Правосъдие от закона или от улицата

Протест и подписка пред Съдебната палата в София на 5 март в защита на лекаря от Пловдив д-р Димитров

© Анелия Николова

Протест и подписка пред Съдебната палата в София на 5 март в защита на лекаря от Пловдив д-р Димитров"Аз съм му благодарна, че той ни е защитил и е защитил дома ни. Според мен това би направил всеки човек, който държи на семейството си."


Съпругата на д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Георги Джевизов, пред "Нова тв"


"Ако влезе в апартамента, докато спим, ще го застрелям по крака... Не куршум в главата или сърцето да го ударя, само ще ударя в крака му, да го задържа, полицаите да дойдат..."
Съпругата на убития Георги Джевизов (Жоро Плъха), опитал се да краде от гаража на д-р Димитров, пред "Нова тв" (и двете изказвания са, преди прокуратурата да говори по случая).


Забравете за правосъдие. Убийството в Пловдив и събитията около него, както и последвалият брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив във вторник, даде да се разбере, че критичната точка е премината. От всички - граждани, медии, институции, всички сме в кюпа.


И летим надолу


От 2 март до вторник по обед електронните медии - телевизии и радиа, гърмяха денонощно за протестите, на които гражданите даваха за пример д-р Иван Димитров, който застрелял нападателя, за да защити семейството си, и настояваха за незабавното му освобождаване. В кадрите от Пловдив видяхме и млади момичета с плакат "Аз убих Жоро Плъха".


Прокуратурата, която - както се разбра от пресконференцията, е разполагала поне с няколко безспорно установени факта още първия ден, мълча непробиваемо.
Пред камери и микрофони се изливаха призивите да поемем възмездието в собствени ръце по примера на д-р Димитров, и протестите драматично ставаха все по-многолюдни.


Прокуратурата продължи да мълчи до вторник, 11 часа, вместо да съобщи навреме само безспорните неща, които няма да попречат на разследването и така да възпре повишаването на напрежението.


И когато най-сетне прокурорите извадиха фактите на този етап на брифинга, повтаряйки, че не се влияят от протестите на улицата, а само прилагат закона, се видя, че всъщност прокуратурата приложи принципа


и улицата удовлетворена, и законът уж приложен


Ето само два от въпросите, които будят учудване:


- Защо наблюдаващият прокурор повдига обвинение за убийство в условията на превишен предел на неизбежна отбрана, при положение (признато от самия прокурор) че обвиняемият е стрелял по крадеца и пред гаража, на улицата? И то след като го наблюдавал от балкона около 30 минути?


- Защо наблюдаващият прокурор променя мярката за неотклонение в подписка, при положение (признато от самия прокурор) че обвиняемият е заличавал следи от мястото на стрелбата, което не е ли чиста проба укриване на доказателства? Сред които и пистолетът, който до вчера не беше дори намерен?


Възможният отговор: Прокуратурата промени обвинението в по-леко и пусна на свобода обвиняемия, за да удовлетвори протестите на улицата, които изразяват тоталното недоверие на гражданите към държавата, включително прокуратурата. Както преди три години по повод сбиване във Враца, довело до смърт, прокуратурата утежни обвинението въпреки заключението на експертизата за причините за смъртта, за да отвърне сговорчиво на протестите на площада, които набъбваха с часове. А подобни мотиви, съчетани с медийната лавина на непроверени твърдения, че и манипулации, са опасен знак, че се сриваме неспасяемо и колективно надолу, в мрака на липсващата законност.


Но протестната лавина постигна важен "страничен" ефект -


затрупа удобно темата за продажбата на ЧЕЗ


за което премиерът и правителството би трябвало да са много признателни за мълчанието на прокуратурата. Която иначе редовно и изпреварващо излиза със съобщения, дори непозволени от закона (случаят "Костинброд" в деня за предизборен размисъл през май 2013).


Но се надигна нахалното жужене на политическите демагози, които щели да разширяват обхвата на неизбежната отбрана и правото ни да се защитаваме с оръжие. Интересно как ще помогне това на старците из обезлюдените села, където не се мярка полицай! Вместо да накарат институциите да работят така, че да разкриват престъпленията и да залавят извършителите, за да не се налага да раздаваме справедливост ние. На каквото, виждаме, все повече хора са готови - да приложат или подкрепят, дори без значение от фактите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  Ми не може закон от 1968 да е за хвалене !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Гневно

  Това ясно показва как сме манипулирани от медиите!?!??

 3. 3 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Весело

  трябва повече такива клинични пътеки по които да бъдат лекувани разни плъхове,мишки и други гризачи

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  "затрупа удобно темата за продажбата за ЧЕЗ"

  Не само за ЧЕЗ, а и за руския плъх, който влезе не с взлом в дома ни, а поканен, но тръквайки си, започна да ни замеря с разни грозни думи, пробождащи като тръби, табели и ножове достойнството ни. Но патриотите не излязоха на улицата гневни срещу този плъх! Не!

 5. 5 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Мале що разбирачи в последните дни се нароиха.....
  Вече не ги чета.

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Уместни въпроси.

  Но заклчението да накараме инститциите да работят е бзсмислено. Институциите работят - според истинските цели, за които са създадени,не според собствената им пропаганда какво уж трябвало да вършат.

  Необходимо е ново обществено устройство, в което няма "правосъдие" поради ненужност; с органи за ИЗЯСНЯВАНЕ НА ИСТИНАТА, каквто и да е тя; с отношения, които не тласкат хората както към кражби, така и към стрелба (а в случая, май ще се окаже, че не е била при самозащита, а е резултат от неконтролируем гняв, и то не избухнал внезапно, а разгарял се половин час и напълно изключил разума)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Подсещам те, че мнението на Ботев е било, че няма нито един закон за хвалне, независимо кога е бил написан

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#3] от "спас от кочериново":

  Очевидно и за лекари с хлабави нерви

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Неутрално

  предлагам плъха да бъде повишен посмъртно в прилеп

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":

  Ми няма как да сравняваш криминалната обстановка от 1968 -ма, когато повечето къщи не се заключваха, а на останалите ключовете им бяха под изтривалките със сегашната ситуация!
  Тоест за хвалене - не за хвалене , законът от 1968 -ма не е адекватен!!

  [email protected]
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Случаят показва само недоверието в прокуратурата и следствието.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на clu18554670
  clu18554670
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":Ми няма как да сравняваш криминалната обстановка от 1968 -ма, когато повечето къщи не се заключваха, а на останалите ключовете им бяха под изтривалките със сегашната ситуация!Тоест за хвалене - не за хвалене , законът от 1968 -ма не е адекватен!!
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  И защо да не я сравняваме криминалната обстановка с тази през комунизма?Аз досега за 42 години живот съм бил потърпевш от кражба на велосипед само през комунизма.А сега не си заключам входната врата на двора и къщата,нито пък автомобила и го държа на улицата.През комунизма нарочно се спестяваха данни за нивото на престъпност,а сега всеки по-тежък случай става достояние на цялото общество.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":

  Законите никога не са адекватни, защото се пишат от една обособена от простолюдието каста, обособена включително физически, в жилищни комплекси с охрана.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#11] от "korc":

  Не само

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 593 Неутрално

  всичко е старателно режисирано от властта,впрегнати са институции, държавни, частни медии,за да се заглушат неудобните теми,най вече за ЧЕз.Много сгафиха с ЧЕЗ властниците,уплетоха се в противоречия, и използваха първия по сериозен инцидент за да отклонят вниманието на обществото.А иначе беше пределно ясно за непредубедения,непромит мозък,че каквотои да се е случило,трябва да премине през съд,добър или лош.Не може улицата да изземва правосъдието и да раздава присъди.Поне ако България има претенции за правова и европейска държава.Улицата може да упражнява натиск чрез протест, институциите да си вършат работата.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5702 Любопитно

  До коментар [#12] от "clu18554670":

  А тия решетки, камери и сотове , с които сме опасани отвсякъде - къде ги криеха през 1968- ма година, че аз несъм ги виждал!
  Значи ти харесват законите на социализма ?
  И НК ОТ ТОГАВА ЛИ ТИ ХАРЕСВА ?

  karaba[email protected]
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3169 Неутрално

  от една страна стикери с надпис "собственост на лекар" успешно би заменил охранителни стикери , от друга плъховете едва ли могат да сричат , та и това няма да прочетат , и все така ще търсят гаражи и къщи по нужда разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Все повече отиваме към сюжета на "Три билборда извън града".

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 889 Любопитно

  Учудващо много хора вярват, че рентгенолог не може да бъде убиец. Да, ама не...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  За решетките не си прав.
  Първите ми спомени като хлапе (едни от първите) бяха за решетки по витрините на магазини и павилиони - пречеха ми да надзъртам какво има вътре.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#19] от "oliverstone":

  Хубу де, ама Катон постигна своето...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  На мен тая версия, че докторът е викал приятел да чистят следи и после е молел съседи да трият записи от камери не ми вдъхва доверие. Ама хич. И много бързо действала полицията. Като обраха апартамента в Бургас със записите от камерите и документите на крадците, телевизията първа ги намери, тук докторът първи го намериха от полицията. Ама щото е убит циганин. Ако беше убит клошар, едва ли щеше да е сензация. Както всъщност нахапаните от кучета и умрели от раните си.

 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Към автора на статията:
  - правомощията на прокуратурата следва да се схващат като право, но и като ЗАДЪЛЖЕНИЕ;
  - наблюдаващият прокурор дължи пълно, всестранно и обективно разследване (той не изпълнява функцията на ПР, не чеше любопитство, не погасява чрезмерни сърбежи и т.н.);
  - целта на прокурора е да събере ДОСТАТЪЧНО доказателства, за да привлече едно лице като обвиняем, ако са налице условията за това, а при събиране на УБЕДИТЕЛНИ доказателства - да повдигне обвинение пред съд с обвинителен акт;
  - дали и доколко ще се разгласяват материали по разследването зависи от прокурора (все в изпълнение на по-гореказаното);
  - разгласяване материалите по разследването, без да са налице условията за това, може да бъде дисциплинарно нарушение, а дори и престъпление (но при всички случаи ще затрудни постигане задачата на наказателния процес - разкриване на престъпленията, разобличаване на виновните и правилно приложение на закона - чл. 1, ал. 1 от НПК);
  - разгласяване материалите по разследването, без да са налице условията за това, ще даде възможност на заинтересованите лица да напаснат защитната си версия така, че да създаде неимоверни трудности пред обвинението (пак се връщам да големите думи от по-горе - ДОСТАТЪЧНО, УБЕДИТЕЛНИ, за да стигна накрая до изисквания на съда за НЕСЪМНЕНИ доказателства, за да постанови осъдителна присъда; ако усещате градацията, ще разберете, че всяко разумно съмнение в обвинителната теза ще бъде правното основание съдът да постанови ОПРАВДАТЕЛНА присъда, не за друго, а защото обвинението, макар и да е събрало убедителни доказателства, те не са НЕСЪМНЕНИ, т.е. има някакво съмнение, което не е могло да бъде опровергано. Този тънък нюанс ви убягва в стремежа към всеобхватен, несвоевременен е нездрав гъдел, породен от обяснимо (или не) професионално любопитство.
  ИЗВОД: не винаги е добре да се наднича под чаршафите!

 27. 27 Профил на wtk15554681
  wtk15554681
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "clu18554670":А тия решетки, камери и сотове , с които сме опасани отвсякъде - къде ги криеха през 1968- ма година, че аз несъм ги виждал!Значи ти харесват законите на социализма ?И НК ОТ ТОГАВА ЛИ ТИ ХАРЕСВА ?
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Нямам камери,нито решетки,нито СОТ.Живея си спокойно на село.

 28. 28 Профил на wtk15554681
  wtk15554681
  Рейтинг: Неутрално

  Към автора на статията: - правомощията на прокуратурата следва да се схващат като право, но и като ЗАДЪЛЖЕНИЕ; - наблюдаващият прокурор дължи пълно, всестранно и обективно разследване (той не изпълнява функцията на ПР, не чеше любопитство, не погасява чрезмерни сърбежи и т.н.); - целта на прокурора е да събере ДОСТАТЪЧНО доказателства, за да привлече едно лице като обвиняем, ако са налице условията за това, а при събиране на УБЕДИТЕЛНИ доказателства - да повдигне обвинение пред съд с обвинителен акт; - дали и доколко ще се разгласяват материали по разследването зависи от прокурора (все в изпълнение на по-гореказаното); - разгласяване материалите по разследването, без да са налице условията за това, може да бъде дисциплинарно нарушение, а дори и престъпление (но при всички случаи ще затрудни постигане задачата на наказателния процес - разкриване на престъпленията, разобличаване на виновните и правилно приложение на закона - чл. 1, ал. 1 от НПК);- разгласяване материалите по разследването, без да са налице условията за това, ще даде възможност на заинтересованите лица да напаснат защитната си версия така, че да създаде неимоверни трудности пред обвинението (пак се връщам да големите думи от по-горе - ДОСТАТЪЧНО, УБЕДИТЕЛНИ, за да стигна накрая до изисквания на съда за НЕСЪМНЕНИ доказателства, за да постанови осъдителна присъда; ако усещате градацията, ще разберете, че всяко разумно съмнение в обвинителната теза ще бъде правното основание съдът да постанови ОПРАВДАТЕЛНА присъда, не за друго, а защото обвинението, макар и да е събрало убедителни доказателства, те не са НЕСЪМНЕНИ, т.е. има някакво съмнение, което не е могло да бъде опровергано. Този тънък нюанс ви убягва в стремежа към всеобхватен, несвоевременен е нездрав гъдел, породен от обяснимо (или не) професионално любопитство.ИЗВОД: не винаги е добре да се наднича под чаршафите!
  —цитат от коментар 26 на hammurabi


  Прав сте за това.Но пък според мен прокуратурата се подаде на уличният натиск и промени обвинението от чл.115 на чл.119 от НК.При условие,че не е открито оръжието/първата му работа ще е да го скрие по-добре или унищожи/,че е заличавал следи,включително е измил ножът ,с който според негови думи е ранен,уговарял е други лица да му помага в това.Дори и не представиха събраните доказателства пред съдът,за да реши има ли основание за мярка за неотклонение"Задържане под страж".Как пък за три дни събраха доказателства,че се касае за превишаване на пределите на НО?

 29. 29 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 525 Неутрално

  имах през миналите 2-3 години близки срещи с крадци и след това с полиция. полицаите директно си ми казаха, че не ги е грижа за кражбите и сам да се оправям.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 30. 30 Профил на wtk15554681
  wtk15554681
  Рейтинг: Неутрално

  имах през миналите 2-3 години близки срещи с крадци и след това с полиция. полицаите директно си ми казаха, че не ги е грижа за кражбите и сам да се оправям.
  —цитат от коментар 29 на 彼得。斯托亚诺夫


  Подаде ли официално жалба?Ако си падал такава,щеше да знаеш,че по жалбата се произнася прокурор.Неофициално може да си питал всеки.

 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#6] от "Николай Теллалов":

  Давай до като измислим новото обществено устройство поне да не се изпозастреляме?!

  klimentm
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3833 Весело

  До коментар [#20] от "tda10501756":


  СКО това е нормална търговска сделка то как ли изглежда ненормалната?!

  klimentm
 33. 33 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  И за мен прокуратурата се поддаде на обществения натиск, щом освободи доктора и смекчи обвинението. Уж не било в дома му, уж той пръв е насочил оръжие, а изведнъж "неизбежна самоотбрана", макар и превишена. И след толкова лъжи, замитане на следи и укриване от негова страна - само подписка. Отстрани изглежда нелогично, дано прокуратурата има по-тежки доводи за действията си. Освен ако целта не е да се осигури възможност докторът да бъде оправдан.

 34. 34 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#30:"wtk15554681"][/quote]

  Произнся кратко и ясно(даже го написва) -НЕ.

 35. 35 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Прокуратурата няма защо да се сърди, че толкова много камъни попаднаха в нейната градина.
  Имат застрелян човек. Задържали са заподозрян за 24 часа. Удължават срока на 72, но не предоставят официални мотиви на близките му. През това време, поради течове на информация(вярна, невярна, противоречива или въобще обвиняваща ги в некомпетентност) от ТЯХНОТО раследване, общественото мнение се нагнетява. Прокурата вместо да излезе с позиция и някакво бяснение( не е нужно да разкрива какво е открила по случая), чака и си трайка да види до къде ще стигне сеира. Предполага се, че са разпитвали задържания, а до сега липсва изявление и на неговия адвокат. Ааа въобще дадено ли му е правото на такъв? А как ще доказват после в съда, че показанията му по време на ареста, не са насилствено взети?
  Но какво пък. В крайна сметка дори да си вкарат красив автогол, те отговрност за действията и бездействията си не носят пред никой.

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Страничният" ефект може и да е затрупал казуса "ЧЕЗ" , но вонята от поредното герберско ако усмърдя държавата.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Прокурата или създава или следва уличните линчувани протести. И в двата случая "позицията" на прокуратурата е достойна за съжаление

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Докторът "оправда" Гинка. Толкова.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 39. 39 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#28] от "wtk15554681":

  Аз не знам фактите по делото и не мога да кажа дали наблюдаващият прокурор е прав, или не. При всички случаи истерията в обществото по случая не му помага. Натискът вероятно е бил огромен. Този прокурор вероятно е от Пловдив, хората го познават, може да има деца, жена и т.н. Когато прожекторите светят е трудно да се взема обективно решение. Винаги премисляш и претегляш за пред публиката. Ако бяха внесли искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" - делото щеше да стане публично и всички щяха да знаят всичко. Възможно е и това да е причина, тъй като докторът около себе си е направил минно поле със закъснители, през което са се разхождали много хора. Ако това, което се говори е вярно, вероятно ще изгърмят поне няколко човека около него. Публичността в досъдебното производство в повечето случаи не помага.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Не е само прокуратурата, а цялата държавна администрация. Чака се фрапиращ случай за да се направят някакви палиативни реакции - Инеркомска Гинка за да се помисли за стратегическите обекти, убит при криминална обстановка, масови протести срещу криминалната престъпност за да се разбере че има инсценировки и законът за самоотбраната трябва да се промени, и какво ли не...

 41. 41 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Три дни след убийството хората се възмущават и висят по площадите, а тези от прокуратурата са се залостили в сградата и мълчат като пукали. Господа недосегаемите от прокуратурата и съда, трябва да сте наясно, че ние ви плащаме високите заплати и бонуси и изискваме от вас прозрачност, честност и компетентгност, а вие се криете като мишки в дупките си. Накрая излезе един и заяви, че лекарят е направил огромно престъпление, като си е заличил следите (това наистина е глупаво) и 30 минути е следил крадеца без да уведоми полицията. Каквито и глуости да е извършил лекарят, той ги е извършил, зашото не вярва на прокуратурата и съда, че ще го защитят. Тук въпросът не е само в този частен случай, а касае много важен проблем - законът за неизбежната самоотбрана, Трябва всеки гаржданин да има правото да защити живота си и живота на семейството си, както и имуществото си. Топката е в полето на законодателя.

 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Разстроено

  Така излиза. Да не обидим протестиращите, да не притесняваме полицията, у нас гражданско поведение изглежда е да грабнеш пушката. Тръмп въоръжава учителите, вместо да обезоръжи психопатите. Нашите власти с бездействието си насърчават уличното правосъдие, вместо да накарат институциите да си свършат всяка своето.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#31] от "klimentm":

  Ми добре. Не се стреляйте.
  Само че В ТОВА общество постоянно има поводи за стрелба.
  Значи прекратяването й трябва да започне с ОТКАЗ от този строй.
  Новият отдавна е измислен, дори "тестван", но за кратко. Кратко, защото добрите резултати от теста стреснаха онези, които имат изгода всичко да е същото както е сега.
  За мен изходът е ясен.
  Да видя колко години ще ви отнеме на вас да научите урока на неволята.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Съгласен :)
  Такава е ролята на всеки популист - да види накъде духа вятърът и да поеме нататък. Обаче не решава проблемите, защото пречат на друг, от който зависи популиста. И така като ветропоказател си сменят посоката, докато се огледат не са(сме) мръднали от началното положение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ето за това става въпрос!

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/07/3142218_rusnaci_moje_da_sa_otrovili_bivshiia_agent_skripal_s/
  "Вътрешният министър Амбър Ръд обаче призова да се избягват "слуховете" около инцидента, защото разследващите ще имат нужда да работят на спокойствие".

 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  Оправете си законите за да не ви диктуват от улицата.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#42] от "etty1":

  Специално за "въоръжаването на учителите" медиите не представят обективната картина. Във Флорида законодателят одобри това предложение. Реално, то изглежда така: Само квалифицирани доброволци сред учителския и административния състав ще имат правото за скрито носене на оръжие. Кандидатите ще преминат психологически тестове и 130 часа подготовка идентична със сегмента от тренировки който важи за т.н. "заместник-шерифи" и полицаите, след което ще бъдат управнени от офиса на шерифа и ще получат съответните права.
  С други думи, няма да има въоръжени армии от учители с извадени пищови в клас, а предвид реакцията и на профсъюзите се очертава че основната група "маршали" (управнени граждани) ще бъдат училищните администратори и треньорите които са преминали военна служба или са пенсионирани полицаи.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Това още веднъж показа, че хората нямат доверие на правосъдието.

 49. 49 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Какво ще направят старците по селата- ще купят по един Макаров,като да най-евтин и ще седнат на пусия да чакат поредния плъх... А ама тия твари били избиратели за гнусните партии. Пари и власт пак за това е болката на политиците...

 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Няма аргумент на автора, срещу който може да се каже нещо и само бих до-пълнил г-жа Владимирова, че това положение се получава с огромното и системно съдействие на самата прокуратура, която с действията и бездействията си през всичките тези години, докара целокупната нация до пълно недоверие към възможността институциите да си свършат работата и хората да се почустват живеещи в среда със справедливо правосъдие.

 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  Не си го и представям така буквално. За мен акцентът тук е, че са готови на всичко, само да не накърнят "свещеното право" на притежание на оръжие, поставено очевидно над свещеното право на живот.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#51] от "etty1":
  Логиката на създателите на Конституцията на САЩ е била друга, защита на свободата, оттам лозунга им "Дайте ми свобода или дайте ми смърт", съществуващ другаде като "Свобода или Смърт",
  "По-добре да умреш прав отколкото да живееш на колене" и т.н.
  Просто други идеи, различни от "Преклонената главица остра сабя не сече".
  А че винаги ще се намерят идиоти които ще омърсят идеята е повтаряща се истина .

 53. 53 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не знам дали забеляза публиката какво точно стана.
  Медиите, без да се замислят и в противовес с всякакви правила и етика, тиражираха версията на един лъжесвидетел (жената на доктора) и настроиха обществото със страшна сила в полза на една теза, която е с много спорен характер.

  Бойко, на който му пари под краката заради други безобразия, набързо заповяда да се прекрои закона, който и без това е ясен, заради един изцяло лъжлив повод, зад който стои чисто криминален случай.

  Държавата от своя страна вместо да повиши работата на институциите и доверието в правилата и законите, се готви да прехвърли товара за справяне с криминогенната ситуация върху самите данъкоплатци, които ще можели уж по-добре да се защитават САМИ.

  Сега дали е ясно какви са последствията от манипулацията на общественото мнение и колко е опасна тази тенденция!

  А междувременно, докторът е ангажирал поне трима свои съучастници, които да прикриват следи и доказателства /приятели и роднини/ и един лъжесвидетел /жена му/. Това са иначе обикновени хора, част от цялото общество, които се жалват като много други, че нямало справедливост в България! Пропуснах и няколкото десетки, които протестират в тяхна защита и ги смятат за герои.

 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  В САЩ хората имат оръжие, понеже при колонизирането на Запада първо са идвали заселниците, а много години по-късно са се изграждали полицейски сили. Освен това има много диви животни. В Скалистите Планини (селата) като си изнасяш боклука можеш да срешнеш мечка с малки край кофите, има и опасни змии (гърмящата е агресивна и преследва човека).

  Иначе е забранено да ходиш с пистолет по улицата без полицейско разрешение и то за "прикрито носене". Стрелбата е сложен занаят и умение и не бива да се упражнява от неподготвени лица, особено в затворени помещения (има страшни рикушети, който поразяват невинни или стрелеца).

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Тея протестиращите ако имаха малко достойнство, щяха да си теглят ножа сега.

  Обичам да грухтя и плюскам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK