Най-опасният вариант за Путин

Най-опасният вариант за Путин

© ReutersВладимир Путин получи своя четвърти мандат начело на Русия с безпрецедентно висок процент от гласовете - 76 на сто - подадени за него в една изборна надпревара, която в най-добрия случай може само отчасти да се определи като демократична. От участие в изборите бе отстранен основният опонент на Путин - Алексей Навални, който оглавява протеста на градските либерали и прозападни националисти срещу Кремъл. Останалите кандидати се представиха скромно - повечето на границата на единия процент - с изключение на комунистическия кандидат Грудинин (12 на сто) и вечния Жириновски (6 на сто). Ксения Собчак, обвинявана от либералните демократи в опит за подмяна на либералния вот, също едва прескочи един процент от гласовете.

Резултатът от руските президентски избори показва преди всичко
ефекта на "обсадената крепост"


Русия се обединява най-лесно срещу "външна заплаха", което прави задачата на всеки автократ или популист на власт доста проста - трябва да се разиграе картата на "застрашената Русия".
Комбинацията от санкциите - повечето самоналожени от самия Кремъл, изострянето на отношенията със Запада по цял ред от проблеми - като започнем от евентуалната намеса на Москва в президентските избори на САЩ и като приключим с атентата срещу бившия руски шпионин Скрипал и неговата дъщеря в Англия - доведоха до успешно пропагандно възраждане на тезата за "арогантния Запад" и "застрашената Русия". Драматичният спад на жизнения стандарт на обикновените руски граждани доведе до засилване на ефекта на "обсадената крепост - Русия".


В повечето общества икономическите трудности и спадът на стандарта на живот предизвикват силни обществени настроения срещу управляващите и политическите елити като цяло. В Русия ефектът е обратен, стига обедняването да бъде представено като външен заговор, а втвърдяването на властта на международната сцена - като защита на руската роля на "велика сила".


Но спечелването на изборите от Путин ще се окаже много по-лесна задача, отколкото предизвикателствата на предстоящия четвърти по ред мандат


Влошаването на икономическата ситуация увеличава напреженията в обществото, а ресурсите на стратегията на "обсадената крепост" са на изчерпване. Пропагандната демонстрация на "новите руски оръжия" по време на предизборната кампания може и да е въодушевила винаги готовия за мобилизация руски имперски национализъм, но по-важният ефект от това "дрънкане на оръжие" е легитимацията на новата програма за въоръжаване на Вашингтон, която наистина слага край на три десетилетия ядрено разоръжаване от Горбачов насам. Дали Русия е наистина готова за една нова надпревара във въоръжаването, в която активно участие взима вече и Китай, е въпрос, чийто отговор няма да бъде благоприятен за Москва.


Затягането на примката около статута и авоарите на руските олигарси от страна на Запада, както и изострянето на отношенията между Москва и Вашингтон, и Москва и Европа достигат до границата на сериозни дългосрочни последствия за руската стратегия за завръщане на световната сцена като "велика сила". Проблемът е преди всичко в това, че нарастващата конфронтация със Запада има мобилизиращ руското общество ефект, както и структурни позитиви за запълване на стратегически ниши, изоставени за определен период от Вашингтон (Сирия, отчасти - Източна Европа, Украйна), но преминаването на граници от типа на окупацията на Крим, намесата в политическия живот на Запада, систематичните опити за дестабилизация на Балканите и други подобни, водят до мобилизация на западния съюз с дългосрочни икономически, политически и стратегически негативи за Русия. Амбициите на Москва достигат до мащабите на бившия СССР, но ресурсите й са в пъти по-ограничени.


Путин ще трябва да приеме тези дилеми
като вътрешни конфликти в своя собствен блок на властта


Огрубената схема на тези вътрешни властови баланси се свежда до конфликта между две основни фракции. Първо, олигархично-космополитното крило на кремълския елит, което би подкрепило всяко съперничество със Запада, водещо до разширяване на енергийните и оръжейни пазари на Москва, и изграждащо стратегически ресурс за експанзия в нови пространства, но нежелаещо да поеме последствията на една безусловна конфронтация със Запада по причини на "принципно" имперско преизграждане. Второ, групата на "силовиците", на ултра ретроградните евразийски идеолози и популисти, за които утвърждаването на Русия като световна сила минава през цялостна и "принципна" конфронтация със западния свят. Ресурсът за помиряване на двете фракции във "вертикалата на властта" не е безкраен - напротив, той намалява.


По всяка вероятност Путин ще трябва да изгради едно правителство, в което либералните стопански фракции да получат повече власт. За разлика от Съветския съюз Русия е дълбоко свързана със световните пазари и изолацията и самоизолацията й по стратегически и неоимперски причини е самоубийствена в средносрочен и дългосрочен план. Поради обществената им непопулярност властта на стопанските либерали ще трябва да бъде прикривана с войнствена евразийска реторика, но нейните аватари са все по-неспокойни и все по-недоволни от нежеланието и неспособността на Путин да ги подкрепи категорично в ущърб на либералите от "шестата колона" (А. Дугин - прикрити и лицемерни либерални функционери в иначе имперско-патриотичното управление в Кремъл). Примиряването на двете дълбоко враждебни една на друга фракции става все по-трудно, свидетелство за което е открито негативната позиция спрямо управлението на Путин и на статуквото от главния евразийски идеолог А. Дугин в навечерието на президентските избори.


За Путин е невъзможно да направи решителен, още по-малко - бърз завой към подобряване на отношенията с Европа и Запада като цяло. Стратегията на "обсадената крепост" се е превърнала в ключов стратегически ресурс на неговата власт.


Новата студена война - истинска или мнима - със Запада ще продължи
независимо от конкретните феномени на развитие в международната конфигурация


Но ако съперничеството с цел завоюване на нови позиции на световната сцена от Русия като "велика сила" не бъде комбинирано с макар и бавно, но видимо стопанско възстановяване - за което е необходимо и облекчаване на санкциите - напрежението между тези два приоритета на Кремъл, стопански и геополитически, както и между техните носители в блока на властта по време на четвъртия мандат на Путин може да се окаже особено опасно за стабилността и перспективата на неговата позиция. Известно е, че всеки успешен руски лидер се асоциира с всевластието на "руски цар". За Путин обаче по-нататъшна концентрация на властта и нарастващ авторитаризъм на управлението може да се окаже най-опасният за собствената му власт вариант.


Коментарът на политолога е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "Дали Русия е наистина готова за една нова надпревара във въоръжаването, в която активно участие взима вече и Китай, е въпрос, чийто отговор няма да бъде благоприятен за Москва."

  Мдаа, никога в своята история комунистическото движение не се е отличавало с особена смисленост и предвидливост. Сегашните кагебистите, ядрото на това комунистическо движение, са заети да понатъпчат с някой друг милиард банковите си сметки.
  Единственият начин Запада да ограничи тази зараза е да реже до кокал - замразяване на авоари, изгонване на "бизнесмени", забрана да се купуват имоти и т.н..
  За съжаление това няма как да се получи, но поне може да се опита.
  Руснаците са свикнали - тънели са в мизерия и ще продължават да тънат, поне докато носят петолъчката в сърцата си.

 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Властта на Путин е много по-зависима от силовиците, отколкото от олигарсите, следователно политиката на тотално изостряне на отношенията със Запада ще продължи. Западът трябва да се възползва точно от това противоречие в руската върхушка - между олигарси и силовици.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Властта на Путин е много по-зависима от силовиците, отколкото от олигарсите, следователно политиката на тотално изостряне на отношенията със Запада ще продължи.
  —цитат от коментар 2 на меншевик

  Функцията на олигарсите е "осребряват" привилигерованата си позиция и "да се облагодаряват" по веригата, което би трябвало да стига и до по-главните силоваци.
  А без денги - цялата тая кула от карти би се срутила.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Ето вече и Огнян Минчев се изока по темата Путин. Куцо, кьораво и сакато плюе руския президент, но ако не е той, половината вестник ще е празен.

  Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години...

 5. 5 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 302 Неутрално

  ... открито негативната позиция спрямо управлението на Путин и на статуквото от главния евразийски идеолог А. Дугин в навечерието на президентските избори.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Да разпалваш лудостта на лудите обикновено изглежда хитра идея само за разни малоумници, които се смятат за големи тарикати.
  След това се оказва, че лудите имат собствени планове, далече надхвърлящи плановете на подбудителя.
  Справка: Донбас и Луганск; Дугин; ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Ако щете вярвайте,но най-опасно за един политически лидер е да...ЛЪЖЕ. Да лъже обаче,по един нескопосан,тъп,безсмислен и нагъл начин. В случая Путин лъже,че го избират демократично. Че изобщо го избира някой. Вместо да вземе пример от Си Дзинпин и да стане пожизнен президент,той разиграва театъра със "свободните" избори. Тази лъжа ще деморализира напълно руският народ и в крайна сметка ще ускори падането му от власт. Моралът на руснакът е моралът на роба. И когато Путин го третира като свободен избирател,той руши моралът му,колкото и да изглежда невероятно.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Путин натика Русия в такава тотална международна изолация, в каквато не е била дори при Брежнев.

  Ори Брежнев имаше СССР, СИВ и Варшавски договор, имаше държави-клиенти като Ангола, Никарагуа, Виетнам и т.н., които винаги заставаха зад Големия брат в случай на нужда.

  Днес кой ще застане зад Путин? Аятоласите? Едоган?

  Блазе му с Ердоган зад него... 😆😆😜

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години...
  —цитат от коментар 4 на мики маус


  Заминавй и ти за Русия, какво чакаш???

 9. 9 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Амбициите на Москва достигат до мащабите на бившия СССР, но ресурсите й са в пъти по-ограничени."

  Най-точното определение за режима на Путин.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Никакви неволи и съмнения не тормозят путин, особено пък в духа на интелигентните разсъждения на г-н Минчев. Човекът си е силовак №1, при това от ниско-слугинско ниво на кгб. Фактът, че си е избрал подобни резултати от собствения си моноспектакъл "Избори в Русия" говори, че ще има смяна на караула по цялата вертикала лично от него. Конфискация на заграбеното от когото е решил и физическо отстраняване, пак на който е решил лично. Още повече, че този авторитарен стил е на мода. Китай, Щатите, Филипините, разните дребни пирани и дори Брекзит. Основната задача, която има смисъл за евтиното клише путин е да отгледа и настани своя наследник, който ще избере изрично сам. Той разбира се ще е още по-долнокачествен от патрона си.

  В общи лини ни очакват безоблачни дни с кратки превалявания. Руснаците - мизерия.

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на wise.man
  wise.man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се че, Путин блъфира и иска американците да се подхлъзнат и да почнат да се въоръжават и така да се самоубият икономически !

 12. 12 Профил на wise.man
  wise.man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Струва ми се че, Путин блъфира и иска американците да се подхлъзнат и да почнат да се въоръжават и така да се самоубият икономически !

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mai-ski_17.":

  За разлика от СССР, който си произвеждаше всичко за вътрешни нужди и дори за износ из "братските" държави, съвременна Русия не произвежда нищо.

  Само добива: петрол, дървесина, боксит, желязна руда - колониални стоки с нулева добавена стойност, които изнася, за да внесе паста за зъби, телевизори, тампони за "дефчонките" си и самолети за гражданската си авиация.

  Велика сила...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пак ли члена на БКП и аспиранта от катедра научен комунизъм Минчев!?

 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Сега ще почнат оплюванията на Минчев от страна на задунайците - че е комунист, че е дебел и пр., вместо да се оспори тезата му с аргументи.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Струва ми се че, Путин блъфира и иска американците да се подхлъзнат и да почнат да се въоръжават и така да се самоубият икономически !
  —цитат от коментар 11 на wise.man


  Чакай ти американците да фалират. Напротив, фирмите им от ВПК ще стават все по-богати.
  Хич не си уайз.

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":
  Това за завидния "демографски ръст" в Русия е вулгарна лъжа. Както и плюенето на свободата на българите да пътуват, живеят и работят където пожелаят е гнусна опорна точка на националните предатели от Позитано.
  Бих написал още определения за вас, но не е редно. Заради правилата на Дневник.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Пак ли члена на БКП и аспиранта от катедра научен комунизъм Минчев!?
  —цитат от коментар 14 на bwy56537275


  Ето за това говорех в коментар №15.

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#12] от "wise.man":

  Предният път кат ги подхлъзна кой падна по дупе?!
  Чак сега сега да разправят что “встали с колен”?!

  klimentm
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  И откъде го измисли този завиден "демографски ръст"? Както казват руснаците: учись матчать.


 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":

  В средата на 1990-те имах една открита лекция в Самара, темата не беше политическа. Но, един от присъстващите стана и ме попита" "Защо разрушихте Съюза и живота ни?"
  Аз от своя страна го попитах :"Кой дойде от САЩ за да разруши Съюза ви?". Последва бурна и емоционална дискусия за това как сами са си виновни.

 25. 25 Профил на wise.man
  wise.man
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#16:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  $21 trillion Това дългът на америка в момента .Въпреки ,че икономиката им бумти Бюджета им в момента е много на минус и продължават да затъват .Тръмп говори за икономическа война ,предимно с европа и китай Предлага да изхарчат много за инфраструктура И ако към това добавят и нова въорежена надпревара .Ще катастрофират .

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3146 Разстроено

  Искаха Желязна завеса ватниците ...сами си я строят!Комплексираният им "Президент"докара нещата до връщане назад във времето!И отново са в 1964!Нищо не са научили..нищо старо не са забравили!Мъко расииска....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Как рухнет режим Путина, или Про лучников и автоматчиков."
  Максим Миронов
  Профессор IE Business school (Мадрид)

  "Существует множество объяснений, почему перестал существовать СССР. Среди основных причин часто называют неэффективность плановой экономики, неподъемную гонку вооружений, нехватку базовых товаров народного потребления. Мне кажется, ни один из этих факторов не объясняет краха СССР.

  Что касается плановой экономики, СССР активно ее строил с конца 1920-х годов. Почему понадобилось целых 60 лет, чтобы она рухнула (при том, что она вынесла тяжелейшую войну в истории человечества)? Гонка вооружений в 1980-е, безусловно, была значительным бременем, но она тоже не была чем-то уникальным для страны. С момента своего основания экономика СССР была заточена на войну. В 1930-е гг. в СССР было построено огромное количество военных заводов, конструкторских бюро и т.д. На 22 июня 1941 г. по сравнению с Германий у СССР было в 3.6 раз больше танков и штурмовых орудий, в 2.2 раза больше самолетов и в 1.4 раза больше орудий и минометов (см. Таблицу 4 https://rg.ru/2016/06/16/rodina-sssr-germaniya.html ). То есть СССР вкладывал в войну средств больше, чем самая военизированная экономика того времени, и это не привело к его краху. Кто-то увидит в этом подтверждение того, что Сталин – эффективный менеджер, но это неверное объяснение (https://mmironov.livejournal.com/23041.html ). Наконец, в 1980-е был некоторый дефицит товаров, в том числе продовольствия. Однако эта ситуация была далека от голода, который пережили многие регионы СССР в начале 1930-х или в 1946-1947 гг. Пустые полки магазинов в конце 1980-х-начале 1990-х были, скорее, следствием неудачных экономических реформ правительства Горбачева (http://mmironov.livejournal.com/11354.html ), а не прямым следствием плановой экономики. Опять же, опыт Северной Кореи, где народ уже много лет живет в состоянии перманентного голода, говорит нам о том, что отсутствие базовых товаров не является достаточной причиной краха государства.

  Так почему же тогда рухнула экономика СССР? Потому что исчерпала модель своего развития, которая была основана на экстенсивном росте. Индустриализация и быстрый рост экономики в 1930-х был основан на том, что трудовые ресурсы из сельского хозяйства, где была относительно низкая производительность, были перемещены в промышленность, где производительность была существенно выше. К слову, на этом же принципе было основано китайское экономическое чудо 1970-90-х гг.

  Когда стало понятно, что сельское хозяйство находится в стагнации, в том числе из-за коллективизации и массового лишения деревни трудовых ресурсов, то вместо повышения эффективности, правительство решило опять идти экстенсивным путем – вводить в оборот все больше ресурсов. Это дало старт знаменитой хрущевской программе «Поднятие целины», когда с 1954 г. по 1965 г. было введено в сельскохозяйственный оборот более 40 млн га в Сибири, Казахстане и Поволжье. Помимо новых земель на освоение целины были брошены огромные человеческие ресурсы – студенты, механизаторы, шоферы. Только на Алтай за первые два года целинной программы перевезли 50,000 человек (https://www.svoboda.org/a/24204157.html ). Вовлечение огромных ресурсов в сельское хозяйство принесло результаты. Если в 1954 г. СССР собрал 86 млн т зерна, то в 1960 г. - уже 125 млн т (https://goo.gl/fcZgcx ), при этом сбор с целинных земель вырос более чем в два раза - с 27 млн до 59 млн.

  Но уже к середине 1960-х программа роста производства за счет ввода в оборот новых сельхозземель выдохлась. Тут на СССР свалилось нежданное счастье – в 1960-х гг. в Западной Сибири открыли один из крупнейших в мире нефтегазовых бассейнов. 22 июня 1965 г. забил нефтяной фонтан из знаменитого Самотлора – крупнейшего нефтяного месторождения в России и одного из крупнейших в мире. Все ресурсы страны бросили на освоение нефтегазовых месторождений, а также на строительство нефте- и газопроводов. Как раз когда СССР ввел в строй ключевые месторождения и закончил строительство нефтепроводов (трубопровод «Дружба-2» закончили строить в 1974 г.), случился еще один приятный сюрприз – резкий рост нефтяных цен. С 1972 г. по 1975 г. мировая цена на нефть выросла в 3.5 раза и держалась на высоком уровне следующие 10 лет. Это позволило значительно увеличить как рост экономики, так и потребление населения.

  Однако к середине 1980-х стало понятно, что у СССР больше нет идей для экстенсивного развития. Нет масс крестьян, которых можно из деревни перегнать в город. Нет вдохновленных студентов и механизаторов, которые готовы поднимать целину. Нет новых разведанных месторождений нефти, газа, золота, меди и других полезных ископаемых. Вот и пришлось, по сути, закрывать лавочку. Без постоянного вбухивания ресурсов такая экономика развиваться не могла.

  В этом смысле путинская экономика очень похожа на экономику СССР. Конечно, то, что она основана на рыночных принципах, значительно повышает уровень ее устойчивости ( https://thequestion.ru/questions/75401/revolyucii-ne-budet ), но принципы функционирования очень похожи. Весь ее рост был основан на вкачивании огромных ресурсов извне. В августе 1999 г., когда Путин пришел к власти, цена на нефть была 20 долларов за баррель. В мае 2008 г., когда он временно сдал пост Медведеву, цена на нефть была 130 долларов. Представьте, что бы вы смогли себе купить дополнительно, если бы вдруг ваша зарплата без каких-либо дополнительных усилий с вашей стороны вдруг выросла более чем в 6 раз? Наверное, много чего. Вот мы все много чего покупали. Все эти новые торговые центры, кафе, сборочные заводы мировых автогигантов – это все, прежде всего, следствие экстенсивного развития. Извне пришла вдруг куча ресурсов, которую мы осваивали. Путин и его товарищи были среди первых осваивателей. Отсюда и Олимпиада в Сочи за 51 млрд долларов (предыдущая, в Ванкувере, стоила 6.4 млрд, последующая, в Пхенчхане, - 12.9 млрд), и «золотые» стадионы на чемпионате мира по футболу, и какие-то космические сметы космодромов, и другие невероятные цены инфраструктурных проектов. Какая разница, сколько это стоит? Экстенсивная экономика - это не про эффективность. Нужно что-то создать? Завалим баблом. В СССР был похожий принцип – все измерялось количеством освоенных ресурсов, а не эффективностью.

  Только вдруг приток денег стал постепенно иссякать. Начиная с 2008 г., цены на нефть стали снижаться. Новых источников притока ресурсов на Россию в 2010-е так и не свалилось (как и на СССР в 1980-е). Хотя у Путина профессионализм экономической команды на порядок выше, чем у правительства Горбачева в 1980-х, тем не менее, причины стагнации у нас точно такие же, как и у любой экстенсивной экономики: нет нового притока ресурсов – нет роста.

  С оппозицией Путин борется точно такими же экстенсивными способами. Его первый шаг был монополизация СМИ. Если я заберу себе все пропагандистские ресурсы, то я буду победителем просто потому, что у моих противников ресурсов не останется. Но постепенно стала расти роль альтернативных ресурсов доставки информации, прежде всего интернета. И неизбежно появился лидер, который эффективно научился информацию по этим каналам распространять. Причем дело тут не в конкретной личности в Алексее Навального, не было бы его, появился кто-нибудь другой (к примеру, если бы не родился Цукерберг, что у нас сейчас не было бы социальных сетей?). Что в ответ сделал Путин? То же, что с Олимпиадой и прочими «мегасупергигароснано», – завалил ресурсами. Посмотрите, сколько человек занято в фабрикации уголовных дел против Навального, за ним постоянно ходит наружка, его деятельности препятствует множество других государственных и окологосударственных организаций. Методы борьбы Навального оказались эффективнее, но сто лучников, которых против него выставил Путин, всегда победят одного человека с ружьем.

  Навальный организовал Фонд по борьбе с коррупцией, и вокруг него сформировался изначально небольшой круг сторонников. Как ответила власть? Кинула огромные ресурсы на борьбу с оппозицией. Против Ашуркова, Волкова, Ляскина и других также стали возбуждать уголовные дела и применять разноообразные методы давления. На каждого оппозиционера затрачивается непропорционально большой ресурс со стороны государства.

  В 2017 г. партия сторонников Навального пошла в регионы. Как ответила власть? Выставила еще большее количество лучников. На открытие каждого штаба привлекались фсбшники и прочие корочкопоказыватели для устрашения арендодателей. На уже открытые штабы регулярно осуществлялись рейды полиции с описью и изъятием всего, что попадалось под руку. Наряды стали носиться по городам для выявления раздатчиков и расклейшиков листовок.

  Мне трудно оценить, сколько всего ресурсов власть потратила на борьбу со сторонниками Навального. Могу предположить по своему проекту «Путинская правда» (https://mmironov.livejournal.com/37848.html ), что ресурсов на борьбу с этим проектом было потрачено примерно в 100 раз больше, чем потрачено на выпуск этой газеты. Всего на печать и распространение газеты, включая оценку рабочего времени волонтеров, которые успели раздать тираж в Питере, было потрачено несколько сот тысяч рублей. Однако несколько сотрудников ОМВД Березовское занимались моим делом в течение месяца и продолжают заниматься (https://mmironov.livejournal.com/38786.html ). Силами ФСБ, Центра «Э» и полиции нужно было организовать засаду и погоню с привлечением десятка машин. Потом информацию нужно было распространить по всем региональным отделениям ФСБ и МВД. Организовать прослушку и мониторинг всех заказов (две типографии мне позвонили и отменили заказ уже после его принятия, сказали, что им позвонили из органов). В одной сказали, что им прямо позвонили и запретили печатать «Путинскую правду» до того, как приняли заказ. Еще в одной небольшой типографии в Подмосковье, с которой мне удалось договориться, просто выключили свет. Полиция честно призналась хозяину, что у них нет оснований для изъятия газеты, поэтому подстанция просто отключила свет в связи с мифической аварией. Если на борьбу с печатью одной мелкой газеты тратится столько ресурсов, можете представить, сколько ресурсов тратится на борьбу со штабами Навального, у которого листовки распространяются в десятках городах по всей России?

  Пока, как и по принципу развития экономики СССР, Путин выставляет на борьбу с оппозицией все больше ресурсов. Но если на каждого человек с ружьем тебе приходится выставлять по сто лучников, то лучники очень быстро закончатся. Они уже кончаются. На этих выборах, чтобы обеспечить победу Путина, были задействованы беспрецедентные ресурсы, которые никогда раньше не затрачивались:

  1.До выборов допустили только тех кандидатов, которые не могут составить никакой конкуренции Путину.
  2.Навального лишили законного права агитации за бойкот – листовки его штабов незаконно изымают, волонтеров арестовывают.
  3.Остальных граждан также лишили права агитировать (испытал на себе). Запугали все типографии по стране.
  В нарушение всех правил и законов федеральные каналы открыто агитируют за Путина, показывая пропагандистский фильм Оливера Стоуна про Путина, а также запланировали показ фильма о присоединения Крыма в день тишины 17 марта.
  4.На агитацию за Путина и за явку мобилизованы все бюджетные учреждения. 5.Студентам грозят отчислениями, выселением из общежитий, сотрудникам - увольнениями и неприятностями.
  6.На многих крупных частных предприятиях также заставляют сотрудников принять участия в выборах.
  7.Призывы участия в выборах льются из каждого утюга, от подписи на чеках в супермаркетах до агитации на упаковках продуктов.
  8.ЦИК предпринимает все усилия, чтобы независимые наблюдатели не смогли проконтролировать результат выборов. 7 марта ЦИК отказал в регистрации наблюдателям от СМИ «Левиафан» Навального (планировалось отправить 4500 наблюдателей) и «Молния» организации «Голос» (850 наблюдателей https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2018/03/07/753081-tsik-otkazal-storonnikam-navalnogo-v-akkreditatsii ).
  9.Сотрудники МВД охраняют плакаты с агитацией за Путина.

  Для переназначения Путина задействованы невероятные ресурсы ЦИК, ФСБ, МВД, судов, школ, ВУЗов, госпредприятий и частных предприятий. Сколько лучников есть еще у Путина в резерве?
  А сторонников Навального (или, точнее сказать, другого уклада жизни) все прибывает. Причем их не только становится больше, но они с каждым днем все сильнее. Сейчас у оппозиции есть эффективный канал доступа к 38% населения, а у власти к 62% (см. объяснение, почему это так здесь https://mmironov.livejournal.com/37848.html ), но уже через 6 лет, во время следующей избирательной кампании, это соотношение будет 54% на 46% в пользу оппозиции, ведь в 2024 г. для всех, кто моложе 50 лет основным источником получения информация будет интернет. Получается, что к следующим выборам эти люди с ружьями превратятся в автоматчиков, а Путин будет все также пытаться гнать на них полчища лучников.
  Проблема Путина в том, что не только ресурсы российской экономики для роста на исходе, но и ресурсы на борьбу с оппозицией тоже. Они уже задействованы по максимуму. Путин, конечно, еще пока силен и может одерживать тактические победы (как индейцам иногда удавалось захватывать форты у зазевавшихся англичан). Но стратегически он проиграл, так же как ни в одной стране не удалось людям с луками победить тех, кто пришел с ружьями. Прогресс не остановить.

 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  [quote#5:"инж. Ганев - малцинство от 5.87%"][/quote]

  Да не сме късопаметни!
  Осама Бин Ладен беше водач на муджахидините в Афганистан през 80-те. Помните ли с чии пари набавяше оръжие и доброволци за борба срещу СССР?

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#28] от "мики маус":

  Помним кой уби законно избрания президент на Афганистан и след това съчини версията за братската помощ. ..

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 30. 30 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Грешка беше,че не допуснаха Навални на изборите. Тогава .обаче,щеше да се види колко е популярен.

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  До коментар [#28] от "мики маус":
  Две изречения - две лъжи. Бин Ладен никога не е бил водач на муджахидините в Афганистан. Той е саудитец и в Афганистан организира лагер за обучение на муджахидини. Това е далеч от водач на муджахидините. Обучава ги и ги въоръжава със собствени пари. Помниш ли, че е милионер? САЩ и по-специално ЦРУ разбират за Бин Ладен през 1993 г., когато той прави атентат в Йемен, при който загиват семейство американци в хотел.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#28] от "мики маус":

  "Осама Бин Ладен беше водач на муджахидините в Афганистан през 80-те."

  Това беше тъкмо по времето, когато Норман Гранц беше генерален секретар на ООН.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2993 Любопитно

  Русия е голяма страна, може да съществува и изолирана, може да има и затворена икономика. С цената на глад и мизерия за руснаците, и с цената на терор и страх за Запада. И с риска на руснаците накрая да им писне и да започнат вълнения, а вълнения в страна с хиляди ядрени глави не е хич весело. И рискът за Запада не е само риск от разпадаща се Русия, но и пропуснат огромен пазар. Явно на никой не е изгодно Русия да е враждебна и изолирирана? Но явно на някой му е изгодно щом е такава?

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До 4, до Чикито - мишока

  "...Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години..."

  Мишок, България има проблеми, но не я сравнявай с русия, сваляш летвата. България е в ЕС, най-елитния клуб, и летвата е много висока. Проблемите ни са в сравнение с Люксембург, Холандия, Германия, Франция. Руснаците ги остави, те живеят в друг свят, "героичен", те все се отбраняват.
  А българите нека се оплакват, като има кой да ги слуша.

 35. 35 Профил на @
  @
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Нашите велики мислители и шамани пак вещаят страшни неща за Русия и за Путин - затягане на не знам си какви примки, драматични разпади на не знам какво си... Едва ли не руснаците вече започнали да умират от глад... Аха-аха да започнат гладни бунтове, които да свалят "диктатора"...

  Припомням, че преди четири години Дайнов написа в Дневник, че Путинова Русия е GAME OVER. Цената на нефта паднала, банкрутът на Русия бил съвсем близо, започвал страшен разпад на руската икономика, който щял да бъде последван от разпад на властта, а после и разпад на самата Руска федерация... Четири години след това "пророчество" руснаците не ядат корени и треви /както си фантазират някои особено умни и "осведомени" форумци/, Путин получава рекорден брой гласове, а Руската федерация си стои все така цяла.

  Катастрофична прогноза Дайнов даде още през 2006 г. в статия за Капитал. Тя звучеше горе-долу така - горкото бедно и гладно руско население пъшка и не смее да гъкне под властта на "тиранина" Путин, но спокойно, тази власт само привидно е стабилна, защото Аристотел още преди 23 века доказал, че такъв вид власт най-лесно се разпада. И така Дайнов вече 12 години чака да му се сбъдне "пророчеството"... Либералните му дружки и те откога чакат да им се сбъднат "експертните" прогнози...
  През 2024 г. най-после ще дочакат пенсионирането на Путин и ще кажат - "видяхте ли бе, казахме ли ви - тиранинът паднА". А до 2024 г. ще въртят познатата плоча - диктаторът е на косъм да падне, руснаците няма какво да ядат, Русия утре фалира, а ако не е утре, ще е вдругиден или в края на седмицата...

 36. 36 Профил на @
  @
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Нашите велики мислители и шамани пак вещаят страшни неща за Русия и за Путин - затягане на не знам си какви примки, драматични разпади на не знам какво си... Едва ли не руснаците вече започнали да умират от глад... Аха-аха да започнат гладни бунтове, които да свалят "диктатора"...

  Припомням, че преди четири години Дайнов написа в Дневник, че Путинова Русия е GAME OVER. Цената на нефта паднала, банкрутът на Русия бил съвсем близо, започвал страшен разпад на руската икономика, който щял да бъде последван от разпад на властта, а после и разпад на самата Руска федерация... Четири години след това "пророчество" руснаците не ядат корени и треви /както си фантазират някои особено умни и "осведомени" форумци/, Путин получава рекорден брой гласове, а Руската федерация си стои все така цяла.

  Катастрофична прогноза Дайнов даде още през 2006 г. в статия за Капитал. Тя звучеше горе-долу така - горкото бедно и гладно руско население пъшка и не смее да гъкне под властта на "тиранина" Путин, но спокойно, тази власт само привидно е стабилна, защото Аристотел още преди 23 века доказал, че такъв вид власт най-лесно се разпада. И така Дайнов вече 12 години чака да му се сбъдне "пророчеството"... Либералните му дружки и те откога чакат да им се сбъднат "експертните" прогнози...
  През 2024 г. най-после ще дочакат пенсионирането на Путин и ще кажат - "видяхте ли бе, казахме ли ви - тиранинът паднА". А до 2024 г. ще въртят познатата плоча - диктаторът е на косъм да падне, руснаците няма какво да ядат, Русия утре фалира, а ако не е утре, ще е вдругиден или в края на седмицата...

 37. 37 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дрън, дрън, та пляс - какво значи "самоналожени" санкции. Толкова ли вече няма какво да се пише..

 38. 38 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дрън, дрън, та пляс - какво значи "самоналожени" санкции. Толкова ли вече няма какво да се пише..

 39. 39 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Въпреки неизчерпаемите природни ресурси Русия си остава икономическо джудже с БВП на глава колкото на Ботсвана или някоя подобна африканска страна и минимална заплата 100 евро (изобщо няма значение колко ниска е цената на бензина или някои храни). Доктори взимат по 200 евро дори, е с тия пари колко пъти в годината ще можеш да излезеш извън Русия, да видиш белия свят, камоли дори да отидеш на почивка да речем в България. Русия е 140млн., 20 милиона са под границата на бедността - по признанията на самия Путин, средна класа е повече от мижава и с доходи като за долна класа (ако изключим тия дето са членове на новата партия-държава "Единна Русия", администрация и галеници на президента), и най-горе разбира се са олигарсите близки до Путин и семействата им. Всичко останало вегетира и въпреки ежедневната пропаганда, 1/3 от руснаците НЕ гласуваха, което е достатъчно показателно. А фактът че личността е без значение дали ще е Путин или магаре и че службите отзад лансират отрано кой ще е човека се потвърждава и от процента за Медведев 2008г., който също спечели със 72%. Е сега кой ще каже че руснаците обичат еднакво Путин и Медведев, след като втория няма тая тежест в управлението на първия, но спечели със същия процент. Това отново показва че задкулисните силовики решават кой ще е следващия герой! Утре и Вили Вуцов да предложат на руснаците и да им намекнат, че няма друг вариант, руснаците и него ще изберат със 70% под страха от репресии!

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Статията мяза на ученически реферат за часа по обществознание с цел изкарване на четворка за срока

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "меншевик":

  Това противоречие съществува във въображението на автора на статията

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако международно събитие не е коментирано от Минчев, Смилов и тути кванти, то не се е случило!!! Аз разбрах само, че колкото повече бе спечелил Путин, толкова по зле за него и целия руски народ. Не понасям азиатския авторитаризам, но може би руснаците си го харесват и гласуват за него напук на Огито Минчев???

  roo
 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6038 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  Какъв ръст - Россия се топи!
  А как ще се състезава със Запада, не знам. БВП на матушката е 12 пъти по- малък от щатския. Другите икономики не ги броим.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Доколко сериозен е един словесен мишмаш, публикуван във фейса? И препечатан. Щото е за Путин. Егати зора, егати журналистиката... Две страници предположения, за да се каже в последното изречение, че най-опасно за Путин е ако продължава да концентрира власт. Другото значи не е опасно. Бълнуване Огняново...
  Някой си мисли, че има още какво да концентрира Путин във властта? Досега не е имал време?
  Явно автора смята, че това е като да прави концентрат в селския казан...

 45. 45 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Русия е голяма страна, може да съществува и изолирана, може да има и затворена икономика. С цената на глад и мизерия за руснаците, и с цената на терор и страх за Запада. И с риска на руснаците накрая да им писне и да започнат вълнения, а вълнения в страна с хиляди ядрени глави не е хич весело. И рискът за Запада не е само риск от разпадаща се Русия, но и пропуснат огромен пазар. Явно на никой не е изгодно Русия да е враждебна и изолирирана? Но явно на някой му е изгодно щом е такава?
  —цитат от коментар 33 на Таралеж


  Нигерия и Индонезия са с повече население от Русия, това не ги прави огромен пазар. Огромен пазар означава много и платежеспособни клиенти. САЩ, ЕС, Япония, дори Китай и Индия са такива. Ако тия малоумници не бяха изгонили стратегически инвеститори щяха да са богати. Само че по тяхната логика, която за съжаление е близка до българската и гласи " Що ще печелят тия тука" сами си затвориха вратата към просперитета. Едничка радост им остана Крим и анимационните филми

 46. 46 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#36] от "@":

  Вече е фАлирАлА рашата. Това, че гребат от дъното на хазната за да плащат на троловете , не значи , че имат пари за редовите руснаци. Точно обикновените руснаци са мнозинство и са потърпевши от " икономическите" решения на Кремъл.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "За Путин обаче по-нататъшна концентрация на властта и нарастващ авторитаризъм на управлението може да се окаже най-опасният за собствената му власт вариант."
  Остана да се надяваме.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Един бегъл преглед на тази част от книгата на Джефри Сакс от 1992-ра и по-специално таблиците например на стр. 221 ще подскаже защо реакцията беше каквато беше и каква е днес
  https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/1992/06/1992b_bpea_lipton_sachs_mau_phelps.pdf

 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "новите руски оръжия" по време на предизборната кампания може и да е въодушевила винаги готовия за мобилизация руски имперски национализъм, но по-важният ефект от това "дрънкане на оръжие" е легитимацията на новата програма за въоръжаване на Вашингтон"


  +++++++++++++++++++++++++++

  подпис
 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иван К":

  Занемаряването на военните и особено подготовката им през последните 7-8 години, което за съжаление пролича в произшествията с военния флот на САЩ или с поредицата от нещастни случаи във ВВС ясно индикира необходимостта от по-сериозно внимание и към тези въпроси.

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "...От участие в изборите бе отстранен основният опонент на Путин - Алексей Навални, който оглавява протеста на градските либерали и прозападни националисти срещу Кремъл..."

  Е па като стигнАх до тук и спрех да чЕта. Бре Огнене, сите либерале събраа има-нема 3%, ама вдигат шум за 50%. За какъв основен опонент ти се привижда криминално проявеното лице Нахални? Точно тоя ли несретник ще управлява огромна и сложна за управление страна в сложна международна обстановка? На пиндостанци все криминали им се привиждат на върха на държавите, които искат да дермократизират. В Тиквостан да не е по-различно? И виждаме как ни излиза през дирните части подчинението на чужда държава. Аре нема нужда...

 53. 53 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Руснаците са свикнали на мизерия, тях със спад на икономиката не можеш да ги уплашиш. В големите градове работа има много, а в малките всеки си произвежда всичко на черно. Сивата икономика в Русия е огромна и тя не се влияе толкова от санкциите. Путин ще си отиде, но голямата въпросителната е кой ще дойде след него, или дали няма да има нов курс към Студена война.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 54. 54 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Може би и на Западът Путин е удобен като необходимото плашило, а какво става зад кулисите можем само да гадаем... Иначе кажете как 18 години ще се задържи на власт без дори 1 опит за атентат, ако не е част от играта и системата ? Срещу Сталин е имало няколко (доказани) опита за убийство, срещу Хитлер цели 42 само за 12 години на власт в Германия. Появи ли се антисистемен играч, който без значение поради какви причини - личен егоизъм, желание да разбърка картите или друго, започне да руши основите на текущото статукво, то останалите се обединяват и гледат да го елиминират възможно най-бързо. При Путин няма подобно нещо, виждаме че и санкциите, които действат уж вече 4 години са повече от неефективни и това по никакъв начин не влияе на режима, дори напротив. А Германия и Русия чудно как в условия на санкции всяка следваща година увеличават стокооборота си. Тук защо никой от ЕС бюрократите не възроптава и да издърпа ушите на Меркел, че това е недопустимо ? Играят си игрички там горе зад и пред кулисите, а долу агитките от двете страни се надъхват като петлета едни други храчейки се помежду си все едно са на футболен мач или по-скоро зле режисиран спектакъл !

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Така е. Путин трябва да засили икономиката, ако не иска да се сблъска с консилиум доктори до болничното си легло като Сталин. А как ще го направи е истинска загадка с тези дрънканици за оръжие, отрови и величие :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на @
  @
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#36] от "@":Вече е фАлирАлА рашата. Това, че гребат от дъното на хазната за да плащат на троловете , не значи , че имат пари за редовите руснаци. Точно обикновените руснаци са мнозинство и са потърпевши от " икономическите" решения на Кремъл.
  —цитат от коментар 46 на Dante


  Да де, тя все фалира, все ей сега се катурва в пропастта, ей сега Путин пада, бедните руснаци ей сега ще го бесят в центъра на Москва и т.н. Това нашите "анализатори" като улави го повтарят години наред. Как не им омръзна десетилетия наред да мелят глупости...

 57. 57 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Живее ли се от това? Да даваш съвети на Путин?

  Мърфи е оптимист!
 58. 58 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Живее ли се от това? Да даваш съвети на Путин?
  —цитат от коментар 57 на султана глаушева


  ... ами... има ли седмична лекция по темата - добре сА заработва.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  "Влошаването на икономическата ситуация увеличава напреженията в обществото, а ресурсите на стратегията на "обсадената крепост" са на изчерпване. "

  Споко, до 125 грама хляб на ден има още много хляб.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на balama
  balama
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът на Европа е че, има пропаганда без идеология и това естествено прави Путин силен. Няма идеология на метафизично ниво която да окрилява хората. Само с полурасистки джендър теории и обещан консуматорски рай не става. Колкото и да е чудно затова и много младежи от Европа са били в ДАЕШ понеже има идея макар и примитивна.

  Баси и купона
 62. 62 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да де, тя все фалира, все ей сега се катурва в пропастта, ей сега Путин пада, бедните руснаци ей сега ще го бесят в центъра на Москва и т.н. Това нашите "анализатори" като улави го повтарят години наред. Как не им омръзна десетилетия наред да мелят глупости...
  —цитат от коментар 56 на @

  Гений, има природни (физически закони). Понеже рашката не е пред пропаст,а в блато тя не може да се катурне, може само да затъва, което е постоянното и състояние открай време.
  Основния въпрос е докъде всъщност е затънала- до коленете или до сополите, защото разликата е жизненоопределяща. Стази изолация, катзтрофален жизнен стандарт и сриваща се икономика тинята е в опасна близост до долната джука. А това наистина е тъжно- 150 милиона да страдат заради 2 милиона паразити.

 63. 63 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#60] от "alexsilver":

  Бухалките и пинизите премериха ли ти ги вече на вечерната проверка? Ако са ти ги премерили как ги извади?

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4000 Весело


  До коментар [#61] от "balama":

  Kaква е Руската идеология, също празна пропаганда, това не е идеология а лайкучка!

  klimentm
 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Дрън, дрън, та пляс - какво значи "самоналожени" санкции. Толкова ли вече няма какво да се пише..
  —цитат от коментар 37 на stellllli


  ще ти обясня.
  путин наложи санкции за вноса на всякакви хранителни продукти от ЕС - плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти, и др.
  Руснаците си мислят, че лошите соросоиди ги държат гладни, и стискат зъби

 66. 66 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#62:"Dante"][/quote]
  ....А това наистина е тъжно- 150 милиона да страдат заради 2 милиона паразити...

  Не ги съжалявай, това им харесва. По това си приличаме с руснаците

 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  Пак ли члена на БКП и аспиранта от катедра научен комунизъм Минчев!?
  —цитат от коментар 14 на bwy56537275


  Защо се заблуждаваш?
  Защо си мислиш. че като кажеш нещо неприятно за пишещия убеждаваш някого в нещо!
  Напротив!
  Фактът с който се опитваш да уязвиш Минчев, в същност го прави най-компетентен в областта, а това значи, че казаното от него е много добре базирано, осъзнато и обяснено!
  С една дума, ти само му помагаш като изтъкваш неговата неоспорима компетентност по въпроса.
  Този който те познава най-добре е най-качествения ти критик!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  ....Оставете ги на мира да правят каквото щат....
  —цитат от коментар 60 на alexsilver


  Не ти се урежда въпросът мой човек!
  Докато Русия продължава да си внушава, че тя ще ни казва какво да правим ние тук в България и ние няма да ги оставим.
  Тази прокълната от всички наши възрожденци империя трябва да схване, че няма работа в България и да престане да се увира там където е нежелана!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 69 Профил на rockfan
  rockfan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето вече и Огнян Минчев се изока по темата Путин. Куцо, кьораво и сакато плюе руския президент, но ако не е той, половината вестник ще е празен. Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години...
  —цитат от коментар 4 на мики маус


  Освен руснаците, множат се индийците, африканците, нашите братя - ромите... Сам си прави изводите.

 70. 70 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Прозападни националисти...Тва понятие напрао ме фърли в оркестъра...

 71. 71 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 289 Неутрално


  ""За Путин е невъзможно да направи решителен, още по-малко - бърз завой към подобряване на отношенията с Европа и Запада като цяло. ""
  А дали Западът ще го иска! На Запад бяха много търпеливи и толерантни към Русия, но всяко търпение има край!
  За путин няма добри варианти, вече!

 72. 72 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ето вече и Огнян Минчев се изока по темата Путин. Куцо, кьораво и сакато плюе руския президент, но ако не е той, половината вестник ще е празен. Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години...
  —цитат от коментар 4 на мики маус


  Я по-добре погледни от кои республики идва демографският ръст. Ако го запазят, ще трябва скоро да приемат шериата.

 73. 73 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  Даа демографски ръст, но за сметка на мюсулманските поданици - дагестанци, чеченци, татари ;)

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 74. 74 Профил на fanniemae
  fanniemae
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  Досвидание , да не си забравите и ушанката

 75. 75 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#16:"Alarmstufe: Rot"]
  —цитат от коментар 25 на wise.man
  $21 trillion Това дългът на америка в момента .Въпреки ,че икономиката им бумти Бюджета им в момента е много на минус и продължават да затъват .Тръмп говори за икономическа война ,предимно с европа и китай Предлага да изхарчат много за инфраструктура И ако към това добавят и нова въорежена надпревара .Ще катастрофират .[/quote]

  Човек, ти къде си се учил да пишеш? :) Един съвет - преди да се изказваш по икономически въпроси - научи се да пишеш! :)

 76. 76 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Имаше едно време един велик союз - СССР. Разполагаше с огромна територия, неизчерпаеми ресурси, въоръжена до зъби армия, огромен ядрен арсенал.. Имаше на разположение много колонии, в това число и България, които експлоатираше в икономически, военен и политически аспект. Дори в химна му се пееше, че е "Союз нерушимы" ... И какво стана с този нерушим союз?!? Разруши се, изчезна, няма го, срути се, продъни се в небитието... Защо?! Защото беше изграден в несъответствие с естественото развитие на нещата и в противовес на естествените човешки стремежи и възможности. И защото много обичаше да се конфронтира със "загнилия Запад"
  Е, да очакваме ли нещо по-различно от Расийската федерация? Едва ли. Още повече, че ресурсите й са в пъти по-малко от тези на въпросния нерушим союз.
  Това е леко напомняне на историческите факти, за порусначените колеги, които ехидничат по повод разпада и фалита на РФ.

 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  Статията мяза на ученически реферат за часа по обществознание с цел изкарване на четворка за срока
  —цитат от коментар 40 на Николай Теллалов


  ....Явно автора смята, че това е като да прави концентрат в селския казан...
  —цитат от коментар 44 на Велков


  Живее ли се от това? Да даваш съвети на Путин?
  —цитат от коментар 57 на султана глаушева


  Вижте им аргументите на руските подлоги...и им се смейте!
  Смейте им се на акъла и на кашата която е в главите им.
  Никаква политическа логика, никакви аргументи в полза на руската организация на обществото и неговото ръководене, с които да се докаже предимството за Русия и нейните граждани от този вид управление.
  Освен един глупаво вперен в нищото поглед друго няма!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Весело

  "...Когато чуете някой да призовава „държавата да се намеси“, без да обръща внимание на законността, на ролята на институциите и на общата бизнес среда, трябва да знаете, че тогава също става дума за явни или прикрити почитатели на Путин. И това го има в България. Разбира се, те не казват в прав текст, че искат да превърнат страната в изолиран остров на бедността - не е привлекателно все пак. На думи обичат демокрацията, но само като тапет - изглежда, че има избори, изглежда, че има плурализъм, изглежда, че има пазарна икономика.

  Това са политическите послания на възторга от разгромната победа на Путин. Това споделят като ценности, на това се радват - тук феновете са искрени. Не докрай обаче. Защото привържениците на Путин никога няма да назоват открито резултатите от подобна политика - намалена покупателна способност, изтичане на капитали, ръст на бедността."

  Иван Бедров
  Дойче веле

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Кога ще започнат бунтовете на целокупния руски народ срещу драстичните насилия и нарушения на тия априори фаршифицирани избори? Дойче Веле защо мълчи?

 80. 80 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#67] от "Храбър":

  А бе ти четеш ли се какво пишеш!? Този човек се е клел във вярност на партията, изучавал е, преподавал и пропагандирал идеологията и, стремял се е да бъде във вихрушката и. И сега същия този се е обърнал на 180 градуса и ни проповядва точно обратното срещу съответното заплащане. Утре ако му платят от някъде другаде ще проповядва каквото спонсора нареди. Какъв авторитет, какъв морал какви пет лева бе!? Най-голеите комунета да ни се пробутват като демократи, на мен лично ми се повръща от такива. Как се гледа сутрин в огледалото не знам, ама тази наглост е присъща за комунягите.

 81. 81 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#33] от "Таралеж":

  Запомнете: НИКЪДЕ, НИКОГА (с изключение на ппървобитните племена) НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО И НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА САМОДОСТАТЪЧНО ОБЩЕСТВО (ДЪРЖАВА, ИМПЕРИЯ ИЛИ КАКВОТО ТАМ).
  Меракът са самодостатъчност, по-скоро безумната им вяра в това, бавно но неотвратимо ги плъзга към деградация

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 82. 82 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  "...Резултатът от руските президентски избори показва преди всичко
  ефекта на "обсадената крепост"..."

  Ами разберете простата истина - Путин не е оня ***** Горби. Всичко, което свърши Белязания, е глупост, ако не чисто предателство. Мързи ме да пиша надълго и нашироко защо и как. Пък и тези, които са наясно по въпроса, нямат нужда от пояснения. И не крещят обидни писания, които не подлежат на модериране.

 83. 83 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1109 Весело

  За руснаците предстои все по голяма мизерия. Но няма лошо, те гордеят с това,че могат, както африкански племена години наред да ядат само корени и да си пият урината. Наистина са велики my ass :)
  Важното в случая е, че този път ние българите оставаме от другата страна на желязната завеса, при богатите и свободни народи.
  А за русофилите и руските тролове винаги ще има осигурени - безплатни еднопосочни билети, към някой източен ВАКЗАЛ........ :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 84. 84 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "Морски":

  Да, също като ръста на популацията в ЕС. Основно с орки от Азия и Африка. В Русия нещата стоят мааалко по-различно. Да ти ги обясня ли ?

 85. 85 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#80] от "bwy56537275":

  Ми требе да се папка. А най-добре, най-лесно и най-платено е с говорене и писане, стоейки на правилни позиции с лице към донорите. Няма да иде на село да пасе овце, или да се цани на някой строеж.

 86. 86 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Как живеят руснаците не ме интересува, но заради тукашните тролове, хвърлих поглед върху един показател, който според мен доста добре показва благосъстоянието на руснаци и българи. Това е пазарът на нови автомобили за 2017 г. В България при 7 000 000 население са продадени 38 000 нови леки автомобила, или 1 автомобил НОВ на 185 човека. В Русия при население 140 000 000 души са продадени 1 480 000 автомобила, или 1 НОВ автомобил на 95 човека от населението. За други сравнения нямам време. А троловете тук нека се радват на гладните бунтове в Рашата и на нашето европейско благоденствие.

 87. 87 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  https://www.youtube.com/watch?v=XcM2Ff0gLfk

  Без коментар...
  Нали знаеш че и в България някои етноси имат солиден ръст?

 88. 88 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Ето вече и Огнян Минчев се изока по темата Путин. Куцо, кьораво и сакато плюе руския президент, но ако не е той, половината вестник ще е празен. Значи, затъваща Русия се радва на завиден демографски ръст, а стабилна България е в челото по скорост на изчезване и така вече 30 години...
  —цитат от коментар 4 на мики маус  Най-тъпото нещо е да се сравнява необятната и богата на природни изкопаеми Русия и миниатюрната и бедна на природни изкопаеми България ! Още по-отвратително става, когато това го прави българин, опс ... " българин " и то в полза на една агресивна и престъпна кремълска власт !
  ОТВРАТ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  Струва ми се че, Путин блъфира и иска американците да се подхлъзнат и да почнат да се въоръжават и така да се самоубият икономически !
  —цитат от коментар 11 на wise.man  Е, няма такава тъпотия !
  Точно надпреварата във въоръжаването беше едно от решителните пера, един от главните козове с които Рейгън изпрати СССРската кочина в небитието . Другото бяха цените на въглеводородите и непобедимия американски долар . Лично аз предпочитам отново да започне надпреварата във въоръжаването в която Кремъл НЕМИНУЕМО ще гризне дръвцето - в това едва ли някой се съмнява, дори, ако е върла кремълска к*рва с каквито е пълно във форума !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#25] от "wise.man":


  " Ще катастрофират . "


  Типично по комунистически изречението започва с " ще " ... Аз, който не съм комунист напомням, че катастрофира смъртно СССР, а САЩ са онази мощна и демократична държава, която е приютила дечицата на Путин, Стечкин, Лавров, Корнелия Нинова и да не изреждам всеизвестни неща, при това другарите не казаха " ще ", ами просто изпратиха дечицата си в държавата за която ти твърдиш, че ще катастрофира . Интересно другарите защо изпращат децата си в такава опасна държава ?
  Вероятно, защото не са се консултирали предарително с теб, за да им отвориш очите ?!?!?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  секи 4ти км

  Ограничени, ограничени... колко ограничени?

  Цар Лукашенко тъгува за СССР и въобще - да си има Бащица.
  Така че, Белата Рус я пишем вътре.

  Започнахме отлево, но може отдесно.

  Узбекистан... Казахстан...
  Всички просто чакат.
  С плам.

  Ами Балтийските републики?
  Ами Литва и оная накрая, Украйна?

  Нега тлее за Союз.
  С Нова руководна муза.

  "Амбициите на Москва достигат до мащабите на бившия СССР,
  но ресурсите й са в пъти по-ограничени."

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  секи 4ти км

  Значи, очертават се два варианта?

  а) Робът възнегодува, че му рушат традиционните ценности ;

  б) С потрошен морал, възкръсва като свободна жар птица. :)

  До коментар [#6] от "deaf":

  Моралът на руснакът е моралът на роба. И когато Путин го третира като свободен избирател,той руши моралът му...

 93. 93 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Весело

  До коментар [#12] от "wise.man":

  Май си се заблудил,че доларите се печатат е Кремъл...

 94. 94 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#4] от "мики маус":

  А, на теб какъв ти е Путин, че така го защитаваш, или не си българин?!

 95. 95 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#30] от "byrd":

  В Русия комунистите не допускат опоненти, а само мутации, като Жириновски и подобни!

 96. 96 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Руските традиции не са от вчера. Руските традиции включват също атентати срещу Бащицата с летален край, премахване на роднини-съперници с почетни и непочтени средства, както и убийства на цели управляващи семейства. Понякога си внасят нови управляващи, например Екатерина Велика е немкиня. Въобще руската история си е един трилър.

  master
 97. 97 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Уважаваният г-н Минчев също - като другите български политолози, трябва да се надскочи значително, за да разбере, че "най-опасният вариант за Путин" вече е вход! Турция вече постигна своето в Сирия и ..... Газпром не само не получава разрешение за другата тръба по Турски поток, но и .....вади цели 500 клм. вече положени тръби!! Само след две седмици по искане на Велика Британия ще бъде задействан член 5 на НАТО и Турция ще затвори проливите за руската военна армада, която се оказва в ролята на камикадзе или Путин се отдръпва от Украйна и Сирия, за да има някаква възможност да я оттегли. След големите изхвърляния на Путлер за някакви нови оръжия следва нова гонка в превъоръжаването, чрез която джуджето ще докара Русия до пълен икономически провал и последваща гражданска война. Да не говорим за бумеранга от завръщащите се вежливи русначета от редиците на ИДИЛ..... Въобще Минчев, даваш ли си сметка какво означава да прелее чашата на търпението в Лондон!? Имаш ли елементарна представа какво представлява Русия с някакъв си бюджет само четири пъти по-голям от ....българския и какъв фактор всъщност е тя? Времето на Путлеровата пропаганда приключи - от тук на сетне започва дълбаенето на добре познатото дъно!

 98. 98 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#27] от "objektivist96":

  Нищо от посоченото от руснака не е вярно!
  Няма място във форума да се обяснява детайлно, но никога не е имало растеж в СССР, с изключение на военната промишленост. И там дори, това става с помощта на САЩ и Германия! Този май не е чувал за програмата "Заем-наем" от втората световна война, чийто многомилиарден дълг СССР така и не връща. Да се говори как са усвоили целините е смешно и жалко. Е, да, разораха ги и посяха царевица, но тя пък взе, че не покълна! Студено й било! Все едно да кажат колко целесъобразно и важно е построяването на на БАМ, унищожаването на Аралско море и много, много други начинания. Добре поне, че не сколасаха да обърнат на юг теченията на великите сибирски реки. Тогава вече катастрофата щеше да бъде глобална.
  Нищо вярно няма в това, как в пъти ръста на икономиката е превъзхождала западната и особено на САЩ. Защо нямаха нищо освен водка, кибрит и сол по магазините си? Откъде дойде гладът тогава? Как докараха народа на плодородната житница Украйна към канибализъм? И само при Горбачов ли бяха празни рафтовете в магазините им?
  Всичко написано е просто бълвоч за наивници. Да си най- богатата на природни ресурси страна в света и да докараш толкова беди на народа си, е просто ужасяващо.
  Истината е, че руснака е роб! Готов е да мре от глад, да избиват децата му, само "батюшка- государь" да е вечен. До другия "цар".
  От това което е написал е ясно, че този "професор"/?/ ли беше, или дявол знае какво, е доволен от това, което беше СССР в миналото, дори и в най страшните години на съществуването си, умира си от носталгия по онова време, затова отрича целият период досега. Той е построил за себе си мечтания строй, а за руснака, /ами много лошо тогава!/, майната му!
  И какво дири на запад? Горките испанци! По време на Гражданската война отмъкват целия им златен резерв, но ето сега им връщат "умове"!

 99. 99 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  [quote#5:"инж. Ганев - малцинство от 5.87%"]
  —цитат от коментар 28 на мики маус
  Да не сме късопаметни! Осама Бин Ладен беше водач на муджахидините в Афганистан през 80-те. Помните ли с чии пари набавяше оръжие и доброволци за борба срещу СССР?[/quote]

  Какво правеха СССР в Афганистан?

  No Pain No Gain
 100. 100 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Как живеят руснаците не ме интересува, но заради тукашните тролове, хвърлих поглед върху един показател, който според мен доста добре показва благосъстоянието на руснаци и българи. Това е пазарът на нови автомобили за 2017 г. В България при 7 000 000 население са продадени 38 000 нови леки автомобила, или 1 автомобил НОВ на 185 човека. В Русия при население 140 000 000 души са продадени 1 480 000 автомобила, или 1 НОВ автомобил на 95 човека от населението. За други сравнения нямам време. А троловете тук нека се радват на гладните бунтове в Рашата и на нашето европейско благоденствие.
  —цитат от коментар 86 на birnic


  Богато се живее в россия, а запада продължава да загнива...

  https://vk.com/decaying_europe

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK