"Демократична България" на терена

"Демократична България" на терена

© Георги КожухаровУ нас политиката е или избягване на апокалипсис, или футболен мач. След ракетните удари в Сирия ядреният апокалипсис – вещан от мнозината наши защитници на руската военна чест - официално беше отменен. Затова можем спокойно да се върнем на домашното ни футболно първенство.


В него има един "отбор на народа" – ГЕРБ – който се менажира и подкрепя от основните олигарси в страната. Т.е. тези, които държат медиите и съдиите. Отборът не е лош и сигурно може да печели мачове без съдийска подкрепа. Но е отвикнал да го прави.


Вторият основен отбор – БСП – е червен и е смесено дружество на старата номенклатура, местни партийни ядки и останалите олигарси, част от които са руски граждани. Вярно, не става дума за Абрамович, но парите не миришат на занятието на източника си. Червеният отбор по съветски тича много, прави фаулове, но трудно вкарва и лесно пуска. Затова от десетилетие си е все втори.
Руснаци държат и третия отбор в страната или поне две трети от него. Тази част, която не държат, се казва Валери Симеонов – футболист, израснал в махленското първенство и стигнал до националната лига. Въпреки неоспоримия му талант той често си изпросва червен картон, а все пак далеч не е Стоичков, за да може да си го позволи.


И накрая – но не по важност – имаме и турски отбор, който се изявява като сателит или на ГЕРБ, или на БСП. Този отбор контролира съдиите и службите по стадионите и бележи от наказателни удари.


"Демократична България"


В първенството ни имаше и един син отбор, който обаче отпадна в Б група на миналите избори. Преди това синият отбор се раздели на три състава: единият си вкарваше автоголове в полза на ГЕРБ, а другите два започнаха да играят шах на терена.


Миналата седмица се състоя обединение - "Демократична България", което да върне синия отбор в политическата А група. Откъм агитката на ГЕРБ веднага се чу едно мощно "У-у-ууу". "Пак ли тези аматьори", "Те не са сини", "Не ритат с десния крак", "Нашата преса ще ги размаже", "Ще ни вземат точки, за да станат БСП шампион", "Само ние сме с европейски профил", "Пак ще им свирим дузпата", " и т.н. Все нормални неща за една агитка.


Феновете на синия отбор също бяха разколебани обаче. В плахата им хореография се долавяха следните интроспективни питания: "Нашите да не си вкарат пак автогол срещу ГЕРБ?", "Да не извадят пак шаха?", "Кога ли ще станат шампиони?", "Защо им трябваха зелени футболисти?" и т.н. И това са все нормални душевни терзания за отбор, който се бори за влизане в "елита".


Ами ако все пак политиката не е футбол?


Агитационното мислене е глухо за аргументи – размахват се плакати, вдига се среден пръст, пускат се димки. И най-важното правило – "нашият" отбор е прав дори и когато греши.


Част от проблемът на демократичната десница след 2015 г. беше, че тя влезе във футболното мислене за политиката, наложено от ГЕРБ. В резултат тя се стремеше да покаже основно колко некадърен футболист е Бойко Борисов. От научна гледна точка това не е чак толкова трудна задача, но за сметка на това пък никоя агитка не е сменила лозунгите си заради научно откритие. А и в крайна сметка по-шумната агитка и тази с по-мощната "хореография" винаги печелят. В този смисъл реформаторите бяха влезли в мач, който по дефиниция е загубен.


"Демократична България", изглежда, си е извадила поуките от този опит и не тръгва да се надвиква по въпроса чий централен нападател е по-некадърен. В България така или иначе всички са убедени, че политическите им футболисти са калпави. При много ниски нива на доверие в политиците да рушиш "имиджа" на опонента е недалновидна стратегия. А подвиквайки срещу чуждия нападател, само сплотяваш и амбицираш агитката му.


Футболното говорене е пропило политическия ни език до неподозирана степен и агитките успешно са предефинирали дори базови политически понятия. Зад иначе познати етикети се крие вече съвсем друго съдържание. Например:


- "Консерватор" вече означава член или на БСП на Корнелия Нинова, или на "Атака", или такъв, който смята, че ГЕРБ трябва да е в коалиция с "патриотите" по идеологически съображения;


- "Либерал" е човек, който смята, че Борисовото управление е корумпирано;


- "Патриот" е същото като антиевропеец;


- "Социалист" пък означава основно путинофил;


- "Русофоб" - демократ и т.н.


"Демократична България" ще сгреши, ако започне да отговаря на лозунгите на агитките с препратки към учебниците по политически науки. Значението на понятията не може да бъде възстановено чрез речникови препратки.


За загубените в превода ето един кратък разговорник от агитационни фрази срещу новата формация:


- "Не сте достатъчно десни" просто означава, че сред "Демократична България" има много хора, които мислят Борисов за корумпиран, т.е. са "либерали";


- "Вие сте либерали, а ГЕРБ е консервативен" означава, че "патриотите" не се интересуват от проблема с корупцията и затова ГЕРБ предпочита коалиция с тях;


- "В "Демократична България" има вътрешен идеен сблъсък между по-леви и по-десни идеи" означава, че за разлика от това в ГЕРБ идеите нямат голямо значение, защото в крайна сметка Борисов решава, като балансира между опции, които съществуват на терена.


Поради тези сменени значения демократичната десница често изпада в комична ситуация, когато започва да говори академично за "ляво" и "дясно", за "либерализъм" и "консерватизъм". А с тези етикети шумни агитки просто се надъхват и мобилизират.


Нефутболната реалност


Ако за миг изключим футболната Матрица, политическата реалност под нея е нелицеприятна:


- България не се възползва достатъчно от членството си в ЕС и НАТО. Макар и да наваксва изоставането си спрямо другите, това става по-бавно от възможното;


- Страната остава извън еврозоната, Шенген, банковия съюз и не участва активно във военната интеграция на ЕС;
Това става заради липса на доверие от страна на основни партньори и поради корупционната ни репутация;


- Чуждестранните инвестиции са ниски, което показва и некачествена бизнес среда;


- Продължават проблемите със "захват на държавата" – КТБ, съдебна власт, медии;


- Подготвят се спорни геополитически проекти (т.е. такива, които нямат икономически смисъл) като АЕЦ "Белене", целящи да вкарат страната във все по-руска орбита;


- Тече подмолна смяна на геополитическата ориентация, като страната все по-често заема позиции и говори на език, различен от този на основните си партньори в ЕС. Външната ни политика започна да съвпада с възгледите на "Атака";


- Продължава инструментализацията на медии и държавни институции като "бухалки" срещу политическата опозиция;


- Налага се непредвидим политически опортюнизъм с популистки идеи като "ревизия на приватизацията", които отново са основно повод за разправа с опоненти;


- В ситуация, в която БСП се радикализира и става все по-антиеевропейска, "балансирането" на Борисов става неадекватна политика – то тласка страната на изток.


Сегашното управление не е решение на тези проблеми. За много от тях то е по-скоро причина. В този смисъл "Демократична България" няма как да не е негов опонент.


Да спечелиш мача по смислен начин


Политиката има състезателен момент и победата има решаващо значение. Но не по-малко важна е каузата: победа в името на какво? Агитката на ГЕРБ е права да се притеснява, че конкуренция от дясно ще отслаби ГЕРБ.


В този смисъл звучи логично и аргументът, че конкуренцията вдясно поставя БСП в по-добра ситуация да спечели следващите избори. Но това е изцяло футболно мислене. Реалната картина е, че ГЕРБ вървят с бърза стъпка към предсрочни избори и се опитват да ги предотвратят, като правят все повече отстъпки на "патриоти" и БСП.


ГЕРБ губят ясен профил в желанието си да угодят на всички и пътьом "нормализират" антиевропейското говорене. Това няма да предотврати предсрочни избори, защото компромисите – като в сделката с ЧЕЗ – стават толкова много и са толкова неясни, че дори Борисов едва ли вече знае кое е в негова полза, кое е в полза на страната и кое е просто дневният ред на обичайните заподозрени олигарси. Много е вероятно да се окажем в предсрочна изборна ситуация, доминирана от антиевропейско говорене, което ще даде на тепсия властта на БСП и патриотична селекция (споменатите по-горе две трети).


Затова и от футболна, и от политическа гледна точка обединението "Демократична България" е навременно (дори закъсняло). Страната има нужда от партия на динамичната част от обществото, която няма колебания дали сме част от западния демократичен свят. Тази общност заслужава политическо представителство. В този контекст "Демократична България" трябва да стане ефективен инструмент за репрезентация и защита на интереси: да избегне оплитането както в академизъм, така и в етикети и лозунги, пробутвани от футболни агитки.


С две думи, мачът трябва да се играе, без да се изражда в шах, но и без да се води по чиста футболна логика – все пак в политиката футболната метафора има своите ограничения. "Демократична България" трябва да демонстрира тези ограничения и да печели по смислен, полезен за обществото начин. Екипът им е добър за тази цел, програмните идеи – подходящи. Останалото е постоянство и усилена работа.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 569 Весело

  Много готин анализ, че и верен. :)
  Успех на "Демократична България"!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 2. 2 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1340 Весело

  Снимката е култова "Любимец 13".

 3. 3 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да не забравяме, че и повечето играчи са с допинг.
  Едните с Мелдоний( БСП, АБВ, Атака), други с турски ваксини ДОСТ,

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1005 Весело

  Нека плюенето от герберските тролове по автора на статията започне сега!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  В първенството ни имаше и един син отбор, който обаче отпадна в Б група на миналите избори. "

  всъщност фактите са важни , същия отбор си беше във В група , който с трик се шмугна за кратко в А група и закономерно изпадна в Б група

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 736 Весело

  Смилов, що ни будалосваш със тази опростена картинка на "българската демокрация" ?
  Проблемът е, Че играта се играе по фалшиви "правила" и БоЧката бие дузпите, който незаслужено му се дават !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Посредствен текст, не знам какво е наложило публикуването му!?

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  С този понятиен апарат ли прави анализите си Смилов? Тогава нищо чудно, че не му се получават.

  - "Консерватор" вече означава член или на БСП на Корнелия Нинова, или на "Атака", или такъв, който смята, че ГЕРБ трябва да е в коалиция с "патриотите" по идеологически съображения;
  - "Либерал" е човек, който смята, че Борисовото управление е корумпирано;
  - "Патриот" е същото като антиевропеец;
  - "Социалист" пък означава основно путинофил;
  - "Русофоб" - демократ и т.н.
  —цитат от коментар 0 на Смилов


  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 827 Неутрално

  С отвращение цитирам единствената свестна приказка на Величеството, която съм чувал от него, но няма как - верна е.
  "Трябва да си смените чипа."
  С други думи - сбъркано ни е мисленето, сбъркани са ни ценностите, трудно отбираме добро от зло. Оттук - сбъркано ни е възпитанието на децата. Най-простият и ярък пример - търкаме картончета, залитаме по прости и съблазнителни политики вместо да се стремим да работим ефективно и да възпитаваме децата в самостоятелно мислене и труд.
  Това е. Останалото е следствие.
  И беззаконието, и липста на защита на частната собственост, което е следствие на беззаконието, и демотивацията на мнозинството от хората поради беззаконието, объркани представи за добро и зло, безразличие. Спирам. Безсмислено е.
  Трябва друго мислене, което у нас, в момента, или го няма, или е малцинство, на което му се присмиваме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Но три неща на този свят изисква всеки занаят - усилие, упорство, ум! Без тях ще вдигаш само шум!

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гадьо":

  Като гледам лигите под статията, май са с тъмно лилав цвят :)

 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  За ГЕРБ има новина.
  Казват, че била добра.
  И в софийския затвор
  има футболен отбор.
  Бойко ще е капитан,
  Цецко също ще е там.
  Миро Мършата – вратар,
  той на плонжове е цар.
  Лъчко Мозъка е съдия,
  ще я свири със уста.
  Дянков май ще е защита,
  та да брани тази свита.
  Леля Цецка с очилата
  влачи кофата с метлата.
  А Фидоска ще е мажоретка...
  Абе, просто супер гледка!

 14. 14 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Весело

  Много готин анализ, че и верен. :)Успех на "Демократична България"!
  —цитат от коментар 1 на Антони Де ла Реа  До коментар [#1] от "Антони Де ла Реа":

  Те на текст винаги го докарват и ... до тук !

 15. 15 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Разстроено

  ... Тази общност заслужава политическо представителство.

  Ако продължим с футболните аналогии, когато Локо Пд стана шампион сервилните медии ни обясняваха, че отбора заслужавал ... защото имали страхотна публика. И на Хилари ѝ беше ред и ѝ се падаше, както се казва.

  Има нещо дълбоко сбъркано в подобна логика, и това го казвам като редовно гласуващ за ДСБ.

  #killwhitey
 16. 16 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#8] от "svoboden":


  Посредствен текст, не знам какво е наложило публикуването му!?
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  "Независимата" редакционна политика на "дневник".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  първа и най съществена задача на новата формация е ,да успее да се докаже пред обществото ,като реалната ,истинската опозиция на настоящото мутренско милиционерско управление

 19. 19 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 151 Неутрално

  За г-жа Нинова съвет - ако искате Вие и БСП да управлявате, спрете да се правите на "Обединени патриоти" и да тичате след техния електорат, а започнете да бъдете социал-демократи. Предложете на хората социална държава със субсидии за здравеопазването, образованието и малкия/среден бизнес и ще видите как ще имате така нужните Ви 5%.

  Ако продължавате в същия дух, след 3 години пак ще бъдете в опозиция и ще гледате коалицията ГЕРБ-ДБ.

 20. 20 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#5] от "disclosure":
  И все пак аромат на скара е за предпочитане пред коментар като твоя който вони на тоалетна .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Смилов, както винаги точен и ясен. Дано повече хора да го разберат.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  категорично и ясно , и повечето хора са го разбрали ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Смилов забравя едно простичко нещо - тези които ни представя като надежда имаха ПЪЛНАТА власт. Президент, самостоятелно мнозинство в НС, главен прокурор назначиха. Като резултат дадоха собствеността в ръцете на тези които днес наричаме олигарси. Не разкриха досиетата и ДС завзе пълната власт в страната, осъществи се в пълна степен разработеният в КГБ сценарий за превръщане на комунистите в капиталисти.

  ТВОИТЕ ХОРА назначиха олигарсите от които си недоволен Смилов! ТЕ дадоха Лукойл на руснаците. Станалото след това е само следствие. И защо да вярвам, че те ще тръгнат да развалят това което самите те са направили? Ето Костов си го казва, не трябва да се пипа приватизацията. Т.е. не трябва да се пипат олигарсите. Това за което призоваваш Смилов е само смяна на фасадата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  В първенството ни имаше и един син отбор, който обаче отпадна в Б група на миналите избори. "всъщност фактите са важни , същия отбор си беше във В група , който с трик се шмугна за кратко в А група и закономерно изпадна в Б група
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Всъщност жалка история. Не знам вече кой пореден път Народът казва ясно "Не ги искам ТЕЗИ в парламента". Не дори във властта където трябва мнозинство, в Парламента където се влиза с едва 4 процента! И те правят жалки коалицийки да се вмъкнат през задният вход. Защото това са коалициите крепящи се на ръба на влизането, задният вход към парламента.

  И Смилов седнал да ни убеждава, че това е бъдещето на България, в маргинали треперещи дали ще влязат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тежък текст от Смилов, че в стила няма нищо, че при нас е смес от ляво, дясно, център, обединен само от няколко гранта, сбирките на американското посолство и предимно платената ни омраза към Русия, ние сме правилния избор да се насадим на софрата. Сутринта по БТВ го гледах заедно с Кънчо, който е ама мега неприятен, а буквално го размаза. Че вие ако един Кънчо не сте способни да заврете в миша дупка, за къде сте тръгнали. Въобще синята мъгла е пълна и тя ще остане такава, докато тези партии се раждат под акушерството на АзБ, а "лидерите" им не се понасят. И докато презират огромна част от съгражданите си, които с удоволствие им го връщат на избори.

 26. 26 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  проблема на десните, а и другите разумни и независими политически групи (доколкото ги има) е че бъкат от абстрактни идеи и реформистки проекти и като се рекламират наблягат на тях толкоз силно, че хората не сфащат как практически ще се промени живота им ако гласуват за тях...
  ейна бойко си е фанал магистралите и инфраструктурата и може да е бавно мърляво и със скандали и корупция, ма хората ги виждат и ползват и затуй гласуват за него...
  на десните им требе обединяващ проект, който да рекламират шумно за да привлече вниманието на публиката... нещо, което засяга и интересува всеки пряко... съдебната реформа е много нужна, ма колко процента от българите имат пряко земане-даване със съд, прокуратура и прочее... сметат, че да ходиш до черно и гръцко море за 3 часа е много по-важно от честен прокурор и гласуват за бойко...
  та така

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Др.Смилов вие още ли не разбрахте, че т.нар. автентична десница в сегашния и вид са едни плямпачи по студиата и писачи във Фейсбук и нищо повече!

 28. 28 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  До коментар [#25] от "Georgi":

  По-точно от теб не бих могъл да се изразя.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 268 Неутрално

  прекрасно и вярно освен всичко друго :)
  - "В "Демократична България" има вътрешен идеен сблъсък между по-леви и по-десни идеи" означава, че за разлика от това в ГЕРБ идеите нямат голямо значение, защото в крайна сметка Борисов решава, като балансира между опции, които съществуват на терена.

  ХАХАХА, Баце сам си е партия, него идеи му не трябват :)

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  ХАХАХА, Баце сам си е партия, него идеи му не трябват :)
  —цитат от коментар 29 на petar__

  Той освен че сам си е партия сам си е и опозиция! На него опозиция не му трябва, такива дивотии прави, че атаките на БСП са нищо в сравнение с щетите които сам си нанася.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Доста свеж поглед върху политическата обстановка в България и мястото на Демократична България в него. Определено много от традиционните понятия ляво -дясно, либерал -консерватор в България са претърпели странни метаморфози, но и много от политическите партии са със странна същност - десни, ама да не дразним Русия и Ердоган и нямат нищо против корупцията и соц. модел на прокуратурата; вторите проруски, но консервативни; патриоти, ама руски и т.н. Липсата на яснота не е случайна. Затова ДБ трябва добре да помисли за ясно послание.

 32. 32 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 213 Весело

  За съдържанието и етикетите -ДЕМОКРАТИЧНА България

  Германска ДЕМОКРАТИЧНА република
  Корейска ДЕМОКРАТИЧНА република
  ДЕМОКРАТИЧНА република Конго
  Алжирска ДЕМОКРАТИЧНА република ............

  "Кажи ми с какво се хвалиш,за да ти кажа какво ти липсва"

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 33. 33 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  След като всички мивки са отдавна изкъртени, ко да прайм, почнахме писоарите.
  Поантата:
  "С две думи, мачът трябва да се играе, без да се изражда в шах, но и без да се води по чиста футболна логика – все пак в политиката футболната метафора има своите ограничения."
  Къф ерудит трябва да си, че мач да не се ИЗРАЖДА в шах??? Амчи, то е ОБРАТНОТО!!!
  Но пък, да не е и МАЧ, че там редовно ни ДЪРВАРЯТ???
  Политиката не е футболна метафора - само тук е познало авторчето...

  roo
 34. 34 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Нека плюенето от герберските тролове по автора на статията започне сега!
  —цитат от коментар 4 на Гадьо


  Е аз съм от ДСБ, ама текста наистина си е глупав.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1636 Весело

  За съдържанието и етикетите -ДЕМОКРАТИЧНА България Германска ДЕМОКРАТИЧНА републикаКорейска ДЕМОКРАТИЧНА републикаДЕМОКРАТИЧНА република КонгоАлжирска ДЕМОКРАТИЧНА република ............"Кажи ми с какво се хвалиш,за да ти кажа какво ти липсва"
  —цитат от коментар 32 на Starcaterus


  Оригинално! :) :):)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  С отвращение цитирам единствената свестна приказка на Величеството, която съм чувал от него, но няма как - верна е."Трябва да си смените чипа."С други думи - сбъркано ни е мисленето, сбъркани са ни ценностите, трудно отбираме добро от зло. Оттук - сбъркано ни е възпитанието на децата. Най-простият и ярък пример - търкаме картончета, залитаме по прости и съблазнителни политики вместо да се стремим да работим ефективно и да възпитаваме децата в самостоятелно мислене и труд.Това е. Останалото е следствие.И беззаконието, и липста на защита на частната собственост, което е следствие на беззаконието, и демотивацията на мнозинството от хората поради беззаконието, объркани представи за добро и зло, безразличие. Спирам. Безсмислено е.Трябва друго мислене, което у нас, в момента, или го няма, или е малцинство, на което му се присмиваме.
  —цитат от коментар 10 на simval


  Голяяям +. Щото то Борисов не ни го внесоха отвън, та да кажем лоша китайска изработка, сами си го избираме (имам предвид като народ, не че аз съм гласувал за него, пази боже) :)

 37. 37 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Големи анализатори, голяма работа. Същите тия специалисти преди години се смееха под път и над път на термините от спорта, които използва Борисов. И години след това правят като него. Анализаторска работа.

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#24] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  ,,в маргинали треперещи дали ще влязат.,,

  Ама като влязат викат до небесата ураа, ние победихме

 39. 39 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Единственото което липсва е надписа "реклама' в началото на статията. ... Олигарха Иво Прокопиев си рекламира ГМО-то с надеждата да вземе 4%...а ако я нямаше тази реклама в Дневник, Капитал, Клуб За, Медиапул и още 10-на медии сигурно борбата щеше да бъде не за 4% ами за 0,4 % ...

 40. 40 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Весело

  Почнаха одите за ДеБъ в подопечената газета от подопечените списувачи.След Смилов да се готвят Дайнов,Слатински,жена му на Смилов.Браво Петя(къде без нея) и после пак и пак....

 41. 41 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Добър анализ, колкото и да имат основание някои малки забележки (не заяжданията и дежурните черногледи оценки).
  Радващо е, че зад програмните идеи стоят конкретни личности с имената си.
  Наистина вярвам, че ако тези идеи бъдат разбрани и подкрепени от гражданите, ако все повече умни и демократи по душа личности застанат на тези позиции, властта в България може да се промени и да започне да променя държавата ни. Нека не губим надежда и нека подкрепяме новата формация. Тук няма тясно партийни интереси, а виждам една дълбоко осмислена кауза в полза на българския напредък.

 42. 42 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#34] от "foxa5":

  "Е аз съм от ДСБ, ама текста наистина си е глупав."
  Аз съм само обикновен фен на ДСБ, но и на мене текстът не ми хареса.
  Не му се е получило на Смилов с футболната риторика. А най не ми допадна "съждението" му - "И най-важното правило – "нашият" отбор е прав дори и когато греши". Да обезличиш по този начин мислещи хора, си е нонсенс, да не напиша "тъпня".
  Добре му се е получило с последния абзац, особено с признанието, че екипът на "Демократична България" е добър, а програмните идеи – качествени.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 43. 43 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Демократична България ще придобие лице и легитимност Само ако се саморазпуснат съставните части на коалицията и местните им структури се слеят. Това е първия и вероятно последен тест ще го бъде ли или не. Жалко за партиите с история, но обединението на читавите го изисква. Не може да направиш омлет и яйцата да останат здрави. За жалост май ще си останем с традиционните партийни надвиквания, с които не се прави история.

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Започнах да чета, и още на второто изречение ми замириса на кебапчийница. Върнах страницата обратно и,.. Смилов!
  —цитат от коментар 5 на disclosure


  И какво каза сега?
  Какъв е смисълът да пишеш тези.....простотии, след като нищо не казваш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3418 Весело

  Големи анализатори, голяма работа. Същите тия специалисти преди години се смееха под път и над път на термините от спорта, които използва Борисов. И години след това правят като него. Анализаторска работа.
  —цитат от коментар 37 на nema_labavo


  Нима не схващаш, че се подиграват на запалянковщината ви бе..е..е..е!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  А, защо да не е футбол? Поне по избор на име го копира. Колкото по-слаб един отбор, толкова по-гръмко име си избира - Светкавица, Ураган, Буревестник. Дато петте партии с трите процента - приватизираха си целокупната демократична България! Хайде наш’те!

  Мърфи е оптимист!
 48. 48 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Прокопиевият проект загуби Дайнов, на който нито една прогноза не се сбъдна / с основание се оттегли в музикалната чалга/ и си набави Смилов. Новият шаман, за да бъде по-лесно разбран, прибягва до футболния език, като си дава сметка, че и при политическите ултраси егоизмът: "техният отбор да бие всички на всякаква цена" е над всичко. Дали опитният Смилов наистина вярва, че така сътворения хермафродитен Отечествен фронт ще поеме властта и дори това чудо да стане ще може да управлява!? Не вярвам, едва ли е забравил баснята за орел, рак и щука. Задачата е да се свали ГЕРБ и за това мнозина плащат добре

 49. 49 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#31] от "oziris7":

  И във вашата глава е ляводясна каша!Незнайно защо смятате,че "дясно" непременно означава проамериканско,а ако някой се скъсва да плюе по Русия е "десен".Що се отнся до Ердоган-точно лилявите плюехте по Борисов,че не исксше да прави обща флотилия с него .Та по сонствената си логика се изкарвате леви.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  Забелязваш ли,че този преден опит за създаване на колиция на подопечените на Прокопиев партийки(опита с Мрежата не мина) даже вече минава без ентусиазъм и дори слоганите звучат вяло.Иначе да читам-кой измисля тия абревиатури,че лесно стават за подигравка?!Ще да е някой умен и красив ПР.То не бяха "Дай,България" Пет Файтона,Манафи за Европа,сега ДеБъ.....

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#48] от "4i4oti":

  Те нямат за цел да управляват.Те само трябва да ударят едно рамо на Нинова.Както през 2012-2013-та помогнаха на Серж.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  В България няма достатъчно електорат за истинска дясна партия, за сметка на това има огромно количество лумпен пролетарият - електоралната база на ГЕРБ БСП и ОП !

  klimentm
 53. 53 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#34] от "foxa5":"Е аз съм от ДСБ, ама текста наистина си е глупав.".
  —цитат от коментар 42 на Bramasole
  текста наистина НЕ е глупав, както наистина май и двамата не сте "от ДСБ".
  статията иронизира футболните нагласи, които уви доминират в страната ни. А ОСНОВНОТО Е :
  ''СТРАНАТА ИМА НУЖДА ОТ ПАРТИЯ НА ДИНАМИЧНАТА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО, КОЯТО НЯМА КОЛЕБАНИЯ ДАЛИ СМЕ ЧАСТ ОТ ЗАПАДНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ. ТАЗИ ОБЩНОСТ ЗАСЛУЖАВА ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО. В ТОЗИ КОНТЕКСТ "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЕФЕКТИВЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА РЕПРЕЗЕНТАЦИЯ И ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИ...'':
  съмнявам се, че симпатизант на ДСБ ще го нарече глупаво!

 54. 54 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 723 Неутрално

  а на герберите препоръчвам да помислят върху друг цитат-
  " РЕАЛНАТА КАРТИНА Е, ЧЕ ГЕРБ ВЪРВЯТ С БЪРЗА СТЪПКА КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ И СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ПРЕДОТВРАТЯТ, КАТО ПРАВЯТ ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТСТЪПКИ НА "ПАТРИОТИ" И БСП.
  ГЕРБ ГУБЯТ ЯСЕН ПРОФИЛ В ЖЕЛАНИЕТО СИ ДА УГОДЯТ НА ВСИЧКИ И ПЪТЬОМ "НОРМАЛИЗИРАТ" АНТИЕВРОПЕЙСКОТО ГОВОРЕНЕ. ТОВА НЯМА ДА ПРЕДОТВРАТИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ, ЗАЩОТО КОМПРОМИСИТЕ – КАТО В СДЕЛКАТА С ЧЕЗ – СТАВАТ ТОЛКОВА МНОГО И СА ТОЛКОВА НЕЯСНИ, ЧЕ ДОРИ БОРИСОВ ЕДВА ЛИ ВЕЧЕ ЗНАЕ КОЕ Е В НЕГОВА ПОЛЗА, КОЕ Е В ПОЛЗА НА СТРАНАТА И КОЕ Е ПРОСТО ДНЕВНИЯТ РЕД НА ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ ОЛИГАРСИ. МНОГО Е ВЕРОЯТНО ДА СЕ ОКАЖЕМ В ПРЕДСРОЧНА ИЗБОРНА СИТУАЦИЯ, ДОМИНИРАНА ОТ АНТИЕВРОПЕЙСКО ГОВОРЕНЕ, КОЕТО ЩЕ ДАДЕ НА ТЕПСИЯ ВЛАСТТА НА БСП И ПАТРИОТИЧНА СЕЛЕКЦИЯ (СПОМЕНАТИТЕ ПО-ГОРЕ ДВЕ ТРЕТИ)."
  и да осъзнаят че в коалиция с Атака все повече ГЕРБ се обезличат
  И стават ГЕ/вразийско/РБ.
  е поне тези които искат да да ГЕ/вропейско/РБ да помислят И да разберат че ДБ е шанс да не дойде коалиция - нинова- каракачанов на власт.!!!!

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Глупости от хоремага.
  На всичкото отгоре - вяло, та чак уморено спретнати ...

 56. 56 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":

  Прав си дедо
  Затова поради лиспа на десен електорат "дясна" партия се коалира с зелените-протестъри, които в Европа не са дори и лумпен пролетариат а чист лумпен (виж les zadistes )

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 57. 57 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антони Де ла Реа":


  Много готин анализ, че и верен. :)Успех на "Демократична България"!
  —цитат от коментар 1 на Антони Де ла Реа


  Напълно съгкласен++++++
  Тънкия момент, от който ме е страх, че и на тези, както и на предишни избори, ние, дето по презумпция би трябвало да имаме малко повече акъл, пак ще хванем гората за гъби или ще идем на риба, понеже "всички са маскари" и най-много Костов ( при желания може да го смените с Кънев, Христо Иванов или някой друг) и по този начин ще оставим "мача" да бъде решен от футболните агитки.
  И след това ще се чудим, кой по дяволите дава власт на крадци, простаци и прочее паплач.
  То и не малка част от британците се чудят, кой по дяволите ги извади от ЕС и въобще това е модела, при който умните и интелигентните се пазят да не се омърсят с политиката и оставят на плебса да им взима важни решения и избира управляващи.

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2835 Весело

  ... това е модела, при който умните и интелигентните се пазят да не се омърсят с политиката и оставят на плебса да им взима важни решения и избира управляващи.
  —цитат от коментар 57 на tsvetko_51

  Драги фон Цветко, разбирам мъката ви!
  Но няма как.
  Той още Калигула е искал плебсът да има една обща шия само, та да реши въпроса, ама не става и от тогава все не става и не става!
  Та за вас остава само да продължавате да се кахърите, гледайки се с упоение в огледалото ...

 59. 59 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Така е, но се питам къде е мястото на образованието в чипа. И понеже по отношение на образованието последните тридесетина години бяха профукани, а за следващите поне 5 се очаква същото, какви шансове имаме? Оказа се, че вече има хора със средно образование, студенти, които мислят, че слънцето изгрява от запад (от "Стани богат"). Мъка страшна.
  Иначе анализът не знам дали е добър или по-скоро нищо особено, но пък се чете.

 60. 60 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Даниел Смилов - Добър анализ, грешни изводи.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 61. 61 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  И сега ще кажеш, че сред редовните посетители на форума това не е вярно?!

  panem et circenses
 62. 62 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Весело

  Винаги следя с интерес прогностично-анализаторските напъни на Смилов. Същите са с неприкрито пожелателен характер, от което верността на тезите и изводите му редовно страда. Но пък и това е начин да се разбере бъдещият ход на събитията - просто прочиташ някое негово предсказание и му слагаш обратен знак. Като в култовия анализ на тема "Защо Брекзит се провали", в който се съдържаше и прогноза, че Тръмп ще загуби президентските избори в САЩ. С такива пишман коментатори родният, а и международният шампионат определено са по-забавни за гледане.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 63. 63 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 209 Неутрално

  либерал-човек,който прави коалиция с деос,а после смята,че правата на шъркелите,т.е келепирът от преброяването и правата на хомосексуалистите,са несъвместими с корана и бурката и гонят деос от играта?капиши.а остават зелените-т,е келепирът от броенето на дунавския комар за 1,1 милиона лева

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#56] от "Starcaterus":

  Уви всякакви чудеса са възможни в България!

  klimentm
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Добър анализ!
  В същност, днес "А" отбори в политиката мисля, че няма! Няма и елитна футболна политическа лига. Има някакво първенство, в което ритат няколко селски отбори, но това не е първенство под егидата на УЕФА, а по-скоро турнир, под шефството на руската футболна федерация!
  И треньорите на тези отбори не стават за нищо. Един преди години е играл в обора на ДС, след което е станал специалист по хидрология, друг в отбора на СИК, а по-късно в този на "Бистришките мишоци", трети е ритал в бургаските села, а има дори един отбор с треньор - жена! Този отбор пък е погазил всички правила на БФС, защото в него, всички футболисти са руснаци. Няма нито един българин! Ако погледнеш резервната му скамейка - и там руснаци.
  В момента се създава един елитен български отбор, с добри футболисти, но пък този отбор ще бъде с няколко треньори! Като начало, това е неизбежна стъпка, която има за цел да привлече най-добрите футболисти в България и естествено много по-голяма публика! За тази цел обаче, футболистите наистина трябва да са класни играчи! А понеже политическите футболни играчи не тичат толкова много, даже май хич, може да се привлекат дори ветерани! Един Александър Йорданов например е бележил словестни голове многократно във вратата на руския отбор и може да стане чудесен халф, а защо не дясно крило... Ами има още мнозина като него! Кой ще ги селектира? Кой ще ги събере? В български футбол няма стари и млади! Има можещи и неможещи. Силни и бързи футболисти има както в ДаБг, така и в ДСБ, а също в ДБГ , дори и в размирнотото СДС! Добри играчи има както в БЗНС, така и при зелените!
  Въобще, като ще се прави отбор, то той трябва да бъде с ранг на Национален отбор, по описаните по-горе причини....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1526 Весело

  Винаги следя с интерес прогностично-анализаторските напъни на Смилов.
  —цитат от коментар 62 на Conservative Future


  Не си само ти! Цялата комунистическа каста ги следи!
  И така трябва да бъде! Като не можете да родите нищо смислено сами, ще четете текстовете на по умните от вас!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#66] от "Rim":

  Така е, не ми стига умът в една и съща публикация да обяснявам, че Брекзит се е провалил и Тръмп ще загуби изборите. Нито съм достатъчно красив, за да се хваля как съм бил командир на взвод командоси по комунистическо време и да се снимам със Сергей и Моника Станишева, но да се правя на пръв демократ и антикомунист. Това го умеете само в оня сбирток от петте партии с три процента електорална подкрепа.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 68. 68 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":
  Дясна политика е когато се дава добра възможност на биснеса да се развива, нулев или минимален бюджетен дефицит, намаляват се регулациите и държавният апарат, има ред, стриктно се спазват законите, и има демокрация. Това са икономически и социални политики, а не държави. В Русия има форма на диктатура, която се представя за демокрация. Турция също върви към диктатура, така че симпатиите към тези режими показват, че някой се блазни от диктатурата. Десните политики обикновено са и социално консервативни. В България имаме лява партия БСП, която има социално консервативни позиции, а т.нар. десни (ГЕРБ) заеха либерална позиция по Инстанбулската конвенция. За ред и законност в България е смешно да се говори, Корупцията е тотална и имаме срастване на властите. Определено това не са десни политики.

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#68] от "oziris7":

  Oсвен това тотално липсва свободна пазарна икономика и независима и свободна преса! България е псевдодемокрация без равенство пред закона и зависимост на властите, както правилно забелязваш.

  klimentm
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#25] от "Georgi":


  Как да обичам голяма част от съгражданите си след като гласуваха за БКП в първите свободни избори след 45 години комунистическа диктатура?! Кажи ми, как?!
  Или греша?!

  klimentm
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Весело

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Ти интересувал ли си се от това какво са правили робите след освобождаването им и разрушаването на плантациите на Юга след 1865?

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Въпреки че коментара ти е шеговит,отговорът ти е ужасно мисля точен!

  klimentm
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Весело

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Уви...

 74. 74 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Още ли има хора, които се връзват на новокомсомолците от поредното обединение "в дясно"? Загубиха си експертите в партиите, и ако някога се доберат до власт /твърде невероятно/, са неспособни да управляват дори квартален магазин. Некадърни дървени философи, бърболатори и прес-конференчици.
  Така че, уважаеми зрители, пладнешкото крадене ще продължи, все по-недосегаемо, а на тези ще им гледаме циркаджийските номера, докато не ни се доповръща.
  Предадоха доверието на много хора, още преди 2-3 години. Трябва да ги погребем, за да изградим върху останките им нещо смислено.
  Някога, някъде...

 75. 75 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 777 Неутрално

  А анализът... Разбирам напъните на автора, понеже е адски трудно да направиш черното - бяло. Но не хваща вяра, съжалявам.

 76. 76 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Не става дума да обичаш или да мразиш а да се опиташ да разбереш.Нали си психолог?Не съм живяла в онова време за да съдя,но спомни си краят на 1984(Orwell).Идва един момент когато се изгубва индивидуалноста и започваш да обичаш Големият Брат.
  А иначе виждам в народопсихологията много общи черти с южният манталитет(в тези страни корупцията е винаги много силна(както и мафиите) защото "възмущението" от нея в основата си е базирано на зависта "защо той има а аз не".

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 77. 77 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":И сега ще кажеш, че сред редовните посетители на форума това не е вярно?!
  —цитат от коментар 61 на Анийдмъни


  Това изобщо не ме интересува. Във форума пишат всякакви хора, те не са анализатори, те нямат чисто професионално задължение, което има Смилов. Смехотворно би било, ако Смилов си базира анализите на поняга искрените щуротии, които се пишат във форума, а после форумът му чете анализите. Става като в оня виц с двете мутри, дето единият повръщал, другият го ядял, после обратно, защото така "въртели едни пари". Нали се сещаш, че това не е продуктивно?

  Доброто е заразно
 78. 78 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Разочароваща статия на Смилов. Понякога пише свежи неща, но тази ми се струва, че е писана малко насила, по задължение. Не видях чалгаря Трифонов в нея, който, ако се яви на избори, ще бие патреотите и десно-лево-зелените, взети заедно. Не казва, че е за добро и че го искам, но е реална възможност и един анализ не може да я игнорира.

 79. 79 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Как не роди нещо ново ГЛАВАТА на Смилов ?? Пак две три неща . Русия е лоша = на комунизъм. ГЕРБ е мафия ( вярно) но нещо като битка ... ( ще сменим прокурора и ще цъфне) Би трябвало да искат хората да са по богати ..........и да кажат как ще го постигнат . Пояснение : Отговорът не е свободата и пазара. Това го видяхме през тези години. През онези години ..., онова между приятелката на Бойко (Цветелина) и купуването на една банка от КЕЛНЕРА на комадира - какво е ? Свободни пазарни отношения ? Оцветителна сега за демократка ли минава ??

 80. 80 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дано дават убави паре на дума.
  Че загубихме интерес преди средата.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 81. 81 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Не можах да го дочета. Да направиш аналогия с футбола в две три изречения бива, но такава крайност не е много умно. В крайна сметка е почнал да си измисля, за да намери аналогии и там където ги няма.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 82. 82 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#65] от "Rim":

  +++++++++++!

 83. 83 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  Ако намери значението на израза Гьозбаджийство ще разбереш и мнението за твоя коментар.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 84. 84 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  В България няма достатъчно електорат за истинска дясна партия, за сметка на това има огромно количество лумпен пролетарият - електоралната база на ГЕРБ БСП и ОП !
  —цитат от коментар 52 на klimentm


  Ето защо никога няма да влезете в парламента! Значи, всеки, който не гласува за вас-болшевиките е "лумпен пролетариат"?! Много ще гледате парламента по телевизията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 85. 85 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  В първенството ни имаше и един син отбор, който обаче отпадна в Б група на миналите избори. "
  всъщност фактите са важни , същия отбор си беше във В група , който с трик се шмугна за кратко в А група и закономерно изпадна в Б група
  До коментар [#6] от "дерибеев":
  Ей, лъжльо!
  Синият отбор е още от основаването на лигата, много по-стар от царско-жълтия и гербавия и винаги е бил в "А" група! Два пъти е бил и шампион!!!
  Да, сега е в "Б" група, но това е временно. Отново ще се върне в елита и ще стане шампион!!!

 86. 86 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Почнаха одите за ДеБъ в подопечената газета от подопечените списувачи.След Смилов да се готвят Дайнов,Слатински,жена му на Смилов.Браво Петя(къде без нея) и после пак и пак....
  —цитат от коментар 40 на yanne


  Но не могат да се сравняват с "лизачката" на Бойку - Кристито от "24 ч" и бояджиите с големите баданарки от свинските "медии" - ПИК и Близ!

 87. 87 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#48] от "4i4oti":Те нямат за цел да управляват.Те само трябва да ударят едно рамо на Нинова.Както през 2012-2013-та помогнаха на Серж.
  —цитат от коментар 51 на yanne


  Янко, тая гербава опорка е толкова остаряла и изхабена, че ти се чудя на акъла /инструктора/, че още я държите в употреба!
  Бойку отдавна не е алтернатива на БСП, по всички важни за страната въпроси са от лявата, проруска страна на барикадата. Много хора не го виждаха или се правеха, че не го виждат, но в последната година фалшивият Бойку - проевропееца лъсна тотално! Волен, Янко, Волен /разбирай Решетников/, му дърпат дизгините и определят поведението и политиката!!!
  Това е, пък ти си тракай по опорките.

 88. 88 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":Ти интересувал ли си се от това какво са правили робите след освобождаването им и разрушаването на плантациите на Юга след 1865?
  —цитат от коментар 71 на daskal1


  Можем да направим препратка и много по-назад във времето с превземането на Рим от варварите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK