Защо ръстът на неравенството не е задължително лоша новина

Защо ръстът на неравенството не е задължително лоша новина

© Надежда Чипева, КапиталПрез тази седмица НСИ публикува редовното си изследване за доходите и условията на живот (EU-SILC), което се отнася за доходите през 2016 г. Фокусът в него разбираемо пада върху увеличаващото се подоходно неравенство в страната:


- Както коефициентът на Джини (индекс, който показва разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество - бел. ред.), така и отношението между най-богатите и най-бедните 20% от населението достигат най-високите си нива до този момент.


- Линията на бедност се увеличава до 351 лв. месечно, а броят на лицата с доход под нея нараства с 36 хиляди души.
- Относителният дял на лицата с доход под линията на бедност се увеличава от 22.9 на 23.4%, което също е рекордна стойност.


Тези данни обаче не трябва да стряскат, дори напротив – те са в голяма степен резултат на продължаващото подобрение на пазара на труда както по линия на ръста на възнагражденията, така и по линия на по-големия брой заети лица.


Важно е да уточним, че по-високият дял на населението под линията на бедност не означава по-нисък стандарт на живот, а по-високо доходно неравенство. Чисто теоретично, ако утре половин милион българи изгубят работата си, относителният дял на бедните ще намалее, но това едва ли ще е повод за радост, тъй като много домакинства няма да могат днес да си позволят това, което са успявали да си позволят вчера.


Последните данни на НСИ показват именно обратното - увеличаваща се относителна бедност (т.е. доходно неравенство) в условията на общо подобрение на благосъстоянието на българските домакинства. Чувствителният ръст на линията на бедност с 43 лв. означава, че доходите на медианния българин (този, от когото половината българи получават повече, а другата половина - по-малко) са се повишили с близо 14% на годишна база[1]. Именно те са отправната точка за определяне на линията на бедност - по-конкретно последната е равна на 60% от медианния доход (Ниво на дохода в едно общество, което разделя хората или домакинствата в него на две части - половината получават по-висок доход, а другата половина - по-нисък - бел. ред.).


Данните на НСИ показват още, че експанзията на трудовия пазар и повишаването на заплащането на работещите са довели до спад на относителния дял на работещите бедни от 11.4% на 9.9%. Честите спекулации с понятието "работещи бедни" налагат отново да поясним какво се крие зад него. Тъй като "бедността" е характеристика на домакинството, а наличието на работа е лична характеристика, е напълно възможно човек да получава добра заплата и въпреки това да бъде считан от статистиката за "работещ беден".


Ако едно лице живее само, но работи на минимална работна заплата, то по дефиниция не може да бъде работещ беден, тъй като нетната сума, която получава месечно, е по-висока от линията на бедността. Така като водещ фактор за това дали едно работещо лице е бедно или не се очертава структурата на домакинството, в което живее - има или няма безработни възрастни или зависими лица в него, включително деца, има ли втори работещ възрастен и т.н. Не трябва да забравяме, че част от днешните работещи бедни най-вероятно са били безработни и още по-бедни в предишни периоди, особено ако се гледат данните за дългосрочно безработните, които намаляват стабилно последните години.


Възрастовите разбивки показват, че увеличението в броя на лицата под линията на бедност се дължи изцяло на лицата на възраст над 65 години. Това се потвърждава и от данните за риска от бедност сред различните типове домакинства, които НСИ следи – видим ръст се наблюдава само при едночленните домакинства, като най-осезаем е той при самотните възрастни (от 44% на 55%). Подобна динамика е очаквана предвид бързия ръст на трудовите доходи последните две години заради недостига на кадри и изоставащия от тях ръст на пенсиите. На практика в момента ставаме свидетели на обратната тенденция на тази, която наблюдавахме в годините на кризата. Тогава част от работещите загубиха трудовия си доход, което доведе до спад на линията на бедността и дори до "изплуване" на част от пенсионерите над нея (тъй като техните доходи не бяха намалени по време на кризата). Сега хората, които работят, се увеличават, увеличават се и възнагражденията им, което води до ръст на линията на бедността и "потъване" под нея на част от хората с фиксирани доходи (предимно пенсионери).


Потвърждения за това виждаме и в разбивките по етнически принцип, които НСИ отскоро публикува. Те показват, че през 2016 г. 53.3% от бедните лица от българския етнос са всъщност пенсионери при 42.6% през 2015 г. Този ръст с над 10 процентни пункта в рамките на една година е съпътстван от спад на бедните българи, които работят, от 27.9% на 20%. Спадът на относителния дял на работещите сред бедните е виден и при турската, и при ромската етническа група, макар в много по-малка степен.


И доколкото доходното неравенство в обществото се увеличава поради положителните процеси в икономиката, някои от водещите структурни причини за неговото изначално високо ниво остават без промяна. Образованието продължава да бъде водещ фактор, определящ риска от бедност. Бедните висшисти сред работещите са под 2.5% независимо от техния етнос. При работещите лица с начално или по-ниско образование обаче този риск е близо 70%, като етническият произход също е почти без значение.
[1] Последните данни НСИ потвърждават някои от резервите ни спрямо тези от предходното изследване. Тогава в условията на добър икономически растеж и стабилен пазар на труда беше регистриран необясним спад на линията на бедност, който би означавал, че доходът на медианният българин е спаднал. При предходното изследване на НСИ броят на анкетираните домакинства беше увеличен от 7300 на 8652, което на практика означаваше, че макар данните да са по-представителни, те не са директно сравними с тези от предишни периоди.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Починали пенсионери, емигрирал един град, медианата и сама се вдига... Ако уморим или изгоним бедните,...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Тра ла ла, НСИ-то дава анализ.

  А истината е, робовладелците като чуят за увеличаване на минималната заплата изпадат в потрес, че ще изтърват някоя екстра от животеца си за сметка на нЕкъв там матрял.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Добро, лошо.... зависи от позицията на какви доходи го гледаш.
  Да, има хора, които не искат нито да учат, нито да работят, но и работливите не са останали под пари.

  Еретик
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4657 Неутрално

  "....като етническият произход също е почти без значение...."


  Благодарение на европейските социални системи, доходите на голяма част от другите етноси рязко се повишиха. Интересно, някой журналист няма ли да направи едно серизно изследване, за последните няколко години, какъв размер общо социални помощи в брой (не говорим за платени наем, ток и вода) са получили български граждани от Германия, Скандинавските страни, Холандия, Белгия и някои др.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 532 Неутрално

  На едни им дават дипломи за 10 клас а те са всъщност неграмотни, други са вечно безработни / понеже нямало да работят за 600 лв. а всъщност са мундари издържани от близките / , има едни за които образованието е безкрайно мъчно, както и да научат нова професия.... каквото и да приказваме подобни не трябва да в тая статистика и да са критерии за състоянието на обществото...

  ... Това са самоизолиращи се маргинали за който държавата е дала същата възможност както за всички ..

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1949 Весело

  Основното предназначение на такава "стаистика", е обосноваване на бедността, чрез противопоставяне на "работещите бедни" на "алчните пенсионери"! Хващя дикиш веднага! 🤑😇

 7. 7 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 586 Весело

  "не е задължително лоша новина", така е, зависи за кого.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1564 Весело

  Мене много ми харесва хората да са бедни!
  Лицемерно е, но си е истина.
  Я колко хубаво беше 2003та, когато 100$ долара бяха пари-доматите бяха 0,30лв през лятото, апартамент 100 кв в центъра на Варна стеуваше 10-12 000$.
  Тогава аз с моята моряшка заплата бях не цар, а два царя! 😀

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ахам, увеличаване на неравенството било хубаво. Някак е обидно за разума. После защо изданията на Пеевски се продават в такъв огромен тираж.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Весело

  Доста провокативна и напълно погрешна теза. Подобряването на живота включва намаляване на коефициента на Джини. Достатъчно е да се видят сравнителните класации и колко от страните с висок коефициент на Джини са в първите 10 по стандарт на живот. Подсказване - САЩ не е в първите 10. Русия не е в първите 50 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1042 Весело

  "днешните работещи бедни най-вероятно са били безработни и още по-бедни в предишни периоди"

  Само, че е вероятно преди да са били и работещи и по-богати.

  Цяла статия обясняваща едно: че бедността не била абсолютна стойност.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1564 Весело

  Аз предлагам да не се концентрираме върху материалните неща!
  Това са преходни неща!
  Духовност трябва да има!

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ръста на неравенството е индикатор за изчезването на средната класа!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Само ще припомня думите на покойния проф. Стивън Хокинг, мир на душата му, че богатите трябва да се смирят. Оттам насетне всеки да си вади изводите добре ли е или не е увеличаването на неравенствата - у нас, пък и по света.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  "Последните данни на НСИ показват именно обратното - увеличаваща се относителна бедност (т.е. доходно неравенство) в условията на общо подобрение на благосъстоянието на българските домакинства."
  - Цената на парите, господа съдебни заседатели... :)

  "Възрастовите разбивки показват, че увеличението в броя на лицата под линията на бедност се дължи изцяло на лицата на възраст над 65 години."
  - Поредното доказателство, че системата за актуализация на пенсиите, сътворена по време на прехода, е като минимум глупава и неработеща. Глупава и олигархична е и схемата с втория стълб. ДЗПО-то хем отнема доход за пенсии по солидарната система, хем осигурява фонд - ресурс за олигархията, която го управлява, хем прецаква бъдещите пенсионери като обещава да им възстанови с "печалба" ПАРИТЕ, но не и "жизнения стандарт". В резултат днешните и бъдещите пенсионери страдат, губейки "жизнен стандарт", а олигархията печели "жизнен стандарт".

  - Цената на парите, господа съдебни заседатели, би трябвало да се мери с "жизнен стандарт".
  Дефинирайте жизнен стандарт. Може би МРЗ е една не лоша дефиниция. Ако се използва тя, днешните пари у нас са се обезценили около 5 пъте спрямо началото на века, когато МРЗ беше стотина лв.

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  С мухльо като Борисов.който всеки ден се гъне като слънчоглед към който нещо поиска е явно, че процесът ще си е все така положителен. Това показва, че нито има капацитет, нито доходите са му били приоритет. Но той какво му увира главата, каквото го лъжат, това прави, а и да знае нещо, се прави, че не го знае.Но минималната пенсия трябваше да е 600 лева при този БВП, а минималната заплата 900 лева. При кражби и корупция няма как да стане, няма реформи и независима съдебна система. Гинка е единствената привилигерована, която обра всички обществени поръчки и заби един перфектен договор с ЧЕЗ, с безкористната помощ на светещите на червено БГ банки, който ти вземат 5-6% лихва за заем, но не ти дават и стотинка такава. Чудовището от Банкя само от копане разбира. Копае по полето, по тротуарите, не се трае вече.

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Чакайте малко, не беше ли едно от условията за да влезеш в Еврозоната, точно неравенството в доходите? Ако ножицата между 20% най-заможни и 20% най-бедни все повече се разтваря, тогава как БГ ще изпълни това условие? До колкото ми е известно, и сега има притеснения именно по този параграф. Поправете ме ако греша. Това го пиша по памет, така че не е меродавно.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 18. 18 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#16] от "cintaksis":

  Съгласен съм с вас че доходите изостават от БВП. Държави с по-нисък БВП на калпак ( Македония, Сърбия ), имат среден доход като БГ. Другото обяснение е че Българският БВП е изсмукан от пръстите. Но тъй като не съм икономист, моите предположения не лежат на база знания.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 19. 19 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsyrvulan":

  Абе ти се задълбочаваш какво ти пишат тук. Измислени теории. Задълбочаване на неравенството. То туй ще е нещо по Карл Марк. Такава теория няма.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  " увеличението в броя на лицата под линията на бедност се дължи изцяло на лицата на възраст над 65 години."
  Те един по един си отиват и работата се оправя.

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Неравенството сигурно може да се разглежда и като стимул за хората да работят повече, да се учат. Но за младите хора, за хората в трудоспособна възраст. За мизерстващите пенсионери си е геноцид.

 22. 22 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 407 Неутрално

  ей статистика му е спасението от мизерията ? вземаш от тук от там , бъркаш в един казан и после вадиш и описваш колко е добре се живее според индексите от луната или от марс , добре е че има богати ,но не е добре че пишман пазарните механизми ги превърнаха в робовладелци , че ;служителите; си приемат закони с които ограбват и рекетират по всякакъв начин с повод и без повод , ако някой знае тоя индекс какъв е нека го каже ?

 23. 23 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Да. Тази статия е илюстрация на старата шега, че имало три вида лъжи: лъжи, проклети лъжи и статистика. Писалите преди мене ги обсъдиха съвсем добре. Да добавя само моите 2 стотинки.

  Първо, Джини коефициентът, както всяка друга усреднена величина, е една много груба мярка за неравенство. За този коеф. разликата в богатството на двама "робовладелци" е също толкова важна, колкото между два "роба". Апропо, ако се следва линкът в началото на статията до самата НСИ публикация, в "Методологични бележки" накрая те си казват, че изследването им изключва робовладелците, така че резултатите им се отнасят само за неравенството сред "обикновените домакинства" в България. При това включва само по отношение на текущи доходи (income) а не и на акумулирани доходи, т.е. на богатство (wealth). За мен това е просто опит за хвърляне на прах в очите.

  Но дори и с този изкривен (biased) подход, става ясно, че България става много бързо бананова република, с Джини от 35.4 за 2014 до 40.2 за 2017. Този последният показва един географски дрифт в резултат на който България не я вече на Балканите, а нейде в Аврика между Тунизия( 40.0) и Сенегал(40.3). Така,че бедните могат да се разхвърлят по голодуп и да минат на бананова диета.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Ако разбирам правилно, България отново малко се е отдалечила от Европа, където средната класа е силна и пенсионерите имат приемлив живот и с още една стъпка се е доближила до Русия, Молдова, Средна Азия и други динамични икономики, където делението е на олигарси и материал.
  Хубава новина, казвате

 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Защо ръстът на неравенството не е задължително лоша новина"

  Защото собственика на медията която публикува този "анализ" е представител на прослойката от обществото наричана олигарси и не върви точно в негово издание да пише нещо друго. А и при обратно становище "журналиста" дръзнал да го публикува може да се раздели с работата си.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK