Русия – водач на Запада към несвобода

Отвличането на Европа. Жак Липшиц, 1938.

© Портал

Отвличането на Европа. Жак Липшиц, 1938.Поредицата "Новоруски (вече и новозападни) легенди и митове" продължава с текста "Русия – водач на Запада към несвобода" /Вместо рецензия за книгата на Тимъти Снайдър, "Пътят на несвободата. Русия, Европа, Америка"/. "Дневник" публикува съкратена от автора Деян Кюранов версия, пълната е в портала "Култура"


Позицията на Тимъти Снайдър винаги е била, че днешното ни политическо мислене трябва да се основава на историята - не на идеологии. Позната ни е – ако не са ни подминали предишните му преводи на български "Кървави поля" и "За тиранията". А последната му книга специално фиксира проблемите, които се получават, когато политическото мислене престане да се основава на историческото. Главният проблем е синтезиран в заглавието: престанали да мислим исторически, ние сме тръгнали по пътя на несвободата. И сме се оставили да ни води експертът по несвобода Русия.


Снайдър е строг фактолог и книгата му е конструирана така, че подобни прости политически изводи се основават на огромен брой свидетелства за реални събития от последно време. (Бележките за изворите на неговите факти заемат 60 страници дребен шрифт, една пета от книгата!) Неслучайно я е посветил "На репортерите – герои на нашето време." Снайдър презира вечно популярния скептичен цинизъм: за него истинската журналистика служи на истината, тя не е слугиня на силните на деня, както не им е слугиня и историята.
Силните имат полза от политиката на силата, затова я налагат като единствената рационална политика. И тогава историческото бъдеще става лесно предвидимо: по-силният винаги печели, затова от по-слабите се очаква разумно да пасуват. Това за Снайдър е светът на несвободата.


Но съществува и светът на свободата


– на свободния избор – но избор едновременно вдъхновяван и ограничаван от историческото знание. То ни дава две подпори. Първо, че силните не винаги се ръководят от ползата, затова и не винаги правят силова политика – в много случаи избират да правят политика на ценностите. Второ, че и слабите могат да побеждават силните, и това се е случвало неведнъж - колкото и да изглежда невероятно за разума, свел себе си до пресмятания. Банални истини – но ги забравяме с последователност и лекота, винаги, когато започнем да правим политически прогнози, основани на силови калкулации.


Историческият оптимизъм на Снайдър е както е немодната дума, моралистичен. Историята не е предопределена нито вече направена – правим я ние и тя е резултантата на всичките ни вектори на воля и свободен избор. Поради което сме отговорни за нея – морално. И поради което са възможни най-различни варианти: в една ситуация ще се наложи волята на глупавите, друг път – на умните, или на самопожертвувателните, на непукистите, на алчните, на продажните, на честните, на садистите Тези неща Снайдър не е написал в книгата си, защото за него на равнище гражданска позиция те са очевидни, а като основа на метода на една историческа школа в политологията биха се превърнали в много специализирано четиво; но аз ги пиша, защото за нас и у нас те не са очевидни дори на гражданско равнище.


"Неизбежното" и "вечното"


така Снайдър етикетира двете главни световни митологични нагласи днес. Митологични – ще рече по необходимост антиисторични. Особено важно за Снайдър, е че и двете се проявяват в днешна Америка (макар и не само в нея).


"Неизбежното" – като мит - е по-доброто бъдеще! (Да си спомним "сияйните върхове на комунизма".) Историята ни сочи, че близкото бъдеще често се оказва по-лошо от настоящето и от близкото минало. Лекът против това "лошо" е всеки да му се противопоставя, лично. Но според Снайдър голяма част от днешните американци са се отказали от отговорността на индивида. "Американската мечта" е, че всеки, който работи здраво, ще просперира – но за много от тях това е деградирало до колективистичното "Америка така и така ще просперира, и всички ние с нея - няма защо аз да се напрягам."


Само че, предупреждава Снайдър, автоматичен прогрес няма никога – а в наше време има автоматичен регрес.


И ако не направим усилие – умно и точно –
регресът ще продължи до разрушаване на нашата цивилизация


Която вече е ерозирала поради популизма - най-силната манифестация на историческото немислене днес – прочее, и на немисленето изобщо. Процесът е напреднал, популизмът става все по популярен сред управляваните, започва да предопределя управляващите и да дирижира управлението. Драстичните примери са: в Европа, изборът на Брекзит, в Америка – изборът на Тръмп. И това стана възможно, защото масовият стремеж към без-действие, основан на мита за неизбежното, освобождава полето за масов стремеж към зло-действо. А този стремеж е основан на другия мит - мита за "вечното".


Съдържанието на тази така етикетирана от Снайдър вечност е – вечно страдание. Това е нагласа, традиционна за Русия. Но новият проблем, сочи Снайдър, е че идеологията на страданието е намерила почва и в Америка, и именно тя определи резултата в последните президентски избори. Докато вярващите в неизбежността на доброто не правеха нищо, вярващите във вечността на страданиетоизбраха Доналд Тръмп.


Снайдър анализира факта, че от 1980 година насам неравенството в Америка се е увеличило драстично. Заплатите растат непропорционално на производителността на труда; същевременно, държавата взима все по-малко от най-богатите: за 0.1% от американците с най-високи доходи, пропорцията е паднала от 65% до 35%, а за първите 0.01% - от 75% до 25%. Това ново неравенство предизвиква не само по-лош живот, но и по-лоша нагласа към живота. Това е нагласа, огледална на "неизбежното", но с обратен знак: каквото и да правиш и да не правиш, всичко ще става по-лошо, а "американската мечта" е мъртва – както дословно казва и Тръмп в предизборната си кампания (цитиран от Снайдър).


Снайдър обяснявяа, че за хора с такава нагласа модел на света не е "играта с положителен резултат" – при която и двамата играчи печелят ново богатство; нито дори "с нулев резултат" – при който печалбата на единия е загуба за другия, но общото за двамата богатство си остава същото; моделът им е "игра с отрицателен резултат" – при който и двамата губят богатство, като целта на играта е другият да загуби повече от тебе. (Представена в шопската култура чрез максимата "Я сакам на Вуте да е зле.")


На нас това ни е по-ясно отколкото на американците, на Балканите традицията на страданието е отдавна разработена – новост е разпространението й в масов мащаб в Америка. Да, Снайдър обвинява за това и Русия – но още повече обвинява собствената си страна.


Активните мероприятия на Русия са успешни,
защото Америка се е изменила


Тук Снайдър не критикува чрез левичарски лозунгчета - а включва своето дълбоко, историческо познаване на американското общество. Когато американци заявят, че не очакват по-добро утре – значи американското общество има проблем. Аморализацията, депрофесионализацията и алчността на днешната американска политическа класа са главните причини: властовият елит е част от проблема, не от решението. Интелектуалният елит или критикува властта по левите схеми от 1960те години, безсилни днес, или мазохистично приема "вечното страдание" с лозунга "Така им се пада!" На кои?


Обобщена, схемата на Снайдър е следната: отказът от индивидуална отговорност и личен избор води до две днешни форми на антиисторично съзнание: "неизбежният прогрес" и "вечното страдание". Те двете едновременно ни тласкат по пътя на несвободата и ни правят податливи на тласъците на Русия в същата посока. Това е нова проблемна ситуация, която няма как да бъде решена по пътя на business as usual: ако правим както обикновено, ще се озоваваме сред все по-голяма несвобода.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Цитат:"моделът им е "игра с отрицателен резултат" – при който и двамата губят богатство, като целта на играта е другият да загуби повече от тебе. (Представена в шопската култура чрез максимата "Я сакам на Вуте да е зле.")"

  Е, тъй де!
  И другата ценна мисла: "А оти ручахме жабета?!"😰😩
  Мъдър е Шопа, ама с "втория си акъл"! 😂

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Пореден много добър текст на Деян Кюранов!

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Ето връзка към сайта на Тимъти Снайдер:

  http://timothysnyder.org

  Имам забележка към "драстичното повишаване на неравенството" в САЩ: коефициентът на Джини е 34.6 през 1979 и 41.5 през 2016-та, което може и да е драстично изменение за някого, но не ми изглежда такова. За сметка на това достъпът към медицински услги се е подобрил. Или пък "заплатите растат непропорционално на производителността на труда": заплатата е цената на работната сила и не зависи пряко от производителността. Има и доста други спорни моменти, но най-добре да прочетем книгата, преди да ги обсъждаме.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Таман си мислех, че другарят Кюранов се е юрнал да ломоти за Русия през собственото си виждане за "водачество r", каквото и да значи това, а той взел да преразказва Тимъти Снайдър. Пак през призмата "Русия", щото това се продава тук, но явно лъже, защото Снайдер не се занимава с Русия, а със САЩ.
  "Активните мероприятия на Русия са успешни,
  защото Америка се е изменила


  Тук Снайдър бля, бля, бля по Кюранов, а включва своето дълбоко, историческо познаване на американското общество. Когато американци заявят, че не очакват по-добро утре – значи американското общество има проблем. Аморализацията, депрофесионализацията и алчността на днешната американска политическа класа са главните причини: властовият елит е част от проблема, не от решението. Интелектуалният елит или критикува властта по левите схеми от 1960те години, безсилни днес, или мазохистично приема "вечното страдание" с лозунга "Така им се пада!"
  На кои?"
  Да ме извинява Кюранов, ама Путин ли пак е виновен за деградацията на "американска политическа класа"?
  Путин ли е виновен за деградацията на "интелектуалния елит"?
  Путин ли е виновен , че "американската мечта" е мъртва – както дословно казва и Тръмп в предизборната си кампания (цитиран от Снайдър)"
  Разбирам, че за Кюранов е необходим и Путин, и Русия, за да си вземе хонорара. Не разбирам защо редакцията ни натрапва тази аморалност.... :(

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Диалектиката (независимо материалистическа или идеалистическа- всъщност едно и също нещо, защото Е = м.с2) съдържа в себе си единството и борбата на противоположностите; отрицание на отрицанието и преминаването на количеството в качество. Затова движението е всичко, абсолютно, а крайната цел нищо; покоят е относителен. Доброто и злото са относителни, двете страни на един и същи медал. Свободата и робството са състояния на духа. Свободата е осъзната необходимост; робството също. В условията на капитализма шансът да попаднеш в паяжините на финансово- олигархичните робовладелци, е по- голям отколкото беше да попаднеш в занданите на държавната сигурност при социализма. Шансът да се радваш на успешното развитие на децата си и да умреш преди тях беше по- голям при социалистическата организация на обществото, отколкото е днес. Днес децата и внуците ти са застрашени в по- голяма степен от робството на бързите кредити, хазарта, наркотиците, битовите кражби и проституцията. Затова в повечето държави, вкл. и островите "Хавай", хазартът е абсолютно забранен във всичките му форми , а раздаването на необезпечени кредити на неплатежоспособни младежи е подсъдно!

 6. 6 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Прекалено умно и засукано за мен.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Басиии-син на член на ВС на БСП плюе Русия и хвали САЩ(ама левичарската) ..Какво правят пприте....Остана са сина на Любомир Левчев....

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Империята на Злото ке падне, поради зверинен примитивизъм, държавно робовладелство, човеконенавистничество, липса на каквито и да са перспективни идеи, извращаване на всичко потенциално добро към зло ("Стрела на Ариман").
  Както пише автора: Така им се пада.
  Проблем е, че Запада днес е в (дано временна) криза, каквито обаче е преодолявал досега не една. Ще преодолее и тази, убеден съм,

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "И тогава историческото бъдеще става лесно предвидимо: по-силният винаги печели, затова от по-слабите се очаква разумно да пасуват. Това за Снайдър е светът на несвободата."

  Да пасуват, това означава да се снишаваш.
  Снишаваше се селендурът Тодор, снишаваше се и Величеството, снишава се и "ученикът" им - Боко Рапонът. Според Снайдър, това е несвобода.
  Несвободата е политкоректното име на робията. Това обаче не е историческата робия от древността, това са съвременни роби по душа. Сами избрали да се снишават несвободни хора, душевни роби.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 820 Неутрално

  "престанали да мислим исторически, ние сме тръгнали по пътя на несвободата. И сме се оставили да ни води експертът по несвобода Русия."

  Много точно. Най-голямото доказателство за това е фактът, че т.н. "русофили" въобще не познават историята.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Засилване на индивидуалната отговорност е разковничето. Затова ленивите са привлечени от Русия. А оттам до сривът е една крачка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "Родолюбец":

  Бих оспорил донякъде- познават я те, но я извращават, щото не им изнася да се видят в огледалото. Щом пак дигат паметници на Сталин и Иван "Грозни"...

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":
  Графе, отдавна съм ти казвал колко си елементарен с излагането на недоказани (но верни за комуниста тези) като факти и на тази основа да "откриваш" истината. Чети вестник Работническо дело от времето на Червенков и ще се преоткриеш. Всъщност, струва ми се, че ти си се оформил като комунист по онова време.

 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Синчето на др. Чавдар Кюранов вече е спец по свободата....

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Чавдар_Кюранов

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":
  Какво искаш да кажеш - че е по-добре да бъде спец по интересите на Путин?!

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  "Русия – водач на Запада към несвобода"

  Стара мечта.

  Получи се друго... а и сега.
  Точно сега бат' Ким е в демилитаризираната зона и се оглежда за опортюнити да драсне в свободната половина на полуострова ;)

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  " Докато вярващите в неизбежността на доброто не правеха нищо, вярващите във вечността на страданието избраха Доналд Тръмп."
  Грешки, които ще се плащат скъпо.

 18. 18 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Kнига-изследване за САЩ, в която бегло се споменава и Русия. Рецензия-пропаганда срещу Русия, в която бегло се споменава САЩ.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Аз съм съгласен и винаги съм бил привърженик на теорията за сбора на личните ни вектори (влияния, разбирания) за посоката на развитие на обществото и това е валидно както за всяко отделно селце и махала, така и за континентите и света.
  Но е факт, че света се развива в положителба посока, въпреки че както се казва и в статията, в краткосрочен план (този план за съжаление може да е достатъчно дълъг в сравнение с продължителността на човешкия живот) може да има влошаване, при това сериозно.
  Но нищо в природата или в обществото не се развива линейно, при това само в една посока, без значение лоша или добра, напротив всичко се развива нелинейно, с кратки, но понякога остри спадове/подеми и поне в обшествено-икономическия живот еднозначно в положителна посока. За природата не мога да кажа същото, макар според мен, проблемите със затоплянето под влияние на човешките дейности да са пресилено експонирани.
  Ние измерваме с прилични методи и статистически значимо количество температурата от има-няма двеста-триста години, което си е един миг в геологически план, така че на базата на някаква си точица да се правят дъгосрочни прогнози е според мен доста несигурно.
  А от геологическите изследвания се е установило, че е имало периоди на затопляне и силно застудяване, когато човешкото влияние е било напълно незначително.
  В този смисъл дори и да настъпи някакъв катаклизъм, не бих казал че вината ще еот човешката дейност и по-скоро би трябвало усилията да се съсредоточат върху възможните мерки за минимизиране влиянието върху нас - нещо подобно с Ноевия ковчег.
  Тогава Ной не се е заел да спира дъжда, а да построи кораб за да ожелее той и живота по принцип.

 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#13] от "авторът":

  Не ме включвайте в детските си спомени от времето на Червенко и сие. :) И с четивата от онова време, които със знание ми предлагате. :)
  Елементарен е светът в който живееш, щото трудно разбираш писмен текст. Горе, "тезите" ми де, по специфичния ти стил, са само цитати от американския автор. Нищо повече. Ако имаш претенции към нещо, моля да си комуникираш със сина на набора ти и, евентуално, с Тимъти Снайдър.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stanko":

  а прочетено от русофила, само една мисъл се породила в главата му. че трябва да скочи и да закрие амбразурата с голите си части на тялото

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#10] от "Родолюбец":Бих оспорил донякъде- познават я те, но я извращават, щото не им изнася да се видят в огледалото. Щом пак дигат паметници на Сталин и Иван "Грозни"...
  —цитат от коментар 12 на balgariez


  Не съм съгласен. От моя опит в разговори с русофили оставам с впечатление, че не я познават. Що се отнася до ИЗВРАЩАВАНЕТО на историята , то това става по висшите етажи на руската пропагандна машина и се спуска за изпълнение към послушната био-маса (по Вл.Сорокин) и полезните идиоти)по Ленин). Погледни само репортажите от сборищата на яз. Копринка. Прегледай, също така, и виртуалния Партиен клуб по интереси, в каквото се превърна форумът на в.СЕГА.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":
  +++++
  Много добро наблюдение. В този дух, попаднах преди време на един икономист в ТЕД, който обясняваше защо расте неравенството. Той твърдеше, че причината е много проста - възвръщаемостта на капитала винаги е по-висока от икономическия растеж, а ръстът на заплатите зависи от икономическия растеж. С времето ножицата няма как да не се отваря.
  Затова най-добрата политика е на хората да се дава (образование и) капитал, а не доходи, защото, ако имаш малко капитал, е относително лесно да го увеличиш като си грамотен, но като нямаш никакъв няма отлепване от нулата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Добре де, аз да попитам и за това Путин ли е виновен пак?

  https://twitter.com/PeterSweden7/status/989516914560036864

  Нали се сещате, че това няма как да продължава дълго.

 25. 25 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Весело

  Другарят Кюрянов е сътворил поредния качамак! Не ми се ще да философствам около свободата - придържам се към идеята на Идалгото. Но ако Сайдърът си има теория, не мога да си обясня появяването на "многострадална" Русия в борбата срещу "свободата", разбирана от другаря като задължителна форма на поведение. Напъните на писача ми припомнят въздишката на Брежнев, след производството му в "маршал":"Ех, выслужился"!". Дано да е доволен Деянчо!

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#5] от "bobhunter":
  Разбираем и естествен е стремежа да се предпази поколението от опасностите във вечно променящия се свят. Само че това е отговорност на родителите, а не на Държавата или обществото.
  Светът в който Държавата се "грижеше" за нас и поколението го живяхме. Резултатът е провален живот на няколко поколения, защото тия по върховете на Държавата нещо се биле объркали за някои неща.
  При свободния свят (демокрация, капитализъм или както там го наречеш) отговорността е лична. Тогава дори и при наличието на грешки в развитието засягат отделния индивид (семейство, група), но като цяло обществото намира верния (в смисъл по-адекватен на промените в околната среда) път на развитие.
  Да сумираме: Ако твоите деца и внуци се провалят, това е кофти за тебе и околните. Ако децата на несменяемите лидери на Държавата се провалят е проблем на цялото общество.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Че Западът върви към несвобода, то очевидно. Както го е предвидил и сър Оруел. Но че Русия го води чак сега разбрах. Де ми са били очите?

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Басиии-син на член на ВС на БСП плюе Русия и хвали САЩ(ама левичарската) ..Какво правят пприте....Остана са сина на Любомир Левчев....
  —цитат от коментар 7 на yanne


  Айде пак - няма аргументи и ги заменяме с плюене срещу автора. Ще рече човек, че вожда ти е пръв борец срещу комунизЪма. С маркуч в ръка.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Още един на който му пречи Русия. Всъщност от мразенето си вади хляба. Както баща си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK