Оркестри и полицаи

Протестът на музикантите

© Юлия Лазарова

Протестът на музикантитеПреди няколко месеца полицаите стачкуваха заради ниските си заплати и премиерът лично са ангажира да увеличи парите им за възнаграждение със скромната сума от 100 млн. Преди няколко дена музикантите от БНР стачкуваха заради далеч по-ниските си заплати (минималната заплата за един оркестрант с висше образование в радиото е 570 лв). Сумата, изчислена като увеличение от синдикатите и поискана с протести под прозорците на Министерски съвет, беше около 1 млн. лева. Отговорът на правителството беше, че бюджетът е закон и не може да се мени хей така; вместо това музикантите получиха обещание да ги обособят от радиото в самостоятелен институт и да минат на делегиран бюджет. Така ами!


Къде са полицаите, къде са музикантите,
нерде Стамбол, нерде Ямбол!


Пък и оркестрантите въобще не можаха да се издигнат до височайшото съчувствие и разбиране на премиера, те едвам се добраха до ръководителите на парламентарни комисии по култура и медии, Вежди Рашидов и Менда Стоянова, по бюджет и финанси. А те, съгласете се, нямат пълномощия да раздават току-така сухи пари.
Обичайният аргумент, с който се предложи откъсването на три оркестъра и два хора от шапката на радиото, беше, че тази свърхразрастност на културни тела, синекури и интелигентни хрантутници е наследство от соца, затова и цялата тази работа трябва най-накрая да се прекрати и да мине на здравословен "пазарен" принцип. Тоест даваш им там едни пари, да се самоуправляват и доиздържат в пазарни условия, сами с радиото или с други договори да сключват, за концерти, за записи, за каквото искат. И повече не се занимаваш с тях, да оцеляват.


Този аргумент винаги е бил псевдопазарен и антикултурен, но в случая с оркестрите е особено вреден. Той пренебрегва това, че във всички страни от ЕС и дори във всички страни от Западните Балкани към националните медии има оркестри и те имат стратегически културни функции. В Германия оркестри има и дори към радиата на отделните Bundesländer-и, а към сръбските национални радио и телевизия има цели седем музикални формации. Почти същото важи за Испания, Португалия, Франция, Италия да не изброявам всички, но важи и за бившите социалистически страни, членове на ЕС. Макар българският симфоничен оркестър към радиото да възниква през 1948 г., въпросните музикални ансамбли към медиите съвсем не са социалистически приумици и синекури – в Букурещ такива оркестри към радиото има от 1928 г., в Белград от 1937 и пр.


Тоест това са наистина национално-стратегически културни институти


Освен с концертната си и звукозаписна дейност, с която обслужват текущо медиите, освен че обикновено са световно известни и им гостуват прочути диригенти, певци, инструменталисти, те имат за друга ключова задача - да подкрепят и развиват националната музика, авторска и фолклорна, да изпълняват и записват композиции на национални композитори.


Предложението да се обособи самостоятелен институт на делегиран бюджет е рисково, дори опасно. Не само че делегираните бюджети водят до тотална комерсиализация на културните политики, а тя влече след себе си диктат на масовия вкус (това го усетихме по репертоара на вече делегираните театри). Според специалисти, подобно "автономизиране" ще доведе до това, че музикалните формации към БНР (Симфоничният оркестър, Big Band-ът, оркестърът за народна музика, смесеният хор, детският радиохор, към които има и други по-малки състави) ще станат чужди на радиото тела и към тях ще се отнасят като към гости в предишния си дом, а понякога и като към невинаги желани партньори. Те ще изпадат от управленските приоритети на радиоинституцията, което ражда несигурност. Вече, казват музикантите, ще бъдем навлеци, външни тела. Няма да имат пряк достъп до добре оборудвана зала, а всички договори, които имат с външни институции – например този със зала "България" - също ще трябва бъдат преразгледани.


На мен обаче освен тези сериозни технически трудности едно друго нещо ми се вижда далеч по-важно: поради в ситуацията на риск и неизвестност, както и при ниските заплати настоящето текучество ще се усили и тези оркестри може и да не просъществуват. Така ще се разпадне една създавана десетилетия концентрация на музикално майсторство, професионализъм и експертиза, екипна оркестрантска работа - това няма да може да бъде възстановено,


разпаднат оркестър не може да бъде "възроден"


Ще бъде загубен национален културен капитал.


Не че всички неща в радиото вървят добре. Клюките казват, че вътрешното разпределение на парите от настоящото ръководство съвсем не е справедливо и че топ журналисти получават в пъти повече от обикновените оркестранти. Макар че между "журналистическите звезди", както е известно, има едни, дето свирят на чужди, руски цигулки. Музикантите се оплакват и че по отношение на музиката БНР не изпълнява културно-стратегическата си задача – да излъчва българска музика, да дава аудиопространство на български композитори, да записва и пази националното музикално наследство.


Цялата тази работа е само пример на провала на културните политики, с който се характеризира


ерата на Вежди Рашидов и неговите следовници


Тя ще бъде запомнена с "пазарната" комерсиализация на театри и ликвидацията на оркестри в страната (от 35 на 15), но за сметка на това – с обсипването на древна България с гробове на вампири, таласъми и русалки, с бутафорни крепости ("реставрирани" с европейски пари), които никой не посещава (то няма и добри пътища до тях). С катастрофално остаряла музейна политика. С лошо изпълнена консервация на руините в Ларгото на София, с грандомански изложби в Париж и български "Лувъри" за сметка на недофинансиране на библиотеки и читалища, за сметка на пълно отсъствие на политика в областта на книгата, четенето и книгоиздаването. С неспазеното обещание бюджетният дял за култура да достигне до 1% (в предизборната си платформа ГЕРБ изрично се ангажира с това и после тихичко забрави обещанието си).


Нещата продължават при наследника на Вежди, министъра на културата Боил Банов. Културната програма на председателството започна със скандали и съмнения за корупционни схеми около ремонта на НДК, продължи със смътен конкурс за представящи България културни проекти, обявен за невъзможно къс срок. Избраните проекти предизвикаха нов скандал, защото представяха българската култура по начин, който породи насмешки сред експертите в културния сектор (една журналистка ги нарече "Сапунени мехури, хляб и рози"). На официалната среща на министър Банов с културните министри на АСЕМ (Форум Азия - Европа) се размениха общи, пожелателни фрази, но България заяви намерението си да интегрира Китай (!) към културния диалог и европейските ценности. Всъщност не беше обсъден нито един истински проблем от типа на отсъстващата "културна душа" на Европа, нарастващия евроскептицизъм, атаката срещу европейските ценности и надигащата се националпопулистка вълна.


Наскоро министър Банов обяви последното си намерение и то очаквано е в областта, която най-много възбужда българските култур-администратори - строителство, инвестиции и културно наследство. Трябва да се преразгледа статутът на "паметници на културата" с временен, неясен статут "за сведение", които чакат да бъдат определени паметници ли са или не от няколко десетилетия (а как ли да го дочакат, след като експертният състав на НИНКН, националния институт за недвижимо културно наследство, беше сведен от 1000 на 40 специалисти!). Обектите, които ще бъдат преразгледани, са цифром и словом 25 хиляди! Мажем само да се досещаме за далаверата, която дебне зад тази цифра.


Но надеждата ни за българската култура е другаде. След като на полицаите им увеличиха заплатите (а те, знаете, заедно с охранителите са много, твърде много), те най-накрая ще имат пари за театър и опера - със сигурност ще напълнят залите, ще спасят положението. А библиотеките от своя страна вече купуват поне по стотина бройки от най-новото издание на "Винету", правят оборот. Като цяло културата консумира все повече рози за килими, сапунени мехури за впечатляване на ЕС, стиропор за крепости. Така че нищо не е загубено, истинското пазарно битие на българската култура предстои.


Коментарът на проф. Кьосев е публикуван във "Фейсбук".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  Тези музиканти не се ли явяват на конкурс за да получават унизителните заплати ?

 2. 2 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  Дали , не може да им се предоставят парите за тържествения полет над стадиона на един , нов / стар клуб ?

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 450 Любопитно

  "Преди няколко дена музикантите от БНР стачкуваха заради далеч по-ниските си заплати (минималната заплата за един оркестрант с висше образование в Радиото е 570 лв)."

  Мда, в кварталната градинка ви Чакат, като улиЧни музиканти келепира е по-голям, доработвайте си допълнително по Морето, стига сте хренЧили, не сте се праработили !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !": Боко тъпа тикво, не се крий зад измислени никове. Дай пари на хората, както даде на милиционерите и всички с оръжие на кръста...

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Музикант къща не храни! Те музиканти на световно ниво едвам свързват двата края - това е призвание не професия.
  Няма как да са доволни от заплащането, винаги може да дават частни уроци, да свирят в някой пияно бар или да си намерят втора работа.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Хайде и тези се обявиха за национален капитал, който всички сме длъжни да издържаме.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Тези музиканти не се ли явяват на конкурс за да получават унизителните заплати ?
  —цитат от коментар 1 на aboto


  Явяват се драги ми смехурко, явяват се! Явяват се на конкурс, след като са учили поне 17 години от невръстни деца! Не е като конкурс за милиционер!!!
  17 години се учи музика и са държали конкурс за да получат СТАТУТ на професионални музиканти!
  Форумът не е длъжен да знае трудния и ДЪЛЪГ път на тази изчезваща професия у нас, но министърът на културата е ДЛЪЖЕН ДА ЗНАЕ! И директорът на Нац. Радио –още повече е длъжен! И комисията по култура с недоученият и председател са длъжни да знаят, но какво от това, като всичките тези са на нивото на една министърка, която се изцепи и каза, че любимият и композитор е ЗЛАТЮ БОЯДЖИЕВ!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Гневно
  До коментар [#3] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  да, в кварталната градинка ви Чакат, като улиЧни музиканти келепира е по-голям, доработвайте си допълнително по Морето, стига сте хренЧили, не сте се праработили !

  Това сериозно ли го написа?

 9. 9 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Да, аз познавам инженери, работещи като обущари, като си уЧил 17 години, коя дърЖава ти е дала някакви гаранций, Че ще те дондурка доживотно ?!
  Няма такъв филм !
  Животът не е концерт по желание, стига сте хленЧили за държавна хранилка !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 10. 10 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Ако се чувстваш лично засегнат , то иди при някой пенсионер когато си взима пенсийката и му обясни , че си национално богатство , щото той не те е виждал да свириш пиян на сватбата на унуката му за една шепа пари !

 11. 11 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 755 Неутрално  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/brams-e-poluchil-30-000-evro-za-sonata-i-oshte-lyubopitni-fakti-za-golemite-pari-v-golyamoto-izkustvo

  Тази българска поговорка я няма никъде другаде.

 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Гневно

  "На официалната среща на министър Банов с културните министри на АСЕМ /Форум Азия - Европа/ се размениха общи, пожелателни фрази, но България заяви, намерението си да интегрира Китай (!) към културния диалог и европейските ценности. "

  Този "министър на културата" ако има представа с какво настървение се учи европейската култура в Китай, Япония и Ю Корея, ще напусне /трябва/ местото си!
  Срам!!!
  Имам близък приятел, кореец, професор в най-добрия им университет. Чете лекции в Европа и САЩ – не е случаен, ама никак! Та го попитах –Кажи, защо така упорито децата ви изучават европейски класически инструменти? Вие имате невероятен фолклор и традиции! а той:
  – Ние, корейците, решихме че за децата ни е изключително важно да познават европейската култура от всякъде! Затова ИНВЕСТИРАМЕ /обърнете внимание!/ в изучаване на ВАШАТА европейска култура.
  Това е драги съфорумци, министър Банов, който щял да приобщава Азия към европейска България, която пък си затрива, онова, което е създавано 100! години!
  За Вежди не ми се и пише, камо ли за останалите!

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":Да, аз познавам инженери, работещи като обущари, като си уЧил 17 години, коя дърЖава ти е дала някакви гаранций, Че ще те дондурка доживотно ?! Няма такъв филм !Животът не е концерт по желание, стига сте хленЧили за държавна хранилка !
  —цитат от коментар 9 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Ако си мълчиш, никой няма да разбере колко си прост, но ти си упорит. Продължавай!

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":Ако се чувстваш лично засегнат , то иди при някой пенсионер когато си взима пенсийката и му обясни , че си национално богатство , щото той не те е виждал да свириш пиян на сватбата на унуката му за една шепа пари !
  —цитат от коментар 10 на aboto


  Нямам нищо общо с Радио оркестъра, това първо! Второ – може да ме засегне човек, който е на нивото ми, а ти знаеш, че си далеко. Пиянските изпълнения ги видяхме на сбирка на гербери, където майката на нацията, леля Цеца, пее и дирижира. Забележително при това!
  Ето това е твоята представа за музикантите!
  Нямам разговор с теб!

 15. 15 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  Ти не ме познаваш , аз теб също , но от написаното , не само те опознах ,но и те помирисах даже !

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  Държавната субсидия за БНР е 43 милиона.
  Ползват безплатно държавни сгради, зали, съоръжения, техника и пр. и пр. и пак не им стигат парите.
  Много смешно звучи "минималната заплата на оркестрант е 570 лева", като тактично не се уточнява за колко часа реални ангажименти на месец са те.
  Реално са около 30-40 часа, което прави въпросната сума съвсем не лоша......
  Или се опитват да ни внушат, че оркестрантите оркестрират с пот на чело от 8 до 17 часа всеки ден като касиерките в супермаркета? Айде бе.......

  Втората част са лични мнения на проф. Кьосев за културата, които може и да са верни, но може и да не са, и нямат нищо общо със заплатите на оркестрите.

  Като цяло типичен фейсбук пост - междуличностни вражди, мрънкане, "младото поколение за нищо не става", "всички са тъпаци и говеда, само аз съм пич" и пр. + "леко" месиански съвети как ще се оправи културата в ЕС и по света. .
  Идеално за тукашната рубрика "Анализи".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4790 Весело

  Да излязат мильовците утре пак на протест Бибитко би дал още 100 милиона!

  klimentm
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4790 Весело

  Блазе на държава дето има министри като Буля Цеца кат Веждито и други подобни!

  klimentm
 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Само български *гений на мисълта* може да сравни образование,култура и труд на музикант с този на милиционер.

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Допълнителни 10 млн. лв. е отпуснало правителството на МВР за финансиране на дейности по издаването на български лични документи за тази година. Това се разбира от постановление, публикувано на сайта за правна информация на Министерския съвет. Допълнителните средства са били одобрени на 26 април.

  Роди ме мамо милиционер, аз ще си оправя живота и със средно образование или и по-ниско!
  Ханку Брат
  Нали Бочко?

 22. 22 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Европредседателството на България беше открито с концерти в Народния театър и в Брюксел!
  Нека музикантите, които ще участват в заключителните концерти, проявят малко солидарност към колегите си от БНР, пък и към всички останали в страната музиканти и откажат тези изяви.


 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Държава. която не обръща внимание на култура и наука се превръща в територия, а неселението й във видиотена аморфна маса.

  Но май е по-лесно да се дадат едни пари за нищоправещи необразовани разбойници с униформа, отколкото на учените от БАН и музикантите на БНР.

 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1940 Неутрално  До коментар [#9] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Този инженер вероятно е толкова квалифициран, колкото и аз като музикант. Свиря на акордеон в компания на по няколко високоградусни алкохолни питиета, но не бих могъл да отида дори до конкурс за някой от тези състави, камо ли да свиря там.
  Ако пък приемем, че е добър инженер, вади си хляба с това и е отлично квалифициран, нищо не му пречи да работи като обущар. Това ще е по негово желание. Може да го прави дори за удоволствие. Но едва ли работодателят му (ако е в частния сектор) ще му намали заплата заради тази му работа. Същото важи и за музикантите. Те могат да работят допълнително, ако искат. БНР, респективно държавата трябва да му дава заплата, отговаряща на квалификацията му, на вложения труд и на ползата за обществото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nelumbo":

  Чудесна идея. Най-добре е да обяват това, в деня на концерта. За да не може правителството да реагира.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":


  .Много смешно звучи "минималната заплата на оркестрант е 570 лева", като тактично не се уточнява за колко часа реални ангажименти на месец са те.
  —цитат от коментар 17 на pag


  За няколко "реални часа" ангажименти, един музикант репетира всеки ден по повече от 8 часа.

  Колкото до другите ви празни приказки, да не искате да кажете, че Вежди Рашидов и Боил Банов са част от днешната младеж?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#24] от "Gopeто":

  БНР, респективно държавата трябва да му дава заплата, отговаряща на квалификацията му, на вложения труд и на ползата за обществото.
  —цитат от коментар 24 на Gopeто


  Нееееееее !

  Конституция на Република България
  ....
  Чл. 48.
  (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
  (2) Държавата създава условия за осъществяване на правото на труд на лицата с физически и психически увреждания.
  (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.
  (4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.
  (5) Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.

  "заплащане, съответстващо на извършената работа"- по конституция !

  дали някой е "добър или лош" инженер/лекар/музикант, няма никакво знаЧение, със 3 Лева/Час не можеш да (пре)живееш !
  Държавата толкова има, толкова дава, тоЧка !
  затова работиш оше 2-3 работи, и си храниш семейството !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":
  Много правилно отбелязвате, че заплащането трябва да е според извършената работа.
  Държавата има достатъчно пари за да плати на музикантите според извършената от тях работа и да не нарушава конституцията на България.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7890 Неутрално

  Още два месеца ще протестират и ще раздават управляващите пари, като мине европредседателството ще забравят.

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3576 Весело

  До коментар [#1] от "aboto":

  ,,Тези музиканти не се ли явяват на конкурс за да получават унизителните заплати ?,,

  И такаа музикантите са явяват на конкурси за парите си, полицаите не са явяват на конкурси за парите си, полицаите стрелят и ги стрелят, музикантите свират и ги освиркват. Не че обичам ного полицаите ма такова е положението по цял свят за полицая и музиканта. А това че ние почнахме със заплати от по сто долара (наследство от развитият социализъм), докато в белите държави заплатите беха по триста долара, нашите заплати паднаха до три долара, а там заплатите отидоха до хилядо долара. А това че при развитият социализъм са крадеше къде повече, дори има приказка ,,куче влачи камион,, ,,куче влачи рудник,, и други подобни, ма това беха приказки въртещи се из простият народ както тука пишещи го искарват

 31. 31 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#17] от "pag":
  —цитат от коментар 26 на Gopeто


  Мда, просто си представям как някой беден оркестрант думка тимпаните или чука триъгълника всеки ден по 8 часа, щот инак ще си забрави нотите.

  Колкото до другите ми "празни приказки" - нищо не сте разбрал. Не се притеснявайте, на мен ми е все едно........

  Знанието е сила, информацията - власт
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  От цялата работа разбрах, че искат повече пари, ама не стана ясно колко.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Трудно ми е да преценя, колко като брой музиканти, какви като стоност заплати може и/или трябва да се поддържат, но сравнението с полицията е наистина много обидно.
  Още повече, че става дума за несравними величини, едните гонят 100 000 човека, а тук става дума за има-няма няколко стотици.
  А най-жалкото е, че едва ли не всеки опира до ББ, който дава или не дава някакви пари, които са всъщност нашите пари.
  На всичко отгоре, точно полицията и плеядата разни органи около нея, като ДАНС, ГДБОБ и не знак какви още дето ловят кибер, финансови и прочее престъпници, които непрекъснато се оплескват и с каквото се хванат, все не могат ( и дори по-лошо не искат) да го докарат до успешен край, се изсипват пари с чувала.
  Ама ние първо си ги избираме и им даваме властта в ръцете, а после се сърдим:).

 34. 34 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Разказаха ми някои неща, които няма как да проверя, но подозирам, че в тях има доста истина. В операта оркестъра живее като в казарма, трябва да са налични почти непрекъснато, сутрин на репетиции, вечер (понякога до 24 ч.) на представление, работа и в събота и в неделя, а и по празници, включително редовно и на 31 декември, лятото в ужасния пек - на открито, я във Видин, я в Белоградчик, по някое време и в парка на Военна академия, където са подложени на комари, кърлежи и пр., в самата опера свирят в малка и неудобна оркестрина, подложени на ударен шум примерно от духовите инструменти зад тях и пр. и пр. При това имат богата и понякога доста тежка и изморителна програма (Вагнер). И да добавя, че операта е пълна, понякога претъпкана!
  А каква е програмата на оркестъра на радиото - работно време от 9 до 13, само в делнични дни, репетиции и записна дейност. Е, редно ли е да взимат същите заплати като в операта за два пъти по-малко работа, при това само в делнични дни? Та те са по-добре от чиновниците.

 35. 35 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 384 Весело

  Винету не свиреше ли на габровска пищялка, на индиански - дудук?

  Ако бъркам нещо ме поправете. Никога не съм чел Карл Май, имах доста книги от Майн Рид, Емилио Салгари и Джеймс Фенимор Купър, но Карл Май не ми е попадал.

  73! Go Go
 36. 36 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":Да, аз познавам инженери, работещи като обущари, като си уЧил 17 години, коя дърЖава ти е дала някакви гаранций, Че ще те дондурка доживотно ?! Няма такъв филм !Животът не е концерт по желание, стига сте хленЧили за държавна хранилка !
  —цитат от коментар 9 на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !


  Аз пък не познавам кадърен инженер който да не работи по професията си. Не знам какви са тези които познаваш. На мен в момента ми трябват двама за един договор, но не мога да намеря свободни - всички които познавам са заети и на достатъчно добри заплати за да поемат допълнителни договори.

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  Левичарите сте си левичари и това си е!"Дайте да дадем!" винаги ви е бил лозунга.Все искате "държавата" да "даде" на някой,щото е учил 17 години.Е,не само музикантите са учили 17 години!Левичари с левичари!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Само български *гений на мисълта* може да сравни образование,култура и труд на музикант с този на милиционер.
  —цитат от коментар 20 на tedif


  Прав си. На милиционера му е къде-къде по-трудно. Имаш ли представа какво им беше на хората, докато пазеха народните избранници от гнева на тълпата - коги изкарваха белия автобус? Всичко реве насреща им, а те стоят и не мърдат - железни!

  А за свиручкането наистина ли плащат, или това е някакъв майтап? Аз си мислех, че само за кеф се прави. Или за да си интересен на компанията и да свалиш някоя мацка.

 40. 40 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Евала, Гаранций, римски император... доколкото си спомням. Май беше Гаранций Франций.

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#39] от "gr52":


  Абе... Все разчитам на чуждия интелект, и все... Дразнилка е - да се застраховам. Не го взимайте сериозно. Исках да видя, на колко народ ще мога да вдигна кръвното и да смъкна ай-кюто, ама като слушам гробното мълчание.... Не е на добро. :)

 42. 42 Профил на Veselin Dimitrov
  Veselin Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не забравяйте, че освен времето прекарано в рпетиция или звукозапис има и отделено време за самоподготовка. Зависи от човека и инструмента, т.е. може да е нула, а може и два, три или четири часа. Не могат да работят повече, защото студио едно се ползва от всичките състави ( доколкото знам) >

  Сумата е смешна. По дяволите, за смешно малко пари говорим. Само в Белене са наляти хиляди пъти повече пари. Ниво без заплащане не може да се гони. А симфоничната музика в частност е едно от голмите достояния на западната култура. Разберете ни и ни подкрепете. Имаме нужда от вас - интелигентните хора!

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Не забравяйте, че освен времето прекарано в рпетиция или звукозапис има и отделено време за самоподготовка. Зависи от човека и инструмента, т.е. може да е нула, а може и два, три или четири часа. Не могат да работят повече, защото студио едно се ползва от всичките състави ( доколкото знам) >Сумата е смешна. По дяволите, за смешно малко пари говорим. Само в Белене са наляти хиляди пъти повече пари. Ниво без заплащане не може да се гони. А симфоничната музика в частност е едно от голмите достояния на западната култура. Разберете ни и ни подкрепете. Имаме нужда от вас - интелигентните хора!
  —цитат от коментар 42 на Veselin Dimitrov


  ТОЙ отдавна каза, че не го интересуват интелигентните. На Него другите му трябват. И изобщо сгрешихте с тази стачка, защото без нея Той нямаше и да подозира, че в Радиото има оркестри -- а това е във ваш интерес. За Него Радиото е институция, която Му изпраща журналистки, които да Го интервюират. И които понякога си забравят бикините, както четохме по вестниците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на Quarto Quartet
  Quarto Quartet
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "pag":

  Не сме служители на радиото, но е тъжно, че не знаете естеството на работа професионални музиканти. Всичко, което се свири за 3 часа с екип, се учи 30 часа в домашни условия и е труден и дълъг процес, преди да влезеш в концертна зала. Обикновено, работим по 8-12 часа дневно. Говоря за професионален музикант, не уличен. Поздрави

  Quarto
 45. 45 Профил на smu04539504
  smu04539504
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ерата на Криско е сега, Конфуций да сведе глава...

 46. 46 Профил на Svetlin Pavlov
  Svetlin Pavlov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално:полицаите имат оръжие,а музикантите-различни" свирки",някои от които не могат да се изнасят извън стаята или залата.Управниците се страхуват за живота и властта си,а не за малокултурието си.

 47. 47 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":

  Значи,ако си некадърен музикант,за да се изхранваш сам,държавата,респективно ние,трябва да му плащаме?Бюджетът на БНР е 45000000 лв на година,наши пари.Малко ли са.Комунистически некадърници.

 48. 48 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gopeто":

  Тези хрантутници са велики музиканти,а никой не ги кани срещу хонорар.Или ги кани,а те не го отчитат в заплатата?Или са некадърници, или лъжци.

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  До коментар [#48] от "anlazar":
  До коментар [#47] от "anlazar":
  Тези некъдърни според вас музиканти правят студийни записи. И няма как те да ви свирят в кръчмата със Сашка Васева или Тита, за да си изкарват прехраната, а същинската работа да я вършат между другото. Не е проблем, че не слушате класическа музика. Аз също не слушам. Не е проблем, че не разбирате от музика. Аз също не разбирам. Проблем е, че подобни хора ръководят държавата, определят заплатите на тези музиканти и вместо да решат проблема ни налагат примитивното си мислене.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK