Русия след Путин

Русия след Путин

© Grigory Dukor, ReutersПубликуваме анализа от Портал "Култура".


В прочутата "дълга телеграма" на Джордж Кенан, изпратена през 1946 г. до американския държавен секретар Джеймс Бърнс, която поставя началото на американската политика на "сдържане" спрямо Съветския съюз, името на Йосиф Сталин се споменава едва три пъти. Независимо от факта, че по онова време съветският лидер управлява страната си като истински император. Още докато Сталин е в апогея си, Кенан съумява да очертае политическото поведение на Съветския съюз след Сталин, без да има ни най-малка представа нито кога съветският лидер ще слезе от сцената, нито кой ще го замени. Можем ли със същата яснота да предвидим каква ще бъде Русия след слизането от сцената на Владимир Путин, без да знаем нито кога и как той ще слезе от сцената, нито кой ще го наследи, нито какъв ще бъде международният контекст, в който този преход ще се случи?
Ще опитаме да го направим, колкото и рисковано да изглежда това в момент, когато Путин се кани да започне нов мандат като президент. Въпреки че с лекота ще спечели изборите през март 2018 г., победата му ще ознаменува началото на "епохата след Путин" в руската вътрешна политика, дори и той да продължи да взема решенията в руската външна политика, което е почти сигурно.


Парадоксът на 2018 г.


Парадоксът на 2018 г. може да бъде обобщен по следния начин. Русия е в дълбока социална, политическа и икономическа криза. По думите на руския политолог Екатерина Шулман "днешната политическа машина работи с малко ресурси, действа в режим на икономия на калориите, а основната ѝ цел е оцеляването, а не експанзията"[1]. Макар и руснаците да са наясно с това състояние на нещата, промените в режима са малко вероятни. Няма критична маса от хора, които да искат радикални промени, а противно на западните представи руснаците на възраст под 25 години са сред най-консервативните и пропутински настроени групи в обществото. Показателен симптом за днешното време е, че според едно скорошно проучване 50% от руските момчета в училищна възраст мечтаят да работят в службите за сигурност.
Ала макар Русия да не е на ръба на смяна на режима, режимът се променя. Предстоящите президентски избори ще поставят началото на Русия след Путин, независимо дали Путин ще остане държавен глава през следващите шест или шестнайсет години. Това е така, защото след изборите поведението на големите политически и икономически играчи в Русия ще се определя не от присъствието на Путин в системата, а от очакването за неговото слизане от сцената.


Повечето западни анализатори не успяват да видят появата на новата епоха, главно защото допускат, че пост-Путинова Русия ще бъде анти-Путинова Русия. Смятат, че хладилникът ще спечели войната с телевизора – когато тревогата от спадащия жизнен стандарт ограничи успехите на правителствената пропаганда – и че преобладаващата част от населението ще се обърне срещу Путин и неговото наследство.


На повечето западни наблюдатели им е трудно да разберат, че за мнозинството руснаци Путин не е президент, а същинският основател на постсъветската руска държава. След руската анексия на Крим през 2014 г. проучванията на общественото мнение показаха, че руснаците разглеждат Путин повече като историческа фигура, отколкото като изборно длъжностно лице. Мястото му в общественото съзнание е като това на водачите на националноосвободителните движения през 60-те и 70-те години. Следователно неговият наследник, който и да е той или тя, ще се представя за пазител на наследството на Путин, дори и да възнамерява да скъса с него. Анализирайки резултатите от проучването, проведено миналото лято от независимия център "Левада", Андрей Колесников и Денис Волков заключават, че в руското обществено мнение "няма дебат за Путин. Почти никой не оспорва легитимността му като президент. Той е константа, портрет от стената, който вече не може да бъде свален".[2]


Формиране на пост-Путинова Русия


Членовете на руския елит съзнават, че президентът вече е зает с очертаването на контурите на пост-Путинова Русия. Путин несъмнено си дава сметка, че липсата на всякаква визия за бъдещето на страната драматично ще отслаби неговата позиция в очите на обикновените руснаци. Четири са факторите според нас, които ще бъдат определящи за неговите решения.


Първият е убеждението на Путин, че страната ще се изправи пред враждебна международна среда, а съперниците ѝ ще използват всички налични средства, за да я отслабят и фрагментират. Затова той вижда "Русия след Путин" като "Крепостта Русия". За да съхрани властта си, Кремъл най-вероятно ще запази контрола си върху стратегическите индустрии на страната и ще продължи да се отнася внимателно към притока на чуждестранен капитал, оценявайки предимствата на големите чужди инвестиции главно от гледна точка на сигурността.


Президентът разглежда "Русия след Путин" като съчетание между мобилизирано общество и мобилизирана икономика, в която дори частните компании, ако са достатъчно големи, се съобразяват с интересите на държавата. Но Путин също така е наясно, че "ефектът от Крим" не може да бъде повторен и че легитимността на правителството и оцеляването на режима ще зависят от способността му да задоволява основните материални нужди на населението.


Вторият фактор е убеждението на Путин, че Русия няма какво да спечели от имитацията на западните институции, казано по друг начин – че Русия трябва да подражава на това, което Западът прави (като се намесва във вътрешната политика), а не на онова, което той проповядва. Макар мнозина на Запад да съзират в стратегията за "хибридна война" на генерал Валерий Герасимов агресивно отричане на западния тип външна политика, Москва гледа на нея просто като възприемане на стратегиите на Запада. Единствената разлика е в това, че Русия се стреми да предизвика протести на вражеските територии, като с тази цел мобилизира гневни интернет тролове на виртуалния терен.


Третият фактор е, че ако в миналото руският елит разглеждаше модернизацията като институционални реформи в западен стил, днес я възприема като средство за поддържане на руската конкурентоспособност при разработването на нови технологии. Затова Путин заяви през септември 2017 г.: "Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, но и на цялото човечество. Който бъде лидер в тази сфера, той ще бъде господар на света"[3].


По различни причини както либералите като президента на "Сбербанк" Герман Греф, така и силовиците като Сергей Чемезов, ръководител на "Ростех", подкрепят технологичния обрат в подхода на Русия към модернизацията. За либералите технологичните иновации са единственият начин за ограничаване на корупцията и за повишаване на ефективността на публичните услуги, като се избегне открития сблъсък с всемогъщите силовици. Докато за силовиците новите технологии обещават не само увеличаване на бюджета за отбрана, но и нови възможности за упражняване на контрол над обществото.


Руските лидери са склонни да смятат, че могат да превърнат отсъствието на Русия от предишния технологичен скок (тъй като не се появи руски аналог на Google или Alibaba) в свое стратегическо предимство при развитието на следващото поколение технологии – това е отглас от старото убеждение в съветската епоха, че изостаналостта крие и предимства. В този смисъл настоящите руски ръководители мислят и действат в най-добрите традиции на съветското прогресистко мислене от 20-те до 60-те години.


Четвъртият фактор е убеждението на Путин, че, за разлика от епохата на Елцин, Русия не се нуждае от един-единствен наследник, а от поколение наследници. Той вижда предстоящото предаване на властта като преход от неговото поколение към "поколението на Путин", в което влизат политици, израснали и формирани по време на неговото управление.


Според изследването на "Руский репортер", проведено в края на 2011 г., Путин е създал настоящия руски елит от малък кръг кандидати през първото десетилетие на управлението си[4]. Мнозинството от тях са възпитаници само на два университета, а нито един от най-високопоставените 300 души в държавното управление не произхожда от Далечния изток на Русия. Най-важната предпоставка за членство в този елитен кръг е познанството с Путин, преди той да е станал президент. Накратко, Русия през последните 18 години е управлявана от един приятелски кръг. Това е всичко друго, но не и меритократична система: мнозинството от тези хора не са с професия, по някакъв начин подготвила ги за днешните им позиции, а са станали членове на управляващата група заради личната си лоялност към лидера. Макар да няма податки, че президентът се готви да лиши от власт своя кръг приятели, той все пак възнамерява да отвори системата, за да увеличи шанса за нейното оцеляване. Затова режимът се нуждае от група лоялно настроени професионалисти, както и от система, която да ги обучава и издига.


Ключово място в плановете на президента за "Русия след Путин" заема бързото издигане на синове и дъщери на висши фигури от настоящия елит. Съществува голяма промяна в кариерните траектории на членовете от листата на чакащите през последните няколко години; ако синовете и дъщерите на елита от епохата на Елцин в голямата си част учеха и работеха в чужбина, наследниците на днешния елит често учат на Запад, но обикновено работят в Русия – мнозина от тях за държавата. Този процес бе ускорен, но не и причинен от санкциите на Запада срещу Русия.


Роднините на водещите силовици от ерата на Путин разширяват влиянието си върху финансовата сфера. Дмитрий Патрушев например, син на Николай Патрушев – секретар на Съвета за сигурност на Русия и бивш началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ) – застана начело на Руската земеделска банка, шестата по големина руска банка (за него се говори и че ще стане част от борда на директорите на Руската железопътна компания). Денис Бортников, син на началника на ФСБ Александър Бортников, е член на борда на директорите на "ВТБ банк", ръководител на Северозападния регионален център. Пьотър Фрадков, син на Михаил Фрадков, бивш министър-председател и началник на службата за външно разузнаване, е заместник-началник на "Внешекономбанк", държавната банка за развитие. Сергей Иванов-младши, син на бившия началник на президентската администрация, е старши вицепрезидент на държавната фирма "Сбербанк", а доскоро и член на борда на директорите на "Согаз", най-голямата застрахователна компания в Русия. Станислав Чемезов, син на Сергей Чемезов, е ръководител на мощната "Интербизнес груп". Издигането във властта на Андрей Турчак, новият генерален секретар на "Единна Русия", е част от същата тенденция.


В същото време Путин се опитва да отвори системата за лидери, издигнали се по меритократичен начин. Формирането на ново поколение лоялни технократи, изглежда, е основна задача за новия заместник-началник на президентската администрация Сергей Кириенко. Стратегията на Путин е да отговори на очакванията на руската средна класа за политическа промяна, предавайки известна власт на ново поколение лидери. През последните два месеца руското правителство назначи девет млади политици за нови губернатори на регионите. Водещата характеристика за поколението на наследниците на Путин може да се опише с името на романа на австрийския писател Роберт Музил "Човекът без качества"[5]. Тези хора могат най-добре да бъдат описани като експерти по логистиката, без видими политически убеждения или лоялност към дадена общност. В тази нововъзникваща система Русия ще бъде управлявана от нещо подобно на консултанти, които са лоялни на Путин и ще пазят неговите политики дори когато той вече не е на сцената.


Русия след Путин започва да се очертава не само защото президентът се опитва да я създаде, но и защото някои от ключовите играчи в руския елит също започнаха да се подготвят за реалностите на новата епоха. Те започнаха да превръщат достъпа до президента – основния източник за тяхната власт – в политическа валута, която ще запази стойността си и след като Путин напусне Кремъл. Причина за някои от най-големите скандали през последните месеци най-вероятно е тъкмо очакването за появата на Русия след Путин. Сред тях е съдебният процес над бившия министър на икономиката Алексей Улюкаев, организиран от Игор Сечин, могъщия ръководител на "Роснефт", както и фойерверките и нестандартните политически действия на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Членовете на елита взаимно се боричкат, за да си докажат колко голям е техният потенциал за новата епоха. Сечин демонстрира влиянието си върху службите за сигурност и съдебната система, като наказа Улюкаев за съпротивата му срещу придобиването на "Башнефт" от "Роснефт". А Кадиров демонстрира способностите си да мобилизира мюсюлманите в Русия, организирайки спонтанен протест в Москва срещу преследването на мюсюлманите рохинджи в Мианмар (Кадиров избра тъкмо този казус да разкрие политическата си значимост, защото в Мианмар насилниците са будисти, а не християни).


Когато членовете на елита от епохата на Елцин се подготвяха за ерата на новия президент, те търсеха гаранции за запазване на влиянието си извън Русия, главно на Запад – като продаваха акции на големи западни компании и установяваха лични контакти с влиятелни западни политици. Според тях това бе най-добрата застраховка срещу нестабилност у дома. Подходът на днешния елит е различен. Гаранциите от чужбина могат да са ценни, след като Путин напусне президентството, но докато той е на власт, това би се разглеждало като признак за нелоялност. Затова елитът днес се фокусира върху изграждане или укрепването на вътрешни политически групировки и коалиции. Промяната в стратегията на опозиционния лидер Алексей Навални също е признак за очертаващия се хоризонт на Русия след Путин. Вместо просто да разобличава корупцията на режима – както стори с добилите голяма популярност видеа срещу Владимир Якунин, Дмитрий Медведев и в последно време Сергей Приходко – днес Навални се стреми да убеди общественото мнение в Русия, че очакваните наследници на Путин са неспособни да управляват страната. Като поема значителен личен риск, противопоставяйки се на Путин, Навални се опитва да покаже на гласоподавателите, че единствено той притежава профила на национален лидер, способен да бъде следващият президент. Накратко, след изборите през 2018 г. руснаците вече ще живеят в епохата след Путин.


Приемственост в руската външна политика


Въпреки всички тези значими вътрешни промени позицията на Путин като водещ фактор във външната политика ще гарантира, че Русия би могла да продължи агресивните си усилия за осигуряване на своята глобална роля. В това отношение необходимостта от противодействие на американското влияние ще си остане водещ фактор в руската външна политика.


Решителен пробив в преговорите по конфликта в региона на Донбас в Украйна по времето на Путин няма да има – дори Москва да допусне известен напредък в преговорите между изборите и световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия през лятото на 2018 г.


Москва възнамерява да се справи добре с организирането на световно първенство, което никой не изглежда склонен да бойкотира, дори поради факта, че решението на Международния олимпийски комитет да не допусне знамето на Русия на зимните олимпийски игри демонстрира опасността Русия да изпадне в международна изолация. Ето защо през първата половина на 2018 г. Русия ще се стреми да избягва всяко действие, което би могло да предизвика враждебен отговор от страна на международната общност.


Ала руските сили ще продължат своята операция в Сирия, независимо от обявеното от Путин частично изтегляне на войски оттам през декември 2017 г. Влиянието на Русия в Близкия изток ще продължи да нараства за сметка на Съединените щати. Москва ще се опита и да се възползва от кризата в отношенията между Турция и Запада.
Отношенията между САЩ и Русия ще си останат на точката на замръзването. Кремъл ще продължи открито да бъде враждебен към САЩ, външно запазвайки уважително отношение и сдържаност в критиките към Доналд Тръмп. Москва се опасява от нови американски санкции, но пък се надява някои международни играчи да възприемат последните санкции, наложени от Конгреса на САЩ, като прекомерна мярка, застрашаваща интересите на американската политика.


В опит да постигне отмяна поне на част от санкциите, наложени заради анексията на Крим през 2014 г., Москва ще премести фокуса си от САЩ към Европа. Правилно оценявайки възхода на приятелски настроени към Русия партии в някои европейски страни, растящото напрежение между някои държави - членки на Европейския съюз, както и възможностите, откриващи се от "Брекзит", Русия ще се опита да раздели ЕС от САЩ, а също и страните от ЕС една от друга. Възможностите Русия да постигне промяна в режима на санкции през 2018 г. не трябва да се подценяват, особено ако Москва направи отстъпки по конфликта в Източна Украйна.


Възникващият стратегически съюз между Москва и Пекин е най-важният резултат от настоящата криза в отношенията между Русия и Запада. Събитията през 2018 г. ще са показателни за намерението на Кремъл да обвърже своето икономическо бъдеще с Китай и да се опита да смекчи липсата на равенство в силите, като инвестира в нови военни възможности и поддържа високо международното си самочувствие. По думите на анализатора Артьом Лукин "Русия се стреми да се позиционира като основен брокер в дипломацията и сигурността в Евразия, оставайки на Китай ролята на икономически лидер"[6]. Понякога руснаците сравняват отношенията между Русия и Китай със съюза между Франция и Германия, настоявайки, че Русия, подобно на Франция, е глобална сила в областта на сигурността, докато Китай, подобно на Германия, е икономическа суперсила, лишена от амбиции за впускане във военни операции. Тази аналогия има очевидни недостатъци, за които руснаците предпочитат да си затварят очите. Путин е избрал да гледа на Китай като на геополитически съюзник, а не като на конкурент. Руснаците обаче си дават сметка за дългосрочните амбиции, отразени в инициативата на Китай "Един пояс, един път", но нямат желание да им се противопоставят.


Основното предизвикателство за политиката на Русия през следващите години ще се състои в това как в хоризонта на епохата след Путин ще се промени вътрешната политика на страната, но това няма да доведе до ограничаване на агресивното поведение на Русия на международната сцена. Москва най-вероятно ще запази сегашните си външнополитически цели, дори и след като Путин напусне Кремъл. Но без него е много вероятно Русия да се превърне в слаб международен играч: защото по-скоро Путин, а не руската държава успя да си извоюва статута на голяма сила.


Текстът е публикуван на сайта на Европейския съвет за външна политика.
Публикацията стана възможна с финансовата подкрепа на фондация "Роберт Бош".


[1] Yekaterina Schulmann, "How Regime Self-Preservation Could Accidentally Democratize Russia", Carnegie Moscow Center, 14 December 2017, available at http://carnegie.ru/commentary/75014.
[2] Andrei Kolesnikov, Denis Volkov, "The Perils of Change: Russians’ Mixed Attitudes Toward Reform", Carnegie Moscow Center, 6 February 2018. Достъпна на: http://carnegie.ru/2018/02/06/perils-of-change-russians-mixed-attitudes-toward-reform-pub-75436.
[3] "Putin Talks Power of Artificial Intelligence", MSN, 12 September 2017. Достъпна на: https://www.msn.com/en-gb/news/world/putin- talks-power-of-artificial-intelligence/vp-AArPZUt.
[4] Виктор Дятликович, Филипп Чапковский "Кто есть кто и почему в российской элите" «Социальная сеть» федеральных чиновников. Исследование «РР», Руский Репортер, 7 сентября 2011, №35 (213), http://rusrep.ru/article/2011/09/07/who_is_who.
[5] Роберт Музил. Човекът без качества. София: Атлантис-КЛ, 2009. Превод от немски Любомир Илиев.
[6] Artyom Lukin, "Putin’s Silk Road gamble", Washington Post, 8 February 2018. Достъпна на: https://www.washingtonpost.com/news/theworldpost/wp/2018/02/08/putin-china/?utm_term=.c1c3c4772fae.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (264)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  Русия след Путин ще е като Русия преди него,нищо не се случва в тази държава освен повторението на един и същи кошмарен сценарии!

  klimentm
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Русия след Путин ще е в границите на Московска и петроградска области. Ако имат късмет Ханти мансийски автономен окръг няма да обяви независимост и ще остане в русия за да може Москва и Петроград да си плащат уличното осветление.

 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Сигурен съм че руснаците ще намерят достоен наследник на господин Путин. Само да не стане така че соросоидите да плачат за Путин.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Е, нека умре първо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Особено очарователно е " възникващите съюз между Китай и Русия е най-важният...". Китайците обаче още не са информирани за този съюз

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ехааа един либералист пар екселанс, живеещ незнайно на какви средства във Виена, се загрижил за Русия след Путин. Да се смее ли човек, да плаче ли!
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  С комунистически. Виена е червива от комунисти като вас.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Путин върна самочувствието на руснаците, накара ги да работят и печелят. Надали ще се минат втори път да изберат човек от рода на Горби или Елцин, който да ги върне в каменната ера.

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""Парадоксът на 2018 г. може да бъде обобщен по следния начин. Русия е в дълбока социална, политическа и икономическа криза. По думите на руския политолог Екатерина Шулман "днешната политическа машина работи с малко ресурси, действа в режим на икономия на калориите, а основната ѝ цел е оцеляването, а не експанзията"

  Няма никакъв парадокс, ами реалностите в Русия при Путин са такива.
  Същото беше и в последните години на СъвеЦката комунистическа власт и Горбачов удари кепенците на прогнилата болшевишка империя.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Мислех че Студената война,съревнованието в ядреното въоръжаване и живота на ръба на война са останали окончателно в миналото но се оказа че Русия не е научила нищо от предишното си падение.

  klimentm
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Особено очарователно е " възникващите съюз между Китай и Русия е най-важният...". Китайците обаче още не са информирани за този съюз
  —цитат от коментар 6 на stanislavdi


  Китай е най-големия враг на Русия. Някой ден ще го разберат, но ще бъде късно. Ще ивкат ПАМАГИТЕ, но ние ще наблюдаваме с пуканките.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  ми аз като гледам руснаците и сега са за Шойгу президент но това не решава проблема ще е на 67 години но за 1 мандат може докато намерят нов
  Ако мага от изтока им оправи и икономиката той ще е следващия

 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Светът има нужда от повече лидери като Путин и Ердоган и по малко такива като Мкарон и Меркел.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Нормалните руснаци ги интересува, кога ще спре спада на жизнения им стандарт!? Скоро май няма да е...
  269 лв. минимална ззаплата в Русия?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Абе не се ли обръща прекалено голямо внимание на ниския субект?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  След Путин в Расия ще минат поне 20 години докато норманите хора се наложат над скодоумната шайка заробваща мисленето и инициативата.Ако са останали смислени люде а не крепостни...по дух!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  "Парадоксът на 2018 г. може да бъде обобщен по следния начин. Русия е в дълбока социална, политическа и икономическа криза. "
  Сигурен съм, че руският народ ви е дълбоко благодарен за вашата ежедневна загриженост за благоденствието му!

 19. 19 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сигурен съм че руснаците ще намерят достоен наследник на господин Путин
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  Руснаците нямат думата в случая. Който Путин им назначи.

  Но както е тръгнало, той се готви да мре начело, така че би следвало да обяви заместника си още докато е на власт.

  Интересно само дали ще спрята нов цирк с подставен президент, колкото да се направи, че спазва конституцията.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Весело

  Малко нагоре или малко надолу, но нищо особено.

  Русия няма да се разпадне през следващия февруари, както не се разпадна през предния, въпреки заклинанията тук. Руските граждани няма да заживеят богато, дори цените на нефта да се вдигнат, а съмнителното глобално затопляне да направи част от територията подходяща за земедилие.

  Изобщо, който има свръхочаквания спрямо Русия, ще си дъвче дъвката.

  Еретик
 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Горко на наследниците. Очаква ги фалирала държава. И приятели като аятоласите, Ердоган и другарите Ун и Си.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  "Это, кстати, еще один пример того, насколько несостоятельны измышления людей, утверждающих, будто США хотели уничтожить Россию, разрушить ее территориальную целостность сразу после событий 1991 года. Спрашивается, почему же они тогда пролоббировали вывоз всего ядерного оружия Советского Союза на территорию России, если они хотели ее уничтожить? Напротив, они хотели видеть в России локомотив развития, центр влияния постсоветского мира, главную силу, с которой можно договариваться, которая будет договариваться с Вашингтоном от лица всего постсоветского мира.

  Такова была позиция и поздней администрации и Джорджа Буша-старшего и администрация Билла Клинтона. И проблема России в том, что она не смогла стать лидером постсоветского мира в силу того, что она отвлеклась от идеи европейской, евроатлантической интеграции, отвлеклась от базовых трендов развития человечества, выбрала путь самоизоляции, а также тотальной коррупции. Самоизоляция никого не интересует. Часть постсоветских стран выбирает движение в сторону Европы, часть – выбирает путь азиатских деспотий. Но на этом празднике жизни места России как концептуальному лидеру нет. Лидерство в мировой политике – это всегда экспорт образцов, экспорт моделей."
  https://echo.msk.ru/programs/agent_provocateur/2158198-echo/

  klimentm
 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Наследникът ще използва образа на Путин, както му е изгодно. Ще се освободи от приятелския му кръг и ще се "отрече" от него. Това ще послужи като оправдание при всяка криза. Лошото наследство, грешките и т.н. А всъщност, промени няма да има. Както се казваше в популярния израз, "Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат какво се случва днес в Русия, ще оговоря - пият и крадат"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  точно така , до 18.03 в десетки статии за Путин дневно трябва да се казва истината . е после идват фактите , ама няма значение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#15] от "le_bigmac":

  минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#15] от "le_bigmac":

  минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#15] от "le_bigmac":

  минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле

 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  Путин няма друга алтернатива за собствената си сигурнуст освен оставането му начело на Русия до края на дните си.

  klimentm
 30. 30 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  " Русия се стреми да предизвика протести на вражеските територии, като с тази цел мобилизира гневни интернет тролове на виртуалния терен."

  Няма нужда! Вие сами си го правите-с разни Истанбулски конвенции, прием на незаконни имигранти, неуважение към националния празник. С такива политици руснаци не ти трябват! :D

 31. 31 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Отчаяни фантазии на неолибералната мафия, че техния клон в Русия ще може да елиминира Владимир Путин и както през 90-те ще разсипят страната.
  Няма да стане. Руснаците изцяло стоят зад своя Президент и връщат гордостта и самочувствието си.
  Втори път няма да се доверят на западните лицемери и няма да допуснат отново онова, което им се случи при нзивника доверчив Горбачов и вечно пияния Елцин.
  Русия отново е велика държава.

  Не ща да влизам у затвора!
 32. 32 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Весело

  Сигурен съм че руснаците ще намерят достоен наследник на господин Путин. Само да не стане така че соросоидите да плачат за Путин.
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  Няма човешки ресурс в кочината каскет! Така, че си мечтай колкото искаш!

  https://youtu.be/GItdYnUOxp0?t=83

  Имало едно време ссср...
 33. 33 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#32] от "citoplast":

  А какъв ресурс има в Америка, щом най-доброто което могат да издигнат е Килъри Клинтън и Доналд Тръмп?

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#15] от "le_bigmac":
  "Абе не се ли обръща прекалено голямо внимание на ниския субект?"
  ============
  Всъщност - да.
  Но така се поддържа формата на агитките.

  Еретик
 35. 35 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Сигурен съм че руснаците ще намерят достоен наследник на господин Путин. Само да не стане така че соросоидите да плачат за Путин.
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  Ako Путин си тръгне, преди да е довел до край святото си дело - да погуби русия напълно и окончателтно, то тогава, да, ще плача за него.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 36. 36 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Путин върна самочувствието на руснаците, накара ги да работят и печелят. Надали ще се минат втори път да изберат човек от рода на Горби или Елцин, който да ги върне в каменната ера.
  —цитат от коментар 8 на faraon


  Отделно, че Горби не го избираше народа, а ЦК.

 37. 37 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Мислех че Студената война,съревнованието в ядреното въоръжаване и живота на ръба на война са останали окончателно в миналото но се оказа че Русия не е научила нищо от предишното си падение.
  —цитат от коментар 10 на klimentm


  напротив! Научи-повече няма да има Горби и Ельцин! Нито разни договорки на честна дума! Яд ли ви е?

 38. 38 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Весело

  Сигурен съм че руснаците ще намерят достоен наследник на господин Путин.
  —цитат от коментар 4 на ygo11542256


  Те, руснаците, никога не са имали и няма да имат думата при избора на наследник.
  Путин беше назначен на поста си от Елцин. Този факт нещо много удобно го избягвате.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#15] от "le_bigmac":минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле
  —цитат от коментар 26 на 1001


  А руснаците си ядат прикладите на автоматите. По рецепта на великия Роналд Рейгън.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Преди последния фарс, наречен "президентски избори", Путин поне можеше да каже на раята:

  Тавариши, не сме цъфнали и вързали, но сега (2012) сме по-добре, отколкото преди 7-8 години, осигурих ви мир и плавно повишение на жизнения стандарт, светът ни уважава, нещата вървят към добро.

  А сега?

  За последните 4 години Путин набута Русия в две войни, които никога не може да спечели, свали граждански самолет, смрази се с целия свят (без Иран и Хизбула), американците му избомбиха една база в Сирия, а бунтовниците - друга, наз 300 елитни войници от "частната" му армия бяха изтребени като мравки, без да видят откъде им е дошло, руската икономика се сви наполовина, ИБРИКС и "еразийският" съюз изтекоха в канала, и сега какво?

  Баламосва ... най-вече себе си ... с компютърни анимации отпреди 10 години...

  SAD! 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Русия отново е велика държава.
  —цитат от коментар 31 на "Литекс" стана ЦСКА


  русия никога не е била, не е, няма никакви изгледи някога да стане велика държава.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 43. 43 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#35] от "SCROTUS":

  Значи си призна, че си соросоид? Браво, оценявам честността ти, без майтап.

 44. 44 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Любопитно

  До коментар [#32] от "citoplast":А какъв ресурс има в Америка, щом най-доброто което могат да издигнат е Килъри Клинтън и Доналд Тръмп?
  —цитат от коментар 33 на ygo11542256


  За разлика от русия, в САЩ високите постове в управлението на държавата не са цел и стремеж на народа. 99.9% от хората мечтаят за кариерно развитие и постижения в професиите си и в бизнеса. С политика в Америка не се занимава никой.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 45. 45 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#32] от "citoplast":А какъв ресурс има в Америка, щом най-доброто което могат да издигнат е Килъри Клинтън и Доналд Тръмп?
  —цитат от коментар 33 на ygo11542256


  Дай нещо по същество, че бият негрите знаем!

  Имало едно време ссср...
 46. 46 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#35] от "SCROTUS":Значи си призна, че си соросоид? Браво, оценявам честността ти, без майтап.
  —цитат от коментар 43 на ygo11542256


  Освен това съм с американски паспорт, умен съм и съм красив.

  Други въпроси?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#15] от "le_bigmac":минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле
  —цитат от коментар 26 на 1001

  До коментар [#15] от "le_bigmac":минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле
  —цитат от коментар 27 на 1001

  До коментар [#15] от "le_bigmac":минималната заплата е сато свинско със зеле едни ядат свинско другите зеле
  —цитат от коментар 28 на 1001

  Тц, янлъш си. Средната е свинско със зеле. Минималната е само зелето. Което може да е вмирисано, или хрупкаво.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Малко нагоре или малко надолу, но нищо особено. Русия няма да се разпадне през следващия февруари, както не се разпадна през предния, въпреки заклинанията тук. Руските граждани няма да заживеят богато, дори цените на нефта да се вдигнат, а съмнителното глобално затопляне да направи част от територията подходяща за земедилие. Изобщо, който има свръхочаквания спрямо Русия, ще си дъвче дъвката.
  —цитат от коментар 21 на Костадин Иванов


  И руската империя се разпадна, и СССР се разпадна, ред РФ. Няма ли го Путин и Кавказ директно се отцепва с Кадиров начело, курилите и Камчатка......хмм,те май никога не са били руски. Помня още през осемдесетте бяха ме изпратили във Владивосток, още тогава повечето коли бяха с дясна дирекция

 50. 50 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Ами тогава какво сте се запритеснявали от тази Русия??

 51. 51 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Държавна машина болна от корупция и бюрокрация до мозъка на костите, управлявана от олигарси. Алкохолизирано и зомбирано население. И на гол тумбак чифте пищови. Това е днешна Россия. Взорът помощ от нийде не види. Това е положението.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  [quote#38:"SCROTUS"][/quote]

  Елцин бил назначил Путин за свой наследник?! Това в Русия никога не е ставало - бащицата да отстъпи ДОБРОВОЛНО поста си на друг вожд!? Кагебееца Путин със шантаж и смъртни заплахи е принудил Елцин да подаде оставка. Няма как да е станало другояче.

 54. 54 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Путин върна независимостта на Русия, върна самочувствието и гордостта на руснаците. Може да им е малко трудно заради изолацията, но поне се научиха да се справят сами, вдигнаха стандарта на живот след безвремието на перестройкаджиите. Неслучайно напоследък много разочаровани от Запада руснаци масово се завръщат в обратно в Русия.

 55. 55 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Държавна машина болна от корупция и бюрокрация до мозъка на костите, управлявана от олигарси. А
  —цитат от коментар 51 на palav_nik


  САЩ и военнопромишления им комплекс ли описвате? С

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bzz":

  "Ами тогава какво сте се запритеснявали от тази Русия??"

  Да ти звуча притеснен?

  Аз се подигравам с кухите ви претенции за "величие".

  Ако бяхте велика сила, нямаше 80% от жените ви да са готови да се омъжат за куц, кьорав и беззъб западняк (американиц, канадец, германец - квото падне), за да се махнат оттам.

  Велика сила май ас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#38] от "SCROTUS":

  Не вярвам да го е назначил Елцин, той при смяната на 31 декември , изглеждаше упоен като Бай Тошо, най вероятно си е кгбейска история , защото видяха , че страната не върви и направиха размяната.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#38] от "SCROTUS":Не вярвам да го е назначил Елцин, той при смяната на 31 декември , изглеждаше упоен като Бай Тошо, най вероятно си е кгбейска история , защото видяха , че страната не върви и направиха размяната.
  —цитат от коментар 57 на Иван К.


  ОФИЦИАЛНО го назначи Елцин.

  http://www.nytimes.com/2000/01/01/world/yeltsin-resigns-overview-yeltsin-resigns-naming-putin-acting-president-run-march.html

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 60. 60 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Весело

  До коментар [#29] от "klimentm":

  ми не може то да не Германия канцлер доживот

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#37] от "Bzz":

  " Яд ли ви е?"

  Не мислех че ще видя два пъти в живота си сгромолясването на Русия,но щом го желаят нямам нищо против,така че няма за какво да ме е яд,не изпитвам и съжаление към редовия руснак натикан да живее в "хрушчовки" чиито продължителност на живот е като в Африка!

  klimentm
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  След като написах какво мисля за Русия, да кажа нещо и за русофилите, които според руските тролове били 97% от народа:

  Процентът на истинските, автентичните русофили в България може да се установи с приблизителна точност по:

  - броя семейства, изпратили или желаещи да изпратят децата си да учат в Русия, спрямо тези на Запад;
  - броя семейства, другояче свързващи бъдещето на децата си с Русия, спрямо тези, които са им осигурили или желаят да им осигурят живот на Запад;
  - броя семейства, отишли или желаещи да отидат да живеят/работят в Русия, спрямо тези на Запад;
  - броя домакинства, притежаващи руски автомобили спрямо неруски;
  - броя хора, слушащи руска музика спрямо западна;
  - броя домакинства, летуващи или желаещи да летуват в Русия, спрямо тези в Гърция, Турция, Испания и т.н.;
  - броя домакинства, гордеещи се, че домовете им са построени и обзаведени по руски стандарт, спрямо тези по западен,
  и т.н., и т.н.

  Я да видим сега колко трола ще се обадят, че отговарят на 1, 2, 3 или повече от горните критерии... 😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  [quote#38:"SCROTUS"]
  —цитат от коментар 53 на deaf
  Елцин бил назначил Путин за свой наследник?! Това в Русия никога не е ставало - бащицата да отстъпи ДОБРОВОЛНО поста си на друг вожд!? Кагебееца Путин със шантаж и смъртни заплахи е принудил Елцин да подаде оставка. Няма как да е станало другояче. [/quote]

  Ти си им светил и затова си мноооого информиран. Естествено от първа ръка.

 65. 65 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Според древните китайци другото име на кризата е ВЪЗМОЖНОСТ. Сигурен съм, че след тази изкуствена криза Русия ще стане по-силна от всякога.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#60] от "1001":

  Само че Германия е най мощната европейска държава във всеки смисъл на тази думаи не прави картонени макети на Кремъл за да инсценира една война!

  klimentm
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#49] от "stanislavdi":
  "И руската империя се разпадна, и СССР се разпадна, ред РФ. Няма ли го Путин и Кавказ директно се отцепва с Кадиров начело, курилите и Камчатка......хмм,те май никога не са били руски. Помня още през осемдесетте бяха ме изпратили във Владивосток, още тогава повечето коли бяха с дясна дирекция"
  ============
  Ако говориш за големи пириоди от време - да. В посочения от тебе период умряха също Британската, Османската и Френската империи. Трупяса се и Японската империя, от чиито остатъци са дошли колите с десен волан във Владивосток. Изобщо, историята не е само това, което подчертаваш в книжките. Има и друг текст.

  Еретик
 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#60] от "1001":Само че Германия е най мощната европейска държава във всеки смисъл на тази думаи не прави картонени макети на Кремъл за да инсценира една война!
  —цитат от коментар 67 на klimentm


  Е чак пък във всеки смисъл!

 73. 73 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Американ Джендър":

  Не се налага. Мисля, че беше през 2008-ма, когато промени конституцията и вече не се налага да се менка с другия мъник медведев.

  Впрочем пак тогава и после също изхарчи доста пари за т.н. вътрешни войски.
  Кани се да убива качествено руснаци, не го е страх от външен враг, защото такъв няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Путин страда за СССР и затова си организира нов, по-малкък и по-слаб, но свой :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  До коментар [#52] от "Bzz":

  парадокса е че тогава Путин, той и всеки здраво мислеш не искаше власта ама на Елцин като един ясновидец спаси Русия.
  Както е казано бог до спаси държавата където управляващите имат икономически интереси

 77. 77 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 824 Весело

  До коментар [#60] от "1001":Само че Германия е най мощната европейска държава във всеки смисъл на тази думаи не прави картонени макети на Кремъл за да инсценира една война!
  —цитат от коментар 67 на klimentm

  😆😆 😆😆
  ....Ама ,и във военен смисъл ли била ''мощна'' Германията?!?!
  Ай ,ай ай! ....Глей ти работа 😆😆

  Кой ,кой ,кой прави ''картонени макети''?
  Давай смело ...Задълбай дълбоко у игнорентщината ...Създай кикот...МОЛЯ!
  😆😆 😆😆

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 78. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#70] от "rw":

  Едно време всички партийци пращаха децата си да следват в Съюза и половината се връщаха с руски булки.

  За обратната тенденция - някой руснак да се омъжи за българка и тя да замине за Воронеж - не съм чувал.

  😆😆😆😆😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 79 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Чесане на езиците. На всеки нормално мислещ му е ясно, че Русия е като рибена кост в гърлото на Запада. Това е страна, която сама решава какво да прави и никому не дава отчет. Много са тия, които мечтаят да й имат ресурсите. Много са тия, които искат да я разбият. Да, ама не. Няма как да стане. От плямпаниците на сина на видния комунист Йото Кръстев става ясно, че той не е разбрал най-важното - какво представлява руския народ ? Неслучайно тази държава е най-голямата в света. Че целия ЕС е горе-долу четири пъти по-малък по територия.
  Никакви санкции няма да накарат руския народ да клекне пред чужденците.
  А и тези дни Путин им го каза направо - имаме и в случай на нужда ще изполваме ядрено оръжия. Който разбрал - разбрал. Който не е разбрал нека се пробва.

 80. 80 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 487 Весело

  [quote#42:"SCROTUS"][/quote] русия никога не е била, не е, няма никакви изгледи някога да стане велика държава.

  Ако повишат млеконадоя и направят читаво бръснарско ножче шансовете се увеличават.
  От 100 години се мъчат, но Сорос, евреЙте и американските империалисти постоянно им пречат.

 81. 81 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  Я си спомни колко гласуваха на президентските избори за демократа Трайчо, който под път и на път плюеше Русия и колко гласуваха за агента на Русия, Решетников, Путин и т.н., какъв бил Радев ! И си направи извода за настроенията в България.

 82. 82 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#71] от "Костадин Иванов":

  Абе какво стана с линка за победата над талибаните бе "четящия"? А? Няма ли го? Или го пазиш само за личния си архив?

  Имало едно време ссср...
 83. 83 Профил на Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Рейтинг: 230 Неутрално

  За Родину, за Путина!
  Русия ще бъде и ще пребъде!

 84. 84 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Чесане на езиците. На всеки нормално мислещ му е ясно, че Русия е като рибена кост в гърлото на Запада.
  —цитат от коментар 79 на krf54523578


  По-скоро като вмирисана риба.
  Западът не изпитва нито страх, нито омраза към русия. Правилната дума е "погнуса".
  Правете там каквото си искате в калната си миризлива дупка, но не пръскайте към нас.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 85. 85 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не мога да приема еднозначно анализа на Иван Кръстев,твърде пристрастен е с положителен знак в полза на Путин.За мен Путин е със сигурност визионер с имперски интереси , който защитата единствено интересите на олигарсите/самият Путин е олигарх/.Много от възгледите му не са далечни от тези на Сталин и Хитлер, не допуска опозиция и отстранява противниците си перфидно,вкл. чрез убийства/ Немцов, Политковская , Литвиненко ,Магнитски и др./ А руският народ тъне в мизерия , глад ,свикнал с това да има бащица.
  Путин не е християнин , но има ортодоксали,които го поддържат/все отбор КГБ-исти/ , има нощни вълци , въобще машина,която да държи в унизителен респект,всеки дръзнал да му се противопостави.

 86. 86 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#12] от "1001":

  Шойгу?
  Forget!
  Азиатец; неруска фамилия!
  Руснаците не могат да го преглътнат! Даже и с "Боярищник"!

  Да разлая троловете!!
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Мрачна картина

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#81] от "krf54523578":

  Другарю,

  А може ли да си направя извода за настроенията в Русия?

  Например, по местонахождението на ДЕЦАТА на руския ПОЛИТИЧЕСКИ И ДЪРЖАВЕН елит?

  Що са все на Запад, да не са се объркали нещо? Що не разработват необятната територия и нейните несметни МШНДИЛееви таблици, тайги, Байкали и пр.?

  Май не са особено доволни от начина, по който татковците им стопанисват територията...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  Диплом в руски ВУЗ, си вървеше с рускиня!
  It was a rule!

  Да разлая троловете!!
 91. 91 Профил на Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#88] от "Norman Granz":

  Из капиталистическия Запад има добри университети - факт. Което не означава, че децата за които говориш след време няма да се завърнат в Русия.

 92. 92 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#79] от "krf54523578":

  "Много са тия, които мечтаят да й имат ресурсите. "

  Кои ресурси им са нужни? Вие другарите по стар навик гледате на кюмюра и нафтата като на безценни "ресурси". Днешните ресурси са Апъл,Гугъл,Мъск и Гейтс а не някакви си територии и димящи комини!

  klimentm
 93. 93 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#42:"SCROTUS"]
  —цитат от коментар 80 на rw
  русия никога не е била, не е, няма никакви изгледи някога да стане велика държава. Ако повишат млеконадоя и направят читаво бръснарско ножче шансовете се увеличават.От 100 години се мъчат, но Сорос, евреЙте и американските империалисти постоянно им пречат.[/quote]

  Мы Америку догнали
  По надою молока
  А по мясу не успели
  Х..й сломался у быка

 94. 94 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Само не разбрах защо се потят московските феодали толкова, ами директно не сменят конституцията, че да може президента да се кандидатира колкото си поиска. Цялата дискусия щеше да отпадне, и всички в Русия да са щастливи. На тях така си им харесва.

 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#93] от "bez_ime2":

  Имаше също виц че говедата не можели да настигнат бързо устремилия се напред към комунизъм СССР!

  klimentm
 96. 96 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#74] от "penetrating":

  При завършване на Академията на КГБ, в асесмента на "Товарищ Платов" е написано, КАТО НЕДОСТАТЪК:
  "Занижена способност да оценява опасността!"

  Да разлая троловете!!
 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#77:"onemanband"][/quote]

  Гъдулка, във военното дело сте ненадминати,страхотни филмчета правите...

 98. 98 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#59] от "SCROTUS":

  Е да де , официално , той официално и Медведев беше президент. То официалното в политиката никъде , не е много официално , още по малко пък в Русия. Смяната е готвена отдавна , Путин от чиновник на не много високо ниво в Петербург , за две години от както се мести в Москва става президент , очевидно е , че някой гио е ръкоположил , сега кой/кои , как и защо няма никога да разберем , а и дали се е еманципирал от него.

 99. 99 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#88] от "Norman Granz":Из капиталистическия Запад има добри университети - факт. Което не означава, че децата за които говориш след време няма да се завърнат в Русия.
  —цитат от коментар 91 на Генералисимус Фелдмаршал Путин


  Не се връщат - факт! Ама ти ги чакай...

 100. 100 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":


  На последното "отчетно-изборно" събрание на Путин имаше само изборни лозунги във вид на оръжие :)
  Отчетната част липсваше естествено, защото какво да отчете за 18 години на власт?
  - паднал жизнен стандарт (-0.8)
  - 5 пъти по нисък ръст на производителността от СРЕДНИЯ и 10 пъти по-нисък от Китай
  - криза във всяка област
  - липса на инвестиции в иновационен бизнес
  - напълно нарушени обещания от 2012 - 25 милиона нови раб. места, увеличаване на реалната заплата със 150% и всякакви други изхвърляния
  ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK