В България нищо не се произвежда

В България нищо не се произвежда

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Чували сте я тази фраза, нали? Било то от таксиметрови шофьори, инженери, продавачи, пенсионери и други граждани, които не следят отблизо икономическата статистика, но това не им пречи да имат формирано мнение по доста икономически въпроси.


НСИ, Изчисления на ИПИ

НСИ, Изчисления на ИПИ
Е, колкото и да е странно за някои, в България се произвежда, при това все повече. От години в икономиката протича траен процес на преструктуриране, при който едни отрасли се развиват бързо и увеличават дела си в икономиката, а други се свиват и намалят тежестта си. Сред растящите отрасли е индустрията, която от 2000 г. насам се развива с добри темпове и с изключение на кризисния период (2009-2010 г.) увеличава брутната си добавена стойност, т.е. произвежда все повече. Делът ѝ в икономиката също се увеличава от началото на хилядолетието – от 21% в брутната добавена стойност през 2000 г., индустрията през 2017 г. вече отчита дял от 24%.


Освен промишлени стоки, икономиката на България произвежда и все повече услуги, които също често остават незабелязани. ИКТ секторът, аутсорсингът на бизнес услуги и финансовият сектор са сред все по-важните сектори на икономиката, ако съдим от техния принос към нея. ИКТ секторът вече има дял от 5,5% в брутната добавена стойност (спрямо 3,2% през 2000 г.), аутсорсингът (който де факто е основната част от "професионални дейности и научни изследвания, административни и спомагателни дейности") – 6,1%, а финансите и застраховането – 7,5%. В същото време, секторът, който "губи почва" най-видимо в местната икономика последните 17 години, е селското стопанство - въпреки огромните субсидии за него по линия на Общата селскостопанска политика и националните доплащания. При обществените услуги (администрация, здравеопазване, образование и др.) и недвижимите имоти също има спад в дяловете, но доста по-малък.


А ето и какви стоки се произвеждат все повече в България. Подотраслите на преработващата промишленост, които се развиват най-силно от 2000 г. насам, са металните изделия, електрическите съоръжения, мебелите, каучуците и пластмасите, частите за коли, машините, съоръженията и оръжията, компютърната и комуникационната техника, колелата, хартията и картона, металите и др.


При споменатите производства нарастването на продукцията от началото на 2000 г. до януари 2018 г. е далеч над средното за преработващата промишленост и в някои случаи достига до 3-4 пъти (виж таблицата по-долу; маркираните подотрасли са с ръст над средния за преработващата промишленост). Причината за експанзията обикновено е висока конкурентност на външните пазари и значителен износ на продукцията, което се потвърждава и от данните за износа.


Единственият отрасъл със спад на производството от 2000 г. насам са тютюневите изделия – заради здравните политики, покачването на цените заради ръста на акцизите, нелегалния пазар и като цяло – свиването на потреблението на такива продукти в цяла Европа и развитите страни. Сред подсекторите с относително слабо представяне (т.е. ръст под средния за целия сектор) пък са кожите, текстилът, обувките, дървения материал, напитките, храните и др. Всички те традиционно се числят към стоките с относително ниска степен на преработка и съответно – относително ниска добавена стойност. За разлика от тях, повечето от секторите, които растат бурно от 2000 г. насам, са такива, приети за сектори с висока добавена стойност - машините, електрическите съоръжения, компютърната и комуникационната техника, компонентите за коли, велосипедите и др.


Това преструктуриране на производството към сектори с по-висока добавена стойност се вижда и в данните за външната търговия и по-конкретно – в тези за износа. Видно е, че големият "печеливш" от преструктурирането на икономиката, промишлеността и износа са именно инвестиционните стоки, които се числят към стоките с висока добавена стойност. Те увеличават своя дял в износа повече от двойно от 2000 г. насам – от 11 на близо 26%. Към тях се числят машините, уредите и апаратите, електрическите машини, транспортните средства, частите за тях и други инвестиционни стоки. Забележителното е, че всички подсектори на инвестиционните стоки без изключение увеличават дела си в износа на страната. Това преструктуриране към стоки с по-висока добавена стойност се случва за сметка на всички останали големи продуктови групи – енергийни ресурси, потребителски стоки, суровини и материали. Това не означава, че техният износ намалява, напротив – просто неговият ръст е относително по-бавен спрямо този на инвестиционните стоки.


Все пак е важно да се отбележи, че в споменатите три групи, чиито дял общо в износа се свива, има продукти, които се радват на увеличаваща се тежест във външните продажби. Така например, в потребителските стоки делът на храните нараства; същото се отнася и за суровините за производство на храни, които също са с чувствително по-голям дял през 2017 г.


В България нищо не се произвежда

© БНБ


Като цяло, данните за БВП, промишленото производство и за износа показват следното:
1/ българската индустрия се развива добре от 2000 г. насам и увеличава своята тежест в икономиката, като това се дължи основно на експанзията на преработващата промишленост;


2/ в преработващата промишленост се наблюдава трайна тенденция на преструктуриране към по-голям дял на подотрасли с висока добавена стойност за сметка на такива с по-ниска степен на преработка;
3/ този процес на преструктуриране се диктува основно от външните пазари и отразява конкурентоспособността на българските производители на стоки с относително висока добавена стойност.
Иначе в страната нищо не се произвежда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (233)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  "
  Като цяло, данните за БВП, промишленото производство и за износа показват следното:
  1/ българската индустрия се развива добре от 2000 г. насам и увеличава своята тежест в икономиката, като това се дължи основно на експанзията на преработващата промишленост;

  2/ в преработващата промишленост се наблюдава трайна тенденция на преструктуриране към по-голям дял на подотрасли с висока добавена стойност за сметка на такива с по-ниска степен на преработка;
  3/ този процес на преструктуриране се диктува основно от външните пазари и отразява конкурентоспособността на българските производители на стоки с относително висока добавена стойност.
  Иначе в страната нищо не се произвежда."

  ?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  На това ако му викате производство ... Производство, мощно производство, имахме преди голеееемият чудодеец Костов да разпродаде всичко на западните капиталисти за жълти стотинки. Това са неоспорими факти, ясни на хората с повечко мозък.
  А тези бойкови статистики не на мен, моля. Хората от този институт да се поразходят по магазините или да питат хората, а не да говорят това, което са им наредили.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Произвежда се, да, и то много. Обаче няма вътрешен пазар. Производството расте на база износа. Това, от една страна, прави икономиката чувствителна към външни трусове, от друга, подтиска малкия бизнес, защото заплатите растат само в експортно ориентираните сектори.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 635 Весело

  Авторката май е сърдита. Като мартенското време.... ;)
  Данните са за 17 години... Наистина е ръст, но е недостатъчен.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  Интересна статия. .....
  Все едно автора и е живял и описал икономическата ситуация в Анадола , в края на миналия век. ....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  И аз мисля, че за 17г можеше да е повече. Но друго е важно - хибридната война и стремежът на медиите да намират скандали и апокалиптични новини допринасят изключително много за създаване на атмосфера на отчаяние и мачка самочувствието ни. На мен лично ми дойде до гуша.
  Стигнахме да там сами да се отнасяме пренебрежително към себе си. Е, как да ни уважават другите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Браво! Растеж, въпреки усилията на "оправящите" ни "Управници"! 😎

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Весело

  разбира се , че се произвежда , но все още производството на НПО изпреварва по ръст покупателната възможност на българите . оттам идва и "непредставяне" , непродадени картички и борба за златното руно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  На това ако му викате производство ... Производство, мощно производство, имахме преди голеееемият чудодеец Костов да разпродаде всичко на западните капиталисти за жълти стотинки. Това са неоспорими факти, ясни на хората с повечко мозък.А тези бойкови статистики не на мен, моля. Хората от този институт да се поразходят по магазините или да питат хората, а не да говорят това, което са им наредили.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Твоето не вярно, сега се произвежда повече от колкото през 80'те.
  Онея мощни производстава, които ставаха, оцеляха, които не ставаха си умряха.
  Бавно но сигурно нещата си идват по местата, икономиката върви нагоре.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  От толкова много ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ, вече никой не вярва на платени до властта агенции и институти. Лаят когато има нужда и махат с опашка пред господарите. Подобно на държавата ИКОНОМИКАТА също "умира" , малко по бавно. Понеже този тип ИКОНОМИКА никога не се интересува от ХОРАТА, тя получава РАБОТНА СИЛА КОЯТО заслужава. Не познавам ХУМАНЕН български капиталист. Понеже те са интернационални ,пазарите са такива. Държавата за тях е безмаслени , ако са около нея ..........то е да СГЪНАТ едни пари. Икономика на "развлеченията" , смяна на мръсни чаршафи , икономика на ЛАТИФУНДИСТИ , икономика на петролни ШЕЙХОВЕ. Впрочем и здравната и осигурителната система ще РУХНАТ ............до 7 години. Тогава от ГЕРБ върхушката няма да има и помен в България. Всички ще говорят лошо за България от някакви острови ,край едни басейни.

 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  И аз мисля, че за 17г можеше да е повече. Но друго е важно - хибридната война и стремежът на медиите да намират скандали и апокалиптични новини допринасят изключително много за създаване на атмосфера на отчаяние и мачка самочувствието ни. На мен лично ми дойде до гуша. Стигнахме да там сами да се отнасяме пренебрежително към себе си. Е, как да ни уважават другите.
  —цитат от коментар 6 на Алф


  Точно, че при нас всичко се разви по бавно. България едва последните години се отърсва истински от соц. манталитета.
  Представянето на страната само в стила на предаванията на Карбовски и на мен ми идва в повече.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1840 Весело

  А пък, колко много "статии" се произвеждат по вестниците в електронните и варианти?!?
  Такъв ръст е невиждан никъде по-света!

 13. 13 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Костов продаде и на руските капиталисти.Справка- Лукойл!Така,че пиши истината до край,а не както ти отърва!До коментар [#2] от "Taiga":

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Производството ни се преструктурира значително по-късно и с по-бавни темпове в сравнение с другите държави от бившия соц блок.Същото се отнася и за чуждестранните инвестиции в промишлеността.
  Някой държави използваха много по-ефективно приемането им в ЕС.Това е и причината едни да ни изпреварят икономически,а разликата с други да увеличи.

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Абе дайте едно сравнение със Сърбия и Румъния дето във всяко село имат по 1-2 цехчета за нещо си спрямо България, дето извън 10-15 града е като бомбандирана държава.

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Весело

  Едни произвеждат и печелят добре, други стоят на социални и мърморят.

  подпис
 18. 18 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  ИПИ галят ухото на правителството, какво да се прави и те пари чакат от тях.

  Високата добавена стойност е единствено в lТ сектора, другото е производство на ишлеме за световни гиганти, които се възползват от това!

 19. 19 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  И, ти си мислиш, че си от тия с мозъка, нали!

 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#2] от "Taiga":

  E, друго си е традиционното руско производство!
  Нъл' тъй, русский!

  https://oseatech.en.made-in-china.com/product/ijonplFVLgWZ/China-Custom-Classic-Ceramic-Wooden-Russian-Matryoshka-Nesting-Doll.html

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  оня ден като се прибирах с такси от работата един бакшиш обясняваше как нищо не се произвежда в тая държава. После нещо за Путин си говореше. Накрая се оказа че в джоба на дънките имам сума ти монетки които иначе ме мързи да вадя и броя :)

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Че гледай да се вредиш в някое по-читаво НПО, бе таварищ!
  Знаеш българската поговорка:
  "Тежко ти да си слуга на беден господар!"
  Изоставяй НПО-тата на Путя и Рассия и се пренасочвай поне към Китай или Индия!

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Може ли в бройки и тонове какво се произвежда ? Компютри, роботи, химически торове , стругове автомобили, мотокари, автобуси и микробуси .... все неща които правехме

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Весело

  До коментар [#21] от "Xumpomo name":

  и аз харесвам тази реклама

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Не се чудих дълго, как набързо ще бъде оспорена статистиката от сухи цифри, с традиционните празни приказки за "златния век на България при Тато".
  Явно сърповете и чуковете излизат по калъп от чугунолеарната ... с нулева преработка.

 26. 26 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 472 Любопитно

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Много хубаво си ги изредил, но е редно и да продължиш. Я да чуем, кое от изброените ставаше за нещо? Произвеждахме, но качеството беше отчайващо. Ти, защо предпочиташ да се возиш в автобус Мерцедес, а не в прекрасен български Чавдар? Сега може и да произвеждаме по- малко, но качеството е несравнимо.

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Статистиката бърка в комунарските мозъци на бивши партиини секретари и о.з.старшинки!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#20] от "lone_wolf":

  Питай го за структурата на руската икономика - 85% добив на суровини, и износ без преработка, останалото - бомби.

 29. 29 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Виж ти!То и Китай имат растеж на БВП откъм производство и услуги.
  Добре е да се развива икономика,но основния ресурс на всяка индустрия са човеците.България продължава да се топи като население.Изводи...?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  От статията има няколко интересни извода - преди сме изнасяли компоти сега сме преминали към компютри, дрехи и текстил. Учудваме нарастването на износа на стомани и чугуни, при затворен гигант Кремиковци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Защото богатите на България не са Мъск, Зукърбъргър или Джеф Безос.
  Ние си нямаме Бил Гейтс.
  Ние си имаме свинар и шопар.
  Тук-таме някой подплатен и подкрепян от руснаците предател на българските интереси!
  Нашите изобщо не могат да мислят, пък камоли да измислят някакво си производство на нещо си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Виж ти!То и Китай имат растеж на БВП откъм производство и услуги.Добре е да се развива икономика,но основния ресурс на всяка индустрия са човеците.България продължава да се топи като население.Изводи...?
  —цитат от коментар 29 на sandman


  България с отворени граници, по времето на Тато, щеше да прилича на Венецуела днес или на Берлин в началото на 60те - тълпи бягат накъдето им видят очите.

 33. 33 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":
  Не били компютри, а компоти. А филма не е бил шведски, а съветски.
  Как тази мощна индустрия, произвеждаща всичко, на и над световно ниво, предимно безаналоговая техника, взе че фалира? И загниващият запад ни превзе без един изстрел?
  О..., забравих! Горбачов ни предаде. Гнусен шпионин!
  Важното е, че си вярваш!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#30] от "korc":

  как няма да учудва, като графиката показва обратното

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  На това ако му викате производство ... Производство, мощно производство, имахме преди голеееемият чудодеец Костов да разпродаде всичко на западните капиталисти за жълти стотинки. Това са неоспорими факти
  —цитат от коментар 2 на Taiga

  Нямаше смисъл да се хабиш да пишеш – всеки знае, че няма нужда да се потвърждават неоспоримите факти, нали така? Особено такива неоспорими факти като това, че България да е зле, са виновни Костов и демокрацията. Това и уличните кучета, спящи около лаФките, го знаят.

 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  24 % дял на индустрията в БВП и твърдите, че нещо се произвежда!?! Голяма част от това призводство се пада на строителството. А голяма част от строителството е движено от големи инфраструктурни проекти, финансирани от държавата или от ЕС. Общо взето дори този 24 % дял на производството не е това, което е. Нещата са много, много зле. Естествено глобалистките неолиберлни медии ще пишат, че са розови, че цъфтят и вързват, под вещото глобалистично ръководство на неолибералния елит. :-)

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#24] от "дерибеев":

  ноп. истински случай. вчера пък бакшиша обясняваше колко били мъдри руснаците че не си сменят времето, и трябвало да благодарят на геният на Путин за това.

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Гледам форумните руснаци са против. Нормално, България е много по-добре икономически от матушката им. И разликата между нас и сатрапията става все по-голяма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  24 % дял на индустрията в БВП и твърдите, че нещо се произвежда!?! Голяма част от това призводство се пада на строителството.
  —цитат от коментар 36 на xox55541929


  Явно и една диаграма не може да се разчете нормално, какво остава за останалото. Там ясно пише:

  24% - "Индустрия (с ИЗКЛ. на строителството)

  Строителството реално се е свило с 3 п.п. (от 17% на 14%) 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Едни произвеждат и печелят добре, други стоят на социални и мърморят.
  —цитат от коментар 17 на Иван К


  Или разчитат на копейки от пасола.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1075 Весело

  Фърлете едно очо на графиката за структурата на износа. Какво се е свило за 17 години? Химия, черни метали, нефтопродукти и дрехи и патъци. Това с черните метали е добре, химията е зле защото е енергозависима, патъците горе долу са ясни, а с производството на антерийки сме направо зле. Нефтопродуктите плачат за прокурор, точно Чесънойл не е плащал данъци през годините.

  И една забележка към ИПИ, такова понятие като “чугун, желязо и стомана” няма. Никой по света не произвежда желязо, по-добре пишете “чугун и видове стомана”.

  А сега сериозно, в царството не достига прясно мляко и това се вижда по цената му. Оня ден купих мляко с 3.5 % масленост по 78 цента литъра в Германия. Каква е аритметиката? 0.78х1.9558=1.53 леви и нито един десен. Вие на каква цена купувате мляко за децата си???

  73! Go Go
 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Изненадах се да видя точно Десислава Николова под такова заглавие,но написаното от нея опровергава заглавието.Успокоих се.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  Как да не се произвежда ?
  Бг експорта на умно красиви кадри е в ренесанса си !

  Bukalemun
 44. 44 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "
  "Иначе в страната нищо не се произвежда."?
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Ирония - съществително нарицателно име. Тънка подигравка. Стилистичен похват, при който подигравателно се твърди противоположното на онова, което се мисли.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#36] от "xox55541929":

  И в най-развитите западни държави индустрията е само около 20%.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#41] от "Go Go":

  А пък КОЗЕТО мляко в България е на такава цена,(два лева!),сякаш е някакъв богаташки деликатес!

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2577 Весело

  До коментар [#10] от "dejmos":

  ,, Подобно на държавата ИКОНОМИКАТА също "умира" , малко по бавно.,,

  А ве напрао да бегиме в брацка Русия. Там икономиката цъфти и врэзва

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Пардон,ЧЕТИРИ лева!?

 49. 49 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 682 Весело

  То хубаво, ама я да погледнем например "аутсорсингът на бизнес услуги ".
  Спорно до колко е производство, до колко е услуга, до колко е износ и тям подобни. Да, расте. Много расте. Сигурно за 17 години е пораснал в десетки пъти. Кол центрове. И каква е файдата от него? Корпорации, преминават за по 10-20 години в пътя си от западна Европа и САЩ към Индия. Правят по 5 халета, където бачкат 200 човека и произвеждат. Имейли. Но за хора, които "следят отблизо икономическата статистика" като авторката това било производство. Честито.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 50. 50 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  24 % дял на индустрията в БВП и твърдите, че нещо се произвежда!?! Голяма част от това призводство се пада на строителството. А голяма част от строителството е движено от големи инфраструктурни проекти, финансирани от държавата или от ЕС. Общо взето дори този 24 % дял на производството не е това, което е. Нещата са много, много зле. Естествено глобалистките неолиберлни медии ще пишат, че са розови, че цъфтят и вързват, под вещото глобалистично ръководство на неолибералния елит. :-)
  —цитат от коментар 36 на xox55541929


  ----------
  Кьорав ли си, стрителството е отделено в статистиката от индустрията.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2577 Весело

  До коментар [#41] от "Go Go":

  ,,....Никой по света не произвежда желязо, по-добре пишете “чугун и видове стомана”....,,

  А не е ли по добре ....видове джелезо, братчедите най добреазбират тази дума джелезо

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Друго си е структурата на родната ти икономика (руската): нафта, газ, природни ресурси, агресия и война, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#41] от "Go Go":
  За млякото и цената му нещата са ясни. Ако баба Меркел вдигне субсидиите, млякото може да стане и по 50 цента.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 54. 54 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#26] от "zle_platen_trol":

  Самият факт че външен дълг от 10 млрд долара беше непосилен за обслужване от първобитната соц икономика е достатъчен да се види колко много се е произвеждало при правешкия цар

 55. 55 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Интересно като толкова е добре България икономически защо хората бягат от България?
  Няма декомунизиране, няма лустрация, няма забрана на БКП.
  Трудовите взаимоотношения са комунистически.
  С такива взаимоотношения не се строи капитализъм.
  Докато гнусното червено гадно зло е тук хората няма да искат да живеят в тази "държава".

  Анатема на комунизма!
 56. 56 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1954 Весело

  Кучетата си лаят... кервана си върви...

 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#26] от "zle_platen_trol":Самият факт че външен дълг от 10 млрд долара беше непосилен за обслужване от първобитната соц икономика е достатъчен да се види колко много се е произвеждало при правешкия цар
  —цитат от коментар 54 на ss


  Да, това е един от най точните критерии, че тогава икономиката не ставаше за нищо. Щом не можеше да се обслужва един нищо и никакъв дълг. А изглеждаше огромен точно защото икономиката беше с малък обем.
  Тея обемните показатели по тонове и бройки на тайгата си бяха за по конгресите и пленумите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#36] от "xox55541929":
  Много си зле, бе Тролев!
  "Естествено глобалистките неолиберлни медии ще пишат, че са розови, че цъфтят и вързват, под вещото глобалистично ръководство на неолибералния елит"
  Наистина, забелязвам, че Дневник всеки ден се обясняват в любов на Борисов ! ! !

  Алооо, Кутев, разкарайте го тоя! И за трол акъл няма!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 59. 59 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Да де, не е като матушката ти, която нищо не произвежда а само знае да извлича нефт и газ от земята.

 60. 60 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И аз мисля, че за 17г можеше да е повече. Но друго е важно - хибридната война и стремежът на медиите да намират скандали и апокалиптични новини допринасят изключително много за създаване на атмосфера на отчаяние и мачка самочувствието ни. На мен лично ми дойде до гуша. Стигнахме да там сами да се отнасяме пренебрежително към себе си. Е, как да ни уважават другите.
  —цитат от коментар 6 на Алф  До коментар [#6] от "Алф":

  Основна причина според Филип Димитров:
  „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#54] от "ss":


  До коментар [#57] от "zz_s":

  Кой ви каза,че България не е могла да си плати дълга?! Луканов нарочно обяви мораториум върху плащането на дълга,като част от плана за ограбването на спестяванията на българите,станало факт през 1996/7год.

  $10млрд. през 1989г.,днес са минимум $40млрд.

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Гледам форумните руснаци са против. Нормално, България е много по-добре икономически от матушката им. И разликата между нас и сатрапията става все по-голяма.
  —цитат от коментар 38 на EU defender

  Да ... имахме промишленост сравнима и дори повече на съветската на глава от населението, сега само Русия има промишленост, а ние нямаме. Гледайте Беларус - добър пример как се опазва промишленост и как се прави 4 пъти по-силна.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Пропагандната машина трябва да работи нон стоп. Както си беше по комунистическо. Без пропаганда за къде сме? И да няма успехи, ще измислим, ще ги нарисуваме и ще ги показваме. Това че ширпотребата прави екстри и аксесоари за западните автмобилни компании всички го знаем. Проглушиха ни ушите. И че компаниите са направили картел за да свалят цените на колонията и това го знаем. Те работят на принципа малко но във валута. Само че то кое не е валута? Първо направление вече няма. Дърва изнасяме много и то за огрев. Щото стари дървета вече няма, а фиданките не стават за материал. И машини изнасяли. Може, макар че аз не съм виждал. Може би имат предвид дрелки "Елтос". Тютюнът и земеделието обаче били още по зле, независимо от вложените средства. Как няма, като на мястото на принципа "ори-мели-еж" дойде "ори-сей, жъни-изнасяй". Държава без земеделие ли е - отпиши я. И какво развитие като БВП-то ни е пак 4 пъти по-малко от гръцкото.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":Много хубаво си ги изредил, но е редно и да продължиш. Я да чуем, кое от изброените ставаше за нещо? Произвеждахме, но качеството беше отчайващо. Ти, защо предпочиташ да се возиш в автобус Мерцедес, а не в прекрасен български Чавдар? Сега може и да произвеждаме по- малко, но качеството е несравнимо.
  —цитат от коментар 26 на zle_platen_trol

  Помолих за бройки и сравнение :-) аз мога да ги дам
  = в повечето на сегашното производство стои "НУЛА"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#64] от "Taiga":

  Апят США - там бият "яко" негрите?
  Прдполагам, че отричате участието на русия в гражданската война в Сирия, окупирането на Крим и подпомагането на "опълченците" в Украйна?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 67. 67 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1255 Весело

  До коментар [#35] от "Fiji":

  Това го знаят и клошарите и бездомниците, които се увеличиха многократно (пак да благодарим на прескъпата ни демокрация).

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 68. 68 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Еми то си е деликатес

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 69. 69 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#52] от "Чарли":Последните две най-добре описват США.
  —цитат от коментар 64 на Taiga


  Твоята русийка разпали всичко около себе си. САЩ са ти виновни.
  То поне на български да можеше да пишеш.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 70. 70 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#41] от "Go Go":

  В цяла Европа не достига мляко..Нали имаше истерия с маслото наскоро.

  А повечето е химия..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 71. 71 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 723 Весело

  Абе дайте едно сравнение със Сърбия и Румъния дето във всяко село имат по 1-2 цехчета за нещо си спрямо България, дето извън 10-15 града е като бомбандирана държава.
  —цитат от коментар 16 на lustmord


  Ти си бил в Сърбия и в Румъния и си минал през всички градове там, нали? И си стоял във всяко цехче, нали така?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":Това го знаят и клошарите и бездомниците, които се увеличиха многократно (пак да благодарим на прескъпата ни демокрация).
  —цитат от коментар 67 на Taiga

  Не бери грижа за българите в бедност. Добре, че се отърваваме от руското влияние, което ни я докара в България.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 74. 74 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 246 Неутрално

  статистика , а ? ама какво могат да произвеждат милиционерите-бизнесмени ?те могат само да упражняват КОНТРОЛ , дори и над статистиката . Е , ако ;случайно; някой се договори да произвежда нещоси , то е по чужди поръчки , а не от нуждите на пазара , подизпълнители на подизпълнителите , а достъпът до информация за нуждите на чужди фирми е със гриф ;супер секретно; или ;само за наши хора; , те това е нашенския бизнес

 75. 75 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Гледайте Беларус - добър пример как се опазва промишленост и как се прави 4 пъти по-силна
  —цитат от коментар 62 на dark'star


  Така е бай Таньо. У нас, ако бай Тодор не беше сдал властта, със сигурност заводът в Правец щеше да купи IBM, Видахим, заводите Мишлен в Клермон-Феран, а ТКЗС-то в Чапръчене щеше да се колебае между Нестле и Данон.

 76. 76 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1231 Весело

  Швейцария на Балканите!
  След комунизЪма построихме и капитализЪма😂
  Да живей!

 77. 77 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  все още производството на НПО изпреварва по ръст покупателната възможност на българите
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Непеото indeed е с най - голяма добавена стойност (др Николова погрешно използва термина от буквара, като мисли, че колкото по - преработена е една стока, толкова по - голяма далавера, докато икономически погледнато добавената стойност е синоним на печалба)
  Това е тъй , защото продуктът на труда е спам на килограм, или развиване на теми по опорки, а разходите за производство са за ядене колко да имаш сили да блябаш.
  Това обаче не износ, понеже никой няма ти купи стоката, а "чуждестранна инвестиция". Износ има главно в два случая : писане доноси до Големия Бял баща в Брасъл, или на отчети до Гуруто в Бедфорд Хилс, но и в двата случая е безплатен. Сумата на чуждестранната инвестиция в непеота обаче ни помага да си подобриме бевепето, все едно че е било износ.

 78. 78 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#39:"Индиана"][/quote]

  Не се е свило нищо. Графиката не показва кой отрасъл с колко се е развил, а каква част от икономиката ни представлява. Които са се развили повече са заели по-голям процент за сметка на по-малко развилите се. През 2000 г. и през 2017 г сборът от процентите е = на 100%

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 79. 79 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 781 Неутрално

  По Бай Тошово време една рубла беше 1 лев ( приблизително ). Сега една рубла е 2 СТОТИНКИ И ПОЛОВИНА. Толко !

 80. 80 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сравняват с ....... 2000-та година.
  Смях.
  Що не сравните с 1980-та например.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гледам форумните руснаци са против. Нормално, България е много по-добре икономически от матушката им. И разликата между нас и сатрапията става все по-голяма.
  —цитат от коментар 38 на EU defender

  Какви руснаци те гонят пак теб ...
  Като гледам диаграмата в много малко отрасли имаме подобрение за 17 години и повече от 10 години в ЕС.Освен това лошо положение в здравеопазването,образованието и земеделието като добавим и демографската криза положението не е розово.Не би трябвало да се доволни от това положение България трябва да може много повече.

 83. 83 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  То хубаво, ама я да погледнем например "аутсорсингът на бизнес услуги ". Спорно до колко е производство, до колко е услуга, до колко е износ и тям подобни. Да, расте. Много расте. Сигурно за 17 години е пораснал в десетки пъти. Кол центрове. И каква е файдата от него? Корпорации, преминават за по 10-20 години в пътя си от западна Европа и САЩ към Индия. Правят по 5 халета, където бачкат 200 човека и произвеждат. Имейли. Но за хора, които "следят отблизо икономическата статистика" като авторката това било производство. Честито.
  —цитат от коментар 49 на Daniboy


  Статистиката отчита приходи и разходи, а не имейли. Ако няма първите две, не отчита нищо. Можеше да си спестиш тоя дълъг имейл.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 84. 84 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#26] от "zle_platen_trol":Самият факт че външен дълг от 10 млрд долара беше непосилен за обслужване от първобитната соц икономика е достатъчен да се види колко много се е произвеждало при правешкия цар
  —цитат от коментар 54 на ss


  И Луканов спря да го изплаща.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 85. 85 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Сравняват с ....... 2000-та година.Смях. Що не сравните с 1980-та например.
  —цитат от коментар 80 на Гинка, Ганьо и Ганчев


  Щото ще излезе политнекоректно.

 86. 86 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  У нас неправилно се счита, че комундета признават за промишленост само топенето на чугун, тежката химия или производството на морално остарели компютри. Това не така! Комундетата признават за завод само това, което има партиен секретар, комсомол, профгрупорг, както и заводска стенгазета. Тъй като това време отдавна мина, те са или професионални безработни или пък са принудени да се трудят на парче, като мурзилки.

 87. 87 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#61] от "deaf":
  ами ето тук има информация от 1989 https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/
  иначе имам лични впечатления защото съм работил в 2 соц предприятия. произвеждаха нискокачествени продукти в изключително тежки условия на работа. няма да намерите сега нормален човек да работи в такива условия

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#71:"herbaltea"][/quote]

  Дори и да е бил, икономика със селски цехчета не се прави. През соца ги имаше цехчетата и в България - първобитни работилници, с 99,9% ръчен труд, за да има някаква заетост по селата и малките градчета срещу нищожни заплати и произвеждащи боклуци.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 90. 90 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Силно съм впечатлен от престараването на хибридчиците, които в събота сутрин намират сили да дращят срещу традиционните си врагове под подобни статии.
  Още повече съм впечатлен от неграмотните бегета, които им се връзват.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 91. 91 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аз всяка сутрин минавам по Аспаруховия мост.
  Поглеждам надолу и виждам огромна територия, която някога бе промишлена зона. Баща ми работеше там.
  Корабостроителния завод със 7 хил. души, КРЗ, СМК.... десетки промишлени предприятия, които умряха.
  Сега там е битак. Търговски складове, вносители, прекупвачи.
  Нищо не се произвежда, само покупко-продажби.
  Поглеждам наляво - пристанището , фериботния комплекс, морската база, в която карах практика като ученик.
  Не са добавили нито един кран, нито един кораб, нито едно катерче даже. Всичко е отпреди трийсет години.
  Поглеждам напред към града - 95-97% изградено за периода 44г.-89-та.
  Минавам над ЖП възела, гарата - всичко, както преди. Една боя само са минали.
  Пресичам града - Варна си е почти същата. Малко по-претруфена и кичозна с досадни реклами навсякъде.
  По-грозна е станала, а не по-хубава.
  Продължавам напред по "панорамния път" посока Златните пясъци и ....... наистина виждам огромна промяна. Строителство по брега.
  Евала, господа строители! Вдигнали сте бетонни дворци, машалла!
  Чак морето вече не се вижда....

 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Много добре! Държавния дял намалява, ИТ, индустрия и туризъм растат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#82:"hugo_chaves"][/quote]

  Я чети статията и гледай диаграмата докато разбереш за какво става дума. После, ако искаш се поправи

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 94. 94 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Скоро гледах по телевизията репортаж от Унгария където произвеждат Опел по най-новите технологии! Когато и в България поне една световна марка дойде да произвежда нещо подобно можем да се хвалим че сме имали производство на ниво!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 95. 95 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Аз всяка сутрин минавам по Аспаруховия мост.Поглеждам надолу и виждам огромна територия, която някога бе промишлена зона. Баща ми работеше там. Корабостроителния завод със 7 хил. души, КРЗ, СМК.... десетки промишлени предприятия, които умряха. Сега там е битак. Търговски складове, вносители, прекупвачи.Нищо не се произвежда, само покупко-продажби.Поглеждам наляво - пристанището , фериботния комплекс, морската база, в която карах практика като ученик. Не са добавили нито един кран, нито един кораб, нито едно катерче даже. Всичко е отпреди трийсет години. Поглеждам напред към града - 95-97% изградено за периода 44г.-89-та.Минавам над ЖП възела, гарата - всичко, както преди. Една боя само са минали. Пресичам града - Варна си е почти същата. Малко по-претруфена и кичозна с досадни реклами навсякъде. По-грозна е станала, а не по-хубава. Продължавам напред по "панорамния път" посока Златните пясъци и ....... наистина виждам огромна промяна. Строителство по брега.Евала, господа строители! Вдигнали сте бетонни дворци, машалла! Чак морето вече не се вижда....
  —цитат от коментар 91 на Гинка, Ганьо и Ганчев


  Разходи се и около Пловдив. Варна не е цяла България!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#79] от "_imi_":

  По лесно за разбиране:
  1 лв = 1 рубла, по камунизъма.
  1 лв = 35 рубли, сега или сейчас за другарете.

 98. 98 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Неутрално

  "В България нищо не се произвежда" - ако се отнася за некачествените енергоемки и материалоемки боклуци, които бърваше по план неефективната ни соц-промишленост, с мръсните халета и пушещите комини - ДА. От това вече нищо не се произвежда. Защото никой не иска да го купи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Ние не уважаваме себе си, а искаме другите да ни уважават.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK