В епохата на пожизнените президенти

В епохата на пожизнените президенти

© ReutersПрез 1813 г., малко преди края на своето управление, Наполеон Бонапарт споделя пред австрийския външен министър граф Метерних какви са недостатъците на силното лидерство. "Управлението ми няма да надживее деня, в който престана да бъда силен и хората спрат да се страхуват от мен, заявява Наполеон. Докато вашите суверени, родени на трона, могат да бъдат разгромени 20 пъти и пак да се завърнат в столиците си."


Наполеон съзнава по-добре от всеки друг колко трудно е да останеш на власт завинаги, особено ако не си роден на трона. Години по-късно демократичните институции разрешават този проблем, правейки възможно победеният лидер да се върне чрез избори. Изборната демокрация се основава на убеждението, че тронът не се притежава, а само се ползва.


Но духът на демокрацията не се ограничава само до разбирането, че волята на хората се изразява в свободните и честни избори. Важна роля в модерното разбиране за либералната демокрация играе идеята, че управляващите не остават на власт, когато не са желани, и че властта им винаги трябва да бъде ограничена.
Ала този консенсус, изкован в продължение на дълги години, днес е поставен под въпрос.


Днес някои от лидерите на най-могъщите страни в света, както демократични, така и недемократични, започват да се държат като модерни императори. Концентрират власт в ръцете си, без никакво намерение да напуснат поста до края на живота си. От тяхна гледна точка е без значение дали страната е демокрация или автокрация, от значение е само качеството на лидера. И те се ползват със значима подкрепа: във време, когато недоверието към политиците е високо, за мнозина човекът със силна ръка е за предпочитане пред корумпираната политическа класа.


Няма по-ясен или по-значим пример за тази тенденция от решението на Китайското национално събрание тази седмица да премахне ограничението от два мандата за президента на страната. Не би било преувеличено да се каже, че този акт символизира края на хегемонията на демокрацията като световен политически идеал.


След като президентът на Китай Си Дзинпин обяви решението си да премахне ограничението в броя на мандатите, мнозина анализатори изказаха мнението, че решението му да се превърне в същински император е знак за амбицията на Пекин открито да предизвика глобалното лидерство на Америка. Това е вярно, но не е всичко.


В този контекст рядко се дискутира описаният от политолога Кен Джовит "ефект на Версай". Връщайки се към историята, професор Джовит показва, че привлекателността на едно управление може да се оцени най-добре по желанието на другите да подражават на неговите институции и начин на живот.


Според него през ХVІІ в. във Франция Луи XIV "създава забележителен по силата и престижа си режим, на който подражават от Германия до Русия, навсякъде строят "мини-Версай", възприемат се френските маниери, а елитите говорят на френски език". През ХІХ в. в обект на политическо желание се превръща Британският парламент – унгарците оповестяват политическите си амбиции, като издигат за своя парламент в Будапеща неоготическа сграда, също толкова внушителна, колкото тази в Лондон. След Втората световна война наложените в Източна Европа сталинистки режими подпечатват властта си чрез налагането на също толкова внушителната, но нехуманна сталинска архитектура.


След края на студената война подражанието на Запада бе знак за принадлежност към правилната страна на историята. Провеждането на избори и написването на конституции в американски стил бе също толкова важно за образа на една страна, колкото смартфонът е важен за самочувствието на един тийнейджър. По думите на професор Джовит "в епохата след студената война за елитите от незападния свят играта на голф имаше същото значение, каквото носенето на тогата е имало за неримския елит през древността".


А пък ограничаването на властта на владетеля беше едно от ключовите средства, чрез които недемократичните режими се опитваха да се приспособят към епохата на демокрацията.
Затова и редица недемократични правителства съхраняваха демократичните фасади, особено тези на изборите и ограничението в броя на мандатите. През 2008 г. например руският лидер Владимир Путин устоя на изкушението да промени конституцията и по този начин да получи правото на трети президентски мандат, тъй като не искаше страната му да изглежда като някоя от централноазиатските републики, където президентите никога не напускат дворците си. Макар системата да беше подправяна, недемократичните правителства съзнаваха колко важно е да се преструват, че това не е така. И тъкмо това – дори повече, отколкото самото разпространение на либералната демокрация – беше същинското доказателство за хегемонията на демокрацията. Даже Китай играеше по тези правила.
Досега.


В този смисъл решението на Китайската комунистическа партия да премахне ограниченията в президентските мандати ще отекне далеч извън Китай. Човек лесно може да си представи как президентът Путин приема, че няма да му се налага да напуска Кремъл през 2024 г., когато изтича следващият му мандат. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е лесно да бъде убеден, че може да остане на власт безкрайно. Избраните лидери по цял свят ще се втурнат да обясняват на избирателите си, че смяната на ръководството е опасна идея. Ще бъдат написани нови конституции или старите ще бъдат пренаписани така, че да отговорят на новата политическа мода.


Настъпващият "миг на императора" е лоша вест за Европа, където липсата на император е сърцевината на европейския проект. Новината не е добра и за Съединените щати. Но пък това може да се превърне в благодатен миг за президента Тръмп, който може да реши, че след като американците са научили китайците как се играе голф, е дошло време американците да подражават на китайците. И какво тогава ще се случи, ако два президентски мандата не са достатъчни, за да стане Америка отново велика?


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура", англоезична версия на статията е публикувана в "Ню Йорк таймс".

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Над 1200 години България е управлявана от пожизнени владетели. Само казвам...

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8453 Любопитно

  А за пожизнената канцлерка - нещо?

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#1] от "deaf":

  Сега е демокрация...а връщането назад може да стане в страни с диктатура като Русия или диктатура на пролетариата като в Китай...:)

 4. 4 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Имам предчувствие че догодина ще се пусне изборите за Евро Парламент.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8453 Любопитно

  Добре е да управлява човек с екип който да е сигурен че след година-две -пет .....пак ще управлява и да не търсят временен интерес - а да мислят в перспектива!
  например - хан Аспарух и хан Тервел са управлявали точно така!!!!
  А па на тия лъжи за избори и пишмандемокрация вече никой не им се върже!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Така е Кръстев, голем мишмаш... Путин много мандати недемократично, Меркел много мандати - демократично...
  Страхотен материал си написал... е,... не ми е от полза, но карай...

  А финала един отворен, дето викат британците напоследък - най-вероятно пишеш следващият материал...

 7. 7 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  А па на тия лъжи за избори и пишмандемокрация вече никой не им се върже!
  =========
  От демокрацията няма по добро...а ти си плачи за Тато а и за пропиляната ти младост...

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Нашият коремнопревъртащ президент няма как да бъде пожизнен.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#6] от "Велков":
  https://www.chr.bg/komentar/merkel-sreshhu-putin-ili-bitkata-za-evropa/
  Контрастът между двамата е огромен. От едната страна е руснак: мачо, милитарист, обиден постимперски националист, който сравни на своята последна пресконференция Русия с готвеща се за ответен удар мечка. От другата страна е германката: привърженик на постепенните действия, която говори тихо, но откровено, способна да постига консенсус, притежава най-силните позиции в икономиката, търпеливо управляваща бавно движещата се многонационална европейска костенурка. Методите от 19 век се сблъскват с методите от 21 век, Марс – богът на войната – съперничи с Меркурий, богът на търговията, оръдията срещу маслото.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8453 Любопитно

  До коментар [#7] от "BiGman1":

  Да ти разкажа как се лъже преди избори, как се купуват избори, как се манипулират избори - или да ти разкажа за класиката - гръцка демокрация върху робски труд , или по-съвременните английска и френска демокрация върху робски труд ????

  karabastun1@abv.bg
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  "Изборната демокрация се основава на убеждението, че тронът не се притежава, а само се ползва."
  ===========
  Абе, дори така не ми харесва, защото думата ползване знаете какво означава... Макар че тук тронът е метафора.
  Отделен въпрос е дали републики, в които премиерският пост е по-важен, не трябва да имат мандатност.
  Не ми харесва идеята за Вечен човек в никоя държава, няма значение дали е Корея, Китай, Сирия, САЩ, Германия, България.....
  Само не ми харесва и идеята някой отвън да дойде да ни го смени.
  Сложно е...

  Еретик
 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Дрън, дрън, Китай, дрън, дрън, либерална демокрация, дрън, дрън, Путин, дрън дрън, либерална демокрация, дрън дрън, колко е опасен Тръм. Само ка чуя либерална демокрация /турбо лицемерен ляв болшевизъм/ и започва да ми се поръща. :-)

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#10] от "karabastun":


  До коментар [#7] от "BiGman1":Да ти разкажа как се лъже преди избори, как се купуват избори, как се манипулират избори - или да ти разкажа за класиката - гръцка демокрация върху робски труд , или по-съвременните английска и френска демокрация върху робски труд ????
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Давай...и без това нямаш друга работа...

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Над 1200 години България е управлявана от пожизнени владетели. Само казвам...
  —цитат от коментар 1 на deaf


  И е била както огромна и силна, така и безлична и едва съхранила се.Не забравяй, че комунистите за 45 години свършиха повече поразии от османците, за 500 г, на нас - българите!

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3029 Неутрално
 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Имитацията е най-искрената форма на възхищение - но това не е в стила на Путин, нито в характера на Тръмп. Първият успява да се преструва на умряла лисица и да печели подкрепа отвътре, но Тръмп го чака челен сблъсък с макар и бавно движеща се, но фино мелеща американска демократична традиция.

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Викам си Кръстев няма как да не спомене Тръмп, четох , четох и си викам , о майн год , този път е пропуснал Тръмп, но накрая в последното изречение го спомена. Личното ми мнение , че на Кръстев му е през ...... за Пути и Си, важно е да се направи така статията , чЕ НАКРАЯ Тръмп да е виновен.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Настъпващият "миг на императора" е лоша вест за Европа, където липсата на император е сърцевината на европейския проект.
  ========
  Лоша , в смисъл, че ще си има конкуренти ....
  Гео политическия съюз на име ЕС , се е камуфлирал в така наречените ценности и демокрация .....
  Това са само думи и нищо повече. ....
  Империята под егидата на Брюксел , е ни повече ни по малко ... от това което се описва в статията. ...тоест и тя е империя и то от най кръвожадните !!!
  Поглъща цели държави , обеснявайки им колко ще е добре за тях ако са погълнати .

  Bukalemun
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е лесно да бъде убеден, че може да остане на власт безкрайно.
  =========
  Даже 7 пъти го убеждаваха .....
  Избирателя в Турция каза 7 пъти ДА на Ердо ....и не напразно !
  Утре да има избори ....пак за него ще гласуват ....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1858 Разстроено

  Незаменими хора няма. Ако някой ви лъже че е принцът на бял кон, значи само едно, че ви лъже. Най-добрите държава, най-добрите фирми, най-добрите организации работят добре без значение кой е начело. Ако всички чакат на принца на бял кон да свърши работата, и ако живеете в такава държава, махайте се!

 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2386 Весело

  Щатите са първи в света с няколко обиколки с дайрект лидършипа на Сенсей Доналд по туитър.

  Точно това гепи оффгард традиционните лигльовци свикнали на тежката логистична поддръжка от чичко паричко с всичките там традиционни медии и мазнещи се лакеи с 'проучвания' и въпреки че за Тийм Хилъри играха някои от най-бележитите сенсеи на брейнуоша в големи мащаби Сенсей Доналд би и не само ами и управлява така.

  Това е първият модерен владетел на новата ни планета, старата земя ама с интернет

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#21] от "saint evlampi":

  Taka cu e!

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Де да имаше в тази статия нещо повече от перчене с (избирателна) ерудиция...

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6567 Неутрално

  Кръстев, не винаги ти се получават анализите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2839 Весело

  Странно как така бай Йотов не обелва и дума нито за Путин, нито за Ким-dynasty, нито за Ердоган, нито за Меркел, нито дори банкянския. И да, на крив грантосмукач, Тръмп му е виновен.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Вижда се новият по-силен Мао, но пък и иззад ъгъла ще поглежда в следващите години "бандата на четиримата"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Кръстев е пропуснал Бойко Борисов!

  !

 28. 28 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има теза ....
  Светът става все по-интересен...
  Либералната демокрация завладя света, но това е пирова победа...
  Плурализмът, от символ на свобода, бе превърнат в инструмент за глобалистко поробване.
  Същото за мултикултурализма....
  Ето, че идва времето за сваляне от пиедестала и на т.н. демокрация...
  И крак провлачва една от най-старите култури в света...

  дреалист
 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#7] от "BiGman1":Да ти разкажа как се лъже преди избори, как се купуват избори, как се манипулират избори - или да ти разкажа за класиката - гръцка демокрация върху робски труд , или по-съвременните английска и френска демокрация върху робски труд ????
  —цитат от коментар 10 на karabastun


  Комунистическото братство и равенство върху Беломорканал.
  Класика в жанра!!!

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Весело

  Започвам да чета, поглеждам автора кой е, Ctrl+F -> "Тръмп" и какво да видя - Тръмп щял да суспендира конституцията на САЩ, щото така направили в Китай. Мисля че е крайно време Дневник да спре да дава трибуна на тежки случаи на Trump derangement syndrome - и без това почти никой не чете статиите, ако ще публикувате само "анализи" все едно писани от Ветерана от горянското движение, нищо добро не ви чака...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2177 Неутрално


  Ами как да ви кажа - той и Тодор Живков мислеше, че се е уредил пожизнено, ама на - вижте каква стана тя....

 32. 32 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Дрън, дрън, Китай, дрън, дрън, либерална демокрация, дрън, дрън, Путин, дрън дрън, либерална демокрация, дрън дрън, колко е опасен Тръм. Само ка чуя либерална демокрация /турбо лицемерен ляв болшевизъм/ и започва да ми се поръща. :-)
  —цитат от коментар 12 на xox55541929


  Повърни спокойно. Някои само това правят във форума. Ти що ще се делиш?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бля бленуван блян...
  В епохата не е един свят, не са и два.

  Един президент тъкмо осъдиха за корупция,
  май в ЮАР беше.

  Друг се опитват да съдят за корупция.

  Трети се опитват да импичнат президента си.

  Четвърти...

  Демокрацията не допуска пожизнени президенти.
  Допуска: пожизнени монарси паралелно със сменяеми президенти.

  "В епохата на пожизнените президенти"

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  секи 4ти км

  Нищо.

  Единствено в Китай 100% от гражданите доказаха обичта си
  към първия партиен и държавен ръководител
  с подарък пожизнена конституция.

  Като нея няма втора страна.
  В другите - кандидати се трудят на избори.

  До коментар [#2] от "karabastun":

  А за пожизнената канцлерка - нещо?

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Preaching to the converted?
  Същият едва ли се нуждае от убеждаване.

  Другари, насочете се към неразработени... пазари.

  "Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е лесно да бъде убеден,
  че може да остане на власт безкрайно."

 37. 37 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Над 1200 години България е управлявана от пожизнени владетели. Само казвам...
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Половината от това време тези владетели са турци и византийци.
  А преди това е средновековието--когато друга опция няма.
  А след освобождението--само войни и граждански вълнения, и после тоталитаризъм.
  Бати купона е това със несменяемите лидери.
  Който не го е пробвал не е мъж.

 38. 38 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Започвам да чета, поглеждам автора кой е, Ctrl+F -> "Тръмп" и какво да видя - Тръмп щял да суспендира конституцията на САЩ, щото така направили в Китай. Мисля че е крайно време Дневник да спре да дава трибуна на тежки случаи на Trump derangement syndrome - и без това почти никой не чете статиите, ако ще публикувате само "анализи" все едно писани от Ветерана от горянското движение, нищо добро не ви чака...
  —цитат от коментар 30 на Тюфлекчия


  Анализът е препечатан от Ню Йорк Таймс.
  Щом смятате че има български медии които са по-качествени не само от Дневник, но и от Ню Йорк Таймс, посочете ги.
  Все от някого трябва да се учи останалия свят.
  Дали от Блиц, дали от Телеграф, дали от 24 часа, дали от Русская Газета--няма значение. Важното е тези световни стандарти на качествената журналистика и задълбоченият и неутрален анализ да бъдат представени на Ню Йорк Таймс, за да може най-накрая да имат от кой да се учат чии статии да публикуват, а чии--не.

 39. 39 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#16] от "hammurabi":

  Sero molunt deorum molae molunt autem tenuiter

  Да Ви чета тук, уважаеми, обаче ми напомня за друга не по-малко древна мъдрост, margaritas ante porcos, etc.

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Весело

  До коментар [#38] от "patilanskomeze":

  Ама въобще не ме интересува NYT. Мога да си изградя мнението за писанията на Кръстев четейки ги, а не гледайки къде са ги публикували. Вие май страдате за времената на "Работническо дело", когато щом нещо се публикува там - значи това е "Истината". А въпросният NYT се компрометира толкова жестоко последните години, че за никакви стандарти не може да се говори при него - превърна се в пропаганден рупор. Което пак ни връща на темата за "Работническо дело". Виждате ли как всичко е свързано?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#38] от "patilanskomeze":Ама въобще не ме интересува NYT. Мога да си изградя мнението за писанията на Кръстев четейки ги, а не гледайки къде са ги публикували. Вие май страдате за времената на "Работническо дело", когато щом нещо се публикува там - значи това е "Истината". /.../
  —цитат от коментар 40 на Тюфлекчия


  "Истината" я знаят само совите. А делението "качествено-некачествено" си е валидно и измерваемо, и както Таймс, така и Кръстев, спадат към "качествено" независимо от кой какви симпатии има и каква а "семеряжната истина" в астрала:)

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Ефектите от пожизненото властване са изследвани задълбочено от Фукуяма. Има прекрасна книга за това.
  Що се отнася до Европа - ами кой мандат е вече за управляващата "императрица" в най-мощната европейска икономика?
  Не ги броя, не ми е работа. Но помня как преди повече от 10г госпожата официално обяви похода за понижаване на световната температура с 2 градуса до 2020та. Така се изтърколи времето, 2020та чука на вратата, а температурата световна продължава да си танцува и не е овладяна, а ние ядохме и продължаваме да ручаме жабетата с 30% по-високи енергийни сметки за всичко.
  В Щатите последния им президент разбишка за сега новоустановената им "демократична" традиция от последните няколко десетилетия страната им да се управлява от две редуващи се фамилии.
  Дали и той след втория мандат ще промотира жена си или някой от родата - ще поживеем, ще видим.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Весело

  и както Таймс, така и Кръстев, спадат към "качествено" независимо от кой какви симпатии има и каква а "семеряжната истина" в астрала:)
  —цитат от коментар 41 на patilanskomeze


  За най-голямо Ваше съжаление, това не го решавате Вие. Вярвайте си колкото си искате, мислете се за особено просветен и възвисен (като всички "умни и красиви") - това няма абсолютно никакво значение. Накрая имаме Брекзит, Тръмп е президент на САЩ, в Австрия и Италия изборите ги печелят "крайно-десни" (разбирай по-вдясно от Сталин, според категориите на NYT), България и Полша не ратифицират Стамбулския ферман и т.н. Това е. Сигурно много боли човек да си мисли, че всичко му е ясно, понеже чете NYT и други "яки" медии, пък накрая да не става на неговата. Когнитивен дисонанс, нещо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  [quote#43:"Тюфлекчия"][/quote]

  Ами ето, за вас критериите за измерване на валидност на факт, истина, и ниво качество, са „сила”, „власт”, и „победа”.
  Грубо казано—ако физик нобелист и шофьор на такси спорят за качествата на квантите, и шофьора свали с кроше нобелиста—значи шофьора е прав.
  А в културен вариант—ако нобелиста чете Таймс и гласува за А, а таксиджията чете Телеграф и гласува за Б, и Б спечелят, значи нобелиста и Таймс са „слаби” и „глупави”.

  Разбираем е този подход към живота, и макар твърде примитивен, този филтър наистина улеснява в ориентацията в ежедневието. Просто в крайна сметка винаги води до война и насилие.

  Но някои биха казали че войната и насилието са „истинското” състояние на човечеството, и който е против, „не е мъж”. Тези някои ги осъдиха в Нюрмберг и обесиха, но си имат последователите навсякъде до ден днешен.

 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Отново кадър на БКП . Отново пръв демократ с имоти по Виена. Наглостта на на тия няма граници !!

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2183 Весело

  До коментар [#44] от "patilanskomeze":

  Всъщност никакви такива глупости не могат да бъдат извеждани от поста ми, но добър опит. Разбирам болката и отказа да се приема действителността.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#44] от "patilanskomeze":Всъщност никакви такива глупости не могат да бъдат извеждани от поста ми, но добър опит. Разбирам болката и отказа да се приема действителността.
  —цитат от коментар 46 на Тюфлекчия


  Благодаря. Ако ползвате пак термина „когнитивен дисонанс” ще го оценя.
  Беше доста оригинално когато Скот Адамс почна да го ползва именно с цел анализ на изборите през 2016г в САЩ, и винаги се радвам когато видя и до наши ширини да стигне нещо модно и последвалите умилителни опити за прилагането му.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  ..... Само не ми харесва и идеята някой отвън да дойде да ни го смени.Сложно е...
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  Но няма да е зле някой да дойде и да ни го набие в канчетата, че коремното не е най-важното за един президент, както и да забравя какво е казал преди 2 часа премиерът.

 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  "И какво тогава ще се случи, ако два президентски мандата не са достатъчни, за да стане Америка отново велика?"

  Тръмп е грешка на историята. Със сигурност американските избиратели ще си вземат поуката и няма да го изнерат на следващите избори.
  За Путин едно е сигурно - докато е жив, все ще е на власт. това е типично за тази сатрапска държава, пожизнен "бащица".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK