3-и март: свобода или освобождение?

3-и март: свобода или освобождение?

© Анелия НиколоваПубликуваме текст от Портал "Култура".


По повод трети март отново се разгоря старият спор за националния ни празник – дали това е най-подходящата дата от новата българска история? Санстефанският договор от 1878 г. е наистина предварителен, но все пак това е първата голяма крачка в международното право и международните отношения на модерната епоха към създаване на българска държавност. Трети март е подходяща дата, стига да влагаме в него смисъла на празник на политическата ни свобода и суверенитет.


За съжаление през годините за мнозина той е добил значение на празник на освобождението ни от друга държава. Свобода и освобождение са различни неща и не бива да се бъркат. Заради това нужда от смяна има, но не на датата на празника, която си е достатъчно значима. Трябва да се променят речите, говоренето и най-вече мисленето ни за това какво точно празнуваме.
В официалното си обръщение по случай празника на Шипка президентът Румен Радев например се фокусира основно и изключително върху освобождението. Българската свобода според него е резултат от саможертвата на руските и българските войни и тази саможертва е това, което отбелязваме на националния празник – тя е нашето общо българо-руско минало. "Вечна памет на героите. Вечна признателност към воините на Цар Освободител. Да живее България!"


Разбира се, освобождението и жертвата на другите трябва да бъдат почитани и да им се отдава заслуженото. Но да се свежда до това българският национален празник на свободата е концептуална грешка по следните причини:


1) Освобождението не води винаги до свобода. Свободен може да бъде само този, който знае и цени свободата и може да се самоуправлява. Освободеният роб може да си остане роб по собствена воля. Същото е и с народите – ако те не могат да се управляват като свободни, просто ще преминават от едно робство в друго. Ще сменят султана с някой местен сатрап. Българското "чудо" от XIX век не е в това, че при една от многобройните войни между европейските империи сме били освободени от османска власт, а че сме успели да се управляваме като свободни, че сме били готови за свободата. Гърци, сърби и румънци – които имат аналогична съдба на нашата – не фетишизират толкова факта на освобождението си, а с право се гордеят със свободата си. Не е ясно защо точно ние трябва да се фиксираме върху освобождението и жертвата на другите за него и да почитаме основно тези факти, а не самата политическа свобода и суверенитет.


2) Ако празнуваме свободата, основният субект еднозначно е България. Ако празнуваме освобождението, основният субект е Царска Русия и нейните воини (които освен русите са включвали и често забравяните украинци, финландци, поляци и мнозина други). По дефиниция националните празници не могат да са празници на други държави, какъвто и принос да имат те. Нещо повече - ако субектът на празника е Царска Русия, възникват много сложните въпроси за приемствеността между нея и руските режими след 1917 г. През 1944 г. например България е окупирана от СССР и де факто губи суверенитета си като част от съветския блок за следващите 45 години. Ако режимите след 1917 г. са приемник на Царска Русия, излиза, че едновременно честваме и освободител, и "поробител" (на по-късен етап). Това е историческа конфузия, която няма как да се избегне, и затова освобождението ни от Русия не бива да е основният и дълбок смисъл на националния ни празник.


3) Свободата не се добива с еднократен акт на освобождение – тя е процес. В този смисъл ние не сме станали свободни на 3 март, макар че това е била изключително важна стъпка. Както е известно, българската свобода е плод на духовното възраждане, на борбата за църковна независимост, на въстанията и плановете за революция. Но тя е най-вече резултат и на политическия процес, който е започнал с Учредителното събрание в Търново и е продължил със създаването на българския парламентаризъм. Конституцията, народното представителство, ограничената власт на монарха, разделението на властите са истинските постижения на българската политическа свобода и суверенитет – реалните маркери на освобождението ни по същество. Парадоксът е, че освободените са станали много бързо по-свободни от своите освободители: Русия е запазила абсолютизма десетилетия след 1878 г. Показателна за жилавостта на българската свобода е отмяната на Режима на пълномощията, наложен по волята на новия и консервативен руски император Александър III. Разминаването между абсолютистка Русия и парламентарна България се засилва със Съединението и идването на власт на Стамболов. В тези процеси българската свобода се отстоява парадоксално срещу волята на нашите освободители. Това не бива да се забравя и да се гледжосва в раболепни речи. Разликата между свобода и освобождение трябва да е винаги ясна.


4) Поради културното, езиково и религиозно сродство с Русия ние сме традиционно склонни да надценяваме ролята ѝ в международните отношения. През XIX век в Европа се налага т.нар. Концерт на Великите сили и той е истинският субект на най-важните решения, включително това за нашето освобождение. В този Концерт гласът на Русия е бил най-силен защитник на нашите интереси по редица причини – и културни, и религиозни, и имперски. Но в крайна сметка решенията се вземат от Концерта на конгреси, какъвто е и Берлинския конгрес от 1878 г. Истината е, че без Бисмарк, Дизраели, Гладстон, Мак-Махон, Франц-Йосиф I и т.н. българското освобождение не би било факт и би останало поредният амбивалентен резултат от многобройните руско-турски войни.


5) Празнуването на "освободител" в един взаимосвързан свят винаги води до изкуствена персонализация на сложни събития. Ние с право не почитаме рухналия СССР като наш освободител през 1989 г. Нито пък почитаме като освободители победителите от студената война – САЩ и Запада като цяло. На фона на тази безсубектност пределната персонализация на освобождението от 1878 г. става особено видима. Ясно е, че тази персонализация – било тя като Дядо Иван, Цар Освободител и т.н. – е феномен на масовата народопсихология и политическата пропаганда. Феномен, който трябва да се отчита в осмислянето на националния ни празник.


6) По същата причина не бива да се прехласваме по това, което сме постигнали "абсолютно сами". Често ще чуете, че Съединението е наше "собствено дело", което сме извършили напук на останалия свят. Това също е неоправдана редукция на резултатите от сложни събития до действията на един субект (този път до нас самите). Истината е, че без подкрепа поне на част от Великите сили (измежду които неочаквано Великобритания в този случай) това "наше" дело можеше да завърши и с неуспех. Изобщо свободата нито е "дар" от някой друг, нито е своеволие, действие на своя глава, без да се отчитат интересите на другите. В един сложен, взаимосвързан свят свободата е възможна единствено чрез взаимодействие с останалите.


Свобода и република


Празнуването на 3 март като основен национален празник трябва да се осмисля през политическата свобода и суверенитет. Така както днес го празнуваме, то е повече празник на българо-руската дружба. Тя е важен аспект от историята ни, който трябва да се почита, но не е основата на свободата. Истинската основа на свободата е републиканската идея, за която обаче рядко става дума на 3 март.


Светът не е ценил свободата през по-голямата част от историята си. Древните гърци и римляните са първите, прозрели връзката между свободата и републиката. За да се самоуправлява едно общество, в него властта трябва да е публична – да е достояние на всички и да отчита интересите на всички. Тази идея е позабравена през Средновековието, когато властта става най-вече личен атрибут на владетеля. Днес res publica – публичната работа, вещ – е най-важната политическа идея, облечена във формата на народовластие – демокрация.


Освобождението чрез публична, народна власт става политическият център на българското Възраждане. Паисий търсил нейните корени в историята и прецедента. Неговият аргумент е семпъл – ако българите са имали царе в миналото, значи са способни сами да се управляват. Този аргумент условно започва нашето Възраждане, но той залага и неговите ограничения, защото смесва публичната с личностната власт, политическата общност с рода и етноса, гражданина с роднината.


Малцина от нашите възрожденци са били чувствителни към тези понятийни различия. Левски е един от тези, които истински разбират значението на "чистата и свята република" за свободата. Както "Под игото" показва обаче, в общия случай въставането на българите се случва в малките общности на балканските градчета, почти по родово-племенна линия.


Налагането на републиканската идея, чийто най-ярък изразител у нас е Левски, става с Българското освобождение. Освобождението* води до свободата, защото то слага началото на една res publica, полития в класическия смисъл на тези понятия. Освобождението е началото на "чистата и свята република", към която трябва да се връщаме на националния ни празник.


Вярно е, че постигнатото по отношение на републиканската свобода е далеч от идеала. Но то не е и никак малко – и затова си струва да бъде почитано на 3 март.


Накратко, проблемът не е в датата – проблемът е в смисъла, който ѝ придаваме.
_________________________________________
* Републиканската идея може да съществува и в монархии, каквото е било Княжество България – формалното наименование на режима тук не бива да подвежда. Съвременните европейски монархии са де факто пълнокръвни републики – властта е в ръцете на републикански по своя характер органи. Ограничената власт на монарха, всеобщото избирателно право за мъжете, парламентаризмът, разделението на властта са основните белези на републиканския характер на българското княжество (по-късно царство).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  И все пак проблемът е в датата. Ето какво пише старият възрожденец, приятел на Стамболов и народен представител в Учредителното и в първото Велико народно събрание Димитър Маринов:

  И днеска има людие – и мирски, и духовни, които са отчаяни русофили, т.е. които верват, че русите дойдоха да ни освободят и подписването на Санстефанския договор 19 февруари (стар стил) се празнува и днес като ден на нашето освобождение. Ако беше останала в сила Санстефанска България, ние требваше отново да емигрираме. Тия произволи и насилия на руските администратори беха създали в отговор на русите, които в отговор на всека дума ни завираха в очите: “Ми для Вас кровь проливали” – отговор: “Ви для нас кровь проливали, а ми от Вас кровь пробльували”, и велико поучителните думи на дедо Антим, както той каза на княза Дондуков-Корсакова, когато тоя последния му рече: “Ваше Блаженство! Что думаете? Болгария уже освободена!”, а той си поклати главата: “Думаю, Сиятелство, о том: Ви нас избавили от турок; кто будет избавит нас от вас!” След Берлинския договор, с който се унищожи Санстефанския и на руската окупация се предвиди срок, руските административни власти станаха по-внимателни към младите български дейци и изобщо към българите. Нечаевци станаха немислими вече. И с това Берлинския договор, покрай многото неправди за нас, донесе едно благо дело – отърва ни от руската окупация.

  Едва Съединението, а после управлението на Стамболов ни освобождава и от турците, и от руснаците.

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Добре почва статията, но нямам нерви за такова разтягане на желета.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  Прекрасен анализ...имащ за цел да ограмоти демагозите и немислещите!Анализ показващ истнските норми и постулати на свободния човек.Анализ оценяващ водещата роля на Росия но и показващ злоупотребата със навеждането на изток.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":


  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":

  Явно е нормалното мислене без клишета .....НЕ вие силна страна!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Но кълни, майко, проклинай
  таз турска черна прокуда,
  дето нас млади пропъди
  по тази тежка чужбина -
  да ходим да се скитаме
  немили, клети, недраги!
  Аз зная, майко, мил съм ти,
  че може млад да загина,
  ах, утре като премина
  през тиха бяла Дунава!
  Но кажи какво да правя,
  кат си ме, майко, родила
  със сърце мъжко, юнашко,
  та сърце, майко, не трае
  да гледа турчин, че бесней
  над бащино ми огнище:
  там, дето аз съм пораснал
  и първо мляко засукал,
  там, дето либе хубаво
  черни си очи вдигнеше
  и с онази тиха усмивка
  в скръбно ги сърце впиеше,
  там дето баща и братя
  черни чернеят за мене!...

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  3-ти март 1878 е историческа дата, но и днес, както и преди 1944 разделя България. Две дати обединяват всички българи 6-ти септември и 22-ри септември.
  Аз лично клоня към денят на независимостта

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Весело

  Анализът е точен, но вкарва освободителната война и раждането на държавата ни в един сух стил на интерпретация на чистата фактология.
  Да, например, един полов акт, е скучна пенетрация на един орган в друг, но за мен "сефтето ми" с мацката по която си падах, е много повече от тази проста механика!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  Вчера нацията отговори кое е нормално и кое не.

 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanislavdi":

  Нищо не разделя, единствено двупроцентните сте против тая дата. И за каква независимост говориш, когато сме членове на Нато и ЕС?

 14. 14 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  ТОВА ЧОВЕЧЕ

  здраво се е объркало...

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До горните №1 и2:
  Закърменият с подаяния вижда грантове навсякъде.
  Мъката е у вас самите.
  Защото предпочитате да биете чело пред "освободителя", вместо да ползувате крилете на личната освободеност.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Неутрално

  През 1944 г. например България е окупирана от СССР и де факто губи суверенитета си като част от съветския блок за следващите 45 години

  Абсолютна лъжлива опорка. Предназначена за наивници на всяка възраст
  След което цялата фалшива конструкция целяща да се приравнят, просто рухва

 18. 18 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Ако С.Шаренкова беше сътворила една безмислена статия във възхвала на Освобождението пак ли щяхте да сте "обективен"?И не вие обидно когато един полковник от КГБ(иначе патриарх)на Расия демагогства......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 19. 19 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Докато разделяте нацията - ще крадят националното богатство, както се случи миналата седмица!
  Ай честити ви измислени ценности!

 20. 20 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Кой слага минусчета на стихотворението на Ботев? Хайде признайте си, не се срамувайте. Въпреки, че трябва.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  Колега, когато на човек му се целуват руски задници, поводът е подробност.

  Навремето същите тия, дето сега се водят "консервативни ристиени", величаеха руснаците като двойни освободители - демек, били ни освободшли и от монархофашисткия гнет.

  Единственото сигурно е, че на два пъти доста ефективно ни освобождават от златото ни - веднъж от пендарите на бабите ни, и втори път от златния ни резерв...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До горните №1 и2:Закърменият с подаяния вижда грантове навсякъде.Мъката е у вас самите.Защото предпочитате да биете чело пред "освободителя", вместо да ползувате крилете на личната освободеност.
  —цитат от коментар 15 на simval


  http://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/I/iliana_yotova.jpg

  Клякането като политика - Илияна Йотова се кланя Нему, не Богу...

  Имало едно време ссср...
 23. 23 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  НЕЩО СЕ Е ПООБЪРКАЛ ДАНЧО СМ,  но сигурно е от невежество....
  Простено да му е, ако е така!
  Иначе в горния материал почти НЕМА неко верно.
  1. Русия проваля Цариградската конференция (1876-77), като граф Игнатиев тайно и коварно уговаря турците да не подписват готовия и одобрен вече от Силите проект на Британия, за създаване на Две автономни български области, върху почти ЦЯЛАТА Българска етническа област. На Русия е нужен повод за война, за да се доближи до Проливите и да анулира последиците от Кримската война.
  2.ПРЕДИШНИЯТ ДЕН Русия подписва в гр. Райхщат тайно споразумение с Австро-Унгария, където между другите клаузи, черно на бяло е написано, че на Балконския полуостров "НЯМА да се създава голяма славянска държава". Подобно споразумение е сключено след няколко мес. в Лондон с Великобритания
  3. Санстефанският предварителен договор е една мистификация на граф Игнатиев, с цел да се хвърли прах в очите на лековерните българи,като същевременно представлява нескопосан опит зда се поставят останалите Сили плед свършения факт на руско плисъствие досами Босфора. За Райхщатските споразумения е известно на много руски високопоставени лица, някои, от които предупреждават българи още по време на войната...
  4. Русия първа разпокъсва Българското Национално Пространство(юридически регломентирано с фермана за създаването на Бълг екзархия и придружителните протоколи, нещо на което Русия пречи по всякакъв начин), като откъсва огромни области: Сев Добруджа, Нишки и Пиротски санджаци (тази политика на оразване на Западните бълг територии Русия провежда още от 1830 г ...) и част от СевЗап Покрайнини. За сметка на това границата се установява на 150 км от Цариград чрез т.нар. "Лозенградска дъга" - плацдарм за настъпление към столицата.Естествено, никой не си прави илюзии, че този опит на Русия ще мине пред другите Сили, но те все пак опитват.
  5.Русия, в края на крайщата е доволна от Берлинския договор, който за нея е добър компромис, като отново я легитимира, като велика сила и запазва надеждите й за господство над Проливите. Тези надежди категорично изискват ГОСПОДСТВО над България...
  6. В резултат на войната е създадено автономно васално Княжество и васална Област, които стават ядро на бълг държавност и имат общо около 40% от Бълг Нац Територия. След това България води ПЕТ войни за нац Освобождение и обединение и дава, като жертви 250 000 убити на бойното поле, още толкова цивилни жертви на геноцид от сърби, гърци и турци, стотици хиляди ранини и инвалиди, близо милион и половина бежанци и огромни материални загуби

 24. 24 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 555 Весело

  Ех грантаджийски мурафети, да, ама, не, после пак да.....
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  За себе си ли говориш?

 25. 25 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  Какво има да се разсъждава и мисли? Съвременници на това което се е случило вече няма. Един писал едно, друг недоволен от получената служба в новата държава друго и т.н. Има един факт. След 3.03.1878 г. отново има държава България. Всичко останало - османско присъствие, живели сме били в голяма и хуманна империя и др. подобни глупости оставяме на вас. Вадете си с това хляба, но моля, не занимавайте обществото с глупостите си. Щом старият милиардер-филантроп иска да плаща за тези простотии, вземайте му парите без да досаждате на хората.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Този пат Смилов беше по-тактичен. Останалите не намериха за необходимо.

  Еретик
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#12] от "Paolo Di Canio":

  Вие комунистите винаги говорите от името на народа. И едноврееменно с това работите против неговия интерес, а в интерес на враждебна за България държава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":Ако С.Шаренкова беше сътворила една безмислена статия във възхвала на Освобождението пак ли щяхте да сте "обективен"?И не вие обидно когато един полковник от КГБ(иначе патриарх)на Расия демагогства......
  —цитат от коментар 18 на Messerschmitt


  КОя е тази Шаренкова?

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  нито едното , заробване от руснаците е било . кажете го смело , нали помоща е за свободно слово и демокрация .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#19] от "Paolo Di Canio":

  Домързя ли те вчера да идеш на Шипка да повееш знамето на ДНР?

  The best way to predict the future is to invent it.
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Трети март не може да бъде национален празник защото не обединява а разделя по линия освободени—поробители, след това е повод всяка година съвсем легално, чужда сила да ни натяква благодарност. Относно паметниците —почти всички са издигнати в памет на руската имперска армия, къде са паметниците, в памет на румънската и сръбската? В интерес на истината има няколко паметника из видинско, построени след 1990 г. , скромни и само с по един скромен надпис в стил ”на румънската армия освободителка” (например в село Арчар), но на сръбската никъде не съм видял а тя е стигнала до Трън и Берковица.
  Трябва нова дата за национален празник и това трябва да е датата, на която е подписана Търновската конституция.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#30:"von_seeckt"][/quote]

  Правилно, че си я забравил. Еднодневните не си струва да се помнят. Особено след като забраниха Русия тудей на наша територия това образование изчезна

 35. 35 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanislavdi":

  "3-ти март 1878 е историческа дата, но и днес, както и преди 1944 разделя България. "

  Тази дата нищо не разделя! 97% празнуват 3% лаят. Още Вазов го е описал това в ПОД ИГОТО. 30 положителни герои и един Киряк Стефчов, което е 3% от всички. Вероятно това съотношение ще се запази и за в бъдеще.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  КОя е тази Шаренкова?
  —цитат от коментар 30 на von_seeckt


  Руска слугиня, като вас. Добрата новина е, че сте много малко. Един шлеп хора.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanislavdi":

  За съжаление и тези две дати не могат напълно да обединят нацията, която за добро или зло се състои от няколко етноса. Когато бях в Латвия ми направи впечатление перфектно поддържаните немски военни гробища с огромната статуя на войник в униформата на веермахта вперил поглед на североизток. На въпроса ми, защо така поддържат немските гробища и не празнуват девети май, рускоезичните латвийци ми казваха, че местните са фалисти а латвийците ми отговаряха, че свободата за едните е началото на робството за другите. Та за това според мен —денят на подписването на Търновската конституция.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Абе да попитам руските тролове - вчера нали щяхте да правите съветски преврат? Рублите ли не достигнаха?

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на С НАМИ БОГ
  С НАМИ БОГ
  Рейтинг: 237 Неутрално

  3-ти март е свобода за християнския народ на България! 3-ти март е победа на кръста над полумесеца! 3-ти март е победа на доброто над злото!

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  3-ти март е свобода за християнския народ на България! 3-ти март е победа на кръста над полумесеца! 3-ти март е победа на доброто над злото!
  —цитат от коментар 41 на ЛЪВЧЕ


  Уъфче, ти си бил роден кръстоносец, хо-хо-хо! Бягай да освобождаваш Божи гроб...

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Явно най-новата опорка, раздадена на лишените от мозък и въображение червени повторячи на опжрни тжчки, е: НИЕ сме 97%, ОНИЯ са 3%.

  Каква глупост!

  Процентът на истинските, автентичните русофили в България може да се установи с приблизителна точност по:

  - броя семейства, изпратили или желаещи да изпратят децата си да учат в Русия, спрямо тези на Запад;
  -броя семейства, другояче свързващи бъдещето на децата си с Русия, спрямо тези, които са им осигурили или желаят да им осигурят живот на Запад;
  - броя семейства, отишли или желаещи да отидат да живеят/работят в Русия, спрямо тези на Запад;
  - броя домакинства, притежаващи руски автомобили спрямо неруски;
  - броя хора, слушащи руска музика спрямо западна;
  - броя домакинства, летуващи или желаещи да летуват в Русия, спрямо тези в Гърция, Турция, Испания и т.н.;
  - броя домакинства, гордеещи се, че домовете им са построени и обзаведени по руски стандарт, спрямо тези по западен,
  и т.н., и т.н.

  Я да видим сега кой от руските тролове ще се обади, че отговаря на 1, 2 или повече от горните критерии... 😆😆

  Ха-хаааааааа! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Артур фон ХУН, германски военен кореспондент по време на Руско-турската война през 1878 и по време на сръбско-българската война, защитник на Съединението, написал най- възторжените репортажи за България и нейния героичен и свободолюбив народ, издадени и в книга на немски, английски и френски, преведена и на български език, пише:

  "Аз искам да кажа само това, което съм видял и чул в България по време на Руско-турската война. Първото, което забелязах беше това, че този уж „угнетен“ народ се намираше в такова благосъстояние, в каквото
  малко народи се намират в цивилизована Европа.
  Това чудно откритие не направих само аз, но и всички руски офицери и войници. Те предприеха своя кръстоносен поход, за да избавят своите бъдещи еднокръвни братя от турско робство. Но какво намериха братушките в България при кръстоносния си поход?
  Те не намериха угнетени роби, а един състоятелен, богат народ, който се ползваше почти с по-големи права, отколкото самите му избавители!
  Навред чувах думите:
  „Но болгары находятся в болье лучшем положении, чем мы русские, а наши крестьяни были-бы очень счастливы, если бы могли сделать замену с болгарами!“

  И наистина, тази замяна (трампа) нямаше да е лоша за руските селяни, които се хранят само с картофи и овесеник...

  Колкото повече стоях в България, толкова повече се уверявах, че тя е една богата земя. Нийде в цяла България не срещнах ни най-малка следа от истинска бедност, която в
  Русия се среща на всяка крачка.
  Всеки българин си има своя къщичка, своя нива, свое лозе, свои волове, крави и овце, а освен това и готови парички. С една дума: всеки български селянин е, по имот, малък чокой.
  Следователно, ако се касаеше само за материални богатства, то русите спокойно можеха да пропуснат освобождението на България.

  Също и това не беше дотам истина, че турците преследвали по свиреп начин християнската религия в България.
  Никъде не намерих разрушени християнски църкви и българските попове бяха също така добре угоени, както и руските.
  Най- доброто доказателство за богатството на страната е този неoборим факт, че България цели шест месеца е хранила без затруднение цялата руска армия. "

 45. 45 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#16] от "Paolo Di Canio":

  До коментар [#15] от "simval":Не получавам пари като вас. Пиша това, което мисля, както всеки нормален човек. Аз представлявам нацията (както видяхте вчера). Обикновените хора мислим нормално и аполитично като оценяваме по справедливост станалото.Закърмените с пари и омраза какво правят не ме интересува!
  —цитат от коментар 16 на Paolo Di Canio


  Пишеш това, което ти е втълпено в главата без да ползуваш мозъка си. Не оценяваш "по справедливост", а повтаряш втълпеното. Ако оценяваше по справедливост и по собствена преценка би трябвало да оценяваш и празнуваш и въстанието на Асен и Петър по същия начин. Дори по-високо, защото е чисто българско действие. А ти дори не знаеш коя година е било въстанието, да не говорим пък за датата. Но дори и ти случайно за знаеш, това с нищо не променя моя довод, защото "обикновените хора, които мислят нормално и аполитично" хал-хабер си нямат за тези дати. И къде отива тогава "справедливостта"? Аршинът, с който мериш двета събития, е изкривен от руската пропаганда и е за боклука.
  Инак си прав да се отъждествавяш с този "народ", дето се захласва по руската окупация, нахално наричана "освобождение" и съвсем не го е еня за българското такова.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 46. 46 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Гледайте сега по ТВ Европа Антон Тодоров - истината за Сан Стефанския договор - БЕЗСРОЧНАТА окупация на България от русия. Баси "освобождението".

  The best way to predict the future is to invent it.
 47. 47 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#36] от "Messerschmitt":

  "Мислете като БЪЛГАРИН а не като крепостен......"

  "Анализ показващ истнските норми и постулати на свободния човек."

  Искате да кажете, че само г-н Смилов, стипендианта на Сорос и кадър на Централноевропейския университет в Будапеща (собственост на Сорос) може да определи "истнските норми и постулати на свободния човек."? Вероятно по темата "османското присъствие" компетентен е само г-н Смилов, и не трябва да се вярва на писанията на Иван Вазов? А може би г-н Смилов е новия Вазов? 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Германският публицист Артур фон Хун остава в страната и по време на Сръбско-българската война. Неговите жадно четени от германската и европейската публика кореспонденции от мястото на действието са издадени като книга още през 1886 година в Лайпциг и същата година - и в Лондон! Книгата е била преведана и на български и издадена през 1887 и преиздадена през 1890.
  И ... потъва в забрава цели 126 години чак до 2013, когато фондация Балкански културен форум, Пловдив, я преиздава.

  Защо ли? Защото изпълнените с възторг от българския народ страници от репортажите на един европейски публицист са изпълнени и с
  горчиви констатации към руската имперска политика
  А това не бе изгодно на идеологическата пропаганда и на тезата, че видите ли Русия е наша безкористна освободителка и истинска благодетелка, теза, набивана в главите на българите от невръстна детска възраст в училищата на комунистическа България.

  Да разгърнем книгата на Артур фон Хун, видяла бял свят отново благоарение на пловдивските родолюбци:

  "Но русите не искаха и да знаят за европейската дипломация и приготвяха тази страна не като самостоятелна държава, а като руска губерния.
  Българите се убедиха твърде скоро, че Русия обича много България, но не и българския народ. Великите сили в Берлинския конгрес не си създадоха много главоболия за бъдещето на България и Източна Румелия. Те знаеха твърде добре, че тези две области ще станат рано или късно руска губерния. Договорът на Сан Стефано се измени само по формата си, но не и по естеството си. Европейската дипломация знаеше добре, че Русия иска да използва България и Източна Румелия като авангард за Цариград.Тя допусна Русия да свърши спокойно работата си и чакаше по-благоприятни времена...
  Европа не спря похода на Русия към Цариград, а само го отложи. Да, Европа създаде още по-здрава почва за Русия и за бъдещите ѝ планове. Ако сетне не излезе всичко така, както желаеше Русия, това не е по вина на Европа, а на българския народ и държавните му мъже.“

 49. 49 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#33] от "DDR":

  Изглежда не можете да осъзнаете ?!
  Че , то без 3.3.78 - няма Търновска конституция

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Ето какво пише още Артур фон Хун за впечатленията си от руско турската война:


  "Руското интендантство беше безкрайно лошо. То се грижеше само за своя джоб, но не и за руската войска. Ако трябваше да се надява само на него, то руската армия би измряла десет пъти от глад. То проводи през Дунав едно нищожно количество провизии, а при това развалени. Какво би станало с руската армия, ако не беше намерила достатъчно храна в България? – Този въпрос може да си разреши всеки сам, без да размишлява дълго време...
  Разказите за угнетяване на християнската религия може да се оборят единствено чрез факта, че тя след 500 годишното османско владичество не е претърпяла ни най-малка промяна в религиозните си обичаи. Напротив, християнската религия беше запазена в България непокътната, както е била преди 500 години. Това не е измислица, а жива истина, която не може да обори дори пресветейшият руски синод.“

 51. 51
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 52. 52 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#36] от "Messerschmitt":

  Не се ли надценявате с необоснована невъзможност?

 53. 53 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#46] от "EU defender":

  "Гледайте сега по ТВ Европа Антон Тодоров - истината за Сан Стефанския договор - БЕЗСРОЧНАТА окупация на България от русия. Баси "освобождението"."

  Тодоров, този който написа книгата "Шайка: Бойко, Росен, Цецо и другите", а после стана депутат от ГЕРБ?! На меко казано странни "експерти" се доверяваш, ми се струва. :))))

 54. 54 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#47] от "cpx43551776":

  С написаното само позвате колко умствено закъсал сте!Редите глупави и празни клишета.Показвате тотална липса на разсъждения и нерабиране на написан текст.Свободата драги е усещане и вяра ....гордост от Родината,умиление от ЗНАМЕТО и мисъл .А не смешки от речника Динковци.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абсолютно нищо не дължим на Русия. Това че сме били на няколко километра от Цариград и Рашка е решила да си пробва мерака да го превземе е истинската причина за нашето освобождение. Доказателство е че през Първа балканска война те открито ни заплашват с война, ако стигнем до града, за който само могат да си мечтаят, а ние сме съвсем близо да го превземем - Цариград. Винаги са били една шайка комплексирана от нас пияна азиатска орда, която няма нищо общо с Европа.

 56. 56 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Който се чувства роб - нека да празнува освобождението си.

  Аз не съм роб, моите прадеди не са били роби. Сан-Стефанският договор не е нищо повече, от прехвърляне на властта върху България от една враждебна към България империя на друга враждебна към България империя.

  Да си го празнуват децата на рускините, руските попове от БПЦ, руските резиденти в управлението на България.

  Българите празнуват националния си празник на 22 септември.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 57. 57 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Ето какво пише още Артур фон Хун за впечатленията си от руско турската война:"

  Кога някой германец е писал нещо хубаво за Русия?! Хитлер дори не ги смяташе за хора руснаците, докато не го размазаха.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Четиво от Евгений Утин:

  "- Знам, че „братушките” не могат да ме понасят – каза ми един началник на окръг, когато обхождахме владението му и спирахме в селата – но ми е все едно. Този народ е калпав и трябва да се отнасяш с него сурово. Сега ги е страх от мен, защото знаят, че нищо няма да им се размине: виновен ли е – двайсет и пет нагайки! Нека ги е страх!
  - Чакайте, – възразих му аз – нагайката е твърде глупаво средство, за да бъде спечелено приятелството на българите.
  - Нека ви направя за седмица шеф на кааза и ще видите може ли човек да се справи без нагайка. Всеки ден ще ви трябват двеста-триста! Не познавате българите, а колкото до тяхното разположение – Бог да им е на помощ, но на нас защо ни е?
  - Забравяте, че сме дошли да ги освобождаваме! А вие, с нагайката!
  - Повярвайте ми, за тях нагайката е най-доброто освобождение!"

  "Българите безпрекословно изпълняваха заповеди, но на лицата им не можеше да прочете нито задоволство, нито радост. Бяха убедени, че ако турците са ги били произволно, така ги бият и руснаците.
  Описвам как едно длъжностно лице от гражданското управление така, донякъде оригинално, се отнася към своите задължения само защото то не е нещо изключително, отличаващо се от всичко останало. Напротив, ако нещо ме поразяваше, то беше водещата роля на нагайката. Примерът е заразителен и употребата на нагайка бързо минаваше от един на друг. За съжаление, тя получи право на гражданство и кой ли не злоупотребяваше с това оригинално цивилизационно средство! Българите очевидно не бяха особено доволни от такова управление, наред с всичките беди и страшни жертви на войната. Между другото, и това, понякога зле прикрито недоволство, служеше като източник на обвиненията за неблагодарност. "
  "Всичко, което се случва в сферата на гражданското управление в България, – казваха ми противниците на княз Черкаски – изобщо не е ново, всичко донякъде е продължение на извършеното от него в полското царство. По същия начин и там повечето длъжности бяха в ръцете на военни, свикнали да действат решително и сурово. Строгостта се е запазила и явно не е така лесно да се откачиш от нея. Тя дори те принуждава да забравиш различния начин на действие.
  Тук се прилага система на действие, според която в един прекрасен ден за началник на окръг или дори за губернатор се назначава човек, който вижда в нагайката най-добро средство за управление, а от друга страна, се отнася високомерно и сурово с българите, които идват, за да му благодарят. Днес тези хора подозират цяла партия, партията „Млада България”, за политически неблагонадеждна и я обвиняват в едва ли не революционни провокации. Утре ще отстранят от обществена дейност българин, само защото той мечтае за самостоятелен политически живот, за свободно, неограничавано от настойничество развитие на родината си. Този начин на действие едва ли ще осигури на Русия трайна любов и беззаветна преданост от страна на българите."

 59. 59 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#54] от "Messerschmitt":
  Точно така.
  Браво!
  Умиление, и преклонение пред Самарското знаме - символ на Освобождението

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Още от Евгений Утин:

  "Макар да знаех, че, строго казано, българите няма защо особено да ни обичат, не сме им сторили кой знае какво добро в миналото, но все пак повече гостоприемство нямаше да попречи. Още в Румъния се бях убедил, че ние имаме навика да изискваме поклони и да се възмущаваме и недоволстваме, като не виждаме раболепно отношение в нашите активни и пасивни съюзници. И неволно помислих, че и тук, в този частен случай, става нещо подобно, а то предизвиква съпротива у домакините българи."
  "Но имахме ли право да ги виним за недоверието им към нашата сила, към славянската ни политика."

  "Спряхме в някакво българско село. Повикахме българин, взехме да го разпитваме, той не разбираше нас, ние - него. Някои от спътниците ми се подразниха, повишиха глас, върху главата на изплашения беден българин се изсипаха ругатни.
  - Слагайте го на капрата и да показва пътя! Както и да се молеше бедният българин, откарахме го с нас. Да предположим, че българите са задължени да ни помагат по всякакъв начин, мислех си. Но не беше така!"

 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "Ето какво пише още Артур фон Хун за впечатленията си от руско турската война:"Кога някой германец е писал нещо хубаво за Русия?! Хитлер дори не ги смяташе за хора руснаците, докато не го размазаха.
  —цитат от коментар 57 на cpx43551776


  Половината администрация в Руската империя е била от германци... Екатерина Втора е германка...

 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Доколко българина е русофил, ясно говорят няколко факта. Стефан Стамболов е един от най-великите ни мъже. Когато напъжда руснаците, а те пък напъждат Княз Батенберг, Стамболов има идеята (явно дипломатически обсъдена!!) да даде короната на султана. Ако не се намери Княз одобрен от Великите сили. Включително Русия де... Не е и мислил да даде короната на руския император, нали! С условието (много вероятно!) да получим земите населени с българи. В смисъла на Сан Стефано.
  Въпроса с Княза се урежда, но Стамболов е на мушката. Кой стои зад македонските убийци, не бих искал и да обсъждам... Но явно се вижда костеливата ръка на един император.
  Втория е Цар Борис III. Казва няколко пъти - народа ми е русофил, военните германофили, само аз съм Българофил!! При това, с ясното съзнание, че няма и капка българска кръв във вените си.
  Руската пропаганда винаги е била зловещо силна, към земите ни имат амбиции отколе...

 63. 63 Профил на cpx43551776
  cpx43551776
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#54] от "Messerschmitt":

  "Свободата драги е усещане и вяра ....гордост от Родината,умиление от ЗНАМЕТО и мисъл"

  ... мисъл направлявана от хранениците на Сорос, г-н Смилов, жена му г-жа Смилова и още други подобни на тях. Не, благодаря! Предпочитам да чета Вазов. Най-малкото е съвременник на обсъжданите стбития, за разлика от Смилов и спонсора му - стария милиардер-филантроп.

 64. 64 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#54] от "Messerschmitt":Точно така.Браво!Умиление, и преклонение пред Самарското знаме - символ на Освобождението
  —цитат от коментар 59 на vrid


  Умилявайте се пред каквито си искате парцали, само не ги тикайте под носа на българите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#54] от "Messerschmitt":"Свободата драги е усещане и вяра ....гордост от Родината,умиление от ЗНАМЕТО и мисъл"... мисъл направлявана от хранениците на Сорос, г-н Смилов, жена му г-жа Смилова и още други подобни на тях. Не, благодаря! Предпочитам да чета Вазов. Най-малкото е съвременник на обсъжданите стбития, за разлика от Смилов и спонсора му - стария милиардер-филантроп.
  —цитат от коментар 63 на cpx43551776


  Чети Захари Стоянов, и той е съвременник. Че и революционер.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  "Ето какво пише още Артур фон Хун за впечатленията си от руско турската война:"Кога някой германец е писал нещо хубаво за Русия?!
  —цитат от коментар 57 на cpx43551776


  Но пише хубави неща за българите, което теб като руснак не те интересува.


 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Нещо за манталитета на "освободителите" описан от Евгений Утин:

  "ние имаме навика да изискваме поклони и да се възмущаваме и недоволстваме, като не виждаме раболепно отношение в нашите активни и пасивни съюзници. И неволно помислих, че и тук, в този частен случай, става нещо подобно, а то предизвиква съпротива у домакините българи."

  Унин риторично запитва:

  "Но имахме ли право да ги виним за недоверието им към нашата сила, към славянската ни политика."

  Много рядко се срещат и разумни руснаци.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Още за манталитета на "освободителите" и отношението им към "освободените", описан от Евгений Утин:

  "Този народ е калпав и трябва да се отнасяш с него сурово. Сега ги е страх от мен, защото знаят, че нищо няма да им се размине: виновен ли е – двайсет и пет нагайки! Нека ги е страх!
  - Чакайте, – възразих му аз – нагайката е твърде глупаво средство, за да бъде спечелено приятелството на българите.
  - Нека ви направя за седмица шеф на кааза и ще видите може ли човек да се справи без нагайка. Всеки ден ще ви трябват двеста-триста! Не познавате българите, а колкото до тяхното разположение – Бог да им е на помощ, но на нас защо ни е?
  - Забравяте, че сме дошли да ги освобождаваме! А вие, с нагайката!
  - Повярвайте ми, за тях нагайката е най-доброто освобождение!"

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Глупости пише Смилов за концерта на великите сили... това е само съглашение между Русия, Австроунгария и Прусия. Но без Франция и Англия.

 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Хареса ми много коментара за републиката и прозорливостта на Левски. Това е, което продължава да ни липсва най-много - излизането на светло от тесния домашен кът като място на действие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Поредните изсмукани от пръстите глупости на един самозван дървен философ. 3-ти март носи и свобода, и освобождение. Така го чувства народът днес, така го чувстваше и народът ни тогава. Откъсването от османските вериги доведе и до политическа, и до лична свобода.
  —цитат от коментар 69 на whu27554195


  Го е чувствал може би.....освен ако не си на 160 години.

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Поредните изсмукани от пръстите глупости на един самозван дървен философ. 3-ти март носи и свобода, и освобождение. Така го чувства народът днес, така го чувстваше и народът ни тогава. Откъсването от османските вериги доведе и до политическа, и до лична свобода.
  —цитат от коментар 69 на whu27554195


  Ето какво казва руснакът Утин за "освобождението" и отношението на "освободителите" към "освободените":

  "Този народ е калпав и трябва да се отнасяш с него сурово. Сега ги е страх от мен, защото знаят, че нищо няма да им се размине: виновен ли е – двайсет и пет нагайки! Нека ги е страх!
  - Забравяте, че сме дошли да ги освобождаваме! А вие, с нагайката!
  - Повярвайте ми, за тях нагайката е най-доброто освобождение!"

 74. 74 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още от Евгений Утин:"Макар да знаех, че, строго казано, българите няма защо особено да ни обичат, не сме им сторили кой знае какво добро в миналото,
  —цитат от коментар 60 на tacheaux


  Ми те българите на обичаха и четата на Ботев. Продаваха им агнетата на тройни цени.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#64] от "SCROTUS":

  За кои българи става въпрос?
  За тези които са издигнали паметници като Шипка, Гривица, Шейново, край опожарена Стара Загора, на подполковник Калитин , на цар Освободител, Руски паметник....? И ги засипват с венци и паметници
  На тези дето нарекоха улиците си - Гурко, Столетов, Скобелев, Тотлебен, Руски ...?
  За тези дето написаха - "...пустите клисурци, станали московци, а панагюрци - донски казаци..."
  За тези дето написаха безсмърните слова:
  "....Тогава Столетов, НАШИЙ генерал,
  ревна гороломно: "Млади опълченци,
  венчайте БЪЛГАРИЯ с лаврови венци!
  На вашата сила царят повери
  прохода, войната и себе дори!"
  Или тези "които са написали пророческите слова за тези дето искат да пренапишат историята / всуе/:
  "има един спомен,
  има едно име, що вечно живей
  и в нашта исторья кат легенда грей,
  едно име ново, голямо антично,
  като Термопили славно, безгранично,
  що отговор дава и смива срамът,
  и на клеветата строшава зъбът.

  За тези българи става въпрос, нали
  Не за.......

 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#75:"политрук"][/quote]

  И каква е разликата между Султан и Бащица или Генерален Секретар?

 78. 78 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanislavdi":

  Приветствам предложението за 22 септември 1908г.! 3-ти март може да се празнува като края на войната за Освобождението на България от турска власт, но не и като национален празник, защото са доказани с документи домогвонията на руския императорски двор за завладяване и окупиране на българските земи, а от там и завладяване на Проливите.

 79. 79 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#75:"политрук"]
  —цитат от коментар 77 на bez_ime2
  И каква е разликата между Султан и Бащица или Генерален Секретар?[/quote]

  Ми Султанът си го имахме и преди 1878 г.

 80. 80 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#79:"политрук"][/quote]

  Значи за теб проблемът е в името?!

 81. 81 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  защото са доказани с документи домогвонията на руския императорски двор за завладяване и окупиране на българските земи, а от там и завладяване на Проливите.
  —цитат от коментар 78 на bek

  Я да видим документите.... Започвайки от Манифеста за обявяване на войната:


  МАНИФЕСТ НА НЕГОВО ИМПЕРАТОРСКО ВЕЛИЧЕСТВО

  Ние, Александър II по милост Божия и самодържец на цяла Русия, обявяваме:

  Нашите верни и възлюбени поданици знаят за големия интерес, който ние винаги сме проявявали към съдбата на постигнатото християнско население в Турция. Нашето желание за подобряване и гарантиране на условията при които те живеят винаги се е споделяло от целия руски народ, който изразява днес своята готовност да направи нови жертви за облекчаване условията на живот на християните на Балканския полуостров.
  Животът и имотът на нашите верни поданици са били винаги скъпи за нас. Цялото наше царуване свидетелствува за нашите постоянни грижи да запазим за Русия благодатните дарове на мира. Тази наша грижа не е престанала да ни въодушевява по времето на тъжните събития, които се случиха в Херцеговина, Босна и България. Ние си поставихме като наша най-висока цел да постигнем подобрение на жизнените условия на християните на изток по пътя на мирни преговори и съгласувани действия на великите европейски сили, нашите съюзници и приятели.
  В течение на две години ние положихме непрекъснати усилия да накараме Портата да възприеме такива реформи,

  които биха защитили християните в Босна, Херцеговина и България от произвола на управляващите местни власти.

  Прилагането на тези реформи следваше като пряко задължение от предишните разпореждания тържествено приети (от Портата) пред очите на цяла Европа. Нашите усилия, макар да бяха подкрепяни от общи дипломатически постъпки на други правителства, не постигнаха желаните цели. Портата остана неподвижна в нейното категорично отхвърляне на всякакви ефективни гаранции за сигурността на нейните християнски поданици. Тя отхвърли исканията на Цариградската конференция. Желаейки да опитаме всички възможни средства за примирение, за да убедим Портата, ние предложихме на другите кабинети да се състави един специален протокол, съдържащ най-основните условия на Цариградската конференция и да покани турското правителство да се присъедини към тази международна акция, която чертае крайните граници на нашите мирни искания. Но нашето очакване не се осъществи. Портата не отстъпи на единодушното желание на християнска Европа и не се счете с исканията на този протокол.
  След като изчерпахме нашите мирни усилия, ние сме задължени от високомерния инат на Портата да преминем към по-решително действие. Чувството на равенство и това на нашето собствено достойнство го правят повелително. Турция, със своя отказ, ни поставя пред необходимостта да пристъпим към оръжията. Дълбоко убедени в справедливостта на нашата кауза и уповавайки се на благодатта и помощта на Всевишния, ние обявяваме на нашите верни поданици, че моментът предвиден от нас когато произнесохме тези думи, на които цяла Русия отговори с такова единодушие е наистина дошъл. Ние изразихме нашето намерение да действаме независимо ако счетем това за нужно и ако честта на Русия го налага. Днес, като призоваваме Божието благословение над нашите храбри войски, ние им даваме заповед да преминат границата на Турция.

  Издаден в Кишинев на 12 април (24 април) в тази година на благодатта, 1877, 23-тата година на нашето царуване.
  АЛЕКСАНДЪР

 82. 82 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#79:"политрук"]
  —цитат от коментар 80 на bez_ime2
  Значи за теб проблемът е в името?![/quote]

  В съдържанието. Стамболов е предлагал образуване на дуалистична монархия по подобие на Австроунгария. Сега има и Австрия и Унгария. Но не се знае сага дали сега щеше да има и България... Впрочем той е предлагал и на румънския крал...

 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#82:"политрук"][/quote]

  Това е известно, кажи нещо, което не знам...

 84. 84 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 574 Неутрално

  САМО 6-ти СЕПТЕМВРИ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК,

  който отразява честта и достойнството на българския народ! Акт, скрепен с кръвта на герои, извършен с минимална външна подкрепа (само 1 Сила). 22Септ не отговаря на тези условия, там има пълна подкрепа от Силите (дори Русия, вследствие верноподаническата декларация на Фердинанд и действията за "русификация" на армията). Това е акт, подплатен с русофилска верноподаност, въпреки прогресивния си характер...

 85. 85 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#82:"политрук"]
  —цитат от коментар 83 на bez_ime2
  Това е известно, кажи нещо, което не знам...[/quote]
  Ами като подкрепяш един несбъднал се (слава Богу) авантюристичен проект ми подсказва, че погребваш всичките усилия на българските апостоли (Левски, Ботев, Раковски, Каравелов) които са се борили срещу падишаха на България.

 86. 86 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 465 Неутрално

  "През XIX век в Европа се налага т.нар. Концерт на Великите сили и той е истинският субект на най-важните решения, включително това за нашето освобождение. В този Концерт гласът на Русия е бил най-силен защитник на нашите интереси по редица причини – и културни, и религиозни, и имперски. Но в крайна сметка решенията се вземат от Концерта на конгреси, какъвто е и Берлинския конгрес от 1878 г. "

  Статията можеше да се свие до тези 3 изречения. Останалите 300 са излишни.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Накратко, проблемът не е в датата – проблемът е в смисъла, който ѝ придаваме."
  И за да се отървем и от смисъла на проблема, по-добре да сменим датата.

 89. 89 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Философски локуми, който е бил 500г. под робство не го интересува кой ще
  го освободи и със какви мотиви !!!

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  В състава на Османската империя са влизали много народи, но досега не съм чувала или чела, някой от тях да казва, че е живял в робство. На нас риснаците са ни втълпили това робство, за да сме им вечно благодарни, че са ни освободили .Как може сами да се унижаваме и твърдим нещо, което няма уважаващ себе си учен някой, някога да е твърдял.

 91. 91 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Знаете ли, че с написаното се изхрачихте върху паметта на Левски, Ботев, Караджата, Бенковски, баба Тонка, Ангел Кънчев, Райна княгиня, изгорените в Батак, изкланите в Брацигово и Перущица, обесените при Чипровци и Стара Загора...
  Засрамете се

 92. 92 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма спор за този празник. Има буря в чаша вода предизвиквана периодично от хора като Смилов, които са на западни хранилки. Идеята е проста - българския народ да забрави кой го освободи и съответно да предизвиква омраза към Русия. Да, ама не. Такива като Смиловците, които професионално срещу добри пари са изплашени от Русия се пренебрежимо малцинство. Забележете - този не е професионален историк, но се изказва за нещо от българската история. Ама от кибици като него, които всичко знаят.
  Смилов - първо си покажи данъчната декларация за да видим хранилките ти, а после да говорим за освобождение, поробване, слушкане и папкане.

 93. 93 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В състава на Османската империя са влизали много народи, но досега не съм чувала или чела, някой от тях да казва, че е живял в робство. На нас риснаците са ни втълпили това робство, за да сме им вечно благодарни, че са ни освободили .Как може сами да се унижаваме и твърдим нещо, което няма уважаващ себе си учен някой, някога да е твърдял.
  —цитат от коментар 90 на Роси


  Не е зле малко повечко да четеш:

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=9&Level=1

  Какво пише Ботев за онова време ? Турска прокуда....пред турци глава не скланя

  "не трае

  да гледа турчин, че бесней

  над бащино ми огнище"

 94. 94 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#13] от "ygo11542256":

  Друго си беше кокато бяхме член на СИВ и Вършавския договор. Свобода и независимост.

 95. 95 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Най-отбраните форумни русофили могат да го добутат единствено до критерия слушане на руска музика. Съмнявам се да летуват изобщо, освен на село/вилата. Руските артикули вероятно са им недостъпни заради санкциите, иначе, чувам, били много напредничави (казват, че в Русия всичко под 25 кг е нанотехнология :-) ) и със сигурност биха съсипали конкуренцията. Деца в Русия със сигурност нямат. Не вярвам и да се стягат да се местят натам, все пак не са луди.

 96. 96 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Санстефанският договор от 1878 г. е наистина предварителен.....". Не е договор, а протокол! И добре, че не си вмъкнал "мирен", както продажните червени "историци" се опитват да ни промиват мозъците....

 97. 97 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Санстефанският договор е предварителен мирен договор , който слага край на воените действия, очертава една окупационна зона с граници близки до тези на Българската Екзархия /завета на граф Игнатиев/ с преобладаващо българско население, без да се създава българска държава.Сложният въпрос за прекрояване на Османската империя предстоял тепърва и затова руският император Александър ІІ го подписал с усмивка , а неговият пръв министър канцлерът Горчаков го подписал без да си направи труда да го прочете.3-март винаги се е чествал като като ден на освобождението на българите от турско робство.

 98. 98 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Добре ги вижда нещата , нищо че всички видни революционери от онази епоха са виждали друго. Не са могли да си представят появата на УМЕН И КРАСИВ :))

 99. 99 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако трябва да празнуваме свободата не трябва да имаме национален празник изобщо. Защото българинът продължава да е "освободен, но не и свободен". Не случайно българите продължават сами да се наричат робско племе. Това, което става сега е продължение на комунизма с други средества. За каква свобода може да става дума?

 100. 100 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ГУЕДАТА от коментари #1 и #2, така и не им е ясно, че неразбират фундаментално какво е Животът.

  ГУЕДА,
  живота е преди всичко една ежедневна, пряка физическа и психична, душевна и физиологична раздяла.

  РАЗДЯЛА С МИНАЛОТО, ИЗЖИВЯНОТО И ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ТАЗИ ВРЪЗКА, но затова разбиране небива да бъдем тъпаци или поне нахално да потвърждаваме този свой недостатък, култивиран и отглеждан като приоритетно поведение на тотални игноранти, подобни на пратеника на биофизикопсихологичния патологичен случай, носещ наименованието за по-кратко "путен", известен с настойчивата си безпомощна енергия да живее в миналото, пребивавайки в настоящето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK