Радев - трагическото творение на Борисов

Радев - трагическото творение на Борисов

© Георги КожухаровДневник" публикува анализа от Портал "Култура".


Бойко Борисов се развива като трагически персонаж в българския политически живот. Трагедията е жанр, в който героите се самоунищожават, водени от слепите сили на собствените си страсти. Изборът, който превръща Едип в цар и велик владетел, води и до неговото падение. Стратегията, която даде на Борисов трети мандат, е това, което най-вероятно ще доведе до неговото падане от власт и възхода на Радев.


Наистина парадоксално е как един аутсайдер в политиката като Радев, който не изглежда особено сръчен в нея, успя не само да стане президент, но и да започне да променя дневния ред на страната. На последния консултативен съвет при президента тази промяна започна да добива и по-конкретни очертания: някои от участниците – Цветан Цветанов, например – са останали с впечатлението, че става дума дори за постепенно извеждане на страната от ЕС и НАТО.
Как се стигна дотук? Отговорът не е в силата на БСП, световните тенденции или някаква магическа харизма на Радев, а в тактическите лавирания на Борисов. Ето и основните Борисови политики, които доведоха до възхода на Радев:


1) Балансиране: Борисов се представя за "балансьор", което означава, че той трябва да е винаги в центъра. Има рационалност в такава стратегия, обоснована в теоремата за "средния избирател". Проблемът на Борисов е, че в настоящия парламент ГЕРБ не е в центъра, а е в проевропейския край на политическия спектър. Всички останали са или русофилски формации, или амбивалентни спрямо ЕС и НАТО. Заради това реалният "балансьор" всъщност е Радев, а Борисов е само формален балансьор. Колкото повече медиите и самият Борисов славят политиката на "балансиране", толкова повече те наливат вода в мелницата на Радев. И уж Пеевската медийна машина работи за ГЕРБ, но вече всъщност им е изкопала трапа с прогноза, че те сами ще се срутят в него.


2) Дискредитиране на проевропейската десница: Политиката на "балансиране" имаше смисъл, когато вдясно от ГЕРБ беше Реформаторският блок с еднозначната си евроатлантическа позиция. Тогава Борисов можеше да си позволи да лавира в "центъра" и да се обажда ту на Москва, ту на Брюксел. Но за да си спести критиките за корупция, той не само инвестира в разбиването на традиционното дясно с кооптирането на Кунева, Москов и Лукарски, но започна – чрез присъдружните си медии – активно да дискредитира и неговите идеи и говорители.


Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш. Ако човек се вгледа в "експертите" ни по сигурността, например, ще остане с впечатление, че още сме член на Варшавския договор. Ето така се стигна до парадоксалната ситуация, в която нашата уж "балансирана" позиция по случая "Скрипал" се оказа всъщност руската позиция. За Сирия пък Радев влезе в ролята на "балансьор", като критикува официалните становища на правителството, НАТО и ЕС отново от руска гледна точка (БСП беше още по на изток и от Радев, а "Атака" направо отиде в Крим). Борисов усеща, че Радев издърпва "балансьорското" килимче изпод него, и затова прибягва (съзнателно или не) до един трик: Цветан Цветанов все по-системно влиза в ролята на ерзац традиционна десница и започва да говори така, както тя би трябвало да се позиционира. Този трик няма да мине обаче, защото никой не вярва, че Цветанов е достатъчно различен и автономен спрямо Борисов. Тоест Борисов не може да е балансьор между две свои партийни инкарнации. А и цялото усилие да се дискредитира традиционната десница сега може да допринесе единствено за дискредитирането на самия Цветанов, натоварен да играе нейната роля. Общественият дискурс е вече форматиран да представя в негативна светлина еднозначните проевропейски позиции.


3) Консервативнопатриотичния завой: Дискредитирането на десницата вървеше ръка за ръка с венцехвалене на патриотично-консервативните формации. ГЕРБ се надяваше да "опитоми" тази енергия и да я използва за мирни цели. В един от безсмъртните си филми Чарли Чаплин трябваше да духне през една тръба хапче в устата на болен кон. Конят обаче духна пръв. Така се получи и с ГЕРБ, които глътнаха доста голям консервативно-патриотичен хап и стигнаха дотам, външната политика на страната да съвпадне с позицията на Волен Сидеров. Нещо повече – БСП решиха да не останат по-назад и чрез Корнелия Нинова се трансформираха в изрядна консервативно-патриотична формация от типа на "Атака". И докато Борисов си мислеше, че "балансира" между Меркел и Орбан, Радев се настани между него и БСП и стана реалният балансьор между консервативно-патриотичното и остатъците на проевропейското в ГЕРБ.


4) Параноите по сигурността: ГЕРБ умишлено раздухваха параноични страхове – с бежанците, кризата в Сирия, възможността за ядрена война – с една проста калкулация: има ли криза, хората искат стабилно правителство. Обаче тези страхове тласнаха страната силно в патриотично-консервативна посока и допринесоха за позиционирането на Радев в средата между ГЕРБ, крайните националисти и откровените параноици.


5) Антикорупционната политика: Целта на Борисов винаги е била антикорупционните органи (съд, прокуратура, агенции) да не засягат високите етажи на управлението, а да работят в синхрон с тях. Поради тази политика обвинени и подсъдими по правило се оказват опозиционери, неудобни на властта или просто хора без политически чадър. За да се постигне този резултат, Борисов сключи "сделка" през 2015 г. (с конституционните поправки). Той гарантира абсолютната безконтролност на прокуратурата, а тя пък се ангажира да спазва червените линии спрямо топ-управляващите и присъдружните им олигарси (които ту имат, ту нямат медии). Тази сделка действа и досега, но в момента, в който ГЕРБ започне да изглежда слаб, тя може да бъде развалена по отношение на Борисов и близкото му обкръжение. За своята легитимност антикорупционната машина има нужда от високопрофилна жертва от управляващите – Захариева беше спомената от Цацаров, а Цветанов вече е минавал по този път. С други думи, както Костинбродската афера показа, прокуратурата бързо сменя лоялността си при промяна на политическата среда. В тесен смисъл трагическото падение на Борисов с висока вероятност ще бъде свързано с някакъв костинбродски прокурорски обрат. Радев подготвя почвата за този обрат, като се възползва от правото на всеки новодошъл в политиката на една година антикорупционна слава. Досега той не е дал заявка, че ще тръгва да променя системата – не е заел позиция нито по КТБ, нито по афери като ЦУМ-гейт, нито по квази медийни монополи и други срасналости. Но говоренето му може да се окаже достатъчно за смяна на управляващите.


Трагедията на Борисов - трагедия на България


Част от умелостта на един политик е да превърне частната си трагедия във всеобща. Дотук Борисов винаги е успявал да го направи и да убеди хората, че падането му от власт ще е край на евроатлантическия път на страната. Българите са разумни и като цяло не биха изтървали европейското питомно заради евразийското диво.
Но когато традиционната десница критикуваше Борисов, че се заиграва твърде много с Русия (покрай "Белене", "Южен поток" и т.н.), той убеждаваше всички, че хитрото яре от две майки суче. В днешната ситуация Радев влезе в ролята на ярето, което обещава да суче даже още повече от Русия, без да излезе от ЕС. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ заради вълк, който само е вкарало в кошарата.


Нашата аграрна политическа реалност като че ли не е податлива за описание чрез високия жанр на трагедията. Но партийните боричкания и надхитряния днес са в състояние да направят голяма беля – да маргинализират страната в ЕС и НАТО, и да я отклонят от геополитическата орбита, която е безспорно полезната за нея. А това би било историческа грешка и пример за самоделно произведена трагедия, при която идентичността, страстите и хитрините на един герой стават причина не само за неговия провал, а и за този на цялото общество.
Дали Борисов ще успее да избегне такъв провал, като се преизмисли отново – предстои да видим. Но ако продължи да настоява на "балансьорската" идентичност, която си изгради след 2015 г., много вероятно е доктор Борисов да се окаже в ролята на доктор Франкенщайн.


И да стане жертва на собственото си произведение

Ключови думи към статията:

Коментари (117)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  "Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш."

  След 9 години тиквокрация - една тъжна равносметка.

  И после що бягали младите.

  Вчера срещнах в парка една млада жена на около 30 години, преди време преподаваше на детето ми английски. Сподели ми, че са подали документи за Австралия - тя, съпругът й и двете им невръстни дечица. Каза: ТУК Е БЕЗНАДЕЖДНО. Казах й: ПРАВА СИ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Пълни глупости, Смилов! Радев е естественото продължение на Гоце, което пак естествено си е трагедия за България. Двама слуги на Кремъл в Президенството си е позор за България отвсякъде. Радев е просто копие на Гоце с фуражка и зелени чорапи, дежа ву отвсякъде.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  "...хитрото яре от две майки суче. В днешната ситуация Радев влезе в ролята на ярето, което обещава да суче даже още повече от Русия, без да излезе от ЕС. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ заради вълк, който само е вкарало в кошарата.""

  Хитрост, овчарчета и "аграрна политическа реалност". Сякаш БайТошовото време не си е отишло.
  Жанр - трагедия.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Част от умелостта на един политик е да превърне частната си трагедия във всеобща. Дотук Борисов винаги е успявал да го направи и да убеди хората, че падането му от власт ще е край на евроатлантическия път на страната. Българите са разумни и като цяло не биха изтървали европейското питомно заради евразийското диво.
  ____________________
  То истина е малко по-друга! Борисов и задругата на либералните туркофоли одържат нещата с Ердоган , иначе грам не чух нещо да кажат в НАТО или ЕС ,че Турция загражда териториалните води на Кипър с природните им ресурси,за това иде реч !
  Иначе то е ясно ЕС става все по слаба и кекава организация.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Както е обичайно г-н Смилов показва ум, интелект и чувство за хумор. От добрия преглед на махленския епичен и аграрен (хаха) сблъсък между политическите профани от Банкя и Божурище има един полезен извод:

  Цялата политическа власт се е ширнала пред Демократична България и само от нея зависи да я приеме и реализира евро-атлантическия прогрес на България. За целта трябва да изработи и демонстрира железен демократичен регламент за излъчване на НОВИТЕ ЛИДЕРИ на българските демократи. Способните и последователни Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички познати активисти нямат потенциал да са новото политическо лице на следБорисова България. Но имат ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да дадат на страната перспектива за живот в човешка среда и ценности.

  Navigare Necesse Est
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  ако аз напиша :"трагическото творение" за някой от назначените правилни тук , дали ще съм нарушил писани и не писани правила

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Каква е тази проевропейска десница, дето я дискредитират?

 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Интересен анализ, с доста истини но с една огромна заблуда. Не може трагедията на един политик да е трагедия за страната! Всеки народ си заслужава управниците, на овчи народ-вълчи управници.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2995 Весело

  Не съм настроен да чета хомурески. Дебилите не бяха ли при Иво Христов? "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев" не може да бъде изтрито с никакъв агитпроп. Добавете и "В подкрепата на ДСБ Плевнелиев видя интрига на Костов и Първанов". Добавете и "Евгений Бакърджиев: С Иван Костов не контактувам Това, което се случва днес в синята партия, е достигане на „едно тежко дъно”, коментира той" - https://btvnovinite.bg/predavania/evgenij-bakardzhiev-s-ivan-kostov-ne-kontaktuvam.html
  Добавете и мнението на Румяна Коларова: "Политологът подкрепи мнението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че държавният глава се опитва да отклони страната от евроатлантическата й насоченост:
  "Това, което аз видях, е една позиция, която цитира декларацията на Москва по казуса без да има какъвто и да е елемент на позицията на партньорите ни от Европейския съюз и НАТО. Не се казва и една дума за химическите оръжия, за опасността от употребата на химически оръжия, за това, че е недопустимо да се използват химически оръжия, за което има информация", заяви Коларова." - http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/r-kolarova-podgotvenata-ot-prezidentstvoto-pozitsiya-za-siriya-tsitirashe-moskva

  С режисурата на баталията в СДС санкиновците станаха за смях.

 14. 14 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  "Както е обичайно г-н Смилов показва ум, интелект и чувство за хумор."

  За съжаление всичко написано от Д.Смилов е дъвкано и предъвкано. Колко са българите, по своята същност, вътрешна нагласа и убеденост - европейци; и как блатната утаечност доминира надлъж и нашир по българските земи?
  До коментар [#8] от "Schopenberg":

 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  "Както е обичайно г-н Смилов показва ум, интелект и чувство за хумор."За съжаление всичко написано от Д.Смилов е дъвкано и предъвкано. Колко са българите, по своята същност, вътрешна нагласа и убеденост - европейци; и как блатната утаечност доминира надлъж и нашир по българските земи?До коментар [#8] от "Schopenberg":
  —цитат от коментар 14 на gmbh


  Откъде, накъде българинът трябва да е европеец в смисъл, който го разбираш ти, Смилов и подбни? Българинът трябва да си остане българин, защото българската цивилизационна култура е далеч по стара и ценна от западноевропейската.

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Направих си труда да прочета поредния "анализ" на Смилов.
  Чудех се от коя лъжа да започна първо - от "балансьорската роля" на Радев ли, от вечно измъчваното дясно, на което все някой му пречи и го разбива ли...
  Обаче се отказвам, по-скоро бих редактирала заглавието. Трагическото творение на Борисов е самият автор и хората, които му вярват. Понеже се докараха до състояние на скарани помежду си дечурлига на по 50 години, на които вече никой не обръща внимание, а от десетки хиляди зад зеления плакат "Граждани срещу мафията" останахме дотам да видим същия плакат със 7 души зад него, защитаващи арестувана за корупция кметица.
  Какво повече?

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2092 Весело

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Да знаеш ,че само защото Радев е президент ,ситуацията е такава няма друга причина А ти няма ли да хващаш на някъде или чакаш Нинова или Сидеров да спечелят избори

  гошо
 18. 18 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Отговорът не е в силата на БСП, световните тенденции или някаква магическа харизма на Радев, а в тактическите лавирания на Борисов."

  Силно надценена според мен е ролята на Борисов за съдбата или трагедията на България. По-скоро обратното -световните тенденции в лицето на агресивните Путин и Доган и слабите американски президенти допринесоха за промяна на политическата среда в България след 2013г. - ГЕРБ остана сам сред все по-радикализиращи се проруски или протурски партии. Каква политика би могъл да провежда Борисов в тези условия? Лично на мен би се искало да реализира управленски тези споделяни от Плевнелиев или Трайчо Трайков, но дали е възможно на този етап? Навярно и Борисов би искал и доказателство за това е съставът на първото му правителство, когато имаше възможност да се обгради с проевропейски министри.

 19. 19 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  [quote#15:"von_seeckt"][/quote]

  ""Българинът трябва да си остане българин,...""
  Вживяваш се в Алеков герой. Няма смисъл да разточителствам епистоларно, безмислено е.

 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Е,
  Не че прочетох до край, ама всички грехове сложени на Борисов ми дойдоха в повече. Не, че безгрешен!

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":Направих си труда да прочета поредния

  сигурно си единствената причинила си това

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Нарцистичния Бойка си е по ориенталски хитър балкански самохвалко. Но това е малката беда. Голямата е че Бойка и организацията му през всичките тези години не успяха да сътворят ясна визия и концепция за бъдещето развитие на Родината. Работиха и работят на парче и къс пас като истински търгаши. По научному подобни структури се наричали разпределителни коалиции. Също така науката е доказала че подобни структури са нетрайни. Когато няма какво да се разпределя/усвоява, следва саморазпад. В най-новата ни история има подобен пример - НДСВ. След един мандат без власт ( то ест без ресурси за усвояване/разпределяне ) партията на Мадридския дядка изчезна. Подобна ще е и съдбата на ГЕРБ. Това са специални проекти станали реалност с помощта на политическо инженерство. Подобно на SPV плод на финансово инженерство.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Честно казано , не вярвам ,че бай Х толкова се се е замислил ,какъв да бъде - балансьор или стабилизатор. Той просто няма политическа линия. Действа ситуационно и страхливо. На неговия фон резидента и Болен са праволинейни путинци, а това се харесва на руската пропаганда у нас.

 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#18] от "beroe":

  И защо Борисов през първия си мандат, когато имаше огромно доверие от страна на избирателите и огромен политически кредит от страна на целокупния народ Български, и след като се обградил с про-про-ес-нато министри не извърши необходимите реформи? Ако ми излезеш с отговора че е нямал време, още от сега те контрирам. Реформи се извършват в началото на мандата. Както всички реформи те засягат негативно някаква част от населението. След това, до края на мандата се провеждат политики които да тушират последиците за обществото. Така се прави по белия свят. Политици които идват на власт с лозунги за реформи пък като почнат да управляват не ги извършват в началото, просто въобще не са имали намерение да ги правят. Лъгали са избирателите. Това е!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 25. 25 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#4] от "ult25560512":
  Ще изтрият твоите коментари, защото не си по темата.
  И защото явно търсиш конфликта...
  А статията си е направо много вярна, но и много мека и повърхостна. Само зачеква дребните и видими проблеми от светлата страна на тиквизацията, която пък е продукт на предходната тъмна страна на комунизацията.
  Не - Радев, и магаре да бяха сложили за президент, активностите и рейтинга щяха да са същите. Защото президентът не приема закони, а само разнася вонята от клоаката, наречена Народно събрание...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5094 Неутрално

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Това със "старата култура" е огромна глупост! Египет е с многократно по-стара култура от ЕС, но не виждам граждани на ЕС да се стремят към Египет! Май е обратното!

 27. 27 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#16] от "dogwoman":
  Определено Радев е творение на Борисов, след като последният заби нож в гърба на Плевнелиев и издигна за кандидат-президент юрисконсултското недоразумение Цачева.
  Така БСП можеше да предложи и Путин за български президент, което щеше да получи същия резултат...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  "... българската цивилизационна култура е далеч по стара и ценна от западноевропейската..."

  Това е директно за Златния фонд на глупостта.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  В анализа липсва Решетников и поклонничеството в Москва на Нинова и Първанов, но пък ГЕРБ играе ролята на демон на десните сили, които никак не са виновни за собствената си смърт. Която е и необратима, впрочем.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  Радев обра наказателния вот срещу Борисовото и ГЕРБаво изнагляване. Нали Бойка се беше изказал че и редник да сложат за кандидат, щели да спечелят. Бойка Банкянска не искаше Плевенлиев, защото последния се оказа доста независим и пряк конкурент по популярност. А Бойка Светилито не може да допусне някой да го засенчи, така му се губи харизмата. По същия начин на последните парламентарни избори, ГЕРБ обра наказателен вот срещу БСП. Нинова и другите кокошкари социалистически, много си повярваха след победата на Радев, и започнаха откровено и безпардонно да говорят против демокрацията, ЕС, НАТО. Направо лансираха про-путински и анти-западни тези, и съответно избирателите ги поставиха на мястото им. За мен лично най-голямата трагедия е че автентичните десни партии бяха изместени от групичката кресливи патрЕоте подплатени основно с путински пари.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#15] от "von_seeckt":

  Казваш "...цивилизационна култура..."! Само че цивилизация и култура са две РАЗЛИЧНИ неща,даже - противоположни.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsyrvulan":

  Горе-долу това е положението.

  Освен ако не допуснем, че издигането на плевенската стругарка (за която и аз гласувах на втория тур и после си обърсах с мокра кърпичка ръцете, дето бях пипал бюлетината) е било целенасочен ход, за да спечели Радев.

  Трудно ми е да повярвам, че Боко Т до такава степен е надценил силите си - по-скоро става дума за някаква подялба на властта, внушена отвън (от североизток).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  "Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш. Ако човек се вгледа в "експертите" ни по сигурността, например, ще остане с впечатление, че още сме член на Варшавския договор.'
  ========================================================================
  Ха! Каква изненада!Че тя,тази "кохорта",която си е направо легион,не е мърдала от "терена"-тук си е, и се чувства много удобно,и комфортно!За, какъв дявол да напуска територията?!? А пък за Варшавския договор си е от ясно по-ясно:хайде,да изброим,колко от въоръжението на БА е ново и не с произход СССР,а?Освен трите "Спартан"-а ,12-те "Кугар"-а,2 "Пантер"-а(бяха три,но един го изгубиха) и 6 Bell 206,какво друго имаме?Джиповете на старо и двете корвети .Пак на старо.Изтребители,БМП-та,БТР-и и още всякаква друга техника, са все от онова време,че и се ремонтира пак в РФ.(самолетите)Нова ще има,ама друг път!:)))Ако Иван Михайлов и Тодор Александров се съживят,и видят,какви ги върши това недоразумение,което е министър на отбраната- ще го застрелят веднага и публично.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  В анализа липсва Решетников и поклонничеството в Москва на Нинова и Първанов, но пък ГЕРБ играе ролята на демон на десните сили, които никак не са виновни за собствената си смърт. Която е и необратима, впрочем.
  —цитат от коментар 29 на spiegel  До коментар [#29] от "spiegel":

  Какво?! Всяко европейско общество се нуждае,(следователно си създава),дясна партия. Но (пост)комунистите са изправени пред страшен за тях проблем - вече не могат да пробутат на българите фалшива дясна партия,създадена от тях,(като СДС например). Така МИЛИОНИ (десни) българи остават без свои хора във властта и е абсолютно сигурно,че те в един момент ще се разбунтуват. Не десните сили,а (пост) комунистите са изправени пред създаден от тях проблем,който ще ги закопае.

 36. 36 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  "Политици които идват на власт с лозунги за реформи пък като почнат да управляват не ги извършват в началото, просто въобще не са имали намерение да ги правят. "

  Имаха намерение да ги правят - и Борисов, и министрите. Но те са публичната власт , която за съжаление се оказа по-слаба от паралелната власт в държавните органи или т.н. задкулисие направлявано от североизток. Достатъчно е да Ви напомня за Цветлин Йовчев като председател на ДАНС по това време. Все пак направиха немалко - Дянков и Плевнелиев например се справиха. А в някои сектори - здравеопазване, образование съпротивата беше масова.

 37. 37 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#36] от "beroe":

  Направили са едно нищо. МВР - нереформирано, въпреки че гълта огромни средства. Съдебната система - нереформирана. Държавна администрация - нереформирана, чак сега през третия си мандат има наченки на е-правителство. Здравна и пенсионни системи - пълен батак. Енергийната система - пълен батак. Всичко това са точно държавни служби на бюджетна издръжка и съответните министерства се явяват принципал. Какво означава това съпротива? Срещу всяка реформа има съпротива, защото краткосрочните негативни последици са неизбежни. За това реформите се правят в началото на мандата, когато политическото доверие все още е голямо и когато има достатъчно време до края чрез съответни политики недоволството в обществото да бъде туширано. Имали намерение, ама не ги направили - дръжки. Не на мене тия, достатъчно дълго живея извън Родината и съм преживял подобни болезнени реформи. Случва се в началото на мандата.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 38. 38 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Всъщност по това време нямаше много обещания за реформи. Проблемите -и обещанията за справяне в началото бяха за отвличанията, магистралните грабежи, килърите и магистралите. Световната криза започнала с лошите ипотеки беше в разгара си и си беше период на оцеляване на икономиката и само трябва да сме благодарни, че министър беше Дянков, а не Орешарски.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6254 Неутрално

  Радев е едно изкуствено творение на Решетников и Ко.
  А Боце си е едно реално отражение на нивото на народонаселението.
  Чист и неподправен...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsyrvulan":

  Ама при реформи работниците и служителите няма да бъдат засегнати финансово! Този,който твърди обратното - лъже! Пример,съкратиха служители от БДЖ и после ги назначиха в софийското метро. Вероятно на същите заплати.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Хубав анализ.
  "Дали Борисов ще успее да избегне такъв провал, като се преизмисли отново ", не е много сигурно. Много акъл се иска за това .

 42. 42 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1386 Весело

  Понеже се докараха до състояние на скарани помежду си дечурлига на по 50 години, на които вече никой не обръща внимание, а от десетки хиляди зад зеления плакат "Граждани срещу мафията" останахме дотам да видим същия плакат със 7 души зад него, защитаващи арестувана за корупция кметица.Какво повече?
  —цитат от коментар 16 на dogwoman

  И ти ни се разбрала май какво защитават хората зад плаката "Граждани срещу мафията" и какво означава правова държава.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Аз бих казал, трагическото творение на Москва...

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Винаги има финансово засегнати при извършването на реформи. Навсякъде по света е така. Това е неизбежно.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 45. 45 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  [quote#42:"virtual brain"][/quote]

  Ти със сигурност си бил между тези седмината зад плаката. Я разкажи за какво сте протестирали.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":Винаги има финансово засегнати при извършването на реформи. Навсякъде по света е така. Това е неизбежно.
  —цитат от коментар 44 на tsyrvulan  До коментар [#44] от "tsyrvulan":

  Ако лидерът на държавата е умен и честен,може да се погрижи засегнатите да не пострадат. Особено днес в България,където премиерът има огромна власт.
  Между другото,в началото Борисов каза,че ако всяка фирма в България открие по още едно,(или две,три...),работно място,безработицата ще бъде силно редуцирана.

 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  До коментар [#42] от "virtual brain":

  При последната проява не само аз не разбрах, ами сигурно и поне трима от седмината, които го държаха.
  Направиха плаката на парцал, който вече нищо не значи.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  До коментар [#27] от "Депутат 241":

  Откъде ги измисляте тия неща, просто се чудя. Докато не излезеш мисловно от матрицата за/против Борисов, в главата ти всичко ще зависи от него. Това е комично направо.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  "Ще дойде мъж със здрава ръка. Той сега само работи и мълчи. Той ще каже: Господа и другари, искахте демокрация - получихте я. Искахте земя - дадохме я. Стига сме си играли на демокрация. Време е вече да има ред... Тоя мъж, българин, ще бъде шестдесетгодишен.
  Защо виждам, че той ще дойде от чужбина?"

  #Ванга, 1995 г.

  KOGA?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Омръзна ми да се повтарям. При реформи има засегнати. За това реформите се правят в началото на мандата. След това до края се провеждат политики които неутрализират последиците. Така се е правило и така се прави по белия свят. Каква безработица какво нещо, нали фирмите в БГ плачат че не могат да намерят работна ръка? Ако това е верно, значи безработни са онези които не искат да работят. Аз съм преживявал трудова реформа. Не бяха леси времена, само че бизнеса и управленците седнаха и се разбраха. Да видиш какви курсове за преквалификация се организираха и при това плащаха докато се обучаваш. Как представители на бизнеса обикаляха квалификационните центрове и представяха пред курсистите условията финансови и работни във фирмите им. Да речем, че има реформа в държавната администрация, и уволняват 40 000 или повече служители. Това се тушира чрез практики подобни на описаната по-горе. Пита се бизнеса от какви служители изпитва недостиг, организират се курсове за съкратените и т.н.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  До коментар [#50] от "tsyrvulan":

  Еми ние говорим за едно и също...!

 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Преобърната версия на култовото соц филмче Чоко и Боко.

  Чоко играе доброто ченге, Боко - лошото.

  Ако трябва да сме по сериозни - Чоко е селяк.

  А Радев е най-достойния политик на Прехода. Той дори не е политик.

  Радев трябва да е премиер, а не президент.

  НАТО е бреме за България. Запада обещава но не дава.

  Русия обещава и дава.

  Ако Украйна беше останала в остта на Русия сега щеше да си има Крим и цветуща икономика. Ако политиците в Брюксел бяха продължили курса на Шрьодер и Ширак, сега Европа щеше да е добре, светът щеше да е по-добре и щяха да си си взаимоизгодни и полезни с Русия.

  Англосаксите не са донесли нищо хубаво на никого, освен на себе си.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на komunistos bacilikus
  komunistos bacilikus
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Не успеят ли Щатите,Великобритания и Франция,да се справят с Империята на паразитите,с България е свършено.
  Успеят ли обаче,тук ще потече кръв,като от реки,а труповете ще са десетки хиляди.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#48] от "dogwoman":

  Вие от ПП ГЕРБ наистина ли сте толкова влюбени в Борисов или толкова заблудени или е заради суджука?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Хе, ми то преди години май Уесли Кларк каза, че САЩ няма да се спре пред нищо но няма да позволи ЕС да стане сила. И намекна, че ако трябва САЩ ще използва и сила.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#14] от "gmbh":

  Извинявай ама Европа е кръстена на област в земите на траките. Не ми трябва немеца да ме признае европееца, всъщност от бивши наши земи идва името европа и съответно европеец.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 60. 60 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#14] от "gmbh":

  "Европа е късноримска и византийска провинция ок. 293 – 640-те г. в рамките на Тракийския диоцез и се простирала в съвременна Източна Тракия."

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 61. 61 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#23] от "кръвожаден джендър":

  Това твойто изказване от тази височайша трибуна е маджа с грозде. Сидеров е боклук, а Радев е достоен човек и повече много добре го озъзнавате. Неслучайно рейтина му е номер 1 и много над другите. Това не ти е местна власт където хората се страхуват да си споделят възгледа.
  Радев няма кой да го бие на избори, освен ако сам не се бие. Да я кара малко по-спокойно и бие канчето на Цецко по дипломатично. Както го прави Путин.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 62. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Летчика е по-голямо недоразумение и от Тиквата...

 63. 63 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Тъпня. Едвам го доизчетох. Боцко се ситуира на момента. Никакви принципи няма. Освен това е сламен човек. Вече е очевидно. Силният човек е Цвинокио. Ако щете, по почерка на последните акции личи.

 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Ами, аграрна :) Направо селска си е политическата ни реалност..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11503 Неутрално

  Съчиненията на Смилов са за неговите комундели.

 66. 66 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  опитите да се представи баце като някакъв обигран стратег и визионер са напълно нелепи

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Имам усещането, че Смилов си седи на писалището, слуша едни и същи донесения на ген. Наско и ги претворява в различни жанрове: футболен, театрално-драматичен, очаквам да ги претвори и в балетен с еротични сцени. Това не може да компенсира дефицита на аналитична мисъл, но какво да се прави когато Наско не е Коритаров. Все пак бих го посъветвал да се придържа към аналогията с футбола, така аудиторията му ще го разбира по-добре.

 73. 73 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6018 Неутрално

  ГЕРБ се проваля - това е причината политически незрелият Радев да се държи на повърхността

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 74. 74 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Възходът на Радев се дължи не на трагични обстоятелства, а на комедийна ситуация. Боко в стремежа си да посочи за кандидат президент човек, който сляпо да му се подчинява, посочи госпожа Цецка, която е всичко друго, но не и подходящ кандидат за тази длъжност. Той вярваше, че и магаре да посочи, пак ще го изберат, защото е посочено от НЕГО. Прекалено се отъждествява с всевишния и се стреми да му отема функциите. Просто трябва да престане да се обожествява и тогава ще може по-верно да преценява лицата и събитията.

 75. 75 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Интересно американците, какво си мислеха през 1989, когато се вързха на въдицата на Луканов, за незаменимостта на комунистите в България. Че един ден от мафията, ще цъфне джеферсонова демокрация ли? Наивници. Естествено, че червената мафия си гчака Русия да дойде.

 76. 76 Профил на Albena Tcherneva
  Albena Tcherneva
  Рейтинг: 9 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":
  Това е най точното и кратко определение за Борисов!

 77. 77 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2796 Любопитно

  Не на последно място трябва да споменем, че Радев е президент защото Борисов издигна за негов противник "най-добрия кадър" от "дългата резервна скамейка" Цецка Тцачева - абсолютно неизбираема и не КАДЪРНА членка на герп. Нали кучкова?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2539 Весело

  Не на последно място трябва да споменем, че Радев е президент защото Борисов издигна за негов противник "най-добрия кадър" от "дългата резервна скамейка" Цецка Тцачева - абсолютно неизбираема и не КАДЪРНА членка на герп. Нали кучкова?
  —цитат от коментар 77 на Чарли


  Трябваше с нарастващ ужас да прочета по диагонал около 70 тролщини, написани без въображение, без чувство за хумор и без мисъл, за да стигна дотук. Този коментар осмисли оставането ми във форума :)
  Текстът е един път! Публикувайте с кратък тълковен речник.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3601 Весело

  Радев изместил Борисов като "балансьор"? Яка трева пушат в портала "Култура"?

 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Радев поне засега няма нито харизмата, нито опита, нито партийните лостове да измести Борисов, като балансьор. Вярно е, че Борисов все повече се превръща в бреме и зло за България, но ако Радев е този, който ще го измества, той следваше да бъде инсталиран начело на нов политически проект, а не в президентството с неговите орязани функции.

 82. 82 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Ама сте го подбрали Смилов!
  А аз си мисля, че го подценявате.
  Тия, сигурен съм, не ги тиражира напоследък на конвейр случайно. Смилов си е труженичка на пропаганден фронт, на който явно започна артилерийската подготовка.
  Е, малко глупава, ама то и таргетгрупата такава. А пропагандицата и мат'рялът рупащ я трЕбе да са като едно, да перифразирам един стар лозУнг.

  Мирише си на избори и толкоз!
  Доста неща се промениха, променят и тепърва се задава да се променят сериозно в света, а това рефлектира неминуемо и у нас. А "настоящият Борисов", като образ и роля, която се сервира не само на местното мат'рял, но и навън, е аватар дори не за все още отминаващ, а направо за етап, който отмина.
  Та затова Баце неминуемо Го тричат и ще Го тричат.
  Ама сам Той си е виновен, защото Сам си спретна системата да е такава, че всичко да рефлектира върху Него. Като искаше всички хвалби и венцехваления да се обират и устремяват към Него - неминуемо получава и всичките критики и откровени пцувни пак към себе си ...

 83. 83 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  "ще доведе до ... и възхода на Радев"
  Плюя си в пазвата и си дърпам ухото. Това за всеки случай. Но разумът (който е по-надежден) ми казва, че възход на Радев от типа на Бойкоборисовия не може да има. ББ имаше харизма, остроумен е, умее да приказва с народа, преди да надебелее импонираше на маса жени. Радев няма нито едно от тези неща. Егати гъгнещия темерутски борсук.
  А иначе може да го пробват. И да му организират избирателна маса или по-точно бюлетини, но това последното никога не е сигурно.

 84. 84 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Проблемът с корупцията, кражбите и тъпанаризацията на България е Борисов и дебилите-непукисти около него, които изхрани а не темата- Борисов vs Радев.
  Не отклонявайте вниманието от истинските причини.
  Не сме на футболен мач а на ръба на институционален и държавен разпад.

 85. 85 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  глупава статийка, писана от малоумник.да сравняваш Борисов, тръгнал сам отникъде, днес с единствената у нас истинска партия с влияние и значение, три пъти мин-пред, печелещ де що има избори в последните 10 години с едно полуграмотно келеме, което души на женка си под полата и мучи нечленоразделно, влачено от комуняшката сган, е нищо повече от формен дебилизъм, не "анализ"...
  —цитат от коментар 78 на Ерик


  Е, хайде сега - тръгнал сам от никъде...
  Всички знаем откъде е тръгнал - от СИК. Знаем и как го издигнаха и наложиха. Бригадир Аспарухов, менторът му, го разказа - чатал на шията от ДС службите чрез ДОН "Буда" и прилагане на вековният принцип на "моркова и тоягата". Ще слушкаш и изпълняваш и ще има папо, иначе .... ДОН Буда и у кауша.
  А и Бойку си е комунист бе, Ерик", извлачен до върховете на държавата от комуняшката сган, досущ както и Радев!!!

 86. 86 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Откъде, накъде българинът трябва да е европеец в смисъл, който го разбираш ти, Смилов и подбни? Българинът трябва да си остане българин, защото българската цивилизационна култура е далеч по стара и ценна от западноевропейската.
  [quote#15:"von_seeckt"][/quote]

  Виж сега, ако приемем, че западноевропейската култура е правоприемник на древноримската, източната и балканската в частност на древноелинската, то в най-добрия случай българската цивилизационна култура е донякъде приемник на елинската и тракийската.
  Нооо, не забравяй, проруска ушанко, че ние сме цивилизовали матушката ти!

 87. 87 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#18] от "beroe":

  Ахъ, и какво му пречи на Борисов да се обгради с политици като Плевнелиев и Трайков, а не с Волен? Отговорът е Решетников, "beroe", и корупционните зависимости на Бойку!!!

 88. 88 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Младите Бягат от България не от 9 а от 28 години. Откакто е КОЛОНИЯ на САЩ и еврейския и елит.
  И някакви "демократи" тук ми предлагате да продължаваме още 30 години да гледаме какво ни сториха Колонизаторите?! Ми ,НЕ . Мерси!
  [quote#67:"tzt18560748"][/quote]
  А пък от Русия как бягат младите, ако знаеш?
  Дори България им е Западна Европа!!!
  Смешник - проруски трол!

 89. 89 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Горещ ветър.

  Седи бояджия пред черна стена и анализира..
  - Аве, белее ми нещо, явно червените тухли прозират отдоле..

 90. 90 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4372 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  ,,И защо Борисов през първия си мандат, когато имаше огромно доверие от страна на избирателите и огромен политически кредит от страна на целокупния народ Български, и след като се обградил с про-про-ес-нато министри не извърши необходимите реформи? Ако ми излезеш с отговора че е нямал време, още от сега те контрирам. ,,

  Цървуланче,ь дедо ти Сидер да та пита нящо. От 2009 та до 2012 година в България нямаше ли криза? Ако ми излезнеш с отговор, че е нямало ще ти извадя думите на Орешарски през2007 , че света преживява икономическа криза и ред е на България да премине и тя през тази криза. А при икономическа криза реформи каквито и да са ги забрави, особено в страна преминала през хипер инфлация когато един долар струваше три хиляди лева, може и да не го знаеш това, ама дедо ти Сидер го помни когато заплатата му беше цифром и слоном три долара. Така че не смесвай времената

 91. 91 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4372 Весело

  До коментар [#87] от "choss":

  ,,Ахъ, и какво му пречи на Борисов да се обгради с политици като Плевнелиев и Трайков,,

  Ахъ, Плевнелиев сам се отказа от политиката след като Радан му подля вода с приказките си, че Плевнелиев трябва да се кандидатира за още един мандат и щял да получи голяма подкрепа. А Трайчето изгонен от Борисов, не за това че бил на плаж в Дубай, знаеш за какво иде приказката. А за това: ,,ТрТр – Руските представители пък са ме питали, след като ме поканиха така в една стая с дебели, заглушени стени „Какво ИСКАШ, за да стане „Белене”?”....,,

  Питам те аз, ако гвоето разузнаване ти донесе такова нещо не би ли бил шута на министъра си и ти ако си на мястото на Борисов. Това, че Трайчето бил на плаж беха приказкиэ за пред хората

 92. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3534 Весело

  Горещ ветър.Седи бояджия пред черна стена и анализира..- Аве, белее ми нещо, явно червените тухли прозират отдоле..
  —цитат от коментар 89 на О, ко ма напрай!

  Чеденцето:
  - Тате, тате! Защо тези сини сливи са червени?
  Тате:
  - Защото са зелени!

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Четейки, цялото време не ме напускаше спомена за бай тошо.
  Като започнеш от бойките демагогски изказвания, та свършиш до "разумното снишаване". Тук пак опираме до понятието: селска хитрост.
  Е, кажете ми как е възможно пъдарина да замяза толкова на царя.

 95. 95 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 542 Неутрално

  приятен за четене текст. е и?

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 96. 96 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3377 Неутрално


  Не вярвам някога да разбера защо се пишат толкова сложни анализи за такова елементарно момченце каквото е Бойко Борисов.

 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Че ББ се опитва да излъже всички за всичко въртейки се като ветропоказател е факт. Че се мисли за голям хитрец опитвайки се да седи едновременно на всички столове и подлагайки се на всички със смъкнати гащи е факт.

  Че той има доста голяма вина Радев да стане пРезидент издигайки безличната раболепна Цачева в желанието да си има пудел вместо президент също е факт. Но за второто да не забравяме и неоценимата "услуга" на Радан който направи всичко възможно да провали кандидатурата на Плевнелиев. И успя.

  Имайте това предвид когато тези, които лишиха България от силен кандидат за президент стоят отново отпреде ви и отново искат да ви водят защото били "автентични". И си спомнете 2013г как същите помогнаха на БСП да вземе властта. И Пеевски след това.

  Пълно повторение, и на хората и на лозунгите от 2013г. Втренчени в ББ тогава дадохте властта на Станишеф а сега ще я дадате в ръцете на Нинова. Която е МНОГО по-опасна от Станишеф според мен. А през това време вече без да се крие ПРезидента отива да получи инструкции от Путин.

  Чакам медиите на Пеевски как ще обърнат палачинката и ще се нахвърлят върху Борисов. Чакам новият Костинброд и вместо Костов до Станишеф в денят за размисъл този път Генералчето. Както гледам има и достатъчно будали които ще го последват и то с ентусиазъм.

  Ще победите ББ, няма съмнение. Поради простата причина, че той няма нужда от опозиция, сам си е най-големият враг. Но спрете за миг и помислете какво ви чака СЛЕД ТОВА. Онези които ще вкарате в парламента ще си кряскат от трибуната, лапат парламентарните кюфтета и толкова. А ВИЕ как ще живеете в страна която е руска маша в ЕС и НАТО? Може би дори вън от тях. Още от сега ви казвам да го знаете, този път Пеевски няма да подаде оставка.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 98. 98 Профил на Kostadinka Ivanova
  Kostadinka Ivanova
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Ооо!Голяма истерия завладя ГЕРБ и слугите и!"Умниците,като горния анализатор да спрат да пишат глупости!Не виждат ли,че мутренсаката партия ГЕРБ се е окопала яко във власта и си е създала своя държава!Всички,които не харесват ГЕРБ са подложени на критики,лъжливи анализи и усложливите медии се скъсват да канят тъпанари като Цветанов и да му слушат лъжите!Няма да се учудя,ако започнат да арестуват всеки,който говори или пише против ГЕРБ!

 99. 99 Профил на Иво Мончев
  Иво Мончев
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ей от много разбирачи и анализатори човек неможе да е себе си ида е с различно мислене от другите....

 100. 100 Профил на Иво Мончев
  Иво Мончев
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ей от много разбирачи и анализатори човек неможе да е себе си ида е с различно мислене от другите....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK