Срещата ЕС - Турция - нямаше пробив, но имаше свършена работа

На срещата ЕС - Турция във Варна Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан Клод Юнкер

© Правителствена Служба

На срещата ЕС - Турция във Варна Бойко Борисов, Доналд Туск, Реджеп Ердоган и Жан Клод ЮнкерСрещата във Варна постигна очакваното и то не е малко. Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа.


По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на хиляди задържани - напредък няма. Самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция.


Това, което иска премиерът на Австрия Курц - незабавно прекратяване на преговорите с Турция - би лишило ЕС от инструменти за влияние върху тази страна. В този смисъл то не е разумно. Формалното оставяне на преговорния процес за присъединяване на Турция отворен е в полза на ЕС. То е и надежда за опозицията срещу Ердоган в Турция.
Митническото споразумение е основен лост на ЕС в преговорите. Продължаването на диалога би позволило този лост да се използва ефективно.


По Сирия позициите на ЕС и Турция се разминават. Ердоган иска безусловна подкрепа срещу кюрдите, която няма как да получи. Тук той е в изолация обаче, защото Русия и САЩ са също срещу него. В този смисъл Ердоган ще търси някакъв компромис или ще се опита да изтъргува липсата на подкрепа от страна на Европа за компромиси по други теми - митническото споразумение, енергия или нещо друго.


Българското участие в срещата не е като посредник - ние сме част от ЕС. Президентът Радев и БСП настояваха да се превърне срещата в патриотична мобилизация на електората с теми като тракийските земи и сърдечните граници на Ердоган. Добре е, че Борисов не тръгна в посока на медийни задявки с Турция. Българските интереси се гарантират при единна външна политика на ЕС и при здравина на нашите институции, включително армията. Медийните задявки никога нищо не са решили. Що се отнася до двустранния диалог с Турция, в тази ситуация той може да е успешен само при общо подобряване на отношенията ЕС - Турция. Така че добре е да не се слага каруцата пред коня.


Обществени протести срещу репресиите в Турция са нещо нормално и демонстрират запазената чувствителност на хората към безобразията на режима в съседна страна. За съжаление у нас те бяха сравнително малки - може би и затова сме удобни като място за срещи. Трябва да свикнем, че понякога разговори се водят и с хора, които не споделят базови принципи на политическия ни морал. Разговорите с тях - дори споразумения с тях по важни теми - не ги оневиняват, нито са израз на подкрепа за действията им. В крайна сметка запазването на мира и добросъседството понякога изисква компромиси. За момента компромисите са в границите на разумното.


Като цяло, без да става дума за някакъв дипломатически пробив, все пак във Варна имаше свършена работа.

"Дневник" препечатва коментара от фейсбук страницата на политолога Даниел Смилов с неговото разрешение


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  Срещата ЕС - Турция - достлукът си е достлук, ама шербетът е с пари !

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  Срещата ЕС - Турция - европейски берекет версин!

  [email protected]
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Приятно ми е да чуя, че срещата не е провал, но не разбрах много какви точно са постиженията. Поне от изказванията, които впрочем бяха доста различни, не стана много ясно какво се решило и съгласувало, освен по паричния въпрос, където Ердоган според мен е напълно прав.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Абе по-рядко да идва тоя у нас.
  Да си го правят срещите в Турция.
  Няма нужда да им адвокатстваме пред ЕС.
  Борисов направи и положителни неща за започване на диалога, но това не е наша работа.
  Това си е работа на целия ЕС.
  И трябва да участват всички, а не Меркел и Макрон да се правят на ударени.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Срещата ЕС-Турция и отразяването и в световните медии - ретроспекция на десетина световни марки в журналистиката, както и пренебрежението руските медии. Интересно е да се съпостави с тукашните путинки:
  https://www.bnt.bg/bg/a/reaktsiite-v-svetovnite-medii-sled-sreshchata-es-turtsiya-vv-varna

  "Един политик":
  "Радев отстрани: Борисов, кажи на Турция да спре да ни се меси!
  Президентът обясни, че срещата във Варна не е съгласувана с него"
  https://www.dnes.bg/politika/2018/03/26/radev-otstrani-borisov-kaji-na-turciia-da-spre-da-ni-se-mesi.371839

 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Обективен си Смилов този път. Аплодисменти!

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Меркел и Макрон ще участват, когато са на мястото на Туск и Юнкер. Мисля, че това е пределно ясно...

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  И още нещо. Движението на Ердоан нека е към нас, а армията му в противоположна посока. Както е в момента.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Велков":

  Въпросът е, че кюрдите са много и не може дълго да се отлага отделянето им в собствена държава. И без значение дали това се харесва на нас или на Ердоган.
  Тогава ще стане сложно, и за Ердоган и за Европа.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на хиляди задържани - напредък няма. Самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция."

  - Напротив, говори се ЗА тях. Турция дава нейни се аргументи за терористичния характер на ПКК и изразява съжаление, че те се бият с оръжие, осигурено от стратегически партньори. Също като ДАЕШ копаели тунели, където складирали оръжие, правели болници и т.н. Тъкмо такава информация е предадена на ЕС, а те тепърва ще я проучват. Това ако не е начало на конструктивен диалог, здраве му кажи.
  Единодийствието на ЕС и Турция за доставките на газ също ех впечатляващо. Доставки в Турция, вероятно на азерски газ, който до 2020г. ще стигне в Европа през вертикален газов коридор, част от който е и хъб Балкан. Това като контрапункт на Турски поток, част от който вече се замразява.

 11. 11 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Любопитно

  Това, което иска премиерът на Австрия Курц - незабавно прекратяване на преговорите с Турция - би лишило ЕС от инструменти за влияние върху тази страна. В този смисъл то не е разумно.
  ------------------

  Не е разумно ли? Това, което иска Курц, го искат и 66% от жителите на ЕС.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 12. 12 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Отдавна не бях толкова съгласен с нещо, написано от Смилов. Хубаво е, че поне този път е съумял да преодолее политическите си пристрастия и да бъде обективен.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Поздравления за автора. Поздравления и за Боко, той свърши повече работа, отколкото са му възможностите. Срещата е изключително негова заслуга. Радев и Корни трябва да го признаят. Те не разбраха смисъла на тази среща. Туск и Юнкер и те не разбраха. Едва ли на Боко толкоз му пука за отношенията между Турция и ЕС. Даже колкото по-зле, толкова по-добре за нас. Нашите "партньори"целят единствено да ни отдалечават от Изтока, както от Русия, така и от Турция. Което за нас е ужасяващо противопоказно. Виждаме как са опасани с връзки евроатлантиците, как са обвързани, вкл с тези зад океана. Плюят си в устите за всяко нещо без да се замислят даже. А тук са ни определили като фронтова линия. Това повече не може да се търпи.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Трябва да има такива срещи на ЕС с диктатори като Ердоган, трябва да има опити за диалог, защото по друг начин няма как да се търси решение на проблемите, които понякога излизат извън границите на съответната недемократична държава и засягат цялата общност, но това сладникаво ръкостискане ми идва в повече. На такива сериозни срещи няма нужда да се демонстрира излишна фамилиарност. Една достойна дистанция би подхождала повече.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":


  До коментар [#8] от "Велков":Въпросът е, че кюрдите са много и не може дълго да се отлага отделянето им в собствена държава. И без значение дали това се харесва на нас или на Ердоган.Тогава ще стане сложно, и за Ердоган и за Европа.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  Никой няма да позволи кюрдска държава. Тя е никому ненужна.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Турция, Ирак, ПКК:
  "Подчертана е била "важността, отдавана на близкото сътрудничество в борбата с тероризма със съседен и приятелски Ирак" и е било изразено очакване от турска страна "Ирак, който постигна успех срещу терористичната групировка ДАЕШ, в духа на добросъседските отношения да предприеме съответните мерки и спрямо терористичната организация ПКК", се посочва в съобщението, цитирано от НТВ.
  В разговора е бил констатиран също сериозният потенциал за сътрудничество между двете страни в енергийната сфера и други икономически области.
  Позовавайки се на офиса на Абади, Ройтерс съобщи, че иракският премиер е заявил на турския си колега в разговора, че иракските въоръжени сили са инструктирани да попречат на "чужди бойци" да извършват трансгранични нападения срещу Турция. "

  http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1771756

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5966 Весело

  Няма постижения, но има свършена работа...
  - Успя ли да я оправиш?
  - Значи, тъкмо да й го в#@р@м, и тя взе, че не дойде...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 607 Весело

  Без да съм фен на Бойко , трябва да му се признае вродения усет на дипломат, който умее да скъсява дистанцията и да се сработва с всякакъв вид държавни лидери. Въпреки че още не е приключило, се вижда, че Европредседателството на неговия кабинет е успешно за България. С него се подобряват, както отношенията на страната с всичките нейни съседи и политическия и икономически климат на Балканите като цяло, така също и авторитетът на България пред партньорите й в ЕС ! Браво ! Дано следващото поколоение оползотвори тези усилия !

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 923 Неутрално

  На снимката Ердоган изглежда точно озаптен. Добър е в сценичните постановки Юнкер и това си е.

 20. 20 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не на неоосманизма не на неоимпериализма.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#19] от "znaya":

  Добър е в сценичните постановки Юнкер и това си е.
  =========
  А бе моме ....ти въобще гледа ли как говори Юнкер ?
  Щеше да умре докато приказваше.....
  А речта на Ердо бе стегната и точна !!!
  Постави условията пред Европа и се върна ....
  Кого узаптяваш ....не ставай смешна.

  Bukalemun
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  За мене тази среща вероятно е начало на нещо по смислено за разлика от зъбенето на австрийския канцлер.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3914 Весело

  До коментар [#4] от "НеКой":

  И трябва да участват всички, а не Меркел и Макрон да се правят на ударени.
  ========
  Ахххх , де късмет !
  Той Ердо именно на тях им се точеше ,но ония не им стисна да са във Варна.
  Където и когато ги срещне Ердо , им дърпа тирантите .....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "... но имаше свършена работа..."

  Така е! Отвори се доста работа за охранителите.
  Като се прочете материалчето се вижда, че нищо не е свършено.

 26. 26 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Ако става въпрос за митническо споразумение, то и сега го има. Само че западно-европейския бизнес вече си налага ограничения за търговия и инвестиции в Турция. Това дава отражение на турската икономика. Що се отнася до безвизовия режим, който иска Ердоган, Турция съвсем не е изпълнила условията, които ЕС и постави.

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 501 Гневно

  Боце направи неприятно впечатление с раболепното си поведение. Обикаляше покрай Ердоган нахилен и снишен като Малката Кибритопродавачка, надявайки се на снизходителна усмивка поне, но уви! Ердоган го гледаше сериозен и с презрение. Дори и неуместното му демонстриране на познания по турски ( помните "яваш-яваш", нали?) не спаси положението. Дори го направи да изглежда още по-жалък.

 28. 28 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Българското участие в срещата не е като посредник - ние сме част от ЕС. Президентът Радев и БСП настояваха да се превърне срещата в патриотична мобилизация на електората с теми като тракийските земи и сърдечните граници на Ердоган. Добре е, че Борисов не тръгна в посока на медийни задявки с Турция. Българските интереси се гарантират при единна външна политика"

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Малко, но от сърце, а за Ердоган и от душа.

 30. 30 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Свършена работа !?
  Боко да дЪрпа ЛокумЪт на ДоганЪт, тва беше !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Мисля си, че е прекалено розово и пожелателно :)
  Просто ЕС и Турция са се блокирали взаимно. Тази ситуация е в полза на ЕС срещу жълти стотинки, не е в полза на Турция, не е в полза на затворниците, не е в полза на кюрдите.
  Всичко обаче е твърде нестабилно и рисково...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#31] от "penetrating":

  E .. защо? Сирия войната приключва, поне няма нови бежанци. Позицията на султаня не е същота като през 2016а. Кюрдите са със сащ. Не вярвам да тръгне аскера на изток от Ефрат.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Сбраха се , ядоха, пиха и нищо не свършиха !!!

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пешката":

  Ами, цялата конструкция е нестабилна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Всеки гони своите интереси, всички са ведро усмихнати на общата снимка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK