За дясното и демокрацията

На неотдавнашното заседание на ръководството на СДС

© Георги Кожухаров

На неотдавнашното заседание на ръководството на СДСДезинтеграцията на старата десница е продължителен процес, на който са посветени множество аналитични материали. Това е изтъркана тема за политическите коментатори, към нея се подхожда почти машинално, тя се появява периодично в медиите, когато се разрази поредният скандал. Съответно дясното се мисли като нещо, което трябва да се обедини, за да оцелее на поредните избори, за него се говори през призмата на вътрешните междуособици и противоречия, а те напоследък се свеждат до това дали е необходимо сътрудничество с ГЕРБ, с Патриотичния фронт, или трябва да се участва в състезанието от самостоятелна писта.


С други думи,


дебатът за дясното не е базиран върху идеи,
той е изместен от темата за коалиционната политика
Десните обсъждат формата, а не съдържанието, стратегията за привличане на изгубените избиратели, а не идеологическото послание. Разбира се, не липсват и информационни поводи от типа на последното заседание на Националния съвет на СДС, което беше широко отразено в медиите. Оттук следва резонният въпрос как е възможно да говорим за идеология, това ли са днешните български консерватори, с физически бой ли се провежда битката за каузата на СДС – всъщност тази кауза се е превърнала в политическо клише, чиято същност не е достатъчно адаптивна днес.


Основната заслуга на българската десница е, че тя е вдъхновител и участник в процеса на прехода от тоталитаризъм и планово стопанство към конкурентна плуралистична система и пазарна икономика. Следователно от перспективата на 1989 г. дясното е носител на ценностите на демокрацията, която обаче не е идеология, а е вид политически режим. В изминалите близо 30 години поне на формално равнище в България беше изградена ефективна демократична политическа система. Всички партии признават официално демокрацията и на практика т.нар. "демократични сили" са изгубили статута си на нейни апологети. Структурната грешка да се бърка идеологията с режима се наблюдава и при новата коалиция, която неслучайно носи името "Демократична България". Разглежданото политическо недоразумение, изразяващо се в смесването на демокрация и идеология, съдържа в себе си още един структурен елемент.


Десницата перманентно борави с клишето, чрез което поема ангажимент "да решава проблемите на хората". Посланието е адресирано към всички, смятащи себе си за демократи и респективно отхвърлящи дефицитите на демократичната политическа система, която не функционира нормално и редица нейни отделни аспекти се критикуват в докладите на различни международни организации. Функционалният елемент има институционално измерение, което се базира върху изкуствено изградената опозиция между политика и ефективност, чието дешифриране не е предмет на настоящия анализ.


Мантрата "да се решават проблемите на хората"
също поставя идеологически въпросителни


Хората сами по себе си са индивидуалности с разнопосочни потребности и интереси. Обръщението към всички или е обръщение към народа като единно цяло и признат авторитет и е натоварено със съответния популистки привкус, или е безадресно послание към хетерогенната общност. И в двата случая внушението на демократите е, че ще установят статукво на истинска демокрация. Не се предлага нито идеологически, нито институционален инструментариум за реализация на целта. Оттук решаването на проблемите на хората се хлъзга по тънката граница, по която тече напрежението между демокрацията и популизма. Действително основните проблеми са свързани с неудовлетворените социални очаквания и липсата на обществена справедливост, оттук автоматично се разтваря ножицата между народа и елита и се продуцира естественият резултат на размиване на границите между популисткото и непопулисткото.


Елементарен, но съществен и показателен пример е проблемът с корупцията. Тя е основен бич на политическата система и катализатор на ерозията на институциите, тя предпоставя липсата на справедливост и икономически растеж, тя прогонва чуждестранните инвеститори и създава недоверие към България. Атаката срещу корумпираните елити е основният патос на популистите, които перманентно рушат демократичните устои. Това е парадоксът пред днешните демократи. Те на теория би трябвало да се обърнат към традицията и консерватизма, към моралните принципи, към отстояването на закона и реда. Само така могат да се отстранят деструктуриращи явления от типа на корупцията.


Аналитичното говорене за основния недъг на българската политическа система се пресича с възловия момент на популизма – антикорупционната реторика. Като резултат от това възниква затруднение да се отчлени популисткото от непопулисткото. По същата схема върви обещанието за повишаване на качеството на живот на всички български граждани. То е чист популизъм, но десницата не се отказва от него, в нашите условия да се лансира идеята за провеждане на политика, която взема предвид консервативния постулат за естественото неравенство между хората, би било равнозначно на доброволен отказ от политическо участие. Реално погледнато, всички партии предлагат в програмите си високо качество на живот и борба с корупцията.


Заразата на популизма се е разпространила масово,
тя измества идеологията


От казаното дотук е видно, че дясното е неспособно да се изправи само срещу партиите, които набират мощ в днешната ситуация. Нека да се върнем към началото и през призмата на нашата теза да осмислим идеята на Божидар Лукарски за коалиция с НФСБ. Според официалната обосновка СДС се обръща към естествения си съюзник – консервативните патриотични сили. По природата си патриотизмът е по-скоро ориентиран към национализма. Днес у нас няма истински национализъм, той вече е изживял своята политическа актуалност. По редица показатели Патриотичният фронт е популистка формация, вътре влиза и крайнолявата "Атака". Жонглирането на Лукарски с идеологическия фундамент е белег на девалвацията на ценностите, обусловена от предизвикателствата на съвременния свят. Коалициите винаги се правят на принципна основа, като принципът, върху който те се градят, е политическото оцеляване. Консервативно мислещата част от българското общество не може да приеме продукта, който й се предлага.


Има един по-дълбок дебат и той се отнася до това


дали консерватизмът има почва у нас


Идеологическото образование на обществото се изчерпва с познанията на онези поколения, които са държали изпита по научен комунизъм в университета. Казано във възможно най-сбита форма, консервативната нагласа не е актуална с оглед на особеностите на историческото развитие, в това число липсата на силна демократична държавна традиция, на аристокрация, на религиозно възпитание; съществен фактор е състоянието на интелигенцията, която в повечето случаи е поставена пред дилемите на борбата за собственото си оцеляване. Освен това консервативната нагласа се опира върху естествените неравенства между хората, а логиката на българския преход и по-специално на неговия първоначален етап създаде напълно изкуствени неравенства.


Ако условно определим разликата между лявото и дясното като разлика между труда и капитала, у нас капиталите отидоха в ръцете на левите, появи се терминът "леви олигарси" с несъмнената си идеологическа противоречивост. Налага се изводът, че липсва социална база за автентична дясна консервативна партия; адаптивността на популистките послания към обществените нагласи рефлектира върху поведението на всички партии, включително и на десните; структурните трансформации в десницата не могат да пречупят дефицита на идеи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Демокрацията също е идеология.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Много отдавна е време да се говори за идеологии и политики, а не за сделки и конюнктура!!!
  Въпросът е :"Има ли интерес от основните политически субекти в момента от такъв разговор и дебат"?!
  За съжаление отговорът е "НЕ"!

 3. 3 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  ,,....Мантрата "да се решават проблемите на хората"
  също поставя идеологически въпросителни...,,

  Те дори я нямат тази мантра ,,да се решават проблемите на хората,,. Притях е друга мантра ,, наш единствен враг са ГЕРБ,, и ние трябва да го свалим от власт. Някой от тях казал ли е ,,Герб с политиката си към Турция успя да спе миграционния натиск към България, ние ще продължим тези усилия, ГЕРБ почнаха реновирането на пътната инфраструктура, ние ще го продължим, някой казал ли е ГЕРБ почнаха да топлоицолират (саниране) а старите панелки ние ще го продължим. А те мантрата (ГЕРБ са некадърни, корумпирани) ние ще борим корупцията, ма тази корупция ного малко засяга обикновения Българин, тази съдебна реформа много малко засяга обикновения Българин. Обикновения Българин е засегнат от това жилището му да е топло, пътищата да са добри, заплатите да растат. Ама дори за заплатите тези десни не обелват и дума

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Повечето от тия са елементарни далавераджии. Видяхме ги, че не за две, а за една пържола и то стара, са готови на всичко. СОРИ.

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#3] от "сидер":


  .... А те мантрата (ГЕРБ са некадърни, корумпирани) ние ще борим корупцията, ма тази корупция ного малко засяга обикновения Българин, тази съдебна реформа много малко засяга обикновения Българин. Обикновения Българин е засегнат от това жилището му да е топло, пътищата да са добри, заплатите да растат. Ама дори за заплатите тези десни не обелват и дума
  —цитат от коментар 3 на сидер


  Странно, мислех че тук пишат хора с висок интелект...
  Много от проблемите на обикновения българин, дори и тези, които изреждате, при внимателен анализ стигат до...неработеща съдебна система!
  Не вярвате, нали? Ами ако у вас не е топло, щото не можете да си плащате парното, а не можете щото системата отчитане е направена така, че да ви ограбва, защо не осъдите Топлофикация? Пътищата не са добри, ами осъдете кмета за да си свърши работата...

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Пак се опитват да ни обясянт, как консерватизма е популизъм и национализъм, а дясното всъщност е либералболшевишкото ляво. :-D Точно защото пробутвате тези несъстоятелни тези и точно защото "десните" партии не се държат като десни и консервативни сте един файтон хора. Другият проблем е, че тези "десни" партии са грантаджийски и изначално нямат идея да защитават български интереси, а интересите на даващият грантовете. Няма да стане другари, хем социализъм, хем чужд социализъм. Този филм вече сме го гледали. :-D

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1623 Любопитно

  Авторът би ли ни обяснил каква е идеологията на ГЕРБ?

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Отдавна в българската "политика" няма идеология.
  Най-десните решения са вземани от правителство на БСП, а ГЕРБ дърпа определено у лево...

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fiji":


  Авторът би ли ни обяснил каква е идеологията на ГЕРБ?
  —цитат от коментар 7 на Fiji


  Може ли аз да обясня? Според мен се изчерпва с фразата give me the money...

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Какви идеологии в днешно време, не ставай смешен. Виж, че в "утвърдените" демокрации отдавна е размита границата ляво-дясно. Всичко е съсредоточено в келепира.

  Живеем в консуматорско общество. На световно ниво, не на Българско. Идеиологиите са за философите, света тича с такава скорост, че който много идеологисва, обикновенно изпада и се удря лошо.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "Антоний Методиев":

  Преди всичко - практика.

  И не виждам връзка на демокрацията с дясното или лявото.

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе формулирайте го ясно това дясно, стига само заклинания и кухи лозунги!
  И с "лявото" - същото.
  Пък да видим има ли изобщо принципна разлика.

  Защото според мен НЯМА. Налице е перманетна и уви резултатна игра на добро и лошо ченге, при което у доброто има някаква лошавиня, а у лошто - неподозирани кристалчета добрина. Пфу, евтина мелодрама! Повод и провокация населението да се цепи на агитки и да се дърля за чуждия, не собствения интерес.

  Двете ИСТИНСКИ алтернативи са други: или държавност, което винаги значи олигархия, преди всичко икономическа, с обръчи политически партии за лобиране; или прякодемократично самоуправление, което вече е демокрация безусловно.

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#9] от "lz73":

  :) Хубава идеология, но имат много конкуренти със същата, не са уникални.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1623 Весело

  "Всички партии признават официално демокрацията и на практика т.нар. "демократични сили" са изгубили статута си на нейни апологети."

  Едно е да признаваш на думи, друго е да прилагаш демократичните методи на управление.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5976 Неутрално

  "...липсва социална база за автентична дясна консервативна партия..."
  Тук е казано всичко.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#3] от "сидер":
  Някой от тях казал ли е ,,Герб с политиката си към Турция успя да спе миграционния натиск към България, ние ще продължим тези усилия, ГЕРБ почнаха реновирането на пътната инфраструктура, ние ще го продължим, някой казал ли е ГЕРБ почнаха да топлоицолират (саниране) а старите панелки ние ще го продължим. А те мантрата (ГЕРБ са некадърни, корумпирани) ние ще борим корупцията, ма тази корупция ного малко засяга обикновения Българин, тази съдебна реформа много малко засяга обикновения Българин.

  Точка по точка!
  Не политиката на ГЕП СПРЯ потоците емигранти, а милиардите, които ЕС изсипва на Турция
  Пътната инфра започна от Костов без парите на ЕС, които пари пък Геп щедро разпределиха към фирмите на едно прасенце.
  Болшинството българи НЕ УДОБРЯВАТ санирането с техните пари да доставят комфорт на други граждани като подарък от ГЕП.
  Герб присвои "дясното", а всъщност е партия, лява по членска маса – бивши комунисти и милиционери – като почнеш от главната Т, минеш през министри и болшинството население!
  Много българи подкрепиха Граждани за европейско развитие на България по абревиатура, но нещата вървят на североизток, крачка по крачка. Какви "приятели" и съмишленици могат да бъдат от ГЕРБ на ДСБ например?
  И последно – българинът ГО ИНТЕРЕСУВА корупцията, която задушава растежа на държавата, личните му доходи и задушаването на малкия и среден бизнес! Големия знаем в коя кочина се върти.
  Съдебната реформа била приключила, казва ГЕП, ПОРАДИ ТОВА НАБЛЮДЕНИЕТО от ЕС ОСТАВА!

  ГЕРБ не извади страната /след почти десет години управление/ от последно място в Европа, най, най-корумпирани, най-нещастни!

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Следователно от перспективата на 1989 г. дясното е носител на ценностите на демокрацията, която обаче не е идеология, а е вид политически режим. В изминалите близо 30 години поне на формално равнище в България беше изградена ефективна демократична политическа система."

  - Именно на формално равнище беше изграден "политически плурализъм". Като демократични бяха представени всички партии на мрежата на КГБ&ДС, в които те бяха внедрили тоталитарно свои хора. Тъкмо затова същностен спор за ляво и дясно никога не е имало. Спорът беше и е за дясното на Путин и "червените мобифони" срещу дясното на Меркел.
  Валери Найденов:
  „ Повтарям, запишете си – русофилството и лявата идея не са сиамски близнаци. Днешното управление на Русия е по-дясно от германското. Лявото днес е на запад. Факт“ - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140299

  Днешният дебат е именно за двуличието на десните путинки, провъзгласили се за леви глашатаи. Тъкмо затова на тях са им нужни 80% дебили.
  "Иво Христов – от съветник на сините до рупор на руското лоби в БСП" във Фактор
  Същината е представена в „Идейният колаж БСП“ в Дневник. Тя изключва парламентарно, демократично управление. Изключва онова, което е Европа.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  ВИнаги съм гласувал в синьо, дори тъмно синьо. Сега вече ще се въздържа.
  Очаквам да се появи политик, който ясно и отчетливо да заяви нещо, подобно на долните цитати:
  "Всяка държава, която претендира да бъде демократична, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад" - Х.Форд
  "Гладът и мизерията са справедливо наказание за мързел и глупост" - Рейгън

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":


  "...липсва социална база за автентична дясна консервативна партия..."Тук е казано всичко.
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град


  Ами НЕ! Социалната база на такава партия обикновено са хората с доход над средния. Освен това този доход трябва да се получава от източници, независещи от държавата. Нали не мислите, че в България няма такива? Има, но си траят, щото една дясна партия, наречена ГЕРБ може да прояви интерес към тях...

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Авторът би ли ни обяснил каква е идеологията на ГЕРБ?
  —цитат от коментар 7 на Fiji


  Идеологията на ГЕРб може да чуем във всяко бърборене на Цв Цв, след което нищо смислено не остава като спомен – лозунги, заклинания и много обещания.
  Ще....
  Ще....
  Ще....
  ББ беше забранил ЩЕ, НО ТО СИ ПРОДЪЛЖАВА! без видим резултат.
  Шенген – една стеничка остана да боядисаме.Години минаха.
  Влизаме в Еврозоната – не си спомням колко пъти.
  Армията – напред, назад и накрая МиГ 29!?!
  Да не ядосаме Путин
  Приятел с Ердоган!?!?
  - - - - - - - - - -

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "Днес у нас няма истински национализъм, той вече е изживял своята политическа актуалност."
  - Глупости! Ето ви автетично наци - "Геният от "Възраждане": Ще изгубим фискалния си суверенитет, ако ни приемат в еврозоната" - Фактор

  Добавете "Нинова да обясни – как БСП се оказа рамо до рамо с „националсоциалистите” от „Възраждане” на протест пред МС?" - Фактор

  И малко "мерудия" - ; "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - БНР

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz73":

  Мигом ще измрат почти всички работодатели и всички политици, банкери и юристи.
  Голям мор и сред чиновниците ще настане.

  Защо просто не ни блъсне астероид?

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Яаааа!
  Браво бе, Дневник! Значи можело?
  Значи можело смислен дебат, а не просто блъскане на чугунена пропаганда?

  А конкретно - може да се спори с автора за едно или друго, но по същество е прав.
  Въпросът е именно в това - "К'во прайм?" ...

  Защото "демокрация" и "борба с корупцията" в конкретния случай са си просто лозУнги.
  При това са мимикрия. Защото:
  1. Това в момента са чисто неолиберални лозУнги, мимикрия, при това - прозрачна
  2. И двата "проблема" са неразрешими така поднесени като зависещи от едни избори
  3. За да "поведат масите" тези два лозУнга трябва да са подплатени с ясна и ясно заявена актуална визия поне за в близко бъдеще. Такава няма.
  4. Проблемен за пред обществото е и Кой, като личности, ще реализира евентуална ясна визия, ако по чудо се появи.

  Това от гледна точка как се поднася "дясното" на мат'ряла да го избере.

  От гледна точка на мат'ряла ... сорри, но мисля, че "демокрацията" като поставена в опасност и под необходимост да бъде спасявана не е актуална. Защото:
  1. Няма проблем на избори да "наказва". Пресен пример - Президентските избори.
  2. Няма проблем да избира. Какво му се поднася да избира е друг въпрос.

  Подобна е и с лозУнга за корупцията.
  Пак сорри, но така поставена борбата с корупцията е кауза пердута! Защото:
  1. Народът ясно се саморазграничава от "ония там горе". Където е "голямата далавера" и не просто корупция, а чисто крадене.
  2. Поради т.1. българите не припознават самоопределилите се за елитарни "десни" като част от себе си, а като част от борбата "между ония там".
  3. Българите подсъзнателно усещат и разбират, че лично касаещият ги проблем "корупция" извън "ония там горе" е въпрос на оцеляване и оправяне в системата. Въпрос на дефицити и преразпределение. И оцеляване. Игра, която те я играят от сума ти и време. И която историческият опит им говори, че са в тази игра при всякаква растановка сред елит и управление, даже управленски модел. Т.е. може да ги вдъхнови само ясна заявка за смяна на модела, каквато,разбира се, не се предлага.

  Какво мисля, че трябва да се направи?
  Ами - да се реши т.нар. "дясно" какво иска в момента - политически представено и с някакво влияние представителство или властта.
  Ако заявява за цел властта - това е кауза пердута и гарантиран провал.
  Ако заявява просто осезаемо връщане на голямата политическа арена - то трябва ясно да си изясни таргетгрупата и да се съсредоточи изцяло върху нея и заради нея. И пак задължително - с ясни и откровени визия и послания!

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  ВИнаги съм гласувал в синьо, дори тъмно синьо. Сега вече ще се въздържа.Очаквам да се появи политик, който ясно и отчетливо да заяви нещо, подобно на долните цитати:"Всяка държава, която претендира да бъде демократична, трябва да осигури свободата на мързеливия да умре от глад" - Х.Форд"Гладът и мизерията са справедливо наказание за мързел и глупост" - Рейгън
  —цитат от коментар 18 на lz73


  Съгласен съм с Форд и Рейгън, но това ще пропъди българския избирател. Той харесва магическите 800 дни на другаря цар и обещания от левия фланг – светло бъдеще без много усилия! ГЕРБ не е дясна по смисъл и съдържание, само по абревиатура!
  Суджуци и високо кръвно :-)!

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  ...1. Няма проблем на избори да "наказва". Пресен пример - Президентските избори.
  2. Няма проблем да избира. Какво му се поднася да избира е друг въпрос....
  —цитат от коментар 23 на xm...


  До коментар [#23] от "xm...":

  Тъкмо затова "избира" по-малкото зло.
  Следете мнозинството в дългосрочен план - то се лута но рядко греши. Ф.Димитров, Жан Виденов, Иван Костов, цар Симо, ГЕРБ...
  Търси се следващият. И основният въпрос е дали ще е противник или конкурент...

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz73":

  Може ли пример за "доход независещ от държавата"?

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#19] от "lz73":Може ли пример за "доход независещ от държавата"?
  —цитат от коментар 26 на Николай Теллалов

  Грант.

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  А защо трябва да има СВРЪХусилия за едни и "усилието" да обереш каймака за други?
  Разпределение на общото усилие (или поравно за всички, или по-разумното - според способностите на отделния човек) ще даде съвсем поносимо усилие на калпак - и нещата ще вървят.
  Ама капитализмът е точно обратното на тази разумна и логична идея.
  Както частният, така и държавният капитализъм.

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Любопитно

  Следете мнозинството в дългосрочен план - то се лута но рядко греши.
  —цитат от коментар 25 на plebs

  +1
  Търси се следващият. И основният въпрос е дали ще е противник или конкурент...
  —цитат от коментар 25 на plebs

  На кого?
  И на какво?
  Особено в светлината на
  Следете мнозинството в дългосрочен план - то се лута но рядко греши
  —цитат от коментар 25 на plebs


 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "plebs":

  И избраното по-малко зло тутакси, със светлинна скорост става голямо.

  Сизиф АД.
  Ама Сизиф е изтърпявал наказание, т.е. не е вършел тая работа по своя воля...

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Анализът съдържа и верни тези, но цялостното му внушение е, че в България почва за консерватизъм нямало, та затова дай да се гласува за ляволибералния сбирток ДеБъ, сформиран от бивши десни (ДСБ), зелени, хора без ясно позициониране по координатната ос (Да, България) и откровени либерали (ДЕОС). А ако може и СДС, носителят на автентичната синя идея, който все още има определена, макар и не голяма, електорална тежест, да иде в тази коалиция с цвета на дъгата, та да му придаде автентичност, а и още някой и друг процент избиратели, та прескачането на изборния праг да е сигурно.

  Нищо не е по-далече от изводите на автора. Скорошно изследване на ценностните нагласи, проведено от агенция Тренд на българите показа, че по всички важни въпроси (вярата в Бог, семейството, наркотиците, отношението към мигрантите и т.н.) съществува много сериозен консервативен консенсус. И докато умнокрасивите следваха ляволибералната тяга на водещите си политици (Радан Кънев, Марта Георгиева, Иво Божков, Христо Иванов, Виктор Лилов, Тома Белев, Антоанета Цонева и т.н.), ГЕРБ и Обединени патриота обраха консервативния вот и съставиха стабилно дясно-центристко правителство. Но то си е така - докато самопрогласилите се умнокрасиви вдигат левичарски лозунги и пишат дълбокомислени анализи защо ноксерватизъм у нас не може да вирее, другите се ориентират правилно (т.е. дясно, по Маргарет Тачър) за истинските настроения на избирателите и печелят избори. После на първите пак някой друг им е виновен. Като се прочне от вездесъщата deibamafqta и се стигне в крайна сметка до простия народ, който все не ги разбира.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#24] от "Alexander97":А защо трябва да има СВРЪХусилия за едни и "усилието" да обереш каймака за други?Разпределение на общото усилие (или поравно за всички, или по-разумното - според способностите на отделния човек) ще даде съвсем поносимо усилие на калпак - и нещата ще вървят.Ама капитализмът е точно обратното на тази разумна и логична идея.Както частният, така и държавният капитализъм.
  —цитат от коментар 28 на Николай Теллалов

  Защото това вашето е чиста утопия, а реалността на живота е съвсем друга.
  Винаги има излишъци, дефицити и преразпределение.
  А преразпределението по дифоут не може да бъде абсолютно обективно.
  И това няма нищо общо с капитализма!
  Още от Адам и Ева имате излишък, дефицит и изяждат тоягата, когато посягат да преразпределят ...

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3842 Любопитно

  До коментар [#23] от "xm...":

  Защото "демокрация" и "борба с корупцията" в конкретния случай са си просто лозУнги.
  При това са мимикрия
  ======
  И най важното. ......
  Тези лозунги не помагат с нищо за да покълне семето на така нареченото консервативно дясно ......

  Bukalemun
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До 10
  Да разбирам ли, че смяташ за естествено"Света" да се движи САМО от Пазари, Пари и интереси?
  Да разбирам ли, че според теб няма място за идеи и споделени ценности, понеже "Светът" се движи на по -висока скорост?
  Да разбирам, ли че според теб няма значение на къде се движи след като е с висока скорост???

 35. 35 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Уффф,
  айде изоставете комунишките брътвежи за някакви си бази и надстройки, които били определяли съзнанието!

  Мислете в съвременни категории, забравете брътвежите с двувековно давност как "трудЯщите се" били леви, пък "експлоататорите" им - десни!

  Не се напъвайте да откриете у структури като ГЕРБ и БСП някаква идеология.
  Не се открива нещо изначално липсващо.

  Обръщението ми е към Атанас Ждребев.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 36. 36 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Неутрално

  На кого?
  И на какво?
  Особено в светлината на

  Следете мнозинството в дългосрочен план - то се лута но рядко греши
  —цитат от коментар 25 на plebs
  —цитат от коментар 29 на xm...


  До коментар [#29] от "xm...":

  "Атанасов и Малинов имат различни виждания по отношение на бъдещите партньори на ДСБ.
  "Не трябва да имаме никакви комуникации с такива партии, които се отнасят към ГЕРБ като към сателити", заяви Атанасов. Той разделя останалите политически сили на противници и конкуренти като смята, че ДСБ първо трябва да изясни отношението си към конкурентите, защото именно от тях са дошли най-големите удари за ДСБ.

  Според Малинов ДСБ има проблем с понятията конкурент и противник, и много често бърка конкурента с противника. "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":А защо трябва да има СВРЪХусилия за едни и "усилието" да обереш каймака за други?Разпределение на общото усилие (или поравно за всички, или по-разумното - според способностите на отделния човек) ще даде съвсем поносимо усилие на калпак - и нещата ще вървят.Ама капитализмът е точно обратното на тази разумна и логична идея.Както частният, така и държавният капитализъм.
  —цитат от коментар 28 на Николай Теллалов


  Николайчо, куп бели държави разпределят /не е точно разпределение/ благата справедливо. Ти им знаеш само имената. Никога не си живял там, където разходите за живот не ги усещаш. Те са м/ду 10 и 15% от това което получаваш. Това е капитализъм! България е на светлинни години от тази ситуация. Хайде по живо, по здраво...

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3842 Любопитно

  До коментар [#31] от "Conservative Future":

  Анализът съдържа и верни тези, но цялостното му внушение е, че в България почва за консерватизъм нямало, та затова дай да се гласува за ляволибералния сбирток
  ======
  Почвата бе унищожена в началото на миналия век , чрез атентата на църквата "Света Неделя".......
  От тогава до днес , единствено остана БЗНС.....като спомен от ония времена за консервативност , но и той бе под натиска на марксистката идеология.
  Затова , по младите поколения го помнят като нещо ляво.....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#36] от "plebs":
  Аха! Мисля, че разбрах какво ми казвате.
  Но пак смятам, че е фейк работата.
  Защо?
  Ами защото отправната точка за оценка и крайната точка като цел са различни.
  За евродепутатстващият Малинов конкуренция и противник са пречупени през ЕНП и Евронамквотоситам.
  За местно борещият се и конкретно за партията си Атанасов конкурент и противник са друго.
  Нещо като разликата между Коминтерн и местна Компартия ... :)

 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  И как да се обсъждат идеи и то десни, от леви партии, които са се кръстили "десни" с едничката цел, да се докопат някак си до властта! Даже т.н."съдебна реформа", за която вдигат шум е неясна! Само повтарят "съдебна реформа", "съдебна реформа","съдебна реформа", ама КАКВА и Господ не знае!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Когато демокрацията в България е в опасност, а тя е, единствената смислена идеология е, да я защитим. Върховенството на Закона, и смислени закони, силни институции, ще ни върнат основите на демокрацията. Затова, макар и да съм дясно ориентирана, не ме интересува Демократична България десни ли са, или леви. Това, което ги обединява е Демокрацията. За съжаление, в момента, в парламента няма демократични партии. Всички са лобисти на нечисти интереси.

  vesela
 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Весело

  ... Даже т.н."съдебна реформа", за която вдигат шум е неясна! Само повтарят "съдебна реформа", "съдебна реформа","съдебна реформа", ама КАКВА и Господ не знае!
  —цитат от коментар 40 на lz2


  До коментар [#40] от "lz2":
  Как да не е ясно, бре? "Прокуратура, равно отдалечена от трите власти" и "Лаура Кьовеши"! Която се назначава от Президента на Румъния. Което преведено на български значи прокуратура, пряко подчинена на пРезидента! А такава прокуратура, странно но факт, има при Путин...

 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Когато демокрацията в България е в опасност, а тя е, единствената смислена идеология е, да я защитим. Върховенството на Закона, и смислени закони, силни институции, ще ни върнат основите на демокрацията. Затова, макар и да съм дясно ориентирана, не ме интересува Демократична България десни ли са, или леви. Това, което ги обединява е Демокрацията. За съжаление, в момента, в парламента няма демократични партии. Всички са лобисти на нечисти интереси.
  —цитат от коментар 41 на vesela


  Много тъпа флашка са ти дали! Самият факт, че пишеш глупости и не те цензурират опровергава тезата ти! Обединението на нам колко партии не е за демокрация! Те никога не са били демократични партии! Те са обединение за докопване до властта!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  ....дебатът за дясното не е базиран върху идеи,
  той е изместен от темата за коалиционната политика
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ми хайде да видим какви идеи защитават другите партии!?
  Която и да вземем няма да намерим нищо в тази графа.
  Лафове и клетви има, но....само това.
  Никаква идеология!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Любопитно

  И как да се обсъждат идеи и то десни, от леви партии, които са се кръстили "десни" с едничката цел, да се докопат някак си до властта! Даже т.н."съдебна реформа", за която вдигат шум е неясна! Само повтарят "съдебна реформа", "съдебна реформа","съдебна реформа", ама КАКВА и Господ не знае!
  —цитат от коментар 40 на lz2


  Ти лично какво знаеш за съдебната реформа?
  Можеш ли да кажеш каква беше основната идея и поради каква причина тя бе отхвърлена от ДПС, онези на Параванов и твоите уждесни ГЕРБ?
  Още понеже това герберите много се пънете можеш ли да кажеш какво им е дясното на ГЕРБ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Весело

  До коментар [#37] от "Alexander97":

  Рабира се всичките гербери под теб са ти изпонапраскали минуси, макар да не са успели да ти отговорят някак си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Автора говори за идеи и идеологии, но според мен, базата у нас ( впрочем и в доста други бивши соц страни) принципно е доста тясна за дясното, както за политиците самоопределящи се като десни, така и за избирателите.
  Вижте колко често, особено когато са в опозиция, десните критикуват от леви позици и колко често когато са на власт, под натиска на разнличните протести те прибягват до популистки решения, само и само да удържат властта. . И не казвам че десните нямат и не трябва да имат отношение по социални и подобни тематики, но за да бъдат истински и прагматично рационални и с дясна политика и идеология управляващи, те трябва да произтичат от такива среди, където това е нормата за живота, нещо което по исторически причини поне до момента е невъзможно.
  Какво да кажем за голяма част от избирателите и подкрепящите различните определящи се като десни формации, който е воден от мотива, че той и/или семейството му ще се "уредят" на някакква общинска или държавна служба или ако има някакъв бизнес, ще си осигурят някакви предимства пред конкуренцията.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Автора говори за идеи и идеологии, но според мен, базата у нас ( впрочем и в доста други бивши соц страни) принципно е доста тясна за дясното, както за политиците самоопределящи се като десни, така и за избирателите....
  —цитат от коментар 47 на tsvetko_51


  За това си прав. То е и една от главните причини десните трудно да влизат в парламента. В България виреят тези дето обещават много, а нямат и грам идея как да си изпълнят обещанията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Подменихте демокрация с многопартийна олигархия и се чудите какво не е наред

  Подменихте критериите кое е утопие и се вкопчихте в демагогемата на Хегел (от когото се е учил Маркс, и то като зубрач е учил), че живеем в най добрия от всички възвожни светове.

  Залагате на "консервативното", а не си давате сметка, че то е рожба на дребнавост и малодушие.

  На всичко отгоре не смеете честно да си дефинирате идеологията, криете се зад клишета.

  И с подигравателно фамилиарнечене заместнате логичната аргументация.

  Е, сърбайте си надробеното.

  властта ражда паразити
 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Весело

  До коментар [#23] от "xm...": Защото "демокрация" и "борба с корупцията" в конкретния случай са си просто лозУнги.При това са мимикрия======И най важното. ......Тези лозунги не помагат с нищо за да покълне семето на така нареченото консервативно дясно ......
  —цитат от коментар 33 на eti mehter


  От цитата ти, както и твоето писание излиза, че "за да покълне семето на така нареченото консервативно дясно" е необходима корупция, а също не е нужна демокрация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  1. Демокрация
  Форма на управление, при която:
  а). се разрешава и поощрява съществуването на много партии;
  б). на партията/идейната коалиция с най-много гласове (за предпочтане >50%) се дава възможност да състави правителство;
  в). строго се следи, да са защитени интересите на всички. Пряко следствие: не се позволява, несъгласните с властта да бъдат подлагани на натиск.

  Да не се бърка с капитализъм, който е начин на притежание на благата, и като такъв, е нещо съвсем различно.

  Отново, демокрация и капитализъм НЕ са синоними. Надявам се, не звуча като прогимназиален даскал, но всеки ден се убеждавам, че много хора не правят ясна разлика между двете.

  Освен в най-чистата и традиционна форма на капитализма, твърдението че всеки получава/забогатява според труда и способностите си НЕ е вярно. Това особено важи за Западна Европа, но вече и в САЩ неохотно признават, че американската мечта е мъртва.

  Нищо лично, просто констатирам. Десните партии в България са два файтона хора, по следните причини:

  а.) явна корупция и откровено присвояване. Пример: Петър Москов, КТБ експертката и щерка на Командира, смуглата красивица незнамкояси;
  б.) крайни, неподлежащи на въздействие възгледи (дори човек да изначално прав, това жестоко убива дебата). Пример: Александър Йорданов;
  в.) заиграване с доказани комунисти и изменници. Пример: безкраен списък- от Берон до Кунева/Пръмова и Лукарски;
  г.) краен елитизъм. Отново- "вие сте бедни, защото сте тъпи и мързеливи". Ама дори Ганьо си даде сметка, че докато той дели панелката с тъщата и 100 буркана компоти, шлосерът на Запад живее в еднофамилна къща. В същото време, някои от най-верните им последователи и привърженици на тези идеи (като реститутните бабички) реално са посредствени и мързеливи;
  д.) явна, невъзможна да бъде прикрита жажда за командорене. Наистина, това че са неспособни да се обединят дори за да се явят заедно на избори, говори много. Прекалено много.

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Весело

  Залагате на "консервативното", а не си давате сметка, че то е рожба на дребнавост и малодушие.
  —цитат от коментар 49 на Николай Теллалов

  Благодарение на смелите революционни решения на Ленин, Сталин и болшевиките, половината свят живя толкова години в мизерия, нечовешка диктатура, липса на творческа инициатива, фалшиви лозунги и лъжливи клетви!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 296 Весело

  До коментар [#36] от "plebs":...За местно борещият се и конкретно за партията си Атанасов конкурент и противник са друго.... :)
  —цитат от коментар 39 на xm...


  До коментар [#39] от "xm...":

  За местно борещият се Атанасов са характерни СКРИТИТЕ документи за членство на ДСБ в ЕНП и заявеното от самия него - "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев".

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#51] от "klecho":

  До средата що годе има логика, но когато си се захванал да громиш десните залиташ,
  където ти липсват факти си измисляш, а останалите измислици са дори глупави.
  Защо си мислиш, че като е казал Борисов "Аз съм прост и вие сте прости, значи ще се разберем" е спечелил много?
  Обвинението в елитизъм бе прокарано от тези, които предпочитат народът да е прост, за да може по-лесно да бъде манипулиран.
  Единственото с което бих се съгласил е прекалено многото отстъпки към разни ренегати и предатели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#54] от "Храбър":

  Никого не громя, винаги съм глдал да гласувам в дясно (освен в случаите на крайно отващениее)

  Борисов със сигурност спечели, вече трети мандат.

  Прости хора има навсякъде. Не е тайна, че Западът напоследък чувства остра нужда от качествени специалисти. Защото всички са все разбирачи от ранга на тоя Луис Алварадо- аз съм гениален мислител и визионер, а с досадни количествени, технически и нормативни подробности не ме занимавайте.

  Конкретно, какво смяташ съм си измислил?

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  "Заразата на популизма се е разпространила масово,
  тя измества идеологията"
  Каква идеология, то това в парламента не са партии, а клубове по интереси.

 57. 57 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  Демокрацията е вид обосновка на произхода, приложението, разпределението и употребата на власта. Самообосноваваща се като всяка друга идеология.
  "Дясното" и "лявото" са естествено присъщи на такава плуралистична идеология. В този смисъл са в неразривна връска с нея.

 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "Антоний Методиев":

  Тоест казваш, че демокрацията е демагогия, прикритие на олигархията.
  И аз казвам същото.

  властта ражда паразити
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "Храбър":

  Болшевиките са най-върлите контрареволюционери на всички времена.
  Не само задушиха Руската революция, но и направиха думата мръсна.

  властта ражда паразити
 60. 60 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Демокрацията е деградация на европейските ценности.
  Добрата стара Европа е сакрална, държавността се гради отгоре надолу, това е Европа на естетиката, мярката и себепознанието. Европа на Аполоновото начало. Европа, в която геният на Моцарт е възможен. Материално-профанното разруши тази Европа.

 61. 61 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  Не. Аргументирам си тезата - демокрацията също е идеология.
  Ако Вие твърдите тъждество между демокрацията и демагогията, в съвременната дефиниция на понятието, ще трябва да го аргументирате с Ваши доводи.
  Двамата говорим различни неща.

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  Хм, статията е интелектуален буламач от откровено неверни внушения, подмяна на определения, неочаквано незнание за исторически установени истини и неуморен труд всичко това да се покаже пред публиката. Атанасеее....
  Единственото вярно нещо е очеизваждащия проблем за липсата на идеология в т.н. дясно. Обаче това не е заслуга на автора.
  От друга страна авторовите заблуди можем да си обясним с прекомерно залитане към неолиберстките аналитични инструментариуми с които се опитва да обосновава консерватизъм.
  Буламач.
  !

 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "Антоний Методиев":

  Аз твърдя, че истинска демокрация може да е само пряката. Само така значението на термина отговаря на действителността (народовластие).
  Партийната система е ОЛИГАРХИЯ, противоположното на демокрация.

  И никаква идеология не може да обосновава защо властта да е у ПРЕДСТАВИТЕЛИ, пък системата се нарича демокрация. Следователно е демагогия (не в античното значение, а в днешното).

  властта ражда паразити
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "васил козарев":

  Друго си е монархията, нали? Да има кой да ти каже да ядеш пасти...

  властта ражда паразити
 65. 65 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#62] от "AzDebil":

  перфектен анализ на "анализа". "Към това няма какво да се прибави, от това няма какво да се отнеме..." - Библия, книга Еклесиаст, глава нам коя си, стих още повече

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7330 Неутрално

  Държат се като леваци, пък се пишат на десни.

 67. 67 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#64] от "Николай Теллалов":

  Друго си е анархокомунистите само да рушите. Никога и никъде не сте изградили нищо.

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#67] от "васил козарев":

  Не се хвали с невежеството си.
  Това е позволено само на аристократите.

  властта ражда паразити
 69. 69 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Комунисти, анархисти и анархо-комунисти вярвате в ала-баланици. Умеете единствено отрицанието и заслужавате единствено презрение. Нищо повече.

 70. 70 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Би било добре авторът да си изнесе доклада пред професионален форум. Вероятно анализът пращи от научни истини, но за да стигнат те до съзнанието на обикновенния читател, той трябва да го изчете няколко пъти, а той няма сили да го прегледа дори веднъж. Някогашните редактори се стараеха да обучават научният елит да се изразява по-популярно.

 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "васил козарев":

  Продължаваш, а?
  Трупай точки пред господаря, трупай.

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#70] от "4i4oti":

  А някогшните даскали, почти без да искат дърпаха нивото на публиката така, че да не гледа в празнодумни текстове като теле в железница.

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#71] от "Николай Теллалов":

  Колкото искаш жлъч ръси, идеите ви си остават на хартия, защото са регрес. Колко хубаво е било в предисторичните времена!

 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#73] от "васил козарев":

  Жлъч ръсиш ти, чедо мамино.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK