Непрозрачната подкрепа на Доган и Пеевски за Борисов свежда до минимум предвидимостта

Непрозрачната подкрепа на Доган и Пеевски за Борисов свежда до минимум предвидимостта

© Георги КожухаровПо повод първата година от мандата на третия кабинет на Бойко Борисов "Дневник" потърси мнението на политолога Даниел Смилов за управлението.


Как бихте характеризирали първата година на правителството?


- Година на бавно развитие в резултат и на голям късмет. Измеренията на късмета – съвпадение на външни и случайни фактори – са следните:
1) Добрата перспектива пред еврозоната ни дърпа силно напред икономически.
2) Бизнес договореностите между основните коалиционни партньори – ГЕРБ и Обединените патриоти (с ДПС зад кадър) – не са се разпаднали, въпреки напреженията по отделни теми (Русия, ЧЕЗ, Банско, тютюнопушене и т.н.) 3) Няма фалирала финансова институция заради наливането на спестяванията на хората в бизнес проектите на върхушката (макар че нямаме твърди гаранции, че подобни лоши практики са напълно елиминирани след фалита на КТБ).
4) Председателството на Съвета на ЕС създава ПР чадър над правителството с аргумента да не се изложим пред чужденците.


Късметът е и за правителството, и за страната – в крайна сметка (макар на зигзаг и много бавно) вървим напред.


Същевременно обаче отново се развиваме под възможностите и далеч под необходимото, за да стане България в близко бъдеще силно привлекателна за бизнес и добро място за живеене.


Шуробаджанащината и корупцията по високите етажи са неформална протекционистка политика срещу големи, стратегически инвеститори. Това дава възможност на местни политико-икономически групировки да монополизират медии, държавни поръчки, да превръщат държавните органи в бухалки срещу конкуренцията и опонентите си. Прехвалената антикорупционна политика все повече се превръща в чадър за върхушката и показна разправа с неудобни и опоненти. Желязната статистика, според която корумпираните са изключително сред опозицията и критиците на правителството, е факт въпреки скандали с управляващи и висши магистрати като "Хасково", "Цумгейт", "суджук гейт" и др. Т.е. неформалното срастване между върха на управлението, върха на наказателното преследване и определени бизнес и медийни империи си се възпроизвежда необезпокоявано.


С други думи, говорим за "пленена", "захваната" държава. Неин символ е КТБ аферата, която беше окончателно заметена под килима с едно многотомно обвинение срещу върха на айсберга – кухите фирми на Цветан Василев. Но къде са отишли в крайна сметка парите (4 милиарда лева) и кои са виновните лица по цялата верига май никога няма да узнаем. Нито пък сериозно се разследват действията на регулаторите (БНБ, КФН и т.н.), на службите и прокуратурата, които доведоха до разрастването и фалита на КТБ. От политическа гледна точка повечето от държавните служители, които трябваше да предотвратяват катастрофата КТБ, не само не бяха санкционирани, но бяха преназначени на същите или нови постове. И за венец България днес не иска да стане член на банковия съюз на ЕС – очевидно поради страх от допълнителен външен контрол над сфера, която е ключова за срастналостта между бизнес и политика.


В обобщение, вървим напред, но поради сериозни дефекти в управлението ходът е болезнено бавен. А и членството в "Шенген" и еврозоната остават отложени за вбъдеще.


Как оценявате външната политика на кабинета и на поддържащата го коалиция?


- Няма една външна политика на България - всъщност те са най-малко две. Първата е про-европейска и тя е успешна. В нейните рамки поставихме въпроса за Западните Балкани по неочаквано ефективен начин в дневния ред на ЕС. ЕК реагира адекватно и по този въпрос има движение – ще започнат преговори с Македония и Албания, споменаха се ориентировъчни дати за присъединяване на нашите западни съседи. България действа конструктивно и при изглаждането на противоречията между тях. Дадохме добър пример с Македония и като цяло Борисов стои добре в комуникацията между региона и ЕС. Позитивна е и ролята ни в преговорите с Турция – там правим възможното в една изключително трудна ситуация. Ясно е, че южният ни съсед се отдалечава сериозно от демокрацията и членството в ЕС, но въпреки това трябва да се договаряме с него по много въпроси, като сигурност и миграция, например.


Втората външна политика на България е по отношение на Русия. Докато на Балканите действаме заедно с партньорите и от името на ЕС, към Москва експериментираме със сепаративни действия, целта на които е спорна и неясна. Случаят "Скрипал" ни направи изолирано малцинство в ЕС. Президентът Радев реши да придаде на тази маргинализирана позиция по-позитивен статус с военния термин "авангард" на ЕС спрямо Русия. Но проблемът е, че изглеждаме по-скоро като забравен руски ариергард в ЕС.


Като оставим "Скрипал" настрана, сгрешена е цялостната идея, че с Русия ще постигнем по-добри условия по икономически проекти, като се самоизолираме в ЕС и действаме сепаративно спрямо Москва. Енергийната ситуация ясно показва, че когато договаряме сами условия с Москва, плащаме за газ два пъти по-висока цена от Германия. В този смисъл българският интерес е от общи действия на ЕС по отношение на Русия, а не сепаратизъм и преговори на парче. В резултат на подобни преговори за един необоснован проект като АЕЦ "Белене" продължаваме да плащаме милиарди за нищо – или по-точно за "гьол" по израза на Борисов.


Тази втора външна политика спрямо Русия се подкрепя и от президента Радев, и от БСП. Нейни говорители са коалиционни партньори на ГЕРБ – Сидеров на първо място. Борисов не би я формулирал като сепаратизъм, но по същество тя е такава. Проблемът е, че не е полезна за страната.


Колко стабилно е управлението, на каква цена и колко може да продължи тази стабилност?


- Когато много от успехите се дължат на късмет, за голяма стабилност и предвидимост не може да се говори – следващата година може да е различна и стомната да се счупи. ГЕРБ инвестира много в своята патриотична патерица – ОП. В резултат обаче речникът и говоренето на национал-популизма съвсем се нормализираха.


БСП се радикализира и стана по-радикална в някои отношения от "Атака". На фона на тази надпревара Марешки удари всички в земята с призив за референдум за излизане от НАТО. Т.е. ГЕРБ в крайна сметка наля тонове вода в мелницата на едно ново, "патриотично" мнозинство БСП-ВМРО-"Атака"-"Воля", което почти се материализира около дебатите за Истанбулската конвенция. Не случайно Борисов определи и нейното отхвърляне като най-голям провал на годината – това не само беше срамен акт, но и показа нестабилността и случайността на самата управляваща коалиция. Тя лесно може да бъде подменена с друг формат.


Трусове могат да дойдат и от неясната роля на ДПС в управлението. Официално и публично ДПС е опозиция, но в лично качество и чрез медиите си Доган и Пеевски подкрепят Борисов. Тъй като очевидно не става дума за публични и идеологически причини за тази подкрепа, тя би трябвало да е обоснована от лични и непрозрачни за обществото мотиви. Тъй като не знаем какви са те, можем само да гадаем дали те стабилизират или клатят управлението. Но със сигурност свеждат до минимум предвидимостта.


И накрая, присъствието на "Атака" във властта след "личните" изяви на Сидеров в Крим е скандал. Дали "Атака" може да бъде демонтирана, като се запази управлението, е интересен инженерен въпрос, който вероятно ще се обостри към края на нашето ротационно председателство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  Време е да се прежали това политическо статукво!
  Има и други лица, които могат да съставят правителства. Борисов ми се струва изчерпан за политическия модел в страната!
  Едвам и неприкрито го търпят и в собствената му партия (тя не че е негова, ама карай)!
  Горанов например все по-често демонстрира презрението си към алабалистиките на ББ и ЦЦ! И е нормално всеки интелигентен човек да му писва от нищо правене и комунистическия спомен за безвремие, така характерен за правителствата на Борисов!

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Др.Даниел Смилов е един "визионер" а ла Евгени Дайнов,Андрей Райчев и други подобни субекти !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  Заверата ГЕРБ-ДПС е повече от очевадна. Нищо лично и политическо - просто бизнес, усвояване и замазване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 313 Весело

  "Непрозрачната подкрепа на Доган и Пеевски за Борисов..."

  - Непрозрачна е и подкрепата на къневци и корнита за увеличаване на пълномощията на пРезидента. Вчера писах:
  "Корни плаче за антикорупционно звено, което "да се конструира по друг начин" - не от партии и не от НС. Почти същата песен пееха аргонавтите, искайки "прокуратура, равно отдалечена от трите власти".
  И в двата случая става въпрос за структури, назначавани и под опеката на пРезидента!
  И в двата случая не се обявяват намеренията открито и директно!
  ПРОЗРАЧНОСТ!"

  Подкрепата на ДПС за Радев е явна и ясна. Подкрепата за него на "новите десни" също е повече от ясна - "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев".

  Смилов с рогите на жабата срещу логиката... :) :) :)

  п.с. Щенията на Корни, признати н Панорама:
  "Не разбирам принципа на това тези, които управляват, да избират тези, които ще ги проверяват и ще събират доказателствата срещу тях. Да се очаква, че на този, който плащаш заплата, ще те разследва и ще те вкара за корупция в затвора, това е илюзия. Затова беше и големият ни спор, че този орган трябва да се конструира по друг начин, и тук не говори за партии. Този орган е удобен за всяка партия. Защото когато дойдеш на власт, ще си сложиш мнозинство, което няма да те разследва." - http://news.bnt.bg/bg/a/korneliya-ninova-ne-vyarvame-che-noviyat-organ-shche-se-prebori-s-koruptsiyata

 5. 5 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Интересно четиво. По много заобиколен и културен начин авторът а казал - работи се на парче в зависимост от конюнктурата и без ясна визия и стратегия за бъдещето. По същия начин авторът е извел извод за външната политика - все още в европа, но все повече обърната към Русия на Путин. Изводът за стабилността на управляващата коалиция поднесен с недомлъвки - не може да се предвиди до колко е стабилна, защото не може да се предвиди кога Путин ще нареди на Атака и вероятно ВМРО да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ. Поне аз така чета изводите от прочетения материал.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Добър текст!
  Проблемът е, че за отхвърлянето на това иго трябват характер и топки, които хората,на които временно сме поверили властта НЯМАТ!!!

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Весело

  "Втората външна политика на България е по отношение на Русия. Докато на Балканите действаме заедно с партньорите и от името на ЕС, към Москва експериментираме със сепаративни действия, целта на които е спорна и неясна. Случаят "Скрипал" ни направи изолирано малцинство в ЕС. Президентът Радев реши да придаде на тази маргинализирана позиция по-позитивен статус с военния термин "авангард" на ЕС спрямо Русия. Но проблемът е, че изглеждаме по-скоро като забравен руски ариергард в ЕС."

  Смилов, ясно че на такива като теб им плащат за да търчим пред вятъра и по сигнал от САЩ и пуделът им Великобритания но и нашите политици вече разбраха че от това само губим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Любопитно

  "Трусове могат да дойдат и от неясната роля на ДПС в управлението. "

  Какво неясно бе Смилов? Турската партия иска да влезе във властта за да обслужва интересите на Майката - Родина - Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Отлично обобщение на една противоречива година за България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#5] от "tsyrvulan"
  И аз така ги прочетох!

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#8] от "Julian Mall":


  ...то и аз искам много работи,ама няма да станат!..

 12. 12 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредния буламач от празни приказки и до болка втръснали медийни локуми, всичките "политолози" и "анализатори" са на един акъл и можеш да лепнеш което и да е име под статията. Никаква по-задълбочена мисъл, никакъв анализ на събитията.
  Били сме раздвоени между ЕС и Русия. Защо да е раздвояване бе гламчо, след като е в интерес и на нас и на Европа да се подобрят отношенията с Русия? Ние носим най-големите негативи от американската геополитическа игра в Европа и е нормално да искаме и да търсим проевропейски път, който естествено минава през добри отношения с Русия. Защо след като САЩ казва че Русия е лоша, това автоматично да значи че проевропейска политика значи антируска? Защо проамериканската да не е антиевропейска например, при положение че донесе толкова беди и в Европа, и в Близкия изток? Акъл - море ...

 13. 13 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Вариантът БСП/Атака/ВМРО е крайно неприемлив! Нито от ляво нито от дясно се вижда разумна алтернатива, да не говорим за центъра. В в ГЕРБ действително има специалисти като Горанов и Дончев. Но те са сведени до мениджъри, а не до държавници. А пък в БСП виждам само "борци за социална справедливост" и агитатори. Тогава да агитират собствените си олигарси да раздадат справедливост. Демагогия.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Майката е ДС

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1013 Весело

  моята нова партия: Терминал2 !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  "вървим напред, но поради сериозни дефекти в управлението ходът е болезнено бавен. А и членството в "Шенген" и еврозоната остават отложени за вбъдеще."
  По скоро вървим напред, въпреки управлението.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":Майката е ДС
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  ДС е отдавна в миналото. Сега депесарите служат само на МИТ!
  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Тъй като очевидно не става дума за публични и идеологически причини за тази подкрепа, тя би трябвало да е обоснована от лични и непрозрачни за обществото мотиви. Тъй като не знаем какви са те, можем само да гадаем дали те стабилизират или клатят управлението.

  Когато не се знае какви са мотивите, много добре се знае, че винаги става въпрос за пари.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3677 Весело

  ...Смилов, ясно че на такива като теб им плащат за да търчим пред вятъра и по сигнал от САЩ и пуделът им Великобритания но и нашите политици вече разбраха че от това само губим!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Интересно на теб кой ти плаща да правиш неадекватни заключения, на базата на несъществуващи факти!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3677 Весело

  ДС е отдавна в миналото.
  —цитат от коментар 17 на Julian Mall


  Всички руски подлоги така твърдят.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Пеевски-Цацаров-Борисов-Златев следва да лежат в една килия и четиримата да мляскат, грухтят и проклинат Демократична България. Има и още много за съседи.

  Създадената от клана Живков мафия управлява България с циничната благословия на ЦРУ. Има достатъчно достоверна информация и за кръга Банкя, и за СИК, и за масажиста на Живков, и за грамите от Щатското посолство, и за обстойните доклади на Цвъки във Вашингтон, и за еврейския съвет и за мн.мн. други.
  Едиствената полза от тях е, че убиха Луканов.

  Всичко смислено в страната е направено въпреки тях. Време е българските демократи да счупят безразличието и безотговорността към съдбата на страната. Трябва ни мощна изборна победа на Демократична България. Само с ново поколение ерудирани модерни политици българските качества, предприемчивост и усърдно трудолюбие могат да заблестят в цялата си мощ.

  Не се ли събудим, тия калтаци, крадци и примитивни белотни мозъци ще се гаврят с националното ни достойнство и ще имат наглостта да се наричат европейци.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Много ми е мил този Смилов. Интелигент и тричетвърти! Може да сдъвче и преглътне всякаква политичска слуз и да я изкара като културологично, политологично и т. н. наторяващо произведение.

 23. 23 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Какво неясно бе Смилов? Турската партия иска да влезе във властта за да обслужва интересите на Майката - Родина - Турция!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  От тази твоя изцепка се види, че на теб нищо не ти е ясно. Защо ДПС да се натиска да влезе в управлението когато Е в управлението. Само, че - задкулисно. Точно това ти казва г-н Смилов. Но заради факта, че не е на светло (в управлението), неговите ходове са неясни и за тях можем да се досетим постфактум.

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ся кво разбрах:
  1. Нищожните, пренебрежими, случайни, привидни и мимолетни успехчета не се дължат на управлението, а на купища външни, невероятни и неповторими фактори...
  2. Огромните , критични, катастрофални, необратими и апокалиптични бъдещи събития се дължат само на управлението...
  Мислете за (.....), тази формация, дето съм и абонат...

  roo
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Дневник, чудя се какво ще се случи ако един път пропуснете "анализите" на капитан Обвиъс?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  От тази твоя изцепка се види, че на теб нищо не ти е ясно. Защо ДПС да се натиска да влезе в управлението когато Е в управлението. Само, че - задкулисно. Точно това ти казва г-н Смилов. Но заради факта, че не е на светло (в управлението), неговите ходове са неясни и за тях можем да се досетим постфактум.
  —цитат от коментар 23 на petyo9


  Според умниците като теб и храбреца на които всичко им е ясно ДПС като рожба на ДС никога не се излизали от управлението. Само че има една малка разлика дали някой ще ти подхвърля кокалчета или ти ще си този който разпределя порциите!
  До коментар [#23] от "petyo9":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Промяната както често съм писал е отложена за неопределено време. Дори и Корни или националистите да вземат властта, резултатът няма да е промяна, а задълбочаване на процесите. И не защото Герб са по добри, а те по-лоши. Процесите ще се задълбочават, защото са същите. Нямат интерес от промяна. За да има промяна трябва да има сътресение (катализатор) и невъзможност да се кара по стария начин. Сега макар и бавно страната върви напред, следователно няма мотивация за промяна у никоя сила, включително избирателите.
  Процесите на русификация на живота в страната ще се задълбочават. Ето го и Магарешки вече напира да правим референдум за НАТО. Антиамериканизма в България пуска все по-дълбоки корени в сътветствие с целите на петата колона... или са две - Русия и Турция. Единственото, което още дърпа България към Запада е валутния борд и мечтата за присъединяване към еврозоната. Предполагам банкова криза и падането на борда ще отрезвят българина и след 7 века мъки веднъж завинаги ще излезем от орбитата на влияние на сили като Русия и Турция.

 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Разбира се,че има други,които да съставят правителство-Корни,Таско,Крумчо,Мирчев,Стойнев...Ааа,и ДПС-те от кога са готови с" експертите"

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Годината си е добре за България-икономиката си върви,дохдите растат.Е,за вас е поредната година на разпадане на коалиции,създаване на нови,смяна на имената със още по-смешни абревиатури.А,хората все така не ви се лъжат...Какво да се прави-не всеки е умен като вас,че да става клиент на Спас...

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":

  Звучи весело, но не е вярно :)
  По ред:
  - икономиката расте, да. А ще кажете ли дали достигаме дори не централна Европа, а да кажем съседите? Например Румъния? :) Не, изоставаме дори от нея. Вероятно защото нейната иконимика расте по-бързо от нашата ? Определено да.
  - коалиции и абревиатури - тук сте напълно прав. Не съм член на политическа партия, но симпатизирам и когато мога гласувам за десните (всъщност центристи) демократи като ДСБ, преди СДС. За сведение не смятам ГЕРБ за дясна и демократична партия, но определено е по-добре от БСП или ДПС. Боли ме, че нямам избор и представителство в парламента. Тук сте напълно прав, признавам. Но смятам да продължа да следвам моите принципи докато се появят тези, които заслужават гласа ми. Това е и демоккрацията. Ако е останала все още в България със задкулисието, корупцията и пленената държава.
  - Аз не предлагам името си на избори за да гласуват за мен. Ерго, не сте прав :)
  - За Спас (който и да е той) няма какво да кажа. Познавам един Спас, но не съм му клиент.
  Честит празник, Яне :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#31] от "penetrating":

  Така любимата ви Румъния....Там нямаше приватизация като нашата-те не си унищожиха икономиката.Няма да казвам кой подари нашата иконимика на чевените олигарси!Те не бяха засегнати от Югоембаргото,което даде горивото на нашите мутри.И на последно място-Румъния финансира със заеми вдигането на заплати в бюджетния сектор-аз не харесвам гръцкия модел.Разбира се,на вас ви харесва модела в който румънските ви колеги-НПО-та са овладели тяхната специализирана прокуратура.Е,тук няма да ви огрее.Хванаха вашата Иванчева(вече Дневник спря да я защитава),ама не ви харесва!...

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Весело

  До коментар [#32] от "yanne":

  Твърде много грешни внушения имате в написаното :)
  - нито съм от/за червените олигарси, нито съм от/за нпо, нито съм фен на Иванчева (напротив смятам я за некадърна), нито Румъния ми е любима (иначе щях да отида там като доста български предприятия напоследък). :)
  Румъния я избрах защото беше по-зле от България по времето на Костов и защото е сравнима като начално състояние на погром от соц.мислещи управленци. Та какво казвате - защо Румъния се движи по-бързо, заради "лошия" Костов ? :)
  И Царят/Станишев/Борисов "страдат" от решенията на "лошия" Костов :)?
  Дойдохме си на думата най-сетне :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Весело

  До коментар [#32] от "yanne":

  Може би тук ще намерите повече отговори :)
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/05/06/3174517_bulgariia_e_v_zastoi_smiatat_germanski_investitori/

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":

  Няма внуления,а факти.

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  Знам какво искат германските инвеститори-специалисти с габонски заплати,да могат да се наредят за държавни поръчки,и да си продават боклуците(Моля те не ме убеждавай,че Нивеа тук е с качеството на Нивеа в Италия или Испания) ,че и по-скъпо,отколкото струват там,и да изнасят печалбата.За твое сведение(понеже прокуратурата ви е любима тема) фирмите не се интересуват от пркоуратура,щото може и да не знаете,но при междуфирмените дела няма прокурори.Изобщо-при 80%,че и повече от делата изобщо не присъства прокуратурата.Защо съда е такъв-питайте солидното съдийско лоби в прокопиевите партийки..

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Весело

  До коментар [#35] от "yanne":

  Факти? :) Нима се познаваме? Кажете ми името. Двама съфорумници го знаят, но Вие не сте сред тях :)
  Всеки ден "научавам" нещо ново за себе си, което дори не съм и подозирал :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  До коментар [#36] от "yanne":

  Нещо измествате темата, но някои теми ги намирам за важни, уважавам позицията Ви и затова ще Ви отговоря, но по реда:
  - Нямам представа каква е "Нивеята" в Италия, Испания, България или другаде. Не се интересувам от нея. Когато я купувам обикновено е от летището (малка кутийка за път) или от Германия. Не намирам разлика в качеството, а цената не ме интересува много защото е достатъчно ниска за да я следя.
  - нима печалбата не се изнася от "лошите" фирми от Италия, Испания, Румъния? Ако не се изнася и представителят на Нивея е един и същ в тези страни, кой е виновен? Ааа държавата, нали тя само се различава
  - Напълно сте прав, съдебната система и в частност прокуратурата много ме интересува (Доган и Борисов - също, аако се съди по публичните им изказвания за персонално овлядяване на съдебната система).
  - фирмите може и да не се интересуват от прокуратурата (което не е съвсем вярно), но прокуратурата силно се интересува от фирмите :) Напоследък вероятно сте разбрали (ако не Ви интересува, едва ли сте разбрали), че прокуратурата иска да контролира договарянето, действията и плащанията между частни дружества.
  - По делата им ще ги познаете - Прокопиев и непослушните медии са затрупани от дела, повдигнати от прокуратурата, Пеевски и услужлите медии са пропускани благосклонно, въпреки фактите (тук за разлика от Вашите ги има) :) И вие говорите за лоби на Прокопиев в съдебната система? Смешно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  2) ... въпреки напреженията по отделни теми (Русия, ЧЕЗ, Банско, тютюнопушене и т.н.)
  Не виждам никакви напрежения по тези теми. Напротив, цари пълно съвпадение. Е, разни дребнотемия като тютюнопушене и истанбулска конвенция. Колкото за пред хората, както и да изместваме погледа от важните теми.
  А там е пълен батак, съчетан с липса на каквито и да е действия/политики.
  1. Здравеопазване
  2. Правосъдие
  3. Корупция
  4. Демография
  5 Образование

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2010 Весело

  "Късметът е и за правителството, и за страната – в крайна сметка (макар на зигзаг и много бавно) вървим напред."

  Вървим толкова бързо, колкото мжем.
  Ако гении като автора бяха начело на държавата, дали щяхме да вървим по-бързо и то напред е спорно!
  Със сигурно нбихме поели накъдето им суфлират кукловодите от А4BG

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Вариантът БСП/Атака/ВМРО е крайно неприемлив! Нито от ляво нито от дясно се вижда разумна алтернатива, да не говорим за центъра. В в ГЕРБ действително има специалисти като Горанов и Дончев. Но те са сведени до мениджъри, а не до държавници. А пък в БСП виждам само "борци за социална справедливост" и агитатори. Тогава да агитират собствените си олигарси да раздадат справедливост. Демагогия.
  —цитат от коментар 13 на Мавродинов


  И какви точно специалисти са тези двамата? Единият е специалист по шушнене на ушенце с Пеевски. На другият какво му е специалното?

 42. 42 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":Годината си е добре за България-икономиката си върви,дохдите растат.Е,за вас е поредната година на разпадане на коалиции,създаване на нови,смяна на имената със още по-смешни абревиатури.А,хората все така не ви се лъжат...Какво да се прави-не всеки е умен като вас,че да става клиент на Спас...
  —цитат от коментар 30 на yanne


  Кви доходи, каква икономика бе плоскочело тролче? Въпреки неимоверните усилия на иснститута по научна фантастика - НСИ да "изчисли" 1100 лв средна заплата, пак си оставаме последни по доходи в ЕС, дори след Хърватска, която не помпала 10 год еврофондове в икономиката си и премина през война. Икономиката ни е друг продукт на пропагандата - растеж се симулира чрез инфраструктурни проекти раздавани на другари и прятели на партията герб, над 1 % от растежа е само "великото" саниране на панелки на кредит. Ударихме дъното по чужди инвестиции за последните 15 години, даже при тройната коалиция чуждите инвестиции на човек, бяха далеч по големи от сегашните нива. С корупцията и шуробаджинащината гербавите изгониха много чужди капитали от България, оттам и няма как да надскочат растежа само с магистрали и саниране.

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  До коментар [#42] от "idiotstavrev":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И що ги ручахме жабетата?Свалиха Орешарски,защото Пеевски имал власт,а при ББ властта на Пеевски не намаля.

 45. 45 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 477 Неутрално

  неимоверните усилия на иснститута по научна фантастика - НСИ
  —цитат от коментар 42 на idiotstavrev


  Само 1 факт във Ваша подкрепа ще кажа /защото съм финансово ОЩЕТЕН от този факт!/ - за 11 години /10 от които управлява "бащицата"/ информацията, която изпраща НСИ към съответния орган в Европейската комисия, определящ заплатите на служителите в съответната държава е, че в България не само няма инфлация, ами се е натрупала дефлация в размер на 32 %. За съжаление не мога от офиса да сканирам ежегодните доклади на НСИ към ЕК, които са жалко подобие на пасквил, но ежегодно във връзка със заплащането ми, следя тази информация. Та според господата Борисов, Дянков и Горанов за 11 години в България има дефлация 32% общо за периода?!?!?. Който смята тази информация за истина, да продължава да гласува слепешката за Тройната ламя /Б.Б., Д.П. и С.Ц./ :) И моля не ми цитирайте от сайта на НСИ какво пишело и т.н. - аз Ви обяснявам какви официални доклади се пращат ежегодно от НСИ към ЕК, а не популистката информация, която се представя на заблудените овчици тук ... :)

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Дори самия ГЕРБ, както и личността на Борисов, не дават никаква възможност за предсказуемост, а съставената коялиция и наличието на останалите партии с които НИЕ, не някой друг вкарахме в НС ни гарантират 100% непредсказуемост - било външнополитическа, било като финансова дисциплина и сигурност и за съжаление няма как да подпомогнат икономическия напредък на страната.
  Някой ще каже, че все пак има и на пръв поглед не лош ръст, но това ( и слава Богу0 се дължи на външните подобряващи се икономически условия, както и на качествата на част от нашите предприемачи.
  И се получава, че въпреки оживлението в световен мащаб и като че ли и у нас, външни инвестиции няма и няма. И всичко това се случва благодарение на стабилната нестабилност, която генерира сегашното управление. Само дим и пушек и имитация за борба с корпуцията (хванахме най-големия мошеник, глупвата като патка фризцорка, а Христо Бисеров, Пеевски и много подобни като тях са чиста сълза ненапита.
  Това се вижда от потенциалните инвеститори и те намират по-сигурни места за техните инвестиции, въпреки че у нас е най-евтината работна ръка, най-ниските ( по абсолютна стойност) цени на електренергията и достатъчно ниски ставки на данъците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK