Руското "огорчение" и българското "снишаване"

Президентът Румен Радев и патриарх Кирил

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев и патриарх КирилИсторическото "назидание", което руският патриарх Кирил отправи чрез президента на България към всички българи, постигна даже не една, а три цели едновременно. От гледна точка на рекламния маркетинг постижението "три в едно" може и да е невероятен успех: патриархът на Москва и на цяла Русия произнесе в София думи, които дълго ще се помнят. Ако това е била целта му, тя е постигната.


От политическа гледна точка нещата обаче са проблемни и прискърбни: с троснатия тон на назиданието си и демонстративното си "огорчение" руският патриарх помрачи националния празник на България и една историческа годишнина; хвърли сянка върху паметта на воини (и християни!), геройски загинали за българската свобода; и – не на последно място – отвори рана в отношенията между двата народа. След което логично последваха тежки думи в София и истерични реакции в Москва, към които ще се върна след малко.


И все пак, кому бе нужно всичко това? Защо трябваше "назиданието" да се повтори още веднъж на летище София – за урок на "неблагодарните българи" – този път пред медиите? Та да се разрази вълна от "българомразие" в Русия и ответна вълна в България, и то в дните на Великия пост, благодатно време за покаяние и смирение. Малцина ще повярват, че зад подобни думи не се крият конкретни цели, тъй като подтекстът на казаното от патриарх Кирил бе чисто политически, бяха намесени и редица други държави. Но дори да приемем обратното, дори да повярваме, че руският патриарх просто си е изпуснал нервите, не станахме ли тогава свидетели на пагубна горделивост, неприемлива за духовник от такъв ранг? Нека само припомня едни слова от молитвата на св. Ефрем Сирин, която руският патриарх би трябвало да познава добре, става дума за една от най-важните великопостни молитви:
Даруй ми зрети моя прегрешения,
И не осуждати брата моего.
Да съзра прегрешенията си и да не осъждам брата си. Не станахме ли обаче свидетели на тъкмо обратното?
Президентът Румен Радев мълчи и продължава да мълчи по случилото се, макар "назиданието" на патриарха да дойде в отговор на пасаж от неговото слово, произнесено на връх Шипка. Както и можеше да се очаква, реагира вицепремиерът Валери Симеонов, който никога не си е мерил приказките. Той без колебания заяви по БНТ, че "патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. Освен това е второразрядно ченге от КГБ". Можем да пропуснем останалото от цитата на устатия "патриот", ала не можем да пропуснем факта, че след тези му думи започна да трещи по шевовете коалицията между "патриотите", а оттам и цялата управляваща коалиция.


Което не бива да учудва никого – нито в политически, нито в исторически план. Русия винаги е била разделителната линия в българската политика.


И отново – случайно ли бяха произнесени и преповторени пред медиите тези думи на руския патриарх, и то точно по време на националния ни празник?


Нека уточним: реакцията на Валери Симеонов е от 7 март сутринта в София. На 6 март вечерта в Москва едно от най-популярните руски политически токшоута – "Вечер", на близкия до Кремъл журналист Владимир Соловьов, бе посветено на темата "Защо България забрави "руската кръв". Предаването се излъчва по телевизионния канал "Россия 1" (държавна руска телевизия, изпреварваща по гледаемост Първи канал – ОРТ).


В токшоуто нямаше поканен българин (което не е изненада). Участниците бяха руски политици и журналисти, анализатори, близки до Кремъл, и един депутат от опозиционната партия "Яблоко".
Спирам се на това предаване, защото дори човек, преживял съветската пропаганда, след него остава без ума и дума. Изобщо не преувеличавам и затова помествам видеото в края на статията си. С надеждата някоя българска телевизия да дръзне да излъчи със субтитри поне първите 3-4 минути, изразяващи руската визия за България след думите на патриарх Кирил. Ако не за друго, заради достойнството на България.


В началото водещият Владимир Соловьов (известен с интервютата си с Владимир Путин от филма "Президентът", 2015) заявява, че българите са "забравили кой ги е спасил от турско иго. Защото президентът Радев благодари не на единната руска армия, а на разни народи, влизащи в нея – на румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци и т.н.".
Теза, преповтаряща патриаршеската.


След което дойде най-скандалното. Още с първите си думи Семьон Багдасаров (политик от "Справедлива Русия", бивш депутат от Думата и анализатор, близък до Кремъл, основно по Близкия изток и Сирия, негова е доктрината за запазването на Башар Асад) се нахвърли срещу българите с остри думи: неблагодарници, руската армия ги е освободила от шестстотингодишно (!) иго! Никой не се е интересувал от българите в Европа, клани от башибозуците, които са албанци, затова и сърбите още люто ненавиждат албанците. А Русия е дала жертви във войната на балканския фронт – 25 000 души. Кой да каже в студиото, че българите поменават 60 000 (включително и починалите впоследствие от раните си).


Оценката на руския политик Семьон Багдасаров бе категорична: "В България на власт сега се намират предатели и негодници."


На което даже водещият Владимир Соловьов възкликва, че отдавна не са получавали нота от българското посолство.


Интересно – ще има ли такава? Или посланикът Бойко Коцев ще се прави, че нищо не е чул и нищо не е разбрал.
Интересно е дали е информирано и българското външно министерство?


Защото последва потресаващ речитатив за българския държавен глава. Той, видите ли, не е достатъчно проруски настроен, напразно са се радвали в Русия при избора му, а той да произнесе "такива думи" в памет на румънци, финландци, украинци, поляци и молдовци.


Българският президент бе наречен още "човек в кавички, продал своята вяра и своя народ", който се молел вече на американското "божество на содомитите". А също и на Турция, с която българите вече са приятели, независимо от историческото си минало.
Всичко това, повтарям, изречено от руски политик в ефира на руската държавна телевизия и аплодирано от публиката в залата.


В заключение Семьон Багдасаров даде за пример на българите Тодор Живков, който макар и да е комунист, все пак бил "патриот" – обичал СССР и бил приятел само с Гърция. А сега българите са приятели със "содомитите американци и клалите ги турци". Накрая Багдасаров реторично попита: "Какво искате от това дегенеративно ръководство на България?" (нови аплодисменти от публиката)
За да се стигне до поантата: "И на украинския, и на българския народ трябва да се помогне да си смени ръководството."
Ни повече, ни по-малко.


В допълнение на което известният руски журналист Виталий Третяков, сега декан на Висшето училище по телевизионна журналистика на МГУ, приветства действията на патриарх Кирил с думите, че "Руската православна църква е второто външно министерство на Русия, дори по-ефикасно от първото, защото руските политици не биха реагирали така".


А как по-точно? И какви са всички тези призиви "да се смени българското ръководство"?
Извинете, но това си е наша, българска работа? И откъде накъде някой ще се бърка във вътрешната българска политика?


Спирам дотук с разбора на руските медийни реакции. Предлагам само на поназнайващите руски език българи да изгледат видеото в края на текста, колкото и то да накърнява достойнството ни на нация. Има уроци по търпение, които могат да са ни само от полза. Колкото и отвратителни да са някои от прозвучалите изказвания: как българите се обръщали с телесната си долница (казано по-възпитано) към онази страна, която щяла да ги храни, и затова били слуги на "содомити".
Толкоз по "руското огорчение". Може би обаче е редно да поговорим и за "българската двойственост", за "българската непризнателност" и българското "снишаване" пред Москва (практикувано от "патриота Живков").


Защото какво толкова се случи на честванията на 3 март в България? Покрай историческите разминавания и покрай преподнесения ни имперски урок по горделивост стана ясно едно: ние сме (и винаги сме били) две различни култури. Затова и гледната ни точка към историята е по-различна.


Извинете, но кой спори по ролята на Русия в освобождението на България? Никой. Но вижте разликата в отношението към този факт, в това как той се осъзнава от българите и от руснаците.
Всеки българин – повече или по-малко – съзнава, че освобождението на България, освен всичко друго, е и дело на конкретни хора – с конкретни имена и конкретни заслуги. Че за тези воини, жертвали живота си, трябва да има памет, която да се съхранява от поколенията, че тя е насочена и към техните потомци.


Затова всяка Света литургия във всяка българска църква включва поменаването на "Царя Освободител Александър II и всички воини, паднали за свободата на отечеството ни". Кратко и категорично. Винаги. Дори по времето на комунизма. Впрочем, дори в честванията по онова време – помня от дете – се произнасяше горе-долу същото, което каза президентът Радев в словото си на Шипка: вечна слава (или памет) на всички руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, сърби, черногорци.


Традицията е такава – осветена от десетилетията.


За руснака държавата (империята) може и да е всичко. А хората – нищо. Така разсъждават руснаците, тяхна си работа. Така разсъждава и руският патриарх Кирил, който, чувайки за поменаването и на румънци, украинци, белоруси, сърби, поляци, финландци, явно изпада в гняв, да не използвам друга дума, защото явно чува Румъния, Украйна, Беларус, Сърбия, Полша, Финландия.
Държавите, а не хората.
Ала това си е негов проблем.
И ако му е било трудно "да чуе" всичко това на Шипка, може би щеше да му е по-лесно, ако го беше прочел около дверите на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. Там на шест езика, включително на руски, фигурира следното послание:
Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е храм-паметник, издигнат от целия български народ в памет на хилядите руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски воини, паднали през 1877-1878 г. за освобождението на България от османско иго.
Ето съдържанието на българската памет. А който иска, да ни клейми като каквито си ще "неблагодарници".


Историята, Ваше Светейшество, кротко можем да добавим ние, се прави все пак от хора. Император Александър II е поел риск и е обявил войната от името на Русия (имало е обаче и руснаци против, имало е). И не всички са слушали манифеста и са се кръстели, както пише Достоевски. Прочетете спомените на Евгения Тур, тъщата на ген. Гурко, издадени неотдавна на български, и ще разберете защо. "Бих разбрала, че баща на семейство (тоест Гурко) оставя жена и деца за защита на Отечеството, но за защита на българите това е вече прекалено." Днес под тези думи, както виждаме, поради съвсем други причини, се подписват други хора, възневидяли българите, тези презрени "слуги содомски".


А пък за чест на Царя Освободител трябва да уточним, че той явно не е разбирал нещата по начина, както ги разбира патриарх Кирил. Доказателството е едно изключително свидетелство – това на Леонид Чичагов – "Дневник за пребиваването на Царя Освободителя в Дунавската армия 1877 г." (София, 1901 г.). Настоявам, че свидетелството е от изключително значение, защото Леонид Чичагов (1856 - 1937) е не само приближен на Александър II, но си и води подробен дневник за сраженията, участник е в боевете в Горни Дъбник и Телиш, награден е със сабя след превземането на Плевен. После помага в изграждането на румелийската милиция, а през 1895 г. се оттегля от мирската суета и се замонашва под името Серафим (в памет на св. Серафим Саровски). През 1918 г. той става митрополит Варшавски (но така и не застъпва на поста си), бори се с болшевиките, а също и с изменниците в Църквата – както с "обновленците", така и с "примиренците" около Сергий Страгородски. От 1928 г. е Ленинградски митрополит (така се е казвало навремето). През 1937 г., макар и тежко болен, е арестуван, изнесен на носилка и измъчван. През 1997 г. е канонизиран като новомъченик от архиерейския събор в Москва. Можем ли да не вярваме на свидетелство за Руско-турската война, дело на новомъченик и светец?
И тъй, как Царят Освободител се отнася към воините в армията си, важни ли са за него различните националности?


В записа от 29 юни 1877 г. в книгата четем: "Негово Величество се разхождаше с инфанта (наследникът на румънския трон), когато повика един солдатин от литовския полк, показа го като герой от преминаването на Дунава: тоя литовец беше чудесно ранен от куршум, който като задянал страната му и носа до окото, пробил фуражката."
За Царя Освободител този литовец е герой и той го награждава. Не знаем името му, но знаем, че литовци са се сражавали за свободата на България. И им отдаваме дължимото, както е сторил това и Александър II.


По същия начин впрочем той награждава и храбрите румънци след падането на Плевен. Близо 3000 жертви дават те само при третата атака на обсадения град.


"Императорът разговаря с румънските началници и присъства на стрелбата на батареите. Княз Карол, с разрешението на Императора, поднесе на Негово Величество румънския медал "За военно достойнство", току-що отсечен.
Императорът го тури на гърдите си при възторжените викове на румънските войски и раздаде Георгиевски кръстове на солдатите, които се бяха особено отличили."


Румънският княз Карол сетне държи реч, в която заявява, че това е признателност за храбростта на румънската армия, храбра съюзница в битките. Без да знае, че в края на войната "за награда" Руската империя ще отнеме от румънците Бесарабия, тласкайки ги по този начин към Добруджа и в конфликт с новоосвободена България.
Ала това е вече друга история.


Що се отнася до финландците, тъй презрени от руския патриарх, който смята, че те са някакъв руски лейбгвардейски полк, разквартируван във Финландия, очевидно той никога не се е интересувал от паметника на Цар Освободител пред българския парламент. Инак щеше да знае, че фигурата на преден план на фриза – на кон и с вдигната сабя – е на финландския генерал Казимир Ернорт, впоследствие военен министър на Княжество България и дори за кратко негов министър-председател (при режима на пълномощията).
А истината е, че става дума за близо хиляда финландци, отличили се с храбростта си във войната. И че те, поданиците на княжество в рамките на Руската империя, са тръгнали за освобождението на България с ентусиазъм, дори са имали собствен марш:
Тръгват момците, тръгват на поход,
Хелзинки сбогом, край роден мой,
Битки ни чакат, барутен грохот,
Константинопол ще стигнем с бой.


Именно тяхно е решаващото участие в битката за Горни Дъбник, където и днес има паметник на загиналите финландски воини. И това не е въпрос на историческа интерпретация.
Както е вярно също, че генерал Енрот освобождава Търговище. А в един финландски военен дневник се разказва за тяхното влизане първи в София:


Преди да сме влезли в град (София), пред нас се показа дълго шествие от софийски граждани, водени от един свещеник. Те ни посрещат с хляб и сол. Лицата им бяха озарени, развълнувани, а по-възрастните жени и мъже се кръстеха и плачеха от радост. Трудно може да се изрази това с думи! Явно бе, че тия хора добре разбират какво означава за тях прогонването на турците. И всеки се стараеше да ни подаде ръка, да ни поздрави, което още повече ни развълнува и затрогна.


Вечна памет на финландците от признателните българи!
А какво да кажем тогава за украинците, беларусите, поляците?


Това също е страница от Освободителната война, която предстои да прочетем внимателно. След провала на Цариградската конференция Русия има "мандат" от Великите сили да води война с Османската империя (при определени условия). Те са споразумени в отделни договорености с Австро-Унгария (Райхщатското споразумение) и Великобритания (протокола "Дерби - Шувалов").
Русия влиза във войната с убеждението, че тя ще трае само три-четири седмици.


За целта на балканския театър на бойните действия са изпратени около 260 000 души – срещу далеч по-голямата турска армия. Става дума за войскови части от южните губернии – Одеска и Херсонска, където служат множество украинци. А това е времето на украинското национално пробуждане. Тези полкове са зле оборудвани, въоръжени са със старо оръжие. Отрядът на ген. Гурко бързо минава Балкана и стига Стара Загора. На императорската армия вече се привижда Одрин, ако не и стените на Цариград. Тогава идва първата катастрофа с обсадата на Плевен, необмислените атаки на Скобелев костват хиляди жертви. Отрядът на Гурко е изтласкан обратно към Балкана. Стара Загора е в пламъци (30 000 български жертви). Оттук и значението на Шипка – ако елитните части на Сюлейман Паша през август 1877 г. са стигнели Плевен, краят на войната е щял да бъде наистина близък, но с обратен знак. И не е ясно каква би била съдбата на България.


Един ден в учебниците може би някой ще обясни под "Опълченците на Пипка", че тази велика поема на Вазов изобщо не е преувеличение, а носи в себе си цялата историческа истина. Защото на българските опълченци руският цар е бил принуден да повери "войната, прохода и себе дори". Без преувеличение. На карта е заложен не само изходът на цялата война, но и животът на Александър II, който рискува да попадне в плен.
Все неща, които уж знаем, а все някак забравяме.


А историята се изпразва от смисъл, престане ли да бъде жива памет, да има досег с истината.
Колкото и това да е "огорчително" за някого.


Защото националното "снишаване" е равносилно на предателство към предците ни и към всички, наистина оставили костите си заради днешната българска свобода."Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Президентът на държавата председателка на ЕС, генерал от ВВС на НАТО, беше унижен насред собствената му столица от някакъв криминален поп.

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Пиши сега един ферман до султана, че си огорчен от руснаците, авторе.
  Той ще вземе мерки бързо бързо.
  И ще възстанови положението отпреди 140 години, за да си доволен.
  Но го подпиши лично, ако обичаш.
  Колкото до българите - помнят.
  Няма нито нужда, нито смисъл, да се опитвате да им пренаписвате историята.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Почва дори да ми се струва смегчено, това което е написал Илия Бешков:

  "Не е необходимо сравнението между българина и русина, ако не беше създадена необходимостта да „станем едно“. Не бива да се отрича разликата поначало. Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

  Русинът има единствената потребност – да се похвали с нещо – каквото и да е – царизъм, болшевизъм, деизъм, атеизъм, анархизъм или нихилизъм, стига те да са „най-“ и да заплашват света, което отговаря тъкмо на страха му от света. Бои ли се русинът от света? Не, но той съзнава, че е ненавистен, непоносим или в най-добрия случай съжаляван в цивилизования свят, в който свят той няма дял и никакво участие в изграждането му през вековете. Непоносимо страдание за русина е това съзнание – да си през вековете една ръмжаща мечка извън оградата на цивилизацията.

  „Православна“ Русия води единадесет „освободителни“ войни, за да завоюва Полша, България и Турция, и като не успя – това правоверно православие бе заменено за 24 часа с болшевизъм, с атеистично православие, което започна нови „освободителни“ войни срещу България, Полша, Турция… и целия свят. Христос бе заменен със Сталин (досега успешно!). Иконките под ризите на мужика са заменени със Сталин, без да се е извършила някаква промяна в мозъка му. Църквите са пълни с „богомолци“ и всички те любят всеотдайно своя вожд и баща на човечеството, който е първият, откритият и най-ожесточеният хулител на Бога и Христа. Това би могло да се дължи на едно разюздано свободомислие, ако русинът можеше да мисли, но той е негоден за мислене – този процес за него е приключен или не е започнал.

  Един познат русин, избягал от революцията, поет, пушкинист, интелигентен и неокачествим мерзавец, идва редовно у дома, когато не успявам да се прикрия. Той се хвърля върху мен с християнско целувание, но не целува, а ме заставя да го целувам аз и то три пъти по трите от безбройните негови страни. Каква е тази отвратителна нужда. След напиването му, на тръгване той пристъпва към мен и ме хапе. Каква вулгарна нужда е пък тази? Напоследък изостави разговорите за Бога, стана болшевик, лектор по сталинизъм. И продължава да идва и да ме хапе…

  Кой е опорочил това нещастно същество? – то не е било никъде, освен в Русия. Та където и да е, то носи своята родна атмосфера – една ужасяваща глутница от бесове, които крещят думи от Пушкин, Блок, Достоевски, Маяковски, цитати от Ленин.

  Кому е нужно всичко това, освен на руснака, да се хвали, да дотяга и да заплашва света. Ако това е от полза, човек не би пропуснал да го вземе. Ако дори за самия руски човек е от полза, щеше да е налице резултат някакъв – но там, в душата на този нещастен човек, грозотата се наслагва всеки ден.

  Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. От 30 години крещи за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде? Защо русинът отрече с новата си материалистическа идеология (по-право религия) дара Божий, именно защото му липсва. Та дарът Божий наистина не съществува за русина и у русина, и той излишно бе задължен и обременен с Него от властническата руска църква. Дарът Божий изисква боязън и смирение, а русинът е годен за животински страх и дързост.

  „Ради Христа“ – казва вярващият русин, прекръства се, убива с нож заспалия си приятел, взема му часовника и заминава. Продава часовника, напива се и плаче неудържимо за приятеля си, за да се похвали с него, със сълзите си, с „голямата“ си съвест, да се похвали, и то пред целия свят, със своята мерзост, с безкрайната си богата „душевна“ амплитуда. Това е огромното туловище на руския ихтиозавър с мъничка глава – ехидна и зла."....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Изводът е един - руският патриарх е Сатана.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Всяка империя се разпада и идва ред на Руската .Последен напън ще бъде ,но кървав за жалост ...Турция е в съюз с Русия не с България.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Както винаги, Тони Николов е перфектен.Сигурна съм , че повечето от гостите на Соловьов /отвратителен човек, който мрази всички, които не са руснаци/, поназнайват поне част от фактите, но това им е в кръвта, да манипулират и лъжат, да промиват мозъците на продажните и неграмотните и да купуват такива , като Сидеров. Срам за суверенната българска държава, че не изпрати протестна нота за поведението на Кирил / даже не мога да го нарека патриарх,той не заслужава тази титла./

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Дойде време и на тежката артилерия да оплюе антибългарската руска политика в лицето на руският патриарх. Само едно много важно уточнение за въпросното предаване което имах честта да гледам въпреки късният час. Единственият политик в него беше представителят на "Яблоко". Семьон Багдасаров е експерт по въпросите на БИ и ръководи съответният институт. Не знам какво очакват нашенските русофоби които след 2014 г по времето на Росен Плевналиев започнаха да подменят историческата истина и се оказа че са ни освобождавали всички други на не и Русия това да бъде възприето с одобрение от руснаците?! Силните думи на Багдасаров бяха насочени именно към такива политици като бившето президентче!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 231 Неутрално

  И защо наистина обърнахме толкова внимание на този случай, че и продължаваме да пишем статия след статия по този повод. Това означава само, че Путин е постигнал целта си,а ние се вързахме като последните шарани...за пореден път.

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Да внимават много как ще се подготвят за 24 май. Може да се консултират с Полското посолство в София.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Извинете, но кой спори по ролята на Русия в освобождението на България? Никой. Но вижте разликата в отношението към този факт, в това как той се осъзнава от българите и от руснаците.
  Всеки българин – повече или по-малко – съзнава, че освобождението на България, освен всичко друго, е и дело на конкретни хора – с конкретни имена и конкретни заслуги. Че за тези воини, жертвали живота си, трябва да има памет, която да се съхранява от поколенията, че тя е насочена и към техните потомци."

  Именно, в случая Тони е напълно прав!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  Тази нация си няма никакви други проблеми, ами с попове тръгнала да се занимава.
  Луда работа.
  Когато "нищото" се облече в значимост, резултатът е едно голяаамо "нищо".

 12. 12 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 710 Неутрално

  „Ради Христа“ – казва вярващият русин, прекръства се, убива с нож заспалия си приятел, взема му часовника и заминава. Продава часовника, напива се и плаче неудържимо за приятеля си, за да се похвали с него, със сълзите си, с „голямата“ си съвест, да се похвали, и то пред целия свят, със своята мерзост, с безкрайната си богата „душевна“ амплитуда. Това е огромното туловище на руския ихтиозавър с мъничка глава – ехидна и зла."....[/quote]

  Еманация на всичко, събрано в три изречения.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  "Затова всяка Света литургия във всяка българска църква включва поменаването на "Царя Освободител Александър II и всички воини, паднали за свободата на отечеството ни". Кратко и категорично. Винаги. Дори по времето на комунизма. Впрочем, дори в честванията по онова време – помня от дете – се произнасяше горе-долу същото, което каза президентът Радев в словото си на Шипка: вечна слава (или памет) на всички руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, сърби, черногорци.

  Традицията е такава – осветена от десетилетията."

  И това е вярно! Традицията ни е същата, каквато е била и миналата година, каквато беше и преди 10 години и преди 30-40 години също. И досега това никога не е било проблем за руската патриаршия или държава и изведнъж тази година на тоя неадекватен руски патриарх нещо му стана и почна да обвинява българските власти абсолютно несправедливо и безпочвено!!! Срам за този човек, който се изложи по толкова нелеп начин, както и за тези руски глупаци дето му припяват в разни руски медии!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  РЕСПЕКТ за Тони Николов!!!
  Така се бори невежеството!
  Така се просвещават заблудените!
  Така се натриват мордите на щатните русофили!!!

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  Дочакахме Тони Николов дава Валери Симеонов за пример!
  Браво!
  След като нарита бабите по границата, намаза ските на Ска Келер, нахрани руския патриарх, чакаме да бие и шамари на следващия по реда си...никакво снишаване !!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  "Както винаги, Тони Николов е перфектен"

  Преди няколко дни малко го разкритикувах. Но сега трябва да се съглася с теб- направил си е труда да събере достатъчно факти, за да не изглеждат тезите му голословни. Изложението на самите факти е стройно и последователно. Мисля, че той е достатъчно близо до самата истина за онези събития. При това не виждам нищо, което би могло да обиди и руснаците, ако заемат позицията на цивилизовани хора. Което, поне засега, не им е дадено, за съжаление (повече тяхно).

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Малко дълго, но пък заради това убийствено точно...респект...

 18. 18 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дали руския патриарх е ченге от КГБ или не е толкова наша работа. Доколкото помня обаче целия Св.Синод во главе с патриарха бяха осветени като служители от ДС, но за това Валери Симеонов си трае.

 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Бре дееш Къна!
  Т.е. ако не славословим само и единствено руската кръв, сме неблагодарници.
  как можахме да забравим че светът се върти около Москва и слънцето изгрява и залязва единствено поради светиня му.
  Че то даже господ техния бог не е толкова ревнив и отмъстителен.
  Но историята си е история и тя не се пише само от Кремъл.
  Време е да започнете да свиквате, братушки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всяко зло за добро. Рубладжиите бяха мобилизирани спешно и се изложиха така, както отдавна не го бяха правили. У добронамерените хора, които изпитват симпатия към Русия, се появи зрънце съмнение и с малко усилие, което Русия предполагам сама ще положи, то може и да прорасне. Клипът с мъжествения генерал, който иска да балансира между Русия и НАТО, ще бъде полезен при следващата изборна кампания - ако някой се запита как точно смята да балансира. И евентуално в какво точно се изразява неговото мъжество (не, не това не е въпрос към Деси, а метафора).
  Дотук само ползи.
  А че правителствените медии в Русия истерясват - и там има свестни хора и щом пропагандата е засилила оборотите, може би те не са толкова малко. Не мисля, че културите са толкова различни. И ние избираме генерали съвсем доброволно. Истерията е по-скоро за вътрешна руска употреба, а за нас виждам само бонуси.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 21. 21 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Прекрасен теткст на Тони Николов. Браво.
  А русоробите нека наистина изгледат видеото и да видят с каква омраза ватниците говорят за нас. Изгледайте го в ютуб и прочетете после и коментарите под видеото на рашистите, за да видите за каква омраза става дума.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 22. 22 Профил на vectror
  vectror
  Рейтинг: 70 Неутрално

  ”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”
  -"Предсмъртното писмо" на Васил Левски

 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "И на украинския, и на българския народ трябва да се помогне да си смени ръководството."

  Руснаци, на украинския народ вече опитахте да смените ръководството и "командированите" руски войници се върнаха в ковчези!
  Искате ли да опитате и тук - няма да е за пръв път българските войни да унищожават руски агресори...

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Задължително си пусни клипчето от статията. Душевния оргазъм ти е гарантиран. Страшно е, че този водевил се играе по националната телевизия на най-голямата държава в света и то през 2018г.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  "Там на шест езика, включително на руски, фигурира следното послание:
  Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е храм-паметник, издигнат от целия български народ в памет на хилядите руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски воини, паднали през 1877-1878 г. за освобождението на България от османско иго."

  Това послание откога е? От последният ремонт? И само тези ли националности са участвали в императорската армия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 798 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Задължително си пусни клипчето от статията. Душевния оргазъм ти е гарантиран. Страшно е, че този водевил се играе по националната телевизия на най-голямата държава в света и то през 2018г.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  ПУТИн и КГБейовете в Кремъл правят и невъзможното
  ДА НАСТРОЯТ АНТИПУТИнски и АНТИ РУСКО ИМПЕРСКИ
  дори такова благосклонно настроено към Русия общество
  като българското
  Впрочем
  НурСУЛТАН Назърбаев за ужас на ПУТИн и КГБейовете в Кремъл
  преди седмица-две обяви КАЗАХСКИЯТ ЕЗИК за
  ЕДИНСТВЕН ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В КАЗАХСТАН
  Няма го вече руския език като официален в Казахстан ха-хаааааа
  Плюс това преди време
  КАЗАХСТАН смени кирилицата с ЛАТИНИЦА
  с единственото намерение ДА СПРЕ РУСИФИКАЦИЯТА
  ПУТИНИЗАЦИЯТА и СЪВЕТИЗАЦИЯТА на КАЗАХСТАН

  ПУТИн е талантлив човечец
  ОТ НИЩОТО СЪЗДАВА ВРАГОВЕ

  Г Н У С

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Весело

  Че то ще се окаже че на попчето трябва да сме му благодарни. За това че ни припомни що е руска вероломност, що е руска простотия, що е руска наглост.

 29. 29 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 628 Гневно

  Още едно доказателство за отдавна известен факт - кой е
  враг #1 на България. Воювали от любов към българите - дръжки.
  Собствени великоимперски интереси. А за националния
  предател, отговорът е един - импийчмънт.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 30. 30 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 628 Гневно

  Още едно доказателство за отдавна известен факт - кой е
  враг #1 на България. Воювали от любов към българите - дръжки.
  Собствени великоимперски интереси. А за националния
  предател, отговорът е един - импийчмънт.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 31. 31 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 628 Гневно

  Още едно доказателство за отдавна известен факт - кой е
  враг #1 на България. Воювали от любов към българите - дръжки.
  Собствени великоимперски интереси. А за националния
  предател, отговорът е един - импийчмънт.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 32. 32 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Извинения.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":Задължително си пусни клипчето от статията. Душевния оргазъм ти е гарантиран. Страшно е, че този водевил се играе по националната телевизия на най-голямата държава в света и то през 2018г.
  —цитат от коментар 26 на todor._89


  Да е само този водевил !!!!
  По ВСИЧКИ РУСКИ ОФИЦИАЛНИ и полуофициални КАНАЛИ
  тече ХИБРИДНАТА ПОВРЪЩНЯ НА ОМРАЗАТА и ЗЛОБАТА !!!
  РУСКИТЕ НАЦИОНАЛ - СОЦИАЛИСТИ надсвириха
  и УЧИТЕЛИТЕ СИ ОТ ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ

  ГНУСНО Е и то МНОГО Е ГНУСНО !!!!

 34. 34 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кряскането и подкачането и обидите от руска страна само показва колко дребни и не особено умни са днешните руски политици и "интелектуалци"

 35. 35 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Гневно

  Какво ревете бе хайвани.
  На този трети март се навършиха 100 години от победата на България над Русия.
  Снишихме се и си затраяхме и сега ревем че ни клатят.
  Хак ни е.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Трудно се гледа, наистина. Но е необходимо да се види от повече българи. Така лъсва истинското лице на "освободителката Русия".

 38. 38 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И тъжно, и радостно е това, което се случва!

  Тъжно е, защото изкуствено създават вражда между два народа, които имат известна културна и историческа връзка помежду си.

  Хубавото е, че колкото по-крайна и умопобъркана е руската пропаганда, толкова по-слаба почва ще получава сред българите.
  Колкото по-открита става безпардонната руска политика спрямо нас - толкова по-далеч ще бъдем едни от други.
  Като българо-руските отношения по времето на Александър III.
  Прекъсването на дипломатически отношения от Съединението до смъртта на Александър III е много важно за еманципацията на България от Русия.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 39. 39 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Отрова, расо, микрофон."
  От неделя, 4 март 2018 г., бившият шпионин и запасен полковник от ГРУ Сергей Скрипал се бори за живота си в британска болница. Отровен е с неизвестно засега вещество, създадено вероятно в лабораториите на бившите му работодатели. Преди да падне от най-страшното оръжие на древните тирани 66-годишният Скрипал е поискал закрила от полицията в графство Уилтшър, тъй като се страхувал за живота си.
  Същото назлъндисване и оперативна безпомощност на британската полиция видяхме и през 2006 г. при предизвестеното отравяне с радиоактивен полоний-210 на Александър Литвиненко.
  Верен на пословицата „Гузен негонен бяга”, руският депутат Андрей Луговой, обявен от британското правосъдие за участник в убийството на Литвиненко, с типичната за агентите на КГБ наглост заяви, че „Инцидентът със Скрипал може да бъде използван от британските служби за провокации срещу Русия…”
  През август 2006 г. Скрипал е осъден на 13 години затвор за държавна измяна. През 2010 г. е разменен срещу руски шпиони, заловени в западни държави и се преселва във Великобритания.
  По подобен твърде очебиен начин са избити, отровени, изклани десетки български национални лидери, политици, герои от войните, учени… Кой ли не. Стефан Стамболов, Захари Стоянов, цар Борис Трети, Никола Петков. Даже комунистическият палач Трайчо Костов (Спиридонов), превърнал се в жертва на гилотината, за чийто монтаж хвърля толкова усилия.
  В уникалната по своя характер хибридна агресия срещу България и срещу други държави, избрани за мишена, руската империя с пресметлив цинизъм си служи с различни човешки масиви, съсловия и личности. Във времената на Иван Грозни използва казаците и търговците, пътуващи до и отвъд Урал. По-късно разчита на „православните скотове” (Ботев) като свещеници и монаси. След това славянофили и панслависти се нареждат в ударните ѝ фаланги. Докато дойде ред на сталинския Коминтерн.
  Днес руската полуимперия използва два типа носители на хибридна агресия:
  тип А – етнически руснаци
  тип Б – туземни етноси от колониалната администрация до 1989 г.
  Тип А е първият похват за осъществяване на хибридна агресия. Според официални данни, в момента в България живеят, купуват имоти, регистрират фирми, осъществяват търговска или други видове стопанска дейност близо 537 000 граждани на Руската федерация. Според неясни и умишлено замъглявани данни, тези лица притежават повече от 57 000 недвижими имота: промишлени предприятия, хиляди декари земеделска земя, хотели, фирми, нефтена рафинерия, огромни складове за горива и др. стратегически материали.Социалният произход на собствениците не е олигархичен. Те представляват (или се маскират като) руски граждани от средната класа, като млади или отскоро започнали бизнес предприемачи. Онова, което се набива в очи, е фактът, че възрастта им се движи от 27 до 57 години. Тоест, огромното мнозинство е във военно-мобилизационна и фертилна възраст.
  Характерно е социалното и пазарното поведение на тези твърде големи за българските мащаби общности. Чрез системно и целенасочено закупуване на имоти и обособяване на затворени системи те вече са се капсулирали извън българсоко общество и са създали затворени селища и частни квартали, които представляват истински анклави на руската култура и на руската държавност в курорта „Камчия” и в гр. Поморие.
  Типичен пример на държава в държавата е бургаската рафинерия, където работният език на охраната е руски. Въпреки сравнително високата избирателна активност на руските граждани у нас, се оказва, че на последните президентски избори са упражнили правото си на глас само 6 % от охранителите и останалите служители на „Лукойл”. Защо ли? Защото са получили разпореждане да не демонстрират интерес към политическия живот в РФ.
  Затворените руски общности притежават собствени кабелни телевизии. Правят опити да се обособят и като отделни административни единици със свои кметства или поне с кметски наместници. С помощта на (не)българския Свети Синод обсъждат варианти за обособяване на руска православна епархия. Посещението на патриарх Кирил (генерал от КГБ Василий Гундяев) и този процес вероятно ще бъде ускорен.
  Втора подгрупа в първия тип носители на хибридна агресия са мобилни формирования, олицетворяващи модерното казачество, като „Нощни вълци”. За тях се писа и говори доста изобилно, без да бъдат предприети никакви действени мерки от страна на българската държава. Храм-паметникът „Рождество Христово” в с. Шипка е
  координационен център на религиозната агентура на Путиновия режим, на „Нощните вълци” и на българските „опълченци” от „Шипка”.
  Предстои да бъдат реактивирани доскоро забравени социални групи като децата от смесени бракове на руски граждани. Фанатичната последователка на президента Путин Валентина Матвиенко (Валя Полстакан) внесе в Държавната дума законопроект, който признава за руски граждани всички деца, родени от смесени бракове на руснаци и рускини. Приемането на този закон бе проспано от Министерството на външните работи, чийто посланик Бойко Коцев (агент на ДС) се занимава с укрепване на „вечната дружба” с Путиновия режим.
  Към тип Б от хибридните руски кадри спадат водещите офицери от ДС (КГБ), опериращи с преминала в полулегално състояние агентура. В края на развития социализъм вербуващите офицери от ДС преобладаващо са по-млади от доносниците, които вербуват. След като архивът на ДС е пренесен в руския град Иваново-Вознесенск, там веднага е формиран масив от имена на водещи офицери, потенциално готови да служат на руските интереси в ущърб на истинската си родина. Вербуването им минава гладко.
  Припомнят им „крилатите” слова на бившия министър на вътрешните работи и член на Политбюро на ЦК на БКП Димитър Стоянов, че от времето на Андропов ДС е „органична част” от КГБ. И те всъщност са воини на Дзержински, които само са се подписвали в българска ведомост за заплати.
  Следпенсионната възраст на значителна част от водещите офицери не се взима под внимание, тъй като според конспиративните канони за чекистите с „хладен ум, чисти ръце и горещо сърце” биологичната възраст няма значение.
  Част от този агентурен апарат се използва за икономически диверсии. Когато пламват пожари в гъсти и трудно достъпни гори, когато пролетни води пробиват доскоро надеждни язовирни стени и диги, когато ни стряскат железопътни аварии, гръмват боеприпаси във военни заводи или избухва шапна епидемия в животновъдни ферми, сертифицирани по стандартите на ЕС, няма как да не помислим за контингента от запасни милиционери и офицери от БНА, за стопанската номенклатура на БКП, за спящите клетки на КГБ и ГРУ, които ежегодно горят знамената на НАТО и на ЕС в сборищата край яз. „Копринка”.
  Трета подгрупа са формациите за отвличане на вниманието като „Шипка” и „Васил Левски” с бастион в Старозагорско, както и криминализираните платени волен-югенд около „Атака”. С помпозни акции полуобразовани запасни фатмаци и динковци привличат общественото внимание, за да дадат повече време и оперативен простор за „умерените” русофили.
  С българските екстремисти в униформи кореспондират руските клубове за бойни изкуства, разположени в столицата и известни на МВР. Техният максимализъм е изразен в лозунга: „От тренировка можеш да отсъстваш, само ако си убит”. За какви състезания и битки се готвят техните богатири, засега остава тайна, известна само на ръководителите и на спонсорите на клубовете.
  Най-опасни остават „къртиците” на КГБ и ГРУ, останали от близкото минало или внедрени наскоро в структурите на МВР, ДАНС и др. държавни служби, институции и НПО.
  Не е чист косъмът и на някои от полицейските синдикати, които въпреки отстъпките, доброжелателния тон и постоянните контакти с ръководството на МВР, проявяват неотстъпчивост, излизат с екстремистки изявления или заплашват с публични протести дори след постигане на исканията си.
  Тук е мястото на рицарите на хибридната информация. На 18 февруари БТА съобщи, че „Ескадреният миноносец от ВМС на САЩ „Карни“ вчера е преминал Босфора и е влязъл в Черно море, присъединявайки се към есминеца „Рос“. Така беше. Но националната агенция не се позова на български или на американски източник, не цитира пресцентъра на Шести флот или на нашето МО, а посочи като надежден източник… руската ТАСС. Щом държавната БТА си позволява да се превръща във филиал на ТАСС – преден отряд на Путиновите пропагандни войски, какво остава за другите?
  Денонощно частни и държавни телевизии, вестници, радиа и електронни издания в „евроатлантическа” България масово участват в информационната война на Кремъл срещу българската държава, срещу българската история, срещу българското бъдеще.
  От екрани и от социални мрежи ни заливат с претоплени съветски манджи, с фалшиви и нагли съветски митове, пуцат по мозъка ни със сензационни шрапнели за „свръхново руско оръжие”, което щяло да вцепени американците, пред което цялата мощ на НАТО щяла да се изпари, с което Путин категорично и неотвратимо щял да придобие вселенско могъщество.
  Мастити учЕни от АОНСУ, от институти за изследване на Нищото към ЦК на БСП и пръскащи слюнки атакаджии убеждават драгия зрител, че членството ни в ЕС и НАТО е икономически и военен крах, че ако избягаме от ноктите на хищните европейци и сами си копаем стотиците тонове злато, които ежегодно изнася някаква канадска фирма, ще заживеем по-богато от швейцарци, шведи и лихтенщайнци, взети заедно.
  Напоследък стратезите на хибридната агресия обръщат повишено внимание към т. нар. обществени министруктури: квартални кафенета, махленски барчета и доскорошни интернет клубове, където се събират и общуват пенсионери, безработни, млади и стари хора. Социални аутсайдери, разочаровани от „прехода”, начеващи или напреднали алкохолици, дилъри и клиенти на наркомрежи стават благодатна аудитория на школувани доктори по лоботомия от апаратите на БСП, ВМРО, „Атака” и др. популисти, на леви радикали или пропутински носталгични трубадури, заменили бившите отечественофронтовци и лекторите от дружество „Георги Кирков”.
  Към тях спадат и активистите на някои съюзи на запасните офицери и сержанти, изразили публично умиление към севернокорейската тирания на Ким Чен Ун. На срещи на випуските, на национални чествания и къде ли не подобни другари леят сълзи за „развития” социализъм и за „могъщата стохилядна БНА”, където нявга са изтекли и младостта, и илюзиите им за смислено и прилично съществуване.
  Визитата на московския и на всея КГБ патриарх бе използвана за
  активиране на изброените гвардейци на хибридната война срещу България
  Остава да видим дали държавата, компетентните служби и крехките елементи на гражданското общество са направили някакви изводи и дали ще последват адекватни мерки срещу вековните врагове на българския род и дух.

  * Капитан I ранг о. з. Васил Данов е журналист, публицист, военен експерт, офицер от резерва,

 40. 40 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Има сили у нас, които чакат сгода, за да се спомине Неофит, та да сложат на негово място проруския талибан дядо Николай Пловдивски. И той като бащицата патриарх Кирил не се свени да ползва лимузини и да носи възскъпи часовници. Неговата лексика и изказ са същите като на Кирил - злобни и назидателни срещу всеки, който не е с тях. Това ако са духовници ...

 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Льотчик е като ударен с мокър парцал - няколко дена вече не знае на кой свят се намира. Той каква я мислеше с поканата на свидните руски другари, какви големи надежди имаше за това посещение, а тя каква стана ...

 42. 42 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":
  До коментар [#7] от "Julian Mall":
  Няма съмнение, че колкото и добре да са обяснени нещата, каквито и разумни доводи да се изтъкват, колкото да е логично, справедливо , морално и дори емоционално обагрено излагането на тезата , щом се отнася до българо-руските отношения , вие сте , не коне с капаци, вие сте капаците на конете. Във вас няма и грам, оставете национално, няма и грам човешко достойнство и дори елементарно разбиране за естеството на човешкото съзнание, още повече за народно или национално такова.
  Дано поне да получавате по някой копейка за троленето във форума, това е по-добрия вариант, в противен случай яките санитари и докторите, задаващи загрижени въпроси са съвсем близо до вас.

 43. 43 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  "... изведнъж тази година на тоя неадекватен руски патриарх нещо му стана и почна да обвинява българските власти абсолютно несправедливо и безпочвено!!! Срам за този човек ...
  —цитат от коментар 13 на Иво

  Не се правете на наивен, Иво!
  Проблемът не е в човека Гундяев, а в правителството и дипломатическия апарат, в чиято хибридни действия той се включи !

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Всяко зло за добро. Поне мнозина видяха истинското лице на руската политика.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Има сили у нас, които чакат сгода, за да се спомине Неофит, та да сложат на негово място проруския талибан дядо Николай Пловдивски. И той като бащицата патриарх Кирил не се свени да ползва лимузини и да носи възскъпи часовници. Неговата лексика и изказ са същите като на Кирил - злобни и назидателни срещу всеки, който не е с тях. Това ако са духовници ...
  —цитат от коментар 40 на Smoke


  Така е. Николай Пловдивски награди Йордан Цонев с висок църковен орден, а библиотекарите преди месец му дадоха някаква награда за "лидерство", която имат наглостта да свързват със Стамболов.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 47. 47 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Когато подлагаш буза за целувка от руската мечка,трябва да я държиш задължително за топките-иначе може и да те изяде!

 48. 48 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  "Никой не се е интересувал от българите в Европа, клани от башибозуците, които са албанци, затова и сърбите още люто ненавиждат албанците.
  ...
  В заключение Семьон Багдасаров даде за пример на българите Тодор Живков, който макар и да е комунист, все пак бил "патриот" – обичал СССР и бил приятел само с Гърция.
  ...
  За да се стигне до поантата: "И на украинския, и на българския народ трябва да се помогне да си смени ръководството."
  Ни повече, ни по-малко."

  Ето как руската пропганда внушава кои са добрите – сърби и гърци, като даже албаниците са преквалифицирани в башибозук, за да се подчертае разделителната линия – и кои робите, т.е. ние, съответно какво поведение се очаква от нас. А призивът за смяна на властта, освен че е самопризнание да хибридната война с/у България, трябва да се разследва от ПРОКУРАТУРАТА

  Чл. 108 НК. Който проповядва ... насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Всеки ден какво ли не се излива срещу Русия от три ГЕРБАВИ телевизии. Тогава правителството да обяви война на Русия и толкова . Някой трябва да удържа открито провокативни хора в медиите. Мярката на БУДА от Русия е ясна. Изненадва е овъртолването на президента. Никак ,ама никак не е добре да се води такава риторика. Позволяваме ли си кампании срещу САЩ , макар и от техни бомбадировки да бяха избити 5000 -7000 души . Напротив даже и паметник на загиналите летци направихме ( те са бомбадирали София и други български градове) . Не се разгръща такава истерия по медии ...нали ? Просто трябва да си знаем размера. Ще го наречем снишаване !!!! Добре ....нека автора излезе смело срещу едно голямо животно ( динозавър) ...първото дошло наум. Няма да мръднем и да се снишим нали :)

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Льотчик е като ударен с мокър парцал - няколко дена вече не знае на кой свят се намира. Той каква я мислеше с поканата на свидните руски другари, какви големи надежди имаше за това посещение, а тя каква стана ...
  —цитат от коментар 41 на Smoke


  Тотално дискредитиран, без грам авторитет... Когато и да подаде оставка, все ще е късно!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  До коментар [#2] от "НеКой":До коментар [#7] от "Julian Mall":Няма съмнение, че колкото и добре да са обяснени нещата, каквито и разумни доводи да се изтъкват, колкото да е логично, справедливо , морално и дори емоционално обагрено излагането на тезата , щом се отнася до българо-руските отношения , вие сте , не коне с капаци, вие сте капаците на конете. Във вас няма и грам, оставете национално, няма и грам човешко достойнство и дори елементарно разбиране за естеството на човешкото съзнание, още повече за народно или национално такова. Дано поне да получавате по някой копейка за троленето във форума, това е по-добрия вариант, в противен случай яките санитари и докторите, задаващи загрижени въпроси са съвсем близо до вас.
  —цитат от коментар 42 на tam17540965


  Тамчо, нещо си объркал адреса! От всичките скудоумни коментари на форумната ви дружинка няма и един в който да има и някакъв проблясък на собствена мисъл включително и твоя! Интелектуалната ви немощ е очевадна затова я компенсирате с обиди към тези които могат да изразят някакво собствено мнение различно от вашето! Колкото до националното съзнание много ми е чудно защо на това което направи консула ни Одрин който е официален наш представител в Турция не се отделя никакво внимание, а вече цяла седмица се занимавате с руският патриарх който така или иначе е представител на руската църква!
  До коментар [#42] от "tam17540965":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на today
  today
  Рейтинг: 950 Неутрално

  На Семьон Багдасаров дано да са му сменили памперса след предаването.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  "Онова, което се набива в очи, е фактът, че възрастта им се движи от 27 до 57 години. Тоест, огромното мнозинство е във военно-мобилизационна и фертилна възраст.
  Характерно е социалното и пазарното поведение на тези твърде големи за българските мащаби общности. Чрез системно и целенасочено закупуване на имоти и обособяване на затворени системи те вече са се капсулирали извън българсоко общество и са създали затворени селища и частни квартали, които представляват истински анклави на руската култура и на руската държавност в курорта „Камчия” и в гр. Поморие."

  Капитанче, стига си писал глупости! Само руски пенсионери живеят тук постоянно! По добре виж колко са турците и помаците и как Турция ги използва като пета колона вместо да плямпаш врели некипели!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Досега не харесвах Путин с неговото високомерие и наглост...като гледах клипа ми става ясно, че и повечето руснаци са такива...ми щом го избират с 70% е ясно...жалко за останалите 50% които крещящата глупост и високомерие ги заглушава...

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Омразата на руснаците към българите не е от сега. За нея свидетелства военният кореспондент на руската армия Евгений Утин още по време на руско турската война от 1877-1878 година, но не само той. За руската омраза към българите пишат още немския журналист , командирован да отразява руско турската войната Артур фон Хун , благодетелката на българския народ Емили Странгфорд , също съвременничка на тези събития, Достоевски в своите спомени. От къде идва руската омраза към българите. Какъв е нейния генезис.
  На първо място това е завистта. Когато руските войници и офицери идват да "освобождават" българите , виждат , че те са много по-добре в битово и във всяко друго отношение спрямо "освободителите" си.
  Второ, в по-късни времена злобата им идва от това, че България успява да им се изплъзне и не става руска провинция , каквито са били техните замисли, а отделна държава с независима политика.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Не е желателно българи да посещават Русия. Не ,че сме се запътили нататък , но ако разберат , че си българин , най-малко ще се отнасят враждебно към теб.
  Бил съм в Русия още по съветско време и знам отличен опит , че дори тогава , когато бяхме най-верния сателит на Москва , към нас руснаците се отнасяха студено и надменно. А сега за тях сме предатели, врагове.
  Но е само това. В Русия е опасно да се пребивава и поради голямата престъпност в тази страна. Като чужденец вероятността да те нападнат и ограбят е голяма.

 58. 58 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Не ви щем ни меда ни жилото! е казал Др.Цанков-русофил по повод руската инвазия в управлението на България - за разлика от днешния президент, който гузно мълчи.

 59. 59 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Нема смисъл да се коментират истеричните крясъци на мужиците-алкаши.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Любопитно

  До коментар [#12] от "Минас Бахдасарян":
  Колега, а бе вие да не сте роднини с Багдасарян?...Попитали радио Ереван:)

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2924 Любопитно

  До коментар [#57] от "tacheaux":към нас руснаците се отнасяха студено, надменно
  .....»»Може би пък ти си бил причината колега, със своите лични качества? Аз само два пъти съм се срещал с подобно отношение:
  от пияница на опашка( България била малка и нищожна...) и от аспирантка с полски благороднически произход( ние сме били само проводник на културното влияние на Византия към Русия...и освен домати и "перец" нищо особено не сме внасяли).


 62. 62 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 510 Гневно

  За хиляден път питам: На кои руснаци трябва да сме благодарни! На тези, чийто наследници от почти век, можеби вече трета генерация, живеят в Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, та чак до ЕлЕй, в Париж, Дижон, Лондон, Мелбърн и т.н. и т.н. наследници на над 20 милиона, прокудени офицери, интелигенция, цветът на онази Русия, с генералът на бял кон, или...онези с тачанките, с островърхите шлемове с големи червени звезди, дето разстреляха царя, царицата и децата им, до последното, дето *баха, клаха, разстрелваха и прокудиха милионите деди на първите, или онези със сините шапки с малинови околожки дето носеха избавлението от фашизма на Европата и между другото изнасилиха над 3 милиона германки, изтребиха като пилци елита на България и донесоха най-тъмните години на комунистическите изтъпления на нашия народ...!!! Мога да продължа още и още и още!!! Но, мисля, че е излишно. Защото КГБ-ският патриарх имаше предвид точно вторите, чийто представител е самият той. А всъщност са ни освободили ПЪРВИТЕ !) Затова и аз съм благодарен на онези РУСНАЦИ ОТ Ню Йорк, Бостън, Филаделфия, та чак до ЕлЕй, в Париж, Дижон, Лондон, Мелбърн и т.н. и т.н. наследници на над 20 милиона, прокудени офицери, интелигенция, цветът на онази Русия, А НЕ НА ТАЗИ на Гундяев!!! Тя оная НЯМА НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ТАЯ ДНЕШНАТА НА ПУТИН!!!

 63. 63 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Весело

  [quote#51:"Julian Mall"][/quote]

  Консулът е направил каквото трябва - в ден на национален траур в Турция да няма тържества по случая победата на РИ над ОИ. Малко не е възпитано да се правят такива неща.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Каквото повикало, такова се обадило. Помня че и при комунизма на всеки 3-ти март се споменаваха и другите участници в Освободителната война. Може и да има разлика във виждането на нашият президент и руския патриарх. Би следвало самият Президент да вземе отношение и да каже своето мнение. Но кой ще го остави да говори? Канонадата срещу Русия започва веднага. Всеобхватна и максимално мощна. От хора на които не им пука нито за войната нито за Освобождението. Единствената цел е да обругаят Освободителя и да се харесат на Биг Брадър. А реакцията на отсрещната страна каква може да е? Същата с обратен знак. Дневник добре ще направи да се разграничава от ортодоксални соросоиди.

 65. 65 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Весело

  Каквото повикало, такова се обадило. Помня че и при комунизма на всеки 3-ти март се споменаваха и другите участници в Освободителната война. Може и да има разлика във виждането на нашият президент и руския патриарх. Би следвало самият Президент да вземе отношение и да каже своето мнение. Но кой ще го остави да говори? Канонадата срещу Русия започва веднага. Всеобхватна и максимално мощна. От хора на които не им пука нито за войната нито за Освобождението. Единствената цел е да обругаят Освободителя и да се харесат на Биг Брадър. А реакцията на отсрещната страна каква може да е? Същата с обратен знак. Дневник добре ще направи да се разграничава от ортодоксални соросоиди.
  —цитат от коментар 64 на Judjuk


  Че те самите руснаци не са го оставили да говори, бре джанъм -снимат Патриархът как му шока канчето и после рязват лентата с отговора, че и го пускат филмчето в нета за всеобща радост на мужиците и родните каскети. Нали си е техен избранник, могат и да му се карат и в ефир , ако искат - той ще си мълчи - знае кой го избута до поста.

 66. 66 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Къде са патриотите от ВМРО и Атака да защитат българското достойство?Няма ги-продали са си душата!


  Патриот е – душа дава

  за наука, за свобода;

  но не свойта душа, братя,

  а душата на народа!

  И секиму добро струва,

  само, знайте, за парата,

  като човек – що да прави?

  продава си и душата.
  Хр.Ботев

 67. 67 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Бе на кой му пука за тоя руски кавал.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 68. 68 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 220 Неутрално

  140 години българите изразяват паметта и благодарността си чрез паметници, тържества, венци, речи, църковни служби, поклонения. Явно на ченгетата в Кремъл не им е достатъчно. Неблагодарни сме били. Не съм гласувал за Радев и честно казано нищо не съм очаквал и не очаквам от него в случая. Това му е над капацитета и извън мисията му. Съжалявам за злобната истерия показана в Русия. Най добре ще е в отговор, този който унизи нашата президентска институция и началника му да не се вястват в България. Неблагодарни сме, не ви щем.

 69. 69 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Пфу..
  Тони Николов ме накара да намразя.... арменците... :(
  Щото, Семьон Багдасаров - политик от "Справедлива Русия", бивш депутат от Думата и анализатор, близък до Кремъл(последното, а и предпоследното не е вярно) е арменец, роден в "Узбекской ССР", политически офицер, комуне завършено демек, от Красная армия...
  Разбира се, Багдасаров изпълнява същата функция там - на руската телевизия, каквато изпълнява в Дневник другаря Тони Николов. От една и съща школа са политработниците.
  Другари, ненавист е нужна.
  Ненавист.
  А "интелектуалци", като сиамските близнаци Багдасаров и Николов я доставят.
  Не мразя арменците.
  Пошегувах се. :)

  Ecrasez l’infâme
 70. 70 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Русото КГБ и поп-ченге тровят държавата ни.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  "Нали си е техен избранник, могат и да му се карат и в ефир , ако искат - той ще си мълчи - знае кой го избута до поста."
  До коментар [#65] от "limbize":

  Не е техен избранник а наш. Това че не го харесваш си е твой проблем. И аз не харесвах Плевнелиев. Но бъди коректен е не го подценявай. Той е Президентът на република България.

 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Разстроено

  [quote#51:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 63 на limbize
  Консулът е направил каквото трябва - в ден на национален траур в Турция да няма тържества по случая победата на РИ над ОИ. Малко не е възпитано да се правят такива неща. [/quote]
  И затова точно на Трети март трябваше да отдаваме почит на турските окупатори в Сирия. Днес в Сирия утре у нас и на никой това не му прави впечатление. Иначе сме големи герои в минало време как сме победили турците сами!

  До коментар [#63] от "limbize":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Омразата на руснаците към българите в последните 250 години започва още от времето на разгонената Екатерина, която не е считала българите за народ и даже за племе. Руснаците през цялата си история имат шовинистична, човеконенавистна политика към всички народи, които са им се изпречвали на имперския им път. Често те са прибягвали направо към етническо прочистване или подмяна на населението в цели региони. В този смисъл историята на Североизточна България е типичен пример за варварската политика на азиатците. През 1774 г. в Кючюк – Кайнарджа (Северна Добруджа), вече „освободила” българите, Екатерина II получава от Султана правото да покровителства християните в Отоманското царство. Веднага щом Екатерина става „покровителка на християните”, започва насилственото депортиране на българи в Бесарабия и въобще в Русия и импортиране на тяхно място на главно мюсюлмански цигани, черкези и прочие чергарстващи и катунарстващи елементи. Ако някой си мисли, че циганите в България били „древни” и „индийци”, които вървели с „прабългарите от Азия”, за да им подковават конете (Божидар Димитров и други от тоя сорт), трябва да си промени начина на мислене. След 1791 г. 360 хил. българи, по някои оценки над 500 хил., са депортирани главно насила, след като са им разрушени селата, а други подмамени с рубли от руските шпиони. Половината от тях измират на чуждата земя, другата полвина оцеляват и стават с много труд големи земевладелци -„кулаци”, ограбени и доведени до пълна мизерия от руските болшевики след войната. Раковски публикува във Франция статия, в която информира европейската общественост, че Русия подменя най-работливото и качествено християнско население на България с мюсюлманско, не ставащо за работа, а главно за грабеж и апелира Европа да спре тоя геноцид към българския народ. Това наистина променя отношението на Европа към българската съдба. Френският министър-председател Франсоа Гизо при крал Луи Филип „Гражданина” (дядото на Цар Фердинанд) изпраща крупния френски интелектуалец, икономист Жером-Адолф Бланки, който през 1841 г. издава книгата си „Пътуване из България”.

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Прекъсването на дипломатически отношения от Съединението до смъртта на Александър III е много важно за еманципацията на България от Русия.
  —цитат от коментар 38 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Според мен прекъсването на дипломатически и всякакви други отношения с русия, включващо национализация на всички руски имоти и бизнеси в България, е жизненонеобходимо за запазването на България като държава в момента.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 75 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Чудя се, нашите служби дали работят по тази хибридна постановка, защото не вярвам на руското огорчение. Не може факти от 140 години изведнъж така да разгневят Москва. Всичко е с цел – дали промяна на управлението ни, както намекват, или нещо друго, но при всички случаи това е намеса във вътрешните ни работи, и би трябвало специалните ни агенции (ДАР, ДАНС) да не спят, особено като се вижда, че се оказва и отвътре помощ на Кремъл за пъклените им планове.

 76. 76 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Гневно

  Изглежда, че посещението на злополучния патриарх успя да изпълни целта на занятието - да се унищи докрай доброто чувство на българите към руснаците - нещо което се стремяха да направят цели 45 години. И сега чакат някаква официална реакция от България, а защо не и някакви въображаеми репресии срещу руснаци, които живеят в България. За мен изказването на патриарха е координирано действие с някаква злокобна цел. И това го казвам аз, който се кълне, че няма конспирации, свеовни или кавито и да е било. Чудя се какво ще измислят сега. Никога не са обичали България. И пищят наляво и надясно, че и тях никой не ги обичал. Покажете ми една нация в бившия източен блок, която не е пострадала от Русия!

  А нашите политици трябва да покажат чудеса на търпение и въздаржание, защото всичко това беше провокация, пак повтарям , с някаква гадна цел. не че имат нужда от претекст. Защо Александър 3ти изпрати фрегатите до Варна? А какво търсеха руски войски в Добруджа през Първата Световна война? А защо Съветските войски налуха в България през септември 1944, когато доколкото знам в България вече не е имало немски войски, а и България е била поне формално във война с Германия? Май нямаше никакви поводи и в единия и в другия и в третия случай.

  А защо се месят в църковните работи на България и Македония?

  Отговорът е простичък - защото си милят, че могат.

 77. 77 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  то за руснаците не знам кой не е враг, а приятели въобще нямат ... с изклчение на двама-трима диктатори (но не и техните народи)

 78. 78 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Още Петър Велики е мечтал Русия да има достъп до Средиземноморието, така че по-скоро Руско-Турската война следва тази стратегия, а не говореното славянско братство и дружба. По онова време руските пристанища са били замръзнали през половината година.

 79. 79 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Весело

  [quote#72:"Julian Mall"][/quote]

  Някой да го е правил в България? Одрин не е в България. Или може би трябваше да цаним Джон Клийз да се превъплати отново в Базил Фолти, ама тоя път да бъзика турците , а не швабите.

 80. 80 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Станалото тази година около празнуването на 3 март, показва,че имаме нужда от нов Стефан Стамболов, който да спаси България. Русофилите с тяхното раболепие унищожават България.
  Националните предатели- русофили на подсъдимата скамейка.
  Времето ражда свойте герой.Новият Стефан Стамболов е някъде около нас.

 81. 81 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Разстроено

  До коментар [#79] от "limbize":
  Значи с това ще се утешаваме че още не сме почитали падналите турски войници в България. Бъди рахат, днес в Одрин утре и у нас! Пък вий се гордейте как сме натрили носа на патриарха и какви големи герои сме ама все в минало време. Чудя се как пък не се намери един да напусне тази срамна церемония. Турците с право се гаврят с нас с това "Браво комшу!" във вестниците! Тук турските кметове дори на пускат сирената за 2-ри юни а ние им стоим на крака на националният си празник. Ето това е позор ама за вас май не е!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 82. 82 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е храм-паметник, издигнат от целия български народ в памет на хилядите руски, български, украински, молдовски, финландски и румънски воини, паднали през 1877-1878 г. за освобождението на България от османско иго."

  Няма снишаване и принизяване, а нашето признание към бойците от няколко националности участвали във руско-турската война

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 83. 83 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 484 Неутрално

  браво на Тони Николов, много добре !

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 84. 84 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Бе на кой му пука за тоя руски кавал.
  —цитат от коментар 67 на Свинчуга


  Не сте прав, колега!
  Конкретната личност-кавал е без значение, разбира се,.. Тя може да се казва Гундяев, Лавров, Медведев или който и да е с подходящ за случая ранг.
  Обаче изцепката на кавала въобще не е самоволно хрумване, а както се вижда - част от по-голяма анти-българска кампания : очаквана, отразена от СМИтата, допълнена с дискусионни студия и т.н.
  Така, че за нас въпроса не е 'кой е Гундяев?' , а 'кой ни говори през устата на Гундяев?', и отговорът е съвсем очеваден.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 85. 85 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  Впрочем : впечатлен съм от форумната вата и искам да изтъкна техните героични усилия в самонаплюването.
  Такова интензивно и в същото време абсолютно безпочвено самонаплюване вероятно не се е случвало в България от времената на бае Тодар.
  Тъй де,... Когато батюшка-цар си направи гаргара с България откъм Босфора през декември 2014г, обявявайки потурчването на 'Ненужен поток' - тогава поне бяхме налапали кукичката 'транзитни такси' и теоретично можеше да има обосновка за самонаплюване за това как сме пропуснали възможност.
  Ама сега ??..
  Сега имаме един съвършено скалъпен проблем (на кои държави сме благодарни), основан на манипулативно тълкувание (народности -> държави) на една формулировка на нашата благодарност, която никога не е била променяна, от 1912г. стои изсечена на паметна плоча на 'Ал. Невски' на руски език и даже през соца, когато партията нямаше никакви скрупули да върти историята според нуждите - не е била променяна.
  Обясняват им хората, обосновават се ... В такъв ред са изброени ... В такъв контекст ... Царят, който ги пратил на война, ги отличил ...
  Но ватата : "Не!.. Щом главата на РПЦ ни е нахокал - значи ние не сме прави!" ... :-)))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 86. 86 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Имам едно национално-отговорно предложение :
  Да започнем да си честваме с подобаващо внимание августовската битка от Шипченската епопея (през август, разбира се), а не да се сещаме за Шипка на 3ти март, оставяйки руснаците да ползват паметника като декор за тяхната си пропаганда ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 87. 87 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#79] от "limbize":Значи с това ще се утешаваме че още не сме почитали падналите турски войници в България. Бъди рахат, днес в Одрин утре и у нас! Пък вий се гордейте как сме натрили носа на патриарха и какви големи герои сме ама все в минало време. Чудя се как пък не се намери един да напусне тази срамна церемония. Турците с право се гаврят с нас с това "Браво комшу!" във вестниците! Тук турските кметове дори на пускат сирената за 2-ри юни а ние им стоим на крака на националният си празник. Ето това е позор ама за вас май не е!
  —цитат от коментар 81 на Julian Mall


  Със сигурност някой пруски генерал на служба при Руския Император би напуснал споменатата протоколна среща, ако му се говори по подобен начин. Вие, като мъдър човек, как бихте разтълкували 3 минутната интерпретация на Източния въпрос и решаването му от руския патриарх? Това относно историческата еквилибристика на пишман дипломата - по съвместимост руски патриарх. Тук някой писа за скандала с Вартоломей - та за това и пишман дипломатът изчака да си тръгне за да "изтреска"тези мъдри слова.
  Относно комшиите - проява на лош вкус е в къщата на обесения да се говори за въже - явно сте фен на Базил Фолти.

 88. 88 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Имам едно национално-отговорно предложение : Да започнем да си честваме с подобаващо внимание августовската битка от Шипченската епопея (през август, разбира се), а не да се сещаме за Шипка на 3ти март, оставяйки руснаците да ползват паметника като декор за тяхната си пропаганда ...
  —цитат от коментар 86 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Шипка не е само българско опълчение, не е и 2-3 дни боеве.Гледката на горяща Стара Загора е помогнала, там да нямат избор всички.

 89. 89 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 483 Весело

  Впрочем : впечатлен съм от форумната вата и искам да изтъкна техните героични усилия в самонаплюването.Такова интензивно и в същото време абсолютно безпочвено самонаплюване вероятно не се е случвало в България от времената на бае Тодар. Тъй де,... Когато батюшка-цар си направи гаргара с България откъм Босфора през декември 2014г, обявявайки потурчването на 'Ненужен поток' - тогава поне бяхме налапали кукичката 'транзитни такси' и теоретично можеше да има обосновка за самонаплюване за това как сме пропуснали възможност.Ама сега ??..Сега имаме един съвършено скалъпен проблем (на кои държави сме благодарни), основан на манипулативно тълкувание (народности -> държави) на една формулировка на нашата благодарност, която никога не е била променяна, от 1912г. стои изсечена на паметна плоча на 'Ал. Невски' на руски език и даже през соца, когато партията нямаше никакви скрупули да върти историята според нуждите - не е била променяна.Обясняват им хората, обосновават се ... В такъв ред са изброени ... В такъв контекст ... Царят, който ги пратил на война, ги отличил ... Но ватата : "Не!.. Щом главата на РПЦ ни е нахокал - значи ние не сме прави!" ... :-)))
  —цитат от коментар 85 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Толкова и са разбрали за какво говори полковника, четох,четох, под три статии и като изгледах речта му - 99% от спорещите не са разбрали за какво иде реч.

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Дали след тези скандали на 3-ти март на нашите главочи няма да им уврат тиквите, че 3-ти март не е удачна дата за национален празник?

 91. 91 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Летеца президент бе свален най позорно от поп с милиарди долари и плитък ум насред столицата на Родината си без даже да направи опит за защита И . ПОЗОР , ПОЗОР , ПОЗОР !!!!!!!!! Оставка Летецо , ти не си никакъв президент и никакакъв генерал . Жалък си и ме е ГНУС , ГНУС, ГНУС от тебе и от тия които те направиха известен .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 92. 92 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тони Николов : "...Русия винаги е била разделителната линия в българската политика.... Защото какво толкова се случи на честванията на 3 март в България? Покрай историческите разминавания и покрай преподнесения ни имперски урок по горделивост стана ясно едно: ние сме (и винаги сме били) две различни култури. Затова и гледната ни точка към историята е по-различна....".
  Давам по горе цитатите на Тони Николов защото си мисля че това е есенцията (историческите факти са известни и трябва да се популяризират) която трябва да се набие в главите на русоробите, които продължават да се лигавят че сме били като един народ с пияниците.

 93. 93 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дали след тези скандали на 3-ти март на нашите главочи няма да им уврат тиквите, че 3-ти март не е удачна дата за национален празник?
  —цитат от коментар 90 на historama


  Не се надявайте. Чугун не увира. Необходима е много висока температура да се стопи и го излеем в пясъка на историята.

 94. 94 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Пиши сега един ферман до султана, че си огорчен от руснаците, авторе.Той ще вземе мерки бързо бързо.И ще възстанови положението отпреди 140 години, за да си доволен.Но го подпиши лично, ако обичаш.Колкото до българите - помнят.Няма нито нужда, нито смисъл, да се опитвате да им пренаписвате историята.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Кичашки, руска долна подлого! Как не те е срам да се наричаш българин?!

  No Pain No Gain
 95. 95 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Дали руския патриарх е ченге от КГБ или не е толкова наша работа. Доколкото помня обаче целия Св.Синод во главе с патриарха бяха осветени като служители от ДС, но за това Валери Симеонов си трае.
  —цитат от коментар 18 на krasi_99


  И какво значение има в случая? Българските ДС ченгета не са тропали по масата на ПутКин, на нашата маса тропа КаГеБееца.

  No Pain No Gain
 96. 96 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Пълна обърквация-единия генерал и другия генерал-да се чудиш кой на кого ще козирува.Единия маскиран като президент другия като поп.Смешници.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#25] от "Julian Mall":

  Посланието си го имаше и при социализма - през 1979-1989 съм работил като екскурзовод към Балкантурист и съм го прочитал на туристите десетки пъти!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#52] от "today":

  Семьон Багдасаров

  Большой русский патриот - даже арменската си фамилия - Багдасарян заменил с изконно руската Багдасаров!

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#92] от "pomnesht":

  ние сме (и винаги сме били) две различни култури.

  Тойнби, във "Философия на историята", правилно е забелязал, че източноевропейската цивилизация, оформила се на базата на провославието, съществува в два клона, два варианта - руски и балкански.

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3606 Весело

  До коментар [#73] от "GreenEyes":

  Че имало ли е през 1791 г. 360 хиляди българи въобще в Източна България - щото през 1831 всичките християни в Тракия и Мизия са към 1150 хиляди, а не всички те са били българи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK