Дори и да е спазен законът, горчивият вкус остава

Дори и да е спазен законът, горчивият вкус остава

© Цветелина Белутова, КапиталЕдин арест взриви медийното и общественото спокойствие. Разследващите го обявиха за най-големия си успех, а много хора се усъмниха в действията им заради прекомерната показност и опасенията, че страната може да бъде осъдена в Страсбург, защото две жени стояха на тротоара с белезници часове наред.


Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април. Дали двете са взели подкуп ще прецени съдът. Дали при задържането са спазени стриктно законовите разпоредби, както нееднократно подчертаха шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и ръководителят на антикорупционния орган Пламен Георгиев, ще бъде оценено отново от магистратите. Двата въпроса ще бъдат изяснени, когато делото се гледа по същество. Но начинът на извършване на ареста е ключов, тъй като от него ще зависи дали събраните основни доказателства ще издържат пред съда. Подкупът се доказва трудно.


Безспорно е едно -
акцията бе отличен пиар за наскоро сформирания нов мегаорган за борба с корупцията


- Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), както и на Специализираната прокуратура. Акцията беше многократно изтъквана както от Гешев и Георгиев, така и от политици от управляващото мнозинство.


Малкото казано в обратната посока от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа - Екатерина Захариева, и правосъдния министър Цецка Цачева беше замъглено с телефонни разговори и писма от прокуратурата.


Подчертаването на феноменалния успех на ареста е очаквано и логично при всичките критики на Брюксел към страната ни за липса на напредък в борбата с корупцията.


Горчив вкус в устата обаче остави поведението на главните действащи лица - Гешев и Георгиев.


От една страна, от миналия вторник насам всеки ден те са по всички телевизии и радиа, което е стар и добре отработен модел за въздействие върху общественото мнение. Появата им държи да опровергае всички съмнения около начина им на работа и всичко казано от адвокатите на тримата задържани.


Гешев и Георгиев попитаха назидателно - нали искахте румънски модел, ето ви.


Заявиха, че досега било каквото било, оттук нататък ще се действа така.


Георгиев дори каза, че арестът е за превенция и назидание


на останалите хора по високите етажи на властта. Прекъсваха журналистически въпроси дали не е имало прекаляване. Пред БНР например на този въпрос - за евентуална прекомерност, за което е намекнал и президентът Румен Радев, Георгиев акцентира на друг призив на държавния глава - всичко да става пред прожекторите, което те всъщност изпълнили.


В ревностната защита на действията си двамата - прокурорски ръководител и антикорупционен шеф, макар да се показват така убедени в успеха си, с вмятания и ирония настройваха общественото мнение срещу Иванчева, и то не с факти по обвинението, а с подмятания за личния ѝ живот. На брифинга на прокуратурата в деня след ареста, шефът на спецобвинението заяви, че за осъществяването на подкупа разследващите са чакали 20 дни, понеже уговорката се отменяла все от Иванчева - "заради бурния ѝ нощен живот например". Във вторник пред " Нова телевизия" Пламен Георгиев пък заяви, че отлагане на предаването на парите се наложило защото кметицата "си позволявала доста глезотии". "Вдигат се например за съседна страна на почивка, планува един период, но решават, че им харесва, обаждат се и казват "на нас тук много ни харесва и оставаме за още няколко дни" - с този пример той обоснова и намерението на антикорупционната комисия да започне проверка на имущественото състояние на Иванчева.


Георгиев се опита да опровергае всичко казано от защитата на задържаните, заявявайки, че ако сме били "държава малко по на запад, никой нямало да си позволи да каже и дума в защита на Иванчева". Зачерквайки презумпцията за невинност, той не се посвени да насочи общественото мнение към сигурната ѝ вина и почти произнесе присъдата: По думите му разследващите имали доказателства за осъдителна присъда.


Нали искате борба с корупцията - този е основният аргумент на прокуратурата и антикорупционната комисия.


Всички искаме борба с корупцията и това се очаква от разследващите, но


колкото корумпираните управляващи са зло, толкова зло е и ако имаме прокуратура, която изпълнява поръчки и скалъпва обвинения срещу опоненти.


Действие, при което се обявяват за победители управляващите - заради отстраняването, прокуратурата заради добрия пиар, стои въпросът каква е победата на обществото. Само привидна. Фиктивната борба е по-зловеща от липсата ѝ, защото залъгва, а и може да засегне невинни хора.


И винаги остава въпросът каква е била целта


Едно изпуснато от Пламен Георгиев изречение подсказва възможен отговор. Той обяви, че оглавяваната от него комисия ще предложи изменение в закона, което на практика ще облекчи строежите и ще намали възможността за влияние на кметове като Иванчева.


Дали това не дава отговора чии интереси бяха засегнати и каква е целта?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Любопитно

  ами ако закона е спазен горчивия вкус не се ли нарича прилагане на закон/справедливост

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Добро обобщение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  ами ако закона е спазен горчивия вкус не се ли нарича прилагане на закон/справедливост
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  АМИ АКО...не е спазен? Прокуратурата не може и не бива да подлага на съмнение, а единият от прокурорите точно това каза:
  ....АКО влезе в съда. Т.е. те не са сигурни, въпреки бабаитското си държане по време на задържането и след това по радиа и телевизии! Водачът на наказателната "прокурорска група за натиск" поиска и му дадоха възможност с промени в давността. Бухалката беше насочена към собственика на Дневник, медията, в която ние коментираме. До колко е законно да местиш времето на давността не мога да преценя, но в такъв случай би трябвало веднага да влязат в ареста стотици митничари и най-вече обитателите на "Веселото село" край язовира! Там и доказателства са събрани и имотите – огромни, не отговарящи на относително скромните заплати на митничарите! А въпроса за имотните "тъщи"? А имотите с високи огради в София, които така показно бяха заснети от хеликоптер?
  Нямат край българските парадокси!
  Никого не защитавам! Който е виновен, да си плати! Включително г-жа Иванчева, АКО Е.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Любопитно

  За мен все пак е много интересно как до сега е процедирал "инвеститорът" след като е съгласен да даде такъв подкуп за нещо толкова дребно. Ми представяте ли си през колко по сложни процедури е минал до сега. Проверени ли са всички чиновници, които до сега са му подписвали документите и каква му е далаверата пък на него?

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Съществуването на Комисия Кушлев е позор за България и Европа.

 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не, законът не е спазен. Милиционерите се държаха нечовешки и унизително с две жени в продължение на часове, без каквато и да било причина.
  Юридическата общност на България реагира адекватно и обясни най-подробно какво пише в НПК и какво - в Конвенцията за правата на човека.
  А Цацаров дава лъжливи изявления из медиите, сякаш България никога не е била страна по ЕКПЧ и сякаш няма вече десетки осъдителни решения за показни арести.

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  На пресоляването на манджата от въпросноте двама господа противостои ожесточената медийна атака от някои медии. Досега в Дневник четох само една неутрална и обективна статия по случая. Нещо повече - голяма част от статиите бяха не само необективни, но и тиражирах откровени неистини. С пропагандна цел.

 8. 8 Профил на koskol
  koskol
  Рейтинг: 221 Гневно

  И двамата като говорят носовете им стават дъъълги като на Пинокио.Ако плащаха от джоба си за хората осъдили ги в ЕСПЧ щяха да мислят преди да плямат.Толкова са жалки.

 9. 9 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  България е единствената страна в ЕС, където прокуратурата се полза за бухалка срещу неудобните за модела #КОЙ ... в тези случай неудобният е виновен до доказване на противното, а понякога и след това ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Разстроено

  Милото Шапкаджийче! Да поплачем заедно.

  https://www.youtube.com/watch?v=YgSPaXgAdzE


 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Прокуратурата използва огромен ресурс спрямо две жени, които все още са невинни. И ни внушават, че те са единствените поискали подкуп в държавата.
  Ще цитирам един от малкото журналисти останали в България - ИВан Бакалов:
  "Румънски модел щеше да е, ако бяха арестували Бойко Борисов и Цветан Цветанав".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  От сега знаем със сигурност,че една маргинална групичка стиска палци прокуратурата да се провали.

 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално


  " Акцията беше отличен пиар за наскоро сформирания мегаорган за борба с корупцията ... "


  Г-жо Шапкаджиева, сериозно ли го мислите ?
  Тази толкова груба и безпардонна полицейщина гарнирана с просташко отношение към двете жени, НЕЗАВИСИМО дали са виновни, или не ?
  Не съм юрист, но като гражданин и данъкоплатец, непоколебимо ОСЪЖДАМ и сценаристите и изпълнителите на позорната акция !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  От сега знаем със сигурност,че една маргинална групичка стиска палци прокуратурата да се провали.
  —цитат от коментар 12 на tosho_toto  Няма нужда да се стискат палци, прокуратурата вече се провали с действията си, още повече, че срещу Нея ще застане един Марковси и не само .В ЕСПЧ имат малко по-различно виждане за прилагането на законите и то не кореспондира с герберунгелските тролове !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 15. 15 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  " Акцията беше отличен пиар за наскоро сформирания мегаорган за борба с корупцията ... "Г-жо Шапкаджиева, сериозно ли го мислите ?Тази толкова груба и безпардонна полицейщина гарнирана с просташко отношение към двете жени, НЕЗАВИСИМО дали са виновни, или не ?Не съм юрист, но като гражданин и данъкоплатец, непоколебимо ОСЪЖДАМ и сценаристите и изпълнителите на позорната акция !
  —цитат от коментар 13 на niksan1


  Струва ми се че авторката иска да каже че акцията беше отличен повод този "орган" да си направи ПР, а не че е бил успешен такъв

 16. 16 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дали Иванчева е невинна - знаят , със сигурност, тя и другите обвиняеми.
  Нито аз нито някой от коментиращите тук знае истината.
  Затова положението е "висящо" и съдът ще реши кой какъв е.
  Точка.
  Другото са празни мантри и заклинания.


 17. 17 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  От сега знаем със сигурност,че една маргинална групичка стиска палци прокуратурата да се провали.
  —цитат от коментар 12 на tosho_toto


  За това не знам, но знам че бих бил доволен да Ви видя в положението на тези жени, публично малтретиран и унижаван от няколко униформени толупа, без зачитане на правата и човешкото Ви достойнство, нито от широко-приетите правила и норми, че човек е невинен до доказване на противното в съда.

  Пък се надявам - напразно може би - че тогава бихте разбрали срещу какво протестират някои маргинални ? - групички!!!

 18. 18 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#12] от "tosho_toto":

  Ама на "прокуратурата" за пръв път ли ще и е? Дано да и е за последен, ама не ми се вярва! Сега внушенията са:
  1. Законът е спазен.
  2. Борим се с корупцията.
  3. Всичко е ОК.
  Да, ама не е така. И на един по-късен етап ще плащаме всички. Не, че сега ни е безплатно, но тогава ще е солено...

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Дори и да е спазен законът, горчивият вкус остава"

  - Чакат се предложения за промяна на закона, които няма да доведат до промяна в резултата!

  Що си траете за прецедента, на който се позовава прокуратурата? Извадете прецедента на показ и анализирайте. Другото е страх да не се разбере как Масларова не беше съдена за изчезналите милиони.

 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Хайде следващия път да не избираме некадърници да пишат закон, и още по-големи некадърници да го изпълняват. От нас зависи, но знаем ли това?

  vesela
 21. 21 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":

  За това не знам, но знам че бих бил доволен да Ви видя в положението на тези жени, публично малтретиран и унижаван
  ..................
  Много си бил изнежен , бе младеж.
  Как по-точно са били малтретирани?

  При арест не е като на парти, да те светна - цветя, рози и бонбонки.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#21] от "buljubei":

  До доказване на вината ,те са граждани със всички права. Иначе може да си нарочат някой ,теб примерно . и да ти ударят 10 тояги на голо. После доказвай ,че си невинен...

 23. 23 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#17] от "xhi13317223":За това не знам, но знам че бих бил доволен да Ви видя в положението на тези жени, публично малтретиран и унижаван..................Много си бил изнежен , бе младеж.Как по-точно са били малтретирани?При арест не е като на парти, да те светна - цветя, рози и бонбонки.
  —цитат от коментар 21 на buljubei


  Прочети какво ти е написно след твоя пост. Обади ми се ако не го разбереш.

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Горчивият вкус, (буквално), остава, когато си приел нещо, което не трябва през устата.
  Горчивият вкус, (метафорично), остава, когато си приел нещо, което не трябва в джоба.

  roo
 25. 25 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "buljubei":До доказване на вината ,те са граждани със всички права. Иначе може да си нарочат някой ,теб примерно . и да ти ударят 10 тояги на голо. После доказвай ,че си невинен...
  —цитат от коментар 22 на джендър се крие в храсталака


  .........................
  Ако наистина си вярваш на това, което си написал - значи няма смисъл да си говорим.
  Има закони и правила, приети и одобрени от парламента. Не включват тояги. Ама белезници - включват. И процедурите изискват предприемането на някои действия - даже и да не ти харесват.

  И много е смешно как всеки ден циврите "корупция, корупция...мафия , мафия"
  а когато арестуват ваш човек, веднага обръщате палачинката. Обективност? Не мисля.

 26. 26 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#22] от "джендър се крие в храсталака":

  До доказване на вината ,те са граждани със всички права.
  ................
  Това го бях пропуснал.
  Мне не е така. Когато си арестуван и обвинен в нещо, някои права не ти се полагат. Поне за известно време - 24часа или 72 часа или какъвто друг срок е предвиден в наказателния кодекс.
  Иначе нямаше да има никой в следствените арести.

  Ама верно нямате много гънки горе.

 27. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Сериозна заявка за обобщение по темата, която само показва колко е лесно да се забърка бозата:
  - как така кметове на управляващите не са пипани, а само този на Младост;
  - как така другите корумпирани не са държани с часове закопчани на улицата, а само кметицата на Младост.
  - строителният бизнес се саморазправя с опонентите.
  Темите са толкова благодатни: абсолютно е сигурно, че кметове на ГЕРБ, ДПС и пр. се ползват с чадъри от прокуратурата; абсолютно е сигурно, че бизнес-интереси си назначават политици и диктуват решенията им. По тази плоскост накрая всичко избива на философия и няма да е грешка ако каже, че лошата работа на българската прокуратура има своя принос за глада в Африка.

  Сигурно е обаче, че младото момиче журналист (нито едното не е порок) само е чувала за едно животно: процесуална тежест на доказване, но никога не ѝ се е налагало да я слага на гърба си. Макар че всичките горни принципни неща са си верни (колко несправедлив само е животът), нека за миг да допуснем, че В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ наистина става дума за РУШВЕТ. Тогава, отвъд горните философии, нека младото момиче – автор на статията, да се опита да се постави на мястото на обвинението и да си представи в максимални детайли (първо, второ, трето…) какво трябва да направи, за да си осигури справедливост за обществото – ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА. Тогава съм сигурен, че творението ѝ едва ли щеше да се отличава много от онова, което видяхме дотук по случая…

  Само един малък детайл: именно това, че има едно животно „процесуална тежест“, напълно разбираеми са реакциите на заинтересуваните ДА СЕ СВРЪХЗАСТРАХОВАТ. Момичето няма да напише статия за банките напр., че за да ви дадат заем срещу ипотека, искат по хиляда глупости, които нямат нищо общо със сигурността на обезпечението; момичето няма да напише статия, че при едно брачно споразумение напр. за една запетая може да се спори със седмици, ако и че изобщо няма нужда от цялото изречение. Та – не е толкова страшно: по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник.

 28. 28 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 908 Неутрално

  ... Ама верно нямате много гънки горе.
  —цитат от коментар 26 на buljubei


  Колкото да взимат копейки - имат!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 29. 29 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 908 Неутрално

  ... Ама верно нямате много гънки горе.
  —цитат от коментар 26 на buljubei


  Колкото да взимат копейки - имат!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  "Гешев и Георгиев попитаха назидателно - нали искахте румънски модел, ето ви."

  Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Така викаха комунистите през 90-те: нали искахте демокрация, ето ви демокрация – след като сами създадоха мутрите, които рекетираха частния бизнес, разпространяваха наркотици, стреляха и грабеха в полза на създателите си.

 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#27] от "inn":


  Та – не е толкова страшно: по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник.
  —цитат от коментар 27 на inn


  По принцип съм съгласен с вас. Обаче методите са същите като с прословутото ,, Понеже сте обикновен престъпник и т.н" Финалът го знаете. Ако и тук се окаже същото? Като слушам как говорят главите действащи лица - прокурор и шеф на КОНПИ оставам с доста съмнения за професионализма и най-вече обективизма им. А аромат на милиционерщина се носи. Не съм привърженик на кметицата - простовата женица която си броеше лайковете след нощна акция ама остава впечатлението за показно и поръчково действие.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "колкото корумпираните управляващи са зло, толкова зло е и ако имаме прокуратура, която изпълнява поръчки и скалъпва обвинения срещу опоненти."
  Засега никой не се бори срещу второто.

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Ако е корумпирана, това отношение е изключително нежно. Човек на изборна длъжност продаващ интересите на избралите го заслужава много, ама много по-жестоконотношение.

 34. 34 Профил на explorerv
  explorerv
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ами ако закона е спазен горчивия вкус не се ли нарича прилагане на закон/справедливост
  —цитат от коментар 1 на дерибеев


  Прилагане има, но справедливост не. Това е драмата, че закона се прилага избирателно и се създава впечатление за спазване на буквата, но пренебрегване на духа на закона.
  Освен това очакванията са за систематично справяне с корупцията, а не за действие "по сигнал". Защото няма прозрачност, кои сигнали се гледат и кои не и наистина се създава впечатление, че държавните институции, в случая прокуратурата, обслужва управляващите, а не действа в интерес на гражданите.

 35. 35 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Ако е корумпирана, това отношение е изключително нежно. Човек на изборна длъжност продаващ интересите на избралите го заслужава много, ама много по-жестоконотношение.
  —цитат от коментар 33 на Таралеж


  Ако .... Ако съдът реши на базата на събраните доказателства,че е корумпирана,едва ли ще са много защитниците. Но дори и тогава има граници които не могат да се преминават. Тук проблемът е,че отношението е ужасно към човек,който по презумпция е невинен ! Я кажи Ежко, колко наркодилъри са държани 4 часа на улицата докато им се опишат събраните доказателства ?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 36. 36 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 221 Неутрално

  „...И винаги остава въпросът каква е била целта
  Едно изпуснато от Пламен Георгиев изречение подсказва възможен отговор. Той обяви, че оглавяваната от него комисия ще предложи изменение в закона, което на практика ще облекчи строежите и ще намали възможността за влияние на кметове като Иванчева.
  Дали това не дава отговора чии интереси бяха засегнати и каква е целта?“

  Е, това е мястото на сърбежа!!!!!!!!!!!!!

 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#22] от "джендър се крие в храсталака":До доказване на вината ,те са граждани със всички права.................Това го бях пропуснал.Мне не е така. Когато си арестуван и обвинен в нещо, някои права не ти се полагат. Поне за известно време - 24часа или 72 часа или какъвто друг срок е предвиден в наказателния кодекс.Иначе нямаше да има никой в следствените арести.Ама верно нямате много гънки горе.
  —цитат от коментар 26 на buljubei


  Е да де, но според защитата, обвинението и заповедта за арест на двете са предявени чак през нощта, а ясно се вижда че когато кифлата с маска налице запушва устата на Иванчева, там няма неин адвокат.

  Така че нека не се позоваваме на НК - поне не в този случай, където тези некадърни толупи се погрижиха дори да има някаква истина в обвнинението, то мног вероятно да не стигне до съд...

 38. 38 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално

  ... Та не толкова страшно: по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник.
  —цитат от коментар 27 на inn


  Ха, аз си мислех, че принципа на цивилизованите страни е нещо от рода на "по-добре забавено правосъдие, отколкото невинно осъден", но при вас май все още е присъщ принципа че целта оправдава средствата - дори на всяка цена...

 39. 39 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Милиционерска постановка, после ще осъдят България и ще платим обезщетение, само че него го плашат всички граждани.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 40 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#39] от "today":

  Мдааа
  Много сте загрижени за бюджета. А когато подкокоросвате циганите да ни съдят в Страсбург, не ви пука кой ще плаща.

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Какво значи “дори и да е спазвн законът”? Какъв закон? Има закон, има и морал. Тези, дето са стреляли по хора, пресичащи границата, днес ги съдят. А и те са “спазвали закона”. Е, и авторите на показни атести “според закона” един ден ще ги съдят. Рано или късно, всичко си идва по местата! Е, за кратко. Ама достатъчно.

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ......"От една страна, от миналия вторник насам всеки ден те са по всички телевизии и радиа, което е стар и добре отработен модел за въздействие върху общественото мнение. Времето е пари! Колко време,а и от там и пари загубиха тия двамата юнаци да се обясняват по телевизиите и колко струва на телевизията 1 минута ефирно време.И като прибавим "отчета за перфектно свършената работа" ти идва да мацнеш телевизора през устата.

 43. 43 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Горчивите вкусове да си стоят, важни са законите и еднаквото им прилагане.
  Иначе става слободия.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Едва ли има умен човек в България, който да не му е ясно какво се случва.

  Дяволски просто е - големи приказки се изприказваха, големи обещания, големи успехи...и къде са тогава истински големите престъпници, чиито имена са публична тайна за цял народ?

  Осъдени ли са ефективно Галеви или само са търсени в неизвестност?
  Имотите им събрани ли са в полза на държавата?
  Има ли осъдени по случая КТБ?
  Какви са приходите към хазната от конфискувани активи по линия на специалния съд и за какво се ползват?
  Ще има ли персонално поемане на отговорност от страна на държавните служби при консистентна некомпетентност изразена в загубени дела в Страсбург срещу държавата?
  Ще има ли персонално отговорни за милиардите загубени в АЕЦ Белене досега?
  Какво е имотното състояние на Румен Овчаров и как е формирано?
  А на Цветан Цветанов?
  А на Делян Пеевски?
  Защо в Европа за България се говори като за фабрика за амфетамини?
  Защо турските специални служби ги е интересува контрабандата а марки на Булгартабак?

  Ей-такива въпроси могат 3 страници да се напишат без напъване.

  И всяка една прокуратура - специална или не - която не иска да ги гледа си е чиста фалшификация.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#26] от "buljubei":

  Отвратително юридически неграмотен!

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Че имаха и имат желание да си направят хубав ПР е ясно, но според мен точно в това намерение не успяха.
  Това обаче ще е капка в морето, пред възможността обвинението да падне пред съда, а повечето от предишните многократни опити показват, че такъв сценарий далеч не е невъзможен.
  Лошото при нас е, че въобще процеса се точи толкова бавно във времето,че ако се провали прокуратурата, болшинството от хората ще са забравили за какво става дума и само ще научим, че пак сме осъдени на едни обезщетения за калпавото разследване и обвинение.

 47. 47 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#27] от "inn":

  "по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник."
  Принципът не беше ли: "По-добре десет престъпници на свобода, отколкото един невинен в затвора!"?
  През 30-те години така са прибирали цели семейства в СССР - защото съседа подшушнал, че били "кулаци". И основният принцип на съветското право е именно: виновен до доказване на противното. Това ли предлагате да е бъдещето ни?

 48. 48 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Всички искаме борба с корупцията и това се очаква от разследващите, но..." ...не и когато борбата засяга нашите кадри - типична илюстрация на двойния ляволиберален морал, заради който умнокрасивите ляволиберали са успели да настроят цялото общество срещу себе си и ще гледат и следващия парламент през крив макарон.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 49. 49 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#47] от "the_librarian":

  Хубаво е да не се отделя последното ми изречение от контекста на десетките изречения, казани преди него. Ако се вгледаш по-внимателно, думите: "по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник" по никакъв начин не съм ги отнесъл към функцията на съда в наказателния процес - подобно нещо и през ум не ми е минавало. Точно съдът е този, който ще спази принципа: "По-добре десет престъпници на свобода, отколкото един невинен в затвора!" - и така трябва да бъде. Когато казвам "по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник", имам предвид нещо коренно различно и то е във връзка с понятието "тежест на доказване". Тя винаги е върху една от страните в процеса, а съдът преценява дали страната се е справила с тази, възложена ѝ от закона тежест. Та, понеже страната няма гаранции как съдът ще погледне по въпроса дали събраните по делото доказателства са достатъчни (т.е. дали прокуратурата се е справила с доказателствената си тежест), точно това поражда рефлекса на страната да се свърхзастрахова с доказателства. Затова понякога се стига до "престараване", което твърдя, че е синдром далеч не само за прокуратурата. Точно колкото юрисконсултът на банката се престарава с глупави искания на документи и документи, докато благоволи да каже "да", че ипотеката ще е добре (макар че ипотеката си е добре и без исканите от него глупости), точно толкова е разбираемо и прокуратурата да се престарае с доказателствата, макар и те да не са били нужни чак в тази им степен.
  Да го кажа с пример - принципът им е: "по добре да закараш една пица с ТИР, вместо с такси, отколкото да се опиташ да прекараш един товар от няколко тона с лека кола, която да се смачка под тежестта му". Това имах предвид под: "по-добре престарала се прокуратура, отколкото оправдан престъпник"...

 50. 50 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 221 Весело

  Ебаси геномноседиментнозкурвослузестите милицуйнерини :D

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Мдааа, наистина вече сме там от където искахме да избягаме. Сега коментирате първите действия на нашата , българска ЧК /чрезвичайная комисия/! Структура над правото и закона, напълно безотговорни, тотално лично подчинени на вожда...... е реагирате на първата сценка..... а като започне филма, какво ще правите?
  А какво стана с Брендо, Главатаря на прокурорите все още ли го пази от европейското правосъдие?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 52. 52 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#44] от "Боби Колев":

  Точно защото няма да има отговор ни играят полицейски кючеци посред бял ден

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 53. 53 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Няма горчив вкус! Има закон и съд. Ако се докаже подкуп и съдът отсъди и се докаже това, значи новият орган си е свършил работата, а корумпираните власт имащи ще се стреснат, ако не се докаже, има законни начини потърпевшите, пак чрез съда да потърсят справедлив начин за изчистване на името си.
  Съвсем отделен въпрос е, че до тук стана очевидно ясно едно, че г-жа Иванчева е АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТНА за поста, който заема и действията и могат да се определят само с една дума, САМОУПРАВСТВО.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Отличен PR /според статията/ само че отрицателен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Ще има ли персонално отговорни за милиардите загубени в АЕЦ Белене досега?
  —цитат от коментар 44 на Боби Колев

  Точно това искам да попитам и аз. Някакъв си началник от средните нива си превишил правата и подписал нещо което не трябвало да подписва. В резултат няма начин да спрем сделката и милиарди загуби. Поне така ни представят нещата.

  Добре, след като е превишил права защо не го съдят? За онези големите мошеници които са истинските виновници, за "консултантите" от БАН които пишат такива прогнози за необходимите енергийни мощности каквито им поръчат дори не смея да се надявам че ще бъдат съдени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK