Ерата "Берлускони" приключи. А ерата "Борисов"?

Бойко Борисов и Силвио Берлускони в София, 2010 г.

© Анелия Николова

Бойко Борисов и Силвио Берлускони в София, 2010 г.И Борисов, и Берлускони са носители на многобройни оскари за главна мъжка роля в политическите продукции на България и Италия, пише Даниел Смилов в коментар за популизма в Европа за "Дойче веле".

Италия беше първа. Не става въпрос за 20-те години на миналия век, нито за последните парламентарни избори, спечелени от антиевропейските партии "Пет звезди" и "Лига". Думата е за 1990-те, когато изгря звездата на Силвио Берлускони. Този медийно-политически хибрид, изваден сякаш от съвременен "Декамерон", даде началото на популистката трансформация на европейската партийна система. Всичко, което предстоеше през следващите две десетилетия в Европа, можеше да се види в модела "Берлускони": екстравагантното и на моменти скандално говорене и поведение; критиката на "политическите елити" от страна на един алтернативен, медийно и корпоративно генериран елит; уклонът към национализъм; флиртът и приятелството с Путин; изоставянето на класическите партийни идеологии; подмяната на партийните структури с директна медийна мобилизация на гласоподавателите; приоритизирането на медийната популярност пред експертността.


България беше една от първите държави, която последва италианския пример чрез избора на Симеон Сакскобургготски през 2001 година. Феноменът цар-премиер беше българският творчески принос към модела "Берлускони". Резултатът обаче не беше особено траен. Осиновеният наследник - Бойко Борисов - се оказа по-точно копие на Берлускони.

Приликите между Берлускони и Борисов


Паралелите между българския премиер и Силвио Берлускони са очевидни. Някои от тях са повърхностни, други - по-съществени. И двамата са с подчертано неаристократичен произход и идват от "бизнеса", т.е. натрупали са състояние, преди да влязат във властта. Вярно, има разлика в размера на състоянието и характера на бизнесите им, но тези разлики са съразмерни на изоставането на България спрямо Италия. В миналото и на двамата има тъмни моменти, като количественото надмощие тук не е в полза на Берлускони. И двамата са играли някаква роля (макар и второстепенна) в режимите преди тях. Берлускони е личен приятел на социалиста Бетино Кракси, който го подкрепя при основаването на "Форца Италия". Борисов си е общувал и с Тодор Живков, и с Царя, като по собствени признания се е учил и от двамата. И Берлускони, и Борисов имат сходен темперамент и уважение към dolce vita: вторият е по-дискретен в това отношение от първия, но градските легенди за двамата си приличат.
Най-важният паралел между двамата е в ролята на медиите за политическия им възход. И Берлускони, и Борисов са медиен продукт на групи, които стоят зад тях. Единият притежава директно огромна медийна империя, другият е в по-сложни отношения с медийните структури. В България проблемът с формалната собственост нито е прозрачен, нито е решаващ.
Медийният генезис на политическата кариера на двамата водещи политици обуславя една от най-важните им черти - усещането за различие между реалност и образ, което те създават. Усещането за виртуозно изпълнена политическа роля, която все пак не съвпада със същността им.


И наистина: и Борисов, и Берлускони са носители на многобройни оскари за главна мъжка роля в политическите продукции на България и Италия. Упадъкът на киноиндустриите и на двете държави в този смисъл беше повече от компенсиран от постиженията на политическата им кинематография. Ролите, които двамата изпълниха през последните две десетилетия, също са сходни. Започнаха като борци срещу корупцията в политическата система. След това станаха "балансьори". Последната им роля е на "единствена надежда за Европа".


Преди изборите в Италия мнозина виждаха в Берлускони, "Форца Италия" и оглавяваната от нея коалиция най-добрия проевропейски вариант. По същия начин Борисов и ГЕРБ са се позиционирали като последна европейска надежда в българската партийна система. И това не е трудно, доколкото и БСП, и т.нар. патриоти се преместиха в откровено антиевропейска посока, а ДПС продължава да обитава собствена етно-корпоративна планета, на която незнайно защо се вее флагът на либералите от АЛДЕ.


Краят на една епоха


Това, което се случи в Италия в неделя, беше краят на Берлускони като актьор в главната роля. Неговият центристки популизъм беше окончателно засенчен от по-първичния, радикален популизъм и отляво, и отдясно. Берлускони успяваше да използва енергията на масите за идване на власт, след което водеше политика в център-дясното пространство. Актьорското му майсторство се състоеше точно в тази способност да хвърля мост между предизборен радикализъм и следизборна нормализация. Явно обаче публиката вече е отегчена от тези изпълнения.


По-точно казано: Италия демонстрира резултата от един процес на създаване на настроения и избиратели, които след това политиците не могат да контролират. Над две десетилетия Берлускони и медийната му ваятелница моделираха един специфичен образ на избирателя - невярващ на елита, готов да рискува, импулсивен, антисолидарен както на национално, така и на европейско ниво. Избирател, на който другите са му длъжни, а той не дължи никому нищо. Днес образът на този избирател е вече завършен - той е реалност. И парадоксът е, че този избирател няма нужда от Берлускони, собствения му създател.


Същият процес наблюдаваме и в България. Той започна като медийно конструиране на реалност след 2001 година. Днес хората са трайно невярващи и отчуждени от политиката като инструмент, който може да им реши проблемите по колективен начин. Вместо това те гласуват за радикални политици, които им обещават по-скоро да сложат прът в колелата на "нормалната" политика. Които им обещават просто да ги изолират от всяка неблагоприятна промяна с магически средства - стена на границата, отказ от членство в наднационални структури, бойкот на общи политики и т.н.


Това е и драмата на Борисов, която прави последната му роля - на европейска надежда - да изглежда вяла и обречена. Тази роля за пръв път го поставя и в слаба позиция. Само в последните дни той трябваше да оттегли ратификацията на Истанбулската конвенция и да отстъпи на БСП и президента сцената за проруски постановки по повод националния празник (които сами по себе си надхвърлиха мярата и родиха дори дипломатически конфуз). А неуспехите в символната война правят Борисов силно уязвим, защото насочват вниманието към другата страна на неговото управление - балансирането между различни бизнес интереси с техните медии, прокурори и служби.


Сделката за българския бизнес на ЧЕЗ оголва точно този проблем. Детайлите не са ясни, но едно е сигурно - никоя банка няма да даде 300 милиона евро заем на малка фирма, която не може да го обезпечи по нормалния ред. За да стане такова чудо, зад малката фирма трябва или да стои държавата, или други мощни играчи със знанието, участието и одобрението на държавата. Това няма как да бъде прикрито с театрална постановка и от най-добрия актьор, а още повече от такъв, чиито роли напоследък не се получават. Задава се и друга разголваща сцена - тази с АЕЦ "Белене" - в резултат на която българският данъкоплатец може да бъде натоварен с милиарди чрез заеми или сметки за ток.

Неясното бъдеще


Сега коментарите от следизобрна Италия слагат акцента върху непредвидимостта и неяснотата на ситуацията. Едно обаче е ясно: избирателят, който беше създаден от мекия популизъм "а ла Берлускони" вече е реалност и не може да бъде контролиран от своя създател. Той търси по-радикални, по-смели опции и е готов да прави грешки, както стана във Великобритания в случая с Брекзит.


Можем да предположим, че грешките и залитанията в източната част на континента ще са повече от тези на Запад, като Италия ще е вододелът. Все пак докато на Запад ще се спори за бъдещето на ЕС, на Изток под въпрос може да се окаже бъдещето на демокрацията и реалните (а не виртуални) граници на руското влияние.


Но най-важното е, че задаващата се криза може и трябва да роди и нови, отговорни политици. Такива, които не се плъзгат по вълни от популистки настроения, които сами са генерирали. Такива, които са готови да жертват популярност в полза на истината и общото благо. Като междувременно успяват все пак да спечелят и изборите. Това е задачата в епохата след Берлускони.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на T
  T
  Рейтинг: 234 Неутрално

  .. нелепо е да се сравняват двамата, както и Италия и България- ама по нищо не си приличат!

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  Кога? Когато приключи при Силвио!
  Като стане Боце на 82 години, минимум...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Берлускони дойде на власт с много лъжи една от която бе, че ще плаща заплати на жените да не работят и си тоят в къщи. Моя позната, женена за италианец, която до тогава не работеше, след като го избраха, се наложи да почне работа. Лъжат.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Докато има телета ще има касапи.

 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Любопитно

  свежо ,но откога волните "упражнения" с бейзболни бухалки се смятат за бизнес ?

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Също приключи. Дали го съзнават ???

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  На колко години е Берлускони като му приключи ерата? На 81...
  Има още време за Бойко!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2982 Весело

  Има очевадна разлика - Силвио притежаваше футболен Гранд , ама никога не е ставал футболист на годината !!!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#8] от "SS":

  Бойко заедно с Пееевски не притежаваха ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Не виждам основа за сравнения.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Ерата Борисов още не е започнала. Тя е катор скоро образувание, пуска разсейки, мутира и изяжда приемния организъм докрай...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Изключително точен анализ. Поздравления за Смилов!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 13. 13 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Има очевадна разлика - Силвио притежаваше футболен Гранд , ама никога не е ставал футболист на годината !!!
  —цитат от коментар 8 на SS


  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Ахахахахахахахаааааа :)))))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Поредните смисловни глупости на Смилов.Поредния нахалост даден хонорар...

 15. 15 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Колкото Евгени Минчев е лорд, толкова има смисъл и в горното софистично упражнение.

  #killwhitey
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  " И Берлускони, и Борисов са медиен продукт на групи, които стоят зад тях. Единият притежава директно огромна медийна империя, другият е в по-сложни отношения с медийните структури. В България проблемът с формалната собственост нито е прозрачен, нито е решаващ."

  Ма как тъй бе? Всички знаем, че Боко си има МАМА. А медиите са като проститутките, правят го само за пари.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Ерата "Берлускони" приключи. А ерата "Борисов"?"

  - Старата политическа класа, Смилов... Във Франция, Австрия, Италия избирателите избягаха от старата политическа класа. У нас Плевнелиев се изказа за "Старата политическа класа в лицето на...". Д.Митов пък каза, че преходът бил започнал след приемането ни в ЕС.
  Новото - за него се свените да говорите тук. А то е изчистен РБ заедно с изчистени ОП:
  https://news.bg/politics/gerb-padnaha-v-kapana-na-komunizma-skochiha-reformatorite.html
  https://news.bg/politics/simeonov-obsadi-s-reformatorite-promeni-v-zakona-za-energetikata.html

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  И Борисовата ера скоро ще приключи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Берлускони вече е на възраст, а Борисов е млад. Не ми се мисли, ако реши да управлява до годините на Берлускони.

 20. 20 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Измислените мисли на Смилов дотягат - все размисли без аргументи, все плитки сравнения без ясно дефинирани критерии и т.н. Смилов, насочи тази продуктивност към създаване на философия за идващото време, развиване на идеи за дигиталната епоха и т.н.

 21. 21 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Отново много добър анализ на г-н Смилов.

  Има обаче една съществена разлика в характеристиките, която е пропуснал..

  Българските мутромафиоти са по-домошари някакси, не действат в чужбина ,както италианските им колеги: например в Словакия....

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... араламбрене... По-послушен от Боце нЕма... за т'ва У ЕС си затварАт очите за мафиотския Му стил на управление.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  До коментар [#18] от "neut":

  Наистина, все някога ще приключи и времето на Борисов. Само дето си мисля, че ще откара още няколко години. Просто, не са му изфабрикували заместник...!
  Всеки, дето има малко повече памет, се сеща, как се появи и наложи медийния образ на Борисов. Всичко си беше режисирано и отиграно. По същата схема тръгнаха да налагат
  и Бареков. Ама, там нещата се объркаха, като се скараха Пеевски и Василев.
  Иначе, изборите наближават. Не знам, дали ГЕРБ ще изкарат и председателството...! :)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Весело

  Всичко може да свърши, но не и ерата на БайХу. Той е ВЕЧЕН!
  Слънцето ще угасне...Величието на Суджука-НЕ! Нали така Янко?

  Не се отмятам от обещанието си,че ако суджука вкара гол на тирето,ще гласувам за него на следващите избори!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Сънищата на джендъра както обикновено са изпълнени със непостижимите копнежи на социалния пол. После грубо събуждане, ръката в цукалото и... тишина-аааа.

 27. 27 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 532 Неутрално

  С тоя матрял, останал в България, където всеки е по-прост от предишния, мисля, че ерата на мутрите (и съответно герп и боко) тепърва започва.

 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Сравнението на Берлускони и Борисов е малко изсмукано от пръстите. Според мен Силвио е “self made man” - милиардер, собственик на медийна империя и на голям футболен отбор. Борисов е подбран от някаква група хора, по един предварително създаден модел на успешен политик. Ако Костов и неговите близки сподвижници не бяха разцепили и на практика унищожили СДС, нямаше да се появи нито ГЕРБ, нито Борисов.
  “Големите изборни успехи” на Борисов се дължат основно на липсата на алтернатива, както в ляво, така и в дясно. В тези политически сектори, поне засега, не успяха да създадат популярни лидери.

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Весело

  До всички дами във форума. Честит празник, пожелавам им много любов, щастие и много, много здраве. От дедо Сидер

 30. 30 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ерата "Берлускони" приключи. А ерата "Борисов"?

  Берлускони мина 70 години. Значи след 20 години и ерата Борисов ще свърши.

 31. 31 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално  Ерата "Берлускони" приключи. А ерата "Борисов"?Берлускони мина 70 години. Значи след 20 години и ерата Борисов ще свърши.
  —цитат от коментар 30 на Jumbo Jet


  Пардон Берлускони мина 80 години, значи още 30 години Баце ;)

 32. 32 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално

  С тоя матрял, останал в България, където всеки е по-прост от предишния, мисля, че ерата на мутрите (и съответно герп и боко) тепърва започва.
  —цитат от коментар 27 на m_todorov


  На камуняките им се къса джигера от мъка. Демек всичко е наред ;)

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Има прилики, не малко на брой, особено в народняшко-популистката част има и разлики, неизбежни, като се отчете, че ве пак в Италия никой не е сменял собствеността, както се случи при нас и общо взето съм съгласен с автора.
  Има нещо което обаче прави нещата по-неприятни за нас и това е, че ние тръгваме от много ниска база, трябва да извървим много дълъг път и това мотане и залитане още на старта, ни прави да изоставаме още преди да сме тръгнали напред. Губим темпо, свестните ни хора се изнесоха и се доизнасят навън и с останалата простотия и възрастни соц-носталгици, ерата на Борисов продължава и по-лошото може да продължи, непростимо дълго.

 34. 34 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#28] от "aralambi":

  Как да се съ здадат,популярни лидери,В ТАКАВА МЕДИЙНА СРЕДА?СРЕДА,,която от Царя и Станишев, върви от зле, към още по зле!Тази фалшива ,медийна среда ,помпа балона барон фон Тиквенсбург!Когато ,тази среда ,реши,че тоя ,не им е потребен,ТЯ ЩЕ ГО СПУКА.Но тази среда е толкова силна и толкова срасната,че си е помислила ,че може да купи и ЧЕЗ?Дали пък ,тази среда ,няма да изчезне,заедно с Барона,ВЪПРЕКИ МНОГОТО КУПЕНИ ГЛАСОВЕ , НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И МАНГАЛИ,или просто ние ще ,изчезнем, като нация ,ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ!

 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Тоя Берлускони винаги си е изкарвал мандатите докрай. Освен това е печелил мнозинство над 50%. Нашия е некадърен и не може.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Taя година щяло да има много дренки, е прогнозата на бележития политолог.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK