Папата срещу популистите

Папата срещу популистите

© Osservatore Romano/Handout via REUTERS, ReutersТвърди се, че когато обсъждали съдбата на Полша в края на Втората световна война, Уинстън Чърчил предупредил Сталин да не подценява мнението на Ватикана. В отговор съветският лидер прекъснал Чърчил с въпроса: "Колко дивизии има римският папа?" Три десетилетия по-късно предупреждението на Чърчил доказа своята далновидност: изборът на полския кардинал Карол Войтила за папа Йоан Павел ІІ през 1978 г. се превърна в първата крачка, довела до разпадането на съветския комунизъм.


В контекста на днешната разгорещена риторика около бежанската криза в Европа популистките лидери в Централна Европа сякаш перифразират Сталин: "Колко избори може да спечели папата?" Въпросът не е лишен от основание. В деня преди папа Франциск да издаде апостолическото насърчение (Апостолическо насърчение Gaudete et Exultate ("Радвайте се и се веселете"), в което отправи посланието, че грижата за мигрантите трябва да бъде за католиците също толкова важна, колкото и съпротивата им срещу абортите, самообявилият се за защитник на християнството министър-председател на Унгария Виктор Орбан спечели убедителна изборна победа с посланието, че гостоприемството към мигрантите е по-лошо от абортите.


Защо гражданите на посткомунистическите държави с католически мнозинства останаха безразлични към посланието на папа Франциск? Защо възходът на десни партии като "Право и справедливост" в Полша и "Фидес" в Унгария, представящи се за носители на католическата идентичност и привличащи подкрепата на много вярващи, доведе до открит конфликт с Ватикана? Дали възходът на популизма в Централна Европа е знак за завръщането на религията или за задълбочаване на секуларизацията в обществото?
Миналата година институтът "Пю" публикува социологическо изследване, посветено на ролята на религията в посткомунистическите държави, което дава някои от възможните отговори. Изследването стига до извода, че възраждането на религията след края на комунизма намира различен израз в преобладаващо православните страни от Източна Европа и в католическите държави в Централна Европа. В православните страни като Русия, България и Румъния се наблюдава възход на религиозната идентичност, докато равнищата на религиозна практика остават сравнително ниски. Хората се определят като православни християни, макар рядко да ходят на църква или да четат Библията. За тях православната идентичност е свързана с националната идентичност, с чувството за гордост и културно превъзходство. Социолозите наричат този феномен "да принадлежиш, без да вярваш".


За разлика от това в католически страни като Полша, Унгария, Литва и Чехия процентът на зрелите хора, които се определят като католици, е намалял след края на комунизма. Нивата на посещение на църквите и другите индикатори за религиозно посвещение са като цяло по-високи, отколкото в техните православни съседки, в страните с преобладаващо католическо население обаче също се наблюдава нарастваща тенденция църквата да се възприема като национална, а не като духовна институция.


В този контекст напрежението между Ватикана и католическите общности в Централна Европа не е изненадващо. То е свързано с новото положение на Европа в католическия свят. Свикнали сме да възприемаме католицизма като европейска религия, от известно време обаче това не е така. И докато 70% от православните християни живеят на Стария континент, мнозинството католици днес са извън Европа – в Латинска Америка и все повече в Азия и Африка.


Както посочва колумнистът на "Ню Йорк Таймс" Рос Даутат, макар голяма част от света да е влюбена в папа Франциск, мнозина вярващи и духовници изпитват недоверие към него и се опасяват, че понтификатът му може да се окаже бедствие. Недоверието към този неевропейски папа е особено силно в Централна Европа. Много католици в Полша и Унгария гледат на папа Франциск по начина, по който твърдоглавите комунисти и партийни апаратчици гледаха на съветския лидер Михаил Горбачов по време на "горбиманията" в края на 80-те години – като на опасен ревизионист, корумпиран от медийното внимание и заплашващ целостта и силата на тяхната вяра. Когато говорят за папата, хората в Полша обикновено имат предвид Йоан Павел II.


Все пак трудно бихме определили популистката десница и католическата църква в Централна Европа като идеална двойка. За популистите християнството е не толкова връзка между човека и Бога, колкото връзка на една общност с друга общност. Възходът на популизма се дължи повече на страховете от разпространението на исляма, отколкото на близост с религиозните доктрини на католицизма.


Както от добрия християнин, така и от популисткия избирател се очаква да живеят в постоянен страх. Но докато християните се страхуват да не направят нещо лошо, популистките избиратели са постоянно обзети от страха, че някой друг иска да им стори нещо лошо. С други думи, страхът, проповядван от амвона, е тъкмо обратен на политиката на страх, проповядвана от популистите.


Социолозите доказват, че практикуващите католици в Полша и Унгария са по-склонни да гласуват за десните популистки партии. В същото време правителствата в Унгария и Полша не пропускат възможността да докажат привързаността си към църквата както на риторично, така и на политическо равнище, с мерки като строгата забрана на абортите например. Епископите от Централна Европа приветстват този подход. Възможно е обаче те да поискат да преосмислят тази политика. Романтичната връзка между църквата и популистката десница лесно може да се превърне в духовна криза.


Католическата църква в Централна Европа е изправена пред дилемата дали може да позволи на популистките лидери да говорят не само от името на хората, но и от името на Бога. И дали това не би предизвикало антипопулистка реакция, която да се обърне и срещу църквата? Градските либерали в страни като Полша, макар и да симпатизират на посланията на папа Франциск по въпроси като климатичните промени или моралната криза в съвременното общество, все по-често възприемат католическата църква като противник, докато консервативните вярващи гледат на популистките политици като на свои духовни водачи. В крайна сметка възходът на популизма може да постигне това, което комунизмът не успя: развод между църквата и обществото в Централна Европа.


"Дневник" препечатва статията от портала "Култура". Англоезична версия е публикувана в "Ню Йорк таймс".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 413 Весело
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Едно време из аудиториите на СУ се въртеше едно популярно определение на "социалистически реализъм": възхвала на Партията в достъпна за нея форма.

  По аналогия популизмът би трябвало да се нарече: баламосване на ощетените в достъпна за тях форма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  В епоха, когато няма големи политически визионери Папа Франциск е призван и Е един от световните лидери!
  РЕСПЕКТ!!!

 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 609 Весело

  като чета дневник оставам с впечатлението, че не "добрият християнин" и "популисткият избирател" живеят в страх, а че либералният елит и "прогресисткото човечество" сън не ги лови от страх, че някой може да мисли различно, да е с други ценности и чрез демократичен вот да смени "либералната" му адженда...

  папата - "католически горбачов" - безценно
  голяма веселба

  Je suis дани кирилов
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Най-значимата реч през миналото хилядолетие ?
  На папа Урбан II в Клермон. Довела е до Първия Кръстоносен Поход (Успешен !).
  (В търсачката: urban ii clermont crusade speech )

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Защо гражданите на посткомунистическите държави с католически мнозинства останаха безразлични към посланието на папа Франциск?"
  - Защото не е Йоан Павел ІІ.

  А защо "авторитетите" на Луканов и Сорос виждат популизъм там, където има демократични избори? 80% дебили нали бяха на Иво Христов? Или 80% дебили са и на Иван Кръстев, а може би и на цялото Политбюро?

  Баста от комунета, десари и кагебейци. Т.н. "популисти" основателно се страхуват от тяхно завръщане във властта. Да, това не е либерално. Либерализъм търсят Сабина, Гестапото и подобни.

  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. Гоцев така ми се мазнеше по време на заседанията на УС – явно това му беше маниер пред силните на деня още от времето на социализма.
  Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

 7. 7 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  Мда, по-скоро разводът между политиката и църквата е факт, Маркус Зьодер в Бавария дръзна да окаЧи кръста в административни сгради, и каква беше реакцията на католиЧеската църква ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Колко от емигрантите смятат, че да се тури минаре на Св. Петър е чудесна идея?

 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Весело

  "Папата срещу популистите"
  -----------------
  В превод: "Папата срещу себе си"

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  +++! Именно!

 11. 11 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Хаха ,та по-голям популист от Папата има ли :) ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Както от добрия християнин, така и от популисткия избирател се очаква да живеят в постоянен страх. Но докато християните се страхуват да не направят нещо лошо, популистките избиратели са постоянно обзети от страха, че някой друг иска да им стори нещо лошо. С други думи, страхът, проповядван от амвона, е тъкмо обратен на политиката на страх, проповядвана от популистите."

  Добре казано.

  Съгласен съм с повечето изводи, които прави г-н Кръстев в неговия анализ.

  П.П.
  По отношение на бежанците папа Франциск реагира по единствения начин по който трябва да реагира водача на най-голямат църква в света - с милосърдие, помощ и любов. Това ни учи нашият Господ Исус Христос и това направи и папата - абсолютно резонна реакция в съзвучие на Християнската спасителна вяра.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Има и моя респект! Не само религиозен лидер, не само пример за останалите християни по света, но и световен лидер като цяло.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Весело

  Кръстев?! Изумителни са тези редове! По-голям популист от сегашния папа трудно може да се намери.
  :)

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#11] от "schwimmwagen":

  Извинявай, не видях, че си го написал преди мен.

 16. 16 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не съм очаквал такава плява от Иван Кръстев.

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Но докато християните се страхуват да не направят нещо лошо, "

  Кръстев, Кръстев, учудвам се как елементарни неща си объркал. Или съвсем не си объркал, но поръчващия музиката иска да пееш именно това парче?

  Първо. Католиците изобщо не се страхуват да направят нещо лошо. Страхуват се да направят нещо, което противоречи на онова, което изискват падретата от тях. Основното при тях е подчинението. А кое е добро и кое лошо се решава от падрето. Не от папата, не от Евагелието, а от падрето.

  Второ. Източникът на напрежение между Ватикана и централна Европа не е в не-европейския произход на папата и ти много добре знаеш това. Напрежението е заради популистките му лицемерни приказки на ангро, демек в желанието му да прави помен с чужда пита, нещо с което централно-европейците не са съгласни.

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Весело

  Майтап! Полицаите в Германия откраднали идеята на Динко и връзват ръцете на "клетите бежанци" със ... свински опашки! :))))

  http://www.spiegel.de/panorama/justiz/ellwangen-polizei-findet-gesuchten-togolesen-in-fluechtlingsunterkunft-a-1205951.html

  Колко християнско и хуманно! Нещо по този повод да каже папата?
  :)

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Не съм очаквал такава плява от Иван Кръстев.
  —цитат от коментар 16 на tiger


  А какво очакваше? Така, както е седнал в скута на Сорос?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Не ми изглежда правилно политиката да пронизва посланията на църквата.
  Политиката е съвсем малка част от света и от там толкова незначителна, че дори не може да претендира да бъде част от вярата.
  Вярващият човек има много повече потребности от тези което политиката решава.

  подпис
 21. 21 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ахаха, най-големите популисти либералболшеивките наричат всички останали популисти. Наглостта на пропагандата им няма граници. :-(

 22. 22 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всеки "discharge" с етикет Иван Кръстев, да се приема с нестихващи овации, преминаващи във френетични скандирания, мексикански вълни и апелации за референдум!!! Кой не френетира е (???). Обърках се вече...

  roo
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Наистина, много странно е в последно време как папата говори много по-разумно по светски теми от демократично избрани премиери и президенти.
  Едно от обясненията е, че поне проформа папата се опитва да не лъже, докато при останалите - мале, мале...

  Иначе статията на Кръстев е доста повърхностна.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Далеч по-високо оценявам изказването на папата "И аз бях част от проблема" по повод на секс скандалите на педофила епископ Хуан Баррос от общите приказки
  https://www.theguardian.com/world/2018/may/02/pope-francis-chile-sexual-abuse-scandal-part-of-problem

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Отговорът на папата на Сталинския въпрос е "с моите дивизии ще се сблъскате на небето"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Смесването на религията и държавното управление е присъщо за една съвсем друга епоха...

 27. 27 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Ивчо признай си ,че харесваш г-н Берголио защото е комунист,синдакалист ,атеист(симпатизиращ на исляма обаче,като всички левичари).
  Избирането(ако все пак допуснем избиране) на атеиста фило ислямист от аржентина за Папа е трагична грешка на Католическата църква.По-скоро имаме назначен мегафон на неоглобалистката мафиотска шайка,същата на която е продал душата си,иначе интелигентния г-н Кръстев(съзнателното правене на зло е най голямото зло по всички морални критерии Г-н Кръстев.
  Дълъг живот на истинския Папа Бенедикт ,истински Християнин,Голям ум и достоен Лидер.
  А бръщолевенията на типът,изпълняващ функцията на Папа в момента се коментират сами.
  АЛЛАХУ АКБАР Кръстев

 28. 28 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тъпо. По-тъпо. Най-тъпо. Либерал. Папа Франциск.

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "да принадлежиш, без да вярваш"

  Вярата е в консуматорското общество. Мигратните също искат да станат част от него.

 30. 30 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Както обикновено, куп уникални глупости за прокарване на лъжата, че между Запада и Централна и Източна Европа има големи разлики. Сега станахме познавачи и на католицизма. Глупости на търкалета, ама за пред американците сигурно минава.

  Освен това дори Дичев не си позволява да слага Русия и България в едно изречение. Последният по-скоро тактично мълчи по отношение на Русия.

 31. 31 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Папата всъщност ни призовава да правим това, което Западна Европа прави вече десетилетия наред - безусловен прием на мигранти с култура и ценности, несъвместими с европейския правов ред, раздаване на паспорти на килограм без очаквания за лоялност към конституцията на страната, строеж на непропорционално много джамии спрямо дела на мюсюлманското население и безкритично допускане и толериране на имами, които нито знаят местния език, нито желаят мир и разбирателство с немюсюлманите.

  Резултатът е повече от плачевен навсякъде. Резултатът погубва човешки животи, прави ежедневието неприятно, води до обедняване на хората. Папата иска обаче още повече от същото, и то в полза на непрекъснато нарастващ брой хора с въпросната култура и ценности.
  После левичарите реват, че не били случили на европейци.

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Докога хората ще се оставят на политиците да ги манипулират чрез религиозните им чувства. Орбан още малко и ще каже, който е християнин да гласува за мен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK