В логиката на имперската традиция

Руският патриарх Кирил

© Анелия Николова

Руският патриарх КирилАко изчакаме да отминат възбудените коментари на разгневени "русофоби" и на огорчените "русофили" за изказването на руския патриарх Кирил на сбогуване, можем по-спокойно да разберем какво всъщност се е случило.


Първо и преди всичко, патриарх Кирил направи изказване с тон и патос, които са съвършено типични за руското великодържавно общуване с "по-низши" субекти...
Забравете, че в съзнанието на патриарха, на руските политици и чиновници съществува система на международните отношения, изградена върху суверенитета и самоопределението на отделните нации. В руското великодържавно съзнание международната система е - или трябва да бъде - йерархия от доказали могъществото си "велики сили", способни да сателитизират - да прибавят към "сферата си на влияние" тези по-малки (а дори и по-големи) народи, които се намират в тяхната териториална протяжност и властова проекция.


Още по-легитимен е властовият контрол на "великите сили" върху тези повече или по-малко съседни народи, които споделят обща религия, произход и културна идентичност. Затова патриарх Кирил счете за необходимо да ни припомни: Вие, българи, защо се самозабравихте отново - както през 1915 и през 1941 г.? Защо приехте временната слабост на руската империя през 90-те години за карт бланш отново да смените своите господари? Нима не знаете, че предателството на крепостните селяни и на крепостните народи се наказва с камшик? Засега - словесен камшик. Но не само... Ну, подождите!


В българския русофилски лагер няма несъгласие по същество с тази теза на патриарха. Русофилите се чувстват обидени от стила на изказването, който единствено считат за "обиден" спрямо ... не, не спрямо българската национална независимост, а спрямо техните топли чувства към Русия и нейната роля на регионален и евразийски господар.


Е-ех, днес и русофилите не са това, което бяха.


Един уважаващ себе си русофил трябва да познава достатъчно добре обекта на своето преклонение и да знае, че великодържавната култура на изказ не употребява уважителни и "лицемерни" форми на изказване по европейски образец, а върви с всичка сила по същество - така, както прави патриархът.


Да, разберете - патриарх Кирил просто се държа естествено. Това е тонът - друг няма. Друг тон може и да има, но той се практикува в общуване с Америка, Китай... Не с неблагодарни субекти на освобождаване и преподчинение в собствената имперска амбиция. Изводът - днешните русофили не познават Русия. Вече три поколения българи не са ходили, не са учили, не са опознали нрава и мирогледа на руското великодържавие. Затова между впрочем са и русофили - поради незнание. Ако прогледнат - може и да не останат русофили.


Така, както в българското Възраждане русофили са дядо Либен и хаджи Генчо, чийто мироглед трудно надраства родната им Копривщица и затова образът им за "дядо Иван" е твърде различен от този на хъшовете в Браила. Последните са учили и скитали из руската империя, изгонени са били от нея за непослушание и затова са тръгнали да правят национална революция, в която Русия няма място. "Ама ние го посрещнахме (патриарха) толкова топло, сърдечно, на колене...", чувам някой да изплаче. Това е ваше задължение, драги мои, да го посрещнете така. Как той ще ви отговори зависи от господарската му воля. Нямате право да изисквате - не сте му равни. Кой ви е виновен? Сами сте се поставили на колене?


Второ, макар че проблемът се набива на очи, никое политическо крило в България не желае да го постави прямо и открито - защо точно президентът Радев трябва да стане обект на великодържавното бичуване?


Нали той навсякъде, където отиде, повтаря неотклонно - Махнете санкциите срещу Русия! Нали издигналата го политическа сила вече 99 години играе ролята на основния инструмент на имперско проникване на Москва в България? Защо високият гост не си избра премиера Борисов за ответник на височайшия си гняв, а точно президента Радев? Неведоми са пътищата великодържавни, но нека все пак потърсим някаква логика зад всичко това.


Преди година лидерът на БСП Корнелия Нинова енергично отрече информацията за своя среща с ген. Решетников по време на пребиваването му у нас в хотела "Кристал Палас". Решетников се обиди. И даде интервю, в което каза неща, далеч излизащи от рамката на обикновена обида. Каза, че БСП е ненадежден приятел на Русия, че не познава Радев и не знае какво може да се очаква от него и - особено важно - че познава позициите на ГЕРБ и Бойко Борисов и ги смята за един по-добър партньор на Русия от тези на "Позитано". Дали този избор се диктува само от идеологически афинитет - Решетников е консерватор и монархист, забравил комунистическото си минало? Едва ли.


Истина е, че през последните десетилетия въпреки ярката си прокремълска реторика БСП е един все по-слаб и ненадежден партньор, който през 2013 г. дори открито бе заменен от по-надеждното ДПС като първа партия на властта. Не само на сълзи не вярва Москва, тя не вярва и на добри намерения - уважава само силата и държи сметка за изпълнение на поетите ангажименти.


Има и техническа причина за избора на Радев - новодошъл в политиката, пред обиграния и способен да излиза от конфузни ситуации Борисов. Казват, че на въпросната среща с патриарх Кирил в президентството е имало само руски камери за видеозапис. Впоследствие се оказа, че от българска страна дори стенограма не е водена. Международни срещи по този начин не се подготвят. Освен ако не искаш да останат в тайна.


Но ако Радев или неговите съветници са си правили илюзии, че подобно изказване на руския патриарх ще остане в тайна, значи наистина много лошо познават Русия. След завръщането на Кирил в Москва записът стана медиен хит в руските медии - но без отговора на българския президент, разбира се, какъвто и да е бил той.


Трето, от пропагандна гледна точка с оглед реакциите на руското обществено мнение конституционните пълномощия на българския президент и премиер са без значение.


Обикновеният руснак знае, че президентът е "по-главен" и затова е по-добре той да бъде нахокан. Особено ако премиерът все по-често говори за размразяване на АЕЦ "Белене", за "Южен поток" и свързания с него газов хъб "Балкан" - все проекти, които имат стойност, надхвърляща значително пропагандната...


Хибридните операции на днешното самодържавие следват логиката на една дълга и успешна имперска традиция, която днес служи за завръщане на Русия като "велика сила" особено в Източна Европа и на Балканите. Българските политици трябва да познават тази традиция, за да защитават националния интерес на България. Но най-важното дори не е в познанието на хибридната великодържавна методология. Най-важното е България да бъде управлявана от хора със собствено и с национално достойнство. С позиция, която принципно отхвърля и загърбва българския комплекс за малоценност спрямо Русия и по този начин е в състояние поне отчасти да обезсили кремълския комплекс за имперско превъзходство.


Коментарът е публикуван на страницата на политолога Огнян Минчев във "Фейсбук". "Дневник" го публикува със съгласието на автора


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 815 Неутрално

  РПЦ е руското МИД-2

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  "Кой ви е виновен? Сами сте се поставили на колене?"

  ПРЕВЪЗХОДНО КАЗАНО!

  Онази, която коленичи, за да целуне "патриаршеската" ръчица, НЯМА ПРАВО да изисква от съгражданите си да се отнасят с нея другояче, освен като със слугиня.

  Никой не е длъжен да те уважава повече, отколкото сам се уважаваш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Единственото, от което разбира Русия, е позицията на силата, господар и подчинен - това е и друго няма. Затова и изказването на Симеонов по повод назначения им патриарх, ще бъде разбрано правилно, и ще получи необходимото уважение.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Оставете ги да си плямпат, политиката е висше изкуство.
  Плюс това Кирил не е президент на Русия или високопоставен политик.
  Не се връзвайте на провокации.

 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Най-важното е България да бъде управлявана от хора със собствено и с национално достойнство. "
  Това е прекрасно , но дали българският народ го има това национално достойнство че да изберем сред редиците си лидери с подобни качества?Не съм оптимист.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Огнян Минчев е много прав както винаги, само това с разгневените русофоби в началото явно го е казал за "баланс". Като цяло на тези коментари не им се дава много гласност така или иначе, че да е нужно да се чака да отминават, че да правим спокоен анализ.

 7. 7 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 815 Любопитно

  До коментар [#4] от "НеКой":

  И си мислиш, че Кико прави нещо, без да е питал Вова?
  Не ме разсмивай!

  Да разлая троловете!!
 8. 8 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не съм съвсем съгласен с г-н Минчев. Много грубо е изработено и вреди на рубладжиите в България тази простотия на патриарх Кирил. Мисля, че е за вътрешна руска употреба. В Русия има избори, Путин трябва да ги спечели с традиционните 90+ процента или повече, а населението може би е склонно да му даде само 80+. И включва пропагандната машина - че Русия е велика, но останалите не я разбират, обиждат я и са неблагодарни. От Прага до Кабул са неблагодарни, мръсниците, през Ангола.
  В предаването, където оплюха България, се появи и Путин на следващия ден, за да обясни, че свят без Русия няма смисъл - без да споменава България. Ние бяхме нещо като загряваща група в тези избори на омразата.
  А защо точно България - ами защото ще им се размине. Колкото и храчат тук по лицата на верните си хора, те ще се избършат и ще кажат "дъжд вали". Ето Волен Сидеров.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Да сравним патриарх Кирил с папа Франциск! Според мен разликата е от небето до земята!

 10. По темата: Александър II Николаевич император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финланди е носител на Османски орден учреден от султан Абдул Азис. Как руснаците ще обяснят това?

  https://tr.wikipedia.org/wiki/Osmaniye_Nişanı

 11. 11 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Точно, ясно и категорично!

  Трябва да се прочете и разбере от повече хора, населяващи територията и все още живеещи с илюзиите и образа на добрия Дядо Иван!

 12. 12 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 267 Любопитно

  "Онази, която коленичи, за да целуне "патриаршеската" ръчица, .
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Абе нещо ми се губи госпожата на записа. Ясно че е била на колене, но къде? Може би под масата и затова патриархът сменя така рязко настроението си и от гняв преминава към милост.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Блестящ анализ на Огнян Минчев !
  РЕСПЕКТ !
  Ще си позволя да го поправя.
  В България НЯМА РУСОФИЛИ
  ИМА РУБЛОФИЛИ !!!!
  Тукашните ПУТИНИСТИ СА РУБЛОФИЛИ, а не са русофили !
  В първия момент в който ИЗРИТАТ ПУТИн и КГБейовете от властта, така наречените „русофили” ПЪРВИ ЩЕ ОБЛАЯТ тези, които дойдат след тях.
  Точно така както сега наричат „бандеровци” и „фашисти” УКРАИНЦИТЕ ИЗРИТАЛИ ПУТИнските марионетки от властта в Киев.
  Точно така, както сега облайват РУСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН !

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Всичко щеше да е наред и руснациите нямаше така да ръмжат ако селянина Радев имаше топки и беше отговорил достойно..
  Но няма..

 15. 15 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Весело

  Вече три поколения българи не са ходили, не са учили, не са опознали нрава и мирогледа на руското великодържавие. Затова, между впрочем са и русофили - поради незнание. Ако прогледнат - може и да не останат русофили.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Преговор с допълнение, от Дайнов :
  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/kak-da-se-darzhat-balgarskite-darzhavnitci-s-ruskite-savetat-na-evgen-676109.html

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  В исторически план, Русия е рекрутирала с подкупи прислуга с жалки и никакви качества и способности.
  Така е и сега.
  Без рублите и логистичната подкрепа на Москва тукашните РУБЛАДЖИИ са жалка картинка.
  Без ПУТИн в Русия те даже няма да са и „русофили” а БИВШИ ПУТИнски трольове !!!

 17. 17 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Абе нещо ми се губи госпожата на записа. Ясно че е била на колене, но къде? Може би под масата и затова патриархът сменя така рязко настроението си и от гняв преминава към милост.
  —цитат от коментар 12 на espresso


  Такава и е съдбата.

 18. 18 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Весело

  Ха кво стана бе негадяевци, гаДняевци, тъПняевци и полезни ид*оти? А? Освен за "някаква" биомаса "братушките" ви имат за абсолютно нищо!

  Имало едно време ссср...
 19. 19 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 739 Неутрално

  В обозримата история на източно азиатското образувание, наречено Русия, а преди това СССР, има само насилие и държане в подчинение. Съвременните кагебисти искат да се дрънчи на оръжие, защото нямат други средства - технологично необратимо изаставане, манталитет на велика нация от типа - на гол тумбак чифте пищови. На руснаците дет се вика им е "простено" - те просто са такива, но наште свиркаджии от правителството до президенството са подгънали крака и не смеят да гъкнат. Рефлекси от комунистическата епоха. Но с милиционери и комунисти на власт няма какво друго да се очаква. Колкото и да не ми е симпатичен, сал един Валери не стига в случая.
  На руснаците трябва да им се озъбиш, да им покажеш чувство на достойнство...
  За съжаление има твърде много фуражки в правителството, явно българята обичат зелените чорапи.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  България пред всичко друго

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И си мислиш, че Кико прави нещо, без да е питал Вова?Не ме разсмивай!
  —цитат от коментар 7 на lone_wolf

  Именно!!
  Трябва да му признаем на WСимеонов, че единствен от властимащите си позволи да покаже негативна реакция.
  Обаче какво всъщност ни каза WСимеонов?
  Атакува компроментираната личност на Гундяев.
  Само, че Гундяев не бе тук на частно посещение, че да се занимаваме с личността му.
  Гундяев беше официално изпратен от батюшка-цар като представител на руската държава за празника.
  Така, че реакцията на WCимеонов, колкото изглежда (достоен?) отговор на Гундяев, толкова е и отвличане на негативната реакция в обиденото българско общество от поръчителя-поканен , към извършителя-пристигнал.
  WСимеонов ще го призная за български патриот, когато отговори подобаващо на поръчителя.
  Дотогава си запазвам особено мнение за неговата реакция.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 22. 22 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  А американците как го начукаха на вагнеровци. Направо ги изпепелиха.
  И тръгнали за се подиграват с малка България.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Гневно

  За съжаление има много, за които думите на този, наречен Кирил" са като божии слова и са готови винаги , на всеки руснак, да целуват, примерно ръцете.

 24. 24 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4057 Неутрално


  Вентрология

  ПОП КИКИ само си отваря устата.

  Вместо него ГАВАРИТ ПУТИн

 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Нашите политици, особено русофилите, трябва да прочетат книжките на Дугин - гуруто на Путин. В едно изречение - силата на държавата се мери със силата на съседите и, слаби държави се поглъщат, достоен съсед на запад са само англосасите. Немците са приятели, украинци и поляци няма какво да се тръшкат и т.н.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Цитирам Огнян Минчев:

  - "Решетников каза, че БСП е ненадежден приятел на Русия, че не познава Радев и не знае какво може да се очаква от него и - особено важно - че познава позициите на ГЕРБ и Бойко Борисов и ги смята за един по-добър партньор на Русия от тези на "Позитано"".

  Нека нормалните хора запомнят това!
  За да не връзват на бокулизаческите простотии и лъжи!

  Запомнете го завинаги!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 27. Има една книга на Марко Марчевски Остров Тамбукту. В началото ясно е описано некадърното водене на Руско-турската война от 1877 – 1878 година. Вярно художествено, но показателно. И между другото това е най-некадърно водената война измежду 13 други войни с огромен брой жертви. А руския патриарх така се изхвърля все едно, че той е ходир да се бие?

  Жалка история.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Мисля че обръщаме прекалено много внимание на фигури от които реално нищо не зависи. Как беше, "цялата пара в свирката"? Едно третиране на руския църковник с доза безразличие би било добре за охлаждане на претенциите им.

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Много добра статия, браво на Минчев! Господарят дойде и нарита пудела си, защото не беше в настроение. Преди това пуделът се надуваше, пъчеше и сричаше високопарни и безсмислени клишета, сега е подвил опашка, наврял се е в миша дупка и не смее да се покаже. Хем ще му се смеят, хем пак ще го наритат.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Много добър текст!!!
  Колко хубаво щеше да бъде ако повече българи ползваха главите си не само за да си носят шапките, да се гримират или да си правят селфита...

 31. 31 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Русия лае безпомощно срещу всяка западна държава, така че защо България да е изключение. Ние, обаче, сме леко изненадани. Ще трябва да свикнем с мисълта, че само за няма и 30 години сме толкова напред и нагоре от изостаналата някъде в тъмните векове Русия, че вече даже и не ни разбират. Въпреки най-общата ни добронамереност.

  Поп кирчо действа отрезвяващо на наивността ни и ще има поне една полза. Ще променим датата на националния си празник и подобно на поп кирчовото безобразие няма да се повтори.

  14ти Април е прекрасна дата за истински, български национален празник. На тази дата през 1876 г. е открито първото ни Велико народно събрание, взело САМОСТОЯТЕЛНО решение за въоръжено въстание, Освобождение и възникване на ТРЕТАТА българска държава. Априлската саможертва доведе до капитулацията на Османската пред Руската империя и продължи през Съединението до Независимостта.

  На същата тази дата през 1205 г. Цар Калоян разби Латинската империя при Одрин и плени Балдуин I. Исторически навици...

  Navigare Necesse Est
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5588 Весело

  До коментар [#9] от "balkantourist":

  Е как ще сравниш руски полковник с аржентински футболен фен на Сан Лоренцо?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Да си признаем, в логиката на имперската традиция мястото ни е на употребяваните. Ние сме ширпотреба. И руските представители постигат целта си без особено усилие. При наличие на подлоги от най-висок ранг - лесни сме и сме беззъби. До следващия път. Само един Валери Симеонов ни изми очите. Да му се ненадява човек.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1158 Неутрално
 35. 35 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Кичашки, стига плямпа без да казваш нищо, руска подлого!

  No Pain No Gain
 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2655 Весело

  Струва ми се, че Симеонов беше казал за Кирил, че е Путин в расо. Така ли е, или това внушение ми е влязло някак в главата- не мога да намеря , къде съм го прочел...

 37. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 945 Неутрално

  За всички е ясно, че Радев е просто една решетникова боксова круша, която всеки може да използва, както намери за добре. И преднамереното КГБистко "огорчение" + истерясването Сидерово е най-малкото, което очаквах около отбелязването на тази вече компрометирана дата: 3 март. Някому може да се стори, че даже леко се отървахме , от незбежната кремълска инвазия!
  Но питам, дали зад този фонов шум, не се случва нещо много по-опасно? Например този светкавичен телефонен разговор Путин-Буйо, минал в сянка, не ни ли загробва с някакви уговорки за "Хъбалкан" или "Беллене"?

 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Вярвам на автора, че много хора считащи себе си за русофили се чувстват измамени.
  Това е наистина голяма услуга за България. Тези българи макар и с ограничени мисловни способности са наши съграждани.

  подпис
 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  Изчистени от излишни емоции, но много точни думи на Огнян Минчев!
  Допадна ми констатацията за нашенските безродници - "Затова между впрочем са и русофили - поради незнание. Ако прогледнат - може и да не останат русофили".

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 40. 40 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трябва ни ядрено оръжие или тези ще ни се месят до края на света.

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  ЗЗа комплексирана Расия най-важно е подчинението на малките и слабите!Дори към русорабите руските емисари се отнасят с презрение!Нормално за "нация"произлязла от калта,пустоща и вековната изостаналост!Защо не се зъбят така нагло на унгарци, чехи и поляци?Защото знаят какви псувни ще отнесат.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  До коментар [#40] от "johnniewalker":

  Друго си е, викаш, да бяхме като Северна Корея!
  Да ти идват на крака не патриарси, а президенти!

 43. 43 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Простащината е национална черта на руснака. Той разбира само от тояга.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Друго е да ти светне за "демокрацията и империята" преподавател по комунизъм над 120 кг. Някак става кристално ясно...:) Много елементарно, после народа ........такъв.
  Ако види смисъл в думите на Кирил .. " Без Българя, православието в Русия нямаше да се случи", значи нищо не е разбрал!! Тия приказки за народите участващи в армията ........са налагани от 4-5 години. При Роско ... Руско -турската война бе окупация, та .......на него ли да говори патриарха или може би на Буда ( той лъже за всичко ) В армията на имперска Русия има и хора от Казахстан , Армения , Грузия , Таджикистан , Азербайджан , Киргизстан ........тях защо ги забравяме ?:)) Русия (империята ) имала тайни интереси. Какво открие за войните !!! Аз знам само една война водена от "идеални интереси"- Троянската .

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  "Най-важното е България да бъде управлявана от хора със собствено и с национално достойнство. " Това е прекрасно , но дали българският народ го има това национално достойнство че да изберем сред редиците си лидери с подобни качества?Не съм оптимист.
  —цитат от коментар 5 на rwe33471675


  Липса на национално достойнство е да търпим двата мита в българската история, мита за турското робство и мита за освободителната мисия на деспотичната Руска империя. Тези два мита са наложени от руската пропаганда , която не е преставала в България през последните 200 години. Започва се с мита за дядо Иван , който щял да дойде да ни освободи. Унизително е да спорим дали сме били роби или не по време на османското владичество. Българинът никога не е бил роб в своята история с изключение на половин вековното руско робство през втората половина на ХХ век. Унизително е да вярваш , че Империята на злото , каквато винаги е била Русия от царско време е дошла на Балканите не да ни поробва , а да ни "освобождава".
  Така , че българският народ вследствие на руската пропаганда е изгубил националното си достойнство и затова избира русофили да го управляват, а русофилството винаги води до продажничество. В редките случаи , когато начело на държавата са ставали държавници с българско достойнство и мисъл за България, те са били обругавани, убивани или изхвърляни от властта. Такава е била съдбата на Стамболов в миналото, такава е на Костов в днешно време.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  Къде се загуби специалиста по църковни теми Калинчо Янакиев или има утвърден график по който всеки от противниците на руското православие ще подържа огъня на антируската истерия да не загасне!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  "Истина е, че през последните десетилетия въпреки ярката си прокремълска реторика БСП е един все по-слаб и ненадежден партньор, който през 2013 г. дори открито бе заменен от по-надеждното ДПС като първа партия на властта. Не само на сълзи не вярва Москва, тя не вярва и на добри намерения - уважава само силата и държи сметка за изпълнение на поетите ангажименти."

  Минчев и ти ли сериозно смяташ че ДПС се командва от Масква? Ами в момента вървял процес на обединение на турските, пардон според теб руските партии и той ли е иницииран от Путя щото ако е така наистина ще излезе че е най-влиятелният президент на света! Това е нещо невиждано муслими да работят за православна държава а не за майката - родина Турция?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Такава е истината, и никакви многополюсни помади не могат да разкрасят грозното лице на мАмашата на форумните (без)родници.

  На мМАмашата ви ушанки многополюсният свят е свят разделен на сфери на влияние в който ние, поради географското си разположение сме крепостни на северноазиатската кочина!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Весело

  Минчев и ти ли сериозно смяташ че ДПС се командва от Масква?
  —цитат от коментар 47 на Julian Mall


  Точно ДПС се командва от Москва, а НямаГазПром на няколко пъти ги спасява с пари след като се о.раха при Беров и Орешарски.

  И ДПС, и Атака са руски г.зомийници, колкото и странно и нелепо да звучи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Къде се загуби специалиста по църковни теми Калинчо Янакиев или има утвърден график по който всеки от противниците на руското православие ще подържа огъня на антируската истерия да не загасне!
  —цитат от коментар 46 на Julian Mall


  Няма антируска истерия в България. Има обида от унижението на което беше подложена България от поведението на руското ченге патриарх, който си позволи да чете конско на българския президент. Но тази обида могат да почувстват само свободните патриотично настроени българи, които обичат своята родина, а ти не си от тях. Твоята родина е Русия , не България.
  Има антибългарска истерия в Русия. Руснаците на най-различни нива изливат своята злоба към българите, презират ни, обиждат ни, но това теб като антибългарин не те засяга. 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Единственото, от което разбира Русия, е позицията на силата, господар и подчинен - това е и друго няма. Затова и изказването на Симеонов по повод назначения им патриарх, ще бъде разбрано правилно, и ще получи необходимото уважение.
  —цитат от коментар 3 на Индиана


  Симеонов със своето изказване зашлеви шамар на руснаците. Той така ги респектира и затова не го коментират. Вероятно руснаците го мразят , но по-добре да те мразят , отколкото да те презират , както презират Радев и останалите руски подлоги.

 53. 53 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Русия не е нормална държава като държавите от Запада, не е и нормална държава дори и като развиващите се държави. Дори и много по- многолюдни от нея, като например Индия са много по- модерни и съвременни държави. Русия е една империя отпреди 200-300 години още живееща във времената на клониализма. Която ще се промени тогава когато им откъснат пъпната връв с ресурсите, които са единственото нещо на този свят с което такава изгнила и западнала кочина би могла да съществува.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 54. 54 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Забравете, че в съзнанието на патриарха, на руските политици и чиновници съществува система на международните отношения, изградена върху суверенитета и самоопределението на отделните нации.
  Съвсем точно казано.
  Или с други думи за Русия времето е спряло някъде в 19 век.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  " Най-важното е България да бъде управлявана от хора със собствено и с национално достойнство."
  Обаче Стефан Стамболов отдавна го няма, няма го даже Иван Костов, в политиката искам да кажа.

 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  " Скандалът, породен от визитата на руския патриарх обаче, ще ускори планирания от вън разпад на т.нар. коалиция „Обединени патриоти“, а оттам и разпада в управляващата Коалиция. Руските актьори играят блестящо своите роли. Дори Валери Симеонов изглежда искрен с острата си атака срещу патриарх Кирил. Че става въпрос единствено за игра, го издават крайно обидните квалификации, чиято крайна цел е предизвикването на симетрично остра реакция от Волен Сидеров, който заговори не само за политическата, но и за физическата смърт на съратника си. Фалшив, или измислен, след този сценарий е невъзможно оставането на Симеонов и Сидеров съвместно в тази управленска конфигурация. Или Симеонов ще сдаде вицепремиерската си власт, или Волен Сидеров ще напусне „Обединени патриоти“, а оттам и управляващата Коалиция.
  Какво следва после? Вече го казахме – парламентарна и правителствена криза. Предсрочни избори и проруско управление, което ще ни се поднесе с идеологемата за „обединителния патриотизъм“ като симпатичното мастило на руските интереси в България. "
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/dost-opitvat-da-konstruirat-novo-prorusko-pravitelstvo-koeto-da-izvadi-stranata-ot-nato

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Весело

  Мисля че обръщаме прекалено много внимание на фигури от които реално нищо не зависи. Как беше, "цялата пара в свирката"? Едно третиране на руския църковник с доза безразличие би било добре за охлаждане на претенциите им.
  —цитат от коментар 28 на daskal1


  И Решетников е явно маргинален, нали? И Станишев, партийният ви шеф на русофилиата бе принуден да чака цели 48 часа за да благоволи да го приеме началника му. И не Путин, а Медведев. Не мога да си представя какви унижения сте способни да ви налагат началниците на вас, т.нар, русифилистичета.

  А за мАмашата ви явно има две състояния за поробените народи- врагове и крепостни. Е, нЕкой, като форумните (без)родници с желание биха се цанили за ибрици (партийни секретари).

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Огнян Минчев както винаги е много точен. Един от малцината който не изневери на онези които скачахме по площадите 1989г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  И ДПС, и Атака са руски г.зомийници, колкото и странно и нелепо да звучи!
  —цитат от коментар 49 на Realist

  Защо да е странно, това е факт който се знае от всеки с повече от две мозъчни гънки в главата.

  Тези партии бяха създадени за да се контролира етническата карта. Ако не вървяхме по Сценарият щяха да ги пуснат в действие и спретнат такива етнически конфликти че станалото в Югославия щеше цвете да ни изглежда. Но понеже кротко си вървяхме според режисурата ни се размина... засега.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 945 Неутрално

  quote#50:"tacheaux"][/quote]„
  Много точно! Но все пак един детайл!, не всички руснаци са замесени в тази гнусна антибългарска кампания.
  Всъщност, т.нар. РПЦърква е по-важното министерство на "внешних дел", отозирано според признанието на властта им, в тази мърсотия.
  Според мен дори, в момента в Русия, опозицията е по-изразена, отколкото в БГ.
  Така че си заслужава, ние да показваме своята непрестанна признателност, към потомците на всеки войник, погинал в онези 77-78 години за свобода в България. И така да държим вр ъзка с онези руснаци, които имат мозък в главите, и не се поддават на сталинската пропаганда...

 61. 61 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Весело

  Тези партии бяха създадени за да се контролира етническата карта. Ако не вървяхме по Сценарият щяха да ги пуснат в действие и спретнат такива етнически конфликти че станалото в Югославия щеше цвете да ни изглежда. Но понеже кротко си вървяхме според режисурата ни се размина... засега.
  —цитат от коментар 59 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Да, напълно точно, като се отчете каква рубладжийска помия изплува в Източна Украйна и Крим!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 62. 62 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#45] от "tacheaux":

  Че Русия не е дошла да ни освобождава е ясно.Те са следвали имперските си интереси и това личи ясно в първите десетилетия на новата държава.Предполагам че всички тези неща , които изброяваш са верни , но си мисля че има и нещо друго което ни пречи да се отърсим от комплексите си.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#60] от "1_april":
  "Така че си заслужава, ние да показваме своята непрестанна признателност, към потомците на всеки войник, погинал в онези 77-78 години за свобода в България. И така да държим вр ъзка с онези руснаци, които имат мозък в главите, и не се поддават на сталинската пропаганда..."

  Съжалявам , че трябва да ти противореча.
  Българинът не е длъжен никому , за да бъде признателен и най-малко може да дължи нещо на Русия , донесла толкова много беди на България. Отново робуваме на мита за освободителната мисия на Русия. За това , че Русия не е успяла да ни пороби ли трябва да сме признателни към нея?
  Относно опозицията в Русия , която ти считаш за свястна. Не е така , защото тя е също великоруска. Навални например одобрява анексията на Крим.
  Не отричам , че има свестни руснаци , които не са заразени от великоруски шовинизъм, но те са единици.


 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  В Русия всичко е едно От чистачката на тоалетните, до най-висшите държавни служители изпълняват само волята на батюшка Цар!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8281 Любопитно

  Както сами си пречим - никакви имперски интереси - не могат да ни попречат!

  [email protected]
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Весело

  Точно ДПС се командва от Москва
  —цитат от коментар 49 на Realist


  Чак сега взеха да ми се отварят очите защо видният богослов и безсребърник Данчо Цонев (Ментата) беше на първа линия в Александър Невски и не изпускаше и най-малкият жест от богослужението на полковника от КГБ и по съвместителство руски патриарх Гундяев, ами руският кагебешник му е предавал шифрована информация като Мата Хари!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Преподаватели по комунизъм и демокрация ........

 69. 69 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kami":

  Колко жестоко , ще пророня сълза ! За 10 години "заработихте" много в България от всякакви неприлични неща, трябва да се спортува.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Весело

  Защо да е странно, това е факт който се знае от всеки с повече от две мозъчни гънки в главата.

  Тези партии бяха създадени за да се контролира етническата карта. Ако не вървяхме по Сценарият щяха да ги пуснат в действие и спретнат такива етнически конфликти че станалото в Югославия щеше цвете да ни изглежда. Но понеже кротко си вървяхме според режисурата ни се размина... засега.
  —цитат от коментар 59 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Не знам колко мозъчни гънки има в главата ти но дали ще има или няма да има етнически конфликт се решава в Турция. Т.н. български етнически модел ги устройваше напълно защото означаваше пълзяща турцизация и икономическо подчинение на Турция особено в смесените райони. Когато са сигурни че няма да имат никакво сериозно противодействие ще повторят я кипърски, я югославски я сирийски сценарий а може и специален български да измислят, (този пожар в Хитрино хич не беше случаен)!
  До коментар [#59] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  "И Решетников е явно маргинален"
  Ами пенсионер е и оглавява монархически сдружение и не е на хранилка на чужда държава като Огито Минчев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  "Какво следва после? Вече го казахме – парламентарна и правителствена криза. Предсрочни избори и проруско управление, което ще ни се поднесе с идеологемата за „обединителния патриотизъм“ като симпатичното мастило на руските интереси в България. "

  Проруско в смисъл участието на ДПС-обединени плюс красиви и интелегентни??!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Весело

  "И Решетников е явно маргинален" Ами пенсионер е и оглавява монархически сдружение и не е на хранилка на чужда държава като Огито Минчев!
  —цитат от коментар 71 на Julian Mall


  Какъв пенсионер ушанка? Директор на РИСИ, уж независим институт, руско НГО, от вашите НГО-та, дето всички Българи ги знаем каво представляват, мижи да те лажем. На подчинението на ГРУ, СВР и ФСБ.

  Пратеник на Путин. Аре стига с лъжите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":

  Руснаците не презират Радев, така изглежда. Той е актьор, който безропотно изпълнява техния сценарий.

 75. 75 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#49] от "Realist":

  Имаше документ който показваше, че ДПС дава пари на Сидеров.

 76. 76 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Този път Минчев е на висота!
  Само от куртоазия е поспестил очевидната истина за демонстрираното имперско превъзходство. Това отношение на имперскко превъзходство не е патент само на руснаците, така с нас се държат и американците, и германците, и англичаните, и французите, и холандците, че даже и чехите.
  Следователно е крайно време да ни светне - НАЦИОНАЛНОТО НИ ДОСТОЙНСТВО ще бъде уважавано, когато престанем да ПЪЛЗИМ пред когото и да било. Като за начало да се спрат фобите и филите. И едните и другите са чужда пета колона!
  И разбира се, нужни са хора с национално достойнство, а не някакви взаимозаменяеми глобални граждани без род и отечество.
  !

 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  След всичко казано дотук липсват позициите на Борисов и Радев. Йотова е ясна, тя сигурно още е на колене... (с рокля на дантели)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Пардон, от къде ги изкопахте финландците, поляците, румънците и марсианците? Има една война и тя се казва Руско-турска освободителна. Няма финландско-турска, полско-турска и марсианско-турска. Точка. Царство България изгради паметници на признание към падналите за свободата ни. И паметника на Цар Александър Освободител ли искате да рушите? Какво сте се разпищяли за това, което Патриарх Кирил каза с пълно право? Какви финландци? Какви поляци? Какви румънци? Има един Цар Освободител и той се нарича Александър и паметникът му е на пъпа на София! Много унизително е да се пазарите за пролята кръв на наша територия, все едно, че това са краставици и домати! Четете Талев!

  Мърфи е оптимист!
 79. 79 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Весело

  Какъв пенсионер ушанка? Директор на РИСИ, уж независим институт, руско НГО, от вашите НГО-та, дето всички Българи ги знаем каво представляват, мижи да те лажем. На подчинението на ГРУ, СВР и ФСБ.
  —цитат от коментар 73 на Realist


  Не заема вече никаква държавна служба и е пенсионер. Председател е на монархическо сдружение "Двуглав орел". Или според теб той е някакъв Божидар Димитров който иска да прави Путя император?!
  До коментар [#73] от "Realist":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 80. 80 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#79] от "Julian Mall":

  Пенсионер? Нещо като вашите отпускари в Сирия и Украйна, които вие дрОгарЬО наричахте "опълченци".

  Хайде да не се правите на ударен с мокър парцал. Другарката ви Нинова поне има малко срама и отрече да се е срещала със пратеника на Путин, дегизиран като пенсионер.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":И си мислиш, че Кико прави нещо, без да е питал Вова?Не ме разсмивай!
  —цитат от коментар 7 на lone_wolf


  Специалитет на Вова е да кара поканените да го чакат. Правил го е със Станишев, преди това с Н. Михайлова. Направил го е дори с Х. Клинтън. Като резултат вече никой не го кани, малко са и тези, които желаят да го срещат (Баце, льотчика)

  Т.е Вова унижи България. И увеличи броя на необичащите Русия.
  По-важното е кога най-сетне ще ни узреят главите да определим като дата за националния ни празник 6-ти Септември!

 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  quote#50:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 60 на 1_april
  „Много точно! Но все пак един детайл!, не всички руснаци са замесени в тази гнусна антибългарска кампания. Всъщност, т.нар. РПЦърква е по-важното министерство на "внешних дел", отозирано според признанието на властта им, в тази мърсотия. Според мен дори, в момента в Русия, опозицията е по-изразена, отколкото в БГ. Така че си заслужава, ние да показваме своята непрестанна признателност, към потомците на всеки войник, погинал в онези 77-78 години за свобода в България. И така да държим вр ъзка с онези руснаци, които имат мозък в главите, и не се поддават на сталинската пропаганда...[/quote]
  Поне две възражения:
  1. Действително руската опозиция я има и е безстрашна, никак не е лесно в такава страна да си опозиция. ОБАЧЕ, тя е много малобройна, почти я няма, просто погледнете резултатите от изборите.
  2. Едва ли мнозина в Русия ще изтълкуват правилно нашата признателност.По-скоро обратното, като преклонената главица на роба е за тях, ще им вдъхне кураж на великоимперското самочувствие че те са правите. А то е дълбоко вкоренено в тях като народ, че това им се полага, че те са предопределени да са водач на всички славяни, дори на света, че имат особена мисия в този свят. Толкова дълбока е тази мистична вяра, че дори антикомунисти я изповядват, например Солженицин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Пардон, от къде ги изкопахте финландците, поляците, румънците и марсианците? Има една война и тя се казва Руско-турска освободителна.
  —цитат от коментар 78 на султана глаушева

  Този въпрос го задайте на цар Александър, защо ги е викал/наредил да участват във войната като тя е САМО Руско-турска?

  А доколко е "освободителна" или завоевателна с цел Проливите може и да поспорим. И като начало на разговора ето тази КАРТА как от едни миризливи блата край Москва миниатюрното Московско княжество става тази огромна държава. Все "освобождавайки" съседите си от държавите им.

  https://imgp.golos.io/0x0/http ://s008.radikal.ru/i306/1710/50/6baa5dc0f199.jpg

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Не знам колко мозъчни гънки има в главата ти но дали ще има или няма да има етнически конфликт се решава в Турция.
  —цитат от коментар 70 на Julian Mall


  Забравяш "дребничката" подробност, че Доган е ченге от ДС на който е изграждана "героична" биография с цел внедряване в Турция. И който ВИНАГИ досега е демонстрирал вярност към Русия, не към Турция. Общо известно е, че той е в конфликт с Турция. Дори специална реч имаше на която като главен повод за изпъждането на Местан посочи анти руската му позиция.

  Казаното напълно потвърждава тезата, че ДПС е създадено по нареждане на КГБ. За Атака няма какво и да говорим, те дори не се крият. И впрочем си работеха в прекрасен синхрон по времето на Орешарски което още веднъж доказва, че имат общ началник. Така че напразни са напъните ти да разиграеш етническата карта. Което не ти е за първи път.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#78] от "султана глаушева":

  Разбира се, че войната е руско-турска. Освен на Вас, на никой не му хрумва да я нарече масиано-турска. Войните, обаче, не се печелят от императори и не се печелят с прокламации. Печелят се от оделните войници и се плащат с цената на тяхната кръв и пот. Когато излезеш на бойното поле, не се биеш за императора, а за бойния другар до теб. Само той може да те запази жив и върне при семейството ти и за теб няма никакво значение, дали той е руснак, поляк, финландец, украинец или от любимите Ви марсианци, стига куршумите му да те опазят от куршумите на врага. Бих изброил поименно всеки отделен човек, който е оставил костите си по българските земи с искреното убеждение, че го прави, за да освободи от османско иго българския народ, но това е невъзможно. Да се правим, обаче, че всеки войник от руската имперска армия е руснак е абсурдно. Не можем да почетем саможертвата на нито един руснак, ако не почетем саможертвата на неговия боен другар от друга народност. Пък и как да поставим всички войници под общ знаменетел? Ако приемем, че щом е част от имперската армия, щом е изпратен да се бие по волята на императора, щом изпълнява заповеди на руското военно командване, щом генералът му е руснак, то и войникът е руснак, то тогава, какви са опълченците? И те ли са руснаци? Не, разбира се.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 87. 87 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  В първия абзац Огнян Минчев чудесно описва хъшовете от Браила и причината за тяхното русофобство.
  Аз не съм хъш, не съм и национален герой революционер (опазил ме Бог да се взема толкова на сериозно), но по същата причина съм русофоб. Скитал из оная дива територия (остатък от руската империя). Заради това съм русофоб. Познавам наглостта на онези необразовани народи живеещи на територията.

 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  "Забравяш "дребничката" подробност, че Доган е ченге от ДС на който е изграждана "героична" биография с цел внедряване в Турция. "

  Май стана обратното! Напълно легално турците си внедриха агента в българската държава! Всичко което е вършил Доган е било в полза на Турция от забраната да се погребват помаците с български имена до заплахите че ако някой пречи на турцизацията ще стане като в Югославия. Ако е имал някакви търкания с Турция това е за методите но не и за целите. В момента се обединяват с партията на Местан и това ли е по заповед на Масква?
  До коментар [#84] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Любопитно

  "какви са опълченците? И те ли са руснаци? Не, разбира се."

  Разбира се опълченците за част от императорската армия но с едно съществено допълнение те са там ДОБРОВОЛНО! Ако е имало полски, френски, английски или каквито и да е други доброволци редно е да се споменават отделно ама няма!
  До коментар [#86] от "russian78":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#89] от "Julian Mall":

  По-червена ли е кръвта на доброволците? По-бели ли са костите им? Възможно ли е да се биеш и да побеждаваш на сила, без да го искаш? Какво е обратното на доброволно? Насилствено, може би? На сила ли са били принудени останалите войници от имперската армия да се бият? Против волята си ли са дошли по нашите земи? Нима на 3 март празнуваме, насилтвеното закарване на заколение на едни руснаци, финландци, поляци, украинци в едни далечни земи, за да гинат за нечие освобождение? Не, разбира се - болшинството от тези хора искрено са вярвали, че помагат на братя по религия. Срамота е паметта на тези хора да се употребява за пропагандните цели на болни мозъци, мечтаещи за нови империи в XXI в. Срамота е саможертвата на загиналите да се неглижира в полза на болните амбиции на псевдо-императори. ... Питам Ви, но отговор не искам. Тези въпроси са само, за да илюстрират, колко безпочвена е тезата Ви.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#89] от "Julian Mall":По-червена ли е кръвта на доброволците? По-бели ли са костите им? Възможно ли е да се биеш и да побеждаваш на сила, без да го искаш? Какво е обратното на доброволно? Насилствено, може би? На сила ли са били принудени останалите войници от имперската армия да се бият? Против волята си ли са дошли по нашите земи? Нима на 3 март празнуваме, насилтвеното закарване на заколение на едни руснаци, финландци, поляци, украинци в едни далечни земи, за да гинат за нечие освобождение? Не, разбира се - болшинството от тези хора искрено са вярвали, че помагат на братя по религия. Срамота е паметта на тези хора да се употребява за пропагандните цели на болни мозъци, мечтаещи за нови империи в XXI в. Срамота е саможертвата на загиналите да се неглижира в полза на болните амбиции на псевдо-императори. ... Питам Ви, но отговор не искам. Тези въпроси са само, за да илюстрират, колко безпочвена е тезата Ви.
  —цитат от коментар 90 на russian78


  Едните са изпълнявали воинският си дълг, за отклонение от който има и наказания и това са азбучни истини а другите са дошли по зова на сърцето си! Затова и опълченците ни са само 7000 а пък армията ни после е 600 000!
  До коментар [#90] от "russian78":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  И все пак..какво правим с преподавателите по КОМУНИЗЪМ ???? Те са по виновни от хората по концлагери , защото се занимавали с промиване на мозъци :))

 93. 93 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Очевидно Българското Общество е недорасло. Да се обръща такова внимание на приказките на шефа на Руската Църква е голямо безумие. По подобен начин се държа и Вселенския патриарх - припомни ни грабежи на църковни реликвии в Гърция. И двамата, като ни мислят за такива - ами да не идват! Толкоз! България е такава, каквато е и няма да се промени скоро.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 94. 94 Профил на Petar Obretenov
  Petar Obretenov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#78] от "султана глаушева":


  До коментар [#78] от "султана глаушева":

  Султана, ограмоти се малко по история. Поне за румънците не може да се каже, че са воювали под скиптъра на руския император. А това е 40 000 армия, която е дала голям принос в боевете при Плевен и е дала 3 000 убити / В скоби: за благодарност руснаците и вземат Бесарабия с Молдова, а я възмездяват със северна Добруджа, която тогава румънците изобщо не са я искали. Искали са си МОЛДОВАТА, която наистина е тяха, а не северна Добруджа, която е пък люлката на българската държава. Чувала ли е т. нар. Султана за "ОНГЪЛА". Прочети малко проф. Петър Мутафчиев, бащата на Веара Мутафчиева/.

 95. 95 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 470 Весело

  С какъв ентусиазъм Минчев и Ко се включиха в информационната война на колективния Запад против "кървавия путински режим" с надеждата , че отново ще бъдат призовани , и обласкани от големите ПАРИ!

 96. 96 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 429 Неутрално

  хубава статия. само не съм съгласен, че добър тон може да има с америка и с китай. за америка - може би по-скоро да. но китай - това си е стара империя, която си говори с езика на силата с варварите винаги, абсолютно винаги.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 97. 97 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Пардон, от къде ги изкопахте финландците, поляците, румънците и марсианците? Има една война и тя се казва Руско-турска освободителна. Няма финландско-турска, полско-турска и марсианско-турска. Точка....едно, че това са краставици и домати! Четете Талев!
  —цитат от коментар 78 на султана глаушева

  Алоууу, ИТ специалистката от къро... Мотиката не е хай-тек...Правата лопата също! Простотиите, които пишеш четеш ли ги, след като ги надращиш. Хубаво нещо е демокрацията, дава възможност на всеки да се изока, дори на тези с двете специалности- които могат да копат, могат и да не копат. При социализъма друго беше, имаше ред- само тъпаците можеха да се изказват, а сега всеки, дори тези, които са прочели някоя и друга книга.

 98. 98 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Нужен ни е нов Стефан Стамболов, който да спаси България. Русофилите-национални предатели унищожават България. Преди 130 г. Великият държавник Стамболов ни показа как се отстояват интересите на България и какво се прави с предателите- русофили.

 99. 99 Профил на Българофил
  Българофил
  Рейтинг: 216 Неутрално

  След проруския преврат от 1886 г.и детронинето на Александър 1 Батемберг, председателят на народното събрание Стефан Стамболов организира заедно със Сава Муткуров - командир на пловдивския гарнизон успешен контрапреврат. Русофилите - национални предатели ,купени с рубли, организират бунтове. Метежите са унищожени. Ръководителите- рубладжии са хванати и дадени на съд.Осъдени на смърт и разстреляни. Тези които успяват да избягат се укриват в Русия.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Логика и традиция...

  Бившият Ссср разгроми Руската империя и църква,
  а остатъчни мародери влачат дивиденти
  от всичкото наследство.

  Анатема.

  "В логиката на имперската традиция"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK