Европейският бюджет - възможност за развитие или летаргия и корупция

Откриване на учебната година в Софийския университет

© Юлия Лазарова

Откриване на учебната година в Софийския университетНяколко думи за европейския бюджет:


1. Преди всичко това е предложение на Европейската комисия за многогодишна рамка, която предстои да се обсъжда и вероятно да бъде приета след около година. Има време за въздействие. Няколко държави вече се опънаха срещу предложението. Ако искаме те да смекчат позицията си, трябва да се откажем от въпроса "Кой ще ни даде пари".


2. Трябва да си забраним думата "усвоявам", когато говорим за бюджет на ЕС. И не само. Тя е вредна, корумпираща и безполезна. Така наречените европейски пари трябва да се инвестират, не да се усвояват. Тази промяна е ключова в идеята на бъдещия бюджет. Парите ще бъдат все повече лост за привличане на допълнителни инвестиции, все по-малко пълнеж на дупки.
3. Обвързването с върховенството на закона звучи много привлекателно, но е малко вероятно да бъде приложено. Възможни са някои наказателни акции при много крайни случаи, но това и сега става с глоби, наложени от комисията.


4. Бюджетът предвижда 25% от средствата да се вложат в дейности, свързани с климатичните промени. Не скачайте! Това е голяма възможност за България. Тези 25% означават повече средства за енергийна ефективност, за модернизация на енергийната система, за по-чист въздух, за по-чист транспорт. Това са все неща, от които ние имаме остра нужда. Ако съумеем да приготвим добри проекти, които обвързват намаляването на въглеродните емисии с решаването на тези сериозни проблеми на България, печелим от качването на климатичния фактор до 25%.


5. Бюджетът за иновации се качва с 60%. България не е водещ научноизследователски център, но страната трябва отсега да се позиционира за привличане на средства за научни изследвания и иновации с подходящи партньори и полезни за България теми и проекти.


6. С 30% се качват средствата за външна дейност. Не бива да пропускаме и тази възможност. Значителна част от тези пари ще отидат в инвестиции в чиста енергия в трети страни. България има силно развита глобална инженерингова соларна индустрия. Тя е перфектен кандидат за подобна подкрепа. Около председателството множество организации усвояват международните административни процедури на ЕС. България се позиционира добре и спрямо Западните Балкани и Турция. Страната може да предложи много в работата в тези страни.


7. Разходите за климат, околна среда и иновации дават великолепна възможност на България да излезе печеливша от затварянето на въглищното електропроизводство. Това е голям проект, с който, ако България се заеме умно, ще спечели много. Ако упорства глупаво, ще загуби много. Предложеният бюджет дава почти на тепсия умен и печеливш подход.


8. Изглежда, ще бъде увеличен разходът за малки фермери. Това е възможност България най-сетне да коригира крайно небалансираната си селскостопанска политика и да подпомогне малките производители, биопроизводството и местните селскостопански инициативи.


9. Голямо увеличение, 2.2 пъти, ще получат младите хора. Това е подкуп, който те получават, за да обичат Европейския съюз. Този подкуп е още една възможност за поосвежаване на тежко западналото висше образование в България. В комбинация със средствата за дигитализация, иновации и климатично обвързани дейности висшето образование може да си поеме глътка въздух. Ако, разбира се, събере сила да диша. Важно е също не само българските студенти да ходят в чужбина, но и българските университети да станат привлекателни за чужденци. Това не е никак трудно, но, отново, университетите първо трябва да дадат признак на живот.


10. Предложеният бюджет далеч не е перфектен, но дава огромни възможности на България. Дали ще се възползваме зависи от нас. Той може да ни извади от летаргията, може да ни зарие в корупция. Важно е да навлезем бързо и сериозно в неговото обсъждане.


Коментарът е публикуван във "Фейсбук"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Той може да ни извади от летаргията, може да ни зарие в корупция."

  Няма нужда да се посочва, кое от двете ще се случи на територията. Последните години го доказват безкомпромисно...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Разстроено

  Дано само и тези пари не бъдат присвоени от обръчите, суджуците и прочие активисти и креатури на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1761 Разстроено

  "Това е подкуп, който те получават, за да обичат Европейския съюз."

  Това е грубо.
  И защо да не обичат този, който се грижи за тях?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  Не се заблуждавайте. Тези които досега "усвояваха", от новия бюджет ще "инвестират"

 5. 5 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "България не е водещ научноизследователски център"

  Или меко казано България е на последно място по R&D

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Висшето образование в България няма как да бъде "освежено" без "основен ремонт". Като приоритетен инструмент тип "остен" виждам въвеждането на периодична външна (Европейска) атестация на специалностите по програмно съдържание. Нека професионалните академични сдружения в Европа да казват къде сме, а не вътрешни "национални" комисии от типа на "аз хваля теб, ти хвалиш мен".
  Искам да подчертая, че не сме само ние в България които имаме нужда от остена. Един партньорски икономически вуз във Франция преди 14-15 години беше в "мъждукащо състояние". Подадоха молби за членство в международни професионални организации, както в Европейската, така и в AACSB, минаха през надлежащите процедури за промени и сега от 32 място са на 5 до 7 в класацията на вузовете от тази сфера във Франция.

 7. 7 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Юлианчо...
  Fresh faced imbecile...
  Steve Harley, не съм аз...!

  roo
 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Писача на лозунги пак заработи надника.
  Толкова е далеко от истината, че не е за коментар.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  И ще се увеличат парите за отбрана :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  До коментар [#6] от "daskal1":

  .........защо ПОДЦЕНЯВАШ КАЧЕСТВАТА и КАПАЦИТЕТА на НАШИТЕ РОДНИ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ.......??????!!!!!!!!.........От къде на КЪДЕ чужденци ше ни КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВИМЕ в РОДНИЯ ни АЛМА МАТЕР.........????!!!!!!....като какъв ше УНИЖАВАШ родните ни АКАДЕМИЦИ , ЧЛЕНКОРЕСПОНДЕНТИ , ПРОФЕСОРИ, ДОЦЕНТИ , АСИСТЕНТИ.........кой си ти ЧУЖДА .../сещай се какви ПОЗДРАВИ
  ти ПРАЩАМ /.......????!!!!!!........това са НАШИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ и НАШИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ имат ДОСТАТЪЧНО МЪДРОСТ и КАПАЦИТЕТ да се СПРАВЯТ СЪС ВСЯКАКВИ ВЪЗНИКНАЛИ ПРОБЛЕМИ........!!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Аз не завися от разни бюджети. Първия си трилион го направих с много хъс, мозък, бившите бананови и тръстикови плантации и апартаментите на пъпа на София от дедо ми и придобитото от дедите ми още от времето на Опиумните войни. Във висящите градини съм турил бюст на един мой пра-пра - пра дядо, дето е основал Източно - индийската Компания.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3840 Весело

  До коментар [#10] от "kesh":

  В целия свят хората искат да си сверяват часовника с най-добрите и не намират нищо ненормално да има обективни външни оценки. Но, може би сте прав, в нашите водещи университеи сигурно има модерни лаборатории и мощни институти които правят световни открития, получават Нобелови и други престижни награди...
  Емоциите не винаги са добър съветник, но, след като сме на принципа "От Витоша по-високо нема, от Искаро по-глибоко нема!" - кой съм аз да давам акъл. "Акъл не искам, пари ми дай!", нали така?

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Смущаващото в случая е, че икономически решения за общия фиск произтичат от строго идеологически догми, много от които съмнителни, а някои направо фалшиви. Знаем до какво водят подобни лозунги, материализирани в икономика.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Климатичните промени е глупост.
  Голяма! 2020 та дойде и някой няма ли да отчете как намалихме, ограничихме или каквото там го наречете глобалната температура с 2 градуса?
  Да разберем защо все пак ручахме жабетата.
  Борбата за чист въздух и околна среда няма нищо общо са далаверата СО2 от която се нагуши бая народ и покрай тях проповедниците им с манталитет на кюрета от Средновековието.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Ако чакаме на папата да се справи с популистите, няправо сме изгоряли.
  Иначе е ясно, че комбинацията между простотия и необразованост ше бъде използвана от не по-малко неприятни хора и понеже количествено винаги те ще превъзхождат в обществото, въпроса е да им бъде даден отор.
  Един от начините е като поне спрем да им плащаме - примера с Сидеров е очеваден - ние му плащаме като на български депутат, горд член на ЕС, а той обикаля и измекярства по азиатските кошари.
  Ами да си го ставим, в случая него, но в обшия случай не малкото такива като него на издръжка на азиатците, а не да им плащаме при това доста прилични заплати.

 16. 16 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 864 Неутрално

  как са си плюли в устите - върховенството на закона е явно насочено срещу качински и орбан, а не срещу сикаджията, който върти задник и към кремъл и към брюксел.

 17. 17 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Този Юлиан Попов не казва нищо за предложението на Германия, Франция и холандия да се обвърже финансирането с изискването за спазване върховенството на закона. Това е шанс да се демаскира псевдоевропейската активност на управляващите, а той (Юлиан) дрънка, че корупцията щяла да се увеличи!? Сякаш ЕС ще е виновен за това?!

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ало газетата откъде ги намирате тези лаладжии ?! Пак въглищата са му в устата...абе аланкоолу откъде ще се вземат базови мащности ?

  При този капацитет в академичните и научните среди + неадекватното и крадливо министерство не виждам как ще отлепим в областта на иновациите и НИРД.

 19. 19 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Като как се оказа така, че от първоначалната идея за СВОБОДНО движение на хора, стоки и капитали в европейското пространство се получи това уродливо нещо обсъждащо ТРИЛИОНЕН бюджет за реализация на социално инженерните си фантасмагории, постоянно въвеждащо абсурдни регулации и лобистки ограничения на СВОБОДАТА на европейските граждани?
  Вижте земеделските субсидии. Било е време след войната, хората им е било скъпо да плащат за храната си. Какво правят политиците, за да се харесат? Ами ще даваме субсидия на този които работи в калта да е по-евтино на електората мамбото.
  Речено-сторено. И какво имаме? Кралицата английска е на субсидии. Половината Европа получава земеделски евра с повече от другата половина. Храните - боклук. Първите череши от Норвегия. И всички тия извращения срещу 50% от ТРИЛИОНА. Конкуренцията в земеделието е сведена кой ще намери най-точния лобист да лапне най-тлъстата мръвка.
  В климата нещата се изродиха само за 1-2 десетилетия. Борбата там е кой колко ще набута неговата технология за борба с СО2то да бъде обявена за брюкселопомазана. Сечем гори, сеем слонска трева, бентове по селските поточета, рапица върху милиони хектари, сега и инвоации за климата (това последното е наистина яма) за СО2 то.
  Ако някой все още държи на Европа, бюджета трябва да бъде намален на половина и останат чиновниците които ще разринат авгиевите регулативни обори и върнат Европа в нормалността.

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Като как се оказа така, че от първоначалната идея за СВОБОДНО движение на хора, стоки и капитали в европейското пространство се получи това уродливо нещо обсъждащо ТРИЛИОНЕН бюджет за реализация на социално инженерните си фантасмагории, постоянно въвеждащо абсурдни регулации и лобистки ограничения на СВОБОДАТА на европейските граждани?
  Вижте земеделските субсидии. Било е време след войната, хората им е било скъпо да плащат за храната си. Какво правят политиците, за да се харесат? Ами ще даваме субсидия на този които работи в калта да е по-евтино на електората мамбото.
  Речено-сторено. И какво имаме? Кралицата английска е на субсидии. Половината Европа получава земеделски евра с повече от другата половина. Храните - боклук. Първите череши от Норвегия. И всички тия извращения срещу 50% от ТРИЛИОНА. Конкуренцията в земеделието е сведена кой ще намери най-точния лобист да лапне най-тлъстата мръвка.
  В климата нещата се изродиха само за 1-2 десетилетия. Борбата там е кой колко ще набута неговата технология за борба с СО2то да бъде обявена за брюкселопомазана. Сечем гори, сеем слонска трева, бентове по селските поточета, рапица върху милиони хектари, сега и инвоации за климата (това последното е наистина яма) за СО2 то.
  Ако някой все още държи на Европа, бюджета трябва да бъде намален на половина и останат чиновниците които ще разринат авгиевите регулативни обори и върнат Европа в нормалността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK