Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

Да си болен в България и в Германия: прилики и разлики

© Юлия ЛазароваКакви са разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия. Както всички се досещат - големи са. Обобщение на изводите на някои водещи специалисти в сферата прави Николай Цеков за "Дойче веле" след състоял се в София форум на Германо-българската индустриално-търговска камара.


"Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него".


Това заяви пред форума началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев. И припомни, че българските болници все още нямат рейтинг за качеството на медицинското обслужване, каквито имат всички болници в развитите страни.
"По какви показатели се конкурират помежду си българските лечебни заведения? Та ние нямаме дори данни за смъртността в болниците, нямаме информация за вътрешно-болничните инфекции, нямаме статистика за шансовете на нашите пациенти за по-дълъг и по-качествен живот. В болници като тези от световната верига "Джон Хопкинс" специален управителен борд следи само и единствено качеството на медицинското и хуманното обслужване на болните. Ако в България не се замислим и не работим върху хуманността и милосърдието в медицинското обслужване, няма как да имаме доволни пациенти и стремеж на завършващите български лекари и сестри да работят в родината си", констатира още проф. Гудев.


Как е в Германия?


Деформациите в българското здравеопазване са наистина тежки. Един от резултатите е принудителното дофинансиране на медицинското обслужване от джоба на иначе здравно осигурени пациенти. В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата, докато в България половината от здравните услуги са за сметка на осигурените. Това констатира доц. Димо Кюркчиев, който има зад гърба си 14-годишна лекарска практика в Германия, а понастоящем е доверен лекар на посолствата в София на Германия, Австрия и Швейцария.


През германската здравна система ежегодно преминават 20 милиона нуждаещи се от медицинско обслужване хора, за чието лечение 120-те държавни и още поне толкова частни здравни каси в страната плащат над 80 милиарда евро - или средно по 4 500 евро на пациент. "В България тази сума е сведена до символичните 500 евро. Ето защо тежко болните българи са принудени да разпродават имуществото си, за да имат шанс за по-благоприятен изход", допълва д-р Кюркчиев. Част от деформациите в българското здравеопазване той отдава на монополизма, наложен от единствената здравна каса в страната.


"Представяте ли си колко нелепо би било дори да си помислим, че в съвременна България има само един вестник или само една телевизия или банка. Но никой не се замисля колко вредно е, че финансирането на медицинското обслужване в страната е съсредоточено в ръцете на една-единствена здравна каса", изтъква Кюркчиев. И предрича, че за да запази монопола си, тази каса ще се стреми да просъществува во веки веков, защото това устройва тези, които извличат изгоди от ненормалната ситуация.


Според експерта, големият брой здравни каси в Германия сам по себе си не е панацея за проблемите в здравната система. Но той гарантира конкуренция и контрол върху разходите и качеството на медицинските грижи. "Броят на здравно неосигурените германски граждани е сведен до 45-50 хиляди души на фона на 80-милионното население на страната. А в 7-милионна България дори не знаем дали неосигурените са 1,5 милиона или 2 милиона души.


Но явно ръководството на единствената българската здравна каса не се притеснява, че в резултат от това в нейния бюджет възниква половинмилиарден дефицит", казва още д-р Кюркчиев. Според него на България са нужни минимум три здравни каси, които да се конкурират помежду си за здравните вноски на все повече пациенти. Това би довело до излизане на системата от сегашната парализа.


Печални рекорди


Здравната система в България е нереформирана. В нея от години се е наложила порочната политика пари да се дават най-вече за много скъпи лечения, лекарства и консумативи за трудно лечими заболявания, каквито са тежките сърдечни и онкологични страдания. Могъщите лобита на ръководствата на държавните и частните болници в съюз с немалка част от лекарската гилдия и в компанията на производителите и дистрибуторите на лекарства, апаратура и консумативи са твърдо "абонирани" за най-големите парични потоци от здравния бюджет на държавата. С цел да се "усвояват" отпуснатите средства се правят множество ненужни и направо безсмислени операции и процедури, придружени от скъпи изследвания и влагане на още по-скъпи медицински консумативи.


На практика този огромен теч на пари от джоба на данъкоплатците не оказва никакъв ефект върху спада на заболеваемостта. По ръст на сърдечно-съдовите заболявания, по честота на мозъчните инсулти и по коефициента на преждевременна смъртност сред хората на възраст между 45 и 60 години България от десетилетия заема печалното първо място в Европа, твърдят експерти, участвали във форума.


В Германия мисленето по този изключително важен за здравето на всяка нация въпрос е съвсем различно. Представителят на Сдружението на германските държавни здравни каси Йоханес Айзенбарт посочва, че в страната му отдавна е установена огромната полза и за гражданите, и за бюджетите на здравните фондове от ранната профилактика на голям брой тежки и нерядко нелечими или трудно лечими хронични заболявания. Германските здравни каси насърчават и заплащат изследванията и наблюдението на множество често срещани страдания, а системната профилактика активно се прилага още при хората на възраст от 35 години нагоре.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Поздравления за хубавата статия!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Неутрално

  Докато България, болните са по-важни от здравите - щото носят пари на лекарите няма оправия!

  [email protected]
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Парите за здраве у нас се крадат! Тая болшевишка Здравна каса, която ни беше натрапена от д-р Игнатов и Костов обслужва предимно един етнос, а здравноусигурените плащат! Болницине пишат манипулации, които не са извършвали, лекарите изписват лекарства на здрави хора и парите все не стигат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  преди дни , 30.6 лв задължителна застраховка при хоспитализация (за изследване 1 ден) в кардиология Варна . плах въпрос (след плащането разбира се) според кого е задължителна :"ами пропоръчителна е , ама я правим задължително на всички"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Да бяхме поне малко Германци

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  ...Германските здравни каси насърчават и заплащат изследванията и наблюдението на множество често срещани страдания, а системната профилактика активно се прилага още при хората на възраст от 35 години нагоре...

  Насърчават я ! Щото не са евтини на брашното , скъпи на триците ...

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Да бяхме поне малко Германци
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  Поне столицата да беше от германци, а то от български утайки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Могъщите лобита на ръководствата на държавните и частните болници в съюз с немалка част от лекарската гилдия и в компанията на производителите и дистрибуторите на лекарства, апаратура и консумативи са твърдо "абонирани" ......"

  Възможна ли е изобщо здравна реформа при тази масова липса на морал, при масово желание да са краде за сметка на здравето на хората? Заминавали в Западна Европа лекари, сестри - навярно заминават тези, които не искат да участват в порочни схеми, които имат не само талант, но и съвест. И отново политиците виновни, а не моралът на всички нас, включително и като пациенти, готови да платят под масата.
  В това навярно са големите разлики с Германия, а всичко останало е следствие.

 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Направи ми впечатление малкият брой неосигурени лица в Германия. А у нас са близо 1/4 от населението. И с това явно не искат да се борят нашите управници. Защото основно са от един потенциално манипулируем електорат.

 10. 10 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Конфликт на интереси и може ли с нашия балкански манталитет да го премахнем или поне да го намалим .Болното население осигурява милиарди за здравеопазване,високата престъпност–милиард за МВР и правосъдие,лошите пътища–много клиенти на автосервизите и автоморгите и т.н.Както "шеговито"казват ортопедите "счупеното носи щастие".Генетичният национален чип ще се промени ,надявам се.Но процесите са много бавни на фона на ежедневната динамика.Дано броят на завръщащите се българи да започне да превишава този на емигриращите.Това е надеждата за България.Да се заразим поне малко с нов манталитет.

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  България е на първо място по смъртност в ЕС и на трето място в света според ЦРУ само след Лесото и Литва. Афганистан е на десето, а Украйна - на пето място. Това е положението с българското здравеопазване и с качеството на живот на българите.

  Лесото: 15 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Литва: 14.6 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  БЪЛГАРИЯ: 14.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Латвия: 14.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Украйна: 14.4 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Гвинея-Бисау: 13.9 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Чад: 13.8 смъртни случая / 1,000 население (2017 оценка)
  Сърбия: 13.6 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Русия: 13.5 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Афганистан: 13.4 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Беларус: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Централноафриканска република: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Свазиленд: 13.2 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Сомалия: 13.1 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)
  Габон: 13 смъртни случая / 1 000 население (2017 оценка)

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2066.html
  https://frognews.bg/novini/balgariia-parvo-miasto-smartnost.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Още едно сравнение -хипотеза да отидеш в германия или англия при личния лекар и да получиш направление за специалист за същата седмица - няма как да стане. СЛед месец, два - може би. Ако искаш по-бързо - частно и кеш.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Е-еее, ама сега ние тук мухи лапаме и не знаем, че 85% от германците имат здравно осигуряване в държавната GKV. Всеки германец, който получава под €4 950 на месец задължително трябва да е осигурен в държавната каса, а това са 70% от населението. Още 15% се осигуряват на държавното по желание. Това ако не е държавен монопол, какво е? Общата здравна вноска е средно €690-700 на месец, като се поделя с работодателя и съответно индивидуалната вноска е някъде €320-350 на МЕСЕЦ!

  Ето къде е голямата разлика с България. У нас при средна заплата €500 се събира индивидуална вноска €40 или 8 ПЪТИ разлика с вноските в Германия. Съпоставяйки числата смея да твърдя, че здравеопазването у нас в никакъв случай не е 8 пъти по-лошо от германското и следователно ние се справяме по-добре от немските геносен с мизерните ресурси, които притежаваме.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Разбирате ли защо бият докторите?

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  ....Да се заразим поне малко с нов манталитет...
  —цитат от коментар 10 на wqq07306824

  Манталитетът зависи от правилата. За 2 месеца и най-съвестните лекари стават гешефтари.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  ...че здравеопазването у нас в никакъв случай не е 8 пъти по-лошо от германското и следователно ние се справяме по-добре от немските геносен с мизерните ресурси, които притежаваме.
  —цитат от коментар 13 на Lemmy

  само дето лекуваните в бг болници не са убедени в твоята логика. Още по-малко лекуваните в бургаските болници, които като чуят за хоспитализация тичат я към Варна, я към Сливен или Ямбол. А от цяла България хората теглят кредити, и тичат към Истанбул, я към "Джон Хопкин", я към "Аджъбадем". Десетки милиони евро наливат българите в Истанбул, а вече 18 години бг медиците се преустройват и реформират. А патреотите - комунета като Стефан Данаилов към Франция.

 17. 17 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 491 Разстроено

  Не можеше ли сравнението да не е баш с Германия! Някак нахално ми се види!
  Скоро мой близък сериозно загази в болница. Не е здравословно за четящите да описвам подробностите.
  Тук най доброто което може да си пожелае човек е да си отиде от белия свят по възможност без среща с лекар.
  Не търся виновник. Сигурно всички- болни, здрави, лекари, власт...Всички!
  И най вече кармата да си българин!

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  И как така, парите за здраве се крадат вече десет години при ГЕРБ, пък Костов бил виновен? :)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Моли се, да не стигаш до нашенска болница, че друга песен ще запееш...! :)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на bolenZdravNosi
  bolenZdravNosi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Айде айде, професори. Толкова некадърни лекари има в Германия, че свят ще ви се завие. Я питайте някой от бг имигрантите, каква е първата работа като се приберат в България. Веднага се ходи по лекари, зъболекари и т.н. За 20 лв здравноосигурителна вноска, бих казал че в Бг здравеопазването е на прилично ниво.

  Пътят към ада е осеян с добри намерения
 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Поправи си говоренето, човече, не лекарите са сбъркали системата, а политиците!! Не си разбрла НИЩО от написаното!!

 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  Тази реплика показва ниво Блиц и Плъх!

 23. 23 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Глупости!
  И здравеопазването ни е по-добро и пътищата.
  За второто - справка някакъв от АПИ ни е информира, но защо ли, като и двете са видими.

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Съпоставяйки числата смея да твърдя, че здравеопазването у нас в никакъв случай не е 8 пъти по-лошо от германското и следователно ние се справяме по-добре от немските геносен с мизерните ресурси, които притежаваме.
  —цитат от коментар 13 на Lemmy


  По-доброто здравеопазване се отразява пряко на продължителността на живота. Може да се види, че у нас тя е по-ниска не само от Германия с нейната неефективна система, но и от такива титани в общественото здравеопазване като Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Йордания или Венецуела. Ето къде сме ние на достойното 120 място.

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2102rank.html #bu 25. 25 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Системната профилактика - не може ли поне това да въведем, пък по-нататък да мислят за по-серизни реформи. Тук голям % от профилактиката си я плащам от джоба. За останалата трябва да правя мили очи на ДжиПи-то. Друг е въпросът, че маса хора не са дорасли да оценят важността на профилактиката и я карата на "каквото ми е писано".

 26. 26 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Нямате идея как се точат и немските каси, главно с ненужни изследвания. Просто в цял свят лекарите престанаха са са диагностици, а се доверяват на всевъзможни изследвания, за да гадаят по резултатите диагнозата. Така един пациент може за няколко дни да бъде гастроскопиран, колоскопиран, ултразвук и ЕКГ, кръвни изследвания, Комп. томография, МРТ и какво ли не. Едно време старите лекари установяваха диагнозата по време на прегледа, а изследванията само я потвърждаваха. Работя в частна клиника и един ден престой в стая с едно легло струва 200 евро, лечение от главен лекар професор достига цената на лек автомобил среден клас, за изследванията да не говорим. Нормален пациент в Германия чака с месеци за МРТ, като има пик на грипните заболявания в нормалните отделения лежат по 4-5 човека в стая, пълно е в лекари чужденци, понякога се смея от сърце на неграмотно написана епикриза. Да не говорим, че средната възраст на пациентите е над 75. Така е в Германия, задници има навсякъде, само нашите лъщят повече.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Не смея да се разболея !!!

 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Най-лошото в българските болници е отношението на медицинския персонал към болните. Доброто отношение обаче не се купува. Някои казват, че то било търгашеско, но това не е така. При търговия обикновено и продавачът и купувачът са доволни. У нас дори с пари може да пострадаш повече, защото върху теб ще бъдат извършени куп ненужни дейности, само и само да те изтръскат повече. За съжаления голяма част от лекарите гледат на болните като на портмонета.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  То га имаш пари, навсякъде си добре приет. Ако нямаш пари, в Германия въобще няма да те погледнат. И тук няма да те погледнат, къде е разликата?

 30. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  „Е-еее, ама сега ние тук мухи лапаме и не знаем, че 85% от германците имат здравно осигуряване в държавната GKV“
  В Германия няма държавна каса. Най-големите, с най-много застраховани са AOK и TK.
  Касите са около 200. Има обаче разлика във вида на застраховане. Има разлика при т.н Овществено( Gesetzliche Krankenversicherung) и частно(Privatpatient). Частните пациенти се приемат с предимство(не чакат), тъй като 1. плащчт доста по-големи вноски и 2. хонорара на лекарите от частните пациенти е много по голям. Те получават и много по-бързо час за лекар-специалист. Напоследък обаче системата се задъхва и е пред колапс, тъй като гостите на меркел задръстват кабинети и болници, като естествено са на заплащане от държавата...
  Информирай се, ето ти сравнения.
  https://www.check24.de/gesetzliche-krankenversicherung/lp/vergleichen/a/?kw=kw20&gclid=EAIaIQobChMIzvPr5sKE2gIVjpTtCh1EEw0rEAAYASAAEgLEPfD_BwE&wpset=google_gkv_02

  https://www.tk.de/techniker/jetzt-zur-tk/mitglied-werden-beitragssatz-2016938?tkmcg=30998039834_250013961535&tkkwg=e_30998039834_gkv beitrag&tkkt=2015&wt_cc1=k[gkv beitrag]m[e]n[g]c[250013961535]p[]d[c]a[30998039834]t[kwd-344240908]&gclid=EAIaIQobChMIz7Gx_8KE2gIVzb3tCh0QIAUFEAAYAiAAEgIDZPD_BwE

  https://plus.aok.de/

 31. 31 Профил на nierika
  nierika
  Рейтинг: 450 Весело

  Това, че българската система е зле, не значи, че немската е за имитиране. Напротив!
  За сравнение - държави като Франция, Испания и Италия са в топ 10 по ефикасност на системата според Световната здравна организация (https://photius.com/rankings/healthranks.html ), а немците са 25-ти. Класиране, потвърдено и от личен опит със гореспоменатите здравни системи. С немската система имам/е доста травмиращи преживявания....

 32. 32 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#28] от "gianni":

  Не съм съгласен. Вчера излязох от университетска болница в София. От шефа на отделението до сестрите и санитарките видях само мило, топло, дори приятелско отношение. Всичко необходимо ми се доставяше веднага, водеха ме по различните кабинети под ръка (трудно ходя). Никога за нищо не ми беше намекнато за пари - въпреки че получих най-скъпите изследвания (ЯМР). Единствено за телевизора в стаята дадох и аз 1 лв. (4 лв. за 24 часа), въпреки, че не го гледам. Храната (от външна фирма) също беше прилична на количество и качество и предлагана навреме.
  Чисто, уютно, топло.
  Е?

  Поздрави
 33. 33 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  Много лошо, но по статистиката Литва е на 1 в ЕС

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Сравнението е пачално за нас.ча немската здравна система дори не е най-добрата. Според степента на удовлетвореност най-добри са холандците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 553 Разстроено

  Като статия и начин на мислене-добре....Съвсем не е цветущо положението на здравната система в Германия:за термин при личния лекар-от 2 седмици до 1 месец,с направление до специалист-най- малко още 1 месец,ако не хвърлиш топа до тогава.Здравните вноски са огромни и нищо срещу това.В България нещата са по-олекотени и финансово и като качество.....Който не вярва да опита в прехваленият Дойчланд и ще се увери!

 36. 36 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Живея в Германия от 5 години и е редно да споделя негативните черти на немската здравна система.

  Имам частна здр. застраховка и плащам около 2 пъти по-малко отколкото би плащал обикновения немски гражданин. Във всяка болница съм с предимство, защото лекарите пишат фактура директно на мен ( които аз плащам, а след това на мен ми плаща застрахователя ). В случая с държавните застраховки, болниците трябва да чакат около 3 месеца преди да си получат парите. Парадоксът е че предреждам възрастни хора, болни деца и т.н., защото законът ми позволява да имам частна застраховка и защото болниците си взимат парите по-бързо.

  Всички лекари в Германия, също имат клинични пътеки и обикновено правят 5-6 скъпи диагностициращи изследвания, обикновено само защото "така пише". Това също струва пари, което води до скъпи здравни застраховки.

  Държавната застраховката струва 14.6% от >прихода< и се дели с работодателя. Частната застраховка се определя от здравословното състояние, възраст и т.н, но не е % от дохода. В моя случай е 290 евро на месец ( 30г., клинично здрав ).

  Ivan Drinchev
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  " С немската система имам/е доста травмиращи преживявания...."
  До коментар [#31] от "nierika":

  Някой разправяше, че раждали в тоалетните и по тротоарите. Дали е вярно?

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  .... Я питайте някой от бг имигрантите, каква е първата работа като се приберат в България. Веднага се ходи по лекари, зъболекари и т.н. ....
  —цитат от коментар 20 на bolenZdravNosi

  Искаш да кажеш, че нашенците и там в Германия я карат по нашенски - шикалкавят, и не плащат осигуровки?

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Парите за здраве у нас се крадат! Тая болшевишка Здравна каса, която ни беше натрапена от д-р Игнатов и Костов обслужва предимно един етнос, а здравноусигурените плащат! Болницине пишат манипулации, които не са извършвали, лекарите изписват лекарства на здрави хора и парите все не стигат!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Напълно прав сте.И нямаше да отнесете толкова минуси,ако не бяхте споменали имената на свещените крави-реформатори Костов и Игнатов.В този форум знаете как е.

 40. 40 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Направи ми впечатление малкият брой неосигурени лица в Германия. А у нас са близо 1/4 от населението. И с това явно не искат да се борят нашите управници. Защото основно са от един потенциално манипулируем електорат.
  —цитат от коментар 9 на paf


  В Германия има смисъл да се осигуряваш, а в България не, или поне не много. И който може да не плати - не плаща. Трудно е да воюваш с гравитацията. А и тук се търсят осигуровки от хора без доходи, та борбата е още по-трудна.

 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Много тъжно но е така.

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Айде айде, професори. Толкова некадърни лекари има в Германия, че свят ще ви се завие. Я питайте някой от бг имигрантите, каква е първата работа като се приберат в България. Веднага се ходи по лекари, зъболекари и т.н. За 20 лв здравноосигурителна вноска, бих казал че в Бг здравеопазването е на прилично ниво.
  —цитат от коментар 20 на bolenZdravNosi


  Твойта може да е 20, ама от хората искат повече.

 43. 43 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Някой има ли представа каква е здравната осигуровка в Германия върху минималната им заплата.

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#36] от "drinchev":

  300 евро за млад и здрав! Ако е на месец, такава застраховка е безсмислена за пациента, ако е на година, е безсмислена за застрахователя.

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#39] от "Вячеслав Атанасов":

  На мене ми е по-интересно, как хора дето управляват от десет години се оправдават с някаква глупост, която някой друг бил направил, преди 20 години? За какво точно тоя дето е взел властта на избори и има гласувано доверие, че да оправя и подобрява нещата, мънка и хленчи, че еди кой си бил виновен и край...! Едва ли не, нищо не можело да се направи! Добре, Костов, Игнатов или някой друг въвел нещо и някакъв модел, който показва слабости и грешки във времето. Какво следва? Нищо не пипаме и не правим, само ревем, колко лошо било...?! Извинявай, ама това - не го разбирам! Те, проблемите няма да се оправят от само себе си, нали? Кой трябва да решава проблемите...? ГЕРБ се показват, като пълни мухльовци!

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А кой е виновен ли?

  По-надолу в подписа ми пише.

 47. 47 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "paf":

  Направи ми впечатление малкият брой неосигурени лица в Германия. А у нас са близо 1/4 от населението. И с това явно не искат да се борят нашите управници. Защото основно са от един потенциално манипулируем електорат.
  —цитат от коментар 9 на paf

  ***
  Не е точно така.
  По закон всички трябва да са осигурени и това е така.
  Неосигурените подлежат на санкции, но не се налага защото системата не го допуска.
  Всички слоеве от населението са някъде на отчет.

 48. 48 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  За високата смъртност у нас е "виновна" високата раждаемост в миналото. През 1930г. са родени 180 000 бебета, военната 1940г. 140 000, през 1952 е върхът 182 000, а през 1960г. броя постепенно спада през годините до 140 000 бебета. Тия хора не са могли на времето да емигрират през соца, а сега си отиват по естествени причини. Повече от 2млн. и то млади хора емигрираха и раждат в чужбина. У нас в момента се раждат 65-70 хиляди бебета, а умират най-вече родените в големи бройки набори (1930-1950) по около 120 000.

 49. 49 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#48] от "pbdan":

  Общата картина горе-долу е следната:

  "Истината е, че сме на първо място по смъртност и на последно място по раждаемост. По статистически данни всеки ден у нас умират по 300 души, а 110 000 за година. От тези 300 души, 5 се самоубиват. А дневно у нас се раждат само 164 деца. Най-интересното е обаче, че 55% от тези 164 нямат за майчин език българския. 18% пък от новородените са недоносени. Друг тревожен факт - всеки ден са изоставяни по пет деца, а десет са с малформации. По 8 деца на ден са родени от непълнолетни майки. Забележете за 2015 година техният брой е 3061, което е страшно. Това е 5% от всички деца, родени тогава. Освен това всеки ден емигрират по 82-ма българи. Така че сметките показват, че всеки час умират по 13 души, раждат се 7, емигрират 4. За миналата година имаме и 27 000 аборта. Ние вече сме в тази фаза на демографската катастрофа, от която няма излизане. Това е т.нар. демографски капан. Сега каквото и да направим, няма да има ефект. ... Според наши изследвания областите, в които се търсят причините за проблема, са 10. Включително има области на т.нар. социална леност на българина, което също е фактор за демографската катастрофа. 22% от младите хора не ходят на работа и не вършат нищо. Те разчитат изцяло на издръжката на родителите си. 600 села напълно са обезлюдени, други 500 са с 1-20 жители и до няколко години няма да съществуват. Така че половината градове и села у нас ще обезлюдеят. Според данни на ЦРУ през 2050 година българите ще сме 4,5 милиона души, но от тях 3,5 милиона ще са роми. Затова се задава въпросът каква ще е България след това." - https://goo.gl/X4F8zA

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 50 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Колко са осигуровките в Германия и колко в България.Само за справка - в Испания осигуровките са ми 600 евро на месец.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Потресаващо! Как #49 baba_zozolana цитира нещо, като истина от последна инстанция??? Самозван чичка академичка, от самозвана академия? Този умник е световно известен с профила, който направи на немския пилот самоубиец, по ЧУЖДА снимка!!! Всичко "позна"! Гоуем!!! За медията, в която се мъдри тази партенка, не ми се говори... Наистина ли вярвате???

  roo
 53. 53 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#50] от "Петър Петров":
  40лв. за първо, 90 за 2 деца, 135 за 3 деца плюс 20лв. за всяко следващо. Направо мизерно сравнено с Испания, а за Германия не знам. Но знам, че демографска криза има и там, обаче за основния етнос. Приръста на германското население е изключително от емигрантите от мюсюлманските държави и тяхната безумна раждаемост, събиране на разделени семейства с по няколко жени. Това не са бежанци от войните, тъй като нямат никакво намерение да се връщат в страните си, а "хиджра" - мирно превземане на християнски държави чрез преселение на мюсюлмани.

 54. 54 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Любопитно

  До коментар [#52] от "babyroo":

  Кое му е потресаващото в цитирането на този източник? Доколко Петър Иванов е академик в някаква измислена академия, няма отношение към приведената статистика. Тя или е вярна, или не е вярна. Данните, цитирани от ЦРУ, са верни и това лесно се проверява. Броят на абортите вероятно също е верен, ако се има предвид по-стара публикация: https://goo.gl/jQj3WM . Раждаемостта могат да се сверят с данните на НСИ: https://goo.gl/nUmDnP , но НСИ не публикува данни за етническото разпределение на раждаемостта, или поне аз не мога да намеря. Който иска, да проверява по-нататък изнесеното от него. Дори и наполовина да е вярно обаче, картината не става по-розова.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#45] от "tww09306483":

  "На мене ми е по-интересно, как хора дето управляват от десет години се оправдават с някаква глупост, която някой друг бил направил, преди 20 години? "-
  Те не управляват,а владеят.В Русия е същото.Абсолютно същото.

 56. 56 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  От коментар [#54] от "baba_zozolana":

  "Раждаемостта могат да се сверят" да се чете: "Раждаемостта може да се свери".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Любопитно

  До коментар [#54] от "baba_zozolana":

  Интересно, 3.5 милиона роми от 4.5 милиона население? Да не са включили и турския етнос в тази цифра? Защото иначе отсега ми става жал за циганите оставени да управляват държава и да се издържат...

 58. 58 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#57] от "daskal1":

  Нямам представа. По тези въпроси много-много не се говори. През 2011 г. С. Игнатов като министър на образованието обяви, че за 48% от първолаците българският не е майчин език. През 2017 г. обаче според новия министър на образованието Красимир Вълчев за между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчин език. Не се е чуло между 2011 и 1017 г. да е имало някакъв грандиозен бум на раждаемостта.

  http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-ezik-7898839
  https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/09/19/3044452_za_mejdu_18_i_24_ot_purvoklasnicite_bulgarskiiat_ne_e/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#58] от "baba_zozolana":

  Може да се предположи, че през 2017 по-малко деца от ромски семейства са дошли на училище. Това с "майчин език" е един доста спекулативен термин, бих го заменил с "роден" (описателно "владее езика като роден"). При увелиаващия се дял на децата с увреждания възникват и други проблеми, тези с оценка на интелектуалната готовност на децата за разните нива на образование, но тук отварям вече прекалено дълбока яма.

 60. 60 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Може и така да е. Проблемът е, че беге правителствата неизменно са в позата на камилската птица с главата в пясъка: информационно затъмнение, липса на всякакви обсъждания, приамане на някаква абсолютно нелепа "стратегия" и чакаме проблемът да изчезне от само себе си.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 61. 61 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  здравеопазването не е причина за огромната смъртност ,основната причина е простотията ,наглостта и безплатното лечение на големи маси от хора ,истината е ,че над 4 милиона не плащат нито лев здравно осигуряване от джоба си ,за разлика от Германия ,където и пенсионери и инвалиди имат средно 300-400 евро месечно здравна осигуровка ,а срещу това са абсолютно задължени да се профилактират със задължителни изследвания , а тук е точно обратното .Никой не желае да плаща , докторите ,които не стига ,че им работят напълно безплатно или най много за 1 лев такса ,разбира се ги източват и крадат ,не мога да разбера как ,след като масата не плаща нищо , а и защо трябва българина да спазва правила и профилактики ,след като пак може да влезе при доктора безплатно ,да му се развика ,да му нареди къде и как да го прати ,щото той така чел в интернет ,и като пукне да го обвини ,как му е виновен и го е окрал ,това население е обречено .

 62. 62 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#59] от "daskal1":

  масата ромски деца отдавна е в ГЕРМАНИЯ ,учат там .

 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#28] от "gianni":

  лекарите не гледат на голяма част от пациентите като портмонета ,точно обратното е , пациентите гледат лекарите да им услужат безплатно с труда си и да ги спасят ,не лекарите отиват при пациента ,а обратното и обикновено това става абсолютно безплатно ,а повярвайте ми ,от опита на лекар на първа линия с хиляди пациенти ,най бесни и арогантни и недоволни са пациените ,които са свикнали 5 поколение да им ходим безплатно ,винаги в удобно за тях време и това го имат за даденост ,е ,соца свърши ,каквато и реформа да измисли Ананиев и управляващите с него комунисти ,няма да намерят лекар да слугува безплатно ,особено нощем .

 64. 64 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 401 Весело

  Първо сравнете осигуровките и после почвайте с другите коментари!

 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#16:"historama"][/quote]

  Цялата управляваща шайка си има специална болница - ПРАВИТЕЛСТВЕНА! Но някои като Стефчо потомственото комуне предпочитат прогнилия Запад

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  Няма как да сме на първо място в Европа, ако Литва е 14.6, а ние сме 14.5.
  Даже и в това не сме първи.

 68. 68 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От законите на Мърфи: "Most people deserve each other!" ... Приложимо за БГ здравеопазването и БГ пациентите. Дори не ми се опитва да обяснявам повече... Да сте живи и здрави!?

  roo
 69. 69 Профил на Антонов
  Антонов
  Рейтинг: 229 Гневно

  Вместо да дават пари за превенция те гледат все повече българи състоянието да им се влоши. Защото така ще цоцат още повече от здравната каса. В България лекари няма те са просто еднолични търговци нехаещи за здравето на пациентите.

 70. 70 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#67] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":

  Прав сте. Грешката първо е на Фрогнюз, а после и моя заради копи/пейста.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 71. 71 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Да бяхме поне малко Германци
  —цитат от коментар 5 на vtl53383951


  "Били сме". Преди век са ни наричали "прусаците на Балканите"...
  Ама тогава управниците ни са били Българи, а не майцепродавци кат сега!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 72. 72 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Трето правителство управлявате,бе...смешко! Трето правителсвто не желае да свърши нищо! Лицемер!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 73. 73 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#12] от "bludniq_sin": Още едно сравнение -хипотеза да отидеш в германия или англия при личния лекар и да получиш направление за специалист за същата седмица - няма как да стане. СЛед месец, два - може би. Ако искаш по-бързо - частно и кеш.

  Чака се наистина, но не за направление за специалист, защото на ортопед, гинеколог, дерматолог, УНГ и прочее специалисти можеш да отидеш и без направление. Направление се дава за някои изследвания като фетална морфология, ЯМР, КТ, други изследвания в нуклеарната медицина. Но за рентгенова снимка например не трябва. Чака се, защото няма много места с апаратура за изследванията. Ако се налага болнично или балнеолечебно лечение или лъчетерапия пак трябва направление, но все пак това засяга една малка част от пациентите. И нещата се приоризират. Ето аз с доборкачествено образувание чакам два месеца за лъчетерапия, защото онкоболните са с предимство. За Германия кавам, за Англия не знам.

 74. 74 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#26] от "proventuss":

  Чичка, както какъв работиш в клиника ? Като санитар ли ? Защото изразите като 'Просто в цял свят лекарите престанаха са са диагностици, а се доверяват на всевъзможни изследвания, за да гадаят по резултатите диагнозата' само санитар може да ги коментира по този начин. Ако имаше медицинско образование щеше да знаеш ,че клиничните , образните и физиологичните изследвания в медицината са ОБЕКТИВНИ ДАННИ за разлика от анамнезата на чичо Гошо или чичо Ханс ,че му се повръщало , а особено за чичо Гошо , който мрънка , смотолява, изопачава и изобщо не дава читави данни за да може лекарят да се ориентира и да поставиш диагноза:
  Действително в кабинетите българският пациент е тотално нерзбираем на какъвто и да е език - български книжовен,уличен или академичен. Анамнезата у нас се гради върху уклончиви отговори от типа .
  Лекарят : - Имате ли в момента коремни болки ?
  Пациентът. ‘Понякога’ .
  Л. -Не, в момента дали Ви боли?.
  П. -‘Някой път’
  Л. Измервали ли сте телесната си температура ?
  П. Не, обаче съм дигал.
  Л. Приемали ли сте до сега някакви лекарства ?
  П. Да ,едни такива червени от 12.65 лв ми дадоха в аптеката
  Л. Имате ли някакви алергии до сега ?
  П. Не, ама веднъж се обривах от всичко.
  Л. Измервали ли сте у дома кръвното си налягане.
  П. Не ,защо? Мене не ме боли главата.
  Л. Артериалното налягане ви е високо.
  П. Аз така съм си свикнал, Нищо ми нема.
  Л. Тогава защо сте дошъл на преглед ?
  П. Де да знам ти си доктор. Ти ще кажеш к’во ми е .
  Л. А какво Ви е?
  П. Абе нещо ми е лошо , к’во ме разпитваш. Изписвай нещо ,че бързам.
  Сега става ли ти ясно зашо разчтаме не на субективни интерпретации , а на ОБЕКТИВНИ ДАННИ от клинични, образни и физиологични изследвания. Както у нас , така и в Германия.
  А иначе по темата сто пъти се каза вече ,че няма как тук да има здравеопазване като германското с 22 пъти по-ниско финансиране ,кой платил , кой не...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Съвсем разбираемо е че в богатите страни и здравеопазването ще е на по-високо ниво. Но има неща които не зависят от парите. Например да има конкуренция между застрахователи, държавата да е само регулатор а не да управлява застрахователя или болници, да се поощрят профилактичните прегледи, да се дават поощрения за хора които не пушат, не са с наднормено тегло и водят здравословен живот.

 76. 76 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Статията е пълна с общи фрази. Изобщо не се посочва като проблем обучението на лекарите. В Германия всеки лекар за да получи право да си упражнява специалността за 5 години е длъжен да събере поне 500 точки. Тези точки се трупат от ходенето на обучителни семинари и курсове, които носят по 1-2 точки. Всеки лекар сам си избира семинарите, на които да присъства. За следващите 5 години още 500 точки и т.н. - иначе не ти подновяват правоспособността. В България дистрибуторите на лекарствата правят корупционно събиране в луксозен хотел в някой курорт за да уточнят как лекарите могат да спечелят някой лев ако им изписват лекарствата и толкова. Освен това на запад няма такава зверска конкуренция в никаква сфера. Например на 100 000 души не може да има повече от точно определен брой АГ кабинети или други специалисти. / Същото се отнася и за броя на кръчмите/ Така, ако искаш да откриеш кабинет, то трябва някой да ти продаде правото да бъдеш сред избраните. И там се пише, и там става дума за пари, но клиента е в центъра, а не лекарите. Всеки лекар или здравно заведение рано или късно е съден за лошо лечение от пациенти, за което си правят и застраховки. Изобщо добре е тази система да бъде изучена в детайли, а не да ни поднасят едни общи приказки. Монополът на здравната ни каса изобщо не е основния проблем на българското здравеопазване.

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално
  До коментар [#76] от "proizvoditel":

  ние тук се пеним кой модел е най-добър, кой не е съвършен! А за това има цяло едно министерство с високоплатени "експерти", получаващи сериозни заплати, ползващи офиси, служебни телефони, командировки в страни от ЕС и извън ЕС, ваучери за храна, и т.н. - МИЛИОНИ лв.! Които за 18 г. абсолютно нищо не направиха да усъвършенстват модела на д-р Игнатов, или да го заменят с нещо по-удачно. Нищичко, само лапаха заплати и бонуси, а тайфата на ГЕРБ го прави вече 3 мандата!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#74] от "Dr_Doolittle":

  имали сме и по интересни анамнези ,Като фърлям на карка много боли , или Снощи мъжа ми шибна един шамар и светнах като куршка от 100 волтя , моля ти се сложи ми един доган или Ердоган за повръщане .

 80. 80 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#76] от "proizvoditel":

  Добре е всичко това ,което добре си описал да се осъществява там ,където прегледа не е безплатен за пациента с нулеви здравни осигуровки и където не разкарват линейките и лекарите през нощта ,щото детето умирало ,в цукала му имало глисти ,това ,което си описал може да стане в нормално общество с нормални хора ,тук е немислимо да правиш нещо ,което не носи до нищо ,а и опита ни първа линия показва ,че пациентите ,които се връщат от Германия без добро лечение и правилни диагнози са десетки пъти повече от тези ,които искат там да отидат да се лекуват .

 81. 81 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много добре ни обясняват как в Германия имало само 405- хиляди неосигурени,само забравят да обяснят че,когато в едно четиричленно семейство един е осигурен,с неговата здр.осигуровка,се поема здравното осигуряване,на останалите в семейството.
  А в България този филм го няма,всеки се осигурява еднолично.

  sdg
 82. 82 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да не говорим за България,че скоро на една позната и правеха операция,и и взеха около 2.500 лв.,а жената е диагностицирана с рак,и операцията е заради това.
  проблема с нашите лекари е че го удариха яко на търгашество,и дори да са наясно че пациента няма шанс,се опитват да цедят него и семейството му с безсмислени операции и лечения,за хиляди левове!

  sdg
 83. 83 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  "Най-лесно се умира с медицинска помощ" - новото рекламно мото но българското здравеопазване.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 84. 84 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Разбира се, Костов е виновен. Той управляваше до вчера вечерта.
  А тези които управляваха от 9ти септември до днес, те нямат никаква вина.

 85. 85 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Нали обичате средните стойности? Изчислете средната здравна осигуровка и средният разход за лечение в Германия и България.

 86. 86 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#85] от "Лео":

  разликата е 100 пъти , а и има и нещо друго ,че за това ниво на осигуряване ,нито един немски лекар няма да допусне до кабинета си когото и да е било от българските здравно осигурени другари и другарки , така ,че злобата и помията която се сипят тук срещу българските доктори ,води до едно ,повишаване на цените на услугите с десетки пъти , а от там и уважението на пациента към местните лекари , слагането на имплант от 600 лв не може да се сравнява със спасяването от инфаркт ,което било 1 лев такса за лекаря , няма такива филми вече .

 87. 87 Профил на stuzia
  stuzia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Работя в немска болница. Статията не е достоверна, меко казано е глупава. Източване на здр каси има и в Германия, правят се ненужни изследвания. Например скоро на едно дете при мен му направиха 8 рентгенови снимки една след друга, въпреки че беше ясно, че няма счупване.

 88. 88 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  За зъбни протези ми трябва допълнителна зъбна застраховка, минималният период на договора е 2 години. По 19,95€ евро месечно

  Получих от един от частна зъбна сатраховка. 1 единствена протеза струва към 2.000€, в Германия. В България цената беше 550 лв.

  Ако получавам поне 3 месеца пари за безработица II, то за 24 месеца ще мога да си направя зъбни протези, освен ако договора не е прецакващ.

  Като работех при посредниеската фирма, редовно си изкарвах болнични. Нямам желания да работя при посредническа фирма, а само това ми праща бюрото по труда. За да избегна губене на време с интервю, съм договорил с бюрото по труда, ходя само на интервюта при 16€/час/бруто или 2400/месец/бруто.

  В последно време фирмите, при които кандидатсвам, са посреднически, в Манхайм, Брухзал и др. Не точно изискването ми за посредническа фирма

  Es muß Geld fließen!
 89. 89 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Щяха да ме поемат от посредническата фирма към CTDI Maлsch,със заплащане от 1900€/месец/нето. Кофтито беше, че трябваше цял ден да вдигам FSME мрежови карти по 30 кг, получих болки в кръста, трябваше да ги чистя и да демонтирам харда.. Колегите ми казваха, че правя грешка, като уволнявам посредническият договор.
  Аз мисля, че постъпих правилно, избегнах получаване на дископатия. На курса при USS GmbH, германката, която е 10 години безработна, има дископатия и не може да работи тежки работи в склад. Единствено операция би и помоигнало.
  Там при CTDI работех заедно с Биргит, мъжа и работеше в Битиххаим, тя беше шофьорката и винаги чакаше пред входа на CTDI мъжа си. С нея като комисионирвахме вход-стоки, тя вдигаше тежки пакети до 12 кг. В края на работното време беше много уморена.

  Предишната и работа, при която и помагах един ден, бяха малки PCI щеккарти(400 гр), трябваше да контролирам серийният номер по Lieferschein и по документа от предприятието, и ако има разлика, да пиша правилният сериен номер. Обработвах към 800 щеккарти на ден, ведно с 2 почивки за пушене, понякога и заедно с директният ми Шеф

  Es muß Geld fließen!
 90. 90 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2245 Гневно

  До коментар [#14] от "historama":

  Не разбирам защо не бият политиците и чиновниците?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK