Като ОФ: това ли е ролята на "Патриотите"?

Патрул на Отечествения фронт след деветосептемврийския преврат на улица "Московска" в София, септември 1944 г. Снимката е на "Изгубената България".http://www.lostbulgaria.com/

© "Изгубената България"

Патрул на Отечествения фронт след деветосептемврийския преврат на улица "Московска" в София, септември 1944 г. Снимката е на "Изгубената България".http://www.lostbulgaria.com/Не мога да се отърва от усещането, че националистическият съюз "Обединени патриоти" постепенно се превръща в онова, което преди беше Отечественият фронт, пише проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле":

Има прилика между "Обединените патриоти" и Отечествения фронт и тя не е само в предишното име на националистите ("Патриотичен фронт"), а главно в отечественофронтовските теми, с които се занимават - изкореняването на негативни явления като хазарта и шума в дискотеките би паснало прекрасно на ОФ. Също както възпитанието на младежта, която следва да създава здрави социалистически семейства и да ражда деца (за да изпълни димографската повеля на Георги Димитров да станем 10 милиона до края на века). Тук, разбира се, влизат още военното обучение, народните чевермета, стоенето мирно пред бронзови герои, събирането на пари за едни или други мероприятия, борбата срещу (в днешен вариант: "за") тютюнопушенето.


По-малко политика, повече Отечествен фронт


Няма нищо лошо в подобни занимания (като изключим безотговорния лобизъм за връщането на дима). Работата е там, че те по определение имат "общонародна" насоченост и не е съвсем ясно защо с тях се занимава политическа формация, а не например движение, неправителствена организация, православната църква. Младежта трябва да възпитаваме всички, не отделни партии, нали така? Против вдигането на шум от 2 до 4 трябва да е всеки възпитан човек, докато гласуването на държавния бюджет например по определение разделя хората според вижданията им за развитието на държавата.
Когато стане дума за конкретни политически позиции, националпопулистите са странно тихи, да не кажа консенсусни. Не се откроиха с особени позиции по въвеждането на еврото, новата структура на ЕС или пък многострадалната съдебна реформа. Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция. Вярно, че напоследък Волен Сидеров излезе извън жанра на морално-етичните теми, обявявайки Крим за руски, но това се оказа лично мнение и някак отново мина по линия на патриотичното възпитание на младежта. Най-странното е, че тази роля на младши партньор и сянка на ГЕРБ засега не води до спад на доверието. Очевидно хората имат нужда точно от това - по-малко политика, повече Отечествен фронт.


Поглед назад


А въпросният Отечествен фронт (ОФ) е страховита организация, която взима властта след преврата от 9 септември 1944 г. и която организира терора от кървавия "Народен съд" до лагерите и обратно. Постепенно и както се казваше тогава - "с решителната помощ на великия Съветски съюз", комунистите овладяват и прочистват организацията. В началото на 50-те години ОФ е окончателно деполитизиран, а обяснението гласи, че фашизмът вече бил победен и от предишната войнствена функция нямало нужда, понеже обществото било преминало към социална еднородност. От друга страна, подобно образувание няма как да изчезне просто така - там работят много хора, някои от тях отговорни другари, от които оперативната власт се чуди как да се отърве. Освен това ОФ съдържа и патриотична символика, доколкото е самобитно явление, родено от димитровските идеи за антифашистки народен фронт.


Така започва трескаво търсене на нова роля за изпразнената от съдържание форма, при което ОФ влиза в конкуренция с народните съвети - тоест с местната власт, която също има за цел да мобилизира трудещите се в подкрепа на партийните решения, да възпитава младежта в патриотичен дух и да пази тишината. Налага се лично Червенков да влезе в ролята на арбитър, отсъждайки, че народните съвети щели да си служат със средствата на административната принуда, а ОФ - с убеждение, пропаганда и агитация.

Паралелът


Виждате паралела - мощна безалтернативна власт, която превръща по-малкия си партньор в културно-масовик. Ще кажете: ама не е ли по-добре крайно десните да се обиждат заради лешниците в шоколада, вместо например да блокират решения на ЕС? Да, така е и мен лично това ОФ-превъплъщение на националистите ме радва. Но не бива да забравяме, че то е част от системата на безалтернативната власт "Борисов". Тази власт се крепи на едно консенсусно носене по течението без резки движения, каквито българското гражданство не обича. И понеже все пак трябва да има някакви емоции, малкият партньор подсигурява морално-етичната проблематика. Навремето имаше доброволни отряди на трудещите се, които обикаляха квартала да ловят хулигани - националистите вече го опитаха. Давам нова идея - другарския съд, където съкварталците осъждат мъжа, изневерил на жена си, и посредством порицание го карат да се върне в семейното огнище (за да върви демографската политика, разбира се).


Откакто бежанската вълна пресъхна, подобна деполитизация виждаме и в редица европейски крайнодесни формации. Основният смисъл на домогването им до властта е да накарат гражданите да свикнат с тях, да ги приемат за нормална част от политическия пейзаж, докато по-големият им (обикновено десен) партньор прокарва неолибералната си програма. Австрийската Партия на свободата освобождава сънародниците си от вината за миналото, докато г-н Курц либерализира, дерегулира и сваля данъците за богатите. Както се казва - разделение на труда. За едните - емоцията, за другите - политиката.


Иначе съм с две ръце за забрана на рекламите за хазарт. И много мразя някой да ми пуска силна музика.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4667 Любопитно

  "обединените патриоти" са толкова обединени(около банкомата кремъл) колкото и патриоти!Най-малкото защото патриотът трябва да бъде истински БЪЛГАРИН а не руско мекере.....

  До истината се достига с познание!
 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  е то Марешки ги пита ,дали пък останалите не са патриоти или пък са талибани ,той пък отиде при Льо Пен и сега ни предлага да излезем от НАТО , че сме арчили пари , ама се пита към кого ще влезем ,ако вземе някой да реши да мине с едни 200-300 000 души примерно отивайки на митинг в Сараево ,както по горе решил един султан .

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":
  Това е необходимото условие, а достатъчното е да не е шайкаджия!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7437 Любопитно

  ''Откакто бежанската вълна пресъхна....''
  Кога това?

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Добре де, те са ОФ. А какво беше РБ?
  Винаги ще има една голяма партия в подобни коалиции и няколко малки за поддръжка. Така е в реалната политика г-н Дичев. Когато дадете смислен отговор на въпроса, защо Ристьо и Радан от първи приятелчета се превърнаха точно в предизборната кампания във върли опоненти/а сега след дъжд качулка се обединиха/, тогава ни развивайте сказки за някакви си ОФ-та.
  Защото от моя гледна точка подобен ОФ-фронт съществува още от началото на 2013 и включва и БСП и ДСБ и Патритите. За ДПС да не говорим. Те заедно с Кремъл контролират правилното функциониране на "актьорите".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Много добър текст на проф.Дичев.
  Споделям разбирането, че неграмотни наглеци осчетоводиха елементарният т.н."патриотизъм", компрометираха не само думата, но и усещането и разбирането за това кое, какво е да си Патриот!!!

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Ивайло пак пишеш глупости! Хванал си се за името на една ат партиите влизащи в ОП и от това правиш някакви абсолютно погрешни изводи! Да ти припомня че "страховитото" според теб ОФ беше прикритие на БКП още преди преврата на 09.09.1944. създадено по поръчение на Димитров, то трябваше да представлява "Народната власт" в преходният период. ОП са си обединение на патриотите с което те за пръв път доказаха че поставят националните интереси над личните и партийните и не са прикритие на никого!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#5] от "Реми":

  +++++++

 9. 9 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Световноизвестният професор по ВСИЧКОЛОГИЯ отново се е произнесъл изумително компетентно - този път културологът се хванал с политиката. Четох му предишният напън - тогава Дичев ни обясни защо Бг трябва да приеме еврото с аргументи от Женския пазар. Чудя се защо редакторите допускат подобни пасквили, написани от абсолютни аматьори, да красят рубрики с претенциозното заглавие "Анализи"? Толкова ли няма специалисти по политология, финасисти и икономисти, че се налага един пишман-културолог да ни обяснява всьо и вся??

 10. 10 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ОП са си обединение на патриотите с което те за пръв път доказаха че поставят националните интереси над личните и партийните и не са прикритие на никого!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Убеден съм, че сам не вярваш на написаното от теб :) Или ако е така - още по-зле за теб :)

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Първо, не са патриоти, а руски мекерета и второ, единственото, което ги обединява, не са идеи, а властта.

 12. 12 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Дичув с предните си глупости..Като син на виден комунист,би трябвало добре да знае какво е ОФ.А, днешното ОФ си е пак начело с БКП,и пак е със същата цел-властта да я докот те.И всичките левичари са с БСП,обединени срещу ГЕРБ.

 13. 13 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 625 Неутрално

  липсват ми вашите статии в Дойче Веле,за бройката загинали немци във ваната и тези покусени от терористични атаки,там се справяте далеч по-добре.Тук родната действителност,ви влияе зле на креативността и ви обърква чакрите

 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 515 Неутрално

  трудно може да се изрази оная гнилоч която все повече обхваща хората , онова усещане когато някой те подвежда да кажеш нещо за да напише донос срещу теб , е в последно време това усещане се засилва , не знам дали е ;благодарение; на патриотите или на дивашкия милиционеризъм , но виждам че тея които пишат законите изобщо не трябва да са там

 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1233 Весело

  Г-н Дичев, навремето в ОФ, поне в началото не всички партии са били под руско командване и на руска разкладка. В "патриотичния" фронт днес празно няма ...

 16. 16 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Особено признаването на Крим за руски и излизането от НАТО.

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#16] от "t_tzanev":

  ОП нямат обща позиция по тези въпроси и затова Марешки се възползва да откъсне от избирателите им.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Още една абна работа на университетолога...

 19. 19 Профил на vys18530578
  vys18530578
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#9] от "David Moyseev":

  Браво! Солидаризирам се 1:1.

 20. 20 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  я си пиши в ъв Велето,тука си еретик!матрияла не ти разбира мисълта,нали ивановден е скотски, празник,и празник за дебилни българи.Айде èвлака за дрезден тръгна,аувидерзейн

 21. 21 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Откакто бежанската вълна пресъхна" - Ивайло активния борец пак лъже и пробурва фейк.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":


  Първо, не са патриоти, а руски мекерета и второ, единственото, което ги обединява, не са идеи, а властта.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Плюс нещо допълнително в джобчето, че то и най-големия патриот:) от време на време огладнява. За любите;лите на кубински пури и френско шампанско да не говорим - нещата съвсем загрубяват.

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#1] от "Messerschmitt":

  това няма значение. ако им дадеш достатъчно време, ще станат преманенто явление

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK