Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (409)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  Всичко казано е точно така. Прави впечатление, с каква методичност, педантичност, офицери и агенти отразяват тези "сведения", как всичко се систематизира, дублира, потретва, какви битовизми, присъстват сред тези "документи"?! Не е истина просто, колко хиляди души са били на хранилката ДС, следящи всички оперативно интересни лица!?

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3754 Весело

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Естествено, и никакви агенти вербувани в Улан Батор. Защо ли са предпочели Париж? :-)

 3. 3 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  по принцип имам уважение къ г-жа Владимирова, но не и в случая. при това не защото няма някакъв резон в това, коеот казва, а защото това поставя под въпрос последователността на капитал и дневник по този въпрос.
  за всички останали ще направите ли същото изключение? ще заемете ли тяхната страна? щото от тези медии се заемаха позици и призиви за лустрация и уволнение на хората в такива ситуации доста усърдно. и никой не поставяше под въпрос закона.
  законът важи за всички, не са мо за тези, които не са ни симпатични.
  да има много какво да се желае в този разговор, има много хора, които до ден днешен остават скрити, информацията е непълна и т.н. но тя е там, има я.
  всички по-млади сме щастливи да не е трябвало да правим този избор; но тези хора са го направили; като решим да хвърляме камък по тези, които са го направили, трябва да хвърляме по всички.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  "Единствената справка, от която се вижда - според докладващия агент - че тя си дава сметка какъв разговор води и с какъв човек - е на офицера Любомиров с дата 4 март 1971г.,"

  Така е, но точно този пасаж потвърждава истинността на доклада от ноември 1970 за проведена вербовка. Иначе човек можеше да смята, че оперативният работник си е измислил. Така че точно този случай не може да е аргумент срещу закона за разкриване на принадлежност. А морална оценка вече е нещо друго и по-добре е да не съдим вербованите, а техните вербовчици, които и до днес остават в сянка.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Освен това Юлия Кръстева съвсем не е единственият случай на известен човек, смятан за дисидент, върху чието име изведнъж пада съмнение. Поляците си имат Лех Валенса, чехите - Милан Кундера и Ян Каван... Това само показва какво зло е комунистическата система, каква зловонна яма са нейните служби, чиито кални дела 30 години по-късно продължават да омърсяват хората. А тук не спират да канят офицери от тези служби да коментират това или онова по телевизиите. Позор!

 6. 6 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Защо един не излезна и не каза; бях, оцапах се, страх ме беше. Колко по-достойно и "интелектуално" щеше да бъде.

  dame
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Ума не ми побира, защо се похабява тези дни толкова нсционална енергия,за това, дали един човек е бил или не сътрудник. Може да решите, че съм прост и невежа, но до вчера не знаех коя е госпожата. Също така не ме вълнува и Христо Стоичков. Въпрос на интереси. Ако е направила нещо за науката—браво, акое била сътрудник—ами по някаква причинс е станала. Проблем за мене би било, ако в момента тя упражнява влияние върху България и се прави на морален стожер. Жената явно е на годинки вече и реакцията и е нормална за един възрастен човек. По ще е интересно кои от бивши и настоящи управници са се клели на КГБ респективно на ФСБ.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Доста гнусничко е да живееш на запад, да ползваш благата му и заедно с това да действаш по разрушаването му. Като паразит в гостоприемник. Даскала1 ги знае тези неща....

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Щеше да е чудно, ако петя не защитаваше моралната низост и ДС - целият и патос е именно в това

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  ПОМОЩ, НАШИХ БЬЮТ! Петя, Петя, отдавна не си това което беше. И причината е простичка, позволяваш на идейните пристрастия да вземат връх над съвестта ти.

  https://www.youtube.com/watch?v=n2DtyQvfgek

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Ами то и Дневник не спират да канят комунисти да анализират събитията - фактически други не се допускат, тъй че е нормално да защитават и кръстева

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  "Доста гнусничко е да живееш на запад, да ползваш благата му и заедно с това да действаш по разрушаването му. Като паразит в гостоприемник."

  Откакто пиша в този форум, се нагледах на низост и морална деградация: руски спящи клетки в Америка, които се радват, че Москва гони "техни" дипломати; зависими от британските социални помощи, които тържествуват, че британска ракета "Трайдънт" не успяла да излети; гастарбайтери в уредения Запад, които винаги заемат страната на Путин - врага на държавите и обществата, които са ги интегрирали; възпитаници на съветски университети (там дипломирането ставаше задължително с вербовка), които със сериозен тон изнасят лекции по толерантност и свобода на мисълта...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  И да попитам Петя, когато разобличиха Гоце, тя на кой взема страната на Гоце който отначало също отричаше. Или на "офицера"? И още стотица подобни примери. Май че твърде разтегателни са и принципите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#11] от "hhhuuunnnn":

  Кого имаш предвид? Аз не виждам сред коментаторите на Дневник хора с тоталитарни или пропутински пристрастия и манипулации.

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В случая Петя Владимирова малко се заблуждава. Съвсем ясно е от досието, че Юлия Кръстева е знаела с кого си има работа. Вярно е, че ДС няма роля в кариерата и. Обаче от документите изглежда, че се е съгласила да сътрудничи, за да улесни идването на родителите и сестра си в Париж. Тази тема многократно се обсъжда с хората от ДС. Ясно е също, че от "интелектуалец" като нея ползата за ДС е била нулева. Самата Юлия Кръстева си решава проблемите успешно - роднините и получава разрешения и визи и многократно пътуват до Франция.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално


  Юлия Кръстева е била в контакт с агенти на тайните служби. Не е писала доноси, не е клеветила българи, но се е обяснявала и клела във вярност, търпяла е униженията на ченгетата, само и само да я оставят на мира. Това е документирано. Факт е.

  Какво направи тя сега? Оклевети днешна България, че изнесла "невярна и гротескна" информация. Обвини родната си държава в лъжа, при положение че няма нищо невярно в казаното от Комисията по досиетата.

  Защо го направи? Опитайте се да мислите с главата на хора от свободния свят, необременени от комунистическото ни минало, нейни почитатели. Представете си, че ваш идол, световноизвестна личност, години наред е поддържал контакти с престъпния режим на родната си страна, въпреки че живее в свободен свят и има авторитет и влияние? Неразбираемо, нали?

  За Юлия Кръстева тази информация наистина е вредна. Обаче е вярна.
  Беше редно да обясни честно какво и защо е станало. Меетоо един вид. Ако каже, че е била жертва на режима, ще бъде вярно и честно. Сега не е.

  ПП. Много французи свързват България със Силви Вартан - светла, топла личност, която направи всичко възможно, за да обясни на Франция какво представлява комунистическия режим. За разлика от други мишоци, които бяха в много по-добра позиция от нея, за да го направят.

 17. 17 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Действително от досието най-много ме впечатли колко ХОРА И РЕСУРСИ са били впрегнати в цялата тази работа.
  И пари, естествено. НАШИТЕ ПАРИ.
  Които и до ден днешен наследниците на комунистическата диктатура, които в момента ни "управляват", ХАРЧАТ (разбирай - крадат) С ШИРОКА РЪКА.

 18. 18 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Неутрално

  След прочит на досието и аз избирам Кръстева.

  И както каза Слатински: "Това досие е изобличаващо не за Юлия КРЪСТЕВА, а за ДС – ама че мерзки са били като правило делата ѝ – смрад! Ровене в бельото, четене на писмата, обграждане отвсякъде и опити да се задуши човека, да му се влияе и да му се моделира и дори заповяда мисленето"

  За мен нещата са ясни: Има ли подписано от Ю. Кръстева съгласие или друг документ за сътрудничество с ДС ? НЯМА ТАКЪВ ДОКУМЕНТ! Само една дузина мръсници от ДС са си изкарвали командировъчните до Париж да я следят и обратно да докладват и клеветят неграмотно, изкарват дори, че и Умберто Еко бил информатор на българската ДС или че Ролан Барт бил в България (кога??? ) и толкова много му харесало, защото, както казала Сабина, вече бил стар човек. И куп други абсурди и смешни безмислици.

  Един от основните документите в досието – „Опис на изразходваните суми от „Сабина“, с гриф „Строго секретно!“. Там се вижда, че в него няма никакви суми, просто празна бланка.

  Следователно, Кръстева НЕ Е агент на ДС.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#15] от "stein":

  Точно така. Ето например в доклад от 20 юни 1972 офицерът от ДС пише, че е дошла "в прикритието" за уреждане на официален документ - покана за родителите си за гостуване. Така че напълно е била наясно с кого си има работа и на кого дава сведения. Може да се допусне обаче, че може да се е съгласила да бъде агент освен заради уреждането на родителите и сестра й да пътуват, също от страх за тях в България.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#16] от "solange":

  +++
  И аз избирам Силви Вартан.

 21. 21 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Любопитно

  "Конкретно за досието й: От него въобще не произтича, че тя е сътрудничила на ДС. В него не само няма нито един написан от Кръстева текст. В публикуваните от комисията многобройни справки, характеристики и доклади за срещите с нея се вижда, че до 1971 г., за когато същите справки твърдят, че е вербувана, тя е наблюдавана. И това ли трябва да й се пише негатив - че е наблюдавана?"


  Това казва всичко.
  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#7] от "DDR":
  вече и реакцията и е нормална за един възрастен човек. По ще е интересно кои от бивши и настоящи управници са се клели на КГБ респективно на ФСБ.

  За настоящите е ясно. Онези, които искат още доказателства, за да постъпят като европейците преди тях. Чакат видео от поставяне на задачата до изпълнението!
  Бившите – те си се омазаха с договори, поклони, тройни членове.

  По темата – на запад се пътуваше през цедка! От сегашната ситуация изглежда абсурдно, но това е истината. До Петрич и Мичурин :-) се изискваше "открит лист"!
  Автобуса спира километри преди градчетата, влиза униформен и започва проверка.
  Париж не е Петрич.
  Службите винаги са били комични /вижда се от разговорите/ поради "висока" култура", но да се каже, че Юлия не е разбирала какво върши и в чия услуга е наивно. Дори между ученици и студенти се говореше "на ухо" кой е предполагаемия осведомител. Обикновено с основание.
  В това светло минало са се състояли доста разговори с непознати българи. Защо е крито, секретност? Любомиров, Божиков трети братовчеди ли са?
  Съмненията си остават.
  Всеки си носи миналото!

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  "Кого имаш предвид? Аз не виждам сред коментаторите на Дневник хора с тоталитарни или пропутински пристрастия и манипулации."

  Комунист е всеки, който каже критична дума за Боко Тиквата - гавазина на бае Тодар и Царо; члена на БКП, предпочел да бъде уволнен от МВР, но да не се деполитизира; избраника на Бригадир Аспарухов за главен секретар на МВР; привърженика на демилитаризирано Черно море, в което да плават сърфове и платноходки, но в никакъв случай кораби на НАТО; експерта по бойни отровни вещества, за когото доказателствата, убедили САЩ, Германия, Франция, Швеция, Финландия, Холандия, Италия, Полша, Чехия, Румъния ... та чак до Албания и Молдова, се оказаха недостатъчни, за да изгони някой руски шпионин...

  Този човек в съзнанието на неговата правоверна секта и "десен", "проевропейски" и "атлантик", а Огнян Минчев, който написа: "Трябваше да сме най-солидарни с Великобритания, защото сме най-уязвими от Русия", е комунист и АОНСУ-вец.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  "(там дипломирането ставаше задължително с вербовка)"

  Много показателно е глаголното време което сте използвали!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Много добра, точна и убедителна статия. Браво на авторката Петя Владимирова!

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Мълчанието и е морално укоримо, толкова години. Все е имала възможност да каже. Има някакво високомерие в тази жена, което не прави чест на огромния и талант. Жалко. Подкрепата пък за Ирина Бокова е стряскаща! Нещата са очевидни и стратегията да отрича е глупава.

  agent
 27. 27 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#16] от "solange":
  "За Юлия Кръстева тази информация наистина е вредна. Обаче е вярна.
  Беше редно да обясни честно какво и защо е станало. Меетоо един вид. Ако каже, че е била жертва на режима, ще бъде вярно и честно. Сега не е."

  Права сте! Половината форум не разбира това.
  За мое съжаление и Петя Владимирова.

 28. 28 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#21] от "Mатематик":


  "Това казва всичко" - де да беше так. Това не казва от какъв зор през няколко месеца Кръстева се среща с Любомиров и си чурулика с него. Дори го моли помогне с идването на роднините и в Париж. За подписите и документите - работата е съвсем проста, в случая е услуга за услуга. Кръстева разказва някаква уж актуална, но не особено важна информация, от ДС не закачат роднините и и им разрешават да я посетят. Никой не твърди, че Кръстева е ценен и успешен агент на ДС. Обаче не я изкарвай толкова тъпа, че да не знае какво прави в беседите си с резидента от посолството на "Рю Рап".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  По въпроса за деполитизирането, от преки наблюдения знам военни които отказаха да се деполитизират легално, макар че глсуваха за СДС, но просто искаха да ги освободят от служба.
  За Боко нищо не твърдя лично...
  А ДС винаги са имали за цел всички да им станат доносници. После някакъв ръб от ДАНС излиза по телевизията и се оплаква с носталгия, по комунистическо време колко по-лесно се работело в службите...

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  "Така че напълно е била наясно с кого си има работа и на кого дава сведения. Може да се допусне обаче, че може да се е съгласила да бъде агент освен заради уреждането на родителите и сестра й да пътуват, също от страх за тях в България."

  За мен има извършен морален компромис, вероятно от страх за последици срещу семейството й в България. Не знам какви "сведения" е предавала устно на командированите ченгета и "дипломатите" с пагони от посолството, но определено е знаела с кого си има работа.

  Българската емиграция зад граница беше инфилтрирана с доносници; в Америка бях чувал за такива, които били изпратени от ДС да оглавят землячески организации (някои са успели да го направят), за да долагат на ДС за готвени изяви против "народната република".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 294 Весело

  За Юлия Кръстева тази информация наистина е вредна. Обаче е вярна.
  —цитат от коментар 16 на solange


  Ха-ха, значи, ДС определя критериите кое е вярно и истинно и кое не.
  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 32. 32 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "Кой е можел да учи в Париж без благословията на ДС, питат обвинителите? Но тя заминава за Париж с френска стипендия, не с българска."

  Авторката майтап ли си прави с нас?

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Няма как Браво Петя да не защити Юлия Кръстева-бившите комунисти и днешни левичари се защитават.

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Няма как Браво Петя да не защити Юлия Кръстева-бившите комунисти и днешни левичари се защитават.

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Няма как Браво Петя да не защити Юлия Кръстева-бившите комунисти и днешни левичари се защитават.

 36. 36 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#2] от "daskal1":


  До коментар [#1] от "hamiltonf1":Естествено, и никакви агенти вербувани в Улан Батор. Защо ли са предпочели Париж? :-)
  —цитат от коментар 2 на daskal1


  Подготвяли са терена за срещата Франция - България през 1993г. А реално - просто една тумба некадърници добре са си живели правейки се, че уж служат на НРБ. Няма да се учудя ако се окаже, че членовете на комисията решили да публикуват тези данни също са отрочета на някои от лапачите в бившата ДС. Явно действат на сталинския принцип - Вие говорете, че сестра му е курва, а той нека да се обяснява,че няма сестра.

 37. 37 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Доста гнусничко е да живееш на запад, да ползваш благата му и заедно с това да действаш по разрушаването му.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  Предполагам, приносът й към цивилизацията е по-голям от ущърба от сътрудничеството с ДС, пък и дали въпросното е било доброволно.

  I had a dream, Joe
 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Аргументите на г-жа Владимирова този път не ме трогват. ЮК била заминала с френска стипендия. Добре, но все пак ДС и властите са я пуснали да замине. Горе-долу по същото време баща ми е спечелил Хумболтова стипендия, но не са го пуснали. Защо ли са пуснали момичето от провинцията, където положението е били значително по-затегнато, а момчето от София - не. Аз имам своя отговор и не чакам такъв от г-жа Владимирова, просто в допълнение си вадя заключения и за нея.
  А за избора, кой избирам. Никой. Няма между кого и кого да избирам. За мене офицерите не съществуват като човешки същества, те за мене са тор. Все едно да ме питат дали избирам между убиеца и дявола, който го е подтикнал.

 39. 39 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  При труден казус правистите питат "кой има полза". Тук аз ще питам спорещото микрообщество: "кому е навредила Ю. К."?. Ако никому, за какво се дига тупурдия? Според мен, всички, чиято бяла риза е нацапана от петната на ежедневните компромиси със силните на деня, сега страстно се опитват напълно да омажат Юлия с кал и перушина. При това, без д си дават сметка за феноменологията на тогавашните бурни години. А те няма как да се повторят.

 40. 40 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1856 Разстроено

  Уважаема г-жо Владимирова този път сбъркахте(не фатално).
  А защо?
  Колегите по-горе са Ви го обяснили, защото и г-жа Кръстева е сгешила (може би от страх или от нужда да осигури връзката си с семейството) и само леко трябваше да каже: "Знаех с кого се срещам, но не съм сътрудничела". Толкова е просто, нали?

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelingeologia":

  мда. и всички гласували втори мандат на Гоце, също са много люти по въпроса :)

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Dimiter Tsvetkov
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 43. 43 Профил на Dimiter Tsvetkov
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Обичаме много бързо да съдим “жертвите”, но никога не осъждаме в подходящия момент извържителите и поръчителите. Според мен жената се е подала в даден момент на бруталния натиск, но е запазила достойнство да не повлече някой с нея. Но ние изпуснахме златния щанс, тези мушмороци ровили в бельото, пощата и къде ли не, да ги изметем от масата. Най-голямата грешка на Желю и после на Филип Димитров е, че не разсекретиха поне на шесто всички досиета. Видяхте разцепената земя се комасира за 20 години, но разцепеното общество поради ценностни различия се разпиля по света, а не се събра.

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ''Не съм склонна, като обвинителите й, да приема че тя е сътрудничила на ДС за да си осигури кариерата в Париж - чудя се 'как ДС би й помогнала за кариера в Париж'?

  А защо, Петя, не се запиташ и КАК Кръстева е попаднала през 60те в Париж? Може би това е отговорът на въпроса ти ''как ДС би й помогнала за кариера в Париж?''.

 46. 46 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ''Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой''

  Избори - голямо разнообразие, но ИСТИНАТА Е ЕДНА.

 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Значи копоитеот ДС да се благодарят, че им се е отдала възможността да бъдат командировани в Париж, за да следят таз ''луксозна плячка'' Кръстева!

  (саркастично)

 48. 48 Профил на sunshine
  sunshine
  Рейтинг: 294 Неутрално  Ау, появи се Юлия Кръстева и се сетихте за несъвършенствата на закона.
  Всичката ви работа е такава.
  И се чудите защо никой не ви приема сериозно.
  Ами заради двойните ви стандарти.
  На всичко, което е порок, когато става дума за ГЕРБ, БСП и останалите, веднага му намирате оправдание, когато засегне ваш човек.

 49. 49 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Става ясно, че поради ''луксозността'' на Кръстева, нейните защитници мерят с различни аршини дейността на ДС: в предишните разкрити случаи всичко е било така, както е описано в досиетата, но в нейния луксозен случай ДС е изфабрикувало и последната буквичка в досието и'. Само не могат да обяснят ЗАЩО му е било нужно на ДС да се впуска в такива ненужни литературни занимания и то в продължение на години.

 50. 50 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Става ясно, че поради ''луксозността'' на Кръстева, нейните защитници мерят с различни аршини дейността на ДС: в предишните разкрити случаи всичко е било така, както е описано в досиетата, но в нейния луксозен случай ДС е изфабрикувало и последната буквичка в досието и'. Само не могат да обяснят ЗАЩО му е било нужно на ДС да се впуска в такива ненужни литературни занимания и то в продължение на години.

 51. 51 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Повече от това какво да кажа? Колко ли други са били оплюти от форумнна злоба и плебейско мислене?

 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8074 Неутрално

  Не съм този, който ще бъде съдник на Юлия Кръстева. Не разбирам обаче позицията на Г-жа Владимирова. Има един факт, има една реакция, има едно разминаване.
  От позицята на обиден миже да говори всеки.
  От позицията на жертва - също.
  Едни чисто деилогизирани в повечето случаи действия не могат да заменят други, акар и безобидни.
  А като цяло аз смятам Юлия Кръстева за жертва на тогавашния режим, но сега, докато водещите и офицери са си живели и тогава и сега в сянката на своята "работа"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Интересно става, когато дегенератите освен листчетата, четат и статията, с която не са съвсем съгласни.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3245 Неутрално

  Уважама Владимирова, вие сте на възраст и трябва да помните! Как в онези години се взимаше задграничен паспорт, без ангажимент към ДС! Как се получаваше ИЗХОДНА ВИЗА без съгласуване, задълбочено интервю с ДС? Как след всеки семестър се разговаряше с офицера отговарящ за студентския сектор, и след задълбочено обсъждане на ВСИЧКО се даваше следващата изходна виза? Как без подробно, ама много подробно... се даваше разрешение за специализация, докторантура, професура......тези приказки за "непричом" към ДС да ги разправя на хлапетата родени след 1980 г!!!
  Тази кака е като Станишев, "червената интелектуалка" Достена Лаверн, /Пирговица/....
  Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 55. 55 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#32] от "red.mary":

  "Кой е можел да учи в Париж без благословията на ДС, питат обвинителите? Но тя заминава за Париж с френска стипендия, не с българска."Авторката майтап ли си прави с нас?
  —цитат от коментар 32 на red.mary


  Точно това/нещо подобно щях да напиша и аз, но ти ме изпревари, РЕСПЕКТ😀

  Статиите и анализите на Петя почти винаги са качествени, тук...не толкоз. Нищо против да изразява собственото си мнение, но да ползва подобни аргументи....не и подхожда. Който не е живял в НРБ по него време ще си помисли че ВСЕКИ българин с френска/друга стипендия е бил свободен да пътува до Франция/другаде. Който е живял в НРБ ВЕДНАГА ще разпознае лъжата в подобен намек.

  Съгласен съм 100% с коментара на колегата:
  В случая Петя Владимирова малко се заблуждава. Съвсем ясно е от досието, че Юлия Кръстева е знаела с кого си има работа. Вярно е, че ДС няма роля в кариерата и. Обаче от документите изглежда, че се е съгласила да сътрудничи, за да улесни идването на родителите и сестра си в Париж. Тази тема многократно се обсъжда с хората от ДС. Ясно е също, че от "интелектуалец" като нея ползата за ДС е била нулева. Самата Юлия Кръстева си решава проблемите успешно - роднините и получава разрешения и визи и многократно пътуват до Франция.
  —цитат от коментар 15 на stein

  До коментар [#15] от "stein":
  ============================================


  До коментар [#19] от "spiegel":"Така че напълно е била наясно с кого си има работа и на кого дава сведения. Може да се допусне обаче, че може да се е съгласила да бъде агент освен заради уреждането на родителите и сестра й да пътуват, също от страх за тях в България."За мен има извършен морален компромис, вероятно от страх за последици срещу семейството й в България. Не знам какви "сведения" е предавала устно на командированите ченгета и "дипломатите" с пагони от посолството, но определено е знаела с кого си има работа.Българската емиграция зад граница беше инфилтрирана с доносници; в Америка бях чувал за такива, които били изпратени от ДС да оглавят землячески организации (някои са успели да го направят), за да долагат на ДС за готвени изяви против "народната република".
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  И с твоя коментар съм съгласен 100%.

  Това че разните "землячески организации/българо'нам'кви си дружества за дружба между НРБ/съответни държави" бяха инфилтрирани от агенти/сътрудници/симпатизанти на КДС не беше тайна за никого с малко по критична мисъл и естествено любопитство. Израел не беше изключение.

  ТОЧНО по тази причина не поддържах никакви контакти с двете местни организации, и упорито отказвах тяхните покани да участвам в разни сбирки. През първите ми 2-3 година тук ми досаждаха през месец два, понякога идваха лично в студентското общежитие или "случайно" ме срещаха в Техниона, уж случайно били наоколо. Обяснявах им че съм прекалено зает с учене, и с работа през уикендите. После кротнаха.

  Това ми решение се оказа МНОГО правилно в последдствия: Общувах само с израелци, и за година и кусур оладях езика (тежкият ми, понякога умишлено прекален, акцент остана, но това пак беше в моя полза-тук ОБИЧАТ "българите"). Е, научих и английския чрез общуване с англо'саксонци, и четене на несложни книги по няколко пъти.
  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 56. 56 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Само откровен идиот може да се усъмни че другарката Сабина е сътрудничела на ДС. Всички белези са налице. Пускане в чужбина по времето , когато за помисъл да напуснеш страната пращаха в Белене, велика кариера във Франция съчетана с оглушително мълчание за това което ставаше в България, реакция тип Гоце Сирищника с тотално отричане на очевидни факти и заплахи за съд при оповестяване на досието. Още един фалшив авторитет.

  Между другото наскоро се навършиха 80 години от рождението на един велик човек, достоен за истинско уважение : Иван Радоев. Нека тези , които не го познават попрочетат малко за него и сравнят живота и поведението му с тези на другарката Сабина. Хубаво беше Петя да беше написала една статия за него вместо да прави нескопосани опити да оправдава другарката Сабина.

 57. 57 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mатематик":

  Математик, на тебе понятия като съвест, достойнство, морал нищо не ти говорят, нали?
  Освен това, ако наистина си математик, би трябвало да можеш да разсъждаваш критично, да приемаш информацията критично, а не ПРИСТРАСТНО, както постъпваш в случая. И това критично възприемане на текстове, информация и теории се отнася и до отношението ти към творчеството на Кръстева. Запитал ли си се каква е научната основа на някои от психоаналитичните и' писания?

 58. 58 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Освен това Юлия Кръстева съвсем не е единственият случай на известен човек, смятан за дисидент, върху чието име изведнъж пада съмнение. Поляците си имат Лех Валенса, чехите - Милан Кундера и Ян Каван... Това само показва какво зло е комунистическата система, каква зловонна яма са нейните служби, чиито кални дела 30 години по-късно продължават да омърсяват хората. А тук не спират да канят офицери от тези служби да коментират това или онова по телевизиите. Позор!
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  НА ТЕРИТОРИЯТА ЧЕНГЕТАТА ПРИТЕЖАВАТ/КОНТОЛИРАТ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ,РАДИОСТАНЦИИ,ИЗДАТЕЛСТВА.И СЪОТВЕТНО СЕ ОПИТВАТ ДА СЪЗДАВАТ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОБРАЗ ЗА СЕБЕ СИ И ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ КРЕМЪЛ. ЧЕНГЕТАТА СА ОКУПИРАЛИ БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ,СИМУЛИРАЙКИ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ.
  РАЗПОЛАГАЙКИ,ПО СЛУЖЕБЕН РЕД, С ДАННИТЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ
  ГРАЖДАНИ,ЧЕНГЕТАТА МОГАТ,И СА ГО ПРАВИЛИ, ДА РЕГИСТРИРАТ ПРЕД СЕРВИЛНИЯТ СЪД МНОГО БЪРЗО КАКВАТО СИ ИСКАТ ПАРТИЯ.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мойше! Толкоз!!!":

  "ТОЧНО по тази причина не поддържах никакви контакти с двете местни организации, и упорито отказвах тяхните покани да участвам в разни сбирки."

  Аз напуснах България през лятото на 1990 г., когато ДС вече се бореха на други фронтове - да "приватизират" агинтурните мрежи и контрабандните канали като средство не за шпионаж, а за пране на крадените пари и "първоначално натрупване на капитала".

  Но хора, които много ми помогнаха да си стъпя на краката в Ню Йорк - основно професор Иван Иванов от Колумбийския университет и съпругата му Румяна, която помогна на жена ми да си намери работа - са ми разправяли за червените навлеци, дето все ги канели на "землячески" срещи, разправяли им скалъпени истории за "бягството" си (винаги с риск за живота), подпитвали ги за това-онова, предлагали да им пренасят писма :) и колети за България, и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ПРЕДВИД ТИПИЧНАТА БРУТАЛНОСТ НА ЧЕКИСТИТЕ,ЗА СЪДБАТА НА ВЪПРОСНАТА ДЖУЛИЯ Е ВАЛИДЕН ВЪПРОСЪТ/ПЕРИФРАЗИРАН/ НА ОСТАП БЕНДЕР :"ТОЛКОВА ЩАСТЛИВА И ВСЕ ОЩЕ ЖИВА??"

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  "... професор Иван Иванов от Колумбийския университет и съпругата му Румяна..."

  Тяхната дъщеря Калина впоследствие направи много добър документален филм за ФАЛШИФИЦЕРАНЕТО на първите "свободни" избори в България през юни 1990 г., т.е. цялото сем. Иванови не са от "патриотичната" емиграция, а от "вражеската" такава. :№

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Аз напуснах България през лятото на 1990 г., когато ДС вече се бореха на други фронтове -
  =========
  Ми върни се , бе !
  Ето ......България е вече в ЕС и НАТО. .....демокрация. .....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой"

  - И бира, дядо попе!
  Лустрация и за агент Николай, и за агент Еленов, и за агент Иван и...
  Без значение дали показанията им са писмени, устни, крачни и прочее.

  Мрежата създава "авторитети" за да ПРОКАРАТ те политики в интерес на мрежата.

  "You must move within the arteries of the system, without anyone noticing your existence, until you reach all the power centres.
  "You must wait until such time as you have got all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institution in Turkey."" - http://www.bbc.com/news/world-13503361
  Това не е само за Турция, нито е само за мрежата на Гюлен.

 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  При труден казус правистите питат "кой има полза".
  —цитат от коментар 39 на venelingeologia

  Правилен въпрос и след това лупинги да се защити "нашият човек". Защо ли не съм учуден, че един путинист защитава един доносник?

  А относно това кой е имал полза отговорът е елементарен: естествено Юлия Кръстева. Позволение да следва във Франция, позволение да пуснат родителите и там... и още други. Ако не бяха я ПУСНАЛИ щеше да е дребна учителка по френски език в Сливен. А така на световната сцена. Платила е съответната цена. Вярно, шикалкавейки, опитвайки се да намали цената. Но факта си е остава, продала се е.

  И естествено това не е безплатно, ДС иска услуги. За нейно щастие като сътрудник е била посредствена, нивото и е на клюкар от Шесто не на стратегически кадър от Първо. Но то пък и какви възможности освен за клюкарстване: нито е професор с достъп до стратегически технологии, нито на високи политически позиции. Просто един от кръга на левичарските празнодумци каквито е имало много във Франция, полезни за пропаганда но нищо повече.

  А какво представлява като човек Юлия Кръстева може да се съди по реакцията и след разобличаването. Не каза едно простичко "Млада бях, глупава бях, много ми се искаше да отида в онзи истинският свят, подлъгах се. Простете ми". Щяхме да въздъхнем, да си кажем "Такова беше времето" пък да се опитаме да простим.

  Вместо това тя нагло лъже, отрича очевидни неща за които има много документи. Заплашва да съди изданията публикували документите от Комисията. А такава заплаха по същество е атака върху свободата на словото, правото на информация. Ако се чувства оклеветена да съди Комисията за досиетата. Ще посмее ли? На бас, че няма да го направи. Защото ще загуби делото и за слепците ще стане ясно, че тя е била агент "Сабина".

  Всичко това показва една дребна личност, кариерист готов да прави морални компромиси заради заради кариерата си, да се продава. То се вижда и от биографията и, комсомолски активист. Ама била велик философ. Може, само че това не гарантира че е била чист човек.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelingeologia":

  Никой не се опитва да хвърля кал или да валя въпросната Юлия Кръстева в катран и перушина. Просто всеки, който е живял по онова време и има трезво мислене, знае много добре, за какво ставаше въпрос по онова време.
  Едва ли не в момента се опитват да ни убеждават, че Юлия Кръстева е отишла в Париж, някак си случайно, с френска стипендия даже...! Това е повече от смешно, защото беше невъзможно! Едва ли не милиционерите от ДС са, някакви безобидни и глуповати служители, дето си играели на котка и мишка с Юлия. Тя ги размотавала и разхождала, пък те само пишели отчети и ги слагали в досието... И така, с години! Такъв филм, няма! Онова нещо ДС те убиваше буквално, ако правиш грешни движения или се опитваш да ги размотаваш. Единственото което обяснява, че Юлия е минала метър е..., че е била на отчет в друга по-висша служба, от която нашето ДС е зависимо. Всеки може да се сетия, коя е тази служба. От там обаче, информация няма да излезе...

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Предполагам, приносът й към цивилизацията е по-голям от ущърба от сътрудничеството с ДС, пък и дали въпросното е било доброволно.
  —цитат от коментар 37 на Ослик, суслик, паукан


  Аха, и приносът към цивилизацията ти дава право да правиш мръсотии? Примерно защото е велик поет му дава право да изнасили някое момиче?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 582 Любопитно

  "Кой е можел да учи в Париж без благословията на ДС, питат обвинителите? Но тя заминава за Париж с френска стипендия, не с българска."
  -----------------------------
  Петя, ти сериозно ли? Така ти издиша цялата теза...
  Тъжно е че вече делим и доносниците на "наши" и "ваши". Няма "наши" доносници, няма!

  Мома, събори Альошата!
 68. 68 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "venelingeologia":Никой не се опитва да хвърля кал или да валя въпросната Юлия Кръстева в катран и перушина. Просто всеки, който е живял по онова време и има трезво мислене, знае много добре, за какво ставаше въпрос по онова време.Едва ли не в момента се опитват да ни убеждават, че Юлия Кръстева е отишла в Париж, някак си случайно, с френска стипендия даже...! Това е повече от смешно, защото беше невъзможно! Едва ли не милиционерите от ДС са, някакви безобидни и глуповати служители, дето си играели на котка и мишка с Юлия. Тя ги размотавала и разхождала, пък те само пишели отчети и ги слагали в досието... И така, с години! Такъв филм, няма! Онова нещо ДС те убиваше буквално, ако правиш грешни движения или се опитваш да ги размотаваш. Единственото което обяснява, че Юлия е минала метър е..., че е била на отчет в друга по-висша служба, от която нашето ДС е зависимо. Всеки може да се сетия, коя е тази служба. От там обаче, информация няма да излезе...
  —цитат от коментар 65 на tww09306483


  КАКТО И ФЕНОМЕНЪТ "КРИСТАЛИНА" ВПРОЧЕМ...

 69. 69 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Госпожо Владимирова, определено не съм съгласна с Вас, но веднага ще се обърна като една палачинка, когато се появи папката на водещият офицер от ГРУ!
  До тогава, без особено уважение към писаното от Вас!

 70. 70 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Да, те се интересуваха от мен. Обаждаха ми се. Срещаха се се мен. Не отказвах, защото исках да защитя семейството си в България. Но не съм изпълнявала никакви задачи, не съм писала информации. Това може да се види и в публикуваното досие. Дори не знаех, че имам кодово име и дори ,че имам досие. Предп олагам, че такова е било отношението към всички, напуснали България по една или друга причина - официално, защото неофициално не беше възможно." - Това ли е истината в крайна сметка. И трудно ли е да се заяви? Но Ю.Кръстева може и да е забравила тези факти, макар, че едва ли, защото са били пряко свързани с възможността на семейството й да пътува до Франция.

 71. 71 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Изчетох справки и информации от досието.
  Несъмнено е знаела, че си има работа с хора на ДС, но като че ли не се е сещала за какво точно я ползват. Има неща по китайска линия (тогава руснаци и китайци бяха противници, война май имаше), с мъжа си по някое време стават фенове на китайците. Възможно е усвояване на китайски траншове за влияние на Запад.
  Но това не ми се вижда чак толкова значимо.
  Явен е натиска от офицера за детайли и контакти с радикализирани мюсюлмани във франция - палестинци, мароканци, някъв турчин фен на Жоро Тарабата. Пращат му дори литература, пущат му човек да го "закачи" и пр.
  Тук вече иде реч за по-сериозни неща. Било е по времето когато са се изграждали каналите дрога-оръжие-тероризъм и са им трябвали ерудирани, образовани, мотивирани и влияние в общностите мюсюлмани. Тук помощта на ЮК е била ценна за тях.


 72. 72 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Аз също избирам Юлия Кръстева. Офицерът от ДС, който сега посяга на тази личност иска това, което няма - мозъкът й. Откраднатата младост от Д.Пеевски е неспособна да се справя с многото власт. Офицерът иска този разбиращ шизоидната атмосфера мозък.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Защо един не излезна и не каза; бях, оцапах се, страх ме беше. Колко по-достойно и "интелектуално" щеше да бъде.
  —цитат от коментар 6 на dame


  чукча писател, не читател!
  Ти прочете ли статията?
  Единственият грях на Юлия е бил, че е говорила с българи, без да знае че са би долни ченгета (уж "разузнавачи").
  Кой знае и какви глупости са пишели след командировките си до Париж, за да оправдаят разходите си? Сигурно са отчитали тайни срещи с информаторите си в "Лидо"?

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#72] от "mara71":

  В случая, няма какво да се избира...! Каквото им е трябвало на ДС, са си го взели. Може да сте сигурна.

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "spiegel"/

  Юлия Кръстева .. нейни почитатели/quote]
  До коментар [#20] от "spiegel"/ [quote#20:"spiegel"]До коментар [#16] от "solange":+++И аз избирам Силви Вартан.
  —цитат от коментар 16 на solange


  Почитателите избират Силви Вартан
  читателите избират Юлия Кръстева

 76. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Психологически реакцията на Кръстева беше от типа "гузен,негонен бяга"! Същата реакция като на Елена Поптодорова,когато я хванаха да краде! Обвиняват я,че е работила за ДС,а тя моля ти се,контра-обвинява,че искали да обезценят...творчеството и?! Вместо ПЪРВО да обясни как през 1966г. е отишла във Франция. Ако беше невинна,щеше първо с това да започне. Само тези нейни неадекватни,(уж),първи реакции са достатъчни...! За този,който има очи и уши. Ето защо аз лично съм убеден,че тя е сътрудничила на комунистическият режим.

 77. 77 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Конкретно за досието й: От него въобще не произтича, че тя е сътрудничила на ДС. В него не само няма нито един написан от Кръстева текст. В публикуваните от комисията многобройни справки, характеристики и доклади за срещите с нея се вижда, че до 1971 г., за когато същите справки твърдят, че е вербувана, тя е наблюдавана. И това ли трябва да й се пише негатив - че е наблюдавана? И че е била член на Комсомола? Срещала се с изпратените в Париж агенти - но не става видно дали знае с кого се среща. Не става видно от досието дори това дали е знаела че е получила псевдонима Сабина. Радвала се, че се среща с българи, пише в докладите - и аз бих се радвала, ако не съм напуснала България като беглец, а легално, както тя е заминала за Париж. Кой е можел да учи в Париж без благословията на ДС, питат обвинителите? Но тя заминава за Париж с френска стипендия, не с българска.

  =======================================================================

  Петя, кажи с кой профил пишеш във форума? Вси чки тези опорки бяха лансирани вчера и доволно ги събра в едно. Журнализъм екстра класа!

  Я, разгледай по–внимателно досието – има неща, писани от Ю.К. до хора в посолството ни в Париж – напр. една картичка от Брюксел с "Да живее народната власт".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Иначе за избор поне при мен е неутрално. От семиотика и структурализъм имам бегли понятия, мога да преценя дали е висока класа или не.
  Подписът и в подкрепа на Азербайджанската пералня я поставя в категорията хора с които не бих желал да се срещна. Това е сега, не преди десетилетия.

 79. 79 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Член на маоистка групирока, без да се прикрива това е лепенка за китайски агент и това е прието от фреското общество като нещо съсвсем нормално. За мен е ненормално агент на ДС да стане маоист и надали има такъв случай. Сигурно в тези групи е имало агенти на френските скужби. Досиета са имали всички попаднали в полезрението на ДС и да се добавят рапорти за разговори и съдействие от оперативните работници можеби е практика.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#73] от "historama":

  Да бе...! Говорила си е за изкуство или за времето с едни непознати хора, ама откъде е можела да знае, че са ченгета? Сериозно...?!
  Толкова ли сте наивни? Не ми се вярва... В какво искате да ни убедите с подобни празни приказки...?

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#6] от "dame":

  Вапросът е защо нито един агент не излезе да каже ОЦАПАХ ГИ

 82. 82 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Аз също избирам Юлия Кръстева. Офицерът от ДС, който сега посяга на тази личност иска това, което няма - мозъкът й.
  —цитат от коментар 72 на mara71


  Да бе, голям заговор с/у никому неизвестната тогава Юлка – станала агент, без да знае.

  Прав е Джеймс Прадю, че Балканите са рай за фалшиви навини. Без капка свян, а в случая и с подкрепата на "журналисти" като Петя, се завъртат безумни опорки и – О, чудо – народонаселението вЕрва!

  Ако няма вербуван (агент), няма и офицер! Запомнете го.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 83. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2050 Весело

  До коментар [#3] от "owen":

  Ами много резонен въпрос - защо за едни е "непростимо", а други се втурваме да защитаваме? Напоследък Дневник направи толкова рязък завой наляво, че направо излезе от пътя. И не е въпросът, че Кръстева като видна европейска левичарка, изповядва същата безумна идеология като редакцията. Въпросът е в моралния релативизъм на съвременното ляво. Понеже Юлия Кръстева е от "нашите", значи не може да е направила нищо лошо. Коритаров не е - значи е супер-лош. Независимо, че говорим за абсолютно едно и също. Абсолютно идентичен сценарии наблюдаваме и при американските медии. Когато валяха обвинения в изнасилване към Клинтън, хванаха го че е обърнал Овалния кабинет в бардак и той излъга под клетва, всичкото левашка медия скочи да го защитава и да напада жените пострадали от него. Сега същите искат да свалят Тръмп, понеже опънал някаква проститутка (порно звездите са това, без по никакъв начин да го смятам за нещо лошо) преди десет години и то с нейното пълно съгласие. Та и наш Дневник да не остане по-назад. А вероятно ги е страх, че скоро и Дичев може да изгърми, че той е учил при кака си Юлия и от сега подготвят почвата да го пазят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 84. 84 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#55] от "Мойше! Толкоз!!!":....Но хора, които много ми помогнаха да си стъпя на краката в Ню Йорк - основно професор Иван Иванов от Колумбийския университет и съпругата му Румяна, която помогна на жена ми да си намери работа - са ми разправяли за червените навлеци, дето все ги канели на "землячески" срещи, разправяли им скалъпени истории за "бягството" си (винаги с риск за живота), подпитвали ги за това-онова, предлагали да им пренасят писма :) и колети за България, и пр.
  —цитат от коментар 59 на Norman Granz


  На мен пък ЕДИНСТВЕНО Администрацията на висшистите (вишистите?)/студентите към Министерството на Абсорбцията ми помогнаха "да стъпя на краката"...всъщност да науча езика и да почна да следвам:

  Повярваха ми "на честна дума" че съм бил студент в НРБ ("изчезнах" по едни гащи, без документи), вкараха ме в ИНТЕНЗИВЕН езиков курс за вишисти, и ми дадоха безплатна стая в общежитие и стипендия за покриване на елементарните нужди. За повече кинти БАЧКАХ през уикендите и чат пат вечер. И лятото, като келнер-което ми позволи да маам гащи 3 седмици в ЗАПАДНА Европа (с лесе'пасе+входи визи, щото още нямах право на израелски паШпорт). Бях като отвързано кученце😀

  В Техниона (след кратката военна служба) същото: Плащаха ми учебните такци и учебници/помагала, дадоха ми безплатна стая в студентско общежитие (с друг израелец) и стипендия (от втората година и допълнителна стипендия за добър успех). Но с по добър иврит (и с тежък български акцент, ама той помагаше-в Израел ОБИЧАТ "българите"😀) и след военна служба вече бачках на по добре платени работи през уикендите и лятото, и можех да си позволя да щъкам по чужденеция два пъти годишно😀

  В последната година бачках като чертожник "на парче" при един инженер, а после и парт'тайм "ин ситу инжинер" като той стана главен инженер в една строителна фирма. Тогава получих и служебна кола от фирмата чиито обекти "надзиравах". От деканата бая се учудиха, като им поисках разрешително да влизам с колата в кампуса, ама ми казаха-ЕВАЛА, типичен "българин" си!

  Та за туй мойта "кратка биография" в профила ми тук е "... I did it MY way!"😀
  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 85. 85 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#65] от "tww09306483":

  КОЛЕГА, ЖИВЯЛ СЪМ ИНТЕРЕСНО ТОЧНО ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ! Бях най-млад асистент в СДУ и кандидат за френска стипендия. Всяко лято в България идваха френски студенти по география с едно малко ситроенче. Говорех френския като парижанче. Изкарах изпита при културния аташе за френска стипендия в областта на една природна наука. На човека ме беше първи тур на тази инициатива и чак подскачаше от радост. Аз също - можех да направя докторантура в западен университет. Партийната група на факултета обаче каза, че не може да ми разреши това удоволствие, щото съм се срещал с чужденци и получавам Монд Дипломатик. Ако пък тръгна- ще съм дисциплинарно уволнен. Не тръгнах, но след събитията през 68 бях изгонен от СДУ като морално, политически и битово разложен. Та такева житейски работи... Поемаш риска на невъзвращенец или оставаш при роители и приятели.

 86. 86 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  ...А какво представлява като човек Юлия Кръстева може да се съди по реакцията и след разобличаването. Не каза едно простичко "Млада бях, глупава бях, много ми се искаше да отида в онзи истинският свят, подлъгах се. Простете ми". Щяхме да въздъхнем, да си кажем "Такова беше времето" пък да се опитаме да простим. ...
  —цитат от коментар 64 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Интересно, че досега нито един не си е признал в този дух. Което за мене означава, че съвсем закономерно са се продали. Просто човек, който би се извинил така, не би се и продал. Въпрос на морал, разбирания и пр.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  UNITED EU UNION

  КДС, КДС...

  Не беше просто "ДС" (на НРБ на СССР).
  Комисията сега не говори за ДС, а за "бивша ДС".

  Комитет за държавна сигурност (КДС) е точен прeвод от
  Комитет Госудапственого Безопасности (КГБ).

  ДС вместо КДС е неточен превод, подчинен на КГБ.
  Некой е спуснал дъвка и секи дъвче:

  ДС е лошо.
  Държава с държавна сигурност е срам за себе си сам по себе си
  и за света!

  А онази - воистина срамната, напираше да влезе и уседне
  в кошарата СССР, където я брояха за... курица.
  Явно несъответствие.

  Исторически факт е, че бившата "ДС" бе КДС.
  Въпросът е как да се помни "К" пред "ДС" на НРБ
  Отговор: мнемонично.

  Коммунистическая...
  Кагебейска...
  Курица
  ...

  До коментар [#47] от "princess_x":

  Значи копоитеот ДС

  да се благодарят, че им се е отдала възможността да бъдат командировани в Париж, за да следят таз ''луксозна плячка'' Кръстева!

  (саркастично)

 88. 88 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Вчера написах два коментара, първият в смисъл, че тя може да е агент на ДС, а вторият вече писах "Бог знае", защото наистина много неща не се знаят сигурно за този случай.
  Гърците когато едно нещо не се знае, или има съмнения и колебания, или няма достатъчно факти, имат достатъчно скромност и ум да кажат "Бог знае".
  Има обаче някои неща, които ме смущават в статията.
  1. Тя е отишла да следва във Франция, била спечелила стипендия. Интересно кой друг можеше по това време да следва във Франция? Че нещо не се сещам. То в страните от соц. лагера едвам те пускаха да ходиш, пък в капиталистическите държави беше направо забранено. Нямаше тогава червени паспорти. БКП не разрешаваше да имаш червен паспорт, само на "определени хора" им даваха. А без червен паспорт няма как да отидеш в капиталистическа държава, освен ако не си беглец и не минаваш нелегално границата.
  2. Според статията Кръстева въобще не знаела, че е разработвана за агент на ДС, и просто така си говорела с офицери от ДС в чужбина, защото "се радвала да си поговори с българин". Кръстева въобще не знаела с кого гоовори. Да, но пак според статията Кръстева е знаела, че говори с офицер от ДС. Не знаела, че е разработвана. Разбира се за хора не запознати с методите на ДС вече това може и да мине, защото сега никой от нас не е работил в ДС и не е вербувал агенти, но... От двама души знам как се вербува човек за чуждо разузнаване в капиталистическа държава и как се вербува човек за ДС.
  Ще започна с чуждото разузнаване, там те питат искаш ли да работиш за тях, и ти вече си решаваш. За ДС те питат искаш ли да работиш за тях и ако ти не поискаш се започват изнудвания и заплахи за теб и близките ти. Както виждате и в двата случая открито се пита. Как така агент ще работи за разузнаване и той самият няма да знае?

 89. 89 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#6] от "dame":

  Николай Волев го направи в "Панорама", но пак се опита са се изкара герой. Не търсете морал и смирение у комуниста. Макар старите да се умрели или в деменция, то комунистите имат неворятната възможност за възпризводство. Те смятат, че властта им се полага по рождение. Смятат, че са солта на земята. Никога няма да получим извинение от комунист, защото те винаги действат на принципа "Да, ама вие...".

  CONTADOR GRATUITO!
 90. 90 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Г-жо Владимирова,

  Съжалявам, че трябва да го кажа, но този текст можеше да си го спестите. В много коментари преди моя пише защо. Аз лично останах с горчилка в устата, след като го прочетох.

 91. 91 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  "Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой"

  Определено се разграничавам от всички изброени и от автора също. Изборът е мой и не е от вчера!

 92. 92 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Иначе ваденето на досиета в България е безобразно. Трябаше да се направи веднага и за всички, но е ясно, че тогава нямаше да има доста от сега съществуващите партии в парламента. Всичко така се прави, че е точно по комунистически. Все още се отварят досиета и не се знае до кога, а вече са минали почти 30 г. от падането на режима.
  И не виждам някой да се е покаял. Единствено Гарелов каза в ефир веднага след падането на режима "Извинете ме за всичко, което досега съм говорел" (цитирам по памет). А за това, че е агент никой не се е извинил. Не е поискал прошка, не се е покаял. Живеем сред нравствени изверги.

 93. 93 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Жената е сътрудничила, скрила го е, като се е надявала никога да не излезе наяве. Сега излезе и и лепна петното. А можеше още 1990 г открито да го заяви, никой нищо нямаше да и каже тогава. Мен ме е срам от такива хора. Хора без чест и достойнство. Срам ме е и от журналисти, които се хвърлят да ги защитават - защо?

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 94. 94 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Освен това, не знам защо се налага мнението, вкл. от другарката Петя, че за да си аген–доносник е трябвало да пишеш и подписваш доносите си. Още малко и нотариална заверка да искаме, а? Дайте ни доказателстваааа... Познато, нали?

  Не, никога и некъде не имало такаво изискване, даже агентите в чужбина – не само български, но и френски, британски, американски... – по принцип предават инфорвацията устно, директно на преките им ръководители. Не е трудно човек да се сети защо – рискът да бъдат хванати от контра–разузнаването! А сега наш Петя решила, че не, не става така, трябва да е написано, датирано, подписано, с входящ номер и т.н.

  Дори днес при разследването на престъпления, правилото е, че като няма документи се съставя протокол, т.н. длъжностното лице описва какво е видял, чул и т.н. Разликата е, че протоколът се подписва и от поемни лица, но всеки може да стопли, че подобно изискване е абсурдно за разузнавателна информация, особено в чужбина.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 95. 95 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#6] от "dame":

  Имаше един, който го каза - Петко Бочаров. И по-важното - изпитваше личен срам от това, но си признаваше, че е го е правил за да оцелее в системата и да не бъде репресиран https://www.blitz.bg/article/23610 (сигурно има видео някъде, в него си личеше, че не се хвали със стореното)

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 96. 96 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "Офицерът или Юлия Кръстева - изборът е мой"
  ...........................................................................................................................................................
  Иска ви се, Владимирова! Ама не - вървят си в комплект : Ю.Кръстева с Петров и Любомиров. А имайки предвид,че задграничната агентура е била и под общата опека на КГБ, то там има и някоя-друга фамилия на "съветски другари", за които разбира се в това дело няма данни.

 97. 97 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Ето, тук е разковничето:

  ``чудя се как ДС би й помогнала за кариера в Париж?''

  Наивност.

  И, не, хич не е очевидно, че ``Вярно е, че ДС няма роля в кариерата и'', както казва @stein в дописка #15.

  Не се съмнявам, че Петя Владимирова е добър и честен човек, но и наивен, щом изразва подобно чудене, да не говорим за вярата й в силата на френската стипендия на героинята при преодоляване на желязната завеса, което редмери и мойшето вече коментираха. Подобна наивност на честния е опасна, както беше опасна честната наивност на Жан Виденов, позволила на пладнешките крадци да плячкосват още по-успешно.

  Още по-малко е за умиление някаква си парижка младост на очевидната провинциална опортюнистка, присламчила се, заради кариера, към най-ретроградни сили, извършили погром над разума, логиката и научния метод, само и само да унищожели капитализма. Не, сантиментите и милозливостта на авторката към подобна парижка младост нямат място, когато иде реч за толкова същностни проблеми на битието ни.

  Точно тук е и заблудата на такива като @Ослик, Суслик, Паукан (дописка #37), че, видите ли, макар и изказано като предположение, ``… приносът й към цивилизацията е по-голям от ущърба от сътрудничеството с ДС, пък и дали въпросното е било доброволно.'' Приносът ѝ към цивилизацията е с отрицателен знак, ащото най-услужливо, за да гради кариера (не мога да повярвам, че човек с разум може съзнателно да се отдаде на бръщолевения като нейните), е усуквала и увъртала в хиляди страници тезите на онези явни интелектуални нескопосаници, които ще я подбутнат към световната ѝ известност. Затова наблягам и на провинциализма ѝ, на ограничеността ѝ. Само ограничен по дух човек може да си позволи да стане слуга на агресивно интелектуално разрушение заради кариера. Това е същото както заради кариера да се поставиш в услуга на ДС, но мащабът на вредите е далеч по-голям, когато ставаш лакей на рушителен световен интелектуален ураган.

 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  секи 4ти км

  За нула време КДС се отрече от К ;)

  Не и от:
  контрабандни канали,
  крадени пари,
  капитала.

  До коментар [#59] от "Norman Granz":
  До коментар [#55] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Аз напуснах България през лятото на 1990 г., когато ДС вече
  се бореха на други фронтове - да "приватизират" агинтурните мрежи и

  контрабандните канали като средство не за шпионаж, а за пране на крадените пари и "първоначално натрупване на капитала".

 99. 99 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Може и да не съм информиран макар, че твърде отдавна следя българските новини, но тази персона нито съм я чувал, нито е допринесла за живота или гордостта ми като българин. За изключително и безапелационно талантливите Тодор Колев и Доньо Донев , много ме боли, че си отидоха унижени. Изобщо докато ние сме фокусирани и режем пръстите на ръката, главата - гладните шефове на тия доносници и партийната ни номенклатура, ограбваше парите ни в банките, изпра ограбеното в края на комунизма, заграби и наряза производствените ни предприятия, замени и заграби земите край морето, атрактивните ни морски и планински курорти, монополизира цялата ни икономика... А днес бойковците унищожават до крак малкият ни бизнес. А вие ни занимавайте с поредната Юлия. Аз пък искам да знам за ГИНКА...

 100. 100 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Шараните налапаха въдицата на БСП за голямо удоволствие на кукловодите, сценаристите и организаторите на цирка с въртенето около дребните теми! ДС си свърши перфектно работата, използвайки ниското интелектуално ниво на планктона!

  А моето мнение е да се издигнем над клюките и да погледнем нещата в същинският им ръст!

  Комисията за досиетата на никого не пречи. Напротив, тя помага на БКП и БСП! Защото обществото се насъсква срещу агентурния апарат. А те са пионки. Цялата организация е създадена от БКП и от Политбюро. Има цял апарат от хора с униформи, които режисират действията на представлението. Има поне 8 огромни отдела, има отвлечени и убити хора. Оповестяват се уж имена на офицери. А трябва целият апарат да се оповести и ... накаже. И да се започне от ЦК, Политбюро, министри, зам. Министри, началници отдели, служители ... А така се замазва ролята на БКП и цялото внимание се насочва към агентите.
  Отделна тема са членовете на БКП, партийните секретари, градските, районнните комитети на БКП и обитателите на Цитаделата в Центъра на София. Те носят пряка и неизвиняема отговорност за издевателствата в онези 45 - години - фалити на България, затворени граници убийства на бегълци, репресии, тормоз на българските граждани. И ако членството в партия не е престъпление, то възниква следващият въпрос!
  А той е прост и страшен! Престъпление е да организираш лагери-затвори и да тероризираш и убиваш българи в тях. Какво казва по този въпрос комисията по досиетата. Нищо не казва! А там е имало директори, надзиратели, охрана. Има убити.
  Комисията по досиетата е машина за замъгляване на престъпленията на комунизма. Обаче няма хора с кураж да създадат КОМИСИЯ НА ИСТИНАТА! ЦЯЛАТА ИСТИНА!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK