Аз ги хващам, вий им плащайте

Аз ги хващам, вий им плащайте

© Красимир ЮскеселиевСтатията на Иван Брегов е публикувана в бюлетина на Института за пазарна икономика.


Няколко думи за правата


Държавата е натоварена да следи за реда и сигурността. Съвременното разбиране за държавата предполага минимална намеса на властта в живота на гражданите и максимална свобода за упражняване на правата и свързаните с тях убеждения.
А стигне ли се до намеса или принуда, то репресията следва да бъде минимална и подчинена на критерии за запазване личността и достойнството. Ето защо, човекът, въздигнат като върховна ценност, има право да съди държавата си, когато тя се отнася зле с него. Съдът се явява гарант и пазител на правата ни. В международен план това е Европейският съд по правата на човека, а стандартите, за които той следи са разписани в Европейската конвенция за правата на човека, приета от Българи през 1992 г. Конвенцията урежда стандарта минимум за правата и свободите на гражданите.


Разбира се, в България дали поради институционалния упадък на последните десетилетия, дали поради други незнайни фактори, се наблюдава култ към мега-спец-акции на полиция, прокуратура и служби и службогонци всякакви. В тези ефирни зрелища предполагаемият извършител на престъпление получава веднага и категорично възмездие от структурите – те са всемогъщи и изключват въпроси за изследване на вината и разните му там права. Обявеният моментално за престъпник хем е малко понабит, хем е силно унизен и тълпата е доволна.


През изминалата седмица с високо внимание бе удостоена кметицата на столичния район "Младост".


Исторически преглед колко струват мегапродукциите


Криворазбраната концепция за държавата над всичко, държавата като върховна ценност и слабостта и към репресивния ѝ апарат, обаче, струва пари, при това зрителите данъкоплатци ежегодно плащат за това. Защото от престараване за пред камерите и централните емисии същите структури минават границата на допустимото – помним в първото правителство на ГЕРБ репликите на един прокурор кой е абсолютен престъпник, помним голи хора по белезници и т.н.


Тази седмицата си припомнихме всичко това с държаната пред спортното министерство кметица, запушването на устата ѝ с ръка от служител с маска, отказа своевременно да получи право да ползва адвокат и т.н. Да се запита човек кому е нужно това? Но 10 минути зрелищен ефир на акция, след осъждането на България за унизително отношение и засегнато право на личен живот, струват долу горе толкова, по справка от мега-операциите на Цв. Цветанов:


Източник: ИПИ на база преглед на решенията по описаните дела

© ИПИ

Източник: ИПИ на база преглед на решенията по описаните дела


Тоест 435 000 лева за 7 епизода, към 63 000 лв. за 5-10 минути екшън.


Не е много за българския данъкоплатец, видно може и още. Но тези данни сриват мита за твърдението, че свръхдобрите министри и други си вършат безупречно работата, а после съдът им е крив. От " Аз ги хващам, те ги пускат" накрая се получава "Аз ги хващам, вий им плащайте".
Като се вгледаме внимателно в сумите към тях трябва да добавим и разходите по техническото обслужване на кампаниите – струпването на 10-15 автомобила на епизод, възнаграждения за въоръжените мъже, предварителни тренировки, среднощни оперативки и не на последно място – похабеният авторитет на оперативните лица – полицаи и прокурори.


Разбира се, като всяка мега продукция и тук има сцени и действия, невлезли в централните емисии новини, които издават лошата подготовка на основните действащи лица. Но пък са документирани в осъдителните решения на ЕСПЧ:

 • - при полицейската акция срещу дома на Гуцанови полицията десетина минути не е успяла да отвори входната врата въпреки употребата на "щанга, лост и кози крак".


  - в делото "Славов срещу България" съдът счита за "особено поразителен факта, че силите на реда са предприели, на два пъти, възпроизвеждане на ареста на този жалбоподател пред неговите близки и с цел да получат видео репортаж, който е бил предоставен след това на медиите. Този втори дубъл е само 44 197 евро (86 574 лева).


  Къде не сме ги дали?

К`во пък толкова са направили?


Като основно право на гражданите е това никой да не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отношение съгласно чл. 3 от Конвенцията. Право на всеки гражданин е да упражни и правото си на защита – да се защитава лично или да ползва адвокат по свой избор. В случая със зполучната кметица като да не са спазени тия стандарти.


За унизително според практиката на ЕСПЧ се приема всяко задържане, което причинява мъчителна тревога и безпомощност у жалбоподателя, способни да го унижат и да го принизят в собствените му очи и в тези на близките му.


Съдът приема, че лошото третиране се преценява от продължителността на лошото третиране, от физическите или психологически последици, както и (понякога) от пола, възрастта и здравословното състояние на жертвата. Съдът е отсъждал, че дадено отношение е "нечовешко",


когато е било предумишлено налагано в продължение на часове


и е довело до телесни наранявания или силни физически и психологически страдания. Съдът е приемал, че дадено отношение е "унизително", когато създава у жертвите чувства на страх, мъчителна тревога и малоценност, способни да ги унижат или принизят[1] .


Това описание идеално пасва в сцените с кметицата на софийската Младост. И може и скъпо да ни излезе.


Но осъдителните решения срещу държавата, за разлика от спец акциите, се почитат с убедително политическо мълчание.


От 2012 г. насам министърът на правосъдието представя за одобрение годишен доклад относно изпълнението на решенията на ЕСПЧ срещу България. Последният такъв доклад е приет от действащото 44-то Народно събрание през февруари 2018 г. и отчита състоянието на делата за 2016 г. :

 • 960 100 евро или 1 877 800 лева са плащанията по казусите, за които държавата се е споразумяла;


  854 800 евро или 1 671 800 лева са плащанията, на база на осъдителни решения;
  3 549 600 лв. общо.

Това май не го казаха в централната емисия новини през студените дни на февруари.


За 2017 г. доклад още няма, но и там, на сайта на ЕСПЧ нещата изглеждат да са аналогични.


Корупцията излиза скъпо, зрелищната псевдоборба с нея само оскъпява самата корупция.
[1] Лабита срещу Италия (Labita c. Italie) [ГК], № 26772/95, § 120, ЕСПЧ 2000‑IV


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Да се смени Закона и причинилите вреди държавни служители и магистрати да плащат от джоба си .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 865 Неутрално


  Унизителния и показен арест на кметицата се изплаща многократно заради няколко причини, например:

  -хляб и зрелища за оскотелия плебс
  -намек за хората които си мислят да скачат срещу ГРОБ и мафията
  -плява за помиярската преса на свинята
  -отмъщение на ГРОБ за унизителната загуба в квартал Младост
  -ясен подтекст >> ти унижаваш нас, ние ти смазваме живота

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  При 845 000 000 лева бюджетен излишък, някой и друг милион, бълха ни ухапала. Отделно, все пак тези пари влизат при хора, на които увеличаваме покупателната способност и потребление, и голяма част от тях, отново ще се върне в бюджета...
  А иначе, по различните дела за които сме осъдени, да се направи справка, кои длъжностни лица - прокурори, следователи, полицаи, са виновни, поименно. Поне някакви имена да има...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Само имената не са достатъчни. трябват и глоби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Тук единствения въпрос ще бъде "колко ще платим този път " ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Бюджетният излишък скоро ще се превърне в недостиг след няколко плащания по АЕЦ"Белене", за което резидентът Радев ще ходи да целува ръка на Путин около 24 май...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Парите ги "дава" само биби - запомни това.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Добре де, по тази логика, ако ми сложат белезници и аз се чувствам от това унизен, понеже може да ме видят роднини и познати какъв съм престъпник и хоп - осъждам държавата. То така всеки може да съди държавата.

 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "в България дали поради институционалния упадък на последните десетилетия, дали поради други незнайни фактори, се наблюдава култ към мега-спец-акции на полиция, прокуратура и служби и службогонци всякакви."

  Още малко и даже от "Института за пазарна икономика" ще си поискат соца.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#8] от "braun100":

  Нищо подобно. Само избрани хора могат да спечелят дело срещу държавата - Борислав Гуцанов и фамилия, Алексей Петров ... и т.н....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Добре би било да се направи справка колко ареста са извършени за даден период и по колко сме осъдени. С това не оправдавам плащането на такива суми за неправилни арести.

 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Още малко и даже от "Института за пазарна икономика" ще си поискат соца.
  —цитат от коментар 9 на Stanko

  До коментар [#9] от "Stanko":

  Съвсем не. Те само нагледно показват, че в редица отношения ние изобщо не сме мръднали от "соца".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#8] от "braun100":

  Няма причини да Ви бъдат поставяни белезници, ако сътрудничите по време на ареста. Безпричинното използване на помощни средства и използването им само с цел да бъдат заснети определени лица с белезници е недопустимо и следва да бъде наказвано.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Криворазбраната концепция за държавата над всичко"
  - Такива бяха тоталитарните държави на Живков и Брежнев.

  "Държавата е натоварена да следи за реда и сигурността." САМО!
  - Прекрасна хранителна среда за тоталитаризъм на мрежите. Реализира се като олигархична държава на Елцин и Путин. У нас се реализира като олигархична държава на мрежата на ДС. Символизирана от Гоце, Сава, Санкин...

 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#13] от "russian78":

  "Безпричинното използване на помощни средства"

  И това кой го определя? В случая има напълно реален риск заподозрян да извърши действия опорочаващи събирането на улики и съответно е закопчан, нищо повече. Това е разследване на подкуп в особено големи размери, ехо, черпенето с рахат локум се прави в други случаи

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мрежата на ДС мимикрира като мрежа от масони, НПО-та и други подобни. Ламтежът им за политическа власт като правило не може да бъде доказан, но може да бъде осъден морално и масово. Една илюстрация от разследване на Тема, която ще продължа да публикувам, доколкото нета беше "прочистен" от това съдържание:

  "Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  нтригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест"."

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Да доуточним!
  Това се случва най-вече при ГЕРБ.
  При Бойко М. Борисов.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Коректният цитат:
  ""Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."

 20. 20 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "russian78":"Безпричинното използване на помощни средства"И това кой го определя? В случая има напълно реален риск заподозрян да извърши действия опорочаващи събирането на улики и съответно е закопчан, нищо повече. Това е разследване на подкуп в особено големи размери, ехо, черпенето с рахат локум се прави в други случаи
  —цитат от коментар 15 на saint evlampi


  Какви действия бе веселяк? Ще извади пищов и ще натръшка десетина полицаи? Ами да я бяха оставили да го направи, като ще плащаме за сеир, поне да е пълен. Закопчана за 5 часа за 50хл евро. За милионите, които гепиха гербавите, колко време трябва да за закопчани- по една година на екземпляр?

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Добре де, по тази логика, ако ми сложат белезници и аз се чувствам от това унизен, понеже може да ме видят роднини и познати какъв съм престъпник и хоп - осъждам държавата. То така всеки може да съди държавата.
  —цитат от коментар 8 на braun100


  ами и това може да се случи, като никой не е обяснил на "момчетата" кога точно могат да използват помощните средства (белезници напр.).
  Правоохранителната дейност съвсем не е фасулска работа, както си го мислят някои тикви!

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#18:"historama"][/quote]

  е, не знам дали милиционерите са за бой, ама началниците им със сигурност. И то за голям бой.

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#20] от "Dante":

  "Ще извади пищов и ще натръшка десетина полицаи?"

  Едва ли, обаче може да опита да унищожи/прикрие улики.

  Закопчаването при арест в такъв случай по никъв начин не нарушава нито закони нито права. А ако потърпевшият счита че са му нарушени може да съди насрещно, никакъв проблем. Що скачате като ужилени :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Лош материал, но в службите, имали са достатъчно време да си напишат домашното. Не за първи път поради лоша работа на разследващите органи се стига до излагация. Корупцията трябва се бори дори когато адвокат е Марковски, уреждащ освобождаването на убиец, поради пропуснати запетайки в документите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Точно такова е положението.
  Нека сега да излезат Цацаров и Борисов и да коментират неоспоримите факти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Само не разбрах презумцията за невинност, според автора на тази статия, само за задържаните лица ли важи или по принцип? Ако е така защо веднага се вменява вина на институциите? Защо веднага когато сложат белезници на някой непременно са превишили правата си? Непременно ще ни осъдят с ЕСПЧ? Много добре автора е дал таблицата, но ако трябва да е обективен трябва да посочи общия брой арести извършени от МВР и тогава да посочи при колко от тях е допуснато превишаване на правата! (Но само с влезли в сила присъди от ЕСПЧ, защото и българската държава е невинна до доказване на противното!!!)
  Другия момент, който никой не изтъква е,че повечето осъдителни присъди в Страсбург са заради липса на адекватна защита от страна на държавата в процесите в ЕСПЧ!

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Ето само два цитата от сутрешните блокове на националните телевизии:
  Георги Марков, депутат от ГЕРБ – Трябва да върнем страха на хората от властта, както беше по време на социализма.
  Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ – Радвам се, ако показното задържане на Иванчева служи за назидание. Така ще бъде вече занапред.

  Няма нужда от коментар накъде вървят нещата.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  Защитата на тая Иванчева, освен че прилича на защита на Сабина, в тактическите си ходове буквално копира путинските действия около Скрипал.

  За вината или липсата и ще съдим като и ако станат публични както обвинението, така и съдебното решение. Щото Масларова примерно не беше съдена за присвояване/разхищение на петнайстина милиона само защото била глобена с 500лв. При това обвинението на прокуратурата просто не беше разгледано. Подобна ситуация имаше при Бисеров. Тогава съдът предяви такива искания към прокуратурата, каквито можеше да осигури само Бисеров като титуляр/пълномощник на сметката в Швейцария. Вместо строга присъда, която да накара Бисеров да се размърда за да се оправдае, съдът издаде оправдателна присъда без Бисеров да си е отворил устата.

  Ай със здраве.

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Със сигурност и това изпълнение ще ни излезе скъпо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 30. 30 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dante":"Ще извади пищов и ще натръшка десетина полицаи?"Едва ли, обаче може да опита да унищожи/прикрие улики.Закопчаването при арест в такъв случай по никъв начин не нарушава нито закони нито права. А ако потърпевшият счита че са му нарушени може да съди насрещно, никакъв проблем. Що скачате като ужилени :)
  —цитат от коментар 23 на saint evlampi


  В този ред ако имате поне малко чувство за срам, вместо да пълните форумите с глупости, направете един партиен фонд от лични средства, с който да компенсирате простотиите си. НЕ съм длъжен да плащам данъци за кефа на някакви малоумници от партии и служби.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  ":Нашумялото дело на Николай Цонев, бивш военен министър, за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) оправда тримата подсъдими, а в решението му се казваше, че делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров. Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева."
  Май сега се задава същото.

 32. 32 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#30] от "Dante":

  Опитах да изиграя засрамен пред огледалото. Щях да падна от смях, много добра идея, благодаря :)

  Само не разбрах защо трябва да го правя понеже ти си този дето се хвърля на амбразурата да пази гепени в царевичака но за доброто забавление причина не е нужна

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Очевидно полицейската акция е постановка от начало до край. И чисто теоритически може да е инсценирана и злонамерена. В държавата на далаверата, корупцията и конспирациите всичко е възможно. Но твърде малко вероятно. Защото явно набезите на алчната и безскурпулна кметица са станали прекомерни и органите са се видяли в чудо. За да и монтират капан. Защото в България съдът не си прави труда да размишлява , а иска твърди и неопровержими доказателства. А такива при корупция и откровен подкуп трудно се намират. Деликатна е темата, но не и внушенията на автора. Той пледира за правата на крадлата и явно не му пука за останалите без средства и възможности нуждаещи се граждани. Какви средства в България се изяждат от корупцията? Научете се първо да различавате доброто от злото, уважаеми господа. След това ще ви е по-лесно да вземете страна.

 34. 34 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " 3 549 600 лв. общо.

  Това май не го казаха в централната емисия новини през студените дни на февруари."

  оф, те само това да не казваха по тнр "медии"...

  за сметка на това, колко десетки часа бяха отделени на мутрата назначена от Борисов за прокурор? Само последните три дни?

  Апропо, той ли беше с "чувалите" и КТБ?

  яж бахур
 35. 35 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  -намек за хората които си мислят да скачат срещу ГРОБ и мафията
  —цитат от коментар 2 на praseta_mezeta


  ахахаха, "намек"? къв намек ве? те направо развъртяха бухалката... то тва е най-циничното -- органът създаден уж да бори корупцията е всъщност еманация на корупцията и инструмент на мафията.


  яж бахур
 36. 36 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При 845 000 000 лева бюджетен излишък...
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf1


  оня ден изтеглихме едни нови 4 000 000 000

  Добре си я хрантутим мафията, требе ни се признае. Ем излишъци, ем заеми, ем еврофондове, ем и имигрантите пращат кинти...

  яж бахур
 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да доуточним!Това се случва най-вече при ГЕРБ.При Бойко М. Борисов.
  —цитат от коментар 17 на historama


  Целенасочено, в продължение на 10+ години. И цялата отговорност е лично тяхна.

  яж бахур
 38. 38 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само не разбрах презумцията за невинност, според автора на тази статия, само за задържаните лица ли важи или по принцип? Ако е така защо веднага се вменява вина на институциите?
  —цитат от коментар 26 на Anton Philipov


  Щото не сте отишли да закопчаете Борисов на центъра, а му плащате изгъзиците богато и пребогато.

  яж бахур
 39. 39 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Другия момент, който никой не изтъква е,че повечето осъдителни присъди в Страсбург са заради липса на адекватна защита от страна на държавата в процесите в ЕСПЧ!
  —цитат от коментар 26 на Anton Philipov


  Таратанци, нещото което странно защо наричаш "държава" е представено със съдии -- виж гласуванията колко са били "безпристрастни"

  яж бахур
 40. 40 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Георги Марков, депутат от ГЕРБ – Трябва да върнем страха на хората от властта, както беше по време на социализма.

  Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ – Радвам се, ако показното задържане на Иванчева служи за назидание. Така ще бъде вече занапред.
  —цитат от коментар 27 на Fiji


  А не може ли да ви подхващаме с камъни и сопи? Бахти комунистическите помияри...

  Не знам, декомунизация нямаше, ама и ако дегерберизация няма ше станем като някоя изпаднала бананова "република"

  яж бахур
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#40] от "Моа Преател Тайпи":

  "А не може ли да ви подхващаме с камъни и сопи?"

  За това трябват топки. Които умнокрасивците нямате :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#15] от "saint evlampi":

  "Безпричинното използване на помощни средства"

  И това кой го определя?"

  ЗАКОНЪТ!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":


  До коментар [#20] от "Dante":"Ще извади пищов и ще натръшка десетина полицаи?"Едва ли, обаче може да опита да унищожи/прикрие улики.Закопчаването при арест в такъв случай по никъв начин не нарушава нито закони нито права. А ако потърпевшият счита че са му нарушени може да съди насрещно, никакъв проблем. Що скачате като ужилени :)
  —цитат от коментар 23 на saint evlampi


  Евлампи, да се свети името ти, единственият начин да унищожи/прикрие улики е да си измие ръцете. Защо ченгетата просто не са снимали ръцете на заподозрените веднага или през първия половин час? И да, може да съди настещно, но тогава има проблем. Щото ако осъди държавата обезщетението ще го платим ти и аз, а не некадърната прокуратура. Аз не съм съгласен да се дава възможност на заподозрени да изкарват някой лев от мен поради явна некадърност на "органите"....
  Освен това в случая има две хипотези - кметицата е виновна или не е виновна.
  И в двата случая "органите" са се осра;и тотално, т.е. или не могат да проведат свястно една елементарна акция по задържане на корумпиран кмет с надлежни доказателства или не са в състояние дори да спретнат като хората едно натопяване...Чудя се що им плащам!

 45. 45 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#43] от "rapidfire":

  "ЗАКОНЪТ!"

  И законът в случая е спазен. Какъв е проблемът?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 46. 46 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#44] от "lz73":

  Ама защо един куп хора пляскате всякакви хипотези - що не било направено така ами иначе. Ми има хора дето водят разследването и в рамките на закона и правомощията са действали както са преценили че е редно. Натам вече се решава по съответния ред. Нали пискате за презумпцията за невинност, обаче в същото време отчаяно опитвате да вмените вина на разследващата страна. Ето, има обвинение, има адвокати, засегнатите ще имат възможност да съдят насрещно за нарушаване на права. Смешно подскачане. Но е забавно и показателно - умнокрасивците 'борци' срещу корупцията се оказаха елементарни нашисти, не че някой наистина е вярвал че са борци де :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  От блатото на корупцията излизане няма.

 48. 48 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Преди да постнете флашката, добре е да прочетете съдържанието.
  За малоумни ли ни мислите?

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#46] от "saint evlampi":


  ..Нали пискате за презумпцията за невинност, обаче в същото време отчаяно опитвате да вмените вина на разследващата страна. Ето, има обвинение, има адвокати, засегнатите ще имат възможност да съдят насрещно за нарушаване на права....
  —цитат от коментар 46 на saint evlampi


  Това счупи тъпомера! Презумпцията за невинност касае обвиняемите, т.е. обвинените от разследващите и прокуратурата...Прокуратурата по закон е длъжна да докаже, че е права. Щото обвинявмия няма право да залопчае прокурора за парното...
  Абе няма да ме разберете, трудно е за гербери и комуняги...

 50. 50 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално


  До коментар [#27] от "Fiji":

  Не мисля, че не трябва да има коментари под казаното.
  Особено от това на ГМарков/агент Николай/.
  Вместо да се засрами и да не подава глава, поради предателствата, които е извършвал и подвеждал хиляди хора със замаскираната си личност и минало.
  Много често в този форум/и не само/ се обвинява правителството на ОДС за неизвършената лустрация.
  Ето го 'човекът'.
  Конститунционият съд и с гласът на агент Николай не се случи лустрацията.
  Слушах го как е прехласнат по Орбан и как громи Меркел.
  А го поканиха да е депутат от гражданската квота на ГЕРБ.
  Същата, най-голямата 'приятелка' на ББорисов'/който я нарича Ангела/, а приема такива човеко и ангеломразци.
  Похвали се, че е обходил светът покрай ФК Левски, но не каза, че е бил приет в управителният им съвет от себеподобни/мустакати и чорни агенти и мафиоти.
  А някой да си спомня авторът на 'Шайка'/АТодоров?
  И къде се оказа и посипа главата си с /не с пепел/, след като го покриха с финикийски знаци?
  И как така същият обслужващ се оказа на точното и правилното място в Спортната палата, за да подаде сигнал към Пеевските и други такива, обслужващи властта 'медии', като пряк свидетел на 'операцията' по задържането? За да са там след минути. Белите конци белнаха, като контрапункт на думите на прокурор Гешев, че ръцете на кметът 'светнаха'.
  Как да не се усъмниш, че е сценарий?
  А на сценарии се нагледахме и наслушахме, че вече ги възприемаме като част от пейзажа. Колкото и жалко да е за 'публиката'.
  Властта покварява, но само покварените.
  Предварително не мога да вменя вина или невинност.
  Но мисля, съпоставям събития, факти и си правя моите си изводи.
  И не ги натрапвам на никого.
  Всяка коза за своят си крак.


 51. 51 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  До коментар [#49] от "lz73":

  Е нали върви разследването, какво ви притеснява?

  Кои закони не са спазени?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  "И как така същият обслужващ се оказа на точното и правилното място в Спортната палата, за да подаде сигнал към Пеевските и други такива, обслужващи властта 'медии', като пряк свидетел на 'операцията' по задържането? "
  До коментар [#50] от "desen":

  А днес Пламен Георгиев каза, че никой друг, освен службите, никой отгоре не знаел за операцията, защото той, видите ли, не зависел от никого. Очаквах Жени Марчева да го апострофира с Антон Тодоров, но уви...

 53. 53 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Близо четвърт ми(лион евро... да ги плащат съдиите отсъдили неправилно.

 54. 54 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "saint evlampi":

  Не е закон, а конвенция, по която страна е Р. България... Но съм съгласен с Вас, че трябва да проявим търпение и да изчакаме ЕСПЧ да се произнесе и тогава да видим, кой от днешните герои ще се пуйчи пред камерите? Ще има ли камери, които да отразят това изобщо? Или всички плъхове ще се покрият в канализацията, докато ни подготвят следващата "ювелирна" операция?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 55. 55 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#52] от "Fiji":

  Затова ТЕ купиха БИТ ТВ и разкараха неудобните, защото само там се задаваха неудобните въпроси.
  Наистина 'Уви', но и много жалко за продалите душите и честта си.
  Но сами ще си живеят с тези си гузни съвести цял живот, съпроводени от презрение. Включително моето.


 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#51] от "saint evlampi":


  До коментар [#49] от "lz73":Е нали върви разследването, какво ви притеснява?Кои закони не са спазени?
  —цитат от коментар 51 на saint evlampi


  Нарича се основен закон или Конституция на Република България...цялата втора глава и по-конкретно чл.29.ал.1 и чл.30.
  Притеснява ме, че без значение дали кметицата е виновна, тя ще бъде оправдана, а аз ще платя едно обезщетение заради бездарни "органи". Но както виждам теб това не те притеснява...

 57. 57 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 717 Неутрално

  или е време да започнем да бием милиционерите и прокурорите?
  —цитат от коментар 18 на historama


  Милиционерите не знам - но двата нагли е ехидни толупа, които се пъчат от няколко дни по медиите - както и техните ментори и шефове - със сигурност!

 58. 58 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":органите" са се осра;и тотално, т.е. или не могат да проведат свястно една елементарна акция по задържане на корумпиран кмет с надлежни доказателства
  —цитат от коментар 44 на lz73


  И съдейки по видяното в предаването на Сашо Диков, тулупите - т.е. органите - са се осра;и абсолютно!

 59. 59 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#56] от "lz73":

  Обезщетение за начина на третиране при ареста ще платим (всички ние) независимо дали кметицата е виновна или не. Двете неща не са взаимозависими. Дори признат от съд престъпник НЕ може да бъде третиран по подобен начин - изложен като през Средновековието на площада за "назидание" на зяпачите. Всички тези "неминуеми" и т.н. процесуални действия биха могли да бъдат извършени, без кметицата и заместничката да са подложени на подобно отношение. То с нищо не допринася за доверието на обществото към правоохранителни/защитни и т.н. органи, клонящо към нула.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#8] от "braun100":

  Има допустими граници. На първо време няма никаква необходимост да се показва акцията по телевизията. Нищо не пречи да има съобщение за арестуването, акоято медия реши ще го публикува. Снимка когато си арестувам също е в допустимите граници и заради това няма да осъдят държавата. И най-вече трябва да имат наистина сериозни доказателства. По възможност.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK