Да гледаме света през очите на Путин? Няма защо

Путин

© Associated Press

ПутинНа 12 март министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обвини Русия, че или е пряк автор на опита за убийство на бащата и дъщерята Скрипал на британска територия, или е допуснала други лица да използват за тази цел произведения от руската държава невропаралитичен газ "Новичок". Същевременно водачът на лейбъристите Джереми Корбин по повод същия случай не обвини Русия, а призова за "здрав диалог" с Кремъл. В парламента думите му бяха посрещнати с възмущение и от консерватори, и от лейбъристи. А медиите коментират, че изказването на Мей е било по-остро от очакваното, т.е. от прогнозираното.


Във всеки случай парламентът реагира, както би реагирал всеки нормален индивид в сложна и неясна ситуация – трасира двете главни линии на реакция: на изгодата (Корбин) и на достойнството (Мей). На 14 март държавата избра окончателно линията на достойнството: изгони 23-ма руски дипломати, за бъде "демонтирана" руската шпионска мрежа във Великобритания, свика Съвета за сигурност, отмени всички официални срещи с руснаците, обяви, че нито министри, нито царското семейство ще присъстват на световното първенство по футбол, защото е в Русия, и подготви икономически санкции. Ескалира и езикът: британците вече не говорят за "случая Скрипал", а за "нападението в Солсбъри", т.е. с невропаралитичен газ е нападната Англия. Медиите казват, че Англия и Русия вече били в студена война.


Няма да анализирам тук самия случай, макар че той е вече много значим политически и на път да се превърне в изключително значим. Сега ще ме интересува прогностиката. Ще използвам този случай само като пример, който може да илюстрира една според мен основна слабост на определен тип политическа прогностика. А на свой ред пример за такава прогностика дава статията "Русия след Путин" със съавтори Иван Кръстев и Глеб Павловски, публикувана навръх 3 март в Портал "Култура". Тезата ми е, че въпросната статия (както ще я наричам за кратко оттук нататък) е написана сякаш съществува само политиката на изгодата, а политиката на ценностите не е спомената изобщо. В резултат описаната картина става едностранчива и прогнозирането, основано на нея, не върши работа.
Вярно е, че политиката на изгодата опростява света, но по същия начин са опростени изборите на един идеален егоист. Такива хора обаче са рядкост, ако съществуват изобщо, повечето от нас прокарват линията на поведението си някъде между идеалния егоизъм и идеалния алтруизъм, а по-близко до кой край ще мине тази линия зависи от избора ни във всеки конкретен случай. Тъкмо затова поведението е нещо трудно предвидимо дори за нас самите. Ако приемем обаче, че едно поведение има само една цел – изгодата, тогава то може да бъде прогнозирано доста точно, включително до числов израз – в пари. На зададеното равнище на обобщение това, което важи за поведението на индивидите, важи и за поведението на държавите. Особено на Русия, чиято политика се прави до голяма степен лично от Путин. Затова, ако приемем, че Путиновата политика цели само изгодата, тя става сравнително лесно изчислима и прогнозата може да прозвучи много убедително.


За мен въпросната статия е написана именно много убедително. И аз съм съгласен с главната хипотеза на съавторите (ще ги наричам така, за да не повтарям всеки път по четири имена). Тя е смислена и подкрепена от силни доказателства: че Русия, в която Путин изглежда да има повече власт отвсякога, всъщност навлиза в пост-Путинов период. Съгласен съм и с главните предположения за параметрите на политиката, която Путин – а и Русия след него – ще се стреми да следва. Оттук нататък обаче започвам да си задавам проясняващи въпроси в задочен диалог със съавторите (в кавички са точни цитати от въпросната статия).


– Какви са по-конкретно параметрите на тази Путинова политика? И какъв свят предполагат те?
– Русия ще "продължи агресивните си усилия за осигуряване на своята глобална роля. В това отношение [т.е. във връзка със осигуряването на глобалната роля] необходимостта от противодействие на американското влияние ще си остане водещ фактор в руската външна политика".


Това е ключов момент, защото заедно с параметрите ни казва какво е според съавторите разбирането на Путин за света днес и едновременно с това за света утре.


Свят неизменен


Оказва се, че този свят е в основата си неизменен, в него цел неизменно е единствено изгодата, а за постигането ѝ единствено важно е разпределението на силите. И се предполага, че съотношението на силите Русия/Америка няма да се измени съществено, а целите и на двете ще си останат същите.


Изгодата за Русия е "да си осигури" глобална роля; за да стане това, тя трябва успешно да се противопостави на "американското влияние". Очевидно тук се предполага "игра с нулев резултат" – за опростяване на модела, само между Русия и Америка: колкото по-глобална е ролята на Русия, толкова по-малко ще бъде американското влияние и обратно. Така стоят нещата днес, но така ще бъде и утре, следователно можем да правим прогнози с голяма сигурност. Защо? Ами защото в макрополитиката така са стояли нещата винаги и винаги така ще стоят. Та нали всеки "играч" се стреми към максимална печалба (максимална глобална власт); какво конкретно ще се опита да направи зависи единствено от представата му за конкретното съотношение на силите: да настъпи, за да максимизира печалбите, или да отстъпи, за да минимизира загубите. А какво конкретно ще се случи зависи от реалното съотношение на силите. И се получава правене на политика по следната примерна схема – Путин, 2014: "Как максимално да спечелим срещу американците през 2014 г.? Като настъпим в Крим. Ще има и някои загуби, но те ще бъдат несравнимо по-малки от печалбите." И настъпва. Съответно за прогнозния период (той не е уточнен, на едно място само с лекота е споменато за следващите "6 или 16 години") съавторите не очакват подобни благоприятни възможности за Путин, поради което не очакват и нови настъпления навън. Просто и логично и прогнозата готова.


Свят, управляван от силата


В полето на "силовата" публицистична прогностика въпросната статия може да служи за образец. А това е и най-популярният тип политология в света днес. Не само Путин, всъщност повечето хора са свикнали да гледат "света на голямата политика" по този чисто силов начин. Такъв поглед масово не се осъзнава като едностранчив. Допускането, че редом с политиката на изгодите и силите съществува и политика на достойнството и ценностите, привично се окачествява като наивно. Напротив, последователното тълкуване на политическите действия като целящи изгодата се приема за реализъм. По тази логика всичко се свежда до сили на държавата – и науката (всяка, не само военизираната), и изкуството, и спортът, и дори такава слабост като любовта бива превръщана в държавната сила "любов към Родината".


Наистина, много хора прилагат същия подход и към оценката на поведението на индивидите. В тази област обаче се основаваме и на личния си опит. Затова по-често се сещаме, че оценката и прогнозата ни трябва да включват и ценностите като мотив. Дори да си кажем "в този случай тя ще действа само по изгода", с това утвърждаваме, че в други случаи същият човек може да действа и по други съображения, защото личният опит ни сочи, че и такива случаи има. В областта на публицистичната политология обаче най-често и автори, и читатели са хора без личен опит (което при нашите съавтори не е така, а това прави тезата им по-учудваща). Като липсва личен опит, мисленето пада на равнище възприети мнения за други възприети мнения, нищо лично. Най-честият резултат е пренареждане на предразсъдъци, а не търсене и оценяване на реалности. Един от най-работещите предразсъдъци е гореспоменатият: че поведението на държавите се ръководи единствено от егоистичната изгода.


Това стои просто и логично и дава възможност за прогнози, които са прости и разбираеми за мнозинството от аудиторията; освен това лесно се помнят и възпроизвеждат, осигурявайки на ретранслаторите си известен социален престиж. Те обаче крият два проблема. Първият е, че като не включват компонента на ценностите, много често не се сбъдват. Това е без последствие за ретранслатора – зер той просто е повторил казаното от автора и личната му отговорност е минимална. Но ако някой политик се съобрази с такава прогноза, той рискува да направи големи бели на много хора. А авторът на прогнозата – да се изложи като недотам професионалист. Вторият проблем е, че егоистичното мислене за макрополитиката се утвърждава като норма.


Несбъдващи се прогнози


Тук ще използвам няколко добре познати исторически събития като примери за несбъдване на предполагаеми прогнози, ако те са основани на егоистичната калкулация на съотношението на сили:


Датата е 1 септември 1885 г., ние сме в Пловдив, Източна Румелия и правим прогноза за политическото развитие до края на годината. Ще видим ли предстоящото Съединение? Абсурд. Дори да знаем за подготовката, щяхме да се надсмеем – какво са една шепа комитаджии и селската четица начело с Чардафон Велики и изгората му Делка Шилева, против силата на румелийската милиция, зад която е османската армия? Или ако правим силова прогноза в началото на сръбско-българската война – няма да дадем никакъв шанс за победа на Сливнишките висоти. Никога не могат необучени селяни, роби вчерашни, да победят сръбските бойци, нито българските капитани – сръбските генерали (след като, както знаем, Русия ни е оставила без висше офицерство).


Да дойдем по-насам в историята: силовата политология би могла да предвиди Мюнхен, 1938 г., когато съюзниците Англия и Франция по силови съображения предадоха Чехословакия, но не и реакцията на германската агресия в Гливице на 1 септември 1939 г., когато същите съюзници, незабравили силовите съображения, очевидно са избрали да се ръководят от някакви други и не предадоха Полша, а започнаха Втората световна война.


Също и у нас: през 1943 г. Германия иска от България да бъдат депортирани всички евреи (с цел избиването им) и явно, основавайки се на силова прогноза, очаква България да ги даде. А България веднъж избира да види ситуацията през силовия ракурс и позорно организира изпращането на смърт на евреите от т.нар. нови земи; но втори път, за своя чест, избира да види ситуацията не през силата и не дава евреите от "стара България", което ѝ прави чест. (Ако някой иска да спори тук по уж "юридическата" линия, че те не са били български граждани, а те не са били, защото нарочно не сме им дали гражданство – моля!) Германците, които тогава са превърнали силовата политика във война, в която България е слабичък съюзник, са били изненадани. А като научим това днес, изненадваме се и ние – особено ако сме приели за свое едно чисто силово политическо мислене.


И накрая – пример за реална прогноза, взет от въпросната статия: в резултат от силов анализ се заключава, че "през първата половина на 2018 г. Русия ще се стреми да избягва всяко действие, което би могло да предизвика враждебен отговор от страна на международната общност". Но само ден след българската публикация става споменатото "покушение срещу семейството Скрипал – нападение в Солсбъри". Отсъждането е сложно и читателят се двоуми: ако прогнозата във въпросната статия е вярна, трябва да са верни изпреварващите опровержения в Путиновите медии (наумяващи схемата "Гузен негонен бяга" примерно), че англичаните сами са направили този опит за убийство, за да провалят футболната олимпиада през 2018 г. в Русия! А ако е вярно казаното в британския парламент, потвърдено на дело от обявените британски санкции, тогава не е вярна прогнозата във въпросната статия. И можем да почнем да си обясняваме станалото примерно като руска демонстрация на груба сила за вътрешна консумация, игнорираща реакциите на света. Но това е отделна важна тема.


Силова интерпретация на миналото и на бъдещето


Тук ще отбележа един нюанс. Ако човек е решил да мисли чисто силово и егоистично, той може стройно и непротиворечиво да интерпретира с този подход всичко в миналото. Пример за това е успехът на конспиративните теории – всяко алтруистично действие може да бъде представено като егоистично, всяко добро – като зло, а ако доказателства няма – "Има ги, ама още не ги знаем!" – и край на разумния спор. Този подход обаче се проваля в прогностиката. Прогностиката винаги трябва да има на ум парадокса на черния лебед – когато се реализира събитие, което по някаква логика (например силова) сме оценили предварително като малко вероятно (популяризиран у нас от Насим Талеб в книгата му Черният лебед).


Да вземем елементарната прогноза за предстоящото преизбиране на Путин за президент. Тук наистина царствува калкулацията на силите, броени в процентите на електоралните нагласи, и тя с практически пълна сигурност предвижда победа за Путин. Но ето какво написа през януари т.г. професор Андрей Зубов, историк, който сега е и заместник-председател на малката продемократична партия "Парнас" (в лична кореспонденция с автора):
Мартенските избори ще бъдат като в комунистическите времена – избори без избор. Никой не чака изненади от резултата на самото гласуване. [Ето я силовата схема.] Но около изборите могат да стават различни събития, да възникват политически напрежения. [А ето го и несиловото мислене на историка.] В една наелектризирана атмосфера бурята гръмва неочаквано. Преди сто години в Петроград революцията започна с проблеми при докарването на брашно поради преспите по пътищата, а в Иран вълненията на 28 декември [2017] започнаха заради птичия грип и скока в цената на яйцата.


Разбира се, историческите примери на Зубов не са част от прогноза – той просто напомня, че се случват и несилови събития, които могат да обезсмислят дори сбъдналите се силови прогнози. Но и някои свръхсилови събития могат да направят това и най-близкото до ума и най-грамадното е войната. Красиви и неточни като всеки добър афоризъм са думите на Клаузевиц, че войната била продължение на политиката с други средства. Войната е продължение с други средства само на силовата политика. Но тогава, ако виждаме по путински света като среща на силите, първият въпрос, който трябва да зададем на политическия прогностик, е: "Ще има ли война?" И нататък – ако да, то кога и каква? Ако пък няма да има – защо? И прогностикът трябва да даде отговори.


Въпросната статия разказва силовия свят през погледа на Путин, но не повдига въпроса за войната. Негласното допускане е, че ни очаква дълъг период на силови конфронтации, без обаче нещо да се измени (а една война е доста огромно изменение). Успокояващо положение, но дали е вярно? Тук предметът е Русия, затова няма да анализирам менливите позиции на Тръмп, които, обтекаемо казано, не намаляват напрежението – последният пример е от 13 март, когато този президент обяви, че ще създава "военно-космически сили". Но ето два примера как се говори за войната в Русия днес:


Журналистът: Но самото обсъждане на "технологията" за нанасяне на ядрени удари по Европа или САЩ изглежда като, меко казано, бълнуване. Живеем в 2018 година! Нима всичко това е възможно?
Експертът: Но нали военно-политическото ръководство и на Русия, и на САЩ не изключва възможността за война с прилагане на ядрено оръжие./novayagazeta.ru/
Путин: Това се нарича отвръщащо-насрещен удар. Ако има решение да бъде унищожена Русия, тогава за нас възниква законно право да отвърнем. Да, за човечеството това ще бъде глобална катастрофа, за света ще бъде глобална катастрофа. Но аз като руски гражданин и глава на руската държава искам да си задам въпроса: а защо ни е такъв свят, ако там няма да има Русия?/meduza.io/


Съавторите казват, че се водят от примера на Джордж Ф. Кенан, който навремето също е видял отношенията Русия - Запад изключително като силови. Но посланието на Кенан е прицелено именно във войната и може да се обобщи като: "Докарали сме го до силови отношения, затова нека да измислим как се прави студена война, за да не направим гореща!" Докато въпросната статия ни демонстрира един привиден парадокс: именно силовото виждане за света не вижда свръхсиловото явление война. Нищо чудно, Путин не би искал да признае – особено пред руснаците – че войната е силова политика с други средства. Може би защото тогава руският неомилитаризъм ще се сблъска с последвалия Втората световна война руски лозунг-вопъл: "Само война да не дойде!" Или Путин разчита, че този лозунг е забравен, както масово е забравен в днешна Русия Сталиновият терор?


Стана ясно, надявам се, че според мен не само няма защо да мислим като Путин, а има защо да не мислим като Путин. И не просто защото такова мислене е цинично, а защото опростеният Путинов свят не е реалният свят.


"Дневник" препечатва статията от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Предлагам да залагаме с колко ще спечели Вова. Залагам 1 кило рубли, че ще получи поне 80% от гласовете на "изборите".

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  – "Русия ще "продължи агресивните си усилия за осигуряване на своята глобална роля".


  Както беше написал (забравих му името, съжалявам), в края на краищата в политиката на русия никога не е била проявявана мисъл. В какъв смисъл? Няма значение, чувството е такова…

  Имало едно време ссср...
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoplast":

  На всяка проявена от вас хитрост , тя ще отговори със своята непредсказуема глупост.....Това го казва един известен германец доста още преди да се родим.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Всеки има субективна и изкривена представа за реалността, но когато отклоненията са изключително и извън средното големи, а от съответния човек зависи добруването на държава и спокойствието на планетата става страшно зависи цялата ст

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Предлагам да залагаме с колко ще спечели Вова. Залагам 1 кило рубли, че ще получи поне 80% от гласовете на "изборите".
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Та едно кило книжни рубли е по-малко от левче.
  Значи се съмняваш в пабедата на Жужо???

 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Весело

  "нито министри, нито царското семейство ще присъстват на световното първенство по футбол, защото е в Русия"
  Ех, този Гугъл транслейт! Горката английска царица Елизабет :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Предлагам да залагаме с колко ще спечели Вова. Залагам 1 кило рубли, че ще получи поне 80% от гласовете на "изборите".
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Аз залагам една копейка, че Путин ще спечели точно толкова процента, колкото заповяда на избирателната комисия.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Говорейки за Хуйло, нека не забравяме с кого си имаме работа. Един недоизрастнал в гетата на Петроград (с други думи - природно и социално обременен), прибран под крилото на КГБ като имащ заложби негодяй, занимаващ се с доносничество и клепане през младежките си години, турили го за иконом на културния дом на руснаците в Дрезден. След спихването на любимия му СССР, назначен за заместник-кмет на Петроград. той се превръща в топлата връзка между част от руската мафия и кметството. Осигурява контрабандата чрез пристанището и изпирането на мръсните пари на Запад.
  Ставайки президент на Русия, обремененостите му се наслагват върху външната политика на ядрена държава с вето в Съвета за сигурност.
  Ченге-престъпник, превърнал се в мафиот, се стреми да угоди на безпросветното си население побъркано от великодържавие и шовинизъм за да запази властта си и награбеното.
  Това е действителността.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Добър анализ.
  Мисля си, че Путин наистина не е предвиждал отказ на западните лидери от реалполитиката като контрамерки на циничните му войни, против региони и хора. Изборът на достойнството е една обещаваща разделителна черта за бъдеще без Путин и неговата чета...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  "Русия ще "продължи агресивните си усилия за осигуряване на своята глобална роля".

  Значи аз съм местният нехранимайко, с който никой не иска да си играе. Щото съм нагъл, тъп и налитам на бой. Но пък смятам, че моята глобална роля е да бъда любимеж на всички или поне да ме приемат за равен с тях. Е, не си променям поведението и обноските, нито залагам на образованието си. Просто вземам една бухалка и "продължавам агресивните си усилия"...до момента, в който се появи баткото с дългоцевното оръжие...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#12] от "dejmos":
  Казваш много думи за други неща, а нито една в защита на политиката и принципите на Пуятин. И то е просто - защото тази политика няма разумна защита. тя може да се приема, ако някой гледа само личната изгода. Примери у нас такива много: Сидеров, Каракачанов, цяла плеада социалисти и т. н.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":
  Не само от съединението си, но и от майка си ще се откажеш, за да вземеш една шепа девалвирали рубли. До какво падение на човека води политическия слугинаж!!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":

  не мога да разбера хора като теб. Как може да сте толкова ограничени? Можеш да не харесваш Путин, аз също не го харесвам, но един ограничен и глупав негодяй не може да стане президент на огромна страна и да остане на чело 18 год. и да накара цял свят да се съобразява с него. Няма как. Може да е диктатор, може да съсипва страната си, да репресира хората, да е самия дявол даже, но няма как да го наречеш глупав и неспособен и незначителен. Ако наистина беше тъп, все щеше да се намери кой да му скрои шапка, не мислиш ли?

 18. 18 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 595 Неутрално

  ..След спихването на любимия му СССР, назначен за заместник-кмет на Петроград. той се превръща в топлата връзка между част от руската мафия и кметството...
  —цитат от коментар 9 на simval


  Да не забравяме, че на тази длъжност е "усвоил" 100-ци милиони помощи идващи от запада. Има и водено дело за това. Почнал е политическата си кариера с кражби и така ще продължи до края. Но мужуците и тйотките вярват, че мисли само за тях. Хаха

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#14] от "авторът":

  Значи говориш за онова за което получаваш ПАРИ!! Преди три дена в едно обезлюдено село (българско с 12 жители )..............намерили старица , починала от 10 -20 дена и по изядена малко от кучета ! Глупав човек съм , такива неща ме тревожат. Виж ти оправи глобалните заплахи. Почвам да вярвам ,че смъртта на възрастната жена и кучетата има нещо общо с Путин и Русия.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  Къде видя да съм написал "глупав", "ограничен"?
  А как може да е начело на държавата?
  Ами факт. Както виждаш може.
  След като държавата е такава.
  Как може да накара цял свят да се съобразява?
  Ами може, как да не може. Как цяло село се съобразява със селския идиот, ако е сграбил заредена пушка.
  Как може цял свят да се съобразява с Хитлер, докато не се обединиха за да му намерят цаката.


  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Неутрално

  ''повечето от нас прокарват линията на поведението си някъде между идеалния егоизъм и идеалния алтруизъм, а по-близко до кой край ще мине тази линия зависи от избора ни във всеки конкретен случай''

  това е твърде голямо опростяване на темата със взимането на решенията и изобщо не включва други променливи като очакван резултат, очаквана подкрепа и тн

  Англия и Франция не обявяват война на Германия от някакъв алтруизъм след нападението над Полша, а защото виждат, че войната е НЕИЗБЕЖНА и идва техния ред

  но статията определено е интересна и е рядкост за български автор

 22. 22 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#16] от "Messerschmitt":Мисля мове би ти е ясна моята позиция по темата Путин/Русия , от време на време пиша коментар. Казвам го това за да не ме объркаш с някой симпатизант на режима в Русия.:-) СИма нещп в този товй коментар с което не съм съгласен и бих искал да ти го споделя.Твоето мнение че е добре за цивилизацията построяването на нова желязна завеса. Аз мисля че времето на стени,завеси и прочие е безвъзвратно отминало като мислене. Аз съм човек ,който се чуватвува гражданин на света , много съм пативал и това което съм разбрал е че бъдещето не е в преградите и стените и Завесите. Това е и обяснението на тази разбрана от Русия като "мекушаваост" политика на Западната цивилизация към Русия. Просто хората на Запад и като индивиди и като общество са разбрали важността на способността да живеем заедно. Те се опитват (опитваха) да не поставят Русия в ъгъла, наказана, без изход а всеки път им дават/ха нова дата за поправителен изпит (като се прави със слаб студент) защото човек , обещество нез изход е способно на безумия. Трудното е да се баламсира на тази тънка линия. В послендите месци и ососбено седмоци,дори дни положението екстремно се влошава и дори за човек като мен живеещ в нормална държава , с подреден живот ако може да се каже така, това е безпокойство. Намирането на решения започва с търсенето им. Аз отхввърлям желязната завеса като решение и то не от съчувствие или любов към Русия а към един бъдещ по-добър свят за децата ми. Надявам се да ме разбереш правилно понеже тоята позиция , хумор и информираност ценя

 23. 23 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "На 14 март държавата избра окончателно линията на достойнството: изгони 23-ма руски дипломати........"

  За съжаление навярно това е целта на руската провокация /убийство с "новичок"/ - нагнетяване на междудържавно напрежение до вздривоопасна степен, при което ролята на военните арсенали и готовността им за използване засилва значимостта на държави като Русия и ръководители като Путин. Защото очевидно в свят без силово противопостановяне Русия би била незначителен фактор в съвременния свят. Но няма друг път освен "линията на достойството" и дано разумът на североизток от нас надделее.

 24. 24 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Предлагам да залагаме с колко ще спечели Вова. Залагам 1 кило рубли, че ще получи поне 80% от гласовете на "изборите".
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  84,6 % !

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#9] от "simval":не мога да разбера хора като теб. Как може да сте толкова ограничени? Можеш да не харесваш Путин, аз също не го харесвам, но един ограничен и глупав негодяй не може да стане президент на огромна страна и да остане на чело 18 год. и да накара цял свят да се съобразява с него. Няма как. Може да е диктатор, може да съсипва страната си, да репресира хората, да е самия дявол даже, но няма как да го наречеш глупав и неспособен и незначителен. Ако наистина беше тъп, все щеше да се намери кой да му скрои шапка, не мислиш ли?
  —цитат от коментар 17 на uq  До коментар [#17] от "uq":

  Еми той Брежнев се задържа повече,(засега),време на власт от Путин,но днес самите руснаци наричат брежневото властване ЗАСТОЙ. В историята се случва владетели да властват дълго време,не защото са кой знае колко силни,а поради щастливо за тях стечение на обстоятелствата. Щеше ли Путин да удържи властта,ако барел нефт струваше $10,колкото е бил при Елцин?

 26. 26 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "нито министри, нито царското семейство ще присъстват на световното първенство по футбол, защото е в Русия"Ех, този Гугъл транслейт! Горката английска царица Елизабет :)
  —цитат от коментар 6 на Amot


  Напротив, царица е повече от кралица. Титлата цар произлиза от цезар, т.е. император.
  В случая Гугъл транслейт верноподанически се е натегнал :-)

 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":

  В тази хибридна война ти естствено си на страната на россссия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  До коментар [#12] от "dejmos":

  Стига си плюл по България бе! Всичките ни кусури се дължат на мечешката прегръдка на матушката ти!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "Русия ще "продължи агресивните си усилия за осигуряване на своята глобална роля".Значи аз съм местният нехранимайко, с който никой не иска да си играе. Щото съм нагъл, тъп и налитам на бой. Но пък смятам, че моята глобална роля е да бъда любимеж на всички или поне да ме приемат за равен с тях. Е, не си променям поведението и обноските, нито залагам на образованието си. Просто вземам една бухалка и "продължавам агресивните си усилия"...до момента, в който се появи баткото с дългоцевното оръжие...
  —цитат от коментар 11 на lz73


  Колега, у нас точно този модел се оказа печеливш. Кварталните нехранимайковци , тъпи нагли, налитащи на бой, превзеха икономиката и накрая държавата.
  В интерес на истината в света положението е подобно. Просто едната банда в момента е много по-силна от всички останали взети заедно и налага интересите си с помощта на самолетоносачи и собствена печатница за пари. Другата претърпя сериозна криза преди 30 години, сега се опитва да си върне доколкото е възможно част от старото влияние. Обикновените хора сме по средата и гледаме да се разминем някак с бухалките.

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#30] от "nigel":

  Колега, в началото на 80-те на миналия век, живеещи при едната банда (СССР) отишли на екскурзия в същия квартал, но по западно (ГДР). Една тьотя изпаднала в нервен шок, посещавайки обикновен магазин в Берлин (източен). И повтаряла "нали ние спечелихме ВСВ"...
  Та явно при различните банди, ние обикновените живеем различно. Що така?

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":


  ...Пак тъпи манипулации! Никаква румелийска милиция не са имали срещу себе си съединистите , а османската армия е била в Турция благодарение на Русия! И ако не беше така никой нямаше да се вдига да прави Съединение!
  —цитат от коментар 13 на Julian Mall


  Ммда, верно! Съединистите са получили срещу себе си сръбската армия. И са я изпратили по живо по здраво. Естествено благодарение на Русия, нали?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#30] от "nigel":Колега, в началото на 80-те на миналия век, живеещи при едната банда (СССР) отишли на екскурзия в същия квартал, но по западно (ГДР). Една тьотя изпаднала в нервен шок, посещавайки обикновен магазин в Берлин (източен). И повтаряла "нали ние спечелихме ВСВ"...Та явно при различните банди, ние обикновените живеем различно. Що така?
  —цитат от коментар 31 на lz73


  Е, и ? Това променя ли факта че в случая сме между бухалките. Лично за мен няма особено значение дали ще ме свитне идваща от изток или от запад. Ако за вас западният удар ще е по-приятен е друг въпрос, аз предпочитам мутрите да се поуспокоят и да мине без размяна на удари.
  Хайде, засега 73 es hpe cuagn !

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  "Да дойдем по-насам в историята: силовата политология би могла да предвиди Мюнхен, 1938 г., когато съюзниците Англия и Франция по силови съображения предадоха Чехословакия, но не и реакцията на германската агресия в Гливице на 1 септември 1939 г., когато същите съюзници, незабравили силовите съображения, очевидно са избрали да се ръководят от някакви други и не предадоха Полша, а започнаха Втората световна война."

  Предателството спрямо Чехословакия от страна на Франция и по-малка степен на Великобритания беше много срамен и страхлив акт на тези две държави. Франция е имала договор за взаимопомощ с Чехословакия, но когато нацистите превземат цялата страна те не правят нищо за да защитат своите чехословашки съюзници. В случая на Полша от септември 1939 г. е малко по-различен. Полша също като Чехословакия е имала подписан договор с Великобритания за взаимна помощ в случай на война, и когато Германия напада Полша, Велкобритания и Франция обявяват война на Германия, НО се случва нещо необичайно... започва така наречената "тиха война", защото Франция и Великобритания въпреки, че са във война срещу Германия не нападат германците в Полша. Седят и чакат в продължение на месеци... което се оценява като огромна тяхна грешка, на страхливост и малодушие. И така до май 1940 г. когато германците нападат Франция и помитат френската и британска армия, която е била базирана във Франция. И така.... ходът на ВСВ щеше да е съвсем различен, ако Франция и Великобритания бяха нападнали Германия още през септември 1939 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  Тоест,как щеше да завърши ВСВ?

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добър анализ, но можеше по-кратко.

  Не гледа Майката Природа
  единствено изгодата.

  Не чакай ти изгода само,
  а дай другарско рамо ;)

 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Цивилизационните разлики между Русия и останалия свят са видими от реакцията на Путин на смъртта на 300 руснаци в Сирия и тази на Тереза Мей на убийството на британски гражданин от чужда държава.

  klimentm
 41. 41 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":
  Хвалиш човек, който е функция на една йерархична феодална система. Тъкмо поради това той не е значим , вреден, защото използва целия потенциал на системата, за да прикрива собствената си ограниченост. Доказателството е, че Русия се отъждествява с Путин. Умният човек на негово място ще започне постепенно да отпуска юздите и да оставя пространство за все повече хора - политици, интелектуалци и т. н.

 42. 42 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#19] от "dejmos":
  В това село дали не е иззела земята на хората по съветския модел, дали напусналите селяни не са отишли да търсят работа по големите обекти на тежката индустрия и градовете, дали след 1989 г. БСП не е бавила връщането на земята, за да не се появят заможни фермери с демократична ориентация, и, накрая, дали тази партия не е създала всички предпоставки, които не позволяват да се появи перспектива пред останалите селяни, за да гласуват завинаги за нея?! Помисли тези въпроси, виж кой днес продължава тази политика у нас, как се отнася към Путин и ще направиш правилния извод.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  До коментар [#38] от "deaf":

  Щеше да завърши много по-бързо с победа на Съюзниците, нямаше да има толкова много убити цивилни, щеше да бъде избегнат и геноцида над милионите евреи в Европа, както и на много славяни в Източна Европа и така най-вероятно войната щеше да свърши още през 1940 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Другари, великомудрите ви россуждения изпущат
  неоценимия принос на СССР.

  Той планира я борбата и изнесе я войната
  до победен полукрай.

  Така Чехословакия, Полша и ред други трофеи на СССР задълго беха приобщени в социалистически лагер.

  Е, на Запад Европата чужда остана, и повече даже след 1991,
  но... велико бе то (СССР).

  още в интернета:

  Освободителните мисии на Русия/СССР
  в и около България, Европа и широкия свет

  До коментар [#37] от "Иво":

  "Да дойдем по-насам в историята: силовата политология би могла да предвиди Мюнхен, 1938 г., когато съюзниците Англия и Франция по силови съображения предадоха Чехословакия, но не и реакцията на германската агресия в Гливице на 1 септември 1939 г., когато същите съюзници, незабравили силовите съображения, очевидно са избрали да се ръководят от някакви други и не предадоха Полша, а започнаха Втората световна война."

  Предателството спрямо Чехословакия от страна на Франция и по-малка степен на Великобритания беше много срамен и страхлив акт на тези две държави. Франция е имала договор за взаимопомощ с Чехословакия, но когато нацистите превземат цялата страна те не правят нищо за да защитат своите чехословашки съюзници. В случая на Полша от септември 1939 г. е малко по-различен. Полша също като Чехословакия е имала подписан договор с Великобритания за взаимна помощ в случай на война, и когато Германия напада Полша, Велкобритания и Франция обявяват война на Германия, НО се случва нещо необичайно... започва така наречената "тиха война", защото Франция и Великобритания въпреки, че са във война срещу Германия не нападат германците в Полша. Седят и чакат в продължение на месеци... което се оценява като огромна тяхна грешка, на страхливост и малодушие. И така до май 1940 г. когато германците нападат Франция и помитат френската и британска армия, която е била базирана във Франция.

  И така.... ходът на ВСВ щеше да е съвсем различен, ако Франция и Великобритания бяха нападнали Германия още през септември 1939 г.

 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#42] от "авторът":

  Малко четеш АВТОРЕ :) Има статистика, има ГУГЪЛ ...пробвай. Cui bono? Повтарям го. Да се фокусираме върху неправилно избраната територия от Аспарух, грешките на Борис, Симеон. Историята е да научиш нещо ! Периодите са капитализират с граници ,образованост , сигурност , липса на бедност и мизерия. Хиляди пъти да го дъвчеш онзи период - той е заминал. По международни стандарти България тогава е една , днес друга. Отстъпили сме от всички основни базови показатели. На други соц. държави също се случи ДЕМОКРАЦИЯ. Такова варварско отношение към собствения народ - българската история не познава. За сметка на това цъфти ПРОПАГАНДАТА. Когато се появи МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА .........и служители които тълкуват това, това е добре описано в една книга :)

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":
  Всъщност нищо не знаеш за Брежнев. Преди да стане ръководител, Брежнев е участник и герой от войната, работник в завод, с постижения и награди, завършил след това университет, млад, красив и харизматичен, обичан от целия народ, един вид идол и образец на комунист. Партията сменя Хрусчов с Брежнев не посмъртно а решават че Брежнев е по-достоен да ръководи и повече харесван от хората, така че как Брежнев бил оглавил и се задържал на власт заради късмет ги разказвай на друг. Това че в последните си години беше изкуфял, напикаваше се, беше перманентно пиян и не знаеше къде се намира, не значи че цялото му управление е било такова. Било е застой да, но в никой случай не е бил на чело само с късмет

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "опростеният Путинов свят не е реалният свят."
  Но колко много пречи на реалния свят.

 48. 48 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Айде малко история за всички.
  Защо ли Русия и голяма част от руснаците са параноици ?
  Може би безпричинно ?
  Учете история за да не повтарме грешките от миналото си.
  Параноята е безпричинен страх.
  Пък освен че 90 % от пишещите тук не знаят и не се интересуват от история и си избират кое от историческите факти ви е угодно да ползват.
  Защо така силно вярвате че така наречения "западен", "демократичен" свят няма да използва ядрено оръжие срещу Русия ?
  А ето ви и малко факти, да видим как се спори с факти, не че няма да ги отречете но поне ще ми е забавно да чета как се игнорира реалността, това хората го могат.
  Малко след като свършва втората световна война има нов враг Русия .
  САЩ разработват план и което е по лошото се опитват да го реализират, план за унищожение с ядрено оръжие на Русия, Китай и сателитите им, това ако не знаете включва и България. (Ако ще отричате факти по добре се запознайте с историята)
  Тогава Опенхаймер го отнася а редица други физици включително Аинщайн помагат с информация на Русия да разработят собствено ядрено оръжие.
  Една случайност спасява, включително нас, Сахаров 1 ви разработва термоядрено оръжие и започва студената война.
  Някак си не виждам съвсем безпочвен страх в случая.
  Каквито и да са Руснаците имат право да се защитят.


 49. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Политиката, за която си струва да се говори, е политиката на истината. На детинщини за някаква си линия прокарана между идеалния егоизъм и идеалния алтруизъм отговаря Viscount Palmerston с прочутото си “Great Britain has no friends, only interests." Толкова за силовата политика и невъзможните ѝ алтернативи.

  Колкото до Русия, това е жалък мафиотски доминион на свободния свят и по-специално на САЩ. Имала оръжия. И в САЩ има организирана престъпност с оръжия. Не били атомни, Това обаче не прави Русия по-малко омесена като тесто от принципите, които САЩ са решили да ѝ наложи по свой модел. В такъв смисъл Русия трябва да се разглежда единствено като пример за несполуките при налагане на този модел, без тя самата да има каквото и да е самостоятелно идеологическо, да не говорим технологическо, а най-малкото икономическо значение за света. Затова, да се обсъжда какъв бил света според някакъв си случайно турен там, който е символ на падението ѝ, означава единствено насила да му се придава някакво значение и да му се върши неговата работа да се надига на пръсти, да се пъчи и да се прави значим за света. Похабил си е времето, а и нашето, авторът с него анализ, а е посвършил и на Путин работа.

 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#41] от "авторът":

  Изобщо не го хваля, написал съм че и аз не го харесвам, но определено е умен и способен човек, което не означава че е добър

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":Щеше да завърши много по-бързо с победа на Съюзниците, нямаше да има толкова много убити цивилни, щеше да бъде избегнат и геноцида над милионите евреи в Европа, както и на много славяни в Източна Европа и така най-вероятно войната щеше да свърши още през 1940 г.
  —цитат от коментар 43 на Иво  До коментар [#43] от "Иво":

  Ти си типичен,ама наистина типичен пример за емоционална политическа реакция,за която пише автора Деян Кюранов. Ако Англия и Франция бяха нападнали Германия,тогава Сталин щеше да превземе цялата Европа,барабар с Британия! Просто щеше да изчака малко и когато и двете воюващи страни се изтощят,е щял да ги помете всичките. Стратезите на Англия и Франция са разбирали това и съвсем правилно са решили да изчакат,с правилното предположение,че рано или късно Хитлер и Сталин ще се хванат за гушите. През 1939г. Германия е била много,много по-слабо въоръжена,отколкото през 1941г. А тя е била единствената,която е можела да даде отпор на СССР.
  Добре,че ти не си бил стратег с решаваща дума от английското и френското правителство - щеше да погубиш и двете страни. И да позволиш на Сталин да превърне цяла Европа в комунистическа.

  П.П.

  През 1939г. на САЩ нито им е пукало за Европа,нито са били подготвени за война.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Весело

  Ако Англия и Франция бяха нападнали Германия,тогава Сталин щеше да превземе цялата Европа,барабар с Британия! Просто щеше да изчака малко и когато и двете воюващи страни се изтощят,е щял да ги помете всичките.
  —цитат от коментар 51 на deaf


  Описваш БЕЗУМЕН сценарий просто! Нямало е как да се случи подобно нещо.

  Стратезите на Англия и Франция са разбирали това и съвсем правилно са решили да изчакат,с правилното предположение,че рано или късно Хитлер и Сталин ще се хванат за гушите. През 1939г. Германия е била много,много по-слабо въоръжена,отколкото през 1941г. А тя е била единствената,която е можела да даде отпор на СССР.
  Добре,че ти не си бил стратег с решаваща дума от английското и френското правителство - щеше да погубиш и двете страни. И да позволиш на Сталин да превърне цяла Европа в комунистическа.
  —цитат от коментар 51 на deaf


  Хахаха... добре, че ти НЕ си бил главокомандваш на Съюзниците, защото щеше да направиш така, че хитлеристка Германия да превземе цяла Европа и да я направи нацистка! Иначе, поне за едно нещо си прав, Германия през 1939 г. не е била това, което е била две години по-късно. При атака на британците и французите през 1939 г. те са щели да сломят за няколко месеца германците, още повече, че те са били вече ангажирани в Полша. И войната просто щеше да свърши през 1940 г. И НЕ Сталин нямаше да нападне Франция и Великобритания. Това е някаква абсурдна и нелепа твоя идея, която няма нищо общо с реалността по онова време. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#14] от "авторът":Значи говориш за онова за което получаваш ПАРИ!! Преди три дена в едно обезлюдено село (българско с 12 жители )..............намерили старица , починала от 10 -20 дена и по изядена малко от кучета ! Глупав човек съм , такива неща ме тревожат. Виж ти оправи глобалните заплахи. Почвам да вярвам ,че смъртта на възрастната жена и кучетата има нещо общо с Путин и Русия.
  —цитат от коментар 19 на dejmos


  Ами като ни изнудват непрекъснато да им взимаме боклуците и да хвърляме пари по невъзможни и никому ненужни проекти така ще е.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Поредните нелепи мантри по адрес на Путин.
  —цитат от коментар 53 на Dimiter Tsvetkov


  Погледни го в лицето!
  Този човек никой не го обича и той го знае!
  Той знае че е отвратителен егоцентрик и няма начин да бъде приет нормално от свестните хора.
  При него всичко е изкуствено и претенциозно.
  Путин живее фалшив живот.
  На него просто няма за какво да му се завижда!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Политиката на Путин е ясна. След мен и потоп. Между другото има само един пряк военен сблъсък между Велика Британия и Русия. И той не завършва в полза на Русия.

 57. 57 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  Погледни го в лицето!
  Този човек никой не го обича и той го знае!
  —цитат от коментар 55 на Храбър


  Ми...Питай руснаците ...
  Путин ,не е станал президент на Руската Федерация ,за да се харесва на САЩ , ТерИса Мей/нот/ , или Меркел ...Па ,даже и Плевнелиев ,ако щеш :) Той има подкрепата на Народа си , а това е наистина важното :)
  Освен това ,Путин накара и най-късогледите западни ''лидери'' да видят , че Русия е фактор ,с който трябва да се съобразяват,пък ако и да не им хасресва ...Та ,от там и тоя праведен ''вой и квич'' ....
  Демек : ''Помооощ! Сложиха ни намордник! ''....Ах ,този льош Путин ...
  Строг кучкарин излезе ...А има и Сопа/ядрена/ ,и не го е страх да я ползва по предназначение :)
  Опа ...
  Няма защо да ги питаш -руснаците ...Ще видиш в Понеделник ,кое - как :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 58. 58 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Оф, само им спират вноса на процесори ватенките за две години са долу!

 59. 59 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#45] от "dejmos":
  като четеш, трябва да мислиш. Липсва ти мислене върху отношенията, които правят едно общество такова, каквото го искаш. И ако искаш да видиш защо нашата демокрация и пазарна икономика са не много успешни, няма как да стане, ако не се върнеш в началото на прехода и не видиш - кой го инициира, какви бяха ресурсите му и какви - целите му. Същият субект систематично вкарва фалшиви тонове в политиката, който звучат на руски. Докато това продължава, ще страдаме от последиците от социализма. А между другото, никога преди мнозинството от населението не е имало сегашните доходи, да не говорим за коли и пр. битова техника. Времето на социализма е вече една класа по-ниско, да не говорим за свободите и възможностите да разгръщаш инициативността си глобално. Да, някои хора от провинцията са изпаднали от тези тенденции и вината за това е както на факторите, споменати по-горе, така и тяхна лична. Помисли колко пияници по кръчмите седят, изпиват социалните си помощи и чакат да се върне или да дойде някой, който да оправи положението. Тези хора наистина са обречени, защото са будалкани от всякакви пропагандни източници, че Годо ще дойде и те гласуват съответно срещу собствените си перспективи. Много от тези хора вече са изгубили способността да се трудят. Това е последният "бонус", наследен от социализма.

 60. 60 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#57] от "onemanband":

  В лека грешка си. Когато Наглия, не че ги харрсвам, става империя - те идват и казват - аз ще те завладея или ще те направя на гъз! Ватенките идват и те освибиждават, изнасилвайки, грабейки и убивайки. Как пък все в банката влизаха на два пъти? Де ни е златото ма?

 61. 61 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#57] от "onemanband":

  Жестоко се заблуждаваш, че Путин го избират, защото е обичан!
  Да се страхуват от него е почти сигурно, да го почитат е възможно, да си мислят че той е най-добрият избор също е възможно.
  Но да го обичат е невъзможно!
  Та той е страшен с тази ботоксова физиономия бе!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  Брарче - може. Елцин ко беше посочил мен и мен щяха да изберат!

 64. 64 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#57] от "onemanband":

  Няма защо да ги питаш -руснаците ...Ще видиш в Понеделник ,кое - как :)
  =========
  И какво...ще има всенародни чествания и бояришник на корем?

 65. 65 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Руснаците си отгледаха такива като Кюранов, така че те са виновни за глупостите писани от този. Русия наложи комунистически режим, а таткото на Кюранов беше един едър червен бозайник. Синчето също се облажи. И то яд бял хляб заради Русия. Сега се обърнаха времената и този неблагодарник отиде при американците на хранилка.
  Учудващо е, че има хора, които вземат Кюранов съвсем насериозно.

 66. 66 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 313 Неутрално
  Но да го обичат е невъзможно! Та той е страшен с тази ботоксова физиономия бе!
  —цитат от коментар 62 на Храбър


  Ти хората заради физиономиите ли ги обичаш?

 67. 67 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#57] от "onemanband":В лека грешка си. Когато Наглия, не че ги харрсвам, става империя - те идват и казват - аз ще те завладея или ще те направя на гъз! Ватенките идват и те освибиждават, изнасилвайки, грабейки и убивайки. Как пък все в банката влизаха на два пъти? Де ни е златото ма?
  —цитат от коментар 60 на rincewind


  Много са ти объркани мисличките ...Така изглежда от страни :)
  Като каша, няк'ва :)
  Ама ,от тоя тюрлю-гювеч , дето си го нащракал по-горе, заключвам ,че:

  Ти ,ся кво?
  За ,''османското присъствие'' ли жалееш?
  Демек ....Турско да е , ама руска армия да не е? :)
  Щото, ''ватенките'' ,са били влизали в ''банката'' - ''два пъти''
  ...Даже не смея да гадая , какво искаш да речеш ...Каква''банка'' ,бе джанъм? :)
  Кво ти се върти у главата?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":Ммда, верно! Съединистите са получили срещу себе си сръбската армия. И са я изпратили по живо по здраво. Естествено благодарение на Русия, нали?
  —цитат от коментар 32 на lz73


  Ами прав си! Не знам Турция да е въоръжавала и обучавала румелийската милиция въпреки че формално би трябвало да и е подчинена!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 731 Неутрално
 70. 70 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2048 Разстроено

  Много думи, много, прекалено много. И най-смешното е че са на български, за нас българите? Че то ние, българите прекрасно си знаем какво мисли и прави Путин, какво мислят руснаците, нали и ние сме го яли същият. Путин си мисли че лъже руснаците за външния враг, знае че не му вярват, но също знае че се правят че му вярват. Руснаците знаят че ги лъжат, правят се обаче че вярват, и гледат да оцелеят. Бутилка водка, самун хляб, и да не си враг, какво повече им трябва.

 71. 71 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#57] от "onemanband":Жестоко се заблуждаваш, че Путин го избират, защото е обичан! Да се страхуват от него е почти сигурно, да го почитат е възможно, да си мислят че той е най-добрият избор също е възможно. Но да го обичат е невъзможно! Та той е страшен с тази ботоксова физиономия бе!
  —цитат от коментар 62 на Храбър


  Виж с'я ,брат'чед...
  Малко да те светна -така :
  Любовта ,е чувство между мъж и жена/почти винаги,освен ако има намесен ''джендъризъм'' ,което си е извращение/ .
  Любовта НЕ Е ,и никога не е била категория в отношенията управляващ-управлявани.
  Гласотпдавателите ,избират някого ,не щото са влюбени в него , а защото този ''някой'' , е най-близо до техните представи за добро управление на държавата им.
  Толкоз :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Тоз иска да избяга от сянката на баща си. Но го напече слънцето и почти се е стопил. Плямпа на поразия без да казва нещо.

 73. 73 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#65] от "krf54523578":
  Искаш да кажеш, че се дразниш, когато някой наруши принципа: Веднъж комунист, цял живот комунист!
  За твоя изненада, не всички бивши комунисти остават без мозъчна дейност до края на дните си.:)

 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  До коментар [#65] от "krf54523578":

  За сметка на това съвсем не е за чудене, че ти се хващаш за бащата на Кюранов, но дори и не се опитваш да коментираш написаното от него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  Ти хората заради физиономиите ли ги обичаш?
  —цитат от коментар 66 на pilgrim.epsylon


  Физиономията говори много за душевната настройка на индивида!
  Виж му усмивката на Путин. Това не е откровена и ведра усмивка.
  Това е някаква гримаса!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Бунт против историята."
  Как Русия постоянно се опитва да хване историческата вълна и как постоянно не и се получава.
  В неделя в Русия ще се проведат президентски избори.Въпросът за резултатите от гласуването и за това,как ще бъдат "аранжирани"участниците в този процес,са неособено интересни.В началото на май,Владимир Путин,по празните московски улици отново ще се придвижи в Кремъл,за да участва в привичната за него церемония ,за да се заеме после ,по същество,само с едно : да утвърди и оформи своето доживотно управление.
  Обаче,тази вече станала привична церемония,след която в предишните случаи следваше по-малко,или повече успешен мандат, този път,това е начин да се даде старт на едни не съвсем предсказуеми събития. Новините от последните седмици и месеци,са важни, не само защото ще представляват една прелюдия към преназначаването на Путин,а защото демонстрират една дълга трансформация ,която душата на нашия национален лидер претърпява. Аз бих искал да се спра на същността на путиновата еволюция.
  Тази същност,както предполагам, се състои в бунта против историята - още по-безсмислен и безпощаден, отколкото бунтът против вождовете и кумирите,които са привични за руското общество през различните епохи.
  Основанията за такъв бунт са дълбоко вкоренени в личността на президента. От самото начало на неговото управление е безпощадно ясно,че този човек никога не е обичал промените - и преди всичко тези,които идват с новите социални и производствени технологии.
  Демокрацията,тази неотменна част от успешните страни,два пъти практически изхвърляше нашия герой в социалната канавка : отначало унищожавайки СССР, на когото той вярно е служил , а по-късно пък, учтиво е помолен да се изнесе от екипа на санкт-петербургското кметство,където вярно прислужва.Технологическият прогрес неизбежно премества в канавката и концепцията за "енергийната свръхдържава",която е способна само да вади газ и да произвежда ракети,но устройваща своя ежедневен живот за сметка на западните изобретения;освен това все повече проблеми създават откритите и свободни ,социални информационни мрежи,с които е толкова трудно да свикнеш.
  Несъвременността-това е най-важната черта на Владимир Путин,макар че сама по себе си ,не е задължително, тя да предизвика този дискомфорт,който той просто усеща физически, от факта,че светът се намира в 21 век.
  Прекалено много лидери-и в света ,и в Русия;и бунтари и произлизащи от сърцевината на съществуващата политическа система,са започвали своя престой във властта с опити за някакви реформи-сериозни,или не-съвсем.Ако се огледаме и видим целия следвоенен период в Русия ще видим: "Да догоним и изпреварим Америка!"на Хрушчов,"ускоряване" при Горбачов,"вграждането" в Запад-а на Елцин,мечтите за Португалия на същия този Путин,мечтите за силиконовото Сколково на Медведев - всички,тези неща започваха еднакво и еднакво свършиха.Нито една от тези цели в крайна сметка не беше достигната.Не казвам,че някакви промени не са се случвали,но резултатите съществено се различаваха от замисъла.
  Иначе казано ,изключително важен е онзи момент,който рядко се отбелязва ясно,рязко и отчетливо,,че Русия през последните десетилетия , нито веднъж не успя да "хване" вълната,която да я издигне до височината на успешните държави.За лидерите на страната това е било винаги опасно и заплашващо, с драматични напускания на поста,който заемат - Хрушчов,или доизживяване на дните си без всякакви очаквания и надежди-Брежнев.Сега е абсолютно ясно,че Путин не се различава от своите предшественици,защото той, тази вълна даже не я оседла.Но днес става абсолютно ясно и това,че той не се е примирил с този факт.
  След естествения начален период,когато лидерът е склонен да се стреми към промени,обикновено настъпва следващият,когато се появява разбирането,че или възможностите на страната(по-рядко),или решителността на вожда(по-често) са недостатъчни,за да се превърне страната в нормална.Очевидната реакция на това,отначало е да се "огради" страната от нежелателни "трендове" или да се направи така , че те да не се "докосват" до теб.Именно този преход,по мое скромно мнение,леко може да бъде видян между първия и втория президентски мандат на Путин: от опитите да се вградиш в света и в Европа, той премина към "ограждане " на собствената полянка, чрез изказванията си в Мюнхен и Букурещ..Но,икономическата криза и "арабската пролет" го убедиха ,че да си премълчи и да се скрие,едва ли ще стане,и това провокира неговия епичен бунт.
  Честно казано, съществуващото в демократичните страни, ограничаване на сроковете ,на мандатите на лидерите се основава не толкова на това,че не искат да им разрешат да се обогатяват излишно,или да поставят децата си и приятелите си на всевъзможни сладки постове,а защото елитите на тези страни са способни да проследяват случващите се в света промени,и да разбират,че движението на историята не може да бъде спряно, и че на всяко едно нейно стъпало държавата трябва да бъде огглавявана от човек,който,като минимум е всмукал поне културата на предишното стъпало,а не такъв, който е зациклил като минимум на времето отпреди 30 години.Именно поради това в света от втората половина на 20 век, та до началото на 21 век е сложно да се намери такава държава,която да е управлявана авторитарно в течение на десетилетия, и да са в някаква степен успешни(макар , че във времената , когато прогресът е бил с по-бавни темпове,такива държави има немалко).
  Това,което наблюдаваме в Русия от 2012 година,според мен е много нетипичен пример за това,как един лидер , който е осъзнал невъзможността да се вгради в съвременния свят, при условия,които той счита за приемливи за него,възстава против самата история.Неговите опасения преминават в панически страх,а този страх ражда злоба.Заявяваният от Кремъл консерватизъм изобщо не е такъв,тъй като в целия свят консерваторите се стремят да запазят социалните форми, изменяйки икономическото и технологическото съдържание.Консерватизмът изисква максимално използване на индивидуалните пориви и стремежи,и ограничаване на ролята на държавата,за да вървят икономиката и обществото напред.Това,което се вижда днес в Русия не е консерватизъм , а ретроградност. От несъвършената демокрация ние се връщаме към монархия;от светска държава и общество-към клерикална деспотия;от общество на относително равните възможности-към патриархат;от частна икономика-към одържавена;от правителство-към дружина;от civil service-към традиционното руско "хранене".
  Проблемът на Путин,а и на нас като негови поданици е в това,че вождът на Русия не съумя да се задържи в допустимите рамки на "самоизолацията",както са го правили и други диктатори-от Франко,до Кастро. Днес е ясно,че той искрено вярва в това,че историята може да бъде принудително върната назад.Той, не просто е отбил своята разкошна лимузина на банкета,вдигнал е завеските на прозорците и е пуснал любимата си музика,позволявайки на останалите водачи да се движат,където си искат,а смело се е вкарал в лентата за насрещно движение.И цялата истерия е заради това,че достатъчно много хора , започнаха достатъчно открито да заявяват,че подобен начин на каране е против правилата,и че не трябва да се бъркат магистралите на историята,със закритите по случая улици.
  Русия неведнъж се опитвала да се "огради"от много глобални трендове и това,понякога и се е получавало при това не лошо.Достатъчно много са и случаите,когато страната се е опитвала да се "защити"от постъпателното движение на историята на другите(както по времето,когато Русия е била наричана "жандармът на Европа" в края на 19 век,или по времето,когато СССР доминира над страните от Централна Европа).Обаче никога досега Русия не се е опитвала да "обърне"хода на историята там където той се движи по своя път и ред.Във времената на Коминтерна , СССР подкрепя и поддържа в развитите страни тези сили,които да разрушават буржоазния строй,а по периферията поддържа движения,които се стремят да разрушат диктатурите;днес Русия (Кремъл) в Европа и Америка взема страната на ултра десните,а в южните страни защитава диктаторите и убийците.мащабът на тази задача изглежда неправдоподобен- не напразно в последно време , даже най-мощните държави ,непринудено "предават"съюзниците си, против които възстава по-голямата част от народите им.
  Опитът от последните 20 години показва,че на глобалните държави, общо-взето им е все едно,какво се случва в Русия: дали в Русия се провеждат многомилионни мирни митинги или с танкове се разстрелва зданието на Върховния Съвет-това ,еднакво малко вълнува останалата част на света. Ако вие, във вашата къща въртите стрелките на стенния си часовник,както ви хареса-даже може и да ги въртите в "ръчен режим" назад,то това не е никакъв проблем.Но, проблемът се появява тогава,когато въртящият стрелките назад човек започне да си мисли,че също толкова леко може да изпрати слънцето от залез към изгрев. В този случай,каквото и да прави този човек,нощта ще настъпи по "разписание".
  Завършващият в близките месеци трети срок на Путин,се превърна според мен във време,в което той осмисляше по-нататъшните си стъпки;проверяваше твърдостта на историята;оценяваше границите на силите и възможностите си. Съдейки по всичко,той е достигнал до извода,че такива граници няма; светът "ще се огъне под нас"ако по -силно го натиснем;дошло е времето да не съгласуваме плановете си с другите,а да ги реализираме.Разбира се,че този извод е грешен : той се основава само на това,че бавната реакция на сложните организми ,често се смята от амебите за липса на реакция,но след това може и да не им стигне време,за да разберат къде им е била грешката.Обаче за президента това няма значение- изборът е направен. При това той е направен не само от Путин - той е направен от Русия. Президентът относително честно(е, или не съвсем честно,но все пак)питаше поданиците, дали са готови да се впуснат в "гонка",в насрещното. И всеки път получаваше утвърдителен отговор. Затова ,"гонката"започва и можем да посъветваме всички да си затегнат по-здраво коланите. Е, или,ако успеят да скочат от засилващата се кола,даже и без портфейл и куфар.
  Жестокият бунт против историята започва.Обаче,уви и ах,историята също може да бъде жестока! "
  Владислав Иноземцев

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#71] от "onemanband":

  Кой ти говори за любов бе глупако!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#59] от "авторът":
  "говорим за свободите и възможностите да разгръщаш инициативността си глобално".Някаква инициатива твоя на глобално ниво ?:)) Боже ...държавния капитализъм преди е заменен с "ниско капацитивен частен капитализъм". Понеже не е производителен ,а свързан с държавата, той автоматично създава монополи и мафиот ски структури по всички вериги. Понеже БАЗАТА на капитализма , е изначално свързана със силови групировки ,застрахователи ............и пр. Надстройката е това - Шайка ( както се определят сами). Къде се реализира нашата млада генерация ........бере плодове на западните страни + Гърция . Гледа възрастни хора , работи в ресторанти или сменя бельо по хотели. Всъщност няма какво да си кажем. Не говорим за миналото , виждам думи .........в което няма мисъл. Аз мога да съпоставям периоди и/или цели системи (това работя) . Мога да правя прилични анализи на региони на база статистика , проследима с 10 години. Мога да ти кажа много точно кога изчезва една или друга община (много точно без да съм врачка). Кога България ще спре да плаща пенсии , кога здравните системи ще капитулират окончателно. Мога да ти обяснявам как падаме с нещо което винаги е работило - образованието. Не само по смъртност , българските децата са най -неграмотни.

 79. 79 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  До коментар [#3] от "kasko":

  "На всяка проявена от вас хитрост , тя ще отговори със своята непредсказуема глупост.....Това го казва един известен германец доста още преди да се родим."
  ============
  Дори не споря за смисъла. Като филолог оценявам високо фразата.

  Еретик
 80. 80 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#71] от "onemanband": Кой ти говори за любов бе глупако!?
  —цитат от коментар 77 на Храбър


  Мдаммм...Ми ,ти ...Ти ,''говориш за любов'' ...Ето ти ,на! Да се видиш КАКВИ ''не-умности'' /за благозвучие/ си ги щракал по-горе :

  До коментар [#57] от "onemanband":Жестоко се заблуждаваш, че Путин го избират, защото е обичан! Да се страхуват от него е почти сигурно, да го почитат е възможно, да си мислят че той е най-добрият избор също е възможно. Но да го обичат е невъзможно!...
  —цитат от коментар 62 на Храбър


  Такви'з ми ти работи ....  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 81. 81 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  Физиономията говори много за душевната настройка на индивида!
  Виж му усмивката на Путин. Това не е откровена и ведра усмивка.
  Това е някаква гримаса!
  —цитат от коментар 75 на Храбър


  Начи , Интересно ми е ,КАКВО си мислиш за тая физиономия :

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn :ANd9GcRUZvF-
  4DaS6YkMtDeG0uNF3OreVBe4gH5w7DJYjFToPIAnO0VYeQ

  И ,още ...На-паче ,за тая:

  https://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http ://mejdu-redovete.com/wp-content/uploads/2016/06/plevneliev-borisov.jpg&imgrefurl=http://mejdu-redovete.com/ %D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA/&docid=CII0cRs1Za5DaM&tbnid=lqoIXcIwXK4BaM:&vet=10ahUKEwjY8qm7p_HZAhUHB8AKHY84A6oQMwhSKBcwFw..i&w=660&h=430&bih=949&biw=1920&q=Плевнелиев -идиот&ved=0ahUKEwjY8qm7p_HZAhUHB8AKHY84A6oQMwhSKBcwFw&iact=mrc&uact=8

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 82. 82 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#76] от "objektivist96":

  Много добър коментар на Иноземцев!
  Сравнението с каране на кола срещу движението на улицата (света) описва както налудничавите стремежи на Путин, така и неминуемата му гибел. Никой не може да върви срещу логиката на времето!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 83 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  До коментар [#12] от "dejmos":

  Приятелю, постът ти е твърде дълъг, за та е удобно да копирам целия. С някои неща съм донякъде съгласен, но всичко е написано така нервно, че звучи объркано и отблъсква, дори да е вярно.
  Опитах се да го кажа възпитано.

  Еретик
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  До коментар [#78] от "dejmos":

  Твърде ограничени са ти познанията за света, а се опитваш да правиш генерални заключения!
  Ма ти дерзай!
  Някъде, някога след много, много лета може и да уцелиш истината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  До коментар [#15] от "авторът":

  "Не само от съединението си, но и от майка си ще се откажеш, за да вземеш една шепа девалвирали рубли. До какво падение на човека води политическия слугинаж!!"
  =============================
  Винаги съм мислел, че платените тролове са извънредно малко. Останалите пишат /пишем/ от вътрешна убеденост. Затова обикновено се въздържам от приказки за пари.
  Нещо като футболните провокатори, платените протестъри и пр....
  Увличат останалите. Иначе ще дойде прекалено скъпо.

  Еретик
 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Любопитно

  До коментар [#80] от "onemanband":

  Тъп ли си или на такъв се правиш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  До коментар [#86] от "Костадин Иванов":

  Платените тролове са първи да обявят някой за платен трол!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":

  Точно затова съм тук. Знам че не знам. Като поговоря с храбри , красиви и умни - може и да прихвана :)

 90. 90 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] един ограничен и глупав негодяй не може да стане президент на огромна страна и да остане на чело 18 год. и да накара цял свят да се съобразява с него. Няма как. Може да е диктатор, може да съсипва страната си, да репресира хората, да е самия дявол даже, но няма как да го наречеш глупав и неспособен и незначителен. Ако наистина беше тъп, все щеше да се намери кой да му скрои шапка, не мислиш ли?
  —цитат от коментар 17 на uq


  Последните 10-15 години на човеконенавистническата империя - тотално склерозиралия Брежнев най-накрая пукна. На кормилото на варварите сяда Андропов; също толкова склерозирал и одъртял. И, естествено, година и нещо по-късно и той пукна. Идва гордостта на съветската политика: Черненко, който преди това работи като портиер в ЦК на КПСС. След него идва Горбачов и човеконенавистническата империя рухва тотално. На тази дива азиатска терирория изхвърлят от властта само способните си лидери, като последния им цар; боклука си знае, че е боклук и че ако не е начело на държавата, ще трябва да рие в кофите. За съжаление, пагубният руски модел е тотално пренесен в България - след Филип Димитров започва един водовъртеж докато накрая идва Иван Костов и за кратко държавата започва да добива цивилизован образ. Но руското лоби не спи - вкарва в играта крадлив дедо, обикновен комарджия, срам за неговите предци, който тотално сваля нивото на политическия живот у нас, който прокарва закон, че не се иска образователен ценз за да заема някой министерски пост (по-конкретно за Лучано). За да стигне България до своя апотеоз - един, който е учил как се навиват маркучи, управлява България вече 12 години. И всеки по-интелигентен от него удря на камък в политиката. Ето това е пагубният руски модел. Интелигентният човек намира алтернатива на политическата кариера, докато тъпанарят се впива във властта като кърлеж, защото знае, че извън политиката е обикновен боклук. България може да има бъдеще само ако намери сили да изхвърли руския модел на правене на политика.

 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#76] от "objektivist96":
  Виждам, че в Русия са останали мислещи хора.

 92. 92 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#78] от "dejmos":
  Разочароваш ме. Мисленето ти не надхвърля интереса на лукановата гледна точка. Бъди жив и здрав!

 93. 93 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#86] от "Костадин Иванов":
  Не е толкова скъпо, ако няма друг начин.:)

 94. 94 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  До коментар [#92] от "авторът":

  Няма проблем - всичко е ТОЧНО....

 95. 95 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  Безумно лошо заглавие. Човек не може да гледа света през очите на Путин, защото трябва за си представи, че командва една голяма държава и има огромни права и отговорности, които може и да не спазва.
  Моите очи не са президентски, нито мога, нито искам да съм на неговото място.
  Всъщност, не искам да съм на мястото и на Тръмп, Меркел или Борисов. Има и такива кото мен.

  Еретик
 96. 96 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#91] от "авторът":
  Мислещи хора разбира се,че има,но работата е там,че те не могат да се превърнат в"критична маса",която да доведе до онзи взрив,който да помете цялата пасмина,която пречи да се развиват и живеят нормално.А пък и по-трудното е след взрива,...ако въобще избухне, в което силно се съмнявам,но...надеждата крепи човека.:)))

 97. 97 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  За такива ти трябва и глава.

 98. 98 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#82] от "Храбър":
  Така е-коментарът на В.Иноземцев е добър и верен,но проблемът е там,че:"...Президентът относително честно(е, или не съвсем честно,но все пак)питаше поданиците, дали са готови да се впуснат в "гонка",в насрещното. И всеки път получаваше утвърдителен отговор.".
  https://ic.pics.livejournal.com/arkagol/16945054/237138/237138_600.jpg
  Ето,това е проблем.

 99. 99 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#90] от "ddemivor":

  "Последните 10-15 години на човеконенавистническата империя - тотално склерозиралия Брежнев най-накрая пукна. На кормилото на варварите сяда Андропов; също толкова склерозирал и одъртял. И, естествено, година и нещо по-късно и той пукна. Идва гордостта на съветската политика: Черненко, който преди това работи като портиер в ЦК на КПСС. След него идва Горбачов и човеконенавистническата империя рухва тотално."
  ======================
  За мен всяка империя е империя на злото. Тя така си се казва - заповедническа държава, а това става с Власт и Сила, както е уточнил още Есхил.
  За Брежнев съм съгласен. Подпираха го едва ли не с клечки да стои прав. Следващите дъртели обаче бяха избрани на ватикански принцип. Когато няма единна кандидатура, избират някой некролог, дето му са преброени дните и после мача се преиграва. Така до Горби, дето излъга всички и самия себе си. Перестройката стана разпад, а той влезе в безкраен обяснителен режим.
  Това е моето мнение. Не е задължително да е вярно.

  Еретик
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Авторът, за да стигне до извода в последния абзац, можеше да мине с тройно по-малко думи.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK