Министър в Холивуд

Снимката е от профила на министъра и е от "Долби тиътър", където се раздават наградите Оскар.

Снимката е от профила на министъра и е от "Долби тиътър", където се раздават наградите Оскар.Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите "Оскар". Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това обаче не е задължително добра новина за данъкоплатците.


Всъщност, оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от министър у дома. Да, ако закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна издръжка в Холивуд за вечни времена, то всички ние всъщност ще пестим пари. Нещо повече, дори основните дейности (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-вече за туристическа реклама, но също така и за някои административни функции като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то пак ще сме на плюс. Ето и данните.
Средно на ден Министерството на туризма изразходва по около 52 хил. лв. Функциите му са сравнително прости – голяма програма за реклама на туризма, по-малка програма за регулациите и администрация. Водещата програма на министерството – "Развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в областта на туризма", гълта по над 37 хил. лв. на ден. Тук са рекламните щандове, кампании, форуми и презентации, официалният туристически сайт, журналистически турове и т.н. При липсата на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието на практика е невъзможно да се каже кое от това е смислено и кое е прахосване. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, но с народната пара винаги е по-лесно.


Втората основна програма на министерството, очевидно с известно чувство за хумор, е наименована "Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма" – тук разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден. Иронията в името на тази програма е в това, че всъщност министерството с всички сили се опитва да влоши средата в сектора, като си намери още нещо за регулиране. Последните примери в тази посока са следните:


1) да се регулира споделената икономика, разбирай да се ударят дигиталните платформи и свободното предлагане на услуги;
2) да се въведат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничаване на конкуренцията.


И двете идеи са класически за обществения сектор – от една страна, се търси по-голяма роля на министъра в сектора (мечта на всеки бюрократ), а от друга, се работи за защитаване на установените играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените например идвало от "бранша"). На практика регулаторните идеи на министерството не просто гълтат пари, за да бъдат изработени, но после ще струват скъпо и на потребителите през ограничения избор и по-високите цени. Въпросните 8 хил. лв. на ден за подобряване на политиките са нищо в сравнение с цената от това "подобряване".


Последната програма на министерството е "Администрация", която струва на бюджета по близо 7 хил. лв. на ден. Едно закриване на министерството, дори и при прехвърляне на рекламата (която по принцип трябва да се финансира от бизнеса) и на регулаторната политика (която е почти изцяло безсмислена) в някоя агенция или дирекция, би спестило тези 7 хил. лв. на ден. Можем спокойно да предположим, че дневният разход от вечната бюджетна ваканция на министър Ангелкова в Холивуд ще влезе лесно в тези рамки. Нещо повече, един вечно изпратен бюрократ на държавна издръжка в Холивуд е много трудно да бъде "захванат" от местния туристически бранш за някакви безумни регулации.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Портретът на това министерство се допълва от:

  “Българският туризъм – архаизъм с елементи на ентусиазъм”

  http://glasove.com/categories/komentari/news/bylgarskiyat-turizym-arhaizym-s-elementi-na-entusiazym

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4528 Весело

  Ми нали е министър на туризма – трябва да практикува туризъм и отдих?
  Колкото за чия сметка е станало това пътуване данакоплатците сами да се досещат но и на тях едва ли им пука щом си назначават такива министри!

  klimentm
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Ако е отищла за своя сметка, то тогава не виждам причини за вълнение. Лесно се доказва кой е платил разходите. Ако е за сметка на държавата (нарочно не казвам данъкоплатеца) то тогава да си носят последствията по веригата.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Ами това министерство еточно за това - да промотира туризма. В днешно време да продадеш е също толкова важно, както и да произведеш.

  Тези разходи би трябвало да се съпоставят с приходите от туризма, тогава картинката ще е по-различна нали?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2381 Весело

  Петминутка на омразата?

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1658 Весело

  въобще не става дума за презокенска разходка на министъра с нашите пари ,всъщност ангелкова е била поканена в Холивуд с предложение за участие във филма "Дневниците на Вампира" ,за получаването на ролята ходатайствал лично професор димитров ,световно известен експерт по вампирите

 7. 7 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Колко мъка има по тази земя...

  dame
 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1628 Любопитно

  "разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден" - те, в тАва е разковничето, с което се Освояват ЕС средствата! Самите "заглавия" на безбройните евро проекти са претенциозно-натруфени, но принципно неразбираеми за да може разходите да се оправдаят докрай. БГ пазарът не е нормален пазар, а наслагване на зависимости, които не правят нито качество, нито удовлетворяват. И така, вече бая години. Иначе що да не отиде г-жа министърката, нека види, да се докосне до блясъка, а и зад него, да види и разликите, та чунким привнесе нещо отвън.

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2279 Весело

  Естествено, че половината министерства са развъдници на корупция и напълно ненужни. Но къде ще работят семействата на управляващите?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Любимото министерство на БСП, когато идваха на власт, беше това на Икономиката и енергетиката. Там се подвизаваха Румен Овчаров и Петър Димитров. Като се менкаха със СДС, това омразно министерство биваше закривано. Даже се стигаше до скандали и обяснения как лошите събарят изградени с толкова труд структури. И т.н.Каква ни е икономика и енергетиката, е ясно. В "Голямата скука" Б. Райнов описва бегло, но точно значението на офис на Балкантурист в центъра на Копенхаген през 60-те като къс наша територия, с наши служители, плакати на морски и планински курорти. Това е било не само в Дания. В случая авторът се заяжда. Ако министърката не му допада как работи, да се предложи друг на нейно място. С реклама на това печелившо перо не може да се занимават дирекции или агенции.

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Нещо май тичаме в обратна посока...бай Тръмп маха регулации като нещо заразно ,ние обратно - слагаме нови за да си заработим заплатите.

  Я да преустоят отдела - Сваляне на регулации..

 12. 12 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Напълно безсмислена статия. По-принцип това, че ако закрием министерство и изпратим министрите вовеки на карибите, ще ни излиза по-евтино важи за ВСИЧКИ министерства, без изключение. Даже идеята не е никак лоша, ако се приложеи в швейцарски модел, на местно самоуправление и минимална централна власт. :-) Целта на конкретно тази статия обче неще ми убягна. Написана е, просто за да е написана.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10690 Неутрално

  А кой е спонсорът на министърката?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 304 Весело

  Майчице, ами ако пазарният икономист Ганев реши да приложи същите мерки към решетника Радев и селската му пръчка... Направо не ми се мисли!

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Отговорът на този въпрос е любопитен, но още по-голям проблем е, че от това министерство май не могат да измислят нищо по-различно от ямурлуците и носиите. Снимката е от ITB в Берлин.

  https://goo.gl/XET2dw

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10690 Весело

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Много вярно. Това министерство не измисля нищо, освен да облича носиите :)
  Всичко го измислят кандидатите за неговия бюджет. Те си го поръчват, те си го харчат...
  Министерството е регистратор, министърката е турист.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 354 Неутрално
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Министърката е в Масква. Решила е да открие офис в България за промотиране на пътувания в Русия и круизи до Крим и Сочи.
  С пари на българския данъкоплатец.
  Гарантирано от ГЕРБ.
  И тютюневия патриарх

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Весело

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Не можеш да оцениш ти как хармонично се вписва министърката в Холивудската обстановка сред останалите, колко чаровна е, затова говориш със завист за глобалните и воаяжи и социалните успехи да се "умеша" (за професионалните успехи ще си замълча, но щом я държат и и плащат, сигурно има защо, знам ли?) .:-)

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":

  Градски,примомням и представителствата на БГА Балкан като сигурно убежище за смелите рицари на социалистическата революция! Сергей Антоновбеше техен служител.

  klimentm
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4528 Весело

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Интересно не се ли страхува от нравите на Холивуд?!

  klimentm
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Весело

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Със същата сила може да се зададе въпроса за хората от Холивуд.
  ПП
  Интересно, както знаеш, в САЩ "министър" е свещенник. От коя ли църква са си мислили че е???

 23. 23 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Ангелкова и Свинетката са квинтесенцията за български политик - нагли, прости, некадърни, но изключително неприятни и нахални.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Служител, ама друг път. Ченгетата пращаха кадрите си в подобни служби - БГА, международен туризъм за да им създават "легенди". По-нагли, мързеливи и нерядко прости хора не съм срещал по време на работата си в България.

 25. 25 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":
  По повод коментара ти се сетих за Роза Георгиева - била е пилот в авиоотряда, обслужвал Татовата номенклатура. Изпратена е представител на БГА “Балкан” в Лондон от 1979 до 1984 г. Още през 89-та година създава с Маргарит Тодоров /неин роднина/ "Домейн Бойар", главен дистрибутор на наши вина във Великобритания. За изключително кратко време изгражда модерна печатница, основно за етикети. Обяснението й е, че в Лондон, като видяла колко кашона вино е препращала към британските търговци, а какви количества етикети за алкохол - за България, знаела с какво иска да се занимава и спестявала от заплатата си... Наистина се оказва, че БГА е била банка "Кадри". Друг "отличник" и кадър на "Балкан" е Емил Велчев, бащата на братята Милен и Георги.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ангелкова и миналата година беше в Холивуд по същото време

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2948 Весело

  Има и добра страна. Все нещо може и да е видяла, та да прихванем и нашия туризъм нещо. Била е в хотел, ресторанти, може пък и музей да е посетила, в такси да се е качила. Не е зле и в България да направи същите неща инкогнито, да види разликата.

 28. 28 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Тази женица наистина си е продтовата.Не е наложено мнение от неуместните и изяви.
  Какви меразци да се 'фанеш за статуетка с която нищо не те свързва,акъл не ми побира що това е министър.Пък и да се снимаш и гордееш с чужди залуги мислех ,че това е територия само на бабите споделено с внуците.

 29. 29 Профил на irina.gergova
  irina.gergova
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Ако имах такъв нос, нямаше да се снимам толкова.

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3069412.jpg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK