Оценките на бившите членове на съдебния съвет – каква я мислехме, каква стана

Бившият представляващ съдебния съвет Димитър Узунов получи съответна оценка за работата си в съвета.

© Анелия Николова

Бившият представляващ съдебния съвет Димитър Узунов получи съответна оценка за работата си в съвета."Дневник" публикува текста на Иван Брегов от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието и акцентите са на редакцията


Когато през 2016 г. се правеха основни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) един от дребните, но важни акценти бе да се създаде гаранция членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), били магистрати преди постъпването си в Съвета, да се разделят с безотговорното поведение по време на мандата си. Причината за това е доказана от живота на всеки състав на ВСС – отделяйки се от обичайната си професионална среда на съдия, прокурор или следовател голяма част от тях стават политически услужливи.


А от работата на самия ВСС зависят освен важните за магистратите кариерни въпроси, но и
целият облик на системата,


включително колко пари на данъкоплатеца да струва услугата правосъдие, какъв да бъде образът на съда и прокуратурата в услуга на гражданите. Така комбинацията от политическо послушание, съчетано с апатия към работата или краен непрофесионализъм могат да се окажат крайно вредни. За да се сложи край на това в ЗСВ бе въведено индивидуално оценяване при приключване на мандата, което става неразделна част от професионалната атестация/ биография на лицето при завръщането му като редови магистрат. За зла беда съдържателната страна на процедурата по оценяване бе оставена в ръцете на самия ВСС.


Предишният състав на ВСС взе решение, че


индивидуалните действия на лицата са неоценими


при работата на колективен орган като ВСС и прие процедурно скромна методика за оценката. Ето и три примера за опровержение на възприетата концепция:


1. При дългогодишната нерешена криза с натовареността и лошите материални условия за работа на съдиите и съдебната администрация в Софийския районен съд (СРС) председателят на съда Методи Лалов, служителите и магистратите поискаха среща с ВСС, за да потърсят решение. Тогавашният състав на ВСС отказа да ги приеме и изслуша без да мотивира решението си по същество. Протокол от всяко заседание на Съвета се пази в публичен архив, а гласуването за всяко решение е явно и мотивирано. Така при анализ на подобен тип зловредни решения, неподкрепени с релевантни мотиви, ясно може да се даде индивидуална оценка за работата на всеки член на ВСС.


2. Втора възможност за индивидуална оценка е работата на членовете на ВСС по комисии, където от протоколите и резултатите на комисиите лесно може да се направи оценка за вида, характера и резултата от положените усилия.


3. Трети повод за индивидуална оценка е работата по проекти, изпълнявани от ВСС. Сега, когато идва време за атестиране и оценка на членовете с приключил мандат лесно може да се разбере какви резултати ВСС е постигнал при усвояване на 597 886,40 лв. по проект, финансиран с европейски средства по оперативна програма "Административен капацитет". Целта на проекта е била ВСС да премине към програмен бюджет. Парите са похарчени, а резултат няма. Ръководител на проекта е бил бившият председател на бюджетната комисия в Съвета Михаил Кожарев. За този принос спокойно може да се направи индивидуална оценка.


Посочените примери по никакъв начин


не засягат независимостта


на лицето при вземане на решение, тъй като почиват на обективни резултати и при изследване на ясни мотиви. А ако членът на ВСС не е мотивирал решението си, то това е закононарушение на чл. 34, ал. 3 от ЗСВ и е допълнителен ориентир за законосъобразното изпълнение на задълженията.


Настоящият състав на ВСС "надгради" стореното от предишния в приетата методика като запази концепцията. На практика оценка на лицата ще се прави на база на постигнатите от ВСС резултати, а не на основание постигнати резултати от самото лице. Този противоречив подход е скрепен с избирателно изброяване на стратегически документи и анализи за състоянието на съдебната власт (чл. 3 от методиката).


На базата на заключенията за състоянието на българското правосъдие ще се заключава за успешното упражняване на мандата от членовете на Съвета. Получава се следната комична формула – ВСС не изпълни заложените си цели и компетенции и затова и членовете му не изпълниха задълженията си. Така се вменява, че ВСС е живо тяло, а членовете му понасят последиците от действията на този жив организъм.


Удобно от обхвата на изследваните


документи е изпусната концепцията на кандидата, а именно - началната отправна точка. Как ли трябва да оценим бившия представляващ ВСС Димитър Узунов тогава. Кратко съревнование между концептуално изложеното от него и реалното му поведение би произвело безспорно категорична оценка.


Освен, че методиката не дава съществени методически напътствия как да се формира крайна оценка и дори да се стигне до такава, то тя трябва да бъде "обща и словесно да отразява изпълнението на компетентностите на ВСС като колективен орган" (чл. 5 от методиката). При дотук получените оценявания резултатът напълно съответства на изискуемото – оценките се определят като "съответни". Ето как звучи поставената оценка на Димитър Узунов, приета на заседание на съдийската колегия на ВСС: "крайна оценка за периода, в който е заемал длъжността "изборен член на ВСС", съответна на постигнатото изпълнение на компетентностите и целите и задачите на колективния орган."


Така излиза, че е достатъчно членовете на ВСС да са присъствали в заседанията на съвета, а това какво са свършили не се анализира. При съответната ситуация ще имаме дългогодишния съответен резултат – безотговорно и податливо на услуги поведение, неукоримо по никакъв ред.


В текста на методиката се откроява само една разпоредба, която издава факта, че все пак оценка за индивидуалната работа е възможна, стига на някой от действащите членове на ВСС, казано на жаргон, "да му се занимава".


Именно в чл. 6 е записано, че всеки действащ член на ВСС може да изготви "индивидуален отчет за действията на оценявания, включително и за концепцията, която е представил по време на участието си в състезателната процедура по избора".


И като че ли от този текст трябва да започне разписването на нова, съдържателно и процедурно издържана методика, защото настоящата не води до никакъв резултат. Вместо текст, който да развие законовата норма на чл. 28 от ЗСВ изработената методика е кратка инструкция по обезсмислянето на законов текст в цялост и пример как акт с по-ниска степен може да отмени законова разпоредба с по-висока.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Всички постъпили като студенти по прави преди 1989 година трябва да се уволнят от системата! Право влизаха само най-преданите на БКП деца на комунисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1886 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Правилно!
  И да се назначават само завършили Магнаурската школа в Симеоново и Библиотекарския.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В Германия през 2017 г. има към 27 осъдени адвокати. Те естествено не се признават за виновни, това всеки адвокат съветва. Което значи, законодателството трябва да се промени, тези, които се признават сами за виновни, да получават по ниски присъди, но всичко според зависи и защо.
  И аз не разбирам, защо младеж, който на 20 години е убил и изнасил жена, да няма право на 40 години да излезе на свобода.Дори изнасилената жена да моя сестра или жена ми, 20 години след смъртта и водят до забравяне. Ние не изхождаме от вечната злоба и вярата в Дявола.

  Es muß Geld fließen!
 4. 4 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Горният пример е за САЩ, напоследък гледах много филми за тяхната съдебна система

  Es muß Geld fließen!
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2165 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":
  До коментар [#2] от "BG Territory":

  Рицар Попова - Главен прокурор! :)

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10900 Неутрално

  Поръчителите на зависими членове на ВСС нямат интерес от независима и обективна оценка. "По делата им ще ги познаете" явно е нещо, което ВСС целенасочено се опитват да избегнат.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Самата идея за оценка на членовете на ВСС е някакъв нонсенс в рамките на сегашните правила и процедури. Кой е този "БОГ", който ще оценява членовете на ВСС, нали са продукт на избори? Все едно депутатите да подлежат на оценка от някаква висша сила. Щото конституцията казва, че веднъж избрани, са отговорни пред целия народ. Демек отзоваване е възможно, но само след всеобщо гласуване. Ай холан.

  Не обща оценка след края на мандата, а възможност за отзоваване ведно с частични избори за заместник е добрият подход според мен. Само така оценката я дават избирателите, които са извършили и "назначението" в крайна сметка. В съдебната система такава процедура надали е толкова безумна, колкото всеобщо гласуване за някакъв дупетат.

 8. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  Каква а са я мислели? Да не би някой да се е вързал на имитацията на съдебна реформа?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В живота си съм съден веднъж заради вина, и парите, с които трябваше да се откупя, бяха откраднати от адвокатката ми. С кои ли не беше преспала, но от Германия няма как да знаеш там, дори и да телефонираш с нея. Не съм набеждавал баща ми, беше взаимна вина, аз в крайна сметка бях губещият

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#3] от "slan777":

  Идеята не е ти да забравиш сестра си!
  Идеята е, че на 40 той може да изнасили и убие и много други сестри.
  Пък и други потенциални убийци биха се решили да изнасилват и убиват, като знаят, че лесно ще им се размине!
  Не мислиш ли?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Те в последния ВСС май всички бяха завършили след 1989 година. Но Симеоново и разни свободни университети не дават много качествено юридическо образование.

 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#10] от "nonsens2":

  Беше едно дребно наказание в Германия, дори не влиза в свидетелството за съдимост. Но имаше финансова стойност.И тя беше 2 бона. И беше платена от мен и аз бях накрая губещият. Баща ми се интересуваше, ведно с прокурора, къде са изчезнали платените на съдийката ми пари. След 5 години след инцидента имаше справедливост и бившата ми адвокатка беше осъдена на затвор, 2 или нещо подобно, във всеки случай имаше ефективен затвор.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ей заради тия сме последна дупка на кавала.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Те в последния ВСС май всички бяха завършили след 1989 година. Но Симеоново и разни свободни университети не дават много качествено юридическо образование.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Трябва всички комунистически кадри да се изкоренят от системата и да се променят принципите на назначаване и принципите на работа, да има прозрачност и контрол, и да си носят последствията за действията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Този от снимката прилича на митничар, чийто поглед те гледа като банкнота, която всеки момент трябва да влезе в джоба му. Милиционерската школа??

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Някой от по-възрастните случайно да си спомня каква беше бройката,отпусната за *свободен прием* по специалността право през 1971 година ,например?
  Да ви припомня - 10/ДЕСЕТ/ броя.
  Бях втора резерва,не ми достигнаха 3 стотни.
  Моята приятелка се отказа да кандидатства *право*,приеха е история.Беше със златен медал,но не от *сой*.
  От целият ни випуск приеха само едно момиче.Не беше със златен медал.Но.....
  Само да спомена,че по същото време пък приеха *репресирания* бъдещ президент Стоянов.Но пък той беше три години несменяем комсомолски секретар на гимназия *Лиляна Димитрова*Та такива неща за *свободния прием*,репресираните и правото.

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4400 Весело

  До коментар [#11] от "Роси":

  ,,...Но Симеоново и разни свободни университети не дават много качествено юридическо образование....,,

  Сигурно Ристе риформътъ, Насе пищова, и Радан знамито са завършили я в Харвард, Станфорд, или в Масачужетс. Е там в някой от тези ако са завършили евалла. Ма че и тримката са завършили УНСС-то си го пише на челата им. Па да сравняваш УНСС със Симеоново, се едно да сравняваш Симеоново (УНСС) с Харвард (симеоново)

 18. 18 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1521 Гневно

  Оценка на работата? Глупости! Оценяват ги по делата им, но за по-нататъшната им кариера се грижи не избирателят, а шайката около главния прокурор - важно е на него да са му угаждали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK