще има вдигане на цената и да напраави това търпимо. Тази купува като подставено лице на държавата. Това, което реве Корнелия те го искат също, и са го обмислили да не дават обяснения за поредното загубено дело. "Гинка " внася сумата по делото/ нашите банки я внасят/ като надува цената със 100 милиона. После ония дето реват и не искат да плащат, когато трябва, да му мислят. Те още си мислят, че Русия ще им плати нещо от сметките или, че бай Тошо ще възкръсне. Няма такова нещо- ще си полатим по един или друг начин.

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ни повече, ни по-малко, пред очите ни се играе срамен водевил с некадърни артисти. На практика няма почти никакво значение кой ще вземе ЧЕЗ - професионализмът на оперативните и мениджърски кадри на всяка компания решават просперитетът ѝ. Ако купилият компанията има акъл и запази кадрите - успехът е осигурен. Гинка само ще прибира печалбите, които преди прибираха от ЧЕЗ, точно така, както прибират и изнасят печалбите всички налазили България "стратегически" инвеститори. Разбира се, те не могат да бъдат упрекнати в почти нищо, защото те затова и са инвестирали, за да печелят, а не да мислят за българетата. Друго е важно - обърнете внимание на заключителната част от фактурата за консумираната електроенергия - издадена съгласно закона от ЧЕЗ и/или която и да е друга предоставяща подобна услуга компания. Там е отразен микса на електроенергия, която ЧЕЗ предоставя - само около 10% е от АЕЦ "Козлодуй" и 46% от електроцентрали на въглища. Е, за част от тези 46% става дума - скъпата и прескъпа електроенергия произвеждана от едни тарикати, които защитени с договори сключени с едни корумпирани идиоти, правят от маришката кал пачки. Те, затова цените ще са високи.Каква ти тук Гинка - тя само ще оформя гушка. Трябва да си голям некадърник, за да загубиш от вечно печеливш бизнес -
  с храна и електроенергия.

 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#25] от "cintaksis":

  Предполагам, че говориш за това дело

  https://icsid.worldbank.org/en/Pages/cases/casedetail.aspx?caseno=ARB/16/24

  До тук има само назначени двама арбитри и нищо по същество. Има да се влачи още години. Едва ли някой от правителството е чак такъв стратег, какъвто го изкарваш. По вероятно става дума за опит за далавера, в който калинката Гинка играе за публиката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  И Главният извод е:

  ВРЕМЕ Е ДАНС да се заеме с ИПИ.
  И не просто ДАНС, а тъкмо ВКР в ДАНС!
  И не просто с ИПИ, а с цялата мрежа привидни НПО, на които е част ИПИ!
  И не просто да се заеме за симулация на дейност, а за решително пресичане на антидържавната активност!
  А агентурата на службите в тези НПО да се подведе под отговорност за държавна измяна!
  !

 35. 35 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":

  Не се притеснявай сега има доста видове лечение за дебилност. Не си само ти, доста се раждат с този проблем, казва се забавено развитие. Ако гледаме снимки на нашия премиер като дете се вижда как му виси долната устна, че май и той нещо, но карай да върви. То и от настоящите му действия се разкрива една определена тенденция за ненормалност.

 36. 36 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "stein":

  Така, мили ми смехурко, ами нали затова се дават тези 100 милиона, да се оттегли делото, което е за 100 милиона ГЕРБерски безобразия и безумия.

 37. 37 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 402 Разстроено

  До коментар [#28] от "cintaksis":Няма кой да ги направи тези неща в Бълга.рия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK