България може да стане водещ играч, ако бързо заложи на модерната енергетика

България може да стане водещ играч, ако бързо заложи на модерната енергетика

© Красимир Юскеселиев"Дневник" публикува статус във "Фейсбук" на Юлиан Попов, бивш министър на околната среда, с позволение на автора. Заглавието е на редакцията.


Приключи двуседмичният ми международен политически енергиен маратон в България и Румъния около неформалните срещи на министрите на околната среда и на енергетиката, съпроводени с няколко конференции и много двустранни разговори. Последното събитие, черешката на тортата, беше конференцията за пазарната интеграция на възобновяемата енергия, организирана от Българската фотоволтаична асоциация, с много силно и влиятелно участие. Няколко (15) заключения:


1. Спокойно, България се справя добре с председателството.
2. България може да стане водещ регионален и европейски енергиен играч, ако бързо заложи на модерната енергетика.


3. Забавянето на България в прехода към модерна енергетика ще доведе не само до тежки проблеми за българския енергиен сектор и българския данъкоплатец, но също и до забавяне на енергийния преход на ЕС и на прогреса на конкурентоспособността на ЕС. (т.е. България има значение.)


4. Най-общо модерна енергетика означава край на базовата генерация, край на въглищата, пълно отваряне на националния, регионалния и европейския енергийни пазари, интеграция на енергийните пазари, ускорена смяна на горивата, ускорена дигитализация на енергийния сектор, много висока енергийна ефективност, превръщане на управлението на енергийното потребление в пазарен продукт.


5. България разполага с дълъг списък от големи безобразия и дребни прегради за развитието на енергийния си сектор. Има много работа на едро и на дребно, за да бъдат те премахнати. Не, не става въпрос за сделката с ЧЕЗ. Вгледайте се в Южен поток и сложното му наследство, Бобов дол, свръхзаетостта в държавната част на сектора. Дребните прегради не са по-малко проблемни от големите.


6. България също така предлага дълъг списък от високи постижения и предимства: независим регулатор, добре работеща електроенергийна борса, рано постигнати ВЕИ цели за 2020, много успешна глобална соларна енергетика, високи инвестиции в енергийна ефективност, силно намалена зависимост от енергиен внос, много успешен ИТ сектор, изключително висок евтин (cost competitive) ВЕИ потенциал.


7. България трябва да отвори енергийния си пазар към съседите. Това не означава просто да изнасяме (или внасяме) ток, а да изградим бързо и заедно с комшиите регионални платформи за търговия на ток и газ.


8. Турция е много важен фактор. Игнорирането на енергийните процеси в Турция може да доведе до тежка криза в енергийния сектор в Югоизточна Европа и по-нататък. Един от сериозните рискове е вероятността Турция скоро да се озове с огромен свръхкапацитет на енергия, който ще окаже силен натиск върху европейския пазар, ще доведе до колапс на цени, безполезни активи и серия от банкрути.


9. "Марица-Изток" е изключително ценен регионален енергиен център. За да бъде съхранен, той трябва да бъде развит. Това ще рече ясна стратегия за закриване на въглищното електропроизводство и за бързо изграждане на паралелни и заместващи модерни енергийни мощности - соларна енергия, вятър, батерии, водород, биогорива, изследователски центрове и други.


10. Не бива да допускаме изкривяване на пазара с нови неоправдани преферциални цени за разполагаемост, студен резерв, субсидии за въглища и газ и ред други технологии от 20 век, които ще изсмучат средства от потребители и данъкоплатци и ще зарият енергийния ни сектор в тинята и пясъка.


11. "Белене". Забравете. Колкото по-скоро, категорично и окончателно, толкова по-добре. Причината е в цената, непредвидимостта, неадекватността на технологията и рискът от свръх капацитет.


12. ВЕИ може да изиграе важна роля за съживяване на западнали региони, измиращи села и дребни ферми. Необходима е ясна стратегия за подкрепа на малки фермери и за включването им във ВЕИ сектора. В противен случай всичко живо ще се озове в София, Пловдив, Варна и Бургас или в чужбина.


13. Енергийната неефективност е огромен евтин енергиен потенциал.


14. ВЕИ секторът не само създава работни места, той създава работни места за млади и способни хора, които вече са си стегнали багажа.


15. Новата енергетика дава на България уникален енергиен, индустриален и политически шанс. Той няма да трае по-дълго от 2-3 години.


С удоволствие ще отговоря на всеки разумен и добронамерен въпрос, свързан с тези 15 точки, които не изчерпват всички страни на сектора, но се надявам са основа за дебат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Много разбираемо написано.
  Благодаря на автора.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  пишат "модерна", но надали правят разлика между МОДНО и МОДЕРНО.

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Гневно

  "Модерна" енергетика с Гинка, Р. Овч., ония, който държи всички ремонти на АЕЦ Козлодуй, Ковачки, Пееевски с един ТЕЦ и още нещо, и другите...?! Айде стига, бе Юлиян Попов, най-смешния коментар/анализ в последните 10 години.... "Господарите", дайте му енерго Скункс!!! Бива, бива неграмотност, бива празнословие, бива лобизъм, ама мак толкова, не бива... А от "Фейсбук" бяха обещали да трият фейк новини и коментари... Да, ама не...
  Юлианчо?!
  Майко мила... Че и го публикуват в Дневник?! Не вярвам на очите си...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "модерна енергетика означава край на базовата генерация, край на въглищата, пълно отваряне на националния, регионалния и европейския енергийни пазари, интеграция на енергийните пазари"

  Пълни измислици. Точно обратното - въглищата и петролеца са бъдещето и аз правя всичко възможно централите с въглища да не спират да бухат. Даже излязох от парижкото съглашение, за да могат да работят. Отваряне на пазарите - ох, в кой век живеем, в 20 век сигурно? Аз се затварям, нищо не отварям - вече сме 21 век. Затваряне на пазара му е майката.

  Независим регулатор??? Напротив, всички регулации трябва да се премахват. Greed is good. Малките умират, остават само големите играчи и гениите. Като мене.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Автора остана да обясни само кой ще плаща тоз скъп ток :)

  Иначе на теория звучи добре - спираме въглищата и АЕЦ и после, после са подробности. :)

  Но като дойдат сметките за тока, няма да са подробност.

 6. 6 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 307 Неутрално


  Да обаче едни "хора" искат да ни правят ядрен самовар , който да ни излезе около двойно на пазарните цени :)

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 761 Неутрално

  По-далеч от русия и нещата ще си дойдат на мястото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 344 Разстроено

  Всичкото написано от автора би било изпълнимо АКО ДОХОДИТЕ НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ШВЕЙЦАРСКИТЕ ДОХОДИ.
  Модерните технологии не са по джоба на развитите и богати държави, що ли пък за нас.
  Този човек явно има ДРУГИ ДОХОДИ и НЯМА РЕАЛНА ПРЕДСТАВА за битието на Българина !

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Весело

  И избрахме една "Гинка" с кредити :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Весело

  Ех тази болка да се ''водещи'', да разпределяте с хъбове в 21 век.....едва ли не да ви се молят на колене !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Това я основният проблем! По-далеч от ретроградни страни и по-близо до прогресивни демокрации!

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Модерна енергетика аз разбирам, реактори на термоядрен синтез. Ама още не е готова технологията. Да се хвърлят пари за нещо междинно, е най-голямата глупост!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Аха - така ли бил казал известният лобист на ВЕИ Юлиан Попов? Дообре - лошо няма всеки да си изкаже мнението ама точно неговото е на човек завършил българска филология и занимаващ се с образование, преводачество, книгоиздаване и кариера в международни институции дето пропагандират ВЕИ. Та в горния дух на мисли - кога да чакаме заключенията на Григор Димитров; Райна Кабаиванска или Христо Пимпирев?

 14. 14 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Някога Фред Поузис постоянно повтаряше: "Покажи ми парите !" и бързо слагаше на място ентусиасти като списувателя на горната дописка. Знам, че въпросният няма да покаже нищо - хем не разбира, хем не е в интерес на тези, които му плащат. А тези, които държат парите са едни и същи, но са направили за нуждите на делото си две различни банди, които искат едно и също - плащащите да продължават да плащат. Директно и индиректно.

 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6066 Неутрално
 16. 16 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 631 Разстроено

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Не мога да не се съглася с теб. Жива трагедия...

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "2. България може да стане водещ регионален и европейски енергиен играч, ако бързо заложи на модерната енергетика."

  - Само без мега проекти като "най-големия" фотоволтаичен парк на "Гинка", моля. Покривни фотоволтаици и свързаност.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  това с независимия регулатор удави рибките в Искъра.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глупости на търкалета! Така наречената "модерна енергетика" е СКЪПА енергетика, а никой не иска да купува скъпо нещо, което на друго място може да купи евтино!
  Този Юлиан Вучков, в какво правителство е бил министър на околната среда?

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#19:"cristo_n"]Този Юлиан Вучковuote] Попов де, ама той май акъла им е еднакъв, та от там и объркването.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Любопитно

  До коментар [#16] от "SaveBG":

  Аз пък не мога да се съглася с теб, един от "най-непредубедените", по точно, заблудените...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  За България е важно да спре да плаща на Русия пари за нефт и газ - по 3-4 млрд. евро изпомпва Северна Азия от българската икономика всяка година. В замяна нищо не купуват мужиците от нас, поне не директно. В износа Русия дори не е в топ 10, не знам защо трябва да им се дават пари за мръсен нефт със сяра и газ, който трябва да струва не повече от 20 долара на 1000 куб. метра. Всяка модернизация на енергетиката означава по-малко пари към Московията, а това е добре.

  седеньето го зголемува задникот
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 631 Весело

  До коментар [#17] от "plebs":

  На Гинка фотоволтаичния парк е само на хартия. Или е нещо подобно:

  https://imgur.com/gallery/IZGhVXa

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пипера е много лют":

  и колко милиарда ще струва това ? ГЕРБ 10 години не могат да сковат едни прости интерконектори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 631 Любопитно

  До коментар [#21] от "hamiltonf1":

  За кое конкретно говорим?


 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй - 4100 служители
  Френска АЕЦ със същата мощност - 580 служители

 27. 27 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  На едно от първите места по качество на интернета сме, защото доставчиците не ходеха на "международни" двуседмични интернет маратони в България и Румъния, а си вършеха работата! За това помогна и всеобщата тъпота на политиците ни, която не им позволи да попречат на интернет доставчиците да работят.
  Точно обратното е авторът Юлиан Попов. Обикалял на приказка човекът 2 седмици и на края , за да блесне, взел, че написал една статийка - анализ от 15 точки за българската енергетика. Няма лошо, ако написаното беше някаква реклама. Но и добро няма, защото от всичките му точки няма дори една, която да е поне наполовина вярна.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Юлиан Попов е нова вълна талибани - енерготалибан, прочел е една книжка и се изживява като визионер.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Общи приказки от лаладжия тарикат , който му се вързал вързал.

  Добре че все още има експерти в България, че ако остане на такива като загробването ни е сигурно.

 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ах,глупсти на търкалета!
  Най-голямата мафия е тази в Енергертиката. Самият суджук посегна на там.
  Овчият румен е от главните действащи лица и осен това е отявлен русодераст,че и путлерист.
  Авторът просто си заработи надника.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Хайде авторчето да плаща сметките ми за ток!
  Модерна енергетика=непосилни, европейски и евроатлантически цени на тока!
  Искам ТОТАЛИТАРНИ цени на тока, а тоя бив минситър-на подходящо топло място.
  КОлко се храчеще по Юлен преди да заминистрества екологията, как се сниши пре великите офшоркаджии Цеко и Блеко, щом станА министЕрче!
  Изгонето е СОрис и марионетките му от Европа! 'Те са ВРЕДНИ! За цените на тока! За реда! За законността! За справедливостта!
  Тез купешки приказки са прах в очите на охората! Зад тах се крие ВЕИ-мафията! Която краде 1,3 млрд лв всяка година! Модерно било да се краде, като се бърка ЧРЕЗ ЗАКОНИ в джоба на потребителя!
  ГоУемият шлем на Гоц€ бе заменен с големото крадене в енерг€пиката!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Напълно абсурдно е да се ползва ток от въглища в малка страна като България. Ясно е, че пак някой краде пари.

  If you are going through hell... Keep going!
 33. 33 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Иначе това са лобистки глупости на ВЕИ-то. И те искат да крадат държавата и хората

  If you are going through hell... Keep going!
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Айде стига, бе Юлиян Попов, най-смешния коментар/анализ в последните 10 години....
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf1

  Не му е сефте.

  Понеже стилът му е на профан нямащ инженерно образование реших все пак да проверя. Първата изненада, в Уикипедия няма нито дума за образованието му, а обикновено го дават още от училище. След дълго ровене намерих, че е завършил българска филология. Т.е. в енергетиката е капацитет толкова колкото нашата Гинка. Тя дори е по-квалифицирана, все пак някакви фотоволтаици притежава.

  Но покрай ровенето изплуваха интересни неща. Юлиян Попов е един от създателите на Нов Български Университет. За незапознатите намира се в сградата на АОНСУ /школата за висши соц.кадри/. А такова нещо не се даваше на случайни хора и институции. И естествено неизменният Сорос, брат му е първият шеф на фондацията на Сорос "Отворено общество". Където впрочем се е намирал в интересната компания на поканеният лично от Сорос Румен Воденичаров. Това че е бил ДС ченге внедрено да разбие НДЗПЧ на бай Илия Минев явно не е имало значение за Сорос.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Напълно абсурдно е да се ползва ток от въглища в малка страна като България. Ясно е, че пак някой краде пари.
  —цитат от коментар 32 на dante_18


  И от какво ще се произвежда като нямаме друго? А за краденето погледни ВЕИ-тата, те са най-грандиозната далавера надминаваща дори Белене. Защото Белене се отървахме с няколко милиарда еднократно а за ВЕИ-тата ще плащаме свръх скъп ток 25 години.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Подкрепям мнението ти, но дотук изчетените неща за термоядрения синтез ме карат да мисля, че ролята на такива централи ще е синтез на ядрено гориво за атомни централи и трансмутиране на отпадъците им.
  Което пак няма да е никак малко.

  властта ражда паразити
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":
  Виждам че от 2004 пописва на енергийни теми, по скоро популяризация, и е член на Европейската Асоциация за Енергия. Даже е писал в Ал Джазира, но линкът е изтрит
  виж https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Popov

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Мислите ли че това (британското гражданство на Юлиан Попов) е факт
  "Сега обаче следва другия скандал – Юлиан Попов е британски гражданин. Твърдя го, защото два пъти се е явявал на избори там, като представител на Консервативната партия на Великобритания. Последният път е през май 2010 г. Ето линк за участието му и скромните гласове, които е взел (Election Results for Brunswick Park Ward, http://www.southwark.gov.uk/site/custom_scripts/viewelection.php?pollid=2 ). Естествено, не е избран. "

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Ако под модерна енергетика имаме предвид ВЕИ, то ние отдавна сме изпълнили и преизпълнили плана за 20% процента задължителен дял от ВЕИ.Така го преизпълнихме, че раздадоха на свои хора квотите за ВЕИ и им дадоха възможност да продават тока по много високи фиксирани цени на държавата и то за период от 30 години напред. Това беше далаверата на века, за която като че ли никой не си спомня.

 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "С удоволствие ще отговоря на всеки разумен и добронамерен въпрос"

  Е, Юлиане, за "разумен" - ще се постаря, за "добронамереността" - не мисля, че имате право да я изисквате, а "удоволствието" си е изцяло Ваша работа.

  Ако може, все пак да обясните как си я представяте тая комарджийска работа - Ваш избор на терминология: "играч", "залага". Четох внимателно точките 2,3, и 4 и това, което бих казал на участниците в този форум е "Тоя,май ни кунди, момчета!" дали целенасочено или не. Не съм енергиен експерт, но някак си се оправям с цифричките. Според европейската статистика (https://ec.europa.eu/energy/en/data-analysis/country ) имате близо 13 МВ инсталиран капацитет и за последните 5-10 години произвеждате поколо 4 ТВч на месец (усреднявах през сезоните на око), което е по-малко от 1.3% от това на ЕС. т.е Българското участие в електриката на европейския съюз е нещо средно между въшка и кърлеж. Не си представям как ще я охраните до размера на "европейски енергиен играч"... дори да е въже-играч... някой трябва да има идеите и способностите да ги осъществи. Вшата идея, доколкото разбирам от точка 3 е
  да изцакате българското население с отворен пазар на енергията. Сигурно може да се направи, но глобалистичните шашарми изискват мащаб - да прецакаш населението на Америка (300м) или Китай(1.3б), докато след като унищожихте това на България до 7м , което е 7/512 = 1.4% от това на съюза за какви игри изобщо може да става дума?? ...някой калпав гологъзник ще ограби българите с някой и друг милиард и това е, а такива като Вас ще получат огризките като enablers.

  Не мога да реша дали такива като Вас са го подкарали съвсем през просото,или имате безкрайно ниско мнение за умствените способности на българина... българката не се брои дори, както знаем.Това: в случая за точка 8, която се подиграва с предишните точки. Турция, която има ел. капацитет около 6 (!) пъти по-голям от този на България можела била да натисне цените надолу... и как България може да "играе" в този случай
  за да спаси Европа и Турция от "колапс на цени, безполезни активи и серия от банкрути" ...единствения начин е да купувате евтината турска енергия и с нея да произвеждате високо-ценни продукти. Хубаво, ама се оказва, че за последните 15тина години индустриалната консумация на електроенергия у нас пада с около 2% на година, т.е вие нямате индустрия която да се нуждае от електричество ,т.е. нямате възможност да се възполвзвате от ниските цени.

  В заключение, гледната ми точка докато го писах това претърпя еволюция и мога да кажа

  "Момчета и момичета, и тоя келеш иска да ни кунди"  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Теллалов":

  както винаги, не си разбрал добре

  BohrMottelson
 42. 42 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Искаме аще глупости от същия автор, за да можем уверено да го ситуираме в класификацията на проф. Иво Христов. А междувременно Германия не намалява въгледвуакисните си емисии...

 43. 43 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник, къде ги намирате тези некомпетенти? С конкурси ли? Само като прочетеш, че авторът иска да няма базови мощности и че ще замести ТЕЦ-овете Марица-Изток със соларки, ти става ясно, че е тотален неграмотник по енергийни въпроси... Аман.

 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":


  До коментар [#36] от "Николай Теллалов":

  Прави се в Кадараш, ИТЕР. Ако експериментът е успешен, първият прототип на промишлен ТЯР ще бъде готов някъде към 2035г.

  Бил съм там (на предишната установка), работи се здраво, но дали ще има успех не знам. Компанията е доста сериозна.

  Това не пречи на френците да работят над ново поколение ЯР, на бързи неутрони, подобно на предишния им проект супер Феникс. Руснаците пуснаха такъв реактор в Белоярската АЕЦ. Ако са отстранили проблемите като на френците , ще си променя мнението им за металурзите, въпрекли че нищо чудно сплавите за контурите и корпуса да са правени традиционно в близката Финландия.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#44] от "olimpipanov":

  Проблемът на ТЯР е, че природните им аналози са звездите - обекти с голям размер и голяма маса.
  Докато природният аналог на ЯР е находище на уранова руда в южна африка, до което са достигнали подпочвени води и се е получил процес, подобен на този в импулсен реактор.
  Тоест изискванията към техническо възпроизводство на природния ЯР са в порядъци по-ниски от тези към ТЯР.
  А и блъскането за построяване на ТЯР трае вече над 60 години - без резултат.
  Затова се доверявам на мнението на познати ми инженери и физици, които са скептични по темата, но виждат уботребата на термоядрена установка именно като производител на ядрено гориво и рециклатор на ядрени отпадъци (които са основният проблем на ядрената енергетика).

  (впрочем, системен проблем на ядрената енергетика е и технологичната й обвързаност с производството на оръжия, т.е. силната намеса на политика в икономиката и технологията. В средата на 1960-те съветските КБ разработиха система от разнотипни реактори, при което отпадъкът на всеки във веригата е гориво за следващия - и така до почти нерадиоактивен отпадък, който обаче продължава да е токсичен чисто химически. Системата не е била пусната за тестване, защото от реакторите се иска не само да дават ток, но и материали,с които се прави политика).

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 822 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй - 4100 служителиФренска АЕЦ със същата мощност - 580 служители
  —цитат от коментар 26 на cinik


  ЕЕ но разходите са еднакви.Не ,не защитавам социалната роля на АЕЦ а само подчертавам защо е такова бг адванс, мега, културното и технологично можене .

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivangabrovo":

  "...Знам, че въпросният няма да покаже нищо - хем не разбира, хем не е в интерес на тези, които му плащат...."

  Нещата са много по-прости!
  "Въпросният" говори за модерна енергетика с частни инвестиции, а други мастити предприемачи говорят за мащабни проекти, но с държавни инвестиции и гаранции.
  Там е разликата. Нещо лошо?

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Дневник, къде ги намирате тези некомпетенти? С конкурси ли? Само като прочетеш, че авторът иска да няма базови мощности и че ще замести ТЕЦ-овете Марица-Изток със соларки, ти става ясно, че е тотален неграмотник по енергийни въпроси... Аман.
  —цитат от коментар 43 на dow_jones


  Това е тенденцията в Германия и Франция. Или там са по-глупави от българите?

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Скъпа беше и скъпо я плащаме - но тази мантра не е валидна в бъдеще, дори и в днешно време - непрекъснато намалява необходимата стойност на инвестициите във ВЕИ,. Разбира се необхдимо е да се работи и в посока ПАВЕЦ, за да може да се балансира по-лесно и изгодно с разликите в различните часове на денонощието на консумацията.
  Доколкото ние като страна имаме доста прилична мрежова инфраструктура, Юлиян попов е наистина прав.

 50. 50 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николай Теллалов":

  Знам как са нещата и в природата, това ми е професия. Всъщност идеятя на реакторите на бързи неутрони е точно това - "изгаряне" до високоактивни, но краткоживущи изотопи, вкл. такива различни от Уран (Торий например).

  ТЯС е бъдещето, поради по-голямата ефективност на едица маса. Проблемите са ясни, но последните години има голям пробив. Има не-малко българи, които работят за ИТЕР.

  А дали нас ще ни огрее тази технология някой ден е друга бира. Скоро няма да има кой да обччи дори техници за поддружка на рентгените, да не говорим за нещо по-сериозно. Справка, силно забавеният (меко казано) проект за национален циклоннен център (да се пита един самозабравил се доцентин).

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Виждам че от 2004 пописва на енергийни теми, по скоро популяризация, и е член на Европейската Асоциация за Енергия. Даже е писал в Ал Джазира, но линкът е изтритвиж https://en.wikipedia.org/wiki/Julian_Popov
  —цитат от коментар 37 на daskal1


  Той че пописва е факт, помня го. Но и писането му едно такова наивно ентусиазирано, няма я дълбочината и стабилността на инженерният анализ. Затова и се задълбах да му видя образованието. Хуманитарно, както си го мислех.

  Ей на такива да им дадеш власт да видиш какви авантюри ще ти спретнат, милиардите хвърчат като пуканки. А те такива точно към властта се стремят, все се пъхат в разни асоциации, управителни съвети и подобни. Не като редовият инженер да докаже способности с реални проекти ами отгоре, с лафовете.

  И което най ме е яд, винаги се измъкват безнаказани. Хайде кажете ми кой от ИПИ какво беше наказан за безумието "Парите следват ученика?". Не само ненаказани но отново се пъхат и съвети дават.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  "Нещата са много по-прости!"Въпросният" говори за модерна енергетика с частни инвестиции, а други мастити предприемачи говорят за мащабни проекти, но с държавни инвестиции и гаранции.Там е разликата. Нещо лошо?
  —цитат от коментар 47 на historama

  Само че тези с частните инвестиции са се подсигурили с едни договорчета, където пише че ще му изкупуваш тока 25 години на четворни цени.

  Соларките са отдавна известна далавера, изкупуват се за 5-6 години. И след това 20 години чиста печалба. Разходи нулеви, един пазач да ги пази, една счетоводителка и толкова. Затова и се нахвърлиха върху тях като безумни, за няколко години мощности повече от Белене наслагаха. А държавата /т.е. от нашият джоб/ да му мисли за енергопреносната структура, за базовите мощности, за балансиращите мощности. Ето това са "зелените" в българската им реализация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Фантазиите на един либералстващ експерт! Кой ще плаща за тези експерименти др.Попов!

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 709 Неутрално

  България може да стане водещ играч, ако бързо заложи на модерната енергетика$

  Може , може ... На Не се сърди човече или на Тука има - тука нема .

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Може да се самозадоволява...
  ако експулсира демодерните савецки играчи.

  С Ветърни Ецове.
  Соларни панели на всеки метър, сантиметър и километър.
  Термални минерални води...

  Ех, мечти

  "България може да стане водещ играч, ако бързо заложи
  на модерната енергетика"

 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 709 Неутрално

  С удоволствие ще отговоря на всеки разумен и добронамерен въпрос, свързан с тези 15 точки, които не изчерпват всички страни на сектора, но се надявам са основа за дебат"

  А аз с удоволствие искам де чуя дали за подобни бла- бла- бла дават хонорари ? И дали подобна компилация от обсъждани в медиите течи и изказани мнения и оценки на проблемите в енергениката , могат да се смятат за плагиатство ?

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Без съмнение, националната програма за енергийно ефективно саниране не е оставила ни един покрив непокрит със соларни панели?

  До коментар [#52] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Соларките са отдавна известна далавера, изкупуват се за 5-6 години. И след това 20 години чиста печалба. Разходи нулеви, един пазач да ги пази, една счетоводителка и толкова. Затова и се нахвърлиха върху тях като безумни

 58. 58 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  докато българската енергетика е налазена от комунистите ,нямаме шанс да имаме модерна и произвеждаща евтина енергия ,енергийна система , просто ще трябва всеки с малко пари да си се оправя сам и да си направи сам солари ,които да го спасяват и за тока и за топлата вода и парното .

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Доста гнусничко лакействане на лицемеря. Да сме правили "модерна енергетика" само заради това, да я наречем модерна, а не да си гледаме икономическия интерес, така ли бре писач на ясла? Аман от недоносени енергетици, дето пет пари не дават за простия народец, дето плаща несъразмерно високи цени за всичко, въпреки ниските пенсии и заплати. Затова и племето е осъдено на изчезване - геноцид до дупка...

 60. 60 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 217 Гневно

  Г-н авторът на коментара май не познава в дълбочина въпросът с резервите. Те са абсолютно необходими, а са страшно скъпи.

 61. 61 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 472 Неутрално

  България има плашещ потенцял за всичко ноооо нещо не става както трябва

 62. 62 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Хубаво, какво пречи да отрежем лошата Русия , да затворим АЕЦ -а и да караме на американски ток и зелен , прокопиев? Нали сме демократи. А и нашите приятели от САЩ могат да ни построят срещу чушки и домати една рафинерия и да ни карат безплатен нефт от Либия , СА и Ирак, нали?

 63. 63 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#58] от "edin drug

  Комунистите построиха енергетиката, демократ - капиталистите я разпродадоха за жълти стотинки и почти я ликвидираха.

 64. 64 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama":

  Що не погледнеш Франция и Германия какви ядрени мощности имат първо, тогава драскай глупости.

 65. 65 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "praseta_mezeta":

  Същите хора ни построиха АЕЦ Козлодуй срещу чушки и домати . Сега що едни други хора не вземат да ни построят АЕЦ без пари? Или да ни дават от откраднатия либийски и иракски нефт без пари, вместо да ни продават скъп ток от ТЕЦ-а, построен пак от лошите комунисти?

 66. 66 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  Модерната енергетика е големият шлем на Гоцэ

 67. 67 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#63] от "viva13":

  Тъй , тъй булка, без пари, хептен без пари, само дето бехме взели, преди 89 г, заеми 12 милиарда долара /лв4.2 ! парчето/ , от които за половината, това установи в 1992 г "Комисия по външния дълг" към Великото народно събрание , се оказа нямаше никакви документи. Мъ то , в бързината, все пак строиш АЕЦ с чушки и домати, е разбираемо ... И "същите хора", булка , днес са "демократ капиталисти" ...

 68. 68 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#48:"historama"][/quote]

  Още един некомпетентник. Я тогава питай като е такава тенденцията, защо бай Меркел строи Северен поток 2? :)))) Хайде малко мисли с неострата си кратуна.

 69. 69 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Дайте го Белене на Кристо да измисли нещо и да се свършва.

  За другото, нафталинените чички, който въртят игрите в сектора не вярвам, да са се задавили в бърбъна си.

 70. 70 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Чел съм наистина интересна статия за "Гоце" от същия автор (наистина добра). И с изненада открих, че това е същия ЮП, само че този път дава акъл за енергетиката. Не че съм пръв специалист по енергетика, но някои неща ми прозвучаха странно.

  Явно ЮП се изявява във всички възможни насоки, следващата му статия може да е за здравеопазването/покоряването на Галактиката/теория на струните. Мислех си че последния 'енциклопедист' е бил Сталин, но явно съм сбъркал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK