За подчинението на руската църква

Българският президент и руският патриарх

© Анелия Николова

Българският президент и руският патриархЕдна тексаска поговорка гласи: "Малките кученца лаят най-силно." Не губете самообладание, не се подавайте на провокациите на руския патриарх Кирил. Да, тонът на госта и поведението му бяха крайно неприемливи. Но нека не забравяме, че той е представител на изоставаща източна монархия, прикрита в републикански одежди.


Русия винаги е имала претенцията да бъде Трети Рим,
да бъде световна империя


Държава, която не се гордее със стандарта си на живот, с постиженията на демократичния си конституционализъм, със свободата на словото. А се големее с арсенала си – като новата ракета "Кинжал" или подводните дронове. Въоръжение, което прави безсилна всяка отбрана, както наскоро възторжено заяви президентът Владимир Путин. Последната му, по същество предизборна, реч показа, че съветската реторика никога не излизала от мода. И преди, и сега не е важно как живеят поданиците, важен е размерът на пушките.
Евристичната стойност на понятието "цезаропапизъм" отдавна е оспорена в историческата наука, особено ако то се използва спрямо институциите във Византия. Всъщност официалната доктрина в нашия могъщ средновековен съсед е постулирала необходимостта от "симфония", съзвучие между църквата и държавата. Но на практика балансът между институциите не е бил константа, а се е променял през вековете. Едни са били взаимоотношенията между василевса и патриарха при управлението на Юстиниан Велики, друго са периодите на иконоборството, трето – последните векове на империята, когато патриархът в някои отношения дори е бил по-могъщ и влиятелен от монарха.


Терминът "цезаропапизъм" обаче има много голяма обяснителна сила, ако бъде отнесен към Русия. Църквата там, малко или повече, винаги е обслужвала. Както отбелязва Николай Бердяев (1874-1948) в написаната в изгнание книга "Извори и смисъл на руския комунизъм", русите, а и славяните изобщо, имат тази особеност – всичко довеждат до крайност ("Истоки и смысл русского коммунизма", 1938 г.). Месианската роля, която Маркс отрежда на пролетариата, лесно покълва в руската душа, но руският комунизъм, отбелязва Бердяев, е от "азиатски тип". За неговия генезис ключов бил фанатизмът и пренебрежителното отношение към човека, характерен за "грубоватите идеи на Ленин". Марксизмът е религия на пролетариата. Възгледът на Маркс за нея е по-нюансиран от популярното му определение Opium des Volkes (Новалис прави това сравнение много преди Маркс). Пълният цитат от увода към "Принос към критиката на Хегеловата философия на правото" гласи: "Религията е въздишка на угнетената твар, сърцето на един безсърдечен свят, както и дух в бездушните порядки. Тя е опиумът на народа." Още преди Ленин от недрата на "руската интелигенция" "се родил нов антропологически тип, ново изражение на лицата", посочва Бердяев. В новия комунистически тип "мотивите на силата и властта изтласкали старите мотиви на любов към правдата и състраданието". В този homo novus "се изградила твърдост, преминаваща в жестокост" (Бердяев, "Истоки и смысл русского коммунизма", стр. 100).


Според Бердяев месианизмът на християнството в Русия е заменен от този на тоталитарния, ориенталски марксизъм.


Библията отстъпва на писанията на Маркс, Енгелс, Ленин


"Социализмът идва да смени християнството. Той е проникнат от месиански патос и претендира да носи благата вест за спасението на човечеството от всички бедствия и страдания" (Бердяев, "Миросозерцание Достоевского", 1923 г.). Бердяев определя революциите като апокалипсис, като зло. Но те, също така в диалектически план, са необходимо наказание както за греховете на християнството, така и за хомота, който държавата слага на църквата. Православният консерватизъм, върху който претендира, че стъпва днешната доктрина на Кремъл, възражда интереса към Бердяев и неговите идеи. Но по парадоксален начин забравя най-важните му уроци. Църквата продължава охотно да обслужва политическата власт.


Вижте, ние сме направили своя избор – член сме на НАТО И ЕС. При всичките й недостатъци: нисък в сравнение с много други развити страни жизнен стандарт, корупция, цензура и т.н., крехката българска демокрация има своите постижения. Макар и на ръка разстояние, държавата ни засега успява да стои встрани от пропастта на източния деспотизъм.


Защо тогава реагираме като неуверен в себе си тийнейджър
на патриаршеския спектакъл?


Не разкриваме ли по този начин с тези гневни изблици гузната съвест и страховете си? Не сме ли завинаги заложници на съмненията в себе си като народ? Национални комплекси, не толкова заради това, че сме били поробени в продължение на векове, а по-скоро, че веднъж като са ни сложили оковите, умеем да живеем, общо взето, спокойно с тях; неизлекувани угризения, загнездени в историческия факт, че особено в епохата на комунизма не сме имали особени съпротивителни сили в сравнение с други народи.


Посрещнете щенията и обиденото его на Захарова, патриарх Кирил или на самия Путин с иронична усмивка. Не с раздразнение. И най-важното – не се разсейвайте. Не пилейте повече времето си да коментирате теми като съдбата на пловдивския лекар д-р Иван Димитров например. Оставете компетентните органи да си свършат работата.


Дръжте казуса "Гинка" за полите!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Гундяев е важен на фона на сервилното поведение на Йотова и малодушното на льотчика.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Какъв неуверен в себе си тийнейджър?!? Те са си най-обикновени предатели и подлоги!

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Стига с тоя Кирил, нали си отиде.
  Това беше едно уважение за 140 годишнината.
  Ако му липсва възпитание, си е за негова сметка.
  Вниманието към него е прекомерно.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Гундяев с тази будьоновка е истински православен комунист.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Споменатият в статията Бердяев, когато Сталин подхваща да "затяга реда", сменя плочата и започва да хвали мустакатия - защото е възродил империята.

  Автори, внимателно цитирайте и предпазливо се позовавайте на противоречиви авторитети!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 904 Гневно

  Пепи, ШЪ МА извиняваш, ама няма как с твоето писание да оправдаеш робското поведение на нашия президент. Манталитета на руския поп си го знаем. С това посещение лъсна и този на нашия летец.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Уважение?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Теллалов":

  Към Русия, не към него.
  З това, което е станало преди 140 години.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Аферистът и треторазреден чекист (според вицепремиера Симеонов) Гундяев е наистина маловажна, невзрачна и донякъде комична личност с лъскавите си дрънкулки, златни жезли и останалите циркаджийски атрибути по себе си.

  Скандалното в случая беше ОТНОШЕНИЕТО, което получи от институциите на българската държава.

  С кои очи рабски коленичещата Йотова и нейният подчинен Радев ще гледат оттук насетне сънародниците си в очите?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Путьовите кочмплексари не са важни. Важно е, че Радев се напика като малко кученце пред кагебисткия поп. Срамота е да си имал държавник като Стамболов, който показа на Руската империя мястото й в Азия, и такова нещо като Радев, което не съумява да защити достойнството на държавата, която по случайност представлява.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Разстроено

  за съжаление резидента ни допусна един "патриарх" да го поучава с менторски тон!Да говорим за унизителното клякане на "вице"резидента Йотова!Което само доказа на кого служи!Срамно и болно е когато самозабравили се копой с килимявка,чайки и макаровци се държат с нас като с подчинени.....нареждат какви тръби,централи ,проекти да правим...и няма един истински БЪЛГАРИН който да им затвори гадните усти и да ги прати на ма@ната им!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Весело

  Чемодан, самольот, Шереметиево!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Сега излиза и друг срамен факт от въпросното набиване на канчетата. Като са видели накъде отиват нещата, Иво Христов е изключил звука, за да не се чува навън унизителното конско, което Гундяев провежда на льотчика. Да, ама не. Руснаците са снимали порното с тяхна техника и ни осведомиха за унижението, на което подлагат пРезидента си.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Докато твърдим, че 3ти март е нашия национален празник, естествено е от Кремъл да получаваме подобно отношение. Практически Йотова демонстрира адекватност спрямо националния празник-самочувствие.

  Голямото демократично събитие в процеса на националното ни Възраждане е събранието на Оборище и решението му да отвоюваме свободата си с оръжие в ръка. Всичко случило се след това, та и до днес е резултат от това величаво решение-самочувствие. Затова добрата дата за български национален празник е 14 април 1876 г. денят на неговото откриване.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Стига с тоя Кирил, нали си отиде.Това беше едно уважение за 140 годишнината.Ако му липсва възпитание, си е за негова сметка.Вниманието към него е прекомерно.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Отишъл си е ама на ужким. Те рашките трябваше да си отидат след двегодишна окупация на новоизвоюваната територия, дето се пръкнаха наченките на Третото Българско царство. Ма и досега се помайват.
  Независимо Царство България е обявено през 1908 година. Това е датата на раждането на Третата Българска СУВЕРЕННА държава. До тогава и Княжеството е било под юрисдикцията на султана.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Разстроено

  Руският патриарх изрази абсолютно правилно огорчението си от сервилността ни към новите господари от САЩ. Нито ни е заплашвал с нещо нито е настоявал да променяме нещо за разлика от тримата американски сенатори начело с Маккейн които дойдоха, скръцнаха със зъби на Орешарката и ние се отказахме от Южният поток! Ето това е политиката на подчинение на чужди интереси от която трябва да се срамуваме!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "в епохата на комунизма не сме имали особени съпротивителни сили в сравнение с други народи"

  Обикалях в командировки всички страни от тогавашният "Варшавски договор" В Унгария, в Чехословакия и особено в Полша със завист гледах всеобщото недоволство на народите от комунизма. Наистина гледах със завист, защото в България обществото беше мъртво.

  подпис
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  [quote#15:"skomina"][/quote]

  За какво са ти виновни Рашките? Не стига че ни освободиха ами и трябваше моментално да получим независимост? Ами нали Западът е бил против създаването на голяма славянска държава и затова ни разпарчетосва на Берлинския конгрес. Или може би СанСтефанска България е дело на Запада което е било смалено на някой Московски конгрес от Русия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  Нали църквата беше отделена от Държавата
  ЗАЩО Придворният Поп на Путин беше посрещнат
  на най-високо държавно ниво
  Протоколът на всяка СВЕТСКА а не Съветска държава
  изисква ПОП-ПОлКОВНИКА Гундяев да заеме мястото си
  между Ходжата и Юдеисткият равин където всъщност
  му е мястото
  ЗАЩО ПУТИНОСлАВИЕТО трябва да се ползва с държавнически почести
  каквито НЕ мУ СЕ ПОлАГАТ

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  "... А се големее с арсенала си – като новата ракета "Кинжал" или подводните дронове..."
  –––––––––––––––
  Да видим какви са последните новини за арсенала на москалите:
  Руската "Сова" се повреди на 20 000 метра височина
  В Сирия падна Ан-26 с 39 загинали
  Въртолет Ми-8 се разби в Чечня с поне 8 загинали...

  Всичкият арсенал пада като гнили круши!
  Очаквам следващият анимационен филм да бъде 3-Д среща на Путин с Господ, Ленин и Сталин...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  "Радев се напика като малко кученце пред кагебисткия поп."

  Нека не бъдем крайни в оценките си, колега.

  Очевидци от президентството твърдят, че когато Гундяев изкомандвал: "Мирно!", льотчикът храбро мърдал с пръсти в обувките си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Руският патриарх изрази абсолютно правилно огорчението си от сервилността ни към новите господари от САЩ. Нито ни е заплашвал с нещо нито е настоявал да променяме нещо за разлика от тримата американски сенатори начело с Маккейн които дойдоха, скръцнаха със зъби на Орешарката и ние се отказахме от Южният поток! Ето това е политиката на подчинение на чужди интереси от която трябва да се срамуваме!
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall


  Всъщност Радев, не е казал нищо което не е казвал Бай Тошо. Признателност към румънски, финладски итн воини. Това за Цеймове държави итн си е измислица на Кирил. Значи за бай Тошо може, за Радев не може. На какво отгоре?

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":"Радев се напика като малко кученце пред кагебисткия поп."Нека не бъдем крайни в оценките си, колега.Очевидци от президентството твърдят, че когато Гундяев изкомандвал: "Мирно!", льотчикът храбро мърдал с пръсти в обувките си.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Изглежда още по-уставно е изпънил командата "Положи манерката!". Още не може да каже нищо.

 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1511 Разстроено

  ........така ше е ........между ШАМАРИТЕ на КРЕМЪЛ....и ВАШИНГТОН.........!!!!!!??????........малки сме.....и е ТРУДНО........!!!!?????.......а и искаме да УУУГОДИМЕ на ВСИЧКИ........?????!!!!!.......не търсете вина в ПРЕЗИДЕНТА.........!!!!!!.......ЧОВЕКА се ОПИТВА ДА РАБОТИ ЗА ПОЛЗА РОДУ...........за съжаление арогантноста на големите и силните е безкрайна.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#17] от "Julian Mall":


  ...сервилността ни към новите господари...
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall


  Друго нещо си е сервилността ни към старите господари, нали?

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Не можах да разбера – да се радваме на безочието на един "гостенин" или да се снишим и замълчим. За мене и двете са неадекватни. И се надявам, че в руското посолство четат и нашите коментари. Просто за сведение.

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  https://youtu.be/SbpifYf8ugk

  Ето ви го Гундяев !

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":
  Берлинският конгрес го прави за да навреди на руските имперски амбиции, не че са имали нещо против нас. Нас не са ни и допуснали - нали сме били под руска окупация.

 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#23] от "blondofil":
  На бай Тошо по му се чуваше думата пред Брежнев.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  Йотова май не можеше да се сгъне и да се наведе, затова клекна така.
  Но по-вероятно е да го направи от натегня пред Москва, по стара партийна традиция.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Марксизмът е религия на пролетариата. Възгледът на Маркс за нея е по-нюансиран от популярното му определение Opium des Volkes (Новалис прави това сравнение много преди Маркс).

  ===========================================================================

  Не случайно либералът Макс Вебер нарича марксизма "гражданска/цивилна религия".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":Берлинският конгрес го прави за да навреди на руските имперски амбиции, не че са имали нещо против нас. Нас не са ни и допуснали - нали сме били под руска окупация.
  —цитат от коментар 29 на Мавродинов

  Ами разбира се че Западът е предпочитал да бъдем под турско за да бъде използвана Османската империя като преграда за Руската империя! Дори и когато си дава съгласието за войната тайно се е надявал на разгром или силно изтощаване на Руската империя.

  До коментар [#29] от "Мавродинов":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Офицерът Гундяев и приятелите на Путин, както и неговите "воинствено играчки" е нищо повече от лакмус за определяне на позиции на спорещите за интересите на България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Досега официална руска реакция няма. 😈

  И какво биха михли да кажат: българският вицепремиер ни нарече "патриарха" второразреден чекист и трафикант на цигари?!

  Ами то не си е за казване направо, след всичките просташки хвалби как ни бил "наехал". 😆😆😆

  Изпросиха си го "братушките" - и си го получиха.

  Довечера ще отворя един малбек от Аржентина за здравето на Валерката.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Ох, мъко българска...
  На никой ли не му прави впечатление, че авторът тотално е смесил две различни понятия "опиумът на народа" и "опиум ЗА народа" - Opium des Volkes vs. Opium fürs Volk. Първото е оригинално от Маркс, а второто е ленинската преформулировка на израза с очевидно променено значение. Само в български форум може да се коментират всякакви глупости, но съществени неточности в текста никому да не правят впечатление.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ...Ако му липсва възпитание, си е за негова сметка.Вниманието към него е прекомерно.
  —цитат от коментар 3 на НеКой

  И за наша сметка. Че даваме трибуна на руски боклуци точно по време на националния ни празник.
  И че сме избрали за дата на националния ни празник малко спорна дата.

 38. 38 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Кичашки, не омаловажавай проблема. Същото говорите и за агенти на ДС, уж били измрели вече, пък един ни е вицепремиер...

  No Pain No Gain
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Към Русия? Цялата? С всичко боклучаво и всичко читаво - накуп?
  Одеве писах, че мешаш разни работи, констатирам го отново.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#36] от "minusm":

  И в двата случаяпод опиум се има предвид обезболяващо.
  И е много точно - религията само залъгва (в най добрия случай), но никак не помага светът да стане по добър, така че хората в него да нямат нужда от болкоуспокояващо.

  Оснен това, мисълта не е на Маркс.
  Брадатият почти всико е крал.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Скъпи сънародници,

  Поведението на патриарха беше недопустимо, но за него, повярвайте ми, самите руснаци говорят много неща и съвсем не положителни. Има си репутация преосвещенството, явно не му е за първи път.

  Надявам се никой разумен човек не би очаквал Радев да скочи и да му зашие два шамара само защото говори глупости и се държи като невъзпитан и необразован индивид. Невъзпитан защото като си на гости уважаваш домакина и не се опитваш да се държиш като колониален господар, а необразован защото явно не е запознат с историческите факти. Или пък съзнателно ги преиначава.

  Естествено е, не само, задължително е да почитаме всички паднали за политическото освобождение на България. Направи ли ви впечатление как преосвещенството се опита да представи участието и на други националности във бойната - те били част от империята и изпълнявали заповеди, а само руснаците изпитвали братска любов към многострадалния български народ. Фактът че румънците, събите и черногорците съвсем не са били част от империята явно е незначителна подробност, с която даже не си струва да си губим времето.

  Един български политик (ще трябва да се поровя в книгите и да си припомня кой точно) навремето каза горе-долу следното: "За това, че проляхте кръвта си за нашето освобождение - поклон - а иначе, ръцете вън!"

 42. 42 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Още нещо - съвсем не е вярно, че Русия е била в политическа изолация по отношение на войната срещу Отоманската Империя, както твърди патриарха. Вече е било взето решението за автономия на България, но Отоманската империя не го е изпълнила. Иван Хаджийски счита, че причината за Априлското възстание били черкезите и неспособноста на отоманската администрация да се справи с бандитизма и несигурността на пътищата. други историци твърдят, че възстанието е било провокирано от Русия защото би имало предизвестен край и повод за война. Има и други мнения.

  Основното е, че Европейските Велики сили на практика са подкрепили Русия за решението да започне война. В противен случай щяхме да видим нещо подобно на Кримската война, за резултата на която знаем много добре.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Няма право на уважение човек, кой то се държи по този начин с народ, който го посреща, като държавен глава.

 44. 44 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Според мен Радев му е отговорил достойно особено по отношение на благословията. Двоен шамар!

 45. 45 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Теллалов":

  Кви глупости дрънкаш, друже? Бердяев живее в Берлин от 22ра година.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 46. 46 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Глупав анализ и още по-глупави коментари на психорусофобите.

 47. 47 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не може хората с достойнство да не реагират когато Сатана е дошъл да ги поучава! Да, шапкар е изключение, но той е едно голямо недоразумение поставено в президенството, за да обслужва интересите на на същия господар, независимо дали е в църковни или кремълски одежди.

 48. 48 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Теллалов":

  Тотална функционална неграмотност показвате, колега. Това, че два израза съдържат една и съща дума, не ги прави идентични. Фокусът е различен. В общи линии Opium des Volkes значи, че народът се упоява, а Opium fürs Volk, че народа го упояват. Дано поне на български да схванете разликата....

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  РПЦ се изживава като нов църковен Коминтерн! Изучавайте историята на Коминтерна, там е заровено кучето на днешните възгледи, желания, действия и политика на Путин и РПЦ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Досега официална руска реакция няма. 😈И какво биха михли да кажат: българският вицепремиер ни нарече "патриарха" второразреден чекист и трафикант на цигари?!Ами то не си е за казване направо, след всичките просташки хвалби как ни бил "наехал". 😆😆😆Изпросиха си го "братушките" - и си го получиха.Довечера ще отворя един малбек от Аржентина за здравето на Валерката.
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  О, аз снощи се почерпих за добрата реакция на вицето! Никак не съм му фен, особено за онази реакция на границата дето дърпаше бабето.... а го знам още от Промет-Дебелт!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Съгласен съм с основния извод на автора - да НЕ се пилее енергия за глупости и дивотии, а да проспиваме казуси като Белене, КТБ, БТК, Булгартабак и в момента очертаващия се с ЧЕЗ, докато се дърляме с общо взето завършени идиотски изказвания, като тези на въпросния много голям църковен началник.

 52. 52 Профил на Петър Чолаков
  Петър Чолаков
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#48] от "minusm": Забележката Ви е основателна - в цитата имаше печатна грешка. Коригирана е. Благодаря!

 53. 53 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Уважаеми д-р Чолаков, благодаря, че сте обърнали внимание на коментара ми. Може да прозвучи дребнаво, но според мен корекцията все още не е напълно изчерпателна. Доколкото ми е известно, фразата на Маркс би трябвало да се изписва като "опиумЪТ на народа", а не само "опиум на народа", докато формулировката на Ленин (опиум за народа) е нечленувана. ;-)

 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#45] от "пустиняк":

  И с какво животът в Берлин му е попречил да се самообяви по едно време за съветски патриот?
  Щом след войната лично Сталин подписва нареждане за връщане на съветското му гражданство, прави си сметка.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  До коментар [#48] от "minusm":

  Щом казваш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK