Проблемът не е в заплатите на депутатите

Проблемът не е в заплатите на депутатите

© Анелия НиколоваТия депутати с техните тлъсти заплати, с техните дълги отпуски и безброй привилегии: възмущението пред забогатели на наш гръб управници припламва в България периодично. Но проблемът е много по-дълбок - коментар на Ивайло Дичев за "Дойче веле".

Предложението на БСП за намаляване и замразяване на депутатските заплати е, разбира се, популистки евъргрийн, пуснат в обращение поради липса на други теми. Интересното обаче е защо той винаги е така ефикасен. Да, има сериозен проблем - и той ми се струва много по-дълбок от възмущението пред забогатели на наш гръб управници.


На една страна имаме парите, които се изчисляват на база на средната заплата (доколкото знам, се умножава по три). На друга са привилегиите, срещу които се гневяхме още преди десетилетия: лекуването в правителствена болница, 70-дневните ваканции, луксозните автомобили, назначаването на близки и роднини за сътрудници. С една дума - "депутатските кюфтета". На трета - това са партийните субсидии, за намаляването на които гражданите се изказаха масово на референдум. Но не само БСП, а и всички попаднали в парламента, бързат да забравят тази тема.


За и против
Обикновено аргументацията се основава на сравнения - какви скромни автомобили имали депутатите в Швеция и колко малка била субсидията в богата Германия. От другата страна обикновено вадят аргумента, че тези хора управляват десетки милиарди и ако ги направим твърде бедни, ще бъдат принудени да взимат нерегламентирано от другаде (сравними ли са впрочем орязаните 600 лева с подкупа, който би предложил едрият бизнес - не знам).
Материалното състояние на властта има двойствен смисъл. От една страна е аргументът: Самозабравиха се, тия живеят на друга планета. От друга: гледай го този, един свестен костюм не може да си ушие, а ще ме представлява пред други народи. Тоест много богат управник е обидно, много беден - срамно.


Може би е най-добре депутатите изобщо да нямат заплати и да ходят в парламента единствено от идеални съображения. Това обаче значи, че там ще има класов подбор. Неслучайно едно от първите искания на чартистите в Англия през 19-и век е народните представители да имат заплати, за да може в парламента да попадат и работници, които нямат други доходи освен заплатата си.
Темата за сътрудниците също е сложна - няма как да принудим законодателите да правят обществени поръчки за хората, които ще ги съветват. Ако назначават братовчеди, това, разбира се, е срамно и трябва да се припомни на следващите избори. Пред тази заплаха самите партии ще полагат усилия това да не се случва.


За големите отпуски също ще се намери аргумент. Ако се предположи, че депутатът наистина е съвестен в работата си, трябва да се знае, че голяма част от нея се върши извън залата: народният представител трябва да чете документи, да обсъжда партийни позиции, да проучва проблеми в избирателния си район. От тази гледна точка времето за пререкания в залата е най-малкото усилие, което очакваме от тези хора.


Дори в омразните привилегии има определен смисъл. Чуха се гласове, че ако избраниците ходят да се лекуват по общия ред в болниците за народа, това ще им даде повече представа за болежките на обикновените хора. Ако се возят в трамвай, ако нямат охрана, ако ходят на пазар, ако почиват в народни курорти... Вероятно това е важен опит, какъвто започва да липсва на онези с по 3-4 мандата. Но погледнете нещата от другата страна: попада депутатът на някаква опашка - едни го ругаят, други опитват да си уредят нещо, трети си правят селфи с него. През 1990-те един депутат от СДС, обявен от хардлайнерите за предател, ми се оплака, че се връщал вкъщи мокър - от плюнки. Надявам се, че времената вече са други, но някаква физическа дистанция между власт и народ все пак трябва да има. Въпросът е колко голяма следва да е тя в българския контекст.

Истинският проблем
Проблемът според мен е другаде: българските граждани не се разпознават в онези, които ги представляват. Каква точно е мярката, при която избраникът хем е един от нас, хем се възприема като най-добрия от всички нас?


Не заплатата от 3000 и кусур лева създава разрива, а подозрението за едни други доходи. И именно тяхното разкриване ще бъде избегнато с шумното намаляване на официалните. Зад проблема с отпуските също се крие едно друго недоволство: не разбираме какво точно правят тези хора, защото никой не ги задължава да ни дават отчет. Чуваме за колоритни случаи на едър депутат, който не стъпва в парламента. Чуваме за друг, който пък никога не е взимал думата. И до нула да сведат отпуските, единият пак няма да идва, а другият пак няма да се изказва, нали така?


Хората очакват друго: депутатите да отговарят пред тях не само на избори, но и във всеки един момент от мандата. Приемете, че тази нагласа идва от интерактивността, на която ни свикнаха дигиталните комуникации. Искат да имат някакъв лост за отзоваването им в случай на недоволство. Това впрочем беше основният тласък в референдума за мажоритарната система, не предполагаемото гласуване за "личности". Казаха им, че не можело депутати да се отзовават, и темата сякаш приключи. Но, първо: не е вярно, в много страни могат да се отзовават. И, второ: темата съвсем не е приключила, тя ще избликва отново и отново. Впрочем популярността на г-н Борисов се дължи именно на това, че дори без да е задължен от закона, реагира на граждански искания до степен да гони депутати. Популизъм ли е това? Ами дайте да го направим закон, така че подобно действие да не е популистко следване на обществени настроения, да има регламент и постоянство.


Гражданите имат чувството, че промъкнеш ли се веднъж във властта, едва ли не преставаш да отговаряш за тях. Абонираш се за властта и живееш с привилегиите завинаги, както навремето номенклатурата. Самият доход на избраника започва да не изглежда толкова внушителен, ако си представим, че ще го взима за четири или максимум осем години, и то след жестока изборна борба с неясен изход. Ако обаче депутатстването стане сигурна професия доживот, нещата изглеждат други.


Най-важното е да се върне уважението към парламента, а пътят към това е обвързването на депутатите с волята на гражданите. Но не чрез придърпването им надолу към някакъв народен стандарт на живот. Ще ги уважаваме не ако са бедни като нас, а когато чувстваме, че те зависят от нас, не ние от тях, че те изразяват волята ни, не ние тяхната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Кви заплати???Кфи пет лева??Кой разчита на заплата от тия тулупи там??Както ни гонеше касиера със ведомостта за заплатите из митницата през 90те)))))

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4983 Неутрално

  Проблемът е в бройката и в липсата на възможност за отзоваване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Весело

  Яяяяя имало и депутати четящи форума😂😂😂

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Депутатите даже не правят усилие да се защитят от плюнките. Абе извадете една съпоставка с доверието на парламентите в други държави.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Депутатите, са марионетки в ръцете на мафията. И понеже са на заплата при мафията, да не взимат заплата от матряла.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Докато залата е "препълнена" по начина на снимката,доверието ще е ниско,а критиките големи.
  Не мога да приема,че закони се приемат с 60-70 депутата в зала.
  Не знам дали са легитимни дори при това положение.

 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Весело

  До коментар [#6] от "xmm":Зависи какъв закон гласуват!Ако е някой”важен” закон ще се съберат,не се съмнявай))))

 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Любопитно

  До коментар [#6] от "xmm":Това ми беше идеята в първия ми коментар,ако разчитаха на заплатите си,залата щеше да е почти пълна винаги,ма на....!!!!Който разчита на заплата,ходи ли когато му скимне на работа!!!

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#7] от "angeles":

  Да,спомням си за лекарствата и после се отметнаха.
  И всички видяха - хората,имам предвид.
  Е какво очакват?!

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#9] от "xmm":Нищо не очакват!Те каквото очакват си го взимат!За каквото се плаща,се гласува или се отмята!Поне до сега не се е променило нищо!Така мисля!

 11. 11 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Най-важното е да се върне уважението към парламента, а пътят към това е обвързването на депутатите с волята на гражданите. Но не чрез придърпването им надолу към някакъв народен стандарт на живот. Ще ги уважаваме не ако са бедни като нас, а когато чувстваме, че те зависят от нас, не ние от тях, че те изразяват волята ни, не ние тяхната.
  Това скоро едва ли ще стане... Виждаме един ВалСим как се промени...Властта е сладко нещо и рядко някой може да устои на изкушенията й.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Привилегиите трябва да отпаднат. Депутатски автомобил само за шефа на парламента. Останалите по два билета седмично за БДЖ! Да са при електората. Командировъчни само за официални мероприятия, за които представят покана.

 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "ralita68":

  Правена е вече такава съпоставка и резултатите накратко са:

  "Хората, които са по-удовлетворени от демокрацията, са тези, които вярват на своите избрани представители в националното събрание повече. Швейцария и нордическите страни: Дания, Норвегия и Швеция, демонстрират най-голямо удовлетворение от демокрацията и най-високо ниво на доверие в техния парламент, докато Южните и Езточноевропейските страни като Италия, Португалия и Словения вярват на избраните си представители по-малко и са по-малко удовлетворени от демокрацията като цяло.

  Интересното е, че европейците вярват на парламента по-малко, отколкото на правната система и дори на полицията според Европейското социално изследване."

  * В графиката в цитираната статия България я няма.

  http://oecdinsights.org/2018/02/01/trust-in-parliament/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Гражданите имат чувството, че промъкнеш ли се веднъж във властта, едва ли не преставаш да отговаряш за тях."

  - Това е заковано в конституцията:
  Чл. 67. (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.

  Отзоваване изобщо казано е възможно, но за всеки дупетат трябва да се организира всеобщо гласуване...
  Доколкото листите се редят в партийните централи, или дори от партийните вождове, то дупетятите са представители само на партийните централи/вождове.
  Мажоритарни избори в едномандатни райони биха дали яснота точно кои хора са избрали определен народен представител. Той ще бъде представител тъкмо на тези хора и ако тяхното желание влиза в конфликт са партийната повеля, много вероятно е представителят им да заеме тяхната страна. Щото инак - отзоваване и частични избори за представител.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Проблема е матряла който само джавка без да хапе !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#13] от "baba_zozolana":

  Гледам че последно сме подали данни на 6-ти кръг от анкетите на European Social Survey през 2012. От тогава няма данни.
  Щях да се пошегувам, че графата не дава отрицателни стойности, но го преглътнах някакси. То и за шеги не става.

 17. 17 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1078 Весело

  Проблема е в големия брой ...от там и големия брой анонимни блюдо ... или гъзолизци все тая, чиято основна функция е да присъстват и гласуват. 120 броя би накарало партиите да се замислят кого предлагат, защото местата на "партийните" влакове ще са наполовина и мажоритарния елемент ще придобие тежест без да се налага промени в избирателния закон :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Много глупава идея на Нинова! Направо кърти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  БГ статистиката е малце странна. Наскоро ми попадна този пример: https://baricada.org/2018/04/16/germania-emigranti/ , макар че в статията се казва: "Трябва да отбележим, че това не е критика към българската статистика, която най-вероятно прави каквото може" и нямаше как да не се сетя за "Не стреляйте по пианиста: свири колкото може".

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20 Профил на Цветан Емануилов
  Цветан Емануилов
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дичев, ако си беше направил труда, щеше да разбереш, че няма депутат с 3000 лв., толкова са им джобните. Щеше да разбереш също, колко е "мизата" за влизане в НС, различно за различните райони. Пък ако беше анализирал и "продукта", произведен от НС, направо щеше да замълчиш!!!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Проблема не е в заплатите, че депутатите са некадърни ,нахални, мързеливи и некомпетентни. Един свестен закон не са приели, говорят и се държат като каруцари.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#19] от "baba_zozolana":

  Хората предпочитат да не информират официалите органи за направени емиграционни решения и статус защото не знаят как може да бъде използвана информацията от недобросъвестни лица. Примерно, емигрант проинформирал за това, че е избрал за постоянно местоживеене дадена страна и запазил празен апартамент може утре да се окаже без него от самонастанили се лица, и т.н.

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Има го и това, да. То също говори за нивото на доверие в обществото и към институциите. Оттук възниква следващият въпрос: без определена степен на доверие може ли да има общество, или това е просто "агрегат", както се изразяват социолозите? Разговорът на тази тема обаче не е за тук.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Заплати трябва да получават, но привилегиите да ги премахнат, като всички граждани и те да живеят от заплатите си.

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#23] от "baba_zozolana":

  Дали не стигнахме до етапа:

  Двама чукчи са в направен от снежни блокове заслон-колиба, навън силна виелица. Студ. Скучаят. Единият казва:
  - Хочеш, политический анекдот расскажу?
  - Не надо, сошлют! - отговаря другият.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Депутатите трябваше да бъдат избирани като кметовете. Много по-малко хора ги избират и връзката с избирателя по-трудно се губи. Грешки сигурно пак щяха да стават, но много по-лесно щяха да се поправят. Отзоваването щеше да е възможно и нямаше да има как ДПС да натрапва депутати с по 700-800 гласа на хората в Кюстендил и София.

  Хората не случайно гласуваха толкова доминантно за мажоритарни избори, но ние оставихме депутатите пак да ни изклатят (все едно че не е било) и с помощта на кресливата синя групичка от псевдосоциолози да оставят нещата такива каквито най им харесват. Това си беше връх на цинизма и депутатската аморалност. Хората си подвиха опашките и отегчено продължиха да си похрупват зелена люцерна.

  А трябваше и имахме всичкото морално право да ги изметем!

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ПРОБЛЕМА ГЛОБОЛНИЯ Е ЧЕ ТОВА КОЕТО НИ ПРИЧИНЯВАТ ТИЯ ЗА ТАХ СИ НЕ ВАЖИ,ПРИМЕР ДИГАТ НИ ОСИГУРОВКИТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТ НИ ГИ ДИГАТ , ТЕХ ГИ НЕ ХВАЩА ТАЯ МЯРА ТЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ СА С ПО НЕКОЛКО ХИЛКИ ЗАПЛАТИ ОСИГУРОВКИ НЕ ПЛАЩАТ,ГЛОБИ ДО ТАВАНА ИЛЯДО ДВЕ ТРИ ИЛЯДИ,АМА ЧЕ СИ НА ЧИТИРИСТОТИН ЗАПЛАТА ИЧ ИМ НЕ ПУКА,ПА И ТЕХ НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ГИ ГЛОБИ,

 28. 28 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#25] от "daskal1":

  И да не сме стигнали, натам вървим, пък и няма откъде да намерим адвокати (с извинение към домашните Ви юристи) 😀

  Един инженер умрял и попаднал в ада. Съвсем скоро обаче започнало да го дразни нивото на комфорта в ада и той се захванал да въведе някои подобрения. Появили се климатици, ароматизатори в тоалетните, ескалатори и т.н.
  Господ звъни на Сатаната:
  - Как е хавата, колега?
  - При нас е супер! Вече си имаме климатици, ароматизатори, ескалатори! Дявол знае какво още ще измисли този инженер в най-скоро време!
  - КАКВО?! При вас има ИНЖЕНЕР? Слушай, има някаква грешка, инженерите не трябва да отиват в ада. Прати го веднага при мен.
  - За нищо на света! На мен ми харесва да имам инженер в екипа.
  - Незабавно ми го прати горе, или ще те съдя до дупка!
  - Мдаа и от къде ще вземеш юристи?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Всеки втори българин има подобни разсъждения, но всичко засега е в сферата по-скоро на идеализма

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#13] от "baba_zozolana":

  Ооо, благодаря! Интересно!

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Весело

  До коментар [#28] от "baba_zozolana":

  Ами и аз толкова намирам моите за работа :-)

 32. 32 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Проблема е в системата. Имаме нужда от пряка демокрация, дирекно избиране на политици, повече местно самоуправление, децентрализиран бюджет, разделение на властите, върховенство на закона, свободна икономика, свободни медии.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Хората са убедени, че депутатите крадат, кръшкат и за пет лева не могат да свършат работа.
  Затова и един ден почивка им е много както и 5 лева заплата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Бай Ганьо депутат, с или без заплата все ще си е същия. Единствено ще го излекува избирателят, като му дойде времето избирателят да не е овца. Може да помогне ако има междинни избори, и депутатите да не са зависими от партийните листи ами от какво са обещали и изпълнили.

 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Нинова не е проблема по заплатите на депутатите, а тяханта скрита власт да се интегрират и запознаят всички важни ( хранени хора) .........от които зависи разпределението на пари . Проблем са високите нива на администрация . Проблем е концентрацията на държавните хора в София ( 80 % ) от администрацията. Малко повече от 200 000 Софиянци работят на държавна работа за България , а нейното дередже се влошава. Следователно проблемът е СИСТЕМЕН. Имали сме нужда от силно централизирана държава .......... след освобождението, която да наподобява ВОЕНЕН ОТБОР. Такива са били задачите. Централизацията на власт , финанси и репресивни структури продължи и след социалистическта система , а се засили много при ДЕМОКРАЦИЯТА. Какво превземаме чрез тази военна държавна организация ( която придоби и физиономията на силова мутренска структура) ??? Пари ...естествено !! По всички канали , по всичко което се нарича държавно. Още структури ,още контрол ..........докато не управляемост на всички системи се вижда с просто око. Все още не са избрали на важен държавен пост ..КОН ,МАГАРЕ ,КУЧЕ .....но се върви към това ( метафорично ). Няма как да има връзка депутат - избирател , като съдържанието не отговаря на формата ( ХЕГЕЛ)

 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Демокрацията е за хора, които я ценят и полагат усилия за развитието й. Сънародниците ни, или поне гласуващата част, за съжаление не са такива. Аз лично предпочитам едномандатни избирателни райони, но това не означава, че и сега не е възможно хората да издигнат независими представители. Въпросът е, че по места хората предпочитат една или друга партия да раздава лесно службици и обшествени поръчки срещу подкрепа вместо да си седнем на задниците и да работим.

 37. 37 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Демокрацията е за хора, които я ценят и полагат усилия за развитието й. Сънародниците ни, или поне гласуващата част, за съжаление не са такива. Аз лично предпочитам едномандатни избирателни райони, но това не означава, че и сега не е възможно хората да издигнат независими представители. Въпросът е, че по места хората предпочитат една или друга партия да раздава лесно службици и обшествени поръчки срещу подкрепа вместо да си седнем на задниците и да работим.

 38. 38 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Демокрацията е за хора, които я ценят и полагат усилия за развитието й. Сънародниците ни, или поне гласуващата част, за съжаление не са такива. Аз лично предпочитам едномандатни избирателни райони, но това не означава, че и сега не е възможно хората да издигнат независими представители. Въпросът е, че по места хората предпочитат една или друга партия да раздава лесно службици и обшествени поръчки срещу подкрепа вместо да си седнем на задниците и да работим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK