"Не можеш да заспиш, умът ти е в България"

Прогонването на български турци, наричано голямата екскурзия, 1989 г.

© Живко Ангелов, Архив

Прогонването на български турци, наричано голямата екскурзия, 1989 г.През 1989 стотици хиляди българи от турски произход бяха принудени да се изселят в Турция. Днес все повече от тях се връщат обратно. Репортерът на "Дойче веле" Вилдан Байрямова се срещна с някои от завърналите се изселници.


"Не можахме да обикнем Бурса. През цялото време мислехме само за България, макар че бяхме брутално изгонени. Затова, като чухме за 10 ноември, веднага стегнахме багажа и тръгнахме към демокрацията", разказва 70-годишният Нури Фейзуллах, пенсиониран учител от Момчилград. Семейството му е прекарало едва няколко месеца в Турция. То е едно от първите завърнали се обратно в родината. Навремето на границата имало и посрещачи от ДС, разказва Фейзуллах. Но те съдействали за превоза само на своите хора - на доносниците.


През 1978 Нури Фейзуллах дръзнал да търси сметка от Тодор Живков за смененото име на родното му село Кабиле, записано вече като Светлен. Три дни по-късно бил арестуван от ДС в Кърджали. "Още тогава предчувствах, че върху нашето малцинство ще бъде оказан натиск, несправедливостите ставаха все по-сериозни", разказва той. Когато успял да си купи парцел в южния български град, Фейзуллах нарекъл шеговито района "Сабра и Шатила". Четири дни по-късно отново го привикали в ДС. На разпита негов състудент го предупредил да не си отваря устата, защото никой нямало да го спаси. "Тогава изтръпнах. Беше 1980 и пак се замислих какво ли ни готвят, щом ми искат обяснения за казани думи. В началото на декември 1984 ме уволниха от работа поради непригодност, а в края на месеца започна кошмарът на т.нар. възродителен процес", спомня си пенсионираният учител.
Перипетиите на Нури Фейзуллах нямат край. Той и съпругата му, детска учителка, са били осъдени на принудителен тежък физически труд. Пет пъти е призоваван на съдебно дело заради това, че е купил "Лада", конфискувана после за нуждите на МВР в Стара Загора. В края на май 1989 получава заповед незабавно да напусне страната със семейството си.


"Не можеш да заспиш, умът ти е в България"

© Дойче веле

Семейство Фейзуллах получава паспортите си с "предимство", "помагат" им да прередят дългия бежански керван пред границата и бързо се озовават в Турция. Заедно с много други изгонени, които сега напират да се върнат завинаги в България.
Навремето новината за сваления от власт Тодор Живков вдъхнала огромна надежда и на Мехмедали Рамадан - бунтаря, прокуден насила в Германия и установил се в Швеция. "Предлагаха ми дом и работа, но вестта за дошлата демокрация ме върна - родина е това. После дойдоха разочарованията. Правителствата се сменят, а още тъпчем на едно място", казва той, но не съжалява, че се е върнал в България.


Членството на България в ЕС - магнит за мнозина


Днес завръщащите се от Турция изселници стават все повече. Те ремонтират изоставените някога къщи, купуват имоти, започват бизнес. Ако през 2002 ставаше дума за единични случаи, през последните години са хиляди.


Напливът за български документи може да се види всяко лято пред гишетата на паспортните служби. Опашките се вият с денонощия, правят се списъци на чакащите, повечето от които са изселници. "Българската лична карта е свобода по европейски, за такава в Турция дори не мечтаем", казва Несрин Йозтюрк от Бурса. Според данни на Националния статистически институт през 2013 най-голямата част от общо 26 615 имигрирали в България са хора с турски паспорти - 26.5% от новите заселници са граждани на Турция. Броят им нараства трикратно през 2014. И днес процесът продължава все така динамично. Масово се завръщат обаче най-вече изселниците от област Кърджали, подобно явление не се наблюдава в другите етнически "смесени" райони в страната.


Нури Фейзуллах разказва за племенницата си Айла, университетски преподавател в Бурса, която по време на "голямата екскурзия" била бебе, но след няколко гостувания в България поискала гражданство и обявила, че иска да заживее в страната. Той допълва, че хората се връщат не само от любов към земята си, те бягат и от стреса в големите турски градове и потъват в уюта на родния край.

Новите къщи и носталгията


"Не можеш да заспиш, умът ти е в България. Заспиш ли - сънуваш селото, баирите, насън ти мирише на Родопите, криле да имаш само и да полетиш обратно! Камъкът си тежи на мястото, парите не топлят", спомня си Шефкет от село Боровица. В Турция е бил шофьор на камион на голяма фабрика, живял е сам в Истанбул и карал автобуси до бивша Югославия и Русия, печелел добре. "Но тук е друго, селският човек си иска въздуха и зелените хълмове", казва той и сочи планината отсреща, в която се завърнал преди пет години.


В ардинското село Брезен още разказват историята на 91-годишния Исмаил Хаджимурат, който през 2001 се завърнал, за да дочака края на живота си на родна земя. Съпругата му починала тъкмо преди да поемат с бежанския поток към Турция през лятото на 1989, и той заминал с децата си. Там обаче самотата го смачкала - нямало с кого да поговори, не можел да се разхожда, а мисълта за село не му давала мира. И се върнал, за да дочака кончината си.
Кметът на община Черноочене Айдън Осман твърди, че през всичките години е имало такъв процес. "Масовото завръщане обаче започна, след като множество нашенци в Турция се пенсионираха, а там това става още на 45-годишна възраст. Те живеят в българските си жилища почти целогодишно, 9-10 месеца са тук, стегнаха имотите си, обработват ниви и градини. А това е инвестиция в общината", посочва кметът.


Сред завърналите се има и много млади хора, които по време на "голямата екскурзия" са били деца. Община Черноочене е вероятно най-слабо засегнатата от изселването - към 1989 населението е наброявало около 15 000 души. Но пък в този район е регистрирано и най-интензивното завръщане, сега по постоянен адрес жителите са 16 500. Преди шест години едно младо семейство окончателно се е установило в Черноочене и е основало фирма за дограма, която вече изпълнява поръчки и от други съседни региони. Друго пък се заело с животновъдство, има ферма с 30 крави.


Голяма част от завърналите се хора се захващат със земеделие - обработват наследствените си ниви, наемат и общински земи. "Друг е въздухът тук, други са хората и отношенията. В Турция бяхме самотници, празниците ни се отбелязваха само в семейството, а тук цялото село се събира заедно. Тепърва хората ще проумеят плюсовете и уюта на малкото населено място, но носталгията остава на първо място", казва Меджнун, който също се е завърнал преди няколко години.


В последно време все повече стават изселниците, искащи промяна на статута на земеделските земи с цел строителство на нови къщи и кооперации. През последните години в кметството всяка седмица пристигат писма от правосъдното министерство. Те касаят изселници или потомците им от междудържавните спогодби, последната от които е от 1978 г. Те искат документи за временно пребиваване в родните си селища или в градовете и селата на покойните си родители и по закон имат право на такова в срок от 3 години. В кметството в Черноочене има средно около 30-40 подобни случая годишно.

Младите искат двойно гражданство


В началото на февруари 2018 г. ДПС внесе законопроект с идеята да се създаде ускорен ред за възстановяване на българското гражданство, касаещ особено много изселниците от 50-те и 70-те години, установили се в Турция по силата на двустранните спогодби. Този пореден опит приключи с парламентарно фиаско за авторите му, макар те да смятаха, че законопроектът ще хармонизира българското законодателство с европейските стандарти и няма да има дискриминация по национален или етнически произход.


Дни по-късно действащата в Турция програма за електронно правителство отвори нова опция, с която имигрантите могат да разследват родословното си дърво. Потомци на заселниците от Европа се надигнаха да кандидатстват за двойно гражданство. Най-активни са потомците на изселниците от България, които някои български кръгове определят като нежелани пришълци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  Интересно защо се връщат след 30 години - наистина !
  Едва ли е само носталгия...?!

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  "Не можеш да заспиш, умът ти е в България. Заспиш ли - сънуваш селото, баирите, насън ти мирише на Родопите, криле да имаш само и да полетиш обратно! Камъкът си тежи на мястото, парите не топлят", спомня си Шефкет от село Боровица. В Турция е бил шофьор на камион на голяма фабрика, живял е сам в Истанбул и карал автобуси до бивша Югославия и Русия, печелел добре. "Но тук е друго, селският човек си иска въздуха и зелените хълмове", казва той и сочи планината отсреща, в която се завърнал преди пет години....  Истински българи, нито Ердоган, нито някаква полуцивилизована азиатска пустиня може да ги привлекат завинаги...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#4] от "aleks ivan":

  Какви изходни визи, бе ?
  Идват си, купуват си имоти, стягат си къщите...айде да не дрънкаме !
  Аз имам спомен, че се изселиха къде 300 000 , а се връщат къде два пъти повече......

  [email protected]
 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 951 Неутрално

  За по-възрастните е ясно, че се връщат от носталгия по родното място, но за младите целта е само българския паспорт. Та можем да минем и без сълзливите моменти...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ами нормално, човек като остарее почва да му липса спокойствието, тишината, чистия въздух на малкото родно населено място.

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Причината, поради която се връщат сега в България е режимът на Ердоган. Вече не се чувстват свободни, заради ислямистките порядки, които въвежда режимът на Ердоган. Освен това в Турция наистина се води гражданска война, терористични актове се осъществяват често, икономиката не е в много добро състояние, лирата се обезценява с бързи темпове.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Носталгия по родното ...
  Няма съмнение обаче, че Ердоган и българския паспорт също помагат много :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Може би са се наживяли там вече, и искат да си изкарат старините на родното място. Трябва ли на всякъде да търсим под вола теле?

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Престъплението, подло и мерзко наречено от комунистите "възродителен процес" е едно от най-грозните престъпления на комунизма.
  Съвсем друг въпрос е кой, как и защо използва сега тези хора в Турция...и в България...

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#9] от "penetrating":

  В съвсем краткосрочна перспектива - изредените причини :
  ''Носталгия по родното ...
  Няма съмнение обаче, че Ердоган и българския паспорт също помагат много...''
  ще доведат до въпрос - ЗАЩО тази част от Турция се нарича България..:)

  [email protected]
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Камъкът си тежи на мястото"

  Това е една поговорка, която за пръв път чух от един възратен човек, чиито деца преди много години бяха отишли в Австралия. Явно има много истина в нея, щом я има не само при нас, българите.

 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Интересно защо се връщат след 30 години - наистина !Едва ли е само носталгия...?!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ердоган ги изправи на нокти и те изведнъж разбраха кон боб яде ли.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  "
  В началото на февруари 2018 г. ДПС внесе законопроект с идеята да се създаде ускорен ред за възстановяване на българското гражданство, касаещ особено много изселниците от 50-те и 70-те години, установили се в Турция по силата на двустранните спогодби. Този пореден опит приключи с парламентарно фиаско за авторите му, макар те да смятаха, че законопроектът ще хармонизира българското законодателство с европейските стандарти и няма да има дискриминация по национален или етнически произход.
  Дни по-късно действащата в Турция програма за електронно правителство отвори нова опция, с която имигрантите могат да разследват родословното си дърво. Потомци на заселниците от Европа се надигнаха да кандидатстват за двойно гражданство. Най-активни са потомците на изселниците от България, които някои български кръгове определят като нежелани пришълци."

  Ето каква била целта на статията. Да се позволи на всички чиито деди са живели в България да получат българско гражданство и накрая турците ще се окажат повече от българите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Целта на този закон е някои партии да си осигурят гласове.

 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Между другото тези дни даваха някакви български изселници, живеещи в центъра на Истанбул, които се оплакваха, че щели да им бутат къщите щото не харесвали Ердоган.

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  "През 1989 стотици хиляди българи от турски произход бяха принудени да се изселят в Турция. Днес все повече от тях се връщат обратно."

  Тези дето бяха принудени едва ли са повече от стотина, другите се изселиха доброволно и първо ги върнаха турците на границата, а после сами почнаха да се връщат месеци преди 10 ноември!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  До коментар [#15] от "Julian Mall":Целта на този закон е някои партии да си осигурят гласове.
  —цитат от коментар 16 на ygo11542256


  В смисъл руските партии в България разчитат на турските гласове а Турция обслужва руската политика?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Разстроено

  До коментар [#9] от "penetrating":В съвсем краткосрочна перспектива - изредените причини :''Носталгия по родното ...Няма съмнение обаче, че Ердоган и българския паспорт също помагат много...''ще доведат до въпрос - ЗАЩО тази част от Турция се нарича България..:)
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  А няма страшно. Името България или Булгаристан накрая ще остане като географско понятие. Турците са толерантна нация и не правят възродителни процеси!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Ролята на Ердоган в случая е грешно разбрана. Хората бягат от Ердоган и се вършат в България, а не колонизират Кърджали :)
  А Ердоган приема желаното за действително ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Зависи изцяло от нас. Не зависи от Ердоган за булгаристан, нито от Путин за Българска ССР :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#18] от "Julian Mall":

  Преди десетина години в разговор с един турски Капитан от Бурса, последния ми каза:
  "Ние не гледаме с добро око на присигналите от България, турци! Те не са и няма да станат турци!"

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4374 Любопитно

  Вчера прочетох тази интересна статия в страницата на ДВ. Хубаво е, че тези хора въпреки, че са били изгонени от България са запазили топли чувства към нашата родина България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на block
  block
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Интересно защо се връщат след 30 години - наистина !Едва ли е само носталгия...?!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  бастуне бастуне. ти като нямаш чувство за родина недей да се изказваш

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Как са ги принудили - отнели са им собствеността, уволнили са ги от работа, изгонили са децата им от училище? И как така още първите герои на статията са се върнали след няколко месеца?

 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Кметът на Кърджали и неговите *събратя* от районите с *турско говорещо население* на среща с просветния министър са изявили желание за по-голямо и достъпно изучаване на турски език в училищата.Това е дни след вопъла за райони от балканския полуостров,които били в сърцето на всички турци.
  Терористът Ердоган,лежал в турски затвор за такава дейност,призовава турците да се готвят за трета световна война.
  Ако някой пак тръгне *да доказва*,че ДПС и лидерите му не са производни на КГБ и ДС като техен филиал,значи е последен глупак.
  Разликата между бълнуванията на Ердоган и кремълското джудже е все още в това,че първият не е облякъл в конституционна форма мерака си да *защити* с всички възможни средства правата на *съотечествениците си*.

 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  +++! Писах го веднаж - причината за "възродителния процес" определено беше, че турците бяха доста богати и независими. А това противоречеше на плана на БКП да управлява бъдещата "демокрация"... Не искаха конкуренция в приватизацията.

 29. 29 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Една от най-големите грешки в българската политика е използването на наименованието "турци" към българските мохамедани. Това са етнически българи, сменили религията си и от стари времена останалите са започнали да ги наричат презрително "турци" заради тази промяна. Това няма нищо общо с етническия им произход.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Няма логика хора второ поколение, които са родено в Турция и една българска дума не знаят, сега да искат българско гражданство. Иначе за родените тука съм съгласна. Преди това трябва , като в САЩ, да научат езика и конституцията.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#23] от "lone_wolf":

  На лош капитан си попаднал !
  Все още ги има такива светски номенклатурчици , които се имат за най турци.
  Това са остатъците от "оня" режим.....дето все викате ,че е водил Турция към по правилния път.
  Не им "свири гъдулката" на такива вече. .....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#8] от "voyko":

  . Освен това в Турция наистина се води гражданска война,
  =========
  Няма такова нещо ,voyko. ....
  Или ....поне не съм виждал да се избиват бабички за 20 лева , или за два буркана компот.
  Нищо лично .....само съпоставям.

  Bukalemun
 33. 33 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":


  До коментар [#30] от "Роси": Ето какво пише в Конституцията:

  Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.

  (2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.

 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Лошото е Ети, че тоя беше под 40 годишен, и най-много не ви харесваше, че не сте били достатъчно религиозни!

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#34] от "lone_wolf":

  Излъгал те е ....причината е друга .....
  В началото работихме за по низки заплати и по качествено....
  Но донякъде и за религиозния фактор е прав.
  Затова , и ние ги догонвахме в това отношение. ...

  Bukalemun
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#7] от "ygo11542256":

  Вече и понятието "родина" си има по различни параметри. ...
  Всеки може да пътува навсякъде....
  А аз съм се напътувал.....:)....стига толкова !

  Bukalemun
 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 961 Неутрално

  За старите е носталгия за новите изгода, български паспорти не се раздават
  като зеле по ведомост !!!

 38. 38 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Никой не ги е принуждавал да ходят в Турция. Сами тръгнаха. Никакви паспорти за младите. Тези са чужди хора. Само неприятности може да си навлечем. Тенденцията да се връщат е доста неприятна. Нали са турци - да си стоят в Турция.

 39. 39 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По отношение на наименованието " турчин, турци": Един мой колега, истински "турчин", роден и израсъл в Истанбул, ми каза следното - наименованието (виж по горе), преди Ататюрк и създаването на Турция (преди това Отоманска Империя) се е използувало с презрение и като обида. Имало е мусюлмани от най-различни етнически и расови групи. Тоест, според него - един образован човек - хората не са се самоопредляли като " турци". не знам доколко това е вярно, а и дали наистина християние в т.ч. и българите не са наричали мусюлманите "турци" с нотка на резрение (но пък тогава защо са наричали албанците арнаути?) Има обаче много такива примери в историята - например нийой не е знаел, че е италианец преди Гарибалди, поданиците на "Византийската Империя" хабер са си нямали, че са "византийци", а светът не е знаел, че е имало такава империя до 16 век когато един романтично настроен немски историк ( то и той едва ли е знаел, че е "немец") въвел това име, както и името на континента -Европа. дотогава Европа се наричала Земя на Християните (Christendom), или поне така твърдят някои историци.

  Едва ли обаче нашите " турци" са помохамеданчени българи защото в това няма икономически смисъл - християните са плащали данъци, а мъсюлманите не, имало е система на социално осигуряване за мусюлмани (къде да спят и да получат безплатна храна и пр.). Така че султаните едва ли са били толкова глупави да се лишат от данъците за сметка на някакви религиозни или политически съображения. В този смисъл и масовото помохамеданчване е по-скоро мит. Напротив, в туските архиви се пазят документи - писма прошения на цели области или отделни села, където са плащали и други данъци освен султанските, да приемат исляма. Суланите трябва да са се видяли в чудо как да реагират. Follow the money!

 40. 40 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Част от младостта ми мина там по принуда, (разпределение). Наистина тези хора имат интерес за Евтопейски паспорт, но като цяло са много добри, честни, лоялни, за разлика от резидентните "бугари"! Да не ги отблъскваме по познат "български" начин!

  roo
 41. 41 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аз питам великите демократи и борци за човешки права - колко щяха да са турците сега ако я нямаше екскурзията? 800-900 хил. Сега ревете, че вкарвали дпс, а ако бяха останали можеха да си вземат Родопите с лекота. Виждате претенциите на Ердо, а ако 2030 бяха 1 милион? Смяната на имената е покана да си тръгнат и безспорно е имало насилствено гонене, но в дългосрочен план е спасение на държавата.

 42. 42 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Не разбрах, жалко човече # 41, кои са ТУРЦИТЕ, и как щяха да си вземат Родопите??? Аз съм българин от София, но прекарах там "възродителния процес" по принуда - "разпределиха" ме да запълвам дупките от изселени кадри??? Тези хорица бяха най лоялните КОМУНИСТИ!!! Аз не бях, та се оказах в двоен офсайд! Сега тиква като теб ми философства, без да и е стъпвал кракът там по онова време...

  roo
 43. 43 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Този целият Възродителен процес протече точно както украйнския Мейдан. Беше си спец операция, ръководена отвън, и основно около Търговишко и Кърджалийско. Едва ли бяха повече от 100ина замесени български турци - основно по-възрастни, учители и т.н. с влияние в общността си. Съответно те/възрастните/ принудиха и децата си, които бяха на около 20-30 години тогава, да се изселят с тях. Младите по това време си бяха вече интегрирани - с образование, работа, деца и т.н., но някои възрастни се опитваха да ги радикализират, за възстание, териториална независимост и т.н.
  Имахме комшии такова младо семейство, а бащата на комшията беше "организатор" - заради баща си тръгна към Турция, с две малки деца, плака човека че живота му се разсипва. И разказва доста.
  И това въобще не беше геноцид или принудително изселване, милицията даже се опитваше да следи да не се извършват спекулативни покупки на имуществото на турците тогава. Имаше междудържавна договорка да се изнесат подстрекателите в Турция, и Турция да ги приеме, обаче те убедиха цели родове и села да тръгнат с тях.
  В резултат си спестихме каквото стана в Косово, щот НАТО ни готвеше точно това.
  Това всичкото го казвам без страсти - преживял съм го, и разбирам как е било голяма политическа игра, за удар по южния фланг на Варшавския договор, без на никой да му дреме какво ще преживеят хората.
  В Сирия същата простотия - "борба за демокрация" и 20 милиона разселени, 3 милиона убити, а резултатът в крайна сметка е кой да държи нефтените кладенци.

 44. 44 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#42] от "babyroo":

  Само ми отговори колко щяха да са турците в момента. Очевидно ги разбираш нещата и си бил свидетел. Как ще вземат Родопите питай Ердоган.

 45. 45 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#26] от "Лео":

  Отнели им собственост другия път. Продаваха лади по петстотин лева и къщи пак на безценица. Биха се в гърдите как Матушка - Турция щяла да ги гледа като писани яйца, показваха средни пръсти от джамовете на автобусите на границата. Кога бях с УПК "Вапцаров" в Мудания, където е една от големите български диаспори на изнесли се по време на Голямата Екскурзия, се жалваха, че така и не ги приемали за "истински турци". Бъзикали ги, че даже турски не говорели като хората, а като ченгенета.

 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#26] от "Лео":

  Отнели им собственост другия път. Продаваха лади по петстотин лева и къщи пак на безценица. Биха се в гърдите как Матушка - Турция щяла да ги гледа като писани яйца, показваха средни пръсти от джамовете на автобусите на границата. Кога бях с УПК "Вапцаров" в Мудания, където е една от големите български диаспори на изнесли се по време на Голямата Екскурзия, се жалваха, че така и не ги приемали за "истински турци". Бъзикали ги, че даже турски не говорели като хората, а като ченгенета.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Този целият Възродителен процес протече точно както украйнския Мейдан. Беше си спец операция, ръководена отвън, и основно около Търговишко и Кърджалийско. Едва ли бяха повече от 100ина замесени български турци - основно по-възрастни, учители и т.н. с влияние в общността си. Съответно те/възрастните/ принудиха и децата си, които бяха на около 20-30 години тогава, да се изселят с тях. Младите по това време си бяха вече интегрирани - с образование, работа, деца и т.н., но някои възрастни се опитваха да ги радикализират, за възстание, териториална независимост и т.н........
  —цитат от коментар 43 на mirohero


  Има нещо истина в написаното, но има и друга истина - т. нар. "атентати" от него време бяха организирани от ДС, за да настроят българите немюсюлмани срещу българите-мюсюлмани (не съм съгласен с понятието "български турци"). Има и друга истина, след началото на Възродителния процес българското правителство изпада в страшна изолация - и от западния свят (логично) и от Москва, и всичко това съчетано с безизходна икономическа криза. И неочаквано тогава точно Франция подава ръка на България (на България, не на властта) с първото официално посещение на президент на Френската република, Митеран, и прословутата закуска в посолството.
  20 години по-късно отново френски президент лично се ангажира да спаси българските мед сестри в Либия.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#47] от "historama":
  През януари 1989 г. президентът Митеран идва на държавно посещение в София. В този момент режимът на Т. Живков изпада в сериозна изолация, заради Възродителен процес и охладняването на отношението на Москва (Горбачов) към Живков, който не следва курса на перестройка. Наред с това задлъжнялостта на страната към западни банки става все по-тежка. Всичко това прави посещението на Митеран особено важно за режима.

  По искане на френската страна е организирана среща с 12 български интелектуалци. Въпреки опитите за тотално игнориране и потискане на набиращото сили дисидентско движение от страна на режима поканените са предимно водещи български дисиденти, демонстрирали по един или друг начин своята независимост.

  Срещата се състои на 20.01. 1989 г. във френското посолство под формата на работна закуска. Президентът Митеран се среща с 12 български интелектуалци. Мнозинството сред тях принадлежат към една от водещите „неформални организации“ - Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, чиято конфронтация с режима към този момент набира сили и обединява все по-голяма група от българската интелигенция.]

  Българските участници са наистина интелектуалци и значими личности: Блага Димитрова, Желю Желев, Николай Василев, сатирика Радой Ралин, журналистката Копринка Червенкова, академик Алексей Шелудко, Стефан Продев, Йордан Радичков, Ивайло Петров, журналистът Барух Шамлиев, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев.

  Среща на такова високо ниво показва както на самите дисиденти, така и на режима на Т. Живков, че международната общност забелязва опонентите на правителството и ги приема за легитимни представители на България на международната сцена. Установяването на диалог с така подбрани личности става просто покана на цивилизована Европа за политическо нормализиране на България, и завръщането й в голямото европейско семейство.

  Президенти на Френската република за българите:
  Шарл де Гол, 1962г. : „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ”.
  Франсоа Митеран, 1989г. : “БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА.”

  Да сте чули някое руско наци да каже подобно нещо за България и българите?

 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama":

  като че ли е време за една нова закуска, и западните лидери да ни покажат на кого може те имат доверие. Само че Митеран бе човек с визия, а макрон още не го е доказал.

  Защо Европа се страхува от федерализация по американски модел?

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#27] от "tedif":

  "...Ако някой пак тръгне *да доказва*,че ДПС и лидерите му не са производни на КГБ и ДС като техен филиал,значи е последен глупак...."

  и ако някой си мисли, че идеята на това турцизиране на България и приказките за освобождения нямат нищо общо с Русия и путинизма, е още по-голям глупак!
  Има ли една ДПС-арска офшорка, зад която да не е русия?

 51. 51 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 305 Весело

  Колко много думи за да кажеш: аз съм крайно ляв либераст интернационалист :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 52. 52 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#43] от "mirohero":

  Това, което казваш за Косово нямаше как да ни се случи. Просто си забравил, че тогава бяхме член на Варшавския договор. И Турция прекрасно бе наясно какво ще й се случи ако нападне България.

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  В Турция не се развиват нещата добре.А с бълхарски паспорт света е отоврен за тебе.С турския си свободен да отидеш в Мека и Медина,а и за там не съм сигурен.

 54. 54 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  ДПС разчита на турски гласове,и е руска партия-кое не ти е ясно?!

 55. 55 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#48] от "historama":

  Дисидентите Светлин Русев,Стефан Продев и Копринка Червенкова...

 56. 56 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#39] от "the_4th_horseman":

  Масово помахедначване било мит,викаш?!Що не отидеш в Албания или Косово,или Босна,или в Родопите или по Струма,да видиш тоя "мит" .

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#23] от "lone_wolf":

  Наши турци в Турция са били наричани гяури.Не са ги възприемали за турци.

 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#40] от "babyroo":

  Абсолютно вярно,няма по чесни и работливи хора от тях,удивен съм уж живеехме в една и съща държава!

  klimentm
 59. 59 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До № 56
  Относно причините за помохамеданчването на Западните Балкани трябва да прочетете нещо и за богомилството и някои други християнски секти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK