Соломоновите решения на управляващите

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовКоментарът е от бюлетина на Института за пазарна икономика /И.П.И/


Съществува ясна, доказана с вековете причина за разделението на властта, а именно – избягване на концентрация на твърде много власт. Причината е, че "властта има склонността да корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно" (Думите са на лорд Актън (1834–1902), макар да не е първият, който изразява подобна позиция - бел. авт.).

По същата логика през годините редица институции като централни банки, пенсионни и здравни фондове, регулатори и т.н. получават независимост от управляващите заради честото вмешателство на политици в тяхната дейност с пагубни последствия. През последните години обаче в много страни, сред които и България, се наблюдава прикрито движение в обратната посока.
Ако разгледаме някои от по-нашумелите въпроси през последния месец, излиза, че почти всичко се решава с участието на премиера. Такива например включват:


- решението на Министерския съвет за промяна в плана за управление на Природен парк "Пирин";
- спасяването на двете лъвчета от Разград и изпращането им в специализиран център в Холандия;


- подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2018 г. между Националната здравноосигурителна каса и съюзите на лекарите и зъболекарите в България;


- продажбата на българските активи на чешката "ЧЕЗ груп" на българската "Инерком груп", която се оказа невъзможна без държавното участие в нея.


На пръв поглед събитията не са свързани, освен че всяко едно от тях предизвика сериозна обществена реакция, която беше използвана като повод от премиера, за да се намеси като спасител от последна инстанция.


След премиерската намеса обикновено се постига своеобразно Соломоново решение
и всички заживяват дълго и щастливо освен институцията, отговорна за казуса – Министерството на околната среда и водите в първите два казуса, министерствата на финансите и здравеопазването в третия и Комисията за финансов надзор и Комисията за енергийно и водно регулиране в четвъртия.


Какво пък толкова, ще кажете вие, нали проблемите се решават? Да, намира се решение, но то е политическо решение на политически създаден проблем. Първопричината за гореописаните казуси, а и на редица други, не е конкретното предложение на една или друга институция, а липсата на доверие, че съответната институция работи в интереса на обществото. Например:


- протестите срещу правителственото решение за Пирин се коренят в опасения, че нито то, нито законовите изисквания ще се спазват;


- напрежението около подписването на НРД за 2018 г. се дължи на това, че допълнителни средства за тази година са предвидени, но в последния момент надзорният съвет на касата отхвърля решението с три гласа "за" и петима "въздържал се" (все още няма стенограма от гласуването);


- напрежението около покупката на ЧЕЗ се нагнетява чрез подхранване на страховете, че новият собственик може да прави каквото си поиска, включително да "спре тока", а регулаторите са безучастни наблюдатели.


Това е резултатът от дългогодишни слабости в работата на институциите
в унисон с целенасочена политика на дискредитирането им и концентриране на все повече власт в премиера, независимо дали се прави чрез назначаване на хора със съмнителна компетенция и репутация, дали чрез директно вмешателство в работата им, или чрез цялостно пренебрегване на ролята им. Вследствие на това или работата на институциите започва да понакуцва, или просто изглежда така, но крайният резултат е един и същ - решенията се взимат еднолично от самия премиер. По този начин лека-полека обществото започва да вярва все по-малко на тези институции и все повече да разчита на решения от последна инстанция, докато всички проблеми не започнат да се решават по този начин.


Този тертип на ръчно управление обезсмисля не само съществуването на независими регулатори и ресорни министерства, но и законодателната и нормативната уредба.
През последните седмици, а и не само, сме свидетели на казуистични законодателни предложения като разширяване на правомощията на КЕВР или изменения на понятието "неизбежна отбрана" (което отново е по заръка на премиера). Въпреки че решението на почти всеки проблем в България се търси в законодателни промени, те са безсмислени, ако след това или институциите не спазват законите, или обществото не вярва, че го правят.


Така лека-полека се отдалечаваме от постиженията на държавното управление от последните векове и се връщаме към Соломоновите времена, когато царят е изслушвал проблемите на поданиците си и с помощта на умения, мъдрост и знание е намирал решение, което да е угодно на всички. Оказва се, че намесата на премиера буквално може да спасява животи, какъвто е примерът с умъртвените наскоро птици от Българската агенция по безопасност на храните. Ако въпросът беше отнесен до неговото внимание навреме, това можеше да бъде предотвратено, но в своето късогледство софийският зоопарк тръгва по каналния ред и се обръща към Административен съд – София. Така птиците са умъртвени, а двете лъвчета Масуд и Терез са вече в Холандия.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Любопитно

  Съществува ясна, доказана с вековете причина за разделението на властта, а именно – избягване на концентрация на твърде много власт.
  ----------------
  Още първото изречение не е вярно - защото не казва че съществува и ясна, доказана с вековете обратна теза, че концентрация на твърде много власт е следствие от нежеланието на останалата част от обществото да поеме отговорност за част от властта и концентрация на твърде много власт води до абсолютно отказване за лични облаги все в името на отговорността в упражняването на тази власт !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Сравнението е изключително нескопосано! Цар Соломон е бил умен и мъдър управник,за разлика от Борисов,който мисли САМО и ЕДИНСТВЕНО като мафиот - как да откраднем едни пари!

  П.П.

  Едно от най-разпространените имена сред евреите е Соломон.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Стайков май се опитва да ни каже, че КЕВР от правителствена структура е станала орган на НС по време на тройната на ОФ-то на Станишев, пък сега ББ се опитва да си я приватизира... Да, ама не. Наопъки е. По това от край време се познава агитпропа на комунетата.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Цялата статия е една пълна глупост!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Ръчно управление ... Като в Русия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3070

  Ама как така бае ви Калоян Стайков е пропуснал Истанбулската таквозто де! 👻😈👺

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3603 Весело

  Соломоновите решения на управляващите"
  и канските опити на "свободното слово"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  По повод "Реформатори и Витков: Лидери на властта, разграничете се от Сидеров" мислещите могат да избират:
  "Атанасов и Малинов имат различни виждания по отношение на бъдещите партньори на ДСБ.
  "Не трябва да имаме никакви комуникации с такива партии, които се отнасят към ГЕРБ като към сателити", заяви Атанасов. Той разделя останалите политически сили на противници и конкуренти като смята, че ДСБ първо трябва да изясни отношението си към конкурентите, защото именно от тях са дошли най-големите удари за ДСБ.
  Според Малинов ДСБ има проблем с понятията конкурент и противник, и много често бърка конкурента с противника. "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов."
  Заформя се коалиция РБ-2 и НФСБ заедно с мислещи като Москов, Малинов и Плевнелиев, която обира интереса на хората. Те видимо са конкуренти с ГЕРБ по отношението си към путинките у нас. Различават се от ГЕРБ по мястото и ролята на КЕВР и ДАНС в сделки като "Гинка", която пък Р.Овч припозна като тимаджийска. ББ съжалява за отпадането от дебата на социалдемократите, и с право. Търсят се социал демократи, които не са путинки.

  п.с. Източници:
  https://clubz.bg/65221-reformatori_i_vitkov_lideri_na_vlastta_razgranichete_se_ot_siderov
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Ако живея добре и жизнения ми стандарт е такьв че да ми позволява да се храня нормално,да издьржам и да се грижа за семейството ми,да си отглеждам и образовам децата в най-престижните университети,да си позволявам да ходя на почивка кьдето ми хареса по света и да могат да ме лекуват с най-сьвременните медикаменти В най-добрите клиники...изобщо не ми пука дали ще ме управляват еднолично или двулично!

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 346 Весело

  Премиерът в България решава всичко - от всичко в собствената си партия, през всички държавни назначения, всички съдебни и прокурорски назначения, през уж „независимите” регулатори, та накрая и КОЙ бизнес ще се издигне с държавна подкрепа и кой бизнес ще бъде потопен с държавен натиск....

  Каква независимост, какво разделение на властите .... Тези думи в България се ползват, за да се прикрие отговорност на същия премиер.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Освен мъдростта на цар Соломон до нас са дошли и истории и за други велики хора като тая как Александър Македонски е развързал секретния гордиев възел и притчата за Колумбовото яйце на Христофор Колумб.

 12. 12 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#9] от "uhl23528019":

  Суадитска арабия отговаря на голяма част от изискванията Ви.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Единственото, с което съм съгласен - с намека, че в действителност Соломон е бил рядък кретен.
  А, и с фразата за развращаващата власт - с малката поправка, че всяка власт развращава абсолютно.
  Другото са манипулации (по-лошто от глупости)

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  До голяма степен това нежелание е мотивирано от бухалките на мутрите и палките на полицаите.

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Е то и народа не знае какво иска, па какво остава за премиера му. :)

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2045 Весело

  Цитат:"Съществува ясна, доказана с вековете причина за разделението на властта, а именно – избягване на концентрация на твърде много власт. Причината е, че "властта има склонността да корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно" "

  Това пише ли го във "Винету"?
  Щото, Великият Управник, няма време да чете и други "мъдри" книги! Той в момента е в амплоато на Велик Дипломат и Учител на другите "прости".

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#12] от "ilinko":
  А на вас това "разделение на властите" харесва ли ви?
  Нима не виждате,че вече си ПРОСИМ ИНВЕСТИТОРИ именно от Катар,Саудитска арабия и т.н.
  Мислите ли че в Катар и Сауфитска арабия ще тьрпят като оФце толкова много мушенници да им мьтят водата 30 години?

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Весело

  Защото не е важно как искаш да живееш,а дали можеш да живееш СЕГА както искаш!

 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Е как бе без Боко нищо не става, той огрява навсякъде !!!

 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Като гледам новинарския поток от страната на свободата,няма ден в който Тръмп да не присъства в челните заглавия.
  Хайде сополанковците да спрат да ни учат,че колективната безотговорност е най-добре за България.

 21. 21 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не е решил никакви проблеми, само замазва, неуспешно, институционалния разпад и социалната аномия.

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "- протестите срещу правителственото решение за Пирин се коренят в опасения, че нито то, нито законовите изисквания ще се спазват;"

  Абсолютна лъжа.Природозащитниците бяха поканени да участват за да бъдат гарант,че законовите изисквания ще се спазват(както впрочем е в цял свят).Те отказаха и още преди да се вземе решението излязоха да протест.Това е най-висшата форма на дебелизъм и доказателство за обслужване на чужди интереси.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4339 Неутрално

  Соломон, последна инстанция, панацея – всичко това е Бойко за хора, които как да убедим, че да си държава от ЕС, не е просто келепир, а че трябва да станем държава с работещи институции и с истинско разделение на властите. А това са най-активните хора на изборите, от тях зависи как да се развива държавата ни. За съжаление те си знаят Бойко или Господари на ефира, дори тел.112 не им вдъхва достатъчно доверие, за да разчитат на него.

 24. 24 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 551 Любопитно

  "Ако разгледаме някои от по-нашумелите въпроси през последния месец, излиза, че почти всичко се решава с участието на премиера."

  Ами нали затова е премиер-министър - него го избира народното събрание да управлява, той е главният "мениджър" в държавата. Ако не Премиерът, кой тогава да взима решенията - някой висш функционер от ИПИ или някое друго НПО, така ли?

 25. 25 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Къде е Соломон, къде е Борисов. Към 20 века разлика. Дали има разлика в богатството им - тук вече не съм сигурен. Първият е бил цар и богатството му е било по право, вторият се прави на цар и богатството му е прикрито и обвито със слухове. Чувал съм за соломоновски решения и от този израз изтича мъдрост, чувал съм и за борисовска работа, но от този израз изтича обратното на мъдрост. Първият е последният от тримата царе на обединеното Еврейско царство, вторият е последният министър-председател на държава в небивал демографски колапс. При първият Древен Израел достига най-голямата си военна сила, при втория патриотично ще замълча.

 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#3] от "plebs":
  „Стайков май се опитва да ни каже, че КЕВР от правителствена структура е станала орган на НС по време на тройната на ОФ-то на Станишев, пък сега ББ се опитва да си я приватизира... Да, ама не. Наопъки е. По това от край време се познава агитпропа на комунетата.”

  Плебс, имате принципен проблем с понятията. Бъркате парламент с парламентаризъм и поради това стигате до безсмислени изводи.

  В парламента най-голямата партия и управляващи са ГЕРБ начело с лидер Бойко Борисов. Правителството е на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Какво практическо значение има дали „независимото” КЕВР е зависимо от Борисов като партиен лидер на ГЕРБ или Борисов като премиер. Същото е за всички други уж „независими” органи:
  -Новата комисия за борба с корупцията - шеф кандидата на ГЕРБ Георгиев - казал преди месеци, че негов работодател е Борисов;
  -КЗК - майката на депутат от ГЕРБ;
  - ВСС - парламентарни кандидати на ГЕРБ;
  - държавна Българска банка за развитие - Мавродиев, човек на Пеевски и ГЕРБ.
  Мога да продължа и да стигна и до Гинка от Пазарджик, пак кандидата на Борисов...


 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  1 . Някога , преди Джон Лок, Монтескьо и другите,
  Кралят пишел Закона /наследени или писани от съветниците му / .
  Кралят те съдел / негов съд /, ако ги го нарушиш,
  и накрая Кралят / неговият човек / , ти отрязва главата /изпълнение на наказанието / ...:))
  Между другото и той , Кралят - царят - те и УПРАВЛЯВАЛ..:)) Имаме трите власти , налице ...Все негови ...:))
  Даже и ако някой убие елен в горите на краля - ЦЯЛОТО село подлежало на наказание..:)) /колективната отговорност / ..
  Всичко принадлежало на краля - земи, гори, къщата ти и т.н...
  Ако някой НЕ знае, защо е започнало и заселването на Америка и разни други 'неща "- да го знае ...Затова ...:))

  BIG AL
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  1 . Някога , преди Джон Лок, Монтескьо и другите,
  Кралят пишел Закона /наследени или писани от съветниците му / .
  Кралят те съдел / негов съд /, ако ги го нарушиш,
  и накрая Кралят / неговият човек / , ти отрязва главата /изпълнение на наказанието / ...:))
  Между другото и той , Кралят - царят - те и УПРАВЛЯВАЛ..:)) Имаме трите власти , налице ...Все негови ...:))
  Даже и ако някой убие елен в горите на краля - ЦЯЛОТО село подлежало на наказание..:)) /колективната отговорност / ..
  Всичко принадлежало на краля - земи, гори, къщата ти и т.н...
  Ако някой НЕ знае, защо е започнало и заселването на Америка и разни други 'неща "- да го знае ...Затова ...:))

  BIG AL
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  2. Обаче, повече от 100 години СЛЕД Френската революция, една банда - имало и мечтатели там - започнала да се бори за комунизЪма - и даже взела властта в расия ..
  И се ВЪРНАЛО единоначалието в стария си вид - под формата на вождове, генерални секретари и т.н...
  Имало и полезни глупаци, на които им харесвало ,това ..:)

  Та, нашият проблем, стигаме и до него- е навикът, традицията,манията , самозабравянето, грандоманията ,наследството от комунизЪма / ДС, КГБ, Симеоново, БКП,сталин , брежнев , берия и т.н. / ,
  ОТНОВО да пробива , малко завоалирано и в днешни дни и у нас , и по света ::)
  От кого се е УЧИЛ Боко, какво е работил ,, чии наследник е ,,има ли примера с Путин , ограничен УМ ли е , комбинатор ли е- с хора в другите власти , и т.н....Голяма тема ..::)))
  КАКВО очаквате от аборигени , дори в 21- вия век ??
  Ами държава , наподобяваща комуно- модел или още по стар- кралския -от преди векове или СИК, или ДС-БКП, или КГБ - дори в духовенството и т.н...:))
  Има ли изненадани ??? :))))

  BIG AL
 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  2. Обаче, повече от 100 години СЛЕД Френската революция, една банда - имало и мечтатели там - започнала да се бори за комунизЪма - и даже взела властта в расия ..
  И се ВЪРНАЛО единоначалието в стария си вид - под формата на вождове, генерални секретари и т.н...
  Имало и полезни глупаци, на които им харесвало ,това ..:)

  Та, нашият проблем, стигаме и до него- е навикът, традицията,манията , самозабравянето, грандоманията ,наследството от комунизЪма / ДС, КГБ, Симеоново, БКП,сталин , брежнев , берия и т.н. / ,
  ОТНОВО да пробива , малко завоалирано и в днешни дни и у нас , и по света ::)
  От кого се е УЧИЛ Боко, какво е работил ,, чии наследник е ,,има ли примера с Путин , ограничен УМ ли е , комбинатор ли е- с хора в другите власти , и т.н....Голяма тема ..::)))
  КАКВО очаквате от аборигени , дори в 21- вия век ??
  Ами държава , наподобяваща комуно- модел или още по стар- кралския -от преди векове или СИК, или ДС-БКП, или КГБ - дори в духовенството и т.н...:))
  Има ли изненадани ??? :))))

  BIG AL
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8791 Неутрално

  Борисов съзнателно разби институциите, за да може той да решава всичко. Обаче, когато стане гаф, не без негово участие, вината винаги е у някой друг.

 32. 32 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 917 Неутрално

  След като си поживяхме 35 години под диктатурата на бай ви Тошо, защо да не поживеем и под диктатурата на Рапона, за когото шутът от Правец е патрон, ментор и кумир.
  Само дано да не е 35 години, а да се събудим по-рано.
  Преди окончателно мафията да ни е унищожила като мислещи хора.

 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#9] от "uhl23528019":

  Не , не си прав , защото в един МОМЕНТ, ВСИЧКО което си описал , МОЖЕ да ти БЪДЕ отнето- еднолично ,от НЯКОЙ ...:)))- без Съд, Права на човека и т.н...:))
  А тогав ще е и късно - да си го вземеш обратно ...:))
  Няма да можеш ...:)))

  BIG AL
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Изобщо младите да се замислят на АПОЛИТИЧНОСТТА , която ги е завлядяла ..
  Всичко е политика - права , икономика, власт, личен живот и т.н..
  Когато всико зависи от един или ограничен кръг- банда , то тогава НЕ трябва да си аполитичен,
  защото за един миг, за един ДЕН -можеш да заминеш, да загубиш ВСИЧКО , за което си работил, мечтал и т.н...:)))
  А това , в 21-вия век - НЕ трябва да бъде така ...:))

  BIG AL
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6692 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  Никой не е разбил институциите, ами самите институции се деинституциализираха с колективна безотговорност, прехвърляне на отговорност, дребно интересчийство и най-вече с тотална безнаказаност !

  karabastun1@abv.bg
 36. 36 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Соломоновите решения на управляващите"и канските опити на "свободното слово"
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Дери бейчо , мръсник беше и такъв ще се запишеш в анала . За какво ''свободно слово'' плямпаш като при теб всичко е ''Малчат не разсуждат '' Утрепка комунистическа .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#33] от "BIG AL":
  Дали изобщо си наясно колко са ни отнели за тези 30 години СЬС СЬД!

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#34] от "BIG AL":
  Аполотичност ли? Аз вече сьм на 43 и сьм сигурна че онези там 240 не знаят какво значи тази дума!
  Бас ловя.

 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#9] от "uhl23528019":

  Всичко описано от теб става само в демократична държава със силни институции

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#34] от "BIG AL":


  Исках да кажа че не знаят думата"политик" какво е.Извинявам се за грешката!

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs...Плебс, имате принципен проблем с понятията. Бъркате парламент с парламентаризъм и поради това стигате до безсмислени изводи.В парламента най-голямата партия и управляващи са ГЕРБ начело с лидер Бойко Борисов. Правителството е на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Какво практическо значение има дали „независимото” КЕВР е зависимо от Борисов като партиен лидер на ГЕРБ или Борисов като премиер. Същото е за всички други уж „независими” органи:-Новата комисия за борба с корупцията - шеф кандидата на ГЕРБ Георгиев - казал преди месеци, че негов работодател е Борисов...
  —цитат от коментар 26 на iceman_bg


  До коментар [#26] от "iceman_bg":

  Редактирано: В парламента най-голямата партия е управляваща. Правителството е на най-голямата партия/коалиция - тройната на Станишев/. Какво практическо значение има дали „независимото” КЕВР е зависимо от Правителството, или от мнозинството в НС, което го избира.
  - Това е факт още от Филип Димитров. На който не му харесва, да търси начин да не се гласува за листи, спуснати от централите на партиите. Такъв механизъм са мажоритарните избори, но партийците категорично отказват да ги въведат. Мажоритарни избори не са кастинга, който Слави прави. Това е подигравка с идеята. Мажоритарни избори са варненските социалисти да могат да направят своя номинация за депутат и да се борят за нея, а не да се стига до "Варненски социалисти с „кърваво писмо” до Нинова, искат отстраняване на Борислав Гуцанов".
  Прекъсване на връзката между най-голямата партия/коалиция и правителство може да се постигне с преки избори на правителство. Така ще се стигне САМО до предварителни управляващи коалиции.
  За шефа на КОНПИ най-впечатляващо беше едноговоренето на Нинова и петте партии. а иначе ръководството на КОНПИ за пръв път се избира от НС, като в случая май имаше подкрепата и на ДПС.

 42. 42 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 225 Гневно

  Плоски, простовати, безидейно-реактивно-пасивно-неадекватни действия, работа на парче, на отзив, на потушаване на нечие частично недоволство, пълно отсъствие на стратегическа мисъл и визия, пълен аматьорски зкурвен пропадляк !

 43. 43 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#37] от "uhl23528019":

  Дали изобщо си наясно колко са ни отнели за тези 30 години СЬС СЬД..::)
  ................................................
  Ами , нали за това става дума ..:))
  Три месеца СЛЕД Конституцията , съдиите , НАСЛЕДЕНИ от БКП - станаха "вечни " .., несменяеми ...
  После дойдоха децата им или "ТИ си го ИЗБРА "- и получихме "независимо Правосъдие " ..:))
  Сега има някакви проблясъци за независимост на Съд. власт- след 30 години !!??, но веднага се опитват да ги ПАРИРАТ- боковци, цаци , пеевски и сие ...:))-БКП- "нишката" ...
  Нямаше лустрация, имаме потомствена червена номеклатура в съда, родствена , други се продадоха и ...така , с "независимата " съдебна власт ...А специално за прокуратурата- да не говорим, не ми се и пише днес...:))
  Довечера - повече, че си имам работа, а и не ми прехвърлят , бавят ги нещо - мангизите , с коити ни "купуват ", сорос, империализЪма, американците и т.н..:))))

  BIG AL
 44. 44 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  Преди време Радан Кънев беше определил управлението на държавата като парламентарна монархия с център Банкя и статията на Калоян Стайков е още едно доказателство за това. Към примерите, че "почти всичко се решава с участието на премиера" може да се добави и едно трагикомично изказване на Боби Михайлов, който заявява, че ще организира обща среща на премиера с шефове на клубовете, на която те трябва да обещаят, че няма да оказват влияние на съдиите...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#43] от "BIG AL":
  Толкова добре те разбирам.А от опит ще ти кажа че знам как работи и прокуратурата...

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7395 Неутрално

  ББ създава проблемите и после "интелигентно" ги разрешава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо обиждате цар Соломон? Той е бил велик владетел , а нашичкият най много да е имал връзка с някоя от Соломоновите наследници и да са го вкарали в играта да им служи.

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "cintaksis":

  Изобщо съществувал ли е този Соломон?

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK