Новата технология на господство

Новата технология на господство

© Dado Ruvic, ReutersСкандалът около "Кеймбридж аналитика" върви в погрешна посока. Добре знаем, че с данните ни се злоупотребява, това е добре известният бизнес модел на социалните мрежи, които живеят от това, че продават нас на рекламодателите. Юридическата страна на скандала ме радва, защото ще позволи да бъде оказан натиск върху подобни компании – особено в Европа, където законите за личните данни и микротаргетирането са много по-стриктни. В Америка пък скандалът за пореден път подкопава легитимността на безумния Тръмп, избран благодарение на новата технология.


Страшно е съвсем друго. Навлизаме в една нова политическа вселена, където


ще ни манипулират по непознат до днес начин
Технологията на "Кеймбридж аналитика" паразитира върху дълбоката промяна, донесена от дигиталната революция.


Ние вече не живеем в един и същи свят, публичното пространство е фрагментирано и новата му геометрия няма много общо с географията. В социалната ми мрежа, от която получавам информация, забавление, признание, дори помощ, не участват непременно онези от избирателния ми район, нито дори от града или държавата, в която живея.


Мрежите напомнят по-скоро индийската кастова система, където в едно и също физическо пространство съжителстват различни културни човешки групи, които избягват да взаимодействат помежду си, понякога дори да се докосват. Как са изградени те? Няма еднозначно обяснение – от една страна, роля играят социокултурните характеристики, от друга, възрастта, от трета, политическите възгледи, от четвърта, музикалните вкусове или спортни пристрастия, от пета, психологическите нагласи.


За манипулатора остава само да идентифицира тези нови племена


и да насочи към тях таргетирани послания, като по този начин доразруши общото политическо пространство, според прочутата фраза на Ницше "Което се клати, то трябва да бъде бутнато".


Много се писа за това как работи "Кеймбридж аналитика". От разнообразни безобидни тестове във "Фейсбук" потребителят се профилира, подреждат го в категории според това на каква информация би реагирал, какво лайква, какво препраща. Подреждат и приятелите му, които пък съвсем нищо не подозират. После почват да бомбардират така класифицирания индивид с информация според заданието.


Че получаваш реклами за автомобили, ако отваряш сайтове с автомобили, може би изглежда нормално, дори удобно. Но когато тази техника се използва политически, нещата стават други. BBC 4 пусна филм, където предполагаем политик от Шри Ланка разпитва фирмата за услугата, която предоставя: пред скрита камера на ръководителите на КА обясняват че няма никакъв смисъл в политическа кампания да се обръщаш към разума на избирателя – трябва да намериш онези най-дълбоки страхове, които да го накарат да действа. Истината тук няма особено значение, фирмата дори предлага да осигури изобличаващи "факти" с помощта на бивши разузнавачи, специализирани в събиране на позоряща информация, или пък на красиви украински проститутки, както е правила в предишните си кампании.


Вече все по-малко пари се дават за позитивни кампании, нали сме наясно? Въпросът е да прицелиш възмутителните факти или измислици към подходящия таргет. Например един спокоен, либерално скроен човек едва ли ще се възмути от това да види даден кандидат в компания на леки жени; за невротичен религиозен фундаменталист обаче това би било идеален дразнител.


За да има какво да пращаш, трябва да има и кой да го произвежда.


Тук идва индустрията на фалшивите новини


за която си дадохме сметка около избора на Тръмп през 2016 г. Не е случаен фактът, че Стив Банън в един момент беше не само в ръководството на "Кеймбридж аналитика", но и изпълнителен директор на мошеническия алтернативно-десен сайт "Брайтбарт", който бълваше небивалици; същият циничен човек за известно време беше главен стратег на Тръмп, после го разкараха. Но няма нужда манипулаторът да се грижи за всичко: суровината днес се намира в изобилие, произвеждат я в руските фабрики за тролове, произвеждат я американските евангелисти, та даже нашите приятели от китния Велес.


Колкото по-невероятно и по-шашващо - толкова по се харчи, съвсем като в Холивуд. А междувременно техниката шеметно се развива; вече и аматьор може да произведе видео, където в устата на даден човек да се сложат думи, които никога не е казвал. Умението е да го пратиш на някой, който иска да повярва. Защото хората най-много харесват факти, които потвърждават това, което вече знаят.


На тази властова технология още не знаем как да противодействаме. В предишната демокрация цареше борба за овладяване на единното публично пространство – понякога неравна, понякога манипулирана, но все пак с отворен край.


В новия фрагментиран свят дебат просто няма да има


защото посланията ще се насочват към самоуправляващите си емоционални губернии, които внимателно филтрират всичко чуждо. Такова фрагментиране наблюдаваме отдавна в американската политика, където кандидатите се обръщат към много специфични групи – испанически имигранти, бели "боклуци", черно гето, футболни мами.


Мултикултурализмът днес мутира в мултимрежовост


Ако в културните групи политикът трябваше все пак физически да отиде, да се ръкува, да обещава разни неща, към мрежата екипът му просто трябва да насочва съответните дразнители. И представете си сега как тази технология попада в ръцете на диктатор – за всеки противник на режима ще има възмутителни новини и понеже хората ще са загубили способността да се събират на площада и да си говорят, няма да има кой да се противопостави. Освен може би следващия диктатор, платил за още по-добра технология на микротаргетиране.


У нас едва ли имат пари за глобални фирми (макар че Кения, Чехия не са чак толкова по-богати). Но инстинктът на тези, които ни управляват, върви в посоката на научно-техническия прогрес.


Бихте ли казали, че съществува единно българско публично пространство?


Единият разлом е между тези, които четат по интернет и тези, които купуват физически вестници. Две вселени без много допирни точки. Едни гледат телевизия, други, по-млади, упорито отказват. После – фрагментирането на приятелски групи във "Фейсбук", псувачески форуми, фенски клубове. А и индустрията, производител на суровината (възмущения, лъжи, анекдотини факти), работи отдавна на пълни обороти.


Не знам докъде са стигнали с таргетирането на съобщенията към подходящи психо-социални профили, засега се прави на полудоброволни начала, макар че сигурно някои заработват по нещо. Вижте докъде стигнахме: вече дори не използваме едни и същи понятия - в единия таргет думата значи едно, в другия съвсем друго. Върхът на всичко беше Истанбулската конвенция, която доведе нацията но хронична шизофрения. Но вземете двойката мигранти/бежанци - как се употребява от едни мрежи и как от други. Национално достойнство/обида/гавра. Реформа. Председателство на ЕС


Проблемът и тук, и по света не са просто фалшивите новини:


проблемът е разпадът на общности, ценности, та дори – езици


Но политическото управление на обществата си остава на географски принцип (прочутата "Декларация за независимост на киберпространството" на Джон Барлоу от 1996 г. си остава симпатична екзотика). Какво дава комбинацията от централизирана политическа власт, която се представя в различна светлина според клиента плюс един фрагментиран народ? Не знам, със сигурност но това вече няма да е старата демокрация.


Самата политика се променя пред очите ни. Следващият кандидат за Белия дом няма шанс, ако не наеме по-мощна компания за микротаргетиране, срещу него пък някой ще измисли начин да ни чете сънищата. Разбира се, възможно е все още да се противопоставим на тази тенденция и да поставим под контрол политическата агитация в мрежите – посланията да са еднакви за всички, всички да имат равно знание за това, което става в обществото, за да са компетентни да решават.


Какво означава това за социалните мрежи? Ами по моему крайно време е ЕС да помисли за европейска мрежа под публичен контрол, която да изгради общо европейско публично пространство, свободно от манипулации.


Г-жо Мария Габриел, какво мислите?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "няма никакъв смисъл в политическа кампания да се обръщаш към разума на избирателя – трябва да намериш онези най-дълбоки страхове, които да го накарат да действа. "

  Много тъжно, но вярно. Точно това се случва дори и в България.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  стражите на истината и борците за свобода на словото станаха повече от партизани на 09.09 и демократи на 10.10 взети заедно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Съгласен съм с всичко без едно - европейска мрежа под публичен контрол е безсмислица ако не е търсена и нещо повече, предпочитана пред другите възможности. Административно обаче не става, трябва търсене. Търсенето може да бъде постигнато, ако се премахне Биг брадъра на ФБ, но който идва от голяма част от иначе популярните и търсени негови функции ...:)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тоя Дичев го преследват демоните на Фейсбук.
  Скоро ще се опитва да скъса усмирителната риза.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Мнозинството от избирателите никога не (са) гласуват разумно - било със или без Фейсбук. Та какво иска да каже Дичев?

 6. 6 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дичев, перавилно си установил, че ако веднъж си проявил интерес в мрежата към автомобили, след това те заливат с реклами на същата стока.
  Няма защо да се учудваш, че те засипват с оферти и "красиви украински проститутки". Логиката е същата. Не те следи никой.
  Системата автоматично ти предлага онова, което по-рано си търсил.

 7. 7 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Абсолютно вярно, гласуването е доказано емоционален избор. Проблемът е че рез социалните мрежи манипулацията достига невероятни размери и е трудно да се стигне до поръчителя.

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Весело

  До коментар [#1] от "danvan":
  ,,Много тъжно, но вярно. Точно това се случва дори и в България.,,

  ГЕРБ, ГРОБ, ГЕРП, са ного лоши, лоши, по лоши са дори от БСП. Те са БСП1, БСП2,3,4, а ве те са БСП, те са най големте крадци, крадат като за последно, корумпета са до седмо колено. Разбиват инфраструктурата ни

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":Абсолютно вярно, гласуването е доказано емоционален избор. Проблемът е че рез социалните мрежи манипулацията достига невероятни размери и е трудно да се стигне до поръчителя.
  —цитат от коментар 7 на Imeto mi  До коментар [#7] от "Imeto mi":

  Фактите изобщо не доказват това! Преди сто години хората са гласували повече емоционално и като стадо,отколкото днес.

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  На болшевиките пишман демократи нещо им стана неудобно други да използват техните методи и открито зашпочнаха да призовават за поставяне под контрол на социалните медии. Няма как, цензурата им е в кръвта. Наглостта неолиберална също. ГНУСНО!

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Накратко: снимка/аватар - нещо от природата, споделяй - нищо, приятели - минимум, най-добре не истински приятели, а хора, от които можеш да научиш нещо полезно, професионалисти в различни области, участия в групи - минимално, с образователен интерес и в изключително редки моменти публикуване на стойностен коментар или отговор, игри - може, но без никакво допълнително заплащане. Това е накратко, в общи линии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Не съм никак убеден ако все пак говорим за демократични избори :)
  Ето един много известен пример, как атаките от акули корелират с избирателната активност - http://andrewgelman.com/2016/10/29/no-evidence-shark-attacks-swing-elections/

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Вече все по-малко пари се дават за позитивни кампании, нали сме наясно? Въпросът е да прицелиш възмутителните факти или измислици към подходящия таргет. ...
  Колкото по-невероятно и по-шашващо - толкова по се харчи, съвсем като в Холивуд."

  - Май прочетох как и защо се пръкна "Бай Хуй". :) Почти всичко изглежда вярно, но само за хора, забравили да си монтират глави на раменете. Не търсете "единно публично пространство". Не чакайте Габриел да мисли вместо вас. Не чакайте и Дичев да мисли вместо вас.
  Социална, или Асоциална мрежа е Фейсбук?

 14. 14 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  "В Америка пък скандалът за пореден път подкопава легитимността на безумния Тръмп, избран благодарение на новата технология"

  Забавно. Аз в цялата работа виждам революционната непримиримост на демократите че са загубили избори, нещо напълно нормално за демокрацията по принцип.

  Толкова изпаднаха горките че дори не усещат гротеската - меката на айтито е с тях и по време на кампанията се гордееха че те са подкрепяни от компютърджиите, а Тръмп от селяните от квадратните щати дето гледат враждебно магическите кутишки които говорят.

  Кеф на буци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 15. 15 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 680 Неутрално

  някъде бях срещнал в какво се състои разликата между "учения мъж" и "говоряща глава"; ученият /политолог, социолог, психолог и прочие/ винаги говори върху предмета по който е специалист, в границите на специалността си, със специалното знание което притежава, "говорящата глава" говори по всички теми като "специалист по всичко"...
  дичев, смилов, тони николов на страниците на дневник /препратени от дойче веле, култура и прочие/се упражняват върху всички теми, като специалисти по всичко;

  това с "кеймбридж аналитика" е толкоз смешно, че просто няма думи; голямо уау...
  работила с "база данни" - с колко "база", в сравнение "с кого" - въпроса незаконно ли е - ако е незаконно да ги осъдят, ако не е незаконно, за какво е драмата...
  палантир технолоджис и алекс карп - са къде - къде напред, но са от "правилната страна"
  блекрок и лари финк пък са съвсем в друго измерение - управлява активи за 6 трилиона и ... изобщо не се меси никъде

  и разбира се - точно г-жа габриел, този интелектуален, културен и морален интелектуален колос ще изправи снага и ще ни защити...
  дичев, дичев... говоряща главо

  Je suis дани кирилов
 16. 16 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Разстроено

  В Америка пък скандалът за пореден път подкопава легитимността на безумния Тръмп, избран БЛАГОДАРЕНИЕ на новата технология.

  Суриозно? Безумно твърдение.

  #killwhitey
 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Въйй, Брейтбайт бил мошенически сайт. Тоз потомствен културтрегер се изхвърля ,като ***** на мокър пясък.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  Да се основе едно Министерство на истината и да се свършва тая мъка. Какво е това сега: четеш един източник, четеш друг, сравняваш, съпоставяш, мислиш... Че то така в резултат може да измислиш нещо съвсем неправилно. Докога ще я караме така без директива за правилната линия?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Откакто Интернета започна да става "социален" преди десетина години, всичко се промени коренно. Появиха се централизирани платформи със стада от юзъри за споделяне на съдържание, обяви се война на анонимността. Преди този период хората търсеха активно информацията която ги интересува в търсачките и попадаха на малки сайтове разпръснати из целия нет, така че нямаше такъв "уклон". Сега всичко е персонализирано така, че на тепсия да ти излиза във "фийда" и ти само да скролваш до безкрай като обезумял.

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  таргетирането през социални мрежи е абсолутно тъпа система... тумба пишман маркетчии са успели да убедят тумба пишман меринджеи, че с пет алгоритама моеш да бръкаш на човек у мозака и да го убедиш да напраи нещо... дрън-дрън... работата обаче е отекла и сега никой нема кураж да си призне, че сичко е един голем празен мехур... рано или късно некое дете ше викне царя е гол и целата бла-бла-бла нова реалност шесе спихне кат презрел домат...
  а че системата е тъпа като галош е видно от туй, че кат те види да си купуваш гащи почва да ти предлага не ризи или чорапи, ами пак гащи...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Май парите от проектчетата взеха да секват и Дичев си изпуска нервичките. Кофти за него. Не му беше кофти, когато кампанията на Обама правеше същото 2008 и 2012. И какво е решението за този не-проблем? Ами поредната държавна софра ("европейска мрежа под публичен контрол"), където да нагласят големи специалисти като него за цензори. Нормално - той това е видял от баща си и приятелчетата му по соца, това си иска.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#18] от "baba_zozolana":

  Така ами. Оруеловият модел е пълен с възможности. Министерството на Истината ще работи по неговия модел, в който "под истина да се разбира, че изявления от типа 2+2=5 са истина ако ситуацията го изисква" :-)

 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Весело

  Троловете отричат естесвено ... ако срещу проблема се вземат мерки, остават без хлебец :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Трябва да се признае, че от доста дълго време наистина се полагат системни усилия, но напоследък се пропуква фронтът на езика. Трябва да се затегне, защото "Ако мисленето покварява езика, езикът може да поквари мисленето"!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":

  По тази логика стигаме до библейското "Език мой, враг мой".

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#23] от "danvan":

  "ако срещу проблема се вземат мерки"

  Кой проблем и какви мерки? Иначе и аз съм за строги наказания на тия дето са си дали данните на фейса очаквайки нещо различно от това да бъдат продадени на рекламни фирми и сега пискат недоволно колко е лош Цук

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Г-жо Мария Габриел, какво мислите?"
  Това трябва да е някакъв виц?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#23] от "danvan":"ако срещу проблема се вземат мерки"Кой проблем и какви мерки? Иначе и аз съм за строги наказания на тия дето са си дали данните на фейса очаквайки нещо различно от това да бъдат продадени на рекламни фирми и сега пискат недоволно колко е лош Цук
  —цитат от коментар 26 на saint evlampi


  Ясно е че за тебе проблем няма.

  За тези, които не живеят от тролене проблема е:

  "пред скрита камера на ръководителите на КА обясняват че няма никакъв смисъл в политическа кампания да се обръщаш към разума на избирателя – трябва да намериш онези най-дълбоки страхове, които да го накарат да действа. Истината тук няма особено значение, фирмата дори предлага да осигури изобличаващи "факти" с помощта на бивши разузнавачи, специализирани в събиране на позоряща информация, или пък на красиви украински проститутки, както е правила в предишните си кампании.


  Вече все по-малко пари се дават за позитивни кампании, нали сме наясно? Въпросът е да прицелиш възмутителните факти или измислици към подходящия таргет. Например един спокоен, либерално скроен човек едва ли ще се възмути от това да види даден кандидат в компания на леки жени; за невротичен религиозен фундаменталист обаче това би било идеален дразнител."

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  алоуу, дичев, ти ако изобшто дупускаш че има некъф шанс гуспожа габриелката да може да мисли значи требе си одиш. нито можи нито иска , идиалния еврукумисар е.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#31] от "danvan":

  Психопрофил може да се направи само НА ЖИВО и само от човек с талант на психолог. (Като профайлърите от криминалните сериали.) Е,възможно е чрез наблюдаване на даденият човека по телевизора,но вероятността от грешки и много голяма.

  Това да определиш психопрофила на човек само по написаното от него в нета е фантасмагория,която изобщо не си струва да се обсъжда.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#33] от "deaf":

  То това го знае всеки, който има Фейсбук. Аз лично се изумявам колко писанията на голяма част от моите познати нямат нищо общо с реалните им интереси и въобще живота им извън мрежата. Дори да изключим тези, които откровено тролят, пак остава един голям процент, които просто се правят на интересни. Как точно някой без никаква реална информация за даден човек ще го "профилира" по картинките дето е постнал?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  С висока степен на вероятност, Дичев е прав...

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#31] от "danvan":

  "Разполагайки с такъв профил е лесно да се въздейства емоционално, особено на бедни необразовани и комплексирани хора - реално такива гласуваха за Брекзит и Тръмп"

  И решението е да сложиме червените ОФ ленти на ръкава на бележити гении като тебе да следите кой мъти главите на народонаселението па да докладвате 'където трябва', а?

  За кой път ви посочвам че сте по-чугунени сталинисти от баш чугунените сталинисти?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  "няма никакъв смисъл в политическа кампания да се обръщаш към разума на избирателя – трябва да намериш онези най-дълбоки страхове, които да го накарат да действа. "Много тъжно, но вярно. Точно това се случва дори и в България.
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Точно това се случи с Истанбулската конвенция!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Статия, която се опитва да отговори на този въпрос. Основното, което използват, са снимките и лайковете, само че хората "лайкват" по много и различни причини. Моите ФБ познати го правят предимно, за да покажат, че са прочели някакъв коментар или пост. Политиката на ФБ да не допуска бутон "Не харесвам" води до масовото лайкване на събития, които няма как да харесаш, пък след това се пишат безброй коментари, че "не е за харесване". Други пък само "воайорстват" и явно са проклятието на ФБ профейлинга. В общи линии каша. 😂

  https://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/11343466/The-Facebook-test-does-it-really-work.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 40. 40 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Неутрално

  профейлинга
  —цитат от коментар 39 на baba_zozolana
  да се чете "профайлинга", естествено.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#29] от "danvan":

  "Вече все по-малко пари се дават за позитивни кампании, нали сме наясно? Въпросът е да прицелиш възмутителните факти или измислици към подходящия таргет"

  Тук може да припомним част от коя кампания беше 'изтекъл' запис внушаващ че Тръмп ей така ходи по улиците и изнасилва която докопа, #некасмепозитивни :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Точно така е. И най-искреният човек,когато пише в социалните мрежи ИНСТИНКТИВНО се преструва - съвсем не със зла умисъл. Това си е заложено дълбоко в човешката природа. Човек се разкрива (напълно) само пред тези,които са настроени добронамерено към него. Но толкова добронамерена атмосфера е абсолютно невъзможно да се създаде в Мрежата.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#40] от "baba_zozolana":

  Напротив, много добре е написано; в смисъла на казаното наистина е про-фейлинг", или на български "излагация" :-)

 44. 44 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Весело

  Това да определиш психопрофила на човек само по написаното от него в нета е фантасмагория,която изобщо не си струва да се обсъжда.
  —цитат от коментар 33 на deaf


  Като експерт по Биг дейта, сентимент и лангуаге анализис и Машин Лърнинг ли го твърдите :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#29] от "danvan":"Вече все по-малко пари се дават за позитивни кампании, нали сме наясно? Въпросът е да прицелиш възмутителните факти или измислици към подходящия таргет"Тук може да припомним част от коя кампания беше 'изтекъл' запис внушаващ че Тръмп ей така ходи по улиците и изнасилва която докопа, #некасмепозитивни :)
  —цитат от коментар 41 на saint evlampi


  Така е Кремъл и Тръмп са най добрите, софтуерът за профилиране е измислица и теория на конспирация, а тролове и фалшиви новини няма :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 47. 47 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#38] от "Храбър":

  "Точно това се случи с Истанбулската конвенция!"

  С ИК стана малко по-друго - пакетираха се неща дето иначе не биха били приети зад прикритието грижа за жени и деца. Доста перверзна идея на силно извратен мозък но брилянтна чисто като коварство, не може да се отрече.

  Но не мина точно там където хората имат най-силен имунитет срещу съвецкия тип лицемерие, това че беше яхнато от русоробите е отделен въпрос

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#46] от "danvan":

  Е защо така извъртаме сега?

  Ето пример за негативна интернет кампания срещу Тръмп. Или в тоя случай целта оправдава средствата и показването на чудовището Тръмп в истинската му светлина е свято дело :)

  Ама то аз съм за таковане, викат ми хората - абе евлампьо, ма ти кога ше научиш левичарското лицемерие и двойни стандарти че са им модус операнди бе гиди наивнико верващ у позитивизма!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на it
  it
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#15] от "samarianin":

  "блекрок и лари финк пък са съвсем в друго измерение - управлява активи за 6 трилиона и ... изобщо не се меси никъде"

  Вари го, печи го - парите пак при еврите, нали?

 50. 50 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Дичев: "...Ами по моему крайно време е ЕС да помисли за европейска мрежа под публичен контрол, която да изгради общо европейско публично пространство, свободно от манипулации..."
  Много наивен финал.

 51. 51 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#45] от "danvan":

  Какви 'аргументи'?

  Че можеш да лъжеш по-глупавите, а благодарение на интернета можеш да го правиш мащабно? Епа това сигурно в рибния буквар го пише, не виждам някой да го отрича

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 52. 52 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Весело

  няма, виждам :) Аргументите тва ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 53. 53 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Хубав каламбур се е получил, да. Всъщност вярно е, че сме доста суетни и нарцистични, и си мислим, че се познаваме и си даваме по-висока оценка от това, което е реално, но има едни машини, които могат да ни оборят и да ни покажат в по-истинска светлина. Тези машини обаче се наричат позитрон-емисионни и магнитно-резонансни томографи.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#53] от "baba_zozolana":

  На мен ми стига компютърният шах в телефона ми. Бие ме "като маче у дирек", както казваше един мой прародител :-)

 55. 55 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#52] от "danvan":

  Добре де, одобряваш ли интернет кампанията (силно непозитивна) в която тайно направен (и всъщност с неустановена автентичност) без съгласието на Тръмп аудиозапис беше изкаран и ползван да го обрисува като чудовище насилващо жени както му падне?

  Кое е трудното в този въпрос? Да или не?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 56. 56 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#53] от "baba_zozolana":

  интиресно само коя точно е истинската свитлина?!

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Интересно е да се гледа как неолибералите плачат, че противниците им използват тяхното оръжие. Защото това беше основното оръжие на неолиберализма, медиите. Направете си списък на основните медии и след това бройте колко от тях са неолиберални и колко консервативни. Ще видите, че неолибералните са със СМАЗВАЩО мнозинство.

  Това предимство обаче се оказа и надгробният камък на левичарският либерализъм. Защото те вирнаха нос, повярваха си, че с медиите могат да управляват хората както си искат, че са ги превърнали в безмозъчна безволева маса. Почнаха да прокарват с медиите си идеи и политики застрашаващи самите основи на традиционната култура.

  Типичен пример за това са "бежанците", такива откровени манипулации дори при социализма не съм виждал. И хората се стреснаха, събудиха се, огледаха се и видяха как ги манипулират с левичарските либерални медии. В резултата на това престанаха да им вярват, обърнаха се към алтернативните източници на информация. А тях неолибералите подценяваха, защо им са социалните мрежи като под ръка им е мощният рупор на неолибералните медии, поп икони, просмукан с неолибералните идеи надменен елит. Да ама не, хората се вдигнаха на бунт срещу елитите, колкото повече тези елити им пробутваха неолибералните си идеи толкова по-силен ставаше обратният ефект.

  Така че плачете и подсмърчайте с неолибералната си пропаганда, там на бунището на историята. Хората се връщат към корените си. И не Фейсбук и полит-технологиите са причината за това, просто хората започнаха да се осъзнават каква пропаст са им приготвили либерастите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 587 Весело

  Не е трудно, просто за да зададеш такъв въпрос се предполага че съм споменал нещо което да те наведе на мисъл че я одобрявам. Понеже не съм, на представянето на чужди твърдения за мои (друг тролски подход) по принцип не отговарям. Ако има още нещо неясно, питай :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 59. 59 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  а случвало ли му се е да може да те бие но да не го напраи и да ти бутне малку гювеч?или да ти кажи: тъпо ми е че играя с теби а не с бетона?

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  таргетирането през социални мрежи е абсолутно тъпа система...
  —цитат от коментар 20 на tucker case


  Либерастите си търсят оправдание за разгрома. И го намериха във Фейсбук, митични руснаци или някакви агенции. Никак не искат да признаят, че просто отиват на бунището на историята. Защото посегнаха на фундамента на западното общество и традиционен морал. Хората видяха, че едни неомарксисти се опитват да разрушат животът им и се вдигнаха.

  ВСИЧКИ, не само четящите Фейсбук. Аз например Фейсбук въобще не го поглеждам но това не ми пречи да съм против "бежанците" и Стамбулският ферман. И САМ съм си създал позицията,не да слушам политици или журналисти, с четене и мислене.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#59] от "betona":

  Никакви емоции, бетон. Бие ме, и нито се извинява, нито се занимава с клюки. Ей затова децата обичат машинните програми - не се ядосват, могат безкрай да повтарят едно и също, а ти можеш да ги изключиш. После свикват и като възрастни са си готови жители на апликациите.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#56] от "betona":

  Например Вие, г-н Бетон, попълвате въпросник и отговаряте, че сте много добър човек, който винаги изпитва съчувствие към другите. Отговаряте така, защото наистина вярвате, че сте точно такъв. След това Ви вкарват в машината и тя регистрира мозъчната Ви активност, когато например Ви причиняват някаква болка. После Ви показват нечие чуждо страдание и машината пак регистрира мозъчната Ви активност. Ако наистина изпитвате състрадание, мозъкът Ви би трябвало да е активен в същите зони, макар и активността е вероятно да е с по-слаб интензитет. Ами ако не са активни тези зони? Явно, че самооценката Ви за Вашата доброта и съчувствие е леееекинко завишена. Оказва се, че разни огледални неврони не лъжат. 🙂

  https://greatergood.berkeley.edu/images/application_uploads/The_Neural_Basis_of_Empathy.pdf

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#58] от "danvan":

  "Не е трудно, просто за да зададеш такъв въпрос се предполага че съм споменал нещо което да те наведе на мисъл че я одобрявам"

  Писа че не харесваш негативизма в кампаниите и внушаването на неща по манипулативен начин. Също така писа че Тръмп се е възползвал от това.

  Посочвам доста крещящ пример в който другата страна е правила това по отношение на Тръмп по откровено калташки начин.

  Дай сега за глупавите дръмбоваци, това го владееш :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  На болшевиките пишман демократи нещо им стана неудобно други да използват техните методи и открито зашпочнаха да призовават за поставяне под контрол на социалните медии. Няма как, цензурата им е в кръвта. Наглостта неолиберална също. ГНУСНО!
  —цитат от коментар 10 на xox55541929


  Наистина, вижте какво предлага Дичев: "европейска мрежа под публичен контрол". И кой ще осъществява КОНТРОЛА? НПО-та естествено, такива като Дичев. И разбира се щедро заплащани с грантове.

  И пространството да било единно, разбирай познатото "Един ВОЖД, една вяра, един народ". Както са казвали конвойните в Гулаг "Шаг вправо, шаг влево, попытка побега, растрел".

  Така и не разбра Дичев, че и да има такава "единна мрежа" просто никой няма да я чете и да и вярва. Както не вярват на либерастките медии. А може и да го е разбрал но единствено да го интересуват грантовете в НПО-то.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Левичарите,(и не само те),не разбраха и не разбират,че установяването на монопол върху медиите неизбежно води до загубване на властта. И американците,и европейците изпитват органическа непоносимост към всякаква цензура!

 66. 66 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  тва е ясно. само че леко ненужно и много опасно.


  До коментар [#61] от "daskal1":

  е значи немаш грижи. изобщо не ти е на нивото.

 67. 67 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 696 Любопитно

  стражите на истината и борците за свобода на словото станаха повече от партизани на 09.09 и демократи на 10.10 взети заедно .
  —цитат от коментар 2 на дерибеев


  Как тъй да ги вземаме заедно, като става дума за едни и същи... муцуни?!?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 68. 68 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#66] от "betona":

  Е да, томографите облъчват. Една компютърна томография е равна на около 100 до 200 рентгенови снимки на гърдите. Не е незначително. Въпросът беше може ли машинните алгоритми на ФБ да профилират коректно хората, та някои машини могат, да, но за нивото на успех на ФБ въпросът все още е открит.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 69. 69 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Много добра статия! БРАВО!
  Това сръвнение с индийските касти е направо в 10-та!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Г-жа Габриел не беше ли една паразитна особа,която живееше в социално жилище на гърба на софийските данъкоплатци? Какво значение има нейното мнение? Дичев ,като реве за министерство на истината, свободата на словото ли защитава или непоклатимостта на собственото си слабоумие? Днес убитите от ислямски терорист във Франция фалшива новина ли са?

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Авторът напипва доста верни неща, но с интерпретациите си, предимно тесногръди и едностранчиви, разваля онова, което уж е замислил като анализ.
  Жалко, но явно от този автор - толкоз.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#70] от "Dimiter Tsvetkov":

  яяя раздуй за реутерса :))

 74. 74 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Очевидно е, че ИТ гигантите разполагат с достатъчна база за профилиране. Те знаят нашите тайни, страхове, проблеми, комплекси, фобии, мании и всичко останало. Разполагат и с възможности за подаване на информация, компилирана специално за съответния индивид, спадащ към даден вече установен психопрофил, под формата на реклами, препоръчвания и прочее неясно по какъв начин и критерии пуснати мухи в главата. Факт е, че тази информация, тенденциозно подадена, според контекста и психопрофила на даден индивид, може да повлияе на неговото мислене, душевен мир, избори и пр.

  Говорим за психологическо програмиране. С цел социален инженеринг. И това не се прави само по избори. И не само в САЩ.

  Но всяко действие има противодействие. Трябва да се развие колективно съзнание и култура, за психологическите и социални посегателства на ИТ гигантите зад които стоят, разбира се, определени елити.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 75. 75 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  я, боянски, ти се появи бе. как си, що си? наи лесниа начин е мноо прост и достапен за сички: изфъргаш си конпютъра в контейнера за буклук. да видиш как сичките тиа елити ше додат да ти се молат в прашната панелка да сме им клиент. но ше им река: аре , баста, яжте паста.

 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#75] от "betona":

  Добре съм, мерси. Ама съм само за малко, да ви видя как сте, що сте.
  Ако си фърля компютъра в контейнера, как ще гледам порно? Значи не става.
  А и не съм в панелка, да са пуфаля.
  Затова викам просветителска дейност трябва, та хем да имаме интернет, хем да знаем като гледаме тая или оня реклама или рикомендейшън, да знаеме кой бутон искат да ни натискат и защо.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 77. 77 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боян Таксиров":

  хубав отгувор, мерси. къртиш мифки :))
  ами все тъй сме, как да сме- нали знаиш че глупоста е форевър :), няма дилийтвъне, няма буутване :).
  добре звучиш , радвам се.


 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#36] от "Велков":

  Много готино чувство за хумор!Смях се яко.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 79. 79 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#31] от "danvan":

  Проблемите са няколко:
  .....................
  Проблемът ти драги / и на Дичевците/ е един.
  Няма как само те да използват технологиите и те да казват кое е истина и кое е лъжа. Демек, няма как да имат монопол върху истината.
  Това го има само в ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ. Както Партията каже - така е. Изглежда това за първите 7 години е вярно. Свикнеш ли веднъж да има само 1 правилна гледна точка , и това , все драпаш ти да определяш кое е правилно и кое не. И много те е яд , когато и други се опитват да си наложат виждането и дневния ред. А най-боли, когато масите ти обърнат гръб. Тогава кански ревеш за "общоевропейски контрол".

 80. 80 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#38] от "Храбър":

  Точно това се случи с Истанбулската конвенция!
  ..................
  Ей ама много боли, баси. Много грантове ли бяха ви обещали?
  Що ли питам и аз?

 81. 81 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#77] от "betona":

  Нема дилийтване и буутване, тъй е. И за лъжата, и за истината. Пък кой каквото си хареса.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 82. 82 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Нова,колко да е нова тази технология на манипулиране...?Да кажем от зората на цивилизациите?Или още по-назад,когато сме слизали от клоните и сме започнали да ставаме човеци.Стадните животни сме така,лесно податливи на манипулации и господство.Нормално.И вместо да се стремим да учим хората да МИСЛЯТ самостоятелно и критично/леле каква глупост написах/,ние мечтаем да ги наредим като тухли в стената.
  "Какво означава това за социалните мрежи?"
  " Ами по моему крайно време е ЕС да помисли за европейска мрежа под публичен контрол, която да изгради общо европейско публично пространство, свободно от манипулации."
  Контрола преди всичко,нали така?
  Впрочем,нареждането на стената е в доста напреднал стадий.
  Честито!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално


  ВИИ Маркс имени Лелина

  Дечо, добре си го намислил.
  Без тоталитарен контрол - очаквай слободия.
  Не чакай, а действай.

  "Какво означава това за социалните мрежи?
  Ами по моему крайно време е ЕС да помисли за

  европейска мрежа под публичен контрол, която да изгради общо европейско публично пространство, свободно от манипулации.

  Г-жо Мария Габриел, какво мислите?"

 84. 84 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Социалните мрежи се използват предимно от хора без социален живот. Предимството на Фейсбуката е, че човек може да бъде чут ако има някакво контруктивно/деконструктивно мнение. Манипулацията зависи от това, къде е разположено сивото вещество - където му е мястото или под ноктите, натискащи клавиатурата. Свободният човек не може да бъде повлиян от внушения.

  CONTADOR GRATUITO!
 85. 85 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#84] от "г-н Думанов":

  рицитирам те: "Свободният човек не може да бъде повлиян от внушения. ". що сметаш тъй?

 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Весело

  До коментар [#74] от "Боян Таксиров":

  ако ще гледаме тъй нанещата то няма нищо на тоя свят дето зад него не съоят'елити',като отивам да си купя ракия зад това ми желание стоят елитите на произв.на ракия,като гледаме порно зад него са всъщност елитите на биологичната ревулюция!

  klimentm
 87. 87 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Да се дойдем на думата . В последният стадий капитализма и неговите инструменти се стремят да наложат ТОТАЛНА ДИКТАТУРА ( без значение че тя ще разбие самата система) . " Публичен контрол, за общо европейско публично пространство" - как да не пророниш сълза от Умиление за хората стремящи се към СВОБОДА :))

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#57] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  И като как ти хрумна, че Дичев е либерал или дори неолиберал?
  Човека ти говори за "единна контролирана мрежа" в Европа от която ще струи само и единствено чистата истина.
  Одобрена, подпечатана, прошнурована и номерирана от кабинета на г-жа Габриел.
  Контрола щял да бъде публичен. То ясно, че ние не можем цялата публика да се занимаваме с това и затова ще се наложи да се назначи някакъв европски СЕМ да се занимава с тия неща. И това трябва да покрива всичките медиини носители, защото както правилно отбелязва Автора едни чоплят нета, а други четат вестници.
  Иначе, това за използване на страха хич не е ново. Още от вавилонски времена по-светнатите шамани са "скривали" и "пущали" Слънцето пред публиката за да вземат акъла на матряла и си осигурят властта. Приликите с тези дето качват и свалят глобалната температура са случайни.
  И микротаргетирането не е ново. Обама пращаше есемееси на избрани групи да ги накара да сетръснат и гласуват.
  Просто републиканците се взеха в ръце и влязоха в крак с новите технологии.


 89. 89 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Каква синекурна статия!
  Боже, с какви глупотевини някои хора си вадят хляба. Ама толкова могат.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Авторът е преподавател по културна антропология в СУ. Няма лошо - в университетите е добре да има различни мнения.
  Обаче, ако човек падащ си по контролирането на източници на истината в медиите се определя като "либерал", то какви ли са опонентите му от неговото ниво, от където студентите да имат достъп до друга гледна точка и тълкуване?
  Наблюдавайки средата в България не съм оптимист.
  Срещу самоопределилите са като "либерали" са се позиционирали националисти, патреотари или носталгици по соца, наливащи се с водка "Обратно в СССР" в кабинетите си.
  Дано не съм прав и ако някой може да ми подскаже кой все пак е носител на съвременна либерална мисъл/школа в СУ или в България ще съм му благодарен.
  Проф. Дичев не е.

 91. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Когато е видял приятелите на Дичев...

  https://www.facebook.com/ivaylo.ditchev/friends?pnref=lhc

  ... алгоритъмът е създал съответния психо-профил и само можем да си представим с какво са го бомбардирали за да стигне до днешното умопомрачение.

  Гусжа Габриел, караул!!!

 92. 92 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Гусжа Габриел, караул!!!
  —цитат от коментар 91 на Lemmy


  Грешка. Санитарите!

 93. 93 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално
 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#91] от "Lemmy":
  Малеей, професора "либерал" е фен на Бърни Сандерс!
  Прогресивното крило на БКП май наистина вярва че световната соц революция може да се наложи по мирен демократичен начин с световен мащаб.

 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#85] от "betona":

  Не е ли очевидно защо?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мърмор":

  Не е наивен. Мракобесен е.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на Sol lucet omnibus
  Sol lucet omnibus
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Чудя се дали има някакъв публично неогласен Наръчник на либералния агитатор ? Като чета подобни текстове, независимо на каква тема са, винаги чакам с нетърпение да стигна до няколко абзаца: а/ изборът на Тръмп е благодарение на чудовищна манипулация в социалните мрежи и се одобрява само от “путинистите”; б/ Истанбулската конвенция, която довела до “шизофрения” българското общество; в/ “доказателства” чрез превенция на опасностите, които дебнат наивната и полусляпа в общи линии аудитория на съответната медия; г/ песимистичен акорд за поелото в неправилна посока човешко множество; д/ de lege ferenda идея за справяне с опасната тенденция и още няколко дребни екстри от подобен род. Е, не останах разочарована и този път.
  “...не само да информира, но да инструктира” (Гьобелс), като информирането е според преценката на подаващия информацията.
  Много ще е полезно да бъдат дадени истински експертни доказателства, че човешките избори по правило са рационални.  Минувачка
 98. 98 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#95] от "Николай Теллалов":

  ами не. немаме ништо напротив да обесниш и да си прав.

 99. 99 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  Либерал-глобалистите продължават да са във фаза "отричане". Социчлните мрежи са виновни за недоверието към техните пропагандни машини. Тръм е манипулатор, защото неговите маркетъри са се определили по-правилно реално съществуващи сегменти и настроения. На всичкото отгоре са отправили точното послание към тях. Абе, вуду си е маркетингът - вервайте! Изобщо няма причинно-следствени връзки, а шамнски изцепки над по-слабо образованото население. Последната мода на либарал-глобалистите е да размахват посланието, че по-образованите са гласували за Вещицата. Не разбирам какво показват с това. Ще лишат от глас по-необразованите, ще се издигнат прецаканият Бърни Сандърс (който щеше да отнесе Тръмп) да направи образованието "безплатно" или ще си дадат сметка, че изгубилите от глобализацията просто са недоволни?

 100. 100 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#97] от "Sol lucet omnibus":

  кефиш. за жалост развалата и туталитаризмът в деншно времи тръгват точно оттам отдето требва да тръгва бурбата с тех, напримерно от ониверситетите, мислештите и тъй нанататъче ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK