Мостът и робският хомот (силата на метафорите)

Мост на Кольо Фичето в Бяла

© Анна Христова

Мост на Кольо Фичето в БялаОт "Мостът на Дрина" на Иво Андрич, през "Мостът с трите свода" на Исмаил Кадаре или мостовете с много сводове на уста Колю Фичето, та чак до реалния мост между Европа и Азия в Истанбул, балканските народи, или поне тези от тях, които не са били в Австро-Унгария, мислят за себе си като за мост между Изток и Запад.


За разлика от метафората "робски хомот" метафората визуализираща културата ни като "мост" има положителна конотация, тя създава национално самочувствие и усещане за уникална историческа мисия. Метафората "робски хомот", изиграла своята положителна роля по време на борбата ни за национално освобождение, има днес определено негативен ефект - създава национални комплекси, усещане, че сме обречени да бъдем поробвани за векове (от културно чужди завоеватели) и освобождавани (от културно близкия Голям брат), че от нас нищо не зависи в света на Великите сили.


За съжаление и метафора "мост", както и метафората "робски хомот", макар да дава далеч по-оптимистична представа за националната ни култута и да има далеч по-позитивен смисъл за националната ни психология, за разбирането ни за нашата история, също е неадекватна в днешния свят.
Метафората за моста между Изток и Запад започва да се обезсмисля
още в началото на миналия век


Тогава се появява самолетът. Макар че в Балканската война ние участваме и с бойна авиация, самолетът е емблемата на едно ново време, в което не се пътува с конски каруци по прашни пътища и каменни мостове.


Пътуването от Европа към Близкия или Далечен изток днес обикновено се осъществява със самолет. Така че пътниците от Европа за Индокитай може и да не минат над Балканите, или ако минат, дори да не знаят това. А едни от най-удобните и евтини полети от София за Ню Йорк минават през Истанбул. Балканският мост между култури, мостът над Дрина или над Янтра, вече е само историческа забележителност.


След Втората световна война Европа бе разделена с Желязна завеса (една друга важна не само за нас историческа метафора) на Западен и Източен лагер. Тези лагери водеха, и изглежда продължават да водят, Студена война помежду си. Макар че границите се преместиха и ние вече сме в западния, европейския "лагер", а източният се стесни до територията на Русия. Студената война между Изток и Запад през втората половина на миналия век не беше религиозна или етнокултурна война (каква е етнокултурната връзка на Чехословакия и Източна Германия с Туркменистан или Якутия?), а чисто идеологическа — война между Западната либерална демокрация и Източната тоталитарна диктатура.


У нас образът на освободителя Дядо Иван по комунистическо време бе насилствено смесен с образа на Альоша - войникът-освободител от Съветската армия


Комунистическата диктатура поощряваше робското самочувствие и преклонението пред Големия брат, който ни завладя на 9 септември 1944 година, но беше представян като "двоен ни Освободител" - от Турско и от Фашистко "робство". Мостовата метафора не беше на мода по комунистическо време. София беше не по средата, не мост, като Югославия, а твърдо отсам Желязната завеса - най-верният съюзник на Москва. Москва, но не и София, се споменаваше в българския национален химн от онова време: "Дружно, братя българи!/С нас Москва е в мир и в бой!/ Партия велика води/нашия победен строй" България на практика стана съветска колония.


Изключително депресиращо е да осъзнаем с почти 30-годишно закъснение, че пипалата на КГБ (или българския му филиал КДС) са проникнали така дълбоко в тялото и душата на нацията: били са вербувани, или са правени опити да бъдат вербувани дори университетски светила и видни интелектуалци. А много от тези, които са ги вербували, на практика продължиха да управляват страната след 1989 година. Някои от тях хамелеонски смениха съветското с европейското знаме.


Но страната ни е пълна със "спящи клетки" (както и много будни клетки) на бившата съветска, а сега отново руска, имперска идеология


Днес обаче по-важни са икономическите лостове за влияние: енергийната зависимост, олигархическото задкулисие на политическата власт.

Волен Сидеров вижда днешна България като мост между ЕС и Русия. Днес, когато България е член на Европейския съюз и дори домакин на европредседателството, да се възражда метафората за България като "мост" (този път между Европа и Русия) и така да се постави страната ни в невъзможен разкрачен стоеж между ЕС и Евразия - това е удобна за Русия позиция, но за нас тя е равностойна на самоубийство.


Не можем да бъдем мост между себе си (ЕС) и нещо друго, извън нас


В новата фаза на Студената война няма видима Желязна завеса. Физическите граници се преминават свободно. Няма ясна граница и за руското влияние. По-ясно очертана, понеже е граница на Европейския съюз, е границата ни с Турция, през която минава мигрантският поток от Близкия изток към Европа. Много се говори за охраняването на тази граница. Чудесно е да имаме добросъседски отношения с Турция, но все пак ние не искаме да се поставим в позиция на "мостова" държава, балансираша между Европа и Близкия изток. Не можем да бъдем и "мостова държава" между Европейския съюз и путинова Русия. Ние сме в Европейския съюз.


За хибридната война няма ясно очертана фронтова линия - тя се води с бойни отровни вещества в Сирия или във Великобритания, води се като реална война с много човешки жертви и страдание в Сирия и Украина. Но войната има и по-невидим, "тих фронт" в електронното пространство.


Войната се води навсякъде - дори в САЩ и в Западна Европа по време на избори и референдуми през последните години. Войната се води от компютърния екран, чрез медии разпространяващи като вируси фалшиви новини и подмолна пропаганда, тя е дори в приятелските ни кръгове във фейсбук, води се всекидневно в собствените ни домове. Информационните технологии дават възможност да се атакува всеки отделен човек персонално, и с реклами и с пропаганда, без той дори да съзнава това.


Мостът е метафора за толерантност и сътрудничество. Тя е мирна метафора, метафора за взаимоотношенията в свободния глобален свят. Но при война (топла или студена, физическа или психологическа) мостовете (реални или виртуални) се използват от нашествениците. И се изгарят от тях при отстъпление. Мостът е средство, а не цел. Искаме ли да бъдем мост в този смисъл, като държава в Европейския съюз? Това е нещо съвсем различно от мира и добросъседството. Ако се прехвърли от оригиналния й исторически контекст в контекста на съвременната политика, метафората "държава-мост" може да бъде не по-малко опасна за нас от метафората "робски хомот". Някои дори ни виждат като троянски кон в Европейския съюз.


Всяка култура има свои основополагащи метафори и митове. "Мост" и "робски хомот" са две метафори основополагащи за новата ни държава през 19-и век. Те са свързани с края на османското владичество на Балканите. Но в контекста на новия тип психологическа студена война в информационната епоха, в която съзнанието се атакува с фалшиви новини, а подсъзнанието - със "значещи образи", пред които разумът е безсилен, тези метафори могат умело да бъдат използвани срещу нас.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Текстът е сложничък. След прочитането му, ако гледате като прецицало маче, това не е метафора, а сравнение и мост за философското разсъждение - къде сме ние и каква е ролята на Русия в срива на КТБ, свободата на медиите, лъжливите новини, обективността на изборния процес и размера на банковата сметка на Волен Сидеров.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Вчера, на паркинг на Кахфланд ,имаше кола с надпис “ Ночьние волки Булгария “
  Каква деградация - Дядо Иван -Альоша -путиски вълци...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Не знам пич, питай баща си Любо Левчев. Той има една книга от 80-те "Убий българина", където основната теза е, че всички ни го точат ножа. Може и той да е допринесъл за тия ни робски нагласи. Все пак баща ти е академик, а ти не си.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Много хубав и" дълбок" текст!
  Поздравления за Владимир Левчев!

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  имаше един виц, де коркодила си наумил как да се подиграй с една мамуна, де секи ден кога плувал по реката му се лензела от едно дрво... и кога дошло време да пусне стратегията у действие, мамуната му рекла: плувай, бе л*йно зелено...
  ако земеме да праиме метафори кви сме и кви искаме да сме, най добре кога путьо и локалните му лизачи земат да си имплиментват стратегиите, да бъдем мамуната и да им речем; плувайте бе, нещастници гнусни... водопадът де пада право у бунището на историята е току отпреде ви

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  "Но страната ни е пълна със "спящи клетки" . Мдааа ......образа на "диверсанта". Строим си мирно и щастливо най - великото нещо в Българската история ..........и се появява ОНЗИ. Той направи диверсия в БДЖ и запали вагоните. Лекари , учители по презумпция са диверсанти. До какво дъно може да се стигне......, за да оправдаваш МАФИЯТА ? Да не виждаш СИСТЕМНИ проблеми в "пазарното общество", който дават терен за безобразен грабеж. Онези са ЛОШИ ,защото са ги купили руски ОЛИГАРСИ лоша логика, защото ДОБРИ олигарси няма. НЯМА и преграда/контрол върху възможността да си купят цели обществени системи ...защо не и държава!?? Та когато си говорите с някого ( това става все по рядко) .....виж дали не е спяща клетка или препасан с джихадиски колан. Понякога коланите са просто и изречения.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Преди изригването на вулкана Санторини, някъде преди 5000 години е имало Боспорска стена или мост по който хората от Балканите са ходили пеша до Мала Азия и обратно. След изригването на вулкана този провлак е разрушен от огромните приливни вълни нахлули в Черно море, което до тогава е било сладководно езеро с много по-малки размери от днешните. В последствие настъпва ужасната катастрофа наречена Потоп и заличаването на тъй наречената Черноморска цивилизация по нашите земи. Не знам дали унищожаването на мостове е нещо непременно хубаво.

 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 590 Гневно

  Нагло стърчащият в прозорците на Алма Матер паметник на Съветската армия - ОКУПАТОР съдържа всички възможни метафори, обяснения и престъпен произход на властовите позиции у нас.

  Докато стърчи ще сме безхарактерни продажници.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":
  Не знам дали унищожаването на мостове е нещо непременно хубаво.

  Не бива да се колебаеш – разрушаването на мостовете е много лошо нещо! Чак ми е неудобно да обяснявам такава азбучна истина. Но кой руши мостовете в днешно време?
  Кой сее смут и недоверие, защото това също е събаряне, унищожаване на мостове, мостовете на доверието. На доверие се крепи семейството, обществото, държавността.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3643 Весело

  До коментар [#3] от "Stanko":

  Моста на Крим ще струва на Русия изключително много!

  klimentm
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  България от своя страна е необходимият мост между Византия и Русия, по който преминават свещенослужителите и архиереите, свещените книги, богословските трудове, историята, православието.

  [email protected]
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  А партията на тези дето искаха да го разрушат този шедьовър на Уста Колю Фичето сега и деня и нощкя дето седнат и дето станат само за мостове говорят а специално ''Б'' отбора на БКП не го реставрираха за Трети мандат досущ като "А'' отбора БСП не го направиха за три пъти по четири години въпреки, че се пишат големи родолюбци и кметовете са били все от тези партии.
  Народът го е казал: ''От комунист гост от милиционер дост и от върба мост не става."

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stanko":Моста на Крим ще струва на Русия изключително много!
  —цитат от коментар 11 на klimentm


  На Русия й дреме на шапката колко струва. Нали го направи. Русия си и извоювала положението на държава, която да не се отчита никому. И всеки да се съобразява с нея.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Левчев, пак си сътворил тюрлюгювеч по Левчевски! Робският хомот е противоположността на свободата, а моста на крепостта или стената! Няма проблем да бъдем духовен мост между Русия и ЕС както сме били навремето между Руското княжество и Византия, виж мост между Турция и ЕС не можем да бъдем колкото и до им се иска на турците защото е равносилно но самоубийство за нас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Хубаво есе. Не мога да разбера тези, които искат да са мост - инструмент, покрепящо нещо, свързващо нещо. Героите обаче са тези, които се движат по моста, тези които го използват.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Владко, колко кинти изчука за такова дълго словоблудие ? На твое място най-пред бих си сменил името.

 18. 18 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Поредната поръчкова, но много банална статийка!

 19. 19 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Това е само една теория.Други теории,доста по-обосновани,твърдят че връзката на Черно със Средиземно море не е била прекъсвана през Холоцена.Нивото на Черно море се е покачвало постепенно със това на световния океан.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално
 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  Има съществен проблем да сме мост между ЕС и каквото и да е друго. За ваше съжаление България Е част от ЕС.

 22. 22 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тази ужасна смесица от жестокост на Ордата, тайга от грубост и вековна робска злоба и е създала феномена на руския народ. Той е опасен и разрушителен, склонен към агресия (безсмислен и безмилостен). Тоталитарната форма на държавност за него е необходима система за възпиране и опитомяване. Войната е станала за руснаците форма на самореализация, когато нищо не ги задържа, когато може да се прояви вътрешното им Аз. Окупацията на Кавказ, Западна Украйна, Източна Европа, Крим, Донбас ... Всички тези събития са подобни по форма и съдържание - ВЪПРОСЪТ Е , ЗА ТОВА ЛИ ДА ПРАВИМЕ "МОСТ"!?

 23. 23 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#22] от "maane":
  "....Тази ужасна смесица от жестокост на Ордата, тайга от грубост и вековна робска злоба и е създала феномена на руския народ......"

  Пишете глупости, госпожа! Само невежа, ксенофоб и лош човек може да мисли като вас! И сте заимствали Гео Милев подсъзнателно в друг словоред ...вековната злоба на роба....". Следващия път очаквам да напишете нещо за американския, българския или еврейския народ. Ще е любопитно!?

 24. 24 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Особено израелците,американците,англичаните и кой ли не искащи , правещи каквото трябва под носа на Ц-400.Кой ги бръсне тези за слива?

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1560 Весело

  Който се опитва да се прави на мост, може да го отнесе реката при стихийно бедствие!
  Опасното е, че като се правиш на мост можеш да нагазиш в много дълбоки води с водовъртежи. Затова нека се правим на хълм на границата между Европа и Азия и да гледаме отвисоко и отдалеч водовъртежите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1560 Весело

  До коментар [#22] от "maane":"....Тази ужасна смесица от жестокост на Ордата, тайга от грубост и вековна робска злоба и е създала феномена на руския народ......"Пишете глупости, госпожа! Само невежа, ксенофоб и лош човек може да мисли като вас! И сте заимствали Гео Милев подсъзнателно в друг словоред ...вековната злоба на роба....". Следващия път очаквам да напишете нещо за американския, българския или еврейския народ. Ще е любопитно!?
  —цитат от коментар 23 на glaxo11  До коментар [#23] от "glaxo11":

  Вие очевидно не познавате Русия. А американският и еврейският народ са твърде далеч от нас. А българският народ е познат много добре, поне на пишещите тук.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#18] от "glaxo11":

  хехе, ако казваш туй без да си го пручел - евалла. ако си си зъгубил времито да го читеш - пиша ти 2. но и двамата сме тъпи тикви щом изобшто кументираме случаят.

 28. 28 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Волен Сидеров виждал България като мост и пр. Нищо не вижда Волен Сидеров. Виждат руснаците. Самият волен Сидеров е мост по който минава част от влиянието им тук. До степен направо стряскаща. Сюрреалистическият пърформанс, който спретнаха руснаците при акцията на Сидеров в НАТФИЗ гротескно показа до каква степен владеят положението. Могат да контролират процес до часове и минути. Тогавашният ректор Халачев им се оплаква /техен човек и той - кандидат вицепрезидент в двойката на първановото АБВ/, че Сидеров се олива. Пращат веднага един командос, който го респектира с десен прав. След което не последва абсолютно нищо. Сидеров се сниши /никакво дело за побой разбира се, не заведе и пр./ Стана диалогичен и умерен. Едва напоследък тъкмо руснаците го активираха да търси сметка на Валери Симеонов що обидил патриарха им, но пак го дръпнаха. Сега чат-пат говори за мостове и посещава Крим.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1233 Весело

  До коментар [#27] от "betona":

  Аз например отдавна спрях да коментирам писанията на Левчев.

 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#29] от "princess_x":

  е ти кат сички мацки оште поече кат бивша си бесконпромисна - сичко или ништо :).

 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Не бих използвала символиката на есето, но след като тя е вече зададена бих направила няколко бележки: Първо за метафората за моста като "метафора за толерантност и сътрудничество". Аз смятам, че неговото семантично съдържание се фокусира на ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ВРЪЗКАТА между две разделени образувания, обекти или същности, превръщайки ги във виртуална (фактическа) цялост. Не съм сигурна, самолетът дори отдалечено може да играе същата роля, на връзка, в метафоричното пространство, и по съвокупност да замени моста. А ако приемем,че "самолетът е емблемата на едно ново време" то аз си спомням един друг поет, който беше казал много по-хубаво: "Романтиката е сега в моторите, които пеят под небето синьо".
  При това трябва да забравим за ракети, компютри, айФони и прочие по-"пресни" емблеми.

  Докато писах по-горното, осъзнах, че и останалата част на есето не е по-добра от това на гимназист и ми мина желанието да продължавам с коментара.Поръчкова работа или не, жалко че такъв виден (син-)номенклатурчик като автора не е в състояние да произведе нещо по-добро. Баща му има много силни стихове

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Никакъв мост не сме между Византия и Русия.Докато е съшествувала Византия(Рим)Русия е просто задната част на географията.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#13] от "Танас":

  А бащата на новоизлюпения атлантик Левчев казваше,че Паетията е права,като съгреши,дори!

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#14] от "krf54523578":

  Не е направен.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Който е прост - става мост.
  Народна поговорка

 36. 36 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#27] от "betona":

  По асоциация , Бетон! Как ме виждаш да чета заради тази народопсихоложка Гео Милев отново? Как е хавата?Как ти действа хубавото време? Да не си го ударил на секс и веселби с палави девойки? Поздрави!

 37. 37 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Най–важното е да не си забравяме историята. Всички знаем, че балканските народи си получиха свободата, след като Русия натупа в няколко войни Османската империя. С изключение на Албания, Хърватска и Словения. Под какви мотиви е съвсем друга тема. Сега сме в уникално положение. Част сме от 500 млн.пазар на най– богатия континент в света. Имаме достъп до стоки, капитали и най–вече знание, които Русия няма как да ни предостави. Разбира се, че управниците в Кремъл са нагли и агресивни срещу нас. Но те идват и си отиват. А Русия винаги си остава потенциален съюзник и защитник. Такива са ни интересите и ЕС ще трябва да се научи да се съобразява с тях.

 38. 38 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#36] от "glaxo11":

  виш, малко сме пиан, но маи ти бъркаш - кументирах не отгувора ти на друг форумец, а твардението ти в кументар 18 което е верно но не си стурва осилието да го праиш дори.
  инък сме на ниво, пушиме цигари и пииме канпари. и сме винъги готоф за водка смирноф и либоф. извини пиан сме малко. чест и одоволстви е да те видиме . ти как си? а бе в тоя фолум не се ли урганизирват форумни срешти че да се видиме и напииме като ората , а не самода драштиме кат некви инпотентни офци тука?

 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#33] от "yanne":

  "А бащата на новоизлюпения атлантик Левчев казваше,че Паетията е права,като съгреши,дори!"

  Вчера поправях някого, може би дори Вас, че това не са стихове на Л. Левчев, а на Христо Радевски от „Към Партията”. По същина няма разлика - двама талантливи българи, поставили се в услуга на една партия и идея, дали от наивност, дали от екзалтирност или заради някой лев и безплатната чорба на УБО-то. Мисълта ми е - срамотиите на изявените българи са добре известни, не им приписвайте още.

  Как пък никой от тях не каза "Сори!" толкоз години вече, от тая "интелигенция" дето ги пишеше текстовете на химните и им композираше музиката. ... та сега ние сме виновни, че като деца сме размахвали както трибагреничета, така и червени флагчета

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4356 Любопитно

  До коментар [#18] от "glaxo11":

  Каква е поръчката? От кого?

 41. 41 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поне едно е ясно - сред българските интелектуалци се заражда брожение срещу инвазията на Злото идващо от Русия. Но няма нищо ново, все пак подобно отношение винаги е имало когато наглостта на Москва е прекрачвала всякакви граници. Когато църква и безгръбначно правителство са в будна кома се налага интелектуалците да се намесят за спасението на България, което е един вид гаранция, че този народ няма да бъде затрит. Иначе писанието изненадващо е на доста ниско литературно ниво.

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#41] от "xefgo":

  Защо "изненадващо"?

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#31] от "Gretel":

  По-жалкото е, че Дневник продължава да публикува баналните му словоизлияния.

 44. 44 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gretel":

  е няма как да каже сори никои от тех. би било краино странно и очудвашто.

 45. 45 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#38] от "betona":

  Е това , братчет, е кофтито на форума-виртуална работа. Не е като в стари времена Вазовите чичовци да бистрят политиката и международното положение в "Ганковото кафене" или както правихме ние на младини в хубавите кръчми като "Спортна среща" или "Грозд".

 46. 46 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alarmstufe: Rot":

  От който дава парите-в случая "А за Б" през грантовете за медията която толкова много обичаме!

 47. 47 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#40] от "Alarmstufe: Rot":

  От който дава парите-в случая "А за Б" през грантовете за медията която толкова много обичаме!

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  "До коментар [#8] от "palav_nik":
  Не знам дали унищожаването на мостове е нещо непременно хубаво.

  Не бива да се колебаеш – разрушаването на мостовете е много лошо нещо! Чак ми е неудобно да обяснявам такава азбучна истина. Но кой руши мостовете в днешно време?"

  От първосигнална гледна точка сте напълно прав, ако ставаше дума за мостове в текста на Лечев.
  Само че, в този текст става дума за метафората "мост" и възможността тази метафора да работи срещу нас, включително и срещу тези, които строят мостове.
  Малко парадоксално, но вярно, а ако ви трябват доказателства - прочетете текаста още веднъж:).

 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#41] от "xefgo":

  "Поне едно е ясно - сред българските интелектуалци се заражда брожение срещу инвазията на Злото идващо от Русия."

  Дали? Смятате, че е съвсем случайно, че тия интелектуалци днес "брожат"/вкисват/ферментират... СРЕЩУ Русия, така както преди са го правили ЗА нея?!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#43] от "princess_x":

  "По-жалкото е, че Дневник продължава да публикува баналните му словоизлияния."

  Броят на минусите, които събрахте с едно само изречение може да е индикация защо. Дори Ви завиждам малко ;) а мене ми се налага да пиша фермани.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 51. 51 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#44] от "betona":

  Една черта наш'та родна интелигенция е чувството за превъзходство и "срамеж" от масите. Най-ясно се вижда от филмите след 80-те...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gretel":

  🙂

 53. 53 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 744 Неутрално

  "Но страната ни е пълна със "спящи клетки" . Мдааа ......образа на "диверсанта". Строим си мирно и щастливо най - великото нещо в Българската история ..........и се появява ОНЗИ. Той направи диверсия в БДЖ и запали вагоните. Лекари , учители по презумпция са диверсанти. До какво дъно може да се стигне......, за да оправдаваш МАФИЯТА ? Да не виждаш СИСТЕМНИ проблеми в "пазарното общество", който дават терен за безобразен грабеж. Онези са ЛОШИ ,защото са ги купили руски ОЛИГАРСИ лоша логика, защото ДОБРИ олигарси няма. НЯМА и преграда/контрол върху възможността да си купят цели обществени системи ...защо не и държава!?? Та когато си говорите с някого ( това става все по рядко) .....виж дали не е спяща клетка или препасан с джихадиски колан. Понякога коланите са просто и изречения.
  —цитат от коментар 7 на dejmos


  Това Валери Петров го беше описал в поемата си за „трите хаш“ . Търсим шпионина (тогава естествено западния) и намираме ННН - „някой некадърник наш“.

 54. 54 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#53] от "nigel":

  Точно така! И некадърникът наш винаги беше човек с връзки - или по линия на БКП (подчинена на КПСС) или на КДС (подчинен на КГБ) :-)

 55. 55 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel":

  Повечето от интелектуалците, които на времето са го правили за Русия вече на са живи или едва си спомнят кои са. Не са същите, които сега са против Русия. Че има нагаждачи - има. Но вижте досиетата - сигурно една трета от българите са били вербувани от КДС (българския филиал на КГБ), а останалите са били следени... Иначе - много от сегашните политически натегачи тогава са били комсомолски натегачи. Но всички членувахме в комсомола. Изключяенията бяха наказания...

 56. 56 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#49] от "Gretel": Но вижте досиетата - сигурно една трета от българите са били вербувани от КДС (българския филиал на КГБ), а останалите са били следени... Иначе - много от сегашните политически натегачи тогава са били комсомолски натегачи. Но всички членувахме в комсомола. Изключяенията бяха наказания...
  —цитат от коментар 55 на dedalus  Ха посмали малко с тая една трета. Ако толкова бяха вербуваните нямаше да се стигне до резултата от изборите през 1990-та, когато СДС за малко не спечели. БСП спечели с гласовете на мълчаливата част на населението - тази част не демонстрираше одобрение за БСП, защото тогава това вече беше непопулярна позиция, но тихо си гласуваше за него. Но тази част нямаше да подкрепи силово потискане на протестите, защото болшинството хора в нея бяха на средна и нагоре възраст, достатъчно улегнали но помнещи какво става при революционната смяна на властта.

  Колкото до комсомолските натегачи - напълно съм съгласен, също и с добавката че голяма част от тях смениха боята и станаха много гласовити от другата страна. Един даже и президент стана по-късно.
  Изобщо нещата с

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK