България: Русия = комплексирани комплекси

Мозайка с лика на патриарх Кирил на фасадата на новия храм "Благовещение на Пресвета Богородица" в Ростов на Дон

Мозайка с лика на патриарх Кирил на фасадата на новия храм "Благовещение на Пресвета Богородица" в Ростов на ДонПортрети от стената


Двама руски политолози, не путинисти, писаха преди изборите: "[Путин] е константа, той е портретът от стената, който вече не може да бъде свален." А един руски социолог, началник в създадената от Путин Академия за народно стопанство и държавна служба вече след изборите (съвсем наскоро – на 27 март) ни насочва към обяснение на тази Путинова константна портретност: "В някакъв смисъл президентът днес е не политически, а сакрален институт. Да питаш в Русия "Имате ли доверие в политиката на президента на Руската федерация" – това е все едно да питаш в Иран "Вярвате ли в Бога". Очевидното внушение на специалиста е, че ако поставиш Бога и Путин под въпрос, можеш и да си изкараш боя.


Путиновият несваляем портрет е само политологически образ, но напълно реален и несваляем е горепоместеният образ на Всеруския патриарх Кирил, който напоследък стана толкова популярен в България. Но и в Русия! – иконизираният му лик е мозаично вграден в най-новата черква в Ростов на Дон (това дори в Русия е новина). Надписите са на гръцки, защото черквата е дар на града от руските гърци под началството на г-н Савиди, руснак от гръцки произход, богаташ и дългогодишен депутат в руската Дума. Някои руски медии, разпространили тия дни този иконичен лик като новина (например "Новая газета" от 24 т.м.), се питат защо руските гърци са направили това. Защото един такъв образ на жив човек на свещено място създава проблеми, които всяко малцинство поначало гледа да избягва: направеното надали е в съзвучие с добрите християнски практики днес, а енориаши очаквано се питат дали сега ще са длъжни да се покланят и кръстят и пред този портрет от стената, колчем влизат в храма (изображението е поставено тъкмо до входа). Още повече че най-изкусително е най-тривиалното обяснение: лична връзка на "цигарения патриарх" Кирил с цигарения търговец Савиди (последният е бил глобен през 2011 за реклама на цигари, прицелена в най-младите и в децата).
Неизбежният извод е, че руснаците днес се отнасят към държавата си като към църква (не само днес, но нали думата е за днешните). Това в руското съзнание дава мандат и на духовниците да се държат като държавници – оттук и странното за нас поведение на горепортретувания патриарх Кирил. Но каква е днес тази държава и как масово се отнасят днешните българи към нея?


Късият отговор е: комплексирана руска държава и комплексирано българско отношение към нея. Само че комплексите са два, отделни. Поради което в срещата между комплексиран руснак и комплексиран българин освен другите проблеми се генерира и неразбирателство, основано на взаимно неразбиране. Надявам се, че едно обяснение на тези комплекси ще даде помощ при бъдещи двустранни срещи.


Разминаващите се комплекси


Днешният комплексиран българин мисли за Русия васално, както васал мисли за сюзерена си, и смята, че и България трябва да се държи като васал на Русия.


Обаче днешният комплексиран руснак мисли за България имперски и смята, че България трябва да се държи като колония на Русия.


Ред събития показват, че макар да не знаем процента на така комплексираните българи, именно комплексарите определят днешната политика на България. Най-скорошният пример е мълчанието на представляващия нацията ни Радев в отговор на предизвикателството на портрета от стената – Кирил. А какво да кажем за представляващия държавата ни Борисов, за неговото снишаване пред Русия при предизвикателството на Европа и Америка към шпионите дипломати? При това мнозинството в Народното събрание се солидаризира с това снишаване, оценявайки го като "балансирана политика", докато опозицията тръбеше, че недостатъчно сме се снишили.


Следователно българско-руските отношения се случват в условията на имперски комплекс при руснаците и васалитетен комплекс при българите. Това е лошо, защото една доброволно зависима България постоянно ще трябва да търпи всякакви ненадейни и непредизвикани агресии от страна на Русия. И още по-лошо, защото и двете комплексирани страни не могат да предвидят поведението на контрагента, и над реалните позиции пада избухливата завеса на взаимното неразбиране и раздразнение. Да не говорим, че некомплексираните хора в двете страни също не могат да предвидят поведението на държавите си, защото, съдейки по себе си, очакват да видят някакъв разум.


Наистина колко по-добре щеше да бъде за всички, ако комплексарите се бяха разбрали да останат само в един комплекс! Примерно Борисов да беше кандисал на имперския комплекс и да приеме, че България е колония на Русия и без увъртания да изпълнява волята ѝ. Или пък той да беше убедил Путин да престане да се изживява като колонизатор и да започне като сюзерен.
Да си напомним: сюзеренно-васалното отношение се основава на договор, писан или неписан, но договор, който се спазва от двете страни (иначе просто имаме друг тип отношение). Същината му е обединение на силите (най-вече военни). Сюзеренът е военно силен, васалът – слаб; ако васалът бъде нападнат от трета сила и поиска помощ, сюзеренът е задължен по силата на договора да помогне. На свой ред, ако сюзеренът поиска васалът да присъедини и своята военна сила към неговата, васалът е длъжен да го направи.


Противно на това, в колониалното отношение няма никакъв договор, има монолог: "Ние сме ви завзели със сила, да се благодарите, че ви оставихме живи (тези, които оставихме, де). Тук се слуша наш’та воля! Ако решим, ще ви изпродадем като роби, ако решим, ще ви дадем и пълно самоуправление дори, но само докато ни е воля. Нашата воля е вашият закон, не ви се отчитаме за нищо, stat pro ratione voluntas!"


Би трябвало да е очевидно защо Путин не би се съгласил да смени имперския си комплекс със сюзеренския. Имперското преживяване му дава пълна свобода, докато сюзеренското го ограничава. Борисов, обратно – би предпочел ограничения суверенитет на васала пред пълната зависимост на колонията.


Възможно е тук внимателният читател да е придобил чувството, че в този аналитичен наратив "нещо не е така". Ако не друго, нали Борисов се снишава не само пред Русия, а периодично и пред Запада? Нима той не се опитва и към Запада да се държи като васал, не като съюзник? И пр. Но да си припомним, че тук не говорим за реалности, а за комплекси, тоест за неадекватни картини на реалността. Имперски комплексираният Путин мисли България като колония и постоянно се ядосва на реалността, която му налага положението, че на равнище международно право това са две взаимно независими и равноправни страни, а на равнище военна сила – слаба България е член на силния съюз НАТО. Така че не винаги е лесно да бъде принудена да се държи като колония! Борисов на свой ред няма ресурс да принуди Путин да му оказва помощ в отговор на това или онова Борисово путинополезно действие.


Излиза, че тази сложнокомплексирана ситуация ще пребъде поне докато не бъдат сменени главните фигуранти. Путин няма да стане сюзерен, за да не му се наложи един ден да решава проблемите и на България. (Смешни са заклинанията на нашата опозиция, че като ни нападне (натовска) Турция, (антинатовска) Русия ще скокне да ни брани.) А ако Борисов приеме да бъде колониален наместник, има реален шанс вместо кресливия днешен национализъм да се задейства и действителният български патриотизъм и скоропостижно да изпроводим марионетката в метрополията ѝ. Това той го усеща и не би рискувал.


А докато бъде сменен фигурантът Путин, дори радикалните руски политолози могат да се позволят най-вече пожелания. Ето думите на Станислав Белковски (от 26 март):
"Не бих искал моята страна да бъде зловещ извор на заплахи, да бъде нещо, с което плашат. Имаме богат исторически опит: на първо място, страна като Германия, която, изгубвайки две световни войни и минавайки през нацизъм, днес отново е икономически, политически и главното – морален лидер на Европа. Това се случи благодарение на националното ѝ покаяние. Когато Русия дойде до идеята за национално покаяние, ще можем да кажем, че е направена решителна крачка към кардинални промени и към запазване на страната. [Русия да се покае] и пред самата себе си за унищожаването на руския народ от всички авторитарни режими, които са съществували тук столетия наред."


Можем само да се надяваме, че това покаяние няма да стане пред лика на иконописния Кирил. Има една друга многопроблемна руска икона, висяща в черква, но с цялата ѝ проблемност, за такова покаяние тя е много по-подходяща. Защото светите Козма и Дамян са представени на нея с ликовете на Александър Пушкин и Владимир Дал! Великодържавна Русия има всички основания да се покае за геноцида на собствения си народ пред руската интелигенция.


България: Русия = комплексирани комплекси

"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Що ви страхува Путин? Нали е малък и нисък?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Които му трябва конфротнация с Русия, да си върши работата и да се конфронтира.

  Аз без пари си не мърдам пръста.
  Така трябва да прави и БЪлгария.

  Разговора за принципи означава едно - искат да ви накарав да работите на ангария, за интереса на трети страни.

  Както на ТОм Сойер са му боядисали оградата, че и пари е взел на по слабите умствено от него.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "Надписите са на гръцки, защото черквата е дар на града от руските гърци под началството на г-н Савиди, руснак от гръцки произход""

  Това е мутрата с пистолета на стадиона.
  А "иконата" е просто върха на кича. После що руснаците били такива.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Аз без пари си не мърдам пръста.
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Рублите за пари ли ги броиш?

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Тук освен за Русия, за друго може ли да се пише?

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  Що ви страхува Путин? Нали е малък и нисък?
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Точно колкото те плаши конският овод.
  Малък, бръмчи, досажда и понякога ще те жилне.
  Колкото да ти кипне и да го разплескаш.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Деян Кюранов - много обичам да ме поучават потомствени пребоядисани комунисти, да се правят на върли десни и т.н.

  Да напомня, че в дълбокия социалзъм, в най-мрачния период на бай Тошо когато пиле не можеше да прехвръкне през границата, а на обикновените българи им бе забранено дори софийското "жителство", лицето Деян Кюранов под благосклонния поглед на БКП си вее студентските гащи в Англия.

  Също като друго комунистическо чедо - големия демократ Евгени Дайнов.

 12. 12 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всеки, който е против Русия е национален предател, ние сме братски страни и народи!
  —цитат от коментар 4 на holemden


  Братски сме, да. Но всеки, който не вижда че Русия ни дърпа назад, е национален глупак.
  Не ме интересува дали сме братски. Човек не си избира роднините. Ако се окаже, че са прости, не се занимава с тях.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Много неприятни, но за голямо съжакление верни тези поставя автора и тук въпороса към тези, дето уж са много големи патриоти (имам предвид гражданите, не перекендета като предводителите на ПФ), как може да си избираме хора, които имат дори не васално, а директно робско отношение към путинова Русия.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  До коментар [#10] от "simval":

  А според тебе защо е тази фанатична агресия срещу Русия ?

  "Русия е агресор!", "Русия застрашава световния мир!", "Русия настъпва!", "Русия е абсолютното зло!"
  Русия е виновна, защото съществува.
  Така ли ?

  [email protected]
 15. 15 Профил на Боже
  Боже
  Рейтинг: 255 Весело

  Снимката "кърти мифки"! Но мисля че златната антена на главата на контрабандиста е по-малка от действителната - да се направи забележка на изпълнителя.

  Боже, Боже ...
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":А според тебе защо е тази фанатична агресия срещу Русия ?"Русия е агресор!", "Русия застрашава световния мир!", "Русия настъпва!", "Русия е абсолютното зло!"Русия е виновна, защото съществува.Така ли ?
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Защо агресия, всичко в кавичките е вярно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Любопитно

  Изключително точна статия!Изключително!Наведените ни и неморални "политици у нас наистина се държат като слуги на алкашите!Да се сетим докаде беше стигнало раболепието да прекръстят Варна,Мусала и ред други места с името на сатрапа Сталин!Или пък горещото желание да станем 16 република на СССР!Робското преклонение и комплексарщината са довели една група хорица до безмисловност!И това което найстина ни е спасило са гордоста,достойнството и ...липсата на обща граница!А сега от робското преклонение пред Кремъл трябва да ни спаси здравият ,български разум!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "комплексирана руска държава и комплексирано българско отношение към нея."
  И защо. Ние сме дали на Русия достатъчно, за да бъдем горди и да се държим, като равни.

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Разстроено

  Що ви страхува Путин? Нали е малък и нисък?
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Тав.Путин,старшинка може да плаши само немислещи и наведени хора!А това че сте го издигнали в култ говори колко далеч сте от свободата!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Най-доброто време на следосвобожденска България е в периода 1918-1934 година, когато България е с прекъснати дипломатически отношения със СССР. Време това да се повтори.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 21. 21 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Който е прост бива мост...

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Хубаво пишете, ама защо не пишете същото, когато страна член на НАТО говори за прекрояване на границите със свои съседки пак членове на НАТО.
  И вместо да порицае наглото и поведение, същото това НАТО оставя тези страни да се разбират с въпросната най-голяма армия в НАТО...

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Гневно

  До коментар [#2] от "WWW":
  "От нас не се иска нищо да правим, само да да си стоим на място."

  От всеки затворник се иска само това.

  подпис
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Гневно

  До коментар [#3] от "WWW":

  Коментарът ти номер 3 само показва колко си дребен!Отвътре!Т.е.ако кремъл ти заповяда да убиваш Българи(за пари) не би се замислил!По понятни причини!Жал ми е за хора като теб!!!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Що ви страхува Путин? Нали е малък и нисък?
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Путин? Не. Страхуват ни единствено петоколонниците му.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Разстроено

  Робското преклонение стига до там че даже на молеца Путин му направиха икона!!!!!Едва ли има нещо по пошло и гротескно!И по робско!!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Комплекси към рАссия имат само групата плаатени безродници наричащи се "русофили" и масата от малоумни идиоти(но далеч не толкова много колкото ни убеждават,че са)които под масираната пропаганда в продължение на 45-28 години са убедени, че ако я няма рассия България нямало да я има, че заради поредната им война с Турция с която сме получили полу-независимост ние трябва не просто да сме им благодарни а да живеем в сляпо преклонение и да изпълняваме всичките им заповеди и желания, и докато те ни грабят и наритват ние да ги гледаме с тъпо обожание и да гъгнем Обичам тЪ братушка!

 30. 30 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Боже още един син на червената номенклатура ни учи на демокрация. Господи слез и си прибери вересиите....

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  До коментар [#10] от "simval":А според тебе защо е тази фанатична агресия срещу Русия ?"Русия е агресор!", "Русия застрашава световния мир!", "Русия настъпва!", "Русия е абсолютното зло!" ...
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Ами кое от изброените от теб не е истина?
  Вследствие на което нормалните, порядъчни хора се стремят, ако не да го ликвидират, то поне да го изолират това зло.
  Просто кат гъбена чорба.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Свети Путин, свети Сталин, пее Гундяев, а русоробът търчи да му целува жезъла.

 33. 33 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А мнозина са васално настроени към Западноевропейските държави и САЩ и смятат, че каквото ни спуснат от там, трябва да го направят.

 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Нормалните българи нямат комплекс пред Русия или пред която и да е чужда сила.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#19] от "Messerschmitt":

  ... А това че сте го издигнали в култ говори колко далеч сте от свободата!!!
  —цитат от коментар 19 на Messerschmitt


  Свободата е състояние на духа, което за някои индивиди, по различни причини, е непостижимо.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Комплексирани, комплексирани, ама политиците им построили църква. Колко от нашите политици са построили цяла църква?

 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Не зная този анализ на "Култура" до кой период обхваща. Но след последните събитя вътре в самата Русия положението, имиджа на Путин и на властта съвсем не са ок. Пропагандното му оръжие (държавните медии) е в най-ниска долна точка. А самият Путин страхливо се скри от страдащите в Кемерово.
  Ако сега има статистика за подкрепата на Путин, то процентите ще се движат някъде около и по-ниско от преди анексията на Крим

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Аз лично мога да изпитвам единствено съжаление, примесено с лека погнуса, към народ, за който Путин = Бог.

  Но ... в слаборазвитите общества антропологията процъфтява, защото е пълно с всякакви чудатости... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#37] от "stanislavdi":

  Това е много опасно. Очаквам нови руски провокации за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми. Както и нови компютърни анимации за повдигане на самочувствието.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Има една култова сцена от филма Левиатан, за портретите. Няклко широки руски души, сред тях и местни апаратчици излизат да се напият сред природата накъде в дълбоката провинция. Та като част от запивката вадят автомати да пострелят. Мишените са донесени от мазето портрети на Брежнев, Горвачов, Елцин. Когато един от купонясващите пита "А по-пресни няма ли" отговарят му "Нека си повисят в кабинетите да узриеят"
  И на Путин ще му узрее портрета.

 41. 41 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нищо комплексирано няма. България беше окупирана от Руски комунисти 40 години, през които комунистите тотално промиха мозъците на хиляди българи като им вмениха че Русия била освободила България, и затова всички трябва да сме лоялни към Русия.

  40 години по-късно историци и учени доказаха че това не е вярно, и че не само че Русия не ни е освободила, а и те направиха всичко възможно да ни анексират, а след като не успяха, се опитаха да спрат обединението на България.

  Но прекалено много хора са индоктринирани от комунистите. Ще трябва да изкачаме да измрът, за да може най-после да станем независима страна. Руската пропаганда е най-голяма чума която спотеля България. В Българските училища трябва да се про-Българска история, а не про-Руска. Историята на БГ след Османската и Руската окупация трябва да бъде тотално пренаписана, но от Българи, не от комунисти.

 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Разбрахте ли сега, защо много се обиждаме , когато някой каже че не сме били /турски/ роби ? Защото искаме да сме руски роби

 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Любопитно

  СРАМ И ПОЗОР за комплексираните !
  И ''новичокът'' се оказа менте, щото Скрипал и дъщеря му са живи и здрави.
  И целият скандал с гоненето на дипломати ВОНИ на англо-американска диверсия!!
  А този си скубе косата, че българите не сме участвали в истерията !
  От какви комплекси страда , А ?

  [email protected]
 44. 44 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Надписите са на гръцки, защото черквата е дар на града от руските гърци под началството на г-н Савиди, руснак от гръцки произход""Това е мутрата с пистолета на стадиона.А "иконата" е просто върха на кича. После що руснаците били такива.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Бях тръгнал да отбележа същия факт - за руския престъпник с гръцки паспорт и пистолет.
  Бивши ченгета, настоящи мутри и брадати мошеници (а.к.а попове) са се омешали на кълбета. Понякога един човек е и трите!

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 45. 45 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велков":

  Не бе пич (ако така може да бъде наречена една ватенка). Не ни е точно страх.
  Виж сега, лятно време примерно ти се оптиваш да спиш, я накъв комар ти бръмчи, че и налита да те хапе. Може би настоява да го "уважаваш", знаеш ли го, комарска му работа.
  Естествено, ти го намираш за супер досаден, но едва ли може да се каже, че те е страх от него.
  И Путин е така, супер досаден, но страшен - едва ли!

  Руснаците последните 10-15 години са перманентно в някакво пиянско състояние: "Вие нас уважавате ли ни?" И колкото са по-досадни с тоя въпрос, или още по-зле "Ама що не ни уважавате?" ... толкова по-малко ги уважават. Щото никой не уважава пияни досадници.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 46. 46 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#43] от "karabastun":

  Бе руска им работа - некадърници!
  Едни "новичок" не могат да направят като хората!

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Ние от руското робство избягахме, ама робът от нас не може да избяга.

 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ebeneezer Goode":

  Разбрах.
  Бая си хапан от комари...

 49. 49 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредните размишления, които авторът спокойно можеше да разкаже на жена си и да се успокои, че някой му е обърнал внимание. Всички автори, които дневник ни публикува, страдат от някакви много тежки комплекси спрямо Русия. Може да си направите труда и да отворите "Анализите" в дневник последните 2г. - в 95% от тях се споменава Русия. Защо? Няма логично обяснение за проявявания интерес към тази държава освен парите от Америка за България. И във всичките анализи се прокрадва една и съща теза - България е зле заради Русия и трябва да спрем да я харесваме (ако изобщо го правим). Как пък все Русия е лошата, която ни саботира, а Западът винаги невинен, доброжелателен и не ни се месещ във въртешните работи. Ставате смешни с толкова елементарна пропаганда и ефектът е противоположен защото обиждате хората с ниското си ниво. Всъщност повечето българи не ги интересува нито Русия, нито евроатланитическите ценности и съответно няма как да страдат от комплекси спрямо тях. Целият този вой е, че след налетите милиони долари, изписаните десетки хиляди страници статии и анализи, хората продължават да имат положително отношение към Русия. Смешното е, че медии като дневник претендират да отстояват западните ценности и морал, но редовно манипулират аудиторията си с подобни текстове и никога не показват гледната точка на т.нар. "русофили". Тоест щом не мразиш Русия значи си изостанал балкански субект и няма нужда да те публикуваме. Ако това са ви ценностите, с какво са по-различни от тези в Евразия, която вие толкова много мразите?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1048 Весело

  Иконата кърти...

  Само й липсват букви от "македонската земя"...

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Много точна оценка на комплексите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "След няколко часа Путин, типичният подполковник от съветското КГБ,
  двойникът на Акакий Акакиевич, смачканият герой от „Шинел“ на Гогол, ще
  се възкачи отново на трона на Русия. Мирогледът му е плитък и
  провинциален, напълно отговарящ на чина му, на неприятната му личност на
  подполковник, който така и не е успял да стане полковник. Има маниерите
  на съветски таен агент, който по навик души около своите колеги. И е
  отмъстителен: нито един негов политически опонент не е поканен на
  церемонията по встъпване в длъжност, там няма да има представители на
  нито една политическа партия, която е направила и крачка встрани от
  неговата линия.,,

  Ето го и техният апотеоз. Утре бодигардът от 25-и ешелон, човекът
  от охранителния кордон край кортежите, Акакий Акакиевич Путин ще мине
  по червения килим на тронната зала в Кремъл, сякаш той е господарят там.
  Край него ще блести лъснатото царско злато, слугите му раболепно ще му
  се усмихват, бойните му другари, подбрана селекция от най-ниските чинове
  в КГБ, които при него получиха възможност да се издигнат, ще се подуят
  до пръсване от важност...
  Утре един доносник на КГБ, който дори в
  това си качество не е направил кой знае какво впечатление, ще мине през
  Кремъл също като Ленин. Ще е постигнал отмъщението си". Откъс от
  книгата на А. Политковская "Русия на Путин"

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 54. 54 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Кюранов - и Живков бе константа в продължение на 35 години. Период, през който България бе феодално имение за такива като баща ти и теб. За всичко имаше и всичко бе възможно. Един период, който ви бе осигурен от Русия.
  А сега Русия стана лошата, защото си на западни хранилки. Впрочем има ли поне един, от тези които са тези хранилки, който да не е дете на комунист, ченге и т.н. ? Все производни на комунизма. Поне имай малко срам.

 55. 55 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Аз не съм васал на никого. Искам да се освободим от русия.
  След днешния позор по време на съвета по национална несигурност не ни чака нищо добро.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Добре е, че ни спестява труда да се ровим из руски сайтове, за да научаваме още и още смехотворни детайли за маразъма обхванал Русия при режима на Путин, въпреки че и това което вече знаем, и то ни стига, за да му премерим капата.

  Не е добре така неистово да ни тика, че прави приноси в детската политология, та да си мислим, че е кой знае какво откритие някак да зашиеш очевидната разлика между васал и роб към путинска Русия, за да ти излезе нещо като подобие на анализ. Не му е за пръв път на автора да представя детинщини вместо истински анализи. От политолога се очаква дълбока разбор, а не вариации на позната тема с познат отрицателен герой, но, за да изглежда оригинално, закърпено някак с привидни парадокси, които всеки знае, но не би си губил времето да ги изписва на лист хартия. Слабичка ингие политологията на такива. Не че други политологстващи са кой знае колко по-силни. Рядко се пръкват мислители като д-р Михайлов, когото нерядко си струва да чуе човек.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Руснаците са говорили на майчиния си скандинавски преди да получат българска писменост и духовна култура необходими за народонаселението, предимно от склави - морето от роби населяващо днешните Украйна и Беларус, които от 15-ти век вече наричат славяни. Това Русия не го признава въпреки, че официалният им език от тогава е църковния старобългарски и съответно ще продължи да живее в скафандъра на срама си. Този непреодолим спрямо българите комплекс ги прави малоценни и нещастни, но така ще е и за напред.

 60. 60 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 326 Неутрално

  А мнозина са васално настроени към Западноевропейските държави и САЩ и смятат, че каквото ни спуснат от там, трябва да го направят.
  —цитат от коментар 33 на voyko


  така и няма да го осъзнаете , трябва да го направим защото СМЯТАМЕ ЧЕ ТАКЕ Е ПРАВИЛНО , а не защото ни го спускат от някъде си
  смятаме че е правилно когато твой съюзник каже че е нападнат и потърси помощ , дори симвлична , да му окажеш помощ а не да му казваш че няма доказателства че е нападнат , ако утре зелените човечета обяват Бургаска народна република от кого ще поискаме помощ ? какви доказателства ще представим ?

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 61. 61 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Поредните размишления, които авторът спокойно можеше да разкаже на жена си и да се успокои, че някой му е обърнал внимание. Всички автори, които дневник ни публикува, страдат от някакви много тежки комплекси спрямо Русия. Може да си направите труда и да отворите "Анализите" в дневник последните 2г. - в 95% от тях се споменава Русия. Защо? Няма логично обяснение за проявявания интерес към тази държава освен парите от Америка за България. И във всичките анализи се прокрадва една и съща теза - България е зле заради Русия и трябва да спрем да я харесваме (ако изобщо го правим). Как пък все Русия е лошата, която ни саботира, а Западът винаги невинен, доброжелателен и не ни се месещ във въртешните работи. Ставате смешни с толкова елементарна пропаганда и ефектът е противоположен защото обиждате хората с ниското си ниво. Всъщност повечето българи не ги интересува нито Русия, нито евроатланитическите ценности и съответно няма как да страдат от комплекси спрямо тях. Целият този вой е, че след налетите милиони долари, изписаните десетки хиляди страници статии и анализи, хората продължават да имат положително отношение към Русия. Смешното е, че медии като дневник претендират да отстояват западните ценности и морал, но редовно манипулират аудиторията си с подобни текстове и никога не показват гледната точка на т.нар. "русофили". Тоест щом не мразиш Русия значи си изостанал балкански субект и няма нужда да те публикуваме. Ако това са ви ценностите, с какво са по-различни от тези в Евразия, която вие толкова много мразите?
  —цитат от коментар 49 на koalimar


  нямало логично обяснение ? как да обясниш на слепеца защо бялото е бяло а черното черно ? как да ти обясня и как ти да ме разбереш когато лайната дето ги имаш в главата си те правят неспособон на логична мисъл ? защо хората имат положително отношонеие към Рассия ? има ли нещо общо това с историята или има нещо общо с годините съветска пропаганда която направи от хората чугуни ? ако се върнем към историята съвсем лесно би могло да се определи какво трябва да е отношението на хората към Рассия , почваш да четеш нашите възрожденци и ти става ясно , няма нужда от "милиони американски долари " просто седни и прочети това което са написали нашите национални герои

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 62. 62 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#61] от "putlercaput":

  Кой какво има в главата няма да коментирам. Плюй си на воля руснаците, това сигурно ще ти подобри живота. Дори не осъзнаваш, че нищо не е само черно или бяло. Ходи остави едни цветя на паметника на загиналите американски летци, бомбардирали България, и нарисувай кръв върху "МОЧА".

 63. 63 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  "Когато Русия дойде до идеята за национално покаяние, ще можем да кажем, че е направена решителна крачка към кардинални промени и към запазване на страната. [Русия да се покае] и пред самата себе си за унищожаването на руския народ от всички авторитарни режими, които са съществували тук столетия наред."
  Затова трябва и морално израстване.Вероятно аз няма да съм жив да го видя.И този цитат от руснака осмисля цялата статия.
  Комплексите на българина са си комплекси на българина.Народонаселението в БГ трябва да порасне и да се отърси от комплексите си.Иначе все някой друг му е виновен.Това от страни изглежда доста жалко.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 64. 64 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#26] от "komunistos bacilikus":

  И Вие явно имате комплекс.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 65. 65 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#34] от "stein":

  Това е така,но видимо бройката им е твърде ограничена.Жалко.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 66. 66 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Що ви страхува Путин? Нали е малък и нисък?
  —цитат от коментар 1 на Велков


  Така е. Аз го знам, ти го знаеш, предполагам и Путин го знае. Проблемът не е в размерите, а в личността. Ти, както и руснаците го оприличавате на Торин Дъбощит, докато всъщност по характер, че дори и по външност Путин се доближава до АмГъл.

  забележка:Торин Дъбощит, АмГъл- персонажи от Хобит, Велков

 67. 67 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#61] от "putlercaput":

  Не отговаряй и не помагай на трола да си заработва надника- умори го от глад

 68. 68 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Политически дрънканици.

 69. 69 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#61] от "putlercaput":Кой какво има в главата няма да коментирам. Плюй си на воля руснаците, това сигурно ще ти подобри живота. Дори не осъзнаваш, че нищо не е само черно или бяло. Ходи остави едни цветя на паметника на загиналите американски летци, бомбардирали България, и нарисувай кръв върху "МОЧА".
  —цитат от коментар 62 на koalimar


  плюенете по руснаци няма да ми подобри живота , виж изгонването на руските слуги ще го подобри значително , руснаците сами по себе си нищо не може да направят ако ги нямаше такива като вас ,що няма русофили в Полша ?

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 70. 70 Профил на putlercaput
  putlercaput
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#61] от "putlercaput":Не отговаряй и не помагай на трола да си заработва надника- умори го от глад
  —цитат от коментар 67 на Dante


  съмнявам се някой да им дава пари на тия нещастници , българския контигент работи безплатно , от любофф към матушката , тях даже курви не може да ги наречеш , щото на курвите им плащат

  R.I.P John McCain Forever in our hearts
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":А "иконата" е просто върха на кича. После що руснаците били такива....>> Правилно си сложил в кавички икона. Повече ми прилича на ктиторски портрет( една традиция във Византия, Сърбия, България, Влашко, Русия и Грузия.)
  Доколкото разбрах от текста, "руснаците" в случая са гърци.

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  Вдъхновилият Кюранов младши мозаичен портрет на фасадата на храма в Ростов на Дон е един от няколкото( изготвени от монахини от манастир в Гърция).Ето как изглежда храмът през 2015, още в процес на строителство и с все още празни места за
  мозаичните портрети (икони):
  http://blagorostov.ru/uploads/posts/2015-05/1432154340__dsc1142-1600x1200.jpg

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#11] от "12345":

  Деян Кюранов, Евгени Дайнов...
  Пропусна Ирина Бокова, угоена, с имоти в Париж, Прованс, Ню Йорк, за Москва не вярвам. Бивш член на БКП, също с баща комунист, но по-истински, убиец и громял мандри.

 74. 74 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":"От нас не се иска нищо да правим, само да да си стоим на място."От всеки затворник се иска само това.
  —цитат от коментар 23 на Иван К


  И от всеки роб

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 75. 75 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 699 Неутрално

  "(Смешни са заклинанията на нашата опозиция, че като ни нападне (натовска) Турция, (антинатовска) Русия ще скокне да ни брани.) Нищо смешно няма в турската заплаха и събитията в Сирия го доказват и никой няма да скокне да ни брани нито Русия, а още по-малко НАТО!
  —цитат от коментар 58 на Julian Mall


  Бе от 1878г насам Турция нито веднъж не ни е нападала.
  Русия (СССР) ни е нападала два пъти 1915г и 1944г.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 76. 76 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 699 Весело

  Двама руски политолози, не путинисти, писаха преди изборите: "[Путин] е константа, той е портретът от стената, който вече не може да бъде свален."

  Бе то и портретите на Сталин и Хитлер висяха по стените и смятаха че не могат да бъдат свалени, пък каква стана по-после

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 77. 77 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Кюранов, какво направи, защо хвърли лай*ната във вентилатора?

 78. 78 Профил на fct40558375
  fct40558375
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четете историята и миhttp://www.classa.bg/анализи/item/380287-велислава-дърева-«русия-трябва-да-умре-»-1-част #.Wr_VIIhuaUkслете ако може безпристрастно (дори към автора на следното):

 79. 79 Профил на fct40558375
  fct40558375
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Четете историята и мислете ако може безпристрастно (дори към автора на следното):
  http://www.classa.bg/анализи/item/380287-велислава-дърева-«русия-трябва-да-умре-»-1-част #.Wr_cUIhuaUk

 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Колко много бръмбари в главата на Кюранов-БКП-младши. Първо, руснаците веднъж вече се покайваха 1991 и резултатът го знаем всички. Покаяние на "Великодържавна Русия" пред руската интелигенция е нонсенс, защото последната е неделима част от империята на злото и главен стожер на варварския национален дух на ватата или както я наричат недоправените либерали "загадъчна руска душа". Кюранов да не ни губи времето с инфантилните си хрумвания за васали и колонизатори.

 81. 81 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Кюранов върви в манастир и дай покой на изтерзаната си душа. Нали новата матрица създаде освен по голям тоталитарен режим но и 95% отчуждени и отвратени от държавата българи, в добавка бедни. Пак порови в книгите на родата и виж философа К. Маркс (немец) ......както и повечето мислители . Британската душа философи не ражда. Та на въпроса - раждали пазарното общество ( капитализъм) ,този двоен морал ? Аз има отговор/и . Да завърша с друг немец ,който също не харесваш ..... На всяка сила и действие се ражда ...... :) Всъщност Хегел комунист ли е ?

 82. 82 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мизийски ☦":

  Ами сигурно и Бацето така си мислеше, но като сложи всичко на кантара, предпочете да остане отколкото безславно да си замине..има си инстинкт за самосъхранение който липсва на повечето "дневнишки" философи.

 83. 83 Профил на arabadjiev5
  arabadjiev5
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":


  До коментар [#50] от "Dimiter Tsvetkov":

  Не бе, брато ! Гнъс ги е.

 84. 84 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Това, какво става в Русия, си е неин вътрешен проблем. Освен това, че си имаме собствени проблеми за решаване, като нация, възможности, армия и икономика, не сме в състояние да имаме международно влияние. Следователно- по-добре е кротко да си гледаме вътрешните проблеми. И как да ги решаваме.
  И да вземем пример от, например, Япония, която е военен и икономически гигант, но въпреки това, не се занимава с вътрешните работи на други страни. Русия, например.

 85. 85 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#10] от "simval":

  еми аде де ,време е то мине се не мине и все някой прави опит

  гошо
 86. 86 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 815 Разстроено

  Не намерих за нужно да дочета до края пасквила на поредния платен драскач. Просто лее злоба и пот за да заслужи миризливия си хонорар. До такава степен са се наврели главите в задниците на господарите си, че не виждат най-главното, че повечето от хората които в момента грубо казано стоят зад позицията на Русия в голямата си част не са русофили, а българи-патриоти. Ние като малка страна не можем, няма да ни го позволят, да водим независима политика следвайки нашият си интерес. От момента на създаването на първите държави и империи до ден днешен големите и силните са мачкали по-малките. С времето са се променили само моделите на подтисничество.
  Световната история не познава тиранин който с такъв размах и жестокост да смазва всичко около себе си в гонене на своя интерес както САЩ. Това е държава, която съществува само благодарение на зверска експлоатация и смазване на всичко което не и се подчини. Та на дневен ред идва Русия. Да гони си интересите и прави всичко възможно по границите и да се случва това което на нея и е изгодно, но дали ще се намери платен нахал да каже че русия отива на другия край на света и срива една държава и най-нахално да заяви че е внесла демокрация а десетилетия след това таз държава е разкъсвана от граждански войни, както е практиката на САЩ. Да не влизам в много подробности, но когато тез ни станаха големи приятели първото което ни казаха е че не е морално да се произвежда и продава оръжие и ние спряхме. Сами се сетете кой взе нашият пазар. Накараха ни тез наши демократични приятели да си унищожим икономиката, химическа пром., фармаця и други. Но те са ни приятели. Не знам кой го е казал, ама е точно: С такива приятели не ти трябват врагове.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 87. 87 Профил на springs
  springs
  Рейтинг: 294 Весело

  Тази статия е добра за 1 април. Наистина се иска талант да напишеш цяла повест и да не кажеш нищо ново в нея...И това е част от националната ни комплексарщина....

 88. 88 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Да искаш пълна и всеотдайна подкрепа от страна, на която са поставяни най-различни, допълнителни и извън правилата условия ми се струва най-малкото неморално. Имаме ли пълна подкрепа за Шенген, или за еврочакалнята, въпреки че сме изпълнили всички изисквания?! Да не забравяме как ни изиграха за Южен поток! Често пълното и раболепно подкрепяне на чужди решения и политики дори и в рамките на ЕС просто не се брои като позиция а като послушание, което не изисква никаква реципрочност. Солидарността трябва да бъде взаимна.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 89. 89 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Комплекс не знам, ама някои са на заплата. Всичко е за няколко копейки в повече.

 90. 90 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Интересна гледна точка. Съмнявам се, че стига до главите на тези, които имат нужда. А и те не желаят! Удобно е да си политически плазмодий.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK