Колко и какви данъци плащате на държавата

Колко и какви данъци плащате на държавата

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме статията на Института за пазарна икономика.


През тази седмица ИПИ пусна обновената версия на специализираната страница "Моите данъци" – kolkodavam.bg. Сайтът позволява на всеки работещ българин, на база своята заплата и потребление, да изчисли данъците, които плаща на държавата и да генерира личната си "Разходна бележка", която показва как държавата харчи събраните пари.


Новите елементи на сайта са: - Разбивка по данъци, която показва колко ви струва всеки един отделен данък; - Сравнение със средните годишни данъци на работещия българин, което показва как стоите спрямо моделирания от ИПИ средностатистически работещ българин; - Личен ден на данъчна свобода, който показва чисто хипотетично кога спирате да работите за държавата и започвате да работите за себе си.
Нашите изчисления показват, че данъчната тежест върху средностатистическия работещ българин възлиза на над 560 лв. на месец, което се равнява на 45% от разходите на работодателя му. Тази оценка почива на някои необходими презумпции.


Средностатистическият работещ българин:


- работи на трудов договор в най-широко разпространената категория труд (трета) и е роден след началото на 1960 г.;
- получава месечна брутна заплата от 1045 лв. (оценка на ИПИ за размера на средната брутна заплата за 2017 г., базирана на месечните данни на НСИ);
- спестява 5% от брутния си доход[1] (4,2% от разходите на работодателя) притежава жилището, в което живее (няма разходи за ипотечен заем или наем).


При тези условия общите разходи на работодателя възлизат на 1244 лв., а след заплащането на задължителните данъци и осигуровки в размер на 433 лв. лицето получава чиста сума от 811 лв. Така сметката дотук става: социални осигуровки - 259 лв./месец, здравни осигуровки - 84 лв./месец и данък общ доход - 90 лв./месец.


Още тук данъчноосигурителната тежест е достигнала 34.8%. Това е процентът от общите разходи на работодателя, който не стига до джоба на работещия. Използваме за отправна точка на тези изчисления крайните разходи за работодателя[2], защото именно те формират цената на труда – месечната сума, с която той трябва да се раздели, за да наеме даден работник.


Данъчните неволи обаче не спират дотук, тъй като значителна част от данъчното облагане започва едва след получаването на "чистата" заплата. В нашия модел средностатистическият българин потребява[3] останалите му 811 лв. по следния начин:


- зарежда по 10 литра бензин на месец (при цена от 2.04 лв./литър) - общо 20.40 лв. на месец, от които 7.10 лв. акцизи и 3.40 лв. ДДС;
- изпива месечно 3 бутилки и половина бира (по 0.5 литра и 1.20 лв. всяка), половин бутилка вино (от 0.75 литра и цена от 8 лв.) и 1/3 бутилка твърд алкохол (от 0,75 литра и цена от 8 лв.) – общо 10.40 лв., от които 1.19 лв. акцизи и 1.72 лв. ДДС;
- пуши средно по 5 и половина цигари на ден (при цена от 4.80 лв. кутията) – общо 38.88 лв. на месец, от които 28 лв. акцизи и 6.60 лв. ДДС.


След като се приспаднат разходите за този тип стоки (общо 70 лв.), на лицето му остават 741 лв. От тях то спестява 52 лв. (споменатите 5% от брутния му доход), а останалите 689 лв. потребява за разнообразни стоки и услуги, като 70% от разходите му са облагаеми с ДДС. Така месечните разходи за акцизи остават 36 лв., тези за ДДС набъбват до 92 лв., а общо платените данъци и осигуровки стават 561 лв. – 45% от платените от работодателя му 1244 лв. Крайната картина изглежда по следния начин:

Колко и какви данъци плащате на държавата


Разбира се всичко казано дотук не изчерпва общата данъчна тежест, на която са подложени българските граждани (и в частност - работещите). Например, сайтът "Моите данъци" не включва в изчисленията разходите за покриване на местни данъци върху движимото и недвижимото имущество, както и някои такси с данъчен привкус (известни още като квази-данъци) като винетните такси и таксата върху битовите отпадъци.
Използвайки сайта "Моите данъци", всеки човек може да изчисли своята лична данъчна тежест, както и своя личен ден на данъчна свобода.


Наред с тези нови функционалности, сайтът "Моите данъци" вече предлага и абонамент за специалния Бюлетин за ранно известяване при данъчни промени, който ще известява своите абонати за планирани данъчни промени и ще ги държи в течение с инициативите за по-ниски данъци в страната. Припомняме, че през последната години тенденцията е данъците да се покачват, в т.ч. през текущата 2018 г.


Може да се абонирате тук: https://www.kolkodavam.bg/subscribe


[1] За приближение на средната склонност към спестяване е използван брутната средна спестовност на домакинствата в България за 2016 г. (като % от брутния доход), изчислявана от Евростат.
[2] НСИ използва същия подход.
[3] Важна презумпция, без която обаче няма как да минем, е, че работещото лице има същата средна консумация като средностатистическия българин. Изчисленията са направени на база данните на НСИ за потреблението на стоки и услуги от страна на домакинствата, както и на база данни за потреблението на акцизни стоки от Министерство на финансите. Напълно възможно е акцизното потребление както на алкохолни изделия, така и на горива да е значително по-високо при работещите лица. Подобна разбивка на потреблението, за съжаление, не е налична, което налага да направим консервативната презумпция, че то е аналогично с това на средностатистическия българин.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Числата, посочени в статията, онагледени и графично не изразяват съвсем точно т.нар. данъчна тежест. Пропусната е съществена част. Не се споменава за неполученото, за което реално са платени данъци, такси, осигуровки. Например в областите - управление на държавата от законодателната и изпълнителната власт, образование, здравеопазване, строителство и ремонт на пътища и др. обекти, чистота, обслужване от държавната администрация, защита правата и свободите от полицията и съдебната система ...

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Как се тълкува спестяването? За старини?
  То и аз спестявам, за да ги опукам после наведнъж и с кеф!
  Излиза, че спестявам за да харча.

  Еретик
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  В тоя ред на мисли, няколко въпроса не ми дават мира. След като цялата днешна икономика е базирана на "консуматорството", не би ли следвало, ако само работодателят ми плаща осигуровки, без да се взимат от моята заплата, аз да мога да харча повече? А ако се намали ДДС-то с 10%, аз няма ло да мога да си позволя още стоки на база тия 10%? Един сравнително мъдър човек, Артър Лафер, разви цяла кариера базирана на данъците, явно все още я пропускат масово в икономическите университети.

  И защо не се легализират тревата и проституцията, ако си мислите, че хората ги спира, това че не са законни, жестоко се лъжете. Просто на една голяма група ще им се развалят месечните доходи, за сметка на потребителите им, които ще имат по-голяма сигурност. Спокойно приходите от тях могат да отиват за образование и здравеопазване.

  И помнете - за всеки% данък, милион мои деца капят по снимките ви във весниците!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Весело

  И станаха 50% данъци :)
  Затова и държавата казва - работи и и мисли за моята половина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Това не е верну! Ние сме държавата с най-ниски данъци..:-) Само дето всеки в Европа с доходи под 100 бона годишно плаща по-малко като працент.хаха.. Виж за олигарси, престъпници и пране на пари сме безспорно номер 1!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7 Профил на Фидос Койчев
  Фидос Койчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Социалните и здравните осигуровки не са данъци защото пак се връщат при гражданите. Нещо повече - те са недостатъчни и пенсионната система се субсидира от държавния бюджет(от останалите данъци) в размер на повече от 50%, в здравната каса също има недостиг и е субсидирана. Голяма част от останалите данъци също се консумира от гражданите във вид на социални помощи, социални и инвалидни пенсии, разходи за образование, за отбрана, за пътища, обществени нужди и хиляди други неща така, че без данъци държавата и обществото не може да функционира.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#7] от "foki":

  Как няма да има недостиг, като половината изобщо не плащат, а ако плащат, те са минималните. Редно е всеки да получава това за което плаща.

 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Социалните и здравните осигуровки не са данъци защото пак се връщат при гражданите. Нещо повече - те са недостатъчни и пенсионната система се субсидира от държавния бюджет(от останалите данъци) в размер на повече от 50%, в здравната каса също има недостиг и е субсидирана. Голяма част от останалите данъци също се консумира от гражданите във вид на социални помощи, социални и инвалидни пенсии, разходи за образование, за отбрана, за пътища, обществени нужди и хиляди други неща така, че без данъци държавата и обществото не може да функционира.
  —цитат от коментар 7 на foki

  Социалните и здравните осигуровки са включени в статията. Вж. и графиката. Поради какви причини осигуровките и данъците са недостатъчни? Например неефективно изразходване на средствата, неефективно функциониране на държавната администрация, ...

 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  На тази територия на мафията... трябва да си идиот, ако плащаш данъци, такси, осигуровки! Накрая пенсия колкото на неработилия мангал! На мен всеки месец Борисов-3 ми краде по 500 лв от пенсията!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  На тази територия на мафията... трябва да си идиот, ако плащаш данъци, такси, осигуровки! Накрая пенсия колкото на неработилия мангал! На мен всеки месец Борисов-3 ми краде по 500 лв от пенсията!
  —цитат от коментар 10 на chichka

  Всеки лев, недаден на държавата е нож в гърба на мафията.

 12. 12 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 767 Весело

  Едно време мафията правеше прави от трафик на наркотици, "застраховки" и проституция.

  Сега основният им приходен инструмент е данъчната система.

 13. 13 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#12] от "danubian.whale":

  Правеше пари*

 14. 14 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "chichka":

  Има една много голяма несправедливост при пенсиите, която ттябва да се оправи:
  - за социална пенсия е нужен 15 години осигурителен стаж
  - за пълен размер пенсия са нужни около 34/36 години трудов стаж за жени/ мъже.

  Какво правят хорат които ще навъртят над 15 и под 35 години трудов стаж?
  В тази група влизат доста от жертвите на демокрацията, работили на черно, както повсеместно е било в периода 1990-2005, че и след това.

  За всяка година над стажа за минимална пенсия, отражението върху крайната пенсия трябва да е птразено оропорционално.

  Иначе, човек който е работил 25 години, трябва или да продължи да работи до към 75, или осигуровките които е плащал за 10 години му биват ОТКРАДНАТИ. И взима социална пенсия.
  Аз лично, при това положение, бих търсил вратички да получавам част от дохода си на черно.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Тука само привидно данъците са малки.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  А герберите направо си прехвърлят фирмата на някой ром и готово...няма данъци

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#14] от "emosms":

  Несправедливо е,че минималната пенсия за стаж е почти равна на социалната.

 18. 18 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  получи се 53%.

  това е разбира се без данъците за недвижимо имущество, домашен любимец, автомобил и т.н. също и без всичките допълнителни разходи причинени от бюроркацията около събирането на тези данъци (счетоводители, държавни такси и прочие).

  в случайте, когато данъчната тежест е >50% си мисля, че не е редно да се говори за доходи и данъци, ами за издръжка и джобни, които държавата оставя на отрепките за да преживеят.

  после що хората не могат да си позволят трето, че и второ дете. имам чувството, че едно време като османците са ги крадяли децата директно не е било чак такова зло като в момента.

 19. 19 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  С десняците от Герб е така. Десни, ама данъчно-осигурителната тежест е до небесата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Социалните и здравните осигуровки не са данъци защото пак се връщат при гражданите. Нещо повече - те са недостатъчни и пенсионната система се субсидира от държавния бюджет(от останалите данъци) в размер на повече от 50%, в здравната каса също има недостиг и е субсидирана. Голяма част от останалите данъци също се консумира от гражданите във вид на социални помощи, социални и инвалидни пенсии, разходи за образование, за отбрана, за пътища, обществени нужди и хиляди други неща така, че без данъци държавата и обществото не може да функционира.
  —цитат от коментар 7 на foki


  от кои граждани? аз и никой от познатите ми не сме видели и стотинка, а ни ограбват нон-стоп.

  нямам търпение достатъчно голямо ядро от хора да премине на круптовалути и да се спре с този гнусен отвратителен цирк веднъж за винаги.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#23] от "vstoyanov":

  Боже....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#7] от "foki":

  Не случайно се нарича данъчно осигурителна тежест. Останалите неща са пълни глупости. Недофинансирането е заради кражби и некадърност .

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#7] от "foki":Как няма да има недостиг, като половината изобщо не плащат, а ако плащат, те са минималните. Редно е всеки да получава това за което плаща.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis


  а ако плащаш пари и получаваш също пари, не е ли още по-редно просто да се елиминира излишната оперцаия?

 27. 27 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Държавата се крепи на събраните данъци, с населението - на укритите.

 28. 28 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 549 Разстроено

  Към края на април,ще ни обясняват,че сме изработили частта за държавата и вече работим за себе си. За съжаление за държавата работим поне до края на юли. Пък за нас каквото остане. Или каквото скрием !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#7] от "foki":

  Биг грешка, пич. Дали ще ползвам помощи някога? А дали ще ползвам пенсия? Май не, както е тръгнало! А дали, дори да отида на лекар, здравната каса ще ми плати нещо? Сигурно, ако ползвам отровата, която искат, че да пукна по-бързо!

 30. 30 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#23] от "vstoyanov":Боже....
  —цитат от коментар 24 на Darth Plagueis


  може би съпругата ти е ползвала компютъра за малко ;)

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#30] от "vstoyanov":

  Може би пиша от телефон..

  Но не бях виждал като спестовен инструмент да се предлага портфейл за биткойни. Определено е иновативно 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Колкото и мрачно да звучи,все пак става въпрос за наети на трудов договор,които не плащат глоби най-различни.При само наетите,ако се включат и актовете за административно наказание,картината е още по-мрачна.Някой ,само за да ме успокои,може да каже,че рекетът не е данък.

 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  В България нямаш избор. Държават ти взима пари за пенсия, ти просто не можеш да не даваш. Бих предпочел да имам избор, защото примерно тези пари бих ги взимал, а не да ги подарявам на държавата. Стажът ми не е реален, защото на 18 г. съм започнал работа и почти без прекъсвания съм работил, но стажът ми е много малко, защото работодателите те взимаха на работа без договор и без да те осигуряват. И сега даже още има такива.
  Законът е така направен в България, че умираш малко преди да се пенсионираш или малко след като се пенсионираш. Т. е. парите за пенсия ги подаряваш на държавата. Няма начин да не плащаш. Няма начин да си изтеглиш всички пари които си внесъл когато си поискаш както е в други държави.
  Частните пенсионни фондове също не струват, защото са на мафиоти и всичко в тях се краде. Един ден всички в България ще останат без пенсии. Не говоря за тези, които са се осигурявали в чужбина.
  Тук всичко е много относително. Банките са пред фалит и като фалира една и се започва верижен процес (с КТБ беше тръгнала и ПИБ, и беше на косъм, но държавата помогна, че после се започваше верижен процес), в пенсионните фондове реално пари няма, а работещите плащат пенсиите на пенсионерите.
  Интересно кога всичко в тази територия ще се сгромоляса?

  Анатема на комунизма!
 34. 34 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Това са сметки които правих преди година да обоснова прогресивния данък:
  Дaнъĸът тpябвa дa e пpoгpecивeн, зaщoтo xopaтa c пo-ниcĸи дoxoди плaщaт oтнocитeлнo мнoгo зa aĸцизнитe cтoĸи. Haпpимep: зaплaтa 1000лв. дaнъĸ 10% -100лв. , 500лв. зa xpaнa, тoĸ,вoдa, и дp. oщe 20% ДДC -100лв., oт ocтaнaлитe 400лв. (150лв. бeнзин, 100лв. aлĸoxoл, 150лв. цигapи) c 50% aĸциз и 20%ДДС -233лв. Oбщo 433лв. или 43,3% дaнъĸ и aĸциз. Toзи ĸoйтo взимa 100 000лв. мeceчнo дa xapчи 10 пъти пoвeчe зa гopeизбpoeнитe нeщa, тoвa ca 3330лв. (oбщo 13 333лв. дaнъĸ и aĸциз) , нo ocтaнaлитe 86 667 лeвa мoжe дa ги влoжи няĸъдe, дa ĸyпи зeмя, жилищe или пpocтo дa ги дъpжи в бaнĸa. Дaнъĸът мy излизa 13,3%.

 35. 35 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 237 Гневно

  Максимално минимално, те точно толкова на тия паразити богопоразени !

 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Че държавата взема, взема, и то много. Ако и поне малко даваше обратно болката нямаше да е толкова голяма. Но не дава, или това което дава е с лошо качество.

 37. 37 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#30] от "vstoyanov":Може би пиша от телефон..Но не бях виждал като спестовен инструмент да се предлага портфейл за биткойни. Определено е иновативно 😁😁😁
  —цитат от коментар 31 на Darth Plagueis


  извинявам се - проблемът е в моя телевизор - цитирал съм целия пост, а не само частта относно получаването на част от дохода на чер.
  Имах предвид използването на биткойн като разплащателно, не спестовно средство. Тук става все по-популярно, даже най-големите онлайн магазини го приемат от доста време и цените са с 10% под фиатовите (познай откъде идва икономията ;)).

  А и биткойн банкомати има вече страшно много, само опашките продължават да са проблем, въпреки, че хайпът като цяло поотмина.

  https://i.redd.it/252daqr6gi301.jpg

 38. 38 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  В България нямаш избор. Държават ти взима пари за пенсия, ти просто не можеш да не даваш. Бих предпочел да имам избор, защото примерно тези пари бих ги взимал, а не да ги подарявам на държавата. Стажът ми не е реален, защото на 18 г. съм започнал работа и почти без прекъсвания съм работил, но стажът ми е много малко, защото работодателите те взимаха на работа без договор и без да те осигуряват. И сега даже още има такива.Законът е така направен в България, че умираш малко преди да се пенсионираш или малко след като се пенсионираш. Т. е. парите за пенсия ги подаряваш на държавата. Няма начин да не плащаш. Няма начин да си изтеглиш всички пари които си внесъл когато си поискаш както е в други държави.Частните пенсионни фондове също не струват, защото са на мафиоти и всичко в тях се краде. Един ден всички в България ще останат без пенсии. Не говоря за тези, които са се осигурявали в чужбина.Тук всичко е много относително. Банките са пред фалит и като фалира една и се започва верижен процес (с КТБ беше тръгнала и ПИБ, и беше на косъм, но държавата помогна, че после се започваше верижен процес), в пенсионните фондове реално пари няма, а работещите плащат пенсиите на пенсионерите.Интересно кога всичко в тази територия ще се сгромоляса?
  —цитат от коментар 33 на anonim440


  сгромолясва се почти всяка година около есента. миналата година 26 от 28 ес държави вдигнаха данъците, по-миналата 27 от 28, предишната пак 26 от 28. ситуацията е безнадеждна и както обикновено спасението ще е по единично.

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#37] от "vstoyanov":

  За разплащателно средство е ОК, технологията е добра. Но статията е в друга тематика.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#33] от "anonim440":

  Имаш избор. Работи за себе си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#37] от "vstoyanov":За разплащателно средство е ОК, технологията е добра. Но статията е в друга тематика.
  —цитат от коментар 39 на Darth Plagueis


  Тук съм леко несъгласен. Като гледам коментарите, повечето хора са съгласни, че данъците са кражба. Логичния следващ въпрос е 'Как да спасим кожата?'.
  За мен, а и за останалите ползващи тази технология като разплащателно средство, а не спекулативни дейности (нямам нищо против тях, разбира се), основното
  предимство е, че нито нап, нито съдия-изпълнител може да погледне, камо ли да пипне с мръсните си миризливи ръчички. Предполагам би било идеално и за хора с дългове, запори, също и плащащи издръжки. А тези хора стават все повече и повече с всеки изминал ден.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  От материала не разбрах каква част от българите вземат 1045 лв заплата нето. Сигурно говорим за София. Защото в останалата част на страната 800 лв се считат за много висока заплата. Може някои да взимат и 3 000 лв, но те са не повече 5-10 % от населението. Останалите броят стотинките за хляба.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Ако някой зне да каже колко е медианният доход в България, защото примерно ако 70 % са под този доход, то се вижда реалното положение в страната.

  Анатема на комунизма!
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#41] от "vstoyanov":

  Окей, но това важи само за хора, които сми изкарват парите си. Не за хора на заплата. А такива тук са твърде малко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Някъде бях чел, че медианният доход в България е 800 лв. бруто или 670 лв. нето. Като под този доход са 70 % от работещите в България. Другите 30 % взимат над този доход.

  Анатема на комунизма!
 46. 46 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Има начин данъчната тежест на средностатистическия Българин да се намали, без постъпленията в хазната да намалеят. Държавните служители да почнат да плащат осигуровките си, както е в други държави. Стига с тия мантри че били специални та за това трябвало другите да им поемат социални и здравни осигуровки. Нема такъв филм, те са работещи като всички други.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 47. 47 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 250 Весело

  колко честно и почтено , ;държавноста; никога няма да ви даде отчет колко и ЗАЩО Сте внесли в хазната , а иска сами да си изчислите ? колко още да додадете за да са доволни ;служителите; , и ТОВА не е корупция , а държавна политика

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#46] от "tsyrvulan":

  И тогава управляващата политическа сила губи властта директно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7157 Неутрално

  Крайно време е полицаи, военни, прокурори и цялата съдебна система, както и общинари да започнат да си плащат всички осигуровки, както всеки един от нас .... дебилите, защото на такива са ни обърнали.

 50. 50 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#26] от "vstoyanov":

  Мен ме осигуряват на реалната ми заплата. Когато отида до болницата (веднъж на 3 години, повечето пъти просто за някой документ) отпред чакат десет орки, които силно се съмнявам да плащат здравни. Разни фирми, които плащат минимума? Че ние да не сме по прости? Защо някой, който се осигурява на минимума (във Варна мога да изредя 10 големи фирми, които взимат под масата в края на месеца, а на хартия са 580лв заплати), трябва да има същите здравни права като моите?

 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Плащането на данъци е финансиране на организирана престъпна група "държава".

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#26] от "vstoyanov":Мен ме осигуряват на реалната ми заплата. Когато отида до болницата (веднъж на 3 години, повечето пъти просто за някой документ) отпред чакат десет орки, които силно се съмнявам да плащат здравни. Разни фирми, които плащат минимума? Че ние да не сме по прости? Защо някой, който се осигурява на минимума (във Варна мога да изредя 10 големи фирми, които взимат под масата в края на месеца, а на хартия са 580лв заплати), трябва да има същите здравни права като моите?
  —цитат от коментар 50 на chepokalipsis


  съгласен съм. но кое според теб е правилното решение на проблема?

  да се усложни още осигуряващата система, да се сложат таблички за ниво на осигуряване със съответен достъп до служби и съответно да се назначат 500-1000 чиновника за да движат и следят усложнената система.

  или просто всеки да се грижи за здравето си на свободния пазар. било то под форма на единични услуги, застраховка или комбинация. така всички ща са доволни мисля.

 53. 53 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#26] от "vstoyanov":Мен ме осигуряват на реалната ми заплата. Когато отида до болницата (веднъж на 3 години, повечето пъти просто за някой документ) отпред чакат десет орки, които силно се съмнявам да плащат здравни. Разни фирми, които плащат минимума? Че ние да не сме по прости? Защо някой, който се осигурява на минимума (във Варна мога да изредя 10 големи фирми, които взимат под масата в края на месеца, а на хартия са 580лв заплати), трябва да има същите здравни права като моите?
  —цитат от коментар 50 на chepokalipsis


  А ако си мислиш, че само варненските орки съкращават данъци, погледни парадайс и панама лийкс, или държателите на концесии в България. Имаш ли над 500 000 УСД годишен доход можеш да си позволиш офшорка и данъците изчезват. Правят го от Цеко Минев, през английската кралица та до по-ключови средно ниво менажери.
  Към момента основния ефект от данъците е децимация на средната класа.

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#11] от "zhivko6461":

  Прекрасно! Направо става за девиз. Всеки лев откраднат от държавата е пирон в ковчега на мафията!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "chichka":

  Всеки лев на държавата е откраднат. Крадецът е тя.

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "vstoyanov":

  Къде, освен във въображението ти, същестнува "свободен пазар"?
  Съществувал ли е някога?

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 553 Весело

  До коментар [#52] от "vstoyanov":Къде, освен във въображението ти, същестнува "свободен пазар"?Съществувал ли е някога?
  —цитат от коментар 56 на Николай Теллалов


  ако попиташ физик дали истински черен цвят съществува на практика, той ще ти отговори, че не съществува, защото всичко отразява някаква светлина. това несъществуване, обаче не пречи на черния цвят да бъде любим на много хора.

 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "vstoyanov":

  Разбрах. Нямаш отговор.

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело

  Забавно.
  Коментарите под този статистически каламбур открояват специфичните проблеми на този форум. Тук всички се имаме за ДЕСНИ, употребяваме думата Андрешковци, но призоваваме за укриване на данъци.
  Акцизи има и на запад от Любляна.
  Вярно е, че от данъците се краде, но е вярно, че при тези суми пак щяхме да сме по-зле от западняците, дори да не се крадеше, защото парите са си малко.
  Вярно е, че мургавите лежат на гърба на социалната система, но точно тук има множество последователи на БХК, когато стане дума за "дискриминация".
  Изобщо, ако можеше все да ни дават, а да не даваме "ще настъпи такъв живот..."

  ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!

  Еретик
 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#59] от "Костадин Иванов":

  Аз не се имам за десен. Схемата ляво-дясно е нелепа според мен.

  И не говоря глупости за Андрешко, понже добре си спомням разказа, докато повечето тук или не са го чели, или забравили и повтарят гадориите, изречени от един политически мерзавец - Йордан Соколов.

  властта ражда паразити
 61. 61 Профил на MilChe
  MilChe
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Е и няколко милиона пенсионери в голямата си част мизерстващи всекидневно.

  Като цяло спортът укриване на данъци и осигурвки в БГ е проспериращ и най-важното - практикува се масово. Здраве да е, дъгата е безплатна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK