Българските безобразия и началникът, който знае по-малко от подчинените си

Ясен Бояджиев

Ясен БояджиевВ България едни и същи безобразия и нелепи инциденти се повтарят периодично, а болезнени и нетърпими проблеми чакат решение с години. Причините са много и най-различни. Но една от тях се натрапва постоянно, казва Ясен Бояджиев в коментар за "Дойче веле" под заглавие "Ето защо са всички тези безобразия в България".


Когато наскоро двама затворници безпрепятствено избягаха от софийския затвор, министърът на вътрешните работи произведе поредния комично откровен бисер: "Ние не мислим, а действаме." Действителността често потвърждава първата част от твърдението му. И опровергава втората: не само не мислят, но и не действат. Примерите за това се множат.


Когато и министърът не знае какво пише в закона


През ноември автобус катастрофира край Микре, загинаха 10 души. Въпреки че вината била изцяло на шофьора, властта за пореден път се втурна да демонстрира активност, зарече се, че "така повече не може" и се закани "в най-кратки срокове" да вземе мерки. Сред първите бяха посочени задължителни камери във всички автобуси и задължителни колани за всички пътуващи. Още тогава мнозина припомниха, че коланите и без това са задължителни. И направиха изключително нискорисковата прогноза, че от цялата шумотевица (пак) няма да излезе нищо. После, естествено, всичко се забрави. И така до следващия път.
Миналата седмица, пет месеца по-късно, автобус се обърна на магистрала "Тракия", загинаха шестима. Линейките едва бяха успели да откарат пострадалите по болниците, а двамата "ресорни" министри вече бяха се върнали от местопроизшествието и даваха пресконференция. С единствената цел да изпреварят евентуални упреци и да кажат, че властта няма никаква вина: всичко с фирмата, автобуса и пътната мрежа било тип-топ. Да, причината за катастрофата може да е удар с друг автомобил, техническа неизправност или човешка грешка. (Щяхме да знаем много повече, ако бяха изпълнили заканата за камерите.) Отговорността за жертвите обаче е споделена.
Автобусът може би нямаше да се обърне, ако точно на този участък не липсваха мантинелите. Жертвите и пострадалите вероятно щяха да са по-малко, ако пътниците бяха с предпазни колани. И по този въпрос обаче за пет месеца не е направено абсолютно нищо. Но какво са пет месеца за българските възможности да се протака и отлага?


Всъщност задължението за пътуване с колан е записано в закона вече повече от десет години. Както и пътниците да бъдат информирани и инструктирани от превозвачите. При неизпълнение са предвидени глоби и за едните, и за другите. Въпреки това десет години никой не изпълнява, понеже никой не изисква, не проверява и не глобява. Което не е чудно, след като самият министър на транспорта очевидно не знае какво пише в закона. "Към момента не е задължително да се използват колани", каза той и предположи, че "като има колани, те трябва да се ползват".


В България е така - когато стане белята (катастрофа, авария, наводнение или друг каприз на природата), всички се втурват да замазват, да вдигат пушилка и да имитират дейност. Но скоро всичко се забравя и потъва в обичайната среда на безгрижно безхаберие.


Реформа по български


Преди почти три години тогавашните (повечето от които - и днешни) управляващи след безкрайни кандърми и пазарлъци обявиха пенсионната реформа за приключена. Разбира се, още тогава всички знаеха, че приетото е толкова компромисно и неадекватно на дълбочината на проблемите, че скоро неизбежно ще се наложи самата реформа да бъде реформирана. Но това е друга тема. Тогава на фона на фанфарите заявиха, че веднага се захващат с друг проблем в същата сфера, който не търпи отлагане - инвалидните пенсии. Понеже броят на получаващите ги непрекъснато расте и вече наближава милион, а общият им годишен размер е на път да достигне 2 милиарда.


Проблемът е, че значителна част (според едни - 100 хиляди, според други - половината) от инвалидните пенсии и придружаващите ги привилегии са или фалшиви, или незаслужени. В единия случай се ползват от здрави и прави хора, които могат да си платят на когото колкото трябва. В другия заради неадекватност на нормативната база може чрез натрупване на две-три не особено тежки заболявания да се стигне до същия висок процент на нетрудоспособност и съответните социални привилегии. Ето как описа схемата бивш заместник-министър на здравеопазването: "Дебел съм, имам високо кръвно и ме боли кръстът - с едни подходящи консултации от специалисти съм готов да получа над 50% намалена работоспособност." И всичко това, при положение че истински нуждаещите се болни хора получават мизерни суми и са подложени на всевъзможни унижения.


Цяла година след като бе обявено "незабавното" захващане с проблема, тогавашният социален министър представи първи вариант на "концепция" за решаването му, на базата на която трябваше да се подготвят и приемат съответните нормативни промени. И ето че тези дни, след още две и кусур години, най-после бяха представени и идеите за тези промени. Изненадващо обаче организациите на хората с увреждания обявиха, че никой не ги е питал, и заплашиха с протести. Премиерът откликна веднага и нареди подготвените наредби да бъдат изтеглени. После министри се разбързаха да "възстановяват диалога", като не стана ясно защо е трябвало въобще да го прекратяват.


Така след три години усилена работа всичко пак започва отначало. Но какво са три години за българските възможности търпеливо "да се обмислят и изпипват нещата"? Вижте колко години се реформират здравеопазването, образованието, енергетиката, БДЖ, съдебната система, армията, МВР. В България е така - решаването на най-болезнените, хронични проблеми се отлага толкова дълго, че накрая те изглеждат нерешими. Не само заради безгрижно безхаберие, но и заради безсилие, безидейност, нерешителност и страх.


Когато началникът знае по-малко от подчинените си


Накрая да се върнем към тържественото (и рекордно бързо - само 66 секунди!) бягство от затвора. Две седмици по-късно няма и помен от избягалите, изпратени от охраняващите ги едва ли не с почести. Проверката, естествено, не установи нищо - нито как бегълците са се снабдили с пистолет и нож, нито дали някой им е помогнал отвътре. Ресорният заместник-министър направи тънкото наблюдение, че затворниците са набелязали "тесните" места в системата. Проблемът е, че и той би трябвало да ги е набелязал. Но очевидно не е, въпреки че те от много години са известни на всички - пълни затвори, абсурдни условия, разбита система. Но никой не прави нищо. Сега тепърва ще се сформират работни групи и ще се пише стратегия за реформа. И не е ясно защо не е написана досега.


Всъщност, ясно е. Познавачи отбелязаха, че в управлението на затворите от години има дълбока кадрова криза. Което впрочем важи и за много други сфери. Както свидетелства тези дни дългогодишна депутатка: "Държавните институции са пълни с хора, които не са подготвени за работата, която им е възложена и за която получават заплати. Цели сектори се ръководят от хора, които знаят значително по-малко от подчинените си, а тези подчинени знаят много малко за онова, което им е необходимо."


В България едни и същи безобразия и нелепи инциденти се повтарят периодично, а болезнени и нетърпими проблеми чакат решение с години. Причините са много и най-различни. Но една от тях се натрапва постоянно: преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност, които се размножават с бързи темпове, оплодени от кариеризма и партийните протекции. За сметка на независимите, знаещите и можещите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Цикличност на безобразията и липса на отговорност!
  Както казваше един мъдрец :"В България всяко чудо за три дни и на всеки три дни-чудо"!!!

 2. 2 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е, нема такава държава!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Гневно

  Много мразя някой да пази МОЯ живот като ме кара да се връзвам!!!

 4. 4 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Дежурните мрънкачи и нищоправци от ДW тръгнали да назидават[email protected]

 5. 5 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#4] от "V. Uzunov":

  нда и аз тъкмо това си мислех - чакай да си изсмучем нещо от пръстите, за да има за кво да си говорим

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  "преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност"

  В списъка липсва корупцията.

 7. 7 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До № 4 и 5: На вас ако е приятно да тънете в Гробарското мафиотско блато, то на повечето НОРМАЛНИ българи отдавна им е писнало от тия алчни, некадърни и корумпирани разбойници.

 8. 8 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 888 Разстроено

  До коментар [#2] от "ХАСАН":

  Най-тъжното е, че има...

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много точна диагноза.Браво на Ясен Бояджиев!

 10. 10 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма как мениджъра да знае повече от всичките си подчинени, не му е това работа.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Поредноия рев и сополи на левичариата. Другари, така повече не може. Да вземем властта, другари, Красная армия с нами...

 12. 12 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Много мразя някой да пази МОЯ живот като ме кара да се връзвам!!!
  —цитат от коментар 3 на ju.li
  ... особено, ако този " някой " е платен соросоид и не пише истината, а просто плюе злобно управляващите и некадърните милиционерски калинки по всички етажи, нали ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Дежурните мрънкачи и нищоправци от ДW тръгнали да назидават[email protected]
  —цитат от коментар 4 на V. Uzunov  Мильо,
  не коментирай " мрънкачи "-те, а статията . Кое от написаното от Бояджиев не е вярно, което ти ще обориш с ясни и точни АРГУМЕНТИ ?
  Айде, да те видя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#4] от "V. Uzunov":нда и аз тъкмо това си мислех - чакай да си изсмучем нещо от пръстите, за да има за кво да си говорим
  —цитат от коментар 5 на миро родозов  Кои от изнесените факти са изсмукани от пръстите ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Какво точно ново ни казва авторът, което ние българите НЕ знаем?! НИЩО! Въпрос на МАНТАЛИТЕТ, ЛОШИ НАВИЦИ, ЛИПСА на елементарна дисциплина и НЕ спазване на ОБЩОПРИЕТИ правила, обикновена андрешковщина, която в крайна сметка води до това. ЗАЩО не е сложена мантинела?! Ами защото този, който трябва да контролира този процес не си е свършил работата, а този който трябва да санкционира всичко това, също. А, има ли смисъл да питаме каква точно би била евентуалната санкция и дали тя щеше да бъде изпълнена?! Защо пътниците не са си сложили коланите с които автобусът е бил оборудван?! Когато обаче някой се осмели да каже нещо за "чипа" и "материала" , аууу, настава страшен вой. Не ни харесва когато ни казват истината в очите.

 16. 16 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Поздравления на автора. Тъжно е, още колко много примери могат да се добавят в тази посока.

  Умен и красив жълтопаветник.
 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Нима мислите, че адекватни и кадърни хора ни управляват? Или не дабелязвате какви безобразия се случват ежедневно. Ами, това с този, когото "търсили" пет години и го намверили като катастрофира на рали. Всеки ден се случва нещо толкова безобразно и дебилно, че мозъкът на адекватен човек трудно го проумява.

 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1012 Разстроено

  Чудя се дали и защо да се наричам българин, обидно ми звучи, а не гордо...

 19. 19 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Г-жа Цачева като юрист може и да я бива но като но като законодател и като министър е кръгла нула. И никакво достойнство. Сигурно думата "оставка" е неприлична за нея и за други сегашни мнинистри.

 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Причините са много и най-различни. Но една от тях се натрапва постоянно: преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност, които се размножават с бързи темпове, оплодени от кариеризма и партийните протекции. За сметка на независимите, знаещите и можещите..."
  Те го разковничето! Размножават се бързо и заради вегетиращото ни образование, произвеждащо неподготвени и ниско образовани кадри! И както се казва в един от законите на Мърфи- количеството интелект на планетата е константна величина, а населението расте! Изводът?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 21 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 213 Гневно

  Българската култура е виновна за всичко. Разберете го най-накрая драги неграмотни люде. Клултурата е всеобща за цялата нация, тя не е различна за богатите и бедните, за образованите и необразованите. Културните маркери се изследват от антрополози, културолози и донякъде психолози. Ако погледнете какви изследвания са направили те ще намерите причините за всички беди на България. Същият метод можете да приложите и за всяка друга държава. Ние не сме единствените с проблемна култура. Италия, Испания, близкия изток, африкански държави. Като цяло повечето култури по света са непрогресивни и примитивни. Не са българите нито по-алчни, нито по-глупави, нито твърде бедни, но културата е ужасна. Дори нямам думи да я опиша. Тя е във всяко здравно заведение, всеки университет, всяка администрация, дори и във всяка частна фирма. Това може би е изненада, но и частните фирми страдат от българската култура, т.е. тя не е запазена марка само на държавното.
  https://www.hofstede-insights.com/country-comparison/bulgaria/

 22. 22 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "citoyen":

  Рабфаковците не ги бива нито като юристи, нито като министри!
  Нито като нищо!
  А, да, сетих се! Негде мъжът й се беше изцепил, че мъжете били изповлюбени в дамата!
  Това, виж, може и да е вярно, не разбирам от женски чар!

 23. 23 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Кое от написаното от Бояджиев не е вярно, което ти ще обориш с
  —цитат от коментар 13 на niksan1


  Не е това въпроса, написаното в статията всеки, живеещ в България го знае много добре и няма нужда някъв мишок да ни назидава... от позицията на какъв го прави? Може би е Исус и е безгрешен ... или пък в Германия са цъфнали и вързали с техните чести ЖП катастрофи отнемащи много повече жертви?
  и т. н..... Това DW е профанска медия категорично и не мога да сиобясня защо предлагат толкова много текива гнусни и бзсмислени матряли...

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#21] от "cde44434219": ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

  Г-н Бояджиев е прекалено снизходителен, давайки ни възможност да се припознаем, като "независимите, знаещите и можещите".
  Тези, ако ги има явно са обществено невидими. Видим е Пеевски.

  Унизително е, че общобългарският прогрес в условията на демократични и пазарни свободи достигна до

  ... едни и същи безобразия и нелепи инциденти се повтарят периодично, а болезнени и нетърпими проблеми чакат решение с години. Причините са много и най-различни. Но една от тях се натрапва постоянно: преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност, които се размножават с бързи темпове, оплодени от кариеризма и партийните протекции...
  —цитат от коментар 21 на cde44434219
  . Няма смисъл да припомням извиняващо, мракобесното и престъпно отправно състояние на България след 45 години отвратителна съветска окупация, радваща се все още на паметниците в своя чест и признателност из цялата Свободна и Демокротична България.

  Да осъзнаем неудачите си и чрез "Демократична България" преодолеем отсъствието на нормален, почтен и свободен живот, устремен към благоденствие и човешко досойнство.

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#23] от "V. Uzunov":

  Имате фатмашка представа за свободата на словото. Комплексът "да не ни видят насраните гащи" ви друса яко. Вместо да кълнете, ругаете и ръсите просташки оценки, се контролирайте и се преобличайте редовно след изпускане. Няма да дойдат германците (с жп катастрофите хахах) или журналистите да ви почистят панелката, площадката с изрязаните кондури-галоши, входа, околоблоковото пространство и затрупаната с вехтории "вила" в Долно Неизвестно.

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#22:"nonsens2"]А, да, сетих се! Негде мъжът й се беше изцепил, че мъжете били изповлюбени в дамата!Това, виж, може и да е вярно, не разбирам от женски чар![/quote
  ***
  Това не беше ли казал мъжът на министърката на туризма?!

  😲

 27. 27 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#25] от "Schopenberg":
  Слушам и изпълнявам г-н Schopenberg !
  :-)
  Въобще не ми дреме дали ще ни видят насраните гащи, даже когато идват чужденци нарочно ги водя по гадни места, защото това е реалния живот... явно ни си разбрал какво искам да кажа и затованяма смисъл да продължавам...

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  "В България е така - когато стане белята (катастрофа, авария, наводнение или друг каприз на природата), всички се втурват да замазват, да вдигат пушилка и да имитират дейност. Но скоро всичко се забравя и потъва в обичайната среда на безгрижно безхаберие."
  Вината е наша и на никой друг. Не само ги избираме, но и ги търпим да ни се качват на главата.

 29. 29 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Цели сектори се ръководят от хора, които знаят значително по-малко от подчинените си, а тези подчинени знаят много малко за онова, което им е необходимо."

  Нямам какво да добавя.

 30. 30 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 213 Гневно

  Писна ми автори на статии и кой ли не да пише, че решенията трябват да бъдат въведените отгоре надолу - т.е. закон, наредба, правило и т.н. РАЗБЕРЕТЕ: Тези неща изискват и хора отдолу, които да спазват. Не може насила. Не може само с глоби. Не може само с пръчка. Хората не са стока. Затова каквото и правило, закон и т.н. да вкарате отгоре - то НЯМА ДА сработи с този материал хора. Това е.

 31. 31 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 264 Разстроено

  До коментар [#2] от "ХАСАН":
  има НАШАТА!!!

 32. 32 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много слаба статия. Нищо ново под слънцето. Авторът търси проблемите там където не са.

 33. 33 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 295 Весело

  "..преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност, които се размножават с бързи темпове, оплодени от кариеризма и партийните протекции. За сметка на независимите, знаещите и можещите."

  Много точна статия, особено последния абзац по-горе! Въпросът е, че всичко случващо е прието за нормално в България. Обикновените хора - данъкоплатци и работодатели на политиците, нехаят за случващото се и не искат нищо да правят.

  Докога ще се примиряват и ще свиват рамене - "ам к'во да прайш"

 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Гневно

  Всички сме виновни! Тези, които избират все по-неадекватни хора в управлението на държавата, тези, които нищо не избират, но непрестанно мрънкат, тези, които понасяме всичко тук, някъде наблизо или някъде отдалеч. За тази земя са умирали дедите ни, толкова ли не значи нищо за нас!...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  "Но една от тях (причина) се натрапва постоянно: преплетените в здрав възел безхаберие, безсилие, некомпетентност и некадърност, които се размножават с бързи темпове, оплодени от кариеризма и партийните протекции. За сметка на независимите, знаещите и можещите."

  Както се казва, без коментар, защото това е най-точното определение за българския управляващ "елит".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#21] от "cde44434219":

  Вашият коментар добре илюстрира манталитета, културата е нещо малко по-друго. Не сте съвсем неправ/а, но нали така действа пропагандата - със смесване на полуистини и лъжи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK