Манталитет и солидарност

Служител на организацията за забрана на химическите оръжия прави проучвания в района, където бяха намерени бившият руски шпионин и дъщеря му.

© Reuters

Служител на организацията за забрана на химическите оръжия прави проучвания в района, където бяха намерени бившият руски шпионин и дъщеря му.Виждаме как светлините на нашия стар свят започват да гаснат. Това прочуто предупреждение на британския дипломат сър Едуард Грей, отправено в навечерието на Първата световна война, сякаш носи нещо от духа на плашещо различния свят, в който се озовахме след 4 март 2018 г. Тоест след атаката с нервнопаралитичен газ в Солсбъри, Великобритания, зад която прозира ръката на Кремъл, и ответното експулсиране на около 140 руски разузнавачи под дипломатическо прикритие от правителствата на 27 държави. Реалността е такава: светлините (маскировъчно) гаснат, щом сме в преддверието на конфликт. Това е първото предупреждение. Второто е свързано с характера на реакцията на отбрана: докъде трябва да се действа твърдо и по кое не може да има отстъпки.


В ситуация, когато мирът е атакуван, всички думи или жестове са от съществено значение. Ала тъкмо политическите символни жестове не са и никога не са били силната страна на българската дипломация, която в момента е мотор на председателството на ЕС. Уви, в малките български "детайли" често прозира манталитет, за който не ни се ще да мислим.


Да оставим настрана дори "голямата дипломация". Да се върнем към един прискърбен пример отпреди няколко дни, когато на летище София тринайсет митничари изчезнаха яко дим по време на смяна, оставяйки широко отворена не само вратата на България, но и на една граница на Европа. И то в държава, поставяща си за цел присъединяването към Шенгенското пространство.
Не знам какво се случва с тях след уволнението им и дали вече са изяснени причините за цялото това "институционално безумие" – че са отишли да ядат, да запалят по цигара или да посетят сервизните посещения.


Причините могат да се всякакви и най-вероятно са напълно битови, ала зад тях се открояват съществени черти на българския манталитет. Да, именно на българския манталитет. На онова, което някога, в началото на промените, д-р Петър Дертлиев определяше с тези думи. Той често повтаряше, че комунизмът е манталитет. Както впрочем и демокрацията.


Идеята за граница е структурираща за всяко общество. За неговата сигурност и неговата цивилизованост. За това, че в тази държава има ред за всички – както за легалните граждани, така и за нелегалните мигранти, и че никой, който и да е той, не може да бъде нагрубяван на пропускателното гише или ритан на граничната бразда.


А както виждаме, нашенското отношение към "граничното" е в доста широк диапазон – от пълна безхаберност до пълна грубиянщина. Не знам гледали ли сте прочутия филм на Тео Ангелопулос "Погледът на Одисей" (1995 г.), посветен на Балканите, но ако не сте, подгответе за поредното изпитание. Там само на българска територия пътниците биват посрещнати със заканителния вик: "Млък! Тука е граница!".


Манталитетът си е манталитет. Както на границата, така и в дипломацията.


Днес светът, от който сме част, реагира срещу атаката с нервнопаралитичен газ в приятелска страна, каквато е Обединеното кралство. Затова над 140 руски дипломати, по-точно военни аташета или други подобни кадри, са експулсирани от страни, съюзници на Великобритания. Това се нарича солидарност. И е неотменима черта от европейския манталитет.


Дори Македония прогони руски дипломат. България, която председателства ЕС, извика само за консултации посланика си в Москва Бойко Коцев.


Волен Сидеров настоя да се свика съветът на управляващата коалиция, за да се "сниши" реакцията. Тоест, за да няма солидарност. Президентът Румен Радев се обяви за солидарност, но не и за "сляпа солидарност". А пък опозицията в лицето на БСП поиска обяснение защо въобще е бил извикан посланик Бойко Коцев. И запита не е ли рано за такъв акт, щом няма категорични доказателства.


А не мислите ли, че е дори твърде късно?


Не беше ли редно посланик Бойко Коцев да бъде извикан за консултации още след недопустимото поведение на руския патриарх Кирил на 3 март и разразилата се антибългарска кампания в руските медии?


Заради достойнството на България.


А не да се излиза с някаква полудекларация на външно министерство, от която става ясно, че ние всъщност не реагираме, защото пазим добрите си отношения с Москва.


Но това е история, свързана с нашия 3 март. След случилото се на 4 март във Великобритания светът се озова в коренно различна ситуация. И реакциите срещу Москва вече са други.


А откъде знаем какво точно се е случило със семейство Скрипал, с английския полицай и още около 200 пострадали британски граждани? Какви са доказателствата?


Знаем достатъчно, а има и множество прецеденти за подобни руски атаки, довели до смъртта на Александър Литвиненко, Борис Березовски и други лица, неудобни на Кремъл.


И ако солидарността в случай като този е "сляпа", нека припомним на г-н президента Радев, че и Темида е "сляпа". Което не предполага отказ от правосъдие.


Що се отнася до пълните и изчерпателни доказателства (освен засекретените, разпратени само до лидерите на съюзническите държави), то интересно как си ги представят някои?
Като видеозапис на обгазяването с "новичок" в Солсбъри или като публично самопризнание на Владимир Путин?


Нима няма сериозни аргументи по случая, натрапващи се дори на пръв прочит.


Каква е вероятността частно лице да се снабди с полоний 210, с който бе убит Литвиненко, или с нервнопаралитичен газ "новичок", използван при Скрипал?


И защо тези неизвестни лица ще решат да използват толкова софистицирани средства, когато съществуват далеч по-класически методи?


Не навява ли това на мисълта не просто за "ликвидиране", а за показна екзекуция на "предателите на Русия"?


Тъкмо това е най-обезпокоителното.


Смайващо е и друго. Русия можеше да реагира в този, както и в предишните случаи, по напълно различен начин. Да заяви, че някой иска да опетни името ѝ – затова сама ще проведе разследване и ще окаже пълно съдействие на британските власти, за да не тегне над нея никаква сянка на подозрение. Точно това не се случи. Официалните реакции на Кремъл са ехидни и хладно-презрителни, а обясненията в руските медии са арогантни и от сферата на конспиративната теория – от намесата на Украйна, през мафиотски групи, за да се стигне дотам близки до Кремъл лица да твърдят, че британските служби "сами са си го направили".


Ето защо Великобритания е в пълното си право да реагира и да потърси солидарност от съюзниците си, за да спрат подобни атаки да се повтарят.


И тук нещата отново опират до българската реакция. До традиционните ни връзки с Русия и солидарността ни със страните от обединена Европа и НАТО.


Българската ситуация обаче е още по-особена. Не само заради председателството на ЕС, но и заради убийството на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г., от което се навършват 40 години.


Никога досега официалните български власти не намериха сили да се извинят на семейството на Георги Марков заради стореното някога (със съветска помощ) от НРБ.


Както никога не бе формулирано извинение и към Обединеното кралство заради този отвратителен акт, извършен в сърцето на британската столица.


Струва ми се, че е дошло времето да се помисли и за това.


Тъкмо в този контекст е редно да се формулира българската реакция по случая "Скрипал".
И тя да е проява на солидарност, а не на познатото ни "снишаване".
Защото липсата на солидарност е наистина пагубен манталитет.


Текстът е от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Борисов да си води бележки. И още - солидарността не се изразява с декларации, а с действия.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Добър текст. Не трябва заради приятелството да си затваряш очите за престъпленията.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Прекрасен текст на Тони Николов, както винаги впрочем!
  Дано повече хора не четат само буквите, а се "светнат" от идеята :"кои, сме, къде сме, на чия страна сме"!!!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Те така пищяха и за Ирак и Либия па после Министър-председателят на Великобритания Тони Блеър се извини за излишните военни разходи за война и издевателствата над затворници в Ирак, извършвани от британски войници.
  Сега май идва ред на Путин да се извинява или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Весело

  комунизма не проповядваше ли солидарност

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Николов, къде е солидарността със стотиците хиляди цивилни жертви избити след началото на войната в Ирак, започнала след изфабрикувани от западните служби доказателства? Помниш ли Колин Пауъл и фалшивата епруветка в ООН? Знаеш ли колко струва конкретно на България тази наша солидарност тогава?
  Не, че руснаците не са способни да направят това в Солсбъри, но хайде да не се правим, че едните са черни, а другите само в бяло. Има стотици известни случаи на мизерни деяния от страна на западните служби в последните 100 години.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Те така пищяха и за Ирак и Либия па после Министър-председателят на Великобритания Тони Блеър се извини за излишните военни разходи за война и издевателствата над затворници в Ирак, извършвани от британски войници. Сега май идва ред на Путин да се извинява или как?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Вие така пищяхте и за зелените човечета, ама Путен си призна.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  "Когато атовете се ритат, магаретата ще си траем"; "Преклонена главица сабя не я сече"; "Да се снишим, другари, док'а мине бурята"...

  Това е манталитетът на РОБА, на СЛУГАТА, на РУСОФИЛА.

  България трябваше да е сред първите държави, обявили солидарност с британските съюзници. Защото тя е сред най-изстрадалите от престъпленията на руския болшевизъм и неговата Пета колона.

  Вместо това се ослушваме като прасе в тръстика, като Бай Ганю, който издавал вестник, ама до последно не знаел за кого да викне "Ура!" и за кого "Долу!"

  Албания, Македония и Молдова вече изгониха руски шпиони, а ние чакаме да цъфнат налъмите и да се пръкне следващото чудо за 3 дни.

  СРАМ!!!


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Много хубава статия. Но с едно не съм съгласен - извинението за убийството на Георги Марков. Не мисля, че има морална приемственост на днешната легитимна българска държавна власт с онази, наложена от съветските окупатори у нас през 1944. Онези бяха руски слуги, дори когато са измолвали от съветското КГБ отровата за големия български писател. Такова разграничение направи и папа Йоан Павел Втори, когато оневини България, но не и българските кадесари, защото знаеше, че те са послушни съветски оръдия, изпратили Агджа към Рим с фалшивия му, изработен от тях паспорт.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  Защото липсата на солидарност е наистина пагубен манталитет.
  =========
  Но в случая , наличието на солидарност измества научаването на истината .
  Тя ....истината бива изтласквана на втора , а може би и на трета позиция !
  Да уточня ....втората позиция е гоненето на дипломати....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 335 Разстроено

  В коментарите под предишни статий съм споделял мнение че външната политика на ГЕРБ е от малкото положителни неща дошли от тази партия, но това е голяма червена точка за Борисов. Една малка Македония намери сили да да изрази принципна позиция, а ние се снижаваме.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Солидарност, солидарност - же суи Скрипал !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  "Онези бяха руски слуги, дори когато са измолвали от съветското КГБ отровата за големия български писател..."

  При идването си в България Йоан Павел абсолвира (освободи от вина) за покушението срещу себе си БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  Който, естествено, нямаше нищо общо.

  Първи изцвилиха от радост ЧЕНГЕТАТА чрез вестниците на Тошо и Валерия.

  Бил ги оневинил ТЯХ.

  O sancta simplicitas.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  комунизма не проповядваше ли солидарност
  ======
  За пореден път "крадеш" от въпросите ми .... ;)
  Пазех го това за довечера ... и към конкретен "solitare" фил !

  Bukalemun
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Защото липсата на солидарност е наистина пагубен манталитет.=========Но в случая , наличието на солидарност измества научаването на истината .Тя ....истината бива изтласквана на втора , а може би и на трета позиция !Да уточня ....втората позиция е гоненето на дипломати....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Истина и факт са РАЗЛИЧНИ неща! Разберете го най-после...!

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Русия се държи като селския бабаит. ...Докато се появи батето му и го ошамари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Другарю Николов, не е "атака с нервнопаралитичен газ", а просто опит за убийство на шпионин (защото няма бивши шпиони). Ако беше наистина "атака" щеше да има поне десетки убити и още повече ранени.

 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Николов пропуска да каже, че напр. една Гърция не гони руски дипломати - къде е нейната солидарност ? Ами натовската Турция също не гони такива ? Далеч повече държави в света не реагират на искането на Тереза Мей - къде е тяхната солидарност ?
  Български граждани отиват в САЩ с виза, за разлика от гражданите на редица други членки на ЕС. Къде е солидарността на тези държави с държавите, за които са нужни американски визи ? Тези дни окончателно Германия се е съгласила да се строи Северен поток - 2 - къде е нейната солидарност с Украйна, след като тази тръба против интересите на Украйна ?
  А защо е нужна тази солидарност ? Великобритания все още нищо не е доказала ? Дори отровителят не е заловен, а се иска солидарност. Помните ли случая Антонов ? Целия Запад кресна срещу България, а все пак България се оказа правата - Антонов бе оправдан поради липса на доказателства. Животът на този човек бе съсипан, но на кой ли пука ? Помните ли, че същата Великобритания нахлу в Ирак за да търси страшните оръжия на Саддам ? И не ги намери. Преди години Тони Блеър с половин уста се извини, на Ирак е съсипан.

 19. 19 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много хубава статия. Но с едно не съм съгласен - извинението за убийството на Георги Марков. Не мисля, че има морална приемственост на днешната легитимна българска държавна власт с онази, наложена от съветските окупатори у нас през 1944. Онези бяха руски слуги, дори когато са измолвали от съветското КГБ отровата за големия български писател. Такова разграничение направи и папа Йоан Павел Втори, когато оневини България, но не и българските кадесари, защото знаеше, че те са послушни съветски оръдия, изпратили Агджа към Рим с фалшивия му, изработен от тях паспорт.
  —цитат от коментар 9 на spiegel


  ти как разбра, че българи са убили Марков ? Досега английското правосъдие мълчи по случая, но ти знаеш виновните:).

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Такава е мръсната им природа. Натоварват българския народ със собствените си престъпления, извършени по заповед на Москва, а после когато оневинят народа, който е тяхна жертва, кудкудякат, че ТЕ са оправдани.

 21. 21 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  Аз, въпреки атеизма си, нямам нищо против вярващите, стига да спазват божиите заповеди.
  Само че такива няма.

 22. 22 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  На американци и англичани вярвам точно толкова, колкото и на руснаците, т. е. никак. Няма как нормален човек да има реално мнение по темата. Всичко е спекулации, ключително и тази статия. Според мен българкста рекация беше съвсем премерена и адекватна.

 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Точно вие другарю познавате отлично манталитена на роба и слугата. ;-) Няма никакви съмнения в това.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#20] от "spiegel":

  За пожара и изгорелите деца в Кемерово виновно се оказа някакво 12-годишно пироманче.

  За успехите на руските хокеисти заслугата е еднолично на Путин.

  И т.н.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  Значи според Тони Николов , манталитетът ни пречел, да ревем от солидарност за горкия Скрипал !?

  [email protected]
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Още по-ужасяващо беше, че за "она утонула" се оказаха виновни майките на моряците - "десетдоларови курви", според Путин, които искат да го дискредитират.

 27. 27 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Девиза на европредседателството ни , не беше ли : "Съединението прави силата " ???

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Междувременно близките на изгорелите в Кемерово били учтиво, но убедително помолени от властите да подпишат NDAs (non-disclosure agreements) - декларации, че няма да разкриват нищо от това, на което са станали свидетели в течние на, и във връзка с, инцидента.

  Т.е., няма да дават интервюта, да пишат по форуми и блогове, и другояче да подлагат на съмнение компетентността на властите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Истина и факт са РАЗЛИЧНИ неща!
  ========
  За мен факта е ,че има единствено гонене на дипломати ....
  Истината все още я няма......
  Когато фактите вървят пред истините , какъв е смисъла ?

  Bukalemun
 30. 30 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Ми такива сме си, Тони . И Втората световна сме се снишили, та сме пропуснали партито на изток. По думите на съветски командири, на германците не са им достигнали 8-12 дивизии да вземат Москва. Много тъпо нали ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Защото липсата на солидарност е наистина пагубен манталитет."

  Къде вижда авторът липса на солидарност?
  След като почти цяла Европа изгони руски дипломати, а само председателят й България не изгони нито един, то солидарността е ясна.
  И ние сме солидарни.
  Солидарни сме с Русия.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Ала тъкмо политическите символни жестове не са и никога не са били силната страна на българската дипломация, която в момента е мотор на председателството на ЕС.
  ========
  А това пък ...може да се сметне и като обида към сегашното Бг правителство.
  Липсата на реакцията не означава липса на позиция !

  Bukalemun
 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Нищо ново. Близките на воювалите в Източна Украйна руски войници бяха принуждавани да твърдят, че децата им са живи. В Империята на злото чомек не разполага с мъката си, тя е собственост на държавата, държавна тайна, за издаването на която следва преследване.

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf": Истина и факт са РАЗЛИЧНИ неща! ========За мен факта е ,че има единствено гонене на дипломати ....Истината все още я няма......Когато фактите вървят пред истините , какъв е смисъла ?
  —цитат от коментар 29 на eti mehter  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Факт е отравянето на Скрипал и дъщеря му. Истината приета от Запада е,че Русия е враждебна на него страна. Съответно и западните реакции ще са такива,каквито са...

  П.П.

  Турция защо подкрепи Македония в спора за името и с Гърция? Единствено защото приема Гърция за стратегически противник. И не се интересуваше от (историческите) факти в спора за името.

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  А зад протестите стои опозицията и ЦРУ според гаулайтер Тулеев

  klimentm
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  Манталитета и висшата духовност на отровителите не се нуждаят от разяснения!

  klimentm
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Малко са нещата в обществения живот, които са по-отблъскващи от "умен човек подвластен на пристрастията си". Общо взето, няма лъжа, която адвокати на "прозиращата истина" да не защитят пламенно. Солидарността не е невежествена, не е безусловна - солидарността е отговорност.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Stand up for Truth, even if you stand alone."
  Юруш на солидарността ли?
  Как да съм солидарен с несправедливото?

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  комунизма не проповядваше ли солидарност
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Проповядваше. Солидарност с всички "прогресивни" партии и движения по "всички земни кълбета"!
  Цитат от реч на комунист.
  Пък прости, бе! И продължавате да сте прости.
  Цървули!
  Колко ли сме грешни, та такова емблематично просто и страхливо! правителство да е на власт в такъв момент!
  Но в лошото се съдържа и добро – най-после падна прозрачната завеска, зад която се криеха уж европейците от ГЕРп! На цял свят стана ясно кой е Бойко Борисов, европейско ли е правителството, европейска партия ли е ГЕРп!
  Нито едно от изброените НЕ Е ЕВРОПЕЙСКО!
  Маскарадът приключи!
  Трябват тояги!
  Много ме е срам, както написа Илиян Василев преди два дни!!!

 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Любопитно

  "Да се върнем към един прискърбен пример отпреди няколко дни, когато на летище София тринайсет митничари изчезнаха яко дим по време на смяна, оставяйки широко отворена не само вратата на България, но и на една граница на Европа."

  Г-н Николов, това бяха не митничари, а гранични полицаи.
  Не че нещо, ама двете служби нямат нищо общо, даже са подчинени на различни министерства. Митниците са към МФ, а полицаите - към МВР.
  Даже комунетата в парламента поискаха оставката на министъра на вътрешните работи.......
  Как да вярвам на нализа ви след такава "дребна неточност"?

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#9] от "spiegel":

  НИНОВА, кого наследи?

  БСП (комунисти), никога не се извини заради приемственоста си на БКП малоумни нахалници и петоколони простаци, чавдаробригадници, затътрили държавата ни в ъгъла на цивилизацията, икономическия и политически фалит и тотална зависимост от едно пословично недоразвитие, каквото бе СССР.
  ГЕРБ и ДПС са същата бира въпреки, че се направиха на света вода ненапита.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  До коментар [#34] от "deaf":

  Факт е отравянето на Скрипал и дъщеря му.
  =======
  Факт е разбира се !
  И къде бяха убити .... в подмосковието ли ?
  Това че мястото на престъплението е на острова ,говори много.....
  Поне официално вината е на английските власти !
  Или са спали , или са го допуснали. ..... и двата варианта са ситуация нонграта за ингилизите ......
  Ето това са фактите. .....
  Хайде сега да ги видим истините .......
  Хайде, ама ингилизите мълчат ......
  Опс ....ето , появи се още един факт.... конфузното им мълчание !

  Bukalemun
 44. 44 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Айде пак политкомандирите със агитацията.Абе не ни казвайте какво трябва да правим и какво не трябва.Не мислете вместо нас. Дайте ни факти,ние сами ще си ги осмислим.Откъде г-н Николов е сигурен,че отровата е новичок?Има ли информация или така му нашепва интуицията?Изобщо,има ли поне едно нещо сигурно в цялата бъркотия,освен че случая е използван за грандиозен скандал.Английски вариант на "дайте да даем"Не на нас тези политкомисарски номера г-н Николов.Докато въпросите са повече от отговорите,няма как да се вярва празни приказки.
  Манталитета на Бае ви Ганя е такъв какъвто е и благодарение на вас,"културните елити".
  За вас няма и никога не е имало обективизъм.Преди несъстоялия се преход обслужвахте руски господари,сега обслужвате други.Няма солидарност в политиката.Айде стига глупости.Има само интереси.
  Били солидарни!А някой солидарен европеец защо не пита Ердоган какво дири в Сирия с войските си.Вие лично г-н Николов,когато в момента биват избивани кюрди,солидарен ли сте с тях?За испанската криза и насилие над беззащитно населени някаква европейска солидарност?Ба,пълно затишие и снишаване,по Ганьовски.Бай Ганьовски манталитет по европски.Апел за солидарност написахте ли?
  Журналистическо проучване с изнесени факти кога?
  Не ,по лесно е да се драска в руслото на мейнстрийма.
  Така ще получите ръкопляскания от конформистки настроената тълпа/тя затова е тълпа/ и погалване по главицата от шефовете.
  Няколко глупака като мен,дето търсят факти и имат принципни позиции,не им се чува гласа нали?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Прав е Тони Николов. Нашенският политик много го умее снишаването на международен терен.
  А когато се опре до достойна политическа позиция пред т.нар. "освободители", пиши ги бегали!

  waldmeister
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Добър анализ на Т. Николов.
  Страхувам се, че това, с което се сблъсква българското общество при това управление и предишното на БСП/ДПС е здрачаването преди мрака, сянката на смъртта, с една дума, предвид наближаващите празници, виждаме пред себе си тенебре ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Ети,ако Горбачов не беше извадил доказателството,(заповедта на Берия),че полските офицери при Катин са убити от Сталин,Путин днес щеше да твърди,че те са убити от германците,за да натопят руснаците. Хайде по-сериозно...

 49. 49 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Въпросът има две страни - поведението на Русия и поведението на България.

  Оценката на г-н Николов за вече установилата се схема на поведение на Русия е според мене вярна и конкретна.

  Нашите нагласи и реакции сигурно също могат да се опишат кратко и ясно, но е по-добре да го направи някой външен наблюдател.

 50. 50 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Аврорът е пил газ или се е нашмъркал здраво когато е писал тези редове.Само да му ПРИПОМНЯ какво е казал А. Константинов в книгата си за бай Г аню''а Иваница Граматиков никой не го познава и nota bene,той е руски възпитаник,следователно,предател на нашето мило Отечество''Това му са доказателства нашепнани от някой на този франкофон ,страстно любящ запада, и за да не загуби някои и друго евро пише глупости.КЕЛЕПИР ИМА В ТЕЗИ ПИСАНИЦИ ПРОТИВ РУСИЯ,КЕЛЕПИР!!!,
  ДРУГОТО Е АЛА БАЛА.

 51. 51 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Аврорът е пил газ или се е нашмъркал здраво когато е писал тези редове.Само да му ПРИПОМНЯ какво е казал А. Константинов в книгата си за бай Г аню''а Иваница Граматиков никой не го познава и nota bene,той е руски възпитаник,следователно,предател на нашето мило Отечество''Това му са доказателства нашепнани от някой на този франкофон ,страстно любящ запада, и за да не загуби някои и друго евро пише глупости.КЕЛЕПИР ИМА В ТЕЗИ ПИСАНИЦИ ПРОТИВ РУСИЯ,КЕЛЕПИР!!!,
  ДРУГОТО Е АЛА БАЛА.

 52. 52 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Наш съюзник е нападнат с бойно отровно вещество, при което има две жертви и множество пострадали.
  Службите на нашия съюзник правят разследване с най-съвършена технология, като информират ръководството на нашия съюзник за изводите от това разследване.
  Нашият съюзник конфиденциално осведомява страните - съюзници за наличните доказателства по случая и ето че повечето съюзници се държат като такива - все едно те са нападнати.
  Подозирам с голяма степен на увереност, че на българското държавно ръководство са спестени конфиденциалните доказателства като на НЕНАДЕЖДЕН ТРОЯНСКИ КОН, защото той се храни и на яслата на заподозрените за престъплението.
  Нещо като МАЛКО СЪЮЗНИК, нещо като МАЛКО ДОВЕРЕН, но не и съюзник, на който може да се разчита.
  Та кой ще даде на Решетниковите копелета важна информация?
  Ето защо държавното ръководство на България се държи не както подобава на надежден съюзник.
  СРАМ!
  Но срамът започва не от случай като този, а още от избирането на проруски управляващи (ги).

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 53. 53 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не толкова елементарно.
  Преди години с подобни мотиви за химическо оръжие същата в коалиция нападанаха и разрушиха Ирак. Доказателството не се намери!!!
  Но се роди ИДИЛ и Сирийската криза.
  Гледайте повече телевизии в западните страни и ще видите, че има достатъчно критична маса вкл. партии, която не вярва на правителствата си и по този въпрос.
  А и нищо не пречи на по-късен етап да се отпратят дипломати, пардон шпиони.

  А и тези страни не са се застъпили кой знае колко за Сан-тефанска България примерно.
  САЩ в Македония работят от години открито в подкрепа на албанците за разширяване на техните права, влияние и възможности.

  Австрия има достойнство: Тя предлага да бъде посредник!

  Ние сме в една група с две достойни страни: Австрия и Швейцария.

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  "Затова над 140 руски дипломати, по-точно военни аташета или други подобни кадри, са експулсирани от страни, съюзници на Великобритания. Това се нарича солидарност. И е неотменима черта от европейския манталитет."

  Къде беше този европейски манталитет когато Турция окупира Северен Кипър а англичаните наблюдаваха невъзмутимо от базата си на острова? Защо сега не са солидарни с кюрдите прочиствани от същата Турция която окупира пак чужди територии, ако утре реши да ни окупира и нас вярвате ли че Великобритания ще си мръдне малкото пръстче за да ни помогне?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  "Когато атовете се ритат, магаретата ще си траем"; "Преклонена главица сабя не я сече"; "Да се снишим, другари, док'а мине бурята"...Това е манталитетът на РОБА, на СЛУГАТА, на РУСОФИЛА.България трябваше да е сред първите държави, обявили солидарност с британските съюзници. Защото тя е сред най-изстрадалите от престъпленията на руския болшевизъм и неговата Пета колона.Вместо това се ослушваме като прасе в тръстика, като Бай Ганю, който издавал вестник, ама до последно не знаел за кого да викне "Ура!" и за кого "Долу!"Албания, Македония и Молдова вече изгониха руски шпиони, а ние чакаме да цъфнат налъмите и да се пръкне следващото чудо за 3 дни.СРАМ!!!
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Ами това към което призоваваш е именно робското подчинение на по силните и вечният манталитет на васала!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#44] от "sandman":

  НЯМА НУЖДА ОТ ФАКТИ, защото РОССИЯ е виновна априори, завинаги!
  Защото е покрита с дебелоочие, наглост, простащина и главно с несъвместимост за нормални политико-икономически отношения.
  Тя е виновна по принцип винаги и за всичко, защото спъва човешкото развитие и прогрес,
  И поради факта, че смята това поведение за правилно.

 57. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#54] от "Julian Mall":

  БЪЛГАРИЯ не е КИПЪР и граничи навсякъде със самата себе си.
  Затова нямаме врагове, защото всички го съзнават.

 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ГУНДЯЕВ, затова тропа по масата с пръстче, защото неможе да дестабилизира България териториално и гледа да избие комплекси в емоции.
  Отдавна сме се доказали, бивайки дори и жестоки с всеки,който бе решил да не съществуваме на Балканите.
  Гундяев просто му е закъснял часовника и позицията на ментор го направи смешен и неадекватен.

 59. 59 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега българският манталитет се определя от селския манталитет на Резидент Радев. Другите страни проумяха, че не трябва да чакат използване на химическо оръжие на тяхна територия и категорично реагираха. Но ....според нашенския - какво ни засяга, другите да се оправят сами. А когато някой ни заплаши? О, тогава видите ли, не защитавали и нашия интерес!? Точно заради този манталитет трябва да се срамуваме като нация, въпреки липсата на чест и достойнство на изпадналия в тотална изолация Радев и всички негови креатури!

 60. 60 Профил на draziw
  draziw
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "krf54523578":

  Много добро мнение.

  Хората с прозападно мнение тук или имат къса памет или изобщо не мислят, а само повтарят някакви мантри, които си мислят, че са тяхно мнение. Хората в днешно време не мислят, а повтарят (не е мой извод, но съм съгласен с него).
  Искам да задам един въпрос. Солидарността или правдата е по - важна?
  Прочетете пак коментар #18

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Сега българският манталитет се определя от селския манталитет на Резидент Радев"

  За съжаление не само с манталитета на Радев, който според мен олицетворява, а не определя отношението към днешна путинова Русия на доста хора в страната, включително и сред тук пишещите защитници на тази антиполитика.
  И хич не ги стряска или безпокои, че дори такива путинофили като Корни например, си пращат децата в лошата САЩ, а не в прекрасната Москва - това ако не е шизофренно поведение, здраве му кажи.

 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Напълно съм съгласна с този анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#56] от "convince":

  Привет преродений Торквемада.Това е поредния лов на вещици така ли?
  А сещате ли се,че с посочването на удобен извършител,истинския такъв поръчител и извършител ще останат незабелязани.Тоест поощрени да го правят пак.
  Нормално е да се извърши следствие,да се намерят виновните и да се накажат.
  А човешкото развитие и прогрес ако бяха спъвани само от Русия...Досега щяхме да лекуваме рака и да живеем здрави по 100г.
  С този модел на мислене сте на нивото точно на съветски политик.
  Манталитет?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 64. 64 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#61] от "tsvetko_51":

  Корни путинофил?!?Корни е единствено мангизофил.Откъдето духне вятъра.Ветропоказател следващ най -малкото съпротивление за докопване до власт/пари без труд/
  Изобщо манталитета на БГ средноистатистическия жител е същия.Няма значение на кой и на къде ще се кланя.Важното е келепира.Културните елити са същите.Няма принципна позиция,няма морал.Има конунктюра.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#63] от "sandman":

  ВИНОВНИКЪТ е доказан стотици пъти, чрез зависимости, обстоятелства и възможности.

  Дори и да е провокация, тя е употребена нужно за да ликвидира заразата на ниво ларви и яйца.

  Цялостното поведение на маниаците си го заслужава, защото болестотворното им поведение на заразоносители е лабораторно доказано хилядократно и потвърдено изследвано и документирано и неможе да остане безнакаано, поради патологичното си вредно за цивилизационния човешки прогрес и развитие.

 66. 66 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ИМПЕРИИТЕ управлявани от маниаци с патологичен поведенчески уклон, винаги завършват зле.
  Исторически примери десетки, защото винаги имат недостиг в политико-икономически и финансов план и затова наблягат на емоционално пропаганден репресивен и нервнопатологичен стил на управление.

 67. 67 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#65] от "convince":

  "Дори и да е провокация, тя е употребена нужно за да ликвидира заразата на ниво ларви и яйца."
  Знаех си аз,че става въпрос за методите на светата инквизиция.Може и на сталинския терор.Ще перефразирам един поет."Какво тук значат някакви си личности?"
  За целта на едната провокация,всякакви средства са позволени нали?
  Лично аз ме съм убеден дали е провокация или е дело на самите руснаци.Може да е едното,може да е другото.
  Трябват факти.Факти които да посочат несъмнения поръчител и извършител.
  Иначе нищо ново под слънцето."Целта оправдава средствата"
  Ако ще би средствата да са животите на двама и вероятно още няколко.
  Прекрасен съветски метод.Приложен от...
  И подкрепян от тълпата естствено.
  Неведоми са пътищата на демокрацията.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#67] от "sandman":

  С недемокртичните, демокрацията им се вижда някаква несъстоятелност, защото това е процеса на самия живот, за който трябва да узрееш.

  Иначе само я забавяш пораи незрялост.
  Я виж Германия и Япония, как узряха бързо, след дебелата тояга приложена недемократично.
  Както и да е на Китай му е отредено да се заеме с обясненията.

 69. 69 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Искате да кажете,че Германия и Япония са демокрации?
  Фасадни демокрации да.Най-близко до понятието демокрация е Швейцария.
  Обаче интересно,те изчакват с гоненето на дипломати.Предполагам,че ако се докаже руска намеса,швейцарците няма да правят компромиси.
  Света се управлява от парите и интересите на няколко върхушки,които искат всичко само за себе си.
  Демокрация!?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 70. 70 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Това е манталитетът на РОБА, на СЛУГАТА, на РУСОФИЛА.България трябваше да е сред първите държави, обявили солидарност с британските съюзници.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz  Това, което вие наричате "солидарност с Великобритания" всъщност означава "наредиха ни да сме солидарни". Смяната на един господар с друг не те прави свободен.

 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 759 Неутрално

  цялата тази работа със скрипал е малко закъснялата реакция на нормалните държави спрямо разпънатите малчишки във славянск, испанския диспечер, украинският су, несвежите трупове, ихтамнет, зелените человечки, горката изнасилена лиза и прочие гняс дето я изливат ушанките непрекъснато. боко като един истински селски лизач се напикава от шубе да не му се скара бате путя.
  и мурзилките вият отчаяно. вийте, вийте и се кръстете, че не стана като в румъния да ви разпилеем червата по улиците. вместо да сте благодарни, вие мяучите

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ГЕРМАНИЯ и ЯПОНИЯ са съвременни държави, първостепенни технологични общества, осъзнали нуждата от съвместно взаимозависимо съжителство във високо индустриализираното ни съвремие.
  Колкото до демократичноста им, няма никакво съмнение за нея въпреки промените и съвремените предизвикателства.
  Това са многомилионни общества, а не древногръцки градове като Спарта и Атина., камо ли Швейцария.
  ДИВАТА СЕВЕРОАЗИЙСКА ДЪРЖАВА нама нищо общо сгореспоменаваните общности, поради вродената си циклична недоразвитост и емоционални патологични стремежи.
  Ако това не е ясно, значи нищо не

 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Скрипал бил "неудобен" за Мацква, пък го обгазиха чаааак кога отиде в Пакистанското Кралство, а не му спретнаха инцидент, дорде беше в руски пандиз.

 74. 74 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#18] от "krf54523578":

  Ебаси и логиката!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 75. 75 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#44] от "sandman":
  До коментар [#41] от "pag":
  "покрива" истините

 76. 76 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Солидарност, хубаво, ама две неща не ми дават мира. Първо, жалостивият патетичен рев е да сме солидарни със същия този Лондон, който така обича мръсните парк на руските олигарси, че не дава прашинка да падне върху главите им. Сори, не съм солидарен с този Лондон. Другия въпрос, който малко ме тормози е защо, нашите така солидарни партньори не се вижда да помагат срещу руската пета колона в България? Докато строят северни потоци и се правят на ударени за прането на руски пари. Напротив, руската пропаганда става все по-силна, че и президент ни инсталираха вече и се държат все едно сме им бащиния. Къде им е солидарността на нашите евроатлантически партньори да се преборим с рашките, питам аз? Русия е империя на злото, от която България добро не е видяла, няма и да види. Но лицемерието на Запада просто спири дъха. Сори. Ако зависеше от мен щях да подбера и руските и американските и турските агенти с голямата сопа аут от България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK