КОЙ се страхува от банковия съюз

КОЙ се страхува от банковия съюз

© Надежда Чипева, КапиталВъпросът с интеграция на България в еврозоната вече стои на дневен ред и страховете, че управляващите ще изпуснат контрола върху собствениците на банки, и то в най-скоро време, стават все по-очевидни.


Първо финансовият министър Владислав Горанов още преди месец изказа тезата, че е невъзможно да влезем в Европейския банков съюз, преди да станем членове на еврозоната. Той си остави вратичка да твърди, че това е възможно само по отношение на т.нар. тясно сътрудничество, което също малко по-късно отхвърли като опция.


Миналата седмица и подуправителят на БНБ Калин Христов написа дълго писмо, в което назова истинските причини за нежеланието на регулатора да предаде надзорните си функции на Европейската централна банка (ЕЦБ). На практика той изрази опасенията си, че банките с български собственици вече няма да могат да влияят на новия си надзор, докато мултинационалните ще могат да го правят много по-ефективно.
Коалицията "Не на еврото" става все по-шумна


и обединява традиционните руски националисти и хора със съвсем различни, по-скоро практични, доводи, чиито тези се използват за политическите стремежи на крайнолевите партньори в управлението, но най-вече от кръгове в ГЕРБ, които се чувстват много удобно от това да влияят на централната банка.


Практиката от банковите фалити от 1996 г., та чак до зрелищното пропадане на КТБ и стрес тестовете от 2016 г., говори, че проблеми с доброто управление имат основно финансовите институции, които не са собственост на международни групи. Кредитирането на де факто свързани с мениджмънта компании в огромни размери беше сред причините две от тях да се провалят на стрес тестовете, което беше сравнително успешно маскирано от БНБ.


Резултатите обаче бяха ясни, две от нашите банки бяха в по-лошо състояние от почти всички техни конкуренти от еврозоната. Политиката на БНБ оттогава насам не говори за това, че тя е достатъчно независима от властта институция. Централната банка изневери на практиката си да не допуска нови, неопитни играчи на пазара с одобряването на новия собственик на Общинска банка. "Виктория" пък беше продадена на най-слабата банка е страната (съгласно резултатите от стрес тестовете). Тук не поставям под съмнение качествата и компетентността на българския надзор. В някои случаи нашата нормативна база е дори по-строга към банките от европейската. Експертите на централната банка също си осъществяват функциите адекватно. Проблемът идва, когато трябва да се вземат важни решения, и точно тук проличава натискът на правителството.


Нека да припомним


градацията на чувствата към Банковия съюз


Още след сформирането му тогавашният гуверньор на БНБ Иван Искров заяви, че нашата банкова система е в много по-добро състояние от тази на еврозоната, така че те по-скоро трябва да се учат от нашия ефективен надзор. Малко след това КТБ се сгромоляса и всички парламентарни групи заявиха в Консултативния съвет по национална сигурност при президента Плевнелиев, че влизането ни в Банковия съюз е топ приоритет.


От миналата седмица е ясно, че те вече се отнасят скептично към тази идея, което е много вероятно да забави и самото ни влизане в еврозоната. Вероятно допълнителен катализатор за смяната на позицията им е затварянето на латвийската банка ABLV от ЕЦБ в началото на тази година за пране на пари. И тъй като посланието на сегашния кабинет "Борисов 3" е стабилността, управляващите надали ще решат да я рискуват, като предадат суверенитета на банковия ни надзор на външен регулатор.


Основно предимство на преминаването на надзора към ЕЦБ е именно


скъсването на връзката между регулирани и регулиращи


лица. Това възпроизвежда по съвсем естествен път затварянето на очите пред лоши практики, които са част от управлението на някои банки. Намаляването на такива действия ще бъде дългосрочно изключително полезно и оздравително за системата, но е възможно да предизвика малки трусове.


Важно е обаче да гледаме голямата картина. Прекъсването на влиянието на управляващите не само върху банковата система, но и върху еврофондовете е важно за намаляването на клиентелизма в икономиката, заради който сме на последно място в ЕС и по среда за правене на бизнес, и по медийна среда, и по доходи, и по какво ли още не.


Борбата за запазването на надзора върху банковата система е


борба за запазване на статуквото


Промяната страхува властта, защото така тя ще изгуби контрола върху един от лостовете, през които финансира клиентелата си. И включително и близките до нея банки ще трябва да се съобразяват повече с чисто пазарните правила за правене на бизнес, вместо да слушат силните на деня.


Авторът е съпредседател на партията "Зелените", която е част от обединението "Демократична България"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Вярвам на ЕЦБ като регулатор повече от БНБ. Колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре за България.

 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ного,ного, ама ного, грешен АНАЛИЗ!
  АЗ, КАТ ПИЧЕЛЕЩ КОРАВИА СИ ЗАЛЪК ХЛЕБ НА КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ КАЗВАМ: НЕ НА ЕВРОТО И НА БАНКОВИА СЪЮЗ!
  ЩО? УЕКО ОБЕСНЕНИЕ.... най-гоуемиа срив в капиталовите ми потоци направи хиперинфлацион при жанчото, виденовиа. Сички сделки се разсъхнаха, получените пари веднага обръщах в кашони с консерви - гювеч. да има кво да се яде.
  Сеуга сте надули същиа балон. Приемането на еврона ше докарата МАСАТА до бяс и истериа. Ше престанат да обслужват кредитите? НЕ! ЩОТ КОЛЕКТОРСКИТЕ ШЕ ГИ УДУШАТ. ДАЛИ СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА С ТЕЗ НУЛЕВИТЕ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТИЕ И 16% ЛИХВА ВЪРХУ КРЕДИТА? Убили сте сичко и си мислите, че имате капитал, контрол, че мож да въвеждате еврона? Смешници. Кво искам? Либерализациа на средата, плавно правъртане на играта към инфлационът, големи наказаниа и смърт за спекулантите и гешефтарите, дет крадоха последните 10 години - безнаказано. ЗАПАЗВАНЕ НА МАСАТА! ЩОТ ИНАЧЕ - ЕВРОН СЪС 1997-МА, ХАРЕСВА ЛИ ВИ? ИМА И ЕНА РАЗЛИКА. ИЗПЛУВАНЕ НАМА ДА ИМА. БАРТЕРИ, РАЗСЪХВАНЕ НА СЪСТЪМЪТ.....това ви чака. Тез отгоре нека си племпат. скоро ше разберат, че от технищо не зависи. и са наказани с отцъствие и безразличие......

 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Интересна гледна точка. Доверието в БНБ което след фалитите 1996 и сгромолясването на финансовата система 96/97 никога не е било много високо, пак беше накърнено от аферата КТБ. Не е ясно как толкова кратко време след като КТБ беше обявена за стабилна от банковия надзор, банката фалира. Политически натиск да се скрият истинските резултати и ситуация е възможно обяснение. Не съм специалист така че просто мога да гадая за истинските причини, но определено напускането на сериозна банкова група като Сосиете Женерал, и напъните на някои личности за изграждане негативен образ на Банковия Съюз, будят съмнения.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#1] от "plamen_b":

  ами ако ти кажем, че нема да вуезем никога?
  шойбле, естониа, ктб.

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  От трите водещи "П" в случая са намесени политиката и парите. У нас е така - политиката да влияе на парите, а не обратно. По стар социалистически обичай ни направляват успешно. Затова и резултатите са ни като направленията.

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 318 Разстроено

  "Прекъсването на влиянието на управляващите не само върху банковата система, но и върху еврофондовете е важно за намаляването на клиентелизма в икономиката, заради който сме на последно място в ЕС и по среда за правене на бизнес, и по медийна среда, и по доходи, и по какво ли още не."

  Точно и изчерпателно.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Баце за това си къса ризата и се зарече, че видиш ли "на другия ден" след приемането ни в чакалнята ще влезем в банковия съюз. Само, че в Европа няма балами и тая нема да я бъде.
  Бацката си мисли, че некак си в Европа не са забелезали срутването на КТБ, което разбира се е показател за качеството на т.нар. банков надзор у нас.
  Същото си мисля и за Шенген - абе какви "червеи" какво похищение на цялата информационна система на МВР бе? "Ние отговаряме на всички изисквания уааа уууу" и на другия лумбурдяясссс цяло самолет се изсипва на летище София и пътниците си минават без граничен контрол като пичове. Милиционерите пак си мислят, че никой не ни видя и този път.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 9. 9 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 595 Неутрално

  За три мандата Борисов ако имаше желание щяхме да сме в еврозоната и банковия съюз. Може да се каже, че това е пълен провал на европейската му политика. Ние за по-малко време успяхме да взлезем в ЕС даже.

 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Вярвам на ЕЦБ като регулатор повече от БНБ. Колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре за България.
  —цитат от коментар 1 на plamen_b

  То и аз вярвам на ЕЦБ и изобщо на европейските институции в пъти повече, отколкото на българските. Тук само омбудсманът е на ниво (и то откакто Мая Манолова пое поста). Проблемът е дали на тези, които взимат стратегическите решения, им изнася да влязат в банковия съюз? И дали ползите от еврото са им повече от негативите на банковия съюз?!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  Евро-лихвите са по-ниски от лево-лихвите.
  Ясно е на #КОЙ това нещо не му изнася.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не е заради лихвите. А заради надзора - как например цекоминевците ще убедят надзора на ЕЦБ, че нема проблеми големите кредити да са към свързани лица?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Чудесна статия. Приятно съм изненадан от автора, като представител на "Зелените".

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Тези приказки ги слушахме веднага след обявяването на фалита на КТБ, но не предприеха никакви начинания. Сега не ни искат, а управляващите ще "симулират" активност. БГ правителствата не искат ЕЦБ да им управлява финансите.

 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Дано да влезем по-бързо, че да се прекратят тия очевАдни безобразия. Повече от година преди да гръмне пирамидата на Цв. Василев имаше публикации в пресата с посочени конкретни факти, само че БНБ под ръководството на Искров упорито си затваряше очите. Виновни няма де, особено пък Искров изобщо не е виновен, нали?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Весело

  Да се благодариме ,че имаме Валутен борд.
  Това първо.

  Другото,което е,защитата ни е до равностойността на 100 000 Евра или 196 000 лева.
  Но при фалит на банката се изплащат в лева гарантираните депозити.

  А ако го нямаше Валутния борд и Еврото не беше 1.95583 лева.????

  Така,че е ясно защо нашите пишман банкери с съмнителни стрес тестове не желаят Банков съюз.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 17. 17 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#16] от "nessarox":

  *със* съмнителни стес тестове :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  " Прекъсването на влиянието на управляващите не само върху банковата система, но и върху еврофондовете е важно за намаляването на клиентелизма в икономиката, заради който сме на последно място в ЕС и по среда за правене на бизнес, и по медийна среда, и по доходи, и по какво ли още не."
  Това е положението.

 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Преките икономически ползи от влизането в Еврозоната са значителни:
  - Голямо улеснение за търговията, особено при малките фирми;
  - По-сигурна банкова система;
  - По-ниски лихви по кредитите;
  - Предимство за туризма...

  И все пак, въпросът е в много по-голяма степен политически и особено - въпрос на национална сигурност. Еврозоната се превръща в политическо ядро на ЕС, много скоро там ще се взимат ключовите решения. Нещо повече - със сигурност това ядро ще е значително по-малко бюрократично, с много по-ясни и съответно - демократични политически процеси.

  Държавите извън еврозоната ще трябва от една страна да се съобразяват в огромна степен с тези решения, а от друга - гражданите им ще бъдат лишени от участие в дебата и вземането им. А интересите на българите и холандците (например) съвсем не са идентични. Защитата на българския интерес изисква да бъдем на масата, а не в менюто...

  В момента сме изправени пред три проблема:

  1. Неискреност на управляващите в заявките за членство;

  2. Неспособност да се извършат необходимите за членството реформи;

  3. Тепърва разгръщаща се национална кампания против членството, активно подкрепяна от три групи:
  - Местна и тук оперираща чужда финансова мафия, достигаща във влиянието си до самата БНБ;
  - Преки проводници на чужди на ЕС интереси (за които България е важна именно като пробита периферия, а и всяка слабост на ЕС е добре дошла) и
  - Новите "полезни идиоти" на Кремъл, които са свестни хора, но "консервативно-патриотичните" им опити да си намерят симпатизанти/избиратели пряко обслужват горните две (силно свързани помежду си) групи.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Повече от година преди да гръмне пирамидата на Цв. Василев имаше публикации в пресата с посочени конкретни факти, само че БНБ под ръководството на Искров упорито си затваряше очите.
  —цитат от коментар 15 на today


  Не е вярно, че си затваряха очите - опитваха се да преследват и дискредитират медиите, които изнасяха подобна информация!

 21. 21 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Попаднах случайно на обедно предаване по Хоризонт с водещ Петър Волгин, от което останах с впечатление, че той е "силно загрижен за ползите от членството на България в Еврозоната". Вероятно такива "рупори" против членството хич не са малко.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Кой го е страх от банковия съюз? Безработните в Кипър ,шишковците и Волгин

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Има причини и те не винаги са еднотипни. Те могат да се обобщат в една фраза - страх от загуба на контрол и влияние...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Борбата за запазването на надзора върху банковата система е

  борба за запазване на статуквото"

  А статуквото е такова, че почти нямаме свободни медии, независими съдии (вкл ВСС), прокуратура, банков надзор. Големите силови организации, които трябва да са независими са подчинени на нечии интереси.

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 25. 25 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 572 Гневно

  Мдааа...дневник за пореден път манифестира, че е рупорът, който "Съюза" (поредния) е избрал. Наместо идеи, как да подменим негодниците-мафиоти, като при това запазим държавен суверенитет, "дясната" пропаганда директно ти тика към най-левичарските решения!
  Браво! Десни сте наистина...колкото "работническо дело"! 😡

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 26. 26 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Сега смятам разбирате, защо на "новите болшевики" им викат "дини" - отвън зелено, отвърте червено...Що е то?!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 27. 27 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Този Европейски банков съюз ще разреши ли безработни да си пазаруват планини? За един Георгиус питам...

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Напълн споделям тезите на автора и също смятам, че непръкаснато ни заблуждават, че уж правят нещо за да се присъединим към еврозоната, а в същност бавят и отлагат, като на всичко отгоре ни заблуждават, че е за наше добро.
  Дори само падането на лихвения процент за граждани и бизнес, както и премахването на разходите, неизбежни при закупуване/продаване на евро са достатъчен мотив да се работи с всички сили в тази посока.
  А банковия съюз и възможността нашите банки да бъдат под един обективен контрол си е направо задължително. Аз не разбирам как, поне от кумова срама, не се притесняват да говорят за отнемане функциите на банковия контрол от БНБ след като всички видяхме, че такова чудо няма, въпреки назначените и добре заплащани служби и лица в БНБ, след провала с КТБ.
  Но явно, хората които "намзват" от това са безумно нахални.

 29. 29 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 225 Весело

  "Иван Искров заяви, че нашата банкова система е в много по-добро състояние от тази на еврозоната, така че те по-скоро трябва да се учат от нашия ефективен надзор. Малко след това КТБ се сгромоляса .. "

 30. 30 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На мен ми се струва, че и да искаме да станем част на Еврозоната, те няма да ни искат. Освен в случай, че правилата се променят драстично и от нас нищо, което да повлияе на еврото да не зависи. В това число оперативните решения по фискалната политика. Но пък такова нещо е трудно достижимо, понеже големите западни национални държави също ще загубят значителен национален суверенитет.

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 834 Неутрално

  влезем ли в еврозоната, за цекоминевците ще е доста по-трудно да си намерят такива "надзорници" като искров, дето пеят на уше.

  даже не съм сигурен дали е възможно да има по-безсмислен "надзор" от този.

  в превзетата държава РъБъ решенията са в интерес на определена група, а не на обществото.

 32. 32 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Владислав Панев винаги пише смислено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK