Дефицит на държавност

Дефицит на държавност

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" препечатва текста от "Фейсбук" страницата на политолога Огнян Минчев с неговото разрешение.

Не се сърдете на една жена, неспособна да оцени достойнството на публичната си позиция, която няма задръжки да обслужи идеологическите си пристрастия или личната си суета, коленичейки пред представител на чужда държава, външно облечен в духовен сан.


Не се сърдете на един офицер, избран на най-висока държавна позиция, който не разбира недопустимостта да лобира сред себеподобни представители на други нации за сваляне на санкциите от елита на трета страна в качеството си на най-висш представител на своята държава.
Не се сърдете на един природно надарен с политически талант човек, от десетилетие заемащ основната позиция на упражняване на практическа власт в своята страна, който не разбира необходимостта да надрасне аргументите на междуличностните отношения и придобивки в рамките на политическия, административния и корпоративния елит. Не се учудвайте на неспособността му да утвърди политическото общуване като система от отношения между институции и институционални роли, регулирана от власт на закона.


Причината за всички тези дефицити е общият - цялостният, дефицит на държавност.


Една държава не може да се препише от другите - от "развитите страни". Една държава не може да се конструира по препоръки. Държавата е реалност, която националният елит трябва да си въобрази - да изгради като плод на своето творческо въображение. Това е основната роля и отговорност на националния елит - политически, интелектуален, духовен - чрез колективно творчество да конструира адекватна на своята национална общност постройка от ценности и цели, роли и институции, способни да организират неговото обществено водачество.


Понякога са достатъчни няколко лидери - отците-основатели на САЩ, Аденауер и Ерхард, Стамболов и Фердинанд - за да сътворят и материализират идеята за държава. Понякога е достатъчен дори един лидер - Де Гол - за да го направи.


Проблемът на българската публична общност произтича от дългогодишното изтребление на поколения български елити, от подмяната им с ерзац-елити, с колониална администрация на чужда сила, с израждането на тази колониална администрация в алчна и безмозъчна олигархична мафия. Оставена без морално и практическо водачество, българската национална общност се разпада на въвлечени в безкрайни конфликти групи и котерии, защитаващи едностранчиви, частични истини за националната ни идентичност.


Способността да проникнеш дълбоко в смисъла на историята, да извлечеш уроците на преживените събития и страдания, да оцениш многоизмерните предизвикателства на настоящето и бъдещето изисква целостта - морална, интелектуална и духовна - на един национален елит, способен да излъчи творческата сила на държавното строителство. (Тази цялост да не се възприема като заместител на политически, идеен и партиен плурализъм, който е следствие, резултат на една базисно конструирана държавна идентичност.)


Уви, не притежаваме такъв.


Поминуваме вече много десетилетия наред с ерзац версии на национален елит и на национална държава. Люшкащи се между внесени като конфекция идеи, пристрастия и черно-бели визии за света. Затова коленичим пред хора, желаещи да останем роби. Затова приемаме като чиста монета внушения на легитимни, но чужди, интереси и визии за самите себе си. Не можем да направим нищо друго, освен да си припомним препоръката на българския философ, угаснал в изгнание - Стефан Попов. Според него националната идентичност, отразена в държавата, е "воля за образ".


Докато не придобием воля за образ, ще останем в миманса на многоликата драма, която изпълва съдържанието на епохата, в която живеем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Това в България ли?
  Цитирам Батето Славков: нема такава държава, бил съм там...

  А сега сериозно. Има дефицит на мозък в тия, дето избират разни тикви или комуняги, а после рИвът, че нещата не се оправят. Време е да свикнем с мисълта, че сами си избираме политиците и сами сме си виновни...

 2. 2 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1946 Разстроено

  Браво!
  Територия, а не държава.
  Феодали, а не държавници.
  Население, а не народ!
  Тъжно, но истина.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разпада на България е сигурен при такива крадци и глупаци начело на държавата ни.Русия+Турция действат в синхрон срещу нас .Атакуват ни навсякъде от границата до историята от мигрантите до енергията,Корупцията води точно то това .Целта е ясна Турците да отцепят Кърджали и региона .След това Руснаците да ни прилапат за "защита" в мракобесническия си режим на Путин.Така е като се забравя кой са Българите синовете на Ирник =Ернак на славния Атила от който се бояха и перси и римляни.ГЕРБ,БСП,ДПС,НДСВ,СДС се едно васали гледам ... жалка история

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  И каква е тази воля за образ при положение, че ЕС цели точно обратното, муруване и слушкане на големите?

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Това в България ли?Цитирам Батето Славков: нема такава държава, бил съм там...А сега сериозно. Има дефицит на мозък в тия, дето избират разни тикви или комуняги, а после рИвът, че нещата не се оправят. Време е да свикнем с мисълта, че сами си избираме политиците и сами сме си виновни...
  —цитат от коментар 1 на lz73


  Хайде изплюй камъчето! Яд те е , че българският народ нехае за раданча и ристю.

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Браво!Територия, а не държава.Феодали, а не държавници.Население, а не народ!Тъжно, но истина.
  —цитат от коментар 2 на BG Territory


  Всичко е ясно, да влезе "убития". не разбирам възторга , изразен в първата дума на коментара ти "Браво!"....
  Браво за кое?? Че няма подходящи държавници, които да спретнат един "народен съд" за сите олигарси с червена закваска?
  Че Конституцията беше гласувана през 1989-90 от същите червени "елитарни" безродни същества, които ни спретнаха духовен, социален и икономически геноцид СЪС любезното съдействие на Кремъл за цели/или почти/ 45 години?
  Такова масово преселение/предизвикано/ на българи не е имало и по турско, когато за разлика от комунистическото робство, границите са били отворени и всеки е могъл да потърси късмета си където си пожелае по широкия свят...
  Та, кое по-точно предизвика възторга ти за да възкликнеш с това нелепо "Браво!" ???!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  "Докато не придобием воля за образ, ще останем в миманса на многоликата драма, която изпълва съдържанието на епохата, в която живеем."


  Блестящ анализ - кратък и всъщност казващ всичко главно и важно.
  Но за да се изгради воля за образ, трябва преди това да се появи или прояви ако го има елита, който да ни покаже образа, след това една критична маса от хора да се обедини и покаже тази воля, та след това да тръгнем по правия път.
  То ако се замислим, няма как да се разминем и с ползване на чуждия опит или поне избягване на чуждите грешки, макар че и това май ние е трудно и не защото сме толкова загубени, а защото имаме по неясно какъв начин генетично заложено усещане, че всеки от нас е единствено прав и другите само му пречат.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Вече толкова години сме ЕС, някой може ли да ми посочи един път да сме гласували против на някакво решение на съвета на министрите или съвета на държавните глави на ЕС.

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  И каква е тази воля за образ при положение, че ЕС цели точно обратното, муруване и слушкане на големите?
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  И защо при нас постигат такива зашеметяващи успехи по отношение на слушкането а при вишеградците не им се получава?

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Показателно е, един единствен път се опънахме на брюкселските бюрократи, когато поискаха да облагат с акциз ракията, която българите варят в къщи си или разни селски казани.

 11. 11 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Оставка на сегашния президент , съд и нови избори за президент .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Е, да. Сегашните елити се самоназначават. Но Всъщност конституцията и законите са тъй направени, че българите да не могат да излъчат читави хора във властта. И поради тая причина или не гласуват или бягат от държавата.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#9] от "lustmord":

  Един чех дава отговора преди 138 години:

  "Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят."

  "България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри."

  "Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си."

  "Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие)...." - писмо от 20 феврyapи 1880 г. до Симеон Христов – Пиротчанец

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/3-mart-ili-kogato-osvobojdavaha-chehite.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Грантаджията Минчев хубаво споменува Стамболова, но забравя едно, че последният не само не се е съобразявал с руското мнение, но не се е съобразявал и с мнението на останалите, ако е противоречало на българския интерес.
  —цитат от коментар 15 на von_seeckt


  Пишеш, колкото да раздвижиш пръстите на ръцете... Какво ще рече "мнението на останалите"... В политиката няма мнения, има интереси... И интересът на Стамболов е да изгради независима българска държава... което го прави и голям държавник... и заради което плати с живота си... разсечен с мачета в центъра на София

  I shave with Occam's razor
 17. 17 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Българите "не живеят" в държавата си.
  Те я наблюдават отстрани.

 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  [quote#16:"Сахаров"][/quote]

  И ти къде видя смисловото противоречие на това, което аз съм казал и това което ти си споделил?

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Разстроено

  . Държавата е реалност, която националният елит трябва да си въобрази - да изгради като плод на своето творческо въображение.
  ========
  Къъъсно е вече. .....
  Брюкселския ореол на така наречения "общо европейски дом" , бавно и търпеливо убива това първо и неотменно условие за държавност , в истинския и смисъл на думата ! Страни като Полша и Унгария , се борят и защитават тази опция , но противниците им са твърде актуални за времето !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Чудесен текст,г-нМинчев!
  Но все пак,за тези хора трябва да се пише с думи,които вече наистина заслужават.Не книксен или религиозно преклонение,един устрем към "дюкяня"-май това беше видяно на прима виста.Вече не ми дреме,колко некултурно се изразявам!А,льотчикът е кукла на конци.Кукловодите трябваше да заложат на Деса,защото тя е по-ербап момиче.
  Ами,ако беше дошъл сам Вова Владимирович?Сигурно щяха да се натъркалят по корем,та да мине по тях,като по червен килим.От самолета до хотела щеше да ходи по тулуми и кратуни.Такова поведение няма нищо общо с благодарността,това е блюдолизство,долна проба!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Любопитно

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Не изказвай мнение от съседна статия , а кажи какво е следствието от фразата :
  "Понякога са достатъчни няколко лидери - отците-основатели на САЩ, Аденауер и Ерхард, Стамболов и Фердинанд - за да сътворят и материализират идеята за държава. Понякога е достатъчен дори един лидер - Де Гол - за да го направи...."
  -------
  След като се случи нещо подобно ....В ДНЕШНО ВРЕМЕ започвате да слагате квалификации като .....популист , ислямист , диктатор .....и какво ли още не !
  На запад е правено ....и се прави .....но на други места е порок , така ли ?!

  Bukalemun
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  явно милиони инвестиции не носят желан резултат и инвеститора е дал ясен знак ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kami":

  На негово място бих ти отговорил с лекота ,че това въобще не противоречи на съвременните европейски ценности и идеали ..... :)
  Така че ....."капана отдавна е щракнал" ......но и сиренцето беше доста вкусно !

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Оставка на сегашния президент , съд и нови избори за президент .
  —цитат от коментар 11 на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ


  Подкрепям/вече от месеци/ с една единствна дума: Импийчмънт за предателя на българските интереси! Послушникът на Кремъл, изборът на Решетников и БСП. Импийчмънт за другаря пРезидент на Москва- Румен Радев!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Една държава не може да се препише от другите - от "развитите страни". Една държава не може да се конструира по препоръки. Държавата е реалност, която националният елит трябва да си въобрази - да изгради като плод на своето творческо въображение."

  - Видяхме го "националния елит" и приватизираната му държава. В ход е демонтажа и. Това е основната роля и отговорност НЕ на националния елит, а на плебса. "Национален елит" не може да се пише без кавички. За този "национален елит" е написано:
  "Всъщност зад инициативи от типа на т.нар. ордени на рицарите тамплиери в България и прословутия Върховен архонтски събор стои стремежът на една определена класа да легитимира себе си като аристокрация. В повечето случаи става дума за хора със съмнителна репутация, успели да се замогнат в годините на прехода най-често благодарение на престъпни сделки и унаследени мрежи и влияния от тоталитарния период. В амбицията да реализират себе си като елит – не просто финансов, но и духовен и политически (властови) – те демонстрират нуждата си от сакрална санкция, от меродавен печат, който би препотвърдил тяхната знатност, правото им да бъдат „избрани”, „необикновени”, „нередови” хора. Потребността им да заличат миналото си на простолюдие и да се закичат със знаците на всепризнат престиж, ..."
  http://kultura.bg/web/тамплиери-архонти-масони/

 27. 27 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Сапожници сър
  Да не се сърдим на др Йотова!
  Нейното проведение е абсолютно нормално и очаквано за руските вярващи!
  В Русия най- висшата форма на изразяване на почит и преклонение.
  Йотова има за свекърва осетинка.
  Майката на проф Йотов е от екс СССР.
  По руска линия и неговото влечение към алкохола .

  Даже много добре се получи цялото посещение на патриарха- по- добре веднъж да видим отколкото сто пъти да чуем .

  Въпроса е че сме много различни с руснаците по манталитет ама много, почти колкото с мюсулманите и юде..те.


 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Няма на кого да се сърдим, освен на самите себе си.

 29. 29 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Браво!Територия, а не държава.Феодали, а не държавници.Население, а не народ!Тъжно, но истина.
  —цитат от коментар 2 на BG Territory


  Това е тъжната истина.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Много ви бива по етикетите! Един грантажия , друг соросоид, трети либераст ....а вие най-умни. Еднокнижници и комунисти ,ама със самочуствие.Кажи нещо за елита , не коментирай пишещия!

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5970 Весело

  До коментар [#5] от "von_seeckt":

  Първо ти изплюй камъчето - яд те е, че авторът критикува преди всичко слугуващите на Москва. Затова е и "грантаджия" - все едно вие, рубладжиите, не сте грантаджии.

 32. 32 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Най-вероятно българският етнос е решил (по Гумильов) да приключи със себе си. Монархическият, комунистическият и чалгаджийските проекти водят логично към края на един стар народ. Територията ще си остане, но този етнос няма да го бъде.

  master
 33. 33 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Оставка на президента и неговата комисарка коленичили пред пред руския поп...няма такъв срам ...ОСТАВКА...

 34. 34 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  [quote#5:"von_seeckt"][/quote]

  Раданчо и Ристу ще видят власт, га цъфнат налъмите, дето вече ги няма! Държавност няма защото законите не произтичат от необходимост, а се преписват от тук и там наизуст.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5970 Неутрално

  До коментар [#15] от "von_seeckt":Много ви бива по етикетите! Един грантажия , друг соросоид, трети либераст ....а вие най-умни. Еднокнижници и комунисти ,ама със самочуствие.Кажи нещо за елита , не коментирай пишещия!
  —цитат от коментар 30 на кръвожаден джендър


  Няма да ти каже, това е реакционерчето. То горкото няма никакъв капацитет за това.

 36. 36 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Да се сърдим на самите нас , такива са ни "политиците" /имаме ли истински/ ,такива ги избираме - да се сърдим на себе си!

 37. 37 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Грантаджията Минчев хубаво споменува Стамболова, но забравя едно, че последният не само не се е съобразявал с руското мнение, но не се е съобразявал и с мнението на останалите, ако е противоречало на българския интерес.
  —цитат от коментар 15 на von_seeckt


  Беж в Масква бе ватенка, толкова ли не понимаешь?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 38. 38 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Внушението, че "държава България няма", казвано с просташкото клише:"не сме държава, а територия", е внимателно култивирано и поливано с:
  = назначаването на решетковски поцелуйковци, на гоцэта и овчарчета, нямащи си и понятие що е то държавност, защото са учили само сервилност пред маскфа;
  = с очернянето на истински държавници като Филип Димитров, Иван Костов и Росен Плевнелиев,
  = с поведението на собственика на Лукойл, неплащащ данъци все едно няма на кого;
  = с поведението на множество руски собственици на имоти, също неплащащи данъци в страна;
  = с поведението на избрани от народа недостойни люде, снишаващи се пред руските управници - от чакащия часове пред покоите на путин български премиер до назначилия гротескно неизбираем кандидат за президент друг български премиер;
  = с нагло-неуважителното поведение на попа-кагебист, позволил си недоволство от неиграта по свирката на руската пропаганда в страната България;
  ...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 39. 39 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Много добре се осветлиха руските богомолки, много добре! Айде сега да мърморят колко са натовци и европейци. Рошлата си отживя 10тина годинки в сърцето на Европа, сега се надупила на забрадения чекист! Оставка!

 40. 40 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Има едно решение, което доведе до идването на сатаниста Кирил /по покана на пРезидента/ Радев в България. Има едно много погрешно решение, за което пишех, още преди да стане факт. Номинациата на ГЕРБ за Президент. Двата варианта/успешни/, бяха Борисов или Дончев. Наистина не е добре една партия да държи и президентство и премиерски пост и преобладаващо местната власт. Но само и единствено НЕизбирането на Радев, можеше да спре безумията които се случват след назначението му. Защото се знаеше , че ще бъде пРезидент на БСП и Москва...еех Борисов, кой ти даде толкова погрешен съвет? Да вземеш поне да го уволниш...а зщо ТИ не предвиди какво е заложено в избора на Президент?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 41. 41 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Браво Оги, браво Минчев!
  Ама и ти си от ерзац-елита. Защо се пропускаш скромно?
  Не искаш да си спомняме совалките ви с Дайнов из разните кланчета на ерзац-елити от двете десетилетия. Ами точно ти, Дайнов, другия Стефан Попов и още десетина бяхте и сте демагозите на новата колониална администрация на чужда сила. При това по генезис сте от колониалната администрация на предишната чужда сила.
  И ОТ КОГА либераст и ГЛОБАЛИСТ започна да възхвалява НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА?! Нали националната държава беше лошо? Така де, само НАШАТА национална държава, щото работехте за ЧУЖДИТЕ. Сега какво стана и се промени?
  И КАК ДА ТИ СЕ ВЯРВА?

  Апропо, Минчев, ЗА КОГА Е ОБЯВЕНА РЕВОЛЮЦИЯТА?:)
  :)
  !

 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Проблемът на българската публична общност произтича от дългогодишното изтребление на поколения български елити, от подмяната им с ерзац-елити, с колониална администрация на чужда сила, с израждането на тази колониална администрация в алчна и безмозъчна олигархична мафия.


  За това горното браво, най-после някой да изрече на глас. и това е от години, като се започне най-вече от след деня на разбойника 9.9.44 и се свърши със сегашните.

 43. 43 Профил на Rоger de Flоr
  Rоger de Flоr
  Рейтинг: 8 Весело

  Ха, ха.Точно така.Отделяйте обилно пяна.

 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Проблемът на българската публична общност произтича от дългогодишното изтребление на поколения български елити, от подмяната им с ерзац-елити, с колониална администрация на чужда сила, с израждането на тази колониална администрация в алчна и безмозъчна олигархична мафия.

  За това горното браво, най-после някой да изрече на глас. и това е от години, като се започне най-вече от след деня на разбойника 9.9.44 и се свърши със сегашните.
  —цитат от коментар 42 на olimpipanov  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  И на тебе БРАВО! Взе ми го от копи/пейста! Блестящ пасаж!  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Не разбирам защо се сърдите на Йотова. Поне жената си показа акъла и манталитета. То все някога избива.

 46. 46 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Някои историци твърдят, че българите са имали многовековна история още преди част от тях да преминат отвъд Дунав. Това дало възможност да се създаде едно трайно усещане за държавност. Тази "държавност" ни била позволила да оцелеем през вековете, когато българската държава не е съществувала. Историческата логика ме кара да приема тази хипотеза за дотоверно твърдение. И от тук моята дилема: живеем като цяло добре, но демографски изтичаме със страшна сила, голяма част от най-умните студенти учат в чужбина, работливите и предприемчивите работят и постепенно трайно се установяват в чужбина, чужденците бягат и странят от нас - какво ще последва в близките 20-30 години при този политически елит.

 47. 47 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България не е държава, а Задунайска губерния. Въпрос с повишена трудност - ако България беше станала съветска република както на два пъти предлагаха българските комунисти, щеше ли България да излезе по собствено желание от СССР като Украйна и балтийските републики или щеше да остане в Руската федерация?

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  И до ден днешен не съм прочел, разбрал или чул за някаква дълосрочна визия и съответната стратегия за развитието на Родината ни. От както пораснах достатъчно за да осъзнавам какво значат определени действия ми е станало ясно че в БГ се работи на къс пас. Опортюнистичен подход в политиката, бизнеса, дори и междуличностните взаимоотношения. Това е България през моя поглед. Подходът споменат по-горе също така доказва липсата на читав елит от всякакъв вид. Това го пиша с горчивина, но от затваряне на очите или зариване главата в пясъка, полза няма.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 49. 49 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Право в целта, Браво на Огито.

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Неутрално

  Добро есе на Огнян Минчев, връща се към професионалните си корени (по образование е социолог, явно е станал политолог по-късно; започна работа в Института за Младежта при ЦК на ДКМС и беше автор на интересни социологически проучвания).
  Общо взето е прав, че мнозина не считат държавата за своя, а за натрапена структура ощетяването на която с бездействие, л;ично облагодетелстване, и/или крадливи сделки пропорционални на поста/позицията е въпрос на степен на хитрост и жизнен реализъм (не на интелигентност). Липсата на национална стратегия, освен моментната адаптация към това което ни се казва "отгоре" като рефлекс май надживя строевете и "преходните периоди".

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  И защо при нас постигат такива зашеметяващи успехи по отношение на слушкането а при вишеградците не им се получава?
  —цитат от коментар 9 на lustmord


  Задаваш неудобни въпроси. Неудобни защото са неприятни, изкарват извън удобното оправдание "Другите са виновни, аз не съм лош ама те са силни, безпомощен съм". А ти им посочваш народи в същото положение които обаче не се примиряват да са безпомощни.

  Не случайно този народ е измислил поговорката "Преклонена главица сабя не я сече", национална философия е. Естествено като го видят с преклонена главица гарантирано ще се намерят мераклии да го яхнат. И то не един.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5970 Любопитно

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Всички са маскари, нали?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Просто в момента България няма свестни политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  Нашите "водачи" са мишкуващи джуджета, способни да предадат родината си и нейните интереси за 30 сребърника.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Г-н Минчев го е страх да говори с имена,че всичкият заспал народ да го разбере.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  До коментар [#50] от "daskal1":

  Липсата на общовалидни национални цели влияе пагубно на всяко общество, при нас те рядко са се появявали такива са били църковната ни независимост, Освобождението с етне и Съединението но дори и тогава не сме били обединени за начините на постигането на тези цели, но въпреки това тези събитя бележат върховете на най новата ни история, нашето общество изключително рядко припознава несъмнени авторитети, у нас поговорката” никой не е пророк в собствената си страна “важи с двойна че и с тройна сила!

  klimentm
 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Любопитно

  До коментар [#57] от "klimentm":

  За съжаление май наистина само когато "механите нам са тесни" има някаква проява на национална гордост. По прагматизъм днес се приближаваме до афганистанците.
  Може би през 1930-те сме имали големия шанс когато се формира едно силно ядро, което би извело страната от негативизма, но за съжаление последвалите събития и 'мозъчният миксер" на социализма лишиха България от голяма част от мислещите патриоти.

 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3200 Разстроено

  Абсолютно несъгласен съм! Държавността не е функция на елита! И виждате ли, не сме случили на елит, та и за заради това държавнистта е нямало. Ама някой слънчев ден ще дойде я принц на бял кон, я българския ДеГол, я българския Вашингтон. Няма да дойде! Какъвто народа, такъв и елита, такава и държавата! Когато народът надрасне овчата си психика, страха, наведената кратуна, простотията, тога ще имаме и елит, и държавност.

 60. 60 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#30] от "кръвожаден джендър":

  Какво да ти каже "фон"-а, то те неговите хора (пАтреотЕте) са в правителството. Та ако той каже нещо за елита (неговите ора) е все едно да си плуе на сурата, но той обича да плюе по другите.

  А самия фон му прилича да е от хората на валерката и с малка веоятност от тези на каракачана.

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Спдели ако обичаш как твоите хора "пАтреотите" "оправят" България и какъв елит са/сте, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статия-плач "няма държава".
  Два варианта: статията е глупава, защото тъкмо държава и властничество изобщо има в излишък; статията е манипулативна, тоест подла.

  Сами преценете дали един политолог е глупав или мами храта.

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Страхотен текст! Така е за съжаление. Въпросът ми е къде да търсим надеждата. Твърде малко са хората, които могат да съзададат образа.

 63. 63 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 741 Неутрално

  То всичкото хубаво, другарю Минчев, ама къде са тия лелеяни държавници, за които така волно мечтаем?!

  Никой няма да дойде отвън и да държи НИЕ да имаме и да отстояваме държавата си.

  Такива хора си отглеждаме тук, такива си ги възпитаваме, такива си ги търпим, такива си ги плюем дружно - малки, жалки, малодушни, продажни...

  Толкова много години вече ние като народ все още не сме установили: какво ни обединява, на какви ценности ще държим, какъв път да следваме, какви цели ще преследваме...

  Турихме на пиедестал качества като: беззаконие, раболепие, алчност, съглашателство, слагачество, предателство, малодушие, уклончивост, мижитурство...

  Общото и общественото бе тотално отречено и нарочено като лошо, та да могат сега едни видни другари (наричани олигарси) да дерибействат и да впрягат обществените ресурси само и единствено в частна полза...

  Държавници трябва сами да си отгледаме... Как да стане това в тази измекярска среда е по-големият въпрос?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#5] от "von_seeckt":


  Хайде изплюй камъчето! Яд те е , че българският народ нехае за раданча и ристю.
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  Вече веднъж споменах, че достойният немски генерал се върти в гроба от писанията Ви...
  Яд ме е, че българският народ обикновено избира разни тикви, крадливи дедовци или откровени комуняги. И че си вЕрва, че тия ще го оправят. Всъщност наскоро чух, че ББ бил женен за нацията...и редовно си изпълнявал съпружеските задължения.

 65. 65 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Страхотен текст! Така е за съжаление. Въпросът ми е къде да търсим надеждата. Твърде малко са хората, които могат да съзададат образа.
  —цитат от коментар 62 на Мондиана


  Там е проблемът - че все търсим надеждата. Трябва да спрем да се надяваме и да почнем да мислим и да действаме. Все се надяваме някой да ни помогне/оправи - Тато, Царя, Бойко, ЕС, Господ и пр. Докато ние се надяваме, англосаксонците го правят. Никой друг няма да свърши работата (най-вече мисловната) вместо нас.
  Трябва ни вяра в нас самите, не в някой друг - личност, държава или свръхестествена сила.

 66. 66 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не се сърдим на изброените, както и на теб за правоверното ти минало на фанатичен комунист и преподавател по тази материя... Споко.

  roo
 67. 67 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Каква държавност при РАЗГРАБЕНА държава.
  Той Патриарх Кирил ва почна...още ще има...

 68. 68 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Воля зя Образ!

  България трябва да изтрие Образа на Комунистическа кочина и руска подлога САМА!
  Тогава ще ни уважават по света, а не да ни рисуват, като руски/турски кенеф!

  п.с.
  Руската православна църква яко го е закъсала с такъв "патриарх"!
  Боклук! Ще ми тропа по масата...

  Машини прости, народ неук.
 69. 69 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#68] от "Zizu":

  Те друго не знаят, освен да блъскат като зверове.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 70. 70 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Тук ни се дават Полша и Унгария като пример как запазвали Европа и какви ли не глупости. Едно е сигурно и за Полша и за Унгария - искат да са независими и опърничави, но и да запазят европейските фондове. Вторито - на всяка цена.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 71. 71 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#65] от "koz":

  Думите Ви звучат добре на пръв поглед. Може на някой и мъдри да му се сторят. Само че аз питам за надеждата, защото не виждам личностите, а Огнян Минев е обяснил защо ги няма. Без достатъчно личности - образовани, с качества и що годе честни, няма да се оправим никога. Никога, колкото и да си викаме насърчително. А личности може да се появят, когато се сменят механизмите за излъчване на тези личности. Хем ни е добре с мафиотските механизми, хем искаме да напредваме. Е, няма да стане.

 72. 72 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Съотношението на оценките на коментарите под статията показва, че "не сме народ, а мърша" и всичко си го заслужаваме.
  Огнян го знае много добре, но е хубаво, че продължава с опитите да вкара нещо в тия чутури.

 73. 73 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 244 Неутрално

  а що е държава ? територията ? населението ? устройството на управленския апарат ? данъчната система ?законодателна система ? социална система ? и къде са грешките за мизерното ни съществуване , не даващо възможност за нормален живот и просперитет ? деформацията само в една система изкривява нещата , а при нас се деформирани поне 4 ? е какво очаквате да се случи ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK