Да не се разболява човек на Балканите

Да не се разболява човек на Балканите

© DWМалко лекари, дълги списъци с чакащи за преглед, напълно западнало държавно здравеопазване: разболееш ли се в Сърбия, Босна или Македония, трябва да се заредиш с много оптимизъм. Или с много пари, разказва Неманя Руйевич за "Дойче веле".


"Ще го уредим частно" - много хора в Сърбия, записващи си час за преглед в някоя болница, са чували тези думи. Като Наташа от Нови Сад, която се е лекувала от рак на лимфните възли и не може да си позволи никакво отлагане на прегледа. 30-годишната жена обаче не може да си позволи и прегледи в частна клиника.


Много хора в страните от бивша Югославия - Сърбия, Босна или Македония - разчитат на държавното здравеопазване и са зависими от него. При средно месечно възнаграждение от около 400 евро и над 20 процента безработица за тях е истински лукс да се лекуват частно. Подобно нещо могат да си позволят само хората с много пари.


Няма дори спринцовки и игли
"На година и нещо дъщеря ми се разболя от диабет. Чакахме повече от шест години за инсулинова помпа", казва Мирела Шишич от Сараево. Пред ДВ тя споделя, че болниците много често не разполагат с основни медикаменти, въпреки че разходите за тях би трябвало да се покриват от здравноосигурителните каси. Гражданите са принудени да закупуват сами от аптеките липсващите лекарства и превързочни материали.


Държавната здравноосигурителна каса отпуска все по-малко средства, твърди човек от бранша, който дълги години е ръководил различни болници в Сърбия. "През втората половина на годината болниците остават дори без спринцовки, игли и дезинфектанти. Да не говорим за резервни части за медицинската апаратура", казва лекарят, пожелал анонимност, който междувременно е преминал на работа в частна болница, която не изпитва подобни финансови проблеми.


Само в Сърбия, чието население наброява 7 милиона души, 75 хиляди пациенти чакат да им бъде одобрено финансиране от държавните здравноосигурителни каси. За някои по-сложни операции човек може да чака и години. Наскоро стана известно, че онкологичната клиника в Сараево не разполага с цитостатични препарати, които спират нарастването на туморните клетки. Който няма пари да се лекува частно, е обречен да чака дълго.


Един паралелен свят


Наред с препълнените чакални в - обикновено - западналите държавни клиники отдавна съществуват и луксозни частни кабинети и болници. Те разполагат с необходимия персонал, медикаменти и модерна апаратура, а на пациентите не им се налага да чакат повече от 3 дни за преглед. В Сърбия частните здравни осигуровки започват от 20 евро и могат да достигнат до няколкостотин евро на месец. Само два процента от сръбските граждани обаче могат да си позволят частна здравна осигуровка.


"Така хората плащат двойно, защото държавната осигуровка е задължителна", казва сръбската здравна експертка Даниела Станкович-Баричак. Тя се възмущава и от практиката на държавните болници да приемат все повече пациенти, които плащат в брой или са частно осигурени. "Това опорочава идеята за държавно здравеопазване, след като биват фаворизирани онези, които плащат допълнително", посочва тя.


Държавните клиники приемат с предимство и пациенти, които плащат "под масата" или пък познават "правилните хора". В актуалния корупционен индекс на "Трансперънси интернешънъл" страните от Западните Балкани заемат задни места: Черна гора фигурира на 64-а позиция, Сърбия е 77-а, Косово е на 85-о място, а Македония - на 101-во. Резултатите от различни анкети показват, че във възприятията на хората по-корумпирани от лекарите са само пътните полицаи.


Лекарите бягат


Лекарите от Западните Балкани масово напускат родните си страни. "От завършилите през миналата година общо 200 лекари 180 са си извадили сертификат за работа в чужбина", казва синдикалният лидер в централната клиника на Скопие Горан Бегович. Най-много лекари бягат в Германия, където заплащането е пет-шест пъти по-високо, отколкото в Македония или Сърбия. През 2016 година сърбите са били третата по численост национална група от лекари, допуснати да упражняват професията си в Германия - след сирийците и румънците.


Проучване на Healthgrouper сочи, че три четвърти от лекарите в Сърбия обмислят да напуснат страната или вече имат конкретни планове за това. Не много по-различно е в другите страни от региона. Получава се дяволски кръг: медицинският персонал напуска страната или се мести в частния сектор, където заплащането и условията на труд са значително по-добри, докато в същото време държавното здравеопазване разполага с все по-малко пари и персонал. Тоест катастрофата е програмирана.


Мирела Шишич вече е изгубила надежда: "Бъбреците на дъщеря ми могат да откажат и тя да си отиде, още преди реформата да е настъпила", казва тя.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 290 Неутрално

  В статията спокойно може да сменим Сърбия с България...

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  "Ургент" и "гипс сала" надписите къртят!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5504 Неутрално

  "......разболееш ли се в Сърбия, Босна или Македония, трябва да се заредиш с много оптимизъм..."

  Пропуснали са БГ

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 580 Неутрално

  А в България дето оставят пенсионери и психично болни деца да умрят ?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1589 Разстроено

  Оф, да не дава Господ да се разболееш където и да е.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Тука е малко по-различно, но и тука трябват много пари.

 7. 7 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  При такава ситуация в здравеопазването заглавието "Да не се разболява човек на Балканите" спокойно може да бъде "Да не се ражда човек на Балканите",понеже няма начин да си здрав цял живот

 8. 8 Профил на jazzy
  jazzy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За България и комбинацията от невероятно добри лекари и повсеместна, многопластова корупция, крепяща се по равно на ненаказуеми амеби и некадърни подлоги, трябва отделен дял в науката. Поне да бъдем потресаващото предупреждение.

 9. 9 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  И с много пари не става,голям % от лекарите са невежи,без нужната квалификация и затова и лъжат пациентите си ,много са високомерни и надменни просто не са лекари а някакви лакоми скъперници с хипер голямо самочувстие.Има много малки изключения тук там.За министера им да не говорим той май е най големият олигофрен

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_fat":

  Нали всички тука ревяхте, че здравният министър не трябва да е лекар а финансист?
  На ви го резултата.
  В медицината бакалските сметки водят до смърт и увреждания.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Незнам кои са тези всички говориш.Аз не съм от тях.Министъра не е задължително да е лекар но поне да разбира от медицина здравеопазване и да може да ръководи.Ако е само до пари да сменят боса на здравната каса,тоя може да е някакъв бирник или чиновник в някой завод нокато за министер на здравеопазването даже е вреден.

 12. 12 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Медицинската "услуга" се оказа фундаментален социо-културен възспирщ и възпитаващ фактор. Социумът получава по трудния начин много откровения:
  1. Не е безплатно и по равно за всички.
  2. Медиците от всички рангове не са ни длъжни.
  3. С агресия получаваш двойна агресия.
  4. Негодниците са точно толкова, колкото в другите сфери на обществото.
  Всичко изброено травмира тукашния социум, поради вродени заблуди от "соца".
  "Там" си го знаят и го приемат спокойно... Та затова имат добра медицинска "услуга".

  roo
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Има много свестни лекари ,но медицината е скъпо нещо.Министърът вместо да се прави на Плющкин и Скруч едновременно , да премахне паразитите ,които са се впили в болниците. Не може една клапа тук да е по-скъпа от Германия.

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Взели сме най лошото и от соца и от капитализма, без пари се пиши умрял !!!

 15. 15 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Сравнението на процентите заболели- излекувани от рак в Англия, Канада и България е тъжен за нас. Но в посочените държави в статията е почти смъртна присъда.

  malart.blog.bg
 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#9] от "the_fat":

  А ти, вероятно, си самият Дънкан Маклауд! Смешник!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  В общото "чакаш дълго" е валидно почти навсякъде - Англия, Германия, Норвегия също.
  Най-доволни от медицинските грижи са в Холандия. Много по-добре дори от САЩ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Не разбрах. Описаното е 1:1 за БГ. Можеха да си спестят чатериала. Този филм го гледаме ката ден.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В общото "чакаш дълго" е валидно почти навсякъде - Англия, Германия, Норвегия също.Най-доволни от медицинските грижи са в Холандия. Много по-добре дори от САЩ.
  —цитат от коментар 17 на penetrating

  ***

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В общото "чакаш дълго" е валидно почти навсякъде - Англия, Германия, Норвегия също.Най-доволни от медицинските грижи са в Холандия. Много по-добре дори от САЩ.
  —цитат от коментар 17 на penetrating

  ***
  Защо се изказвате неподготвени?
  Ти в САЩ ходил ли си на лекар? Дори за дреболия ти изпразват портмонето.
  В Европа е най-добрата системе на здравеопазване, с изключение на България, защото при същата система(солидарна) просто КРАДЕМ и сме безмилостни.

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Щото да се разболее човек в обединеното кралство или сащ е супер .. питайте там как се ходи на преглед, при специалист и тн.. неслучайно познати са си хващали самолет да се приберат за 2 дни за да ги прегледа специалист. Единия конкретно в юк го лекували 2 седмици с аспирин а човекът се оказа с бронхопневмония..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#18] от "султана глаушева":

  кое ти е 1 към 1 , ти колко месеца си чакала за преглед при лекаря си , колко месеци си чакала за направления в болница или при специалис т,кога ти са отказани прегледи и изследвания ,въпреки лимитите от 1-2 лв и не пропускай ,4 милиона без нито един лев здравно осигуряване , постоянното плюене против медиците няма да ти направи достъпа по бърз и по безплатен и лечението по качествено тук в Бг ,апропо ,а за тези пари ,които обществото и държавата отделят е цяло геройство да си медик в БГ ,а качеството на услугата е десетки пъти по добро от това на запад , смъртността е голяма не поради ниско качество на здравната услуга ,а поради това ,че българина е безхаберен ,не желае никаква профилактика , не изпълнява лекарски предписания и е склонен ,както се видя последно ,да отиде да се лекува при некой идиот в Бразилия ,отколкото да се изпълняват проколите на лечение за онкозаболяване ,които са най съвременните в света, цялото това безхаберие и безплатно лечение води до едно ,висока смъртност ,до това простия материал да смята докторите си виновни за всичките си беди и да чака те да му плащат от джоба си ,щото били болни ,е да ,ама не .

 23. 23 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  До коментар [#21] от "bludniq_sin":

  само при нас ,в една скромна селска практика от няколко хиляди души ,обслужваме всеки месец поне по 10 човека забатачени при лечение в западни модерни болници и специалисти , ние си ги оправяме тук , но е много дразнещо ,че тези хора плащат данъците си там ,а като се разболеят или усложнят ,за няколко стотин лева идват тук и безлимитно източват скъпо струващо лечение ,което е платено от нас ,българските данъкоплатци и за нас не остават пари дефакто.

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Не плюйте в кладенеца, от който може да ви се наложи да пиете вода. В центъра на всяка система на здравеопазването, алфата и омегата на всяко едно здравеопазване, е лекарят! Нито болничната обстановка, нито аптеките и медикаментите, нито медицинските сестри и аптекарите, нито санитарите,нито хотелските условия и кухнята в болниците са това, за което посещавате здравните заведения. Вие отивате за да получите точна диагноза на заболяването и ви бъде назначено адекватно лечение. Затова целият акцент в системата трябва да бъде концентриран върху лекаря, неговият социален статус, неговата квалификация и перманентно след дипломно обучение. Иначе, няма нищо по- добро от пазара, което те кара да работиш по- евтино и по- качествено. Трябва да има два сектора в системата на здравеопазването: бюджетно финансирано , безплатно и частно - кешово и/ или осигурително (при всички положения там плащаш, после си възстановяваш в осигурителната агенция, ако си се осигурил). Да си доволен или недоволен е въпрос на усещане за справедливост, за нормалност. Ако цял живот си живял отдаден на удоволствията, на ядене и пиене, ако ти се случи, че те удари гръм или падне керемида на главата ти, ако си водил безразборен сексуален живот и си се разболял от рак, не бива да се сърдиш на медицината или лекарите, че не могат да те оправят. Човекът не е като колата: сменят ти повредената част в сервиза и си готов. С биологичните системи ТАКА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА!

 25. 25 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_fat":

  Такае по принцип , но - човек не може да бъде здрав цял живот , защото това би означавало да умре здрав !

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Процеси, които за съжаление са ни до болка познати и някои от които са налице и днес.
  Но само да не се заблуждаваме, че там някъде на запад, няма чакане, няма списъци и планови операции и подобни.
  И причината е не само недостига на средства, но наличието на много фактори в системата на здравеоопазването, които съвършено безскрупулно са готови да използват болестите и страховете на хората от тях, за да получат доста повече от реално необходимите средства за осъществяването на тази дейност.
  И колкото и да е неприятно, но е факт, че и ние пациентите спомагаме за тази ситуация, защото всеки от нас ако и да не е такъв, но познава повече от един човек, който като ги прсърби някъде или пипне по продължителна хрема е готов няколко пъти да ходи при разни специалисти, да се преминава през разни изследвания и ако не му предпишат една торба хапове и мазила, да остане силно недоволен от обслужването и качеството на здравните услуги.

 27. 27 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":
  Нещо бъркаш. Аз уважавам труда на лекарите. И съм шокирана, че един лекар в спешната взима по-малка заплата от чистачка в мвр. Просто тъпата здравна система им връзва ръцете. И ги гони от държавата. Те са жертва.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK