Новоруски легенди и митове

"Дневник" публикува статията от портал "Култура".


На 9 април - сега - излезе една статия [1] в официозното списание "Россия в голобалной политике", озаглавена "Самотата на метиската (14+)".


Самотната метиска според автора е Русия; (14+) е многозначителна добавка, която ще разясня по-долу; а авторът е Владислав Сурков – "дясната ръка" на Путин до уволнението му от официален свръхвластови пост през 2013 г. Оттогава Сурков е използван като "момче за специални поръчки", изискващи нечиновническа инициативност и поемане на рискове (примерно при заграбването на Крим); официалният му ранг е – прощавайте, звучи комедийно, както всички имперски рангове, преведени през ХVІІІ век от немски, които Путин възстанови – "Действителен държавен съветник на Руската федерация първи клас", което го било изравнявало с армейски генерал или с адмирал.
Игривият тон на заглавието подготвя читателя, че авторът може да говори за Русия най-глобално-дълбинно сериозно – но с иронично-самоиронично пламъче: човекът се е освободил. Далеч е Сурков от Иван Илин, официалния идеолог на Путин от ХХ век, който твърдеше, че за Русия може само молитвено да се мълчи: "Нима за нея може да се говори? Тя е като жива тайна: с нея можеш да живееш, по нея можеш да въздишаш, на нея можеш да се молиш; и непостигайки я, да я лелееш в себе си; и да благодариш на Твореца за това щастие; и да мълчиш..." [2] Путиновите чиновници тъкмо усвоиха мъдростта на Илин, и ето ти сега – Сурков, който и свален има неизвестно колко голяма власт, който сам е метис от чеченец и славянка – вменява това състояние на мелез на Майка Русия!?


И така, защо Русия да е метиска? Защото е! – твърди Сурков, метиска, родена от съешаването на Запада с Изтока. Поради което може да бъде част и от Запада, и от Изтока. Първо опитва да е от Изтока и почти си туря един "татаро-монголски завоевател" за цар. Но се осъзнава в последния момент и се отплесва по Запада чрез славянските царе Лъжедимитрий и Петър І. Западна Европа - която, пояснява Сурков, "може да се смята за най-склонният към масово насилие и най-кръвожаден от всички континенти" - я прелъстява да участва в постоянните му гадни войни; Русия, благодарение на руското в себе си (а не на получената наготово от Запада военна наука и техника), постоянно побеждава, но постоянно е нещастна. Не защото Западът не я иска – той я иска (за да я пороби); и тя се оставя – като туря тоя път разни немкини на престола си, после Западът я заразява с комунизъм – тя и тази невярна болест успява да преболедува; но Западът не я оставя на мира – дава й демокрация, като я лъже, че това било лекарство за комунизъм – и почти успява да я унищожи този път!


Но – идва Путин и донася 2014 година! Не са казва какво се случва в тази година – само, че от нея нататък, така едно 100-200-300 години, Русия вече няма да ходи ни на Изток, ни на Запад, а ще си стои у дома и ще пребъде сама себе си. Оттук - загадъчното 14+ в заглавието. Можеше да бъде +безкрайност, можеше, като Райха, да е хилядолетие – но службата на Сурков е да съветва държавата, затова той е реалист: 300 години максимум – като русалките на Андерсен.


Защо в случая смятам, че Сурков е сътворил поредния руски властови мит – е не просто хвърля поредната им лъжа?


Защото за пръв път официален руснак отговаря на два въпроса, които до онзи ден в Русия отговор нямаха (а именно митът отговаря на "въпроси без отговор" – отговаря, а не просто подменя верния отговор): "Защо Русия се отказа от демокрацията?" и "Защо Русия заграби Крим?" Не само нямаха отговор – самите въпроси бяха табу, под страх от президентски гняв.


Лично Сурков навремето измисли как Русия да лъже, че не се е отказала от демокрацията – тя си строяла "суверенна демокрация". На въпроса "Суверенна от кого?" – Сурков и тути кванти мълчаха. А сега става ясно, че още тогава идеята е била – "суверенна от Запада". Знаем, че понякога прилагателното отрича същината на съществителното – златната ябълка не се яде, суверенната демокрация не е народовластие. Лъжата за суверенната демокрация бе последвана от други лъжи, в тях златната вече ябълка бе подменена с пластмасова ябълка, само боядисана със злато, а тя на свой ред – с пластмасова ябълка, боядисана с фалшиво злато. Знаем, че такива ябълки стават само за играчки на малки деца. А Сурков знае, че ние от заграницата на Русия деца не сме и няма да се заиграем. Очевидно адресатът на Сурковите лъжи е бил собственият му народ. Но те явно са се натрупали толкова, че дори на руснаците им е дошло много.


Затова Сурков рязко сменя говоренето, сменя лъжите с "истината": Русия се е отказала от демокрацията – поне от 2014 г. насам. Това там за "суверенната демокрация" бяха последните ни опити да излъжем Запада и себе си, че сме като него. Сега можем да въздъхнем с облекчение и да кажем честно пред своите си – и който чужд иска да слуша – че Русия вече няма да се мъчи и маймуносва: демократичните блянове - дотук. Сега вече ще бъдем себе си и ще се управляваме по нашему. (Казват, че той е измислил и името на путинисткото движение "Нашите".)


Защо е възможно всичко това днес? Защото бил настъпил историческият момент. И как го познахме, че е настъпил? Сурков може да отговори: ами псковският монах Филотей как позна през ХVІ век, че Москва е третият Рим? Позна, защото оттогава Русия се държи така, че да стане Рим-3! И аз сега ви казвам: Русия ще започне – и започна вече – да пребивава в себе си. Това не значи, че няма да има сношения с неруския свят – но в тях ще остава себе си, няма да се прави на Запад или Изток за чужда угода. Русия ще си поиска своите "права". Последната дума не е преразказ, а цитат – а какво значи тя не ни се казва, нека всеки свободно си я пълнят със съдържание от сегашни и бъдещи действия: за руснака ще бъде радост, а за неруснака - плач и скърцане на зъби!


Кой й е дал тия права? Сама си ги е дала. И няма да се съобразява с никакви конвенции, валидни в неруския свят. Защото вече има силата, която нямаше – или не демонстрираше - до 2014. Тук има пряко подменяне на правото със силата – но новомитологична Русия може само да се гордее с това. Така говори митът - а дали Русия реално има такава сила е друг въпрос, който в рамките на мита не се задава. Пък за външна консумация - надеждата е, че наглото безсрамие, ако не обезоръжава, поне внася объркване. Поне в началото.


По този начин Путин има още една опция за словесни маневри: когато му изнася, може да си кара по досегашните лъжи а ла Лавров: не сме ние, наши там няма, вие сами сте се нашибали (по Гогол...). А може и да обърне а ла Сурков: вие кво искате бе, басма ли да ви цепим? Ние, великата-могъща Русия!? Същите две линии държаха комунистическите партии на власт: всички са братя, другарки и другари, ние сме за мир в целия мир... – но при желание веднага обръщаха дебелия край: ти си враг, враговете ние нали знаеш кво ги правим?!


Като споменахме комунистическата рационалност на Сурковото митотворчество, можем да се сетим, че Маркс като че с учудване беше отбелязал: дори идеята може да стане материална сила – стига да овладее масите. Сурков е разбрал друга истина, за Путин през ХХІ век (но и за Хитлер и Пол Пот през ХХ): и най-голямата глупост може да стане материална сила – стига да овладее ума на един-едничък диктатор. И няма значение дали това се преживява като бълнуваща обсесия или студена калкулация: важното е, че оправдава всякакви действия на самодържеца – минали и бъдещи.


[1] Россия в глобальной политике, "Одиночество полукровки (14+)". Тонът на тази статия на фона на редактираното от Фьодор Лукянов списание я прави едва ли не спокойна – в сравнение примерно с рубриката "Трябва ни светът. Желателно – целия". Или "бойното" резюме на една иначе сравнително умерена статия от академичния политолог Сергей Караганов: "По правило международните системи се формират в резултат от войни. Сега една голяма война ще стане реален край на историята. Усилията на Русия трябва открито да бъдат насочени към осигуряване на нейното продължение." [На историята или на войната? – тази брахилогия е характерна.


[2] Виж Ильин, И. О России. Три речи. 1926-1933. София, изд. "За Россию", 1934.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Рашънзите, ... не ги мисля.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Четете и плачете ушанки, рубладжийски...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8821 Любопитно

  Що се плашите от Русия ?
  Майтап!
  Каталунският сепаратизъм и италианската Северна лига процъфтяваха доста преди Владимир Путин да влезе в Кремъл. Те вече бяха много силни през 1996 г., по времето, когато Западът финансираше масирано предизборната кампания на Борис Елцин, преди да си затвори очите за преизбирането му с измама на президентския пост в Русия. Що се отнася до Брекзит, човекът, който най-силно го възхваляваше, беше Борис Джонсън. Трудно е да се намери по-антируски настроен британски външен министър от него. Ако Европейският съюз не върви добре днес, вината не е на “лошите” руснаци! Тя е на самите европейци.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  " всички са братя, другарки и другари, ние сме за мир в целия мир... – но при желание веднага обръщаха дебелия край: ти си враг, враговете ние нали знаеш кво ги правим?!"
  Как да не знаем. Нали го разбрахме и на наш гръб.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Тоест край с преструвките че Русия е нормална демократична и правова държава.
  Отравянето на Скрипал вече добива повече смисъл.На върхушката в Кремъл не им пука че ще ги обвинят , напротив целта им е именно конфронтация.
  Наистина се надявам да стоим колкото се може по-далече от тези в културен , политически , икономически план.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Ако Европейският съюз не върви добре днес, вината не е на “лошите” руснаци! Тя е на самите европейци.
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Кое как върви се вижда много добре от тълпите руснаци устремили се към Европа, далеч от колхозния рай късата Лукреция.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  Статията на Владислав Сурков е интересна и безпорно талантливо написана. От нея може да бъде направен един много важен извод за България - настрана, колкото се може по-настрана от Русия.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  „Суверенна демокрация “ ми звучи като „зрелия социализъм“ , дето презря и се скапа

 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Статия описваща истинският умствен запартък на Расия!Демагогският и скодоумен примитивизъм.....Който не напразно ги прави феодална диктатура.Непроменен в мисленето си от времената на Иван Грозни.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Още "Новоруски легенди и митове", този път по чеченеца Рамзан Кадиров:
  https://www.economic.bg/bg/news/9/kadirov-predlaga-referendum-za-dozhivotno-upravlenie-na-putin.html

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  ".... така едно 100-200-300 години, Русия вече няма да ходи ни на Изток, ни на Запад, а ще си стои у дома и ще пребъде сама себе си"

  Както е тръгнала да се разпада след Първата световна война, до края на века тюрмата на народите ще се сведе до Московската сатрапия. Там откъдето е дошла.

 15. 15 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Неонацизъм. 100%.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 16. 16 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Докато другите драпат
  Путин си властва, ха ха ха

 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Авторът е чудесен пример за съвремен български евроатлантик хахаха

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Тази идея и идеология, не е никаква новост. По исторически причини, руснаците като народ и нация възприемат подчинението , т.н. "челобитие" като нещо нормално и обичайно и както и да се сменят в тяхната история обществените устройства, от дива монархия, през някакъв уж опит за цивилизоване, последвана от комунистическото управление, където няма никаква илост за всеки различен, та днес до Путин и неговите идеолози, насилието и липсата на демокрация са норма.
  В този смисъл, нищо ново, освен падане на макар и неубедителните лицемерни маски, за някаква форма на народовластие, някакви избори и излизане на откровения абсолютизъм на действащата власт, което според мен е признак, че нещата в сегашното управление сериозно не вървят и започват панически действия, предназначени да плашат външния свят и да заблуждават хората вътре в страната, че силата е на тяхна страна.
  Ще видим колко ще продължи тази агония, но предвид факта, че хората които се възползват от днешната политическа ситуация и ограбвайки ресурсите на 1/6 от земното кълбо печелят милиарди, в момента, в резултат на политиката водена от Путин и Ко, започват да губят милиарди. Това ме карат да мисля, че те вътрешно ще предизвикат някакво пренареждане в управлението, изкарвайки нещо по-приемливо за "омразния и лош" запад. Дали и кога ще се случи във времето предстои да видим, но предвид всякакви подобни панически изцепки, мисля че няма да чакаме дълго време.

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Тотално полудяване, вгледани в не много чистия си пъп!

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Любопитно

  Всъщност - нищо ново.
  Руснаците открай време се имат за нещо уникално във Вселенски мащаб, което разните дребни нации въобще не могат да разберат ("загадъчната руска душа").
  Въобще не приемат, че империята им е била на върха си през 18-ти век, а оттогава територията й неумолимо се свива.
  Сегашното пънене е слаба временна ремисия и ако наистина решат, че е по-добре да се затворят в себе си защото са самодостатъчни, значи следващата фаза на разпад е близо.
  От този разпад Китай ще намаже най-много......

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  неслучайно руските политици (а и българските им държанки) в истерични моменти обичат да използват думите "фашисти" и "фашизъм" за обида.

  новоруската идеология за "силна" държава (която избирателно се съобразява с международните споразумения), много напомня на ранния фашизъм.

  дано международната общност засили натиска върху голямата бензиноколонка, щото между путин и хитлер няма много инчове разлика.

 22. 22 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "А Сурков знае, че ние от заграницата на Русия деца не сме и няма да се заиграем." - уж не сме деца, но повярвахме в руския мит за Освобождението и празнуваме 3-ти март като национален празник от 1991 г.?

 23. 23 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ами по-добре не би могло да се каже: Империя на Злото! Проблемът на Русия е, че хората отдавна знаят този факт и не могат да бъдат изненадани както и да се напъва "новата" руска мисъл!

 24. 24 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Още една фурнаджийска лопата се изказва компетентно по всякакви въпроси вместо да мълчи зад греховете на родата .

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2073 Весело

  Кой й е дал тия права? Сама си ги е дала. И няма да се съобразява с никакви конвенции, валидни в неруския свят. Защото вече има силата, която нямаше – или не демонстрираше - до 2014. Тук има пряко подменяне на правото със силата – но новомитологична Русия може само да се гордее с това. Така говори митът - а дали Русия реално има такава сила е друг въпрос, който в рамките на мита не се задава. Пък за външна консумация - надеждата е, че наглото безсрамие, ако не обезоръжава, поне внася объркване. Поне в началото.
  ________________
  Пак някаква русофобска халтура при това зле написана! Автора или е злоупотел с пиенето и пушенето или много малко време е имал да ги редактира измишльотината!!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 917 Неутрално

  "ами псковският монах Филотей как позна през ХVІ век, че Москва е третият Рим?"

  Според много обективни историци, включително и руски, името на град Псков е производно на Плиска.
  На немски - Pleskau.
  На литовски - Pleskava.
  И точно от Плиска идва и внучката на княз Борис, с няколко каруци старобългарска книжнина. И това е Великата княгиня Болга. Точно тя полага началото на християнската цивилизация по тия диви земи.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3762 Любопитно

  Някой може ли да обясни от къде идва тази вечна озъбеност в отношенията на руснаците към останалия свят?
  На тях все някой им направил нещо лошо, те все имат да си връщат за нещо, другите все трябва да им върнат нещо дето им били взели.....
  Моето обяснение е, че руснаците са с чувство за малоценност и поради това непрекъснато се опитват да се доказват пред света. Затова е и този непрестанен стремеж да са най-най-най.....Нали знаете вица за руското джудже, което било най-голямото на света!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Може да се каже че Д-р Кръстю Раковски е най добрия български познавач на руската народопсихология. В книгата си от /!/ 1896, "Русия на изток" , той определя средния руснак с думите "лицемерие , прикрито зад добродушие" . За информация , Раковски/пра-племенник на Георги Стойков Раковски/ Кръстю е първият външен министър на независима Украйна/ преди вкарването й в ССР/. Убит е през сталинсите чистки ...

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  метиска, родена от съешаването на Запада с Изтока.
  ....,>> Елегантно се е изразил Кюретажоф...Съешаване:)Ех, има доста да се постараеш да достигнеш както Сурков, така и ...Маркес, господин Даяне.

 30. 30 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  ПАТОЛОГИЧНИ ЛЪЖЦИ И НАСИЛНИЦИ.

 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5264 Неутрално

  До коментар [#29] от "тулса":

  Тъкмо мислех да напиша, че основните аргументи на другариата няма да са срещу написаното, а срещу автора му и ти се обади.
  Предвидими сте като редуването на деня и нощта.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Аман от навлеци на ЦК , станали демократи...

 33. 33 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "dejmos":

  Какво може да се очаква от вид предател ??

 34. 34 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "misho73":

  Ами ако се питаме за образа на Иванчо Хаджипенчовиеч......това е. Може да е турски служител ,а след това се урежда за депутат........и строител на нова България. Това са ГЕРБ !!

 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  Самата Новорусия е прост мит.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО!
  Роналд Риган

 37. 37 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2343 Весело

  Колкото повече Путин превръща Русия в газо-нефтен апендикс на планетата, никнат толкова по-налудничави изпълнения, чиято заветна цел е да представят Русия като някакъв друг, по-значим орган. Не се получава, затова пък апендиксът изглежда постоянно възпален и гноясъл.

 38. 38 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 385 Весело

  До коментар [#37] от "Дон Кихот":

  Апендикса не се оправя от антибиотици , не се оправя и от знахари , и е време да бъде изрязан

 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Защото вече има силата, която нямаше – или не демонстрираше - до 2014."

  Да ми кажеш , каква "сила" беше демонстрирана през 2014 ? Джуджи напълни гащите и два месеца не смееше да признае, че "зелените човечета" са от руски произход. Бяха демонстрирани безскрупулна подлост и коварство, страхливо двуличие, безсрамни лъжи. Кои от тях са съвместими със силата? Виж, ако кажеш , че е била демонстрирана типична азиатщина, ще се съгляся веднага.

 40. 40 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2140 Весело

  Който има търпение да изгледа съвременната версия на Котаракът в чизми. Разголваща история, сътворена от руснаци...

  https://www.youtube.com/watch?v=NKSzp1djOY0

  Калта в империята на злото е вековна, лепкава и неизбежна.

 41. 41 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Рашките имат типично биполярно разтройство , но не на личностно , а на държавно ниво. Типичното люшкане от маниакална фаза към депресивна и обратното. В един момент са в еуфория от 'величието' си, произвеждайки маниакални мегаломански идеи , в друга фаза ги обхваща меланхолията колко са клети и отхвърлени . Всичко това става всеки ден на руската маса край стаканчики и самогони , било при алкашите или при джужетата в Кремъл ,всеки ден една руска драма на неразбраната руска 'душа'. Нация от биполярници.... Па'й сееееееее.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 42. 42 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 764 Неутрално


  bombov_saruyar
  Рейтинг: 1117
  22:45, 13 апр 18
  Неутрално
  За съжаление, разпада на Русия, няма да донесе ползи на БГ в който и да е времеви интервал. Погледнато от птичи поглед, днешното състояние на нещата за нас не е никак розово и смачкването на Русия ще прелее сили на другия по-близък и опасен наш съсед - а именно Турция. Колкото и да са неприятни руснаците като държавно а и лично поведение то те са за предпочитане пред турците. За да устои на Турция, БГ трябва да има поне 30 милиона население и съответстваща икономика, което ние нямаме и няма да имаме дори в следващите 100-200 години. Значи на нас ни трябва близък съюз с други заплашени съседни държави. Разбира се при нормално, мирно състояние на света, Турция няма да си позволи да окупира някои от своите съседи по чисто икономически причини, но ако започне световна патаклама, твърде вероятно е някой да го отнесе и точно ние сме в първата редица. Боже, пази България!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2693 Гневно

  Мелези като Сурков убиващи в зародиш руската национална идея са много по-опасни от откровените петоколонници. Да манипулираш че Русия била родена от кръвосмешението на Изтока и Запада е гнусно. Ами същото може да бъде казано за България и Турция. Да де ама ние нямаме нищо общо с Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Комбинацията на демографски, социални, и технологически промени доведе до един свят, в който "отделна цивилизация" и "самодостатъчен пазар" (който развива икономиката и я пази от стагнация) може да бъде място с не по-малко от половин милиард души, на днешна дата.
  Русия, със своите 145 милиона (дето са по-малко от Бангладеш, Индонезия, или Нигерия), може единствено да е икономически придадък на Азия или Европа и производител на поп-културни куриози (какват е примерно Япония).
  Те това го разбират, и затова се опитват да всмучат обратно всякакви Украйни и Казахстани, ама и а) няма да стане, и б) не стига.
  Единствено ако станат важен член на новия копринен път съединяващ източна азия, централна азия, и Европа, ще може при тях пак да заври някаква адекватна виталност (за разлика от сегашните спазми истерия), и тогава вече, като равнопоставен член на голяма международна структура в която никой не им казва кое е "правилно" и кое е, извън икономиката, ще могат спокойно да си обясняват сами на себе си колко са уникални, независими, и самодостатъчни.

 45. 45 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 294 Весело

  100-200-300 години, до тогава ли ще управлява путлер великолепни?
  Боже опази!

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Само не знам кой ти каза,че ЕС " не вървял добре" ...Има си кризи,има си проблеми.И е нормално за един огромен съюз със половин милиард население,И то с дебела история.Но,този "невървящ добре " съюз предлага десетки пъти по-добър живот от Русия.Една България предлага по-добър живот!

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#16] от "xali":

  Нека властва Путин.Това не е ново по Северна Азия.Ще дойде новия сатрап,ще обвининПутин за всички проблеми,и после се повтаря и повтаря..

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#42] от "bombov_saruyar":

  България няма 30 милиона население,но ЕС има мааалко повече от 30 милиона...

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Няма нищо общо между създаването на Московия(днешна Русия) с България.Ние не сме създадени между изтока и запада(когато сме създали България Балканите са били най-развитата част на Европа-на стотина километра от най-големия град на своето време-константинопол-столицата на Римската Империя.Виж-Московия е създадена като издънка на Златната Орда владееща славянизирани угрофински племена в блатата на Северна Европа.На задната част на географиятя.

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  bombov_saruyarРейтинг: 111722:45, 13 апр 18НеутралноЗа съжаление, разпада на Русия, няма да донесе ползи на БГ в който и да е времеви интервал. Погледнато от птичи поглед, днешното състояние на нещата за нас не е никак розово и смачкването на Русия ще прелее сили на другия по-близък и опасен наш съсед - а именно Турция. Колкото и да са неприятни руснаците като държавно а и лично поведение то те са за предпочитане пред турците. За да устои на Турция, БГ трябва да има поне 30 милиона население и съответстваща икономика, което ние нямаме и няма да имаме дори в следващите 100-200 години. Значи на нас ни трябва близък съюз с други заплашени съседни държави. Разбира се при нормално, мирно състояние на света, Турция няма да си позволи да окупира някои от своите съседи по чисто икономически причини, но ако започне световна патаклама, твърде вероятно е някой да го отнесе и точно ние сме в първата редица. Боже, пази България!
  —цитат от коментар 42 на bombov_saruyar


  То Украйна има точно една трета от населението на Русия, и навремето наследи една трета от съветската армия и индустрия (и ги просра или разпродаде; на Китай военна модернизация почна към 1992-3г като изкупи всичко най-ново за тогава от Украйна), и е най-голямата държава на европейския континент.
  Ама като са неадеквати, и по-големия съсед, който е едва 140 милиона срещу 50, си ги фака както си иска.
  Така че България не 30, а 50 милиона да е, пак ако е неадекватна, Турция ще си я пляска.
  Дори да си спомним десетилетието война Иран срещу Ирак навремето--две напълно равни сили десет години подред неадекватно се дърлят една друг, губейки милиони и скапвайки икономиките си, преди да подпишат мир и да се окаже че никой не е спечелил нищо.
  Така че демографята е демография но и базовата адекватност си е базова адекваност. Трябва да има България много добри отношения и общи договорености с Гърция, Македония, Сърбия, и Румъния, и тогава Турция ще знае че на балканите няма шанс за олд-скуул перчене по военному, и ще си канализира тези атавистични импулси в близкия изток.

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Весело

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Той съвсем не иска да внуши подобно нещо, неговата идея е съвсем друга!

  klimentm
 52. 52 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Gastric by pass е животоспасяващ за тежко затлъстелите индивиди без разлика в идеологията която изповядат.

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 53. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Има ли нещо в Русия , за което да не е виновен Западът ?

 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2693 Любопитно

  До коментар [#49] от "yanne":
  Искаш да кажеш че българите са дошли от Запад или когато турците са ни завладели ние не сме се приближили към Ориента по същият начин когато татарите завладяват Московското княжество?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "... руснаците са с чувство за малоценност и поради това непрекъснато се опитват да се доказват пред света. "
  ==========================================================================
  "Комплексът за малоценност претендира, че има превъзходство - за да заблуждава себе си и да заблуждава целия свят "- ОШО

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Както и да се самоназовават и саморазкрасяват, все са си същите , една изостанала, изолирана и независимо дали го съзнава или не, много, много нещастна страна. Мордор.
  На мен ми е мъчно за свестните хора там, за умните, за интелигентите, там има и такива безспорно. Със сигурност е адски тежко да живееш в нужник, когато душата и умът ти се стремят към чист въздух, простор и свобода?!

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  По темите за Русия..... подписа ми е достатъчен!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Поръчково писание. Авторът дори не шпреха добре руския... като не суъмява да преведе дори заглавието на статията, какво да очаква човек от съдържанието, освен свободно съчинение по картинка. "Одиночество полукровки" не се превежда като "Самотата на метиската"."Метис" е човек, единият родител на когото е бял а другият червен(индианец,де). По специфично - от района оттатък Червената река в Канада, Саскачеван, което ти определя колко държавна помощ ще получаваш по сравнение с "чистокръвните" индианци (първи нации, де) ." Полукровка" на английски е
  half blood/breed ... като Хари Потър... На простобългарски се казва "мелез".

  Кьопавият превод на заглавието е само индикация за произволните конструкции които следват. Едно кафе от мене за редактора, двойно еспресо.:)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#10] от "Messerschmitt":

  "Статия описваща истинският умствен запартък на Расия!Демагогският и скодоумен примитивизъм.....Който не напразно ги прави феодална диктатура.Непроменен в мисленето си от времената на Иван Грозни."

  Горката Ви учителка от трето отделение:
  запъртЪк,РУсия, скУдоумен

  А за комбинации като "умствен запартък" и "феодална диктатура" може да получите удостоверение за запазена марка, че това са просто безсмислици в българския език.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#50] от "patilanskomeze":

  "Така че България не 30, а 50 милиона да е, пак ако е неадекватна, Турция ще си я пляска."

  Какви 30 милиона, бе момче, кви 5 лева?!? Каква "неадекватност" и "общи договорености с Гърция"?! България, за сведение, е член на европейския съюз и НАТО. ...и има население от грубо 7 милиона ... по официални данни
  Какво да кажат Прибалтийските републики с население от по 1-2 милиона?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  Хм, "суверенна демокрация". Направо КГБ-крация, както немалко хора я описват в самата тази Русия.

  Fun is just point of view.
 63. 63 Профил на today
  today
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Русия няма нищо общо с демокрация, независимо как го наричат,

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 64. 64 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Този малка и дебела флигорнаа няма да порасте до валдхорна или баритон в оркестъра на полит-сциантолозите.

 65. 65 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Кюранов заслужава похвала за това, че макар да е комунистически наследник не следва комунистическата пропаганда!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 842 Неутрално

  „Суверенна демокрация “ ми звучи като „зрелия социализъм“ , дето презря и се скапа
  —цитат от коментар 9 на кръвожаден джендър


  Не познаваш добре идеологията им. Това си е все същият "демократически централизъм" от времето на късния соц, когато от името на "работническата класа", хрантутеща "гнилата интелигенция" решава Партията, а от името на Партията - нейните ръководни органи, воглаве с "вожда и учителя", който има последната дума, т.е., всички си казват какво мислят, но решението го взима той, и то не подлежи на оспорване, а партията, работническите профсъюзи, съюзите на учени, културни дейци и т.н, и т.н., са "трансмисии", свеждащи волята на вожда до простия народ.

  Но всички комунистически партии (и техните вождове) следват КПССС другаря Ленин, Салин, Хрущов, Брежнев или която там гадина е наред, в борбата с империализма, а СССР е истинското отечество на истинския комунист, т.е., фашист, независимо от неговия национален произход.

  По отношение на другите страни и народи, правилата и нормите не важат, но ние ще ги лъжем, че ги спазваме, ще се позоваваме на тях, когато ни е изгодно, ще ги нарушаваме, когато ни е изгодно; на нас всичко ни е позволено, защото ние сме бъдещето, а те са един "загниващ строй".


  Просто всичко това е изместено в плоскостта на национализма: "русские и нерусские". Социализмът е станал националсоциализъм; прикривания при социализма фашистки характер на властта е спрял да се прикрива.

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 842 Неутрално

  ".... така едно 100-200-300 години, Русия вече няма да ходи ни на Изток, ни на Запад, а ще си стои у дома и ще пребъде сама себе си"Както е тръгнала да се разпада след Първата световна война, до края на века тюрмата на народите ще се сведе до Московската сатрапия. Там откъдето е дошла.
  —цитат от коментар 14 на gianni


  Когато навремето го казваха за Югославия - че ще се докара до Белградски Санджак, изглеждаше малко смело, но, в общи линии, точно това стана. Така че нищо чудно да се окажете добър пророк.

 68. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Дано да успея да помогна на някого, който сериозно се занимава с въпроса за руския реваншизъм:


  Валерий Александров, Трансляция культурных кодов 2: обратная волна, www.forum.msk.ru, 18.11.08, или www.business-gazeta.ru

  „Една планета – една държава, едно правителство!“:

  „Изследвали въпроса за това, как САЩ победиха руснаците през 1980-1960 година, чрез транслация на своите културни кодове, ние стигнахме до извода: сега това може да бъде използвано за руския реванш. Та нали на нас ни беше предаден културният код на САЩ от времето на тяхната сила и разцвет, а не от епохата на политическата коректност и либералния идиотизъм. Каква още полза ние можем да извлечем от тази културно-кодова транслация?“ По-нататък в постинга се разгъва следната логика:
  Силното влияние на културните кодове върху историческата съдба на нациите може да бъде доказано дори само чрез проследяване на историята на държавите, притежавали свои колонии. Докато католическите губят колониите си с огромна скорост и неприятни последици за по-нататъшното си развитие (тук Португалия, според автора на публикацията, е някакво странно изключение), то при протестантските процесът протича бавно и се развива в благоприятна за тях посока – те не губят от „освобождаването“ на колониите си.
  При обичайната транслация на културни кодове, съпътствано с разрушаване на културната традиция, резултатът, според автора, е пълна морална анихилация на нацията, нейното атомизиране и деградиране. След падането на Третия райх, например, чрез едно пълно прекодиране, в немската нация е било внедрено чувството за вина. В резултат тя се разпада и в недалечно бъдеще ще изчезне напълно. Усилено внедряване на кодове, характерни за американската култура, е извършено в периода между 1960 и 1980 тодина в Русия. Но при руснаците този подход няма да даде същия резултат. До последния извод авторът на постинга стига след „изследване“ на това, как точно се е формирал „културният генофонд“ на Русия. Този код е резултат от многократно наслагване на Имперската идея – от Златната Орда, от византийското влияние, от Петър Велики...
  От Златната Орда руснаците са усвоили насочеността към крайния резултат, пред който нищо друго няма значение (дава се пример с войните с Турция, в които, макар и след векове, Русия постига своето), както и умението да асимилират населението на покорените територии; чрез усилията на Петър Велики в „културния генофонд“ е бил заложен културният код на Европа, ако и в последствие руснаците да са успели да изпреварят европейците в много отношения. Своя принос, преди Петър, е дала и Византия, чрез културното си влияние. Културният генофонд на Русия е бил формиран главно от империи, при това – могъщи империи, базирани на абсолютната власт. Поради това Русия никога няма да бъде малка спретната държава от вида на Дания или Швеция. Само Империя, при това – Свръхимперия. Още повече, че пълноценна експанзия в космоса може да изърши само изключително обединена планета.
  Това, което са постигнали американците е, че над един вече формирал се имперски културен генофонд са успели да надстроят още един, съдържащ техните кодове, един американски имперски слой. Но това само засилва шансовете на Русия да се превърне в бъдеща световна империя. Руският технократизъм, съединен с англо-саксонският държавен инстинкт и тюркско-монголския стремеж към възможно най-голямата територия, създава в Русия потенциал за общопланетарна държава. И в публикацията е детайлно разчетена логиката на смяна на поколенията, която логика (при определени условия) ще доведе до предричания резултат. Чрез транслацията на своите културни кодове към Русия, САЩ са постигнали единствено това, че са заложилив руснаците огромен потенциал, основа на бъдещата Обратна Вълна на влияние – вече от Русия към останалия свят.

 69. 69 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Докато наследниците на комунистическите гниди / мама и тате бяха прислужници на СССР, синчето сега е американски ибрикчия/ днес се занимават с инсталирането на специфичния вид българска демокрация - нещата в родината ни ще са все така уродливи...
  Уви!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 70. 70 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#16] от "xali":

  Преди време имаше един дето властвал, държал всички в страх, безмилостно се разправял с несъгласните, та когато пукнал в собствените си екскременти го оставили да гние в тях няколко дни. Сетне го излъскали,балсамирали го и го турили до другата мумия на Червения площад. После дошъл друг властник, извадили го от мавзолея, осъдили го и фигуративно казано го разстреляли, обесили и удавили за злините, които причинил на собствения си народ а и на много други народи.
  Та и любимия ви путин, ще повластва, повластва, ще го гепи деменцията като един друг властник, ще пукне в собствените си екскременти, ще го балсамират, ще го турят до другатс мумия, ще дойде друг властник, ще го извади от там и ще го съди за злините, които е причинил на собствения си народ и на други народи...
  Историята има навик да се повтаря... като фарс

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 71. 71 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1227 Гневно

  [quote#3:"karabastun"]Що се плашите от Русия ?Майтап!Каталунският сепаратизъм и италианската Северна лига процъфтяваха доста преди Владимир Путин да влезе в Кремъл. Те вече бяха много силни през 1996 г., по времето, когато Западът финансираше масирано предизборната кампания на Борис Елцин, преди да си затвори очите за преизбирането му с измама на президентския пост в Русия.

  Ти тука,по-лекинко.Точно Елцин докара бащицата ти на власт.За каталунският сепаратизъм не бери грижа ти...еле па Италия.Гледайте си там калното блато и не се занимавайте с хората повече,ясно ви го казаха.

 72. 72 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1227 Гневно

  Мелези като Сурков убиващи в зародиш руската национална идея са много по-опасни от откровените петоколонници. Да манипулираш че Русия била родена от кръвосмешението на Изтока и Запада е гнусно. Ами същото може да бъде казано за България и Турция. Да де ама ние нямаме нищо общо с Турция!
  —цитат от коментар 43 на Julian Mall


  Рядко противна тв__ар си.

 73. 73 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1227 Гневно

  Мелези като Сурков убиващи в зародиш руската национална идея са много по-опасни от откровените петоколонници. Да манипулираш че Русия била родена от кръвосмешението на Изтока и Запада е гнусно. Ами същото може да бъде казано за България и Турция. Да де ама ние нямаме нищо общо с Турция!
  —цитат от коментар 43 на Julian Mall


  И със Русия нямаме нищо общо.Те имат със нас-религия,език,писменост.Всичко това е от нас.Нещо да кажеш,троле?

 74. 74 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Рашките се отказаха накрая от социал-болшевизма и минаха директно на нео национал-социализЪма.

 75. 75 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Че защо да плача, бре, чауш? Нали е написано от сина на един бивш "висок" комунист? Напроив, радвам е на глупостите му!

 76. 76 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#73] от "Димитър Димитров":

  Митец, като гледам какви ги редиш си мисля, че си способен да изобретиш още едно дело от типа "Скрипаль"! Само да не забравиш, че отровата е лицензирана в САЩ още през 2015 г. като "Новичок"!

 77. 77 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#70] от "serafin":

  Много сладки умозрения, Сера-фимчо, особено за произведените от тебе "екскременти" и овалването в тях на някакъв сатрап - приказката ми заприлича на ония от "1001 нощ". Но темата е друга, Серчо, та не си по нея. Но си по легендите и митовете - новоевропейските!!! Така дръж...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK