Проблематична идея: българският данъкоплатец да издържа църквата

Проблематична идея: българският данъкоплатец да издържа църквата

© Красимир ЮскеселиевСкоро това може да стане факт: данъкоплатците да поемат издръжката на религиозните институции, а православните и мюсюлманските свещенослужители да станат нещо като държавни служители. Идеята е доста спорна. В анализ за "Дойче веле" Ясен Бояджиев се аргументира защо:

"Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме." Това каза на 24 май преди три години тогавашният и днешен български министър-председател. И даде за пример отделените за ремонта на "Св. Александър Невски" 20 милиона, които щели "да му се видят много", ако не бил "дълбоко вярващ човек". Както винаги, тогава не стана ясно дали премиерът се шегува или говори сериозно под въздействие на вълнението от празничната литургия. Така или иначе, три години по-късно има още много какво да се ремонтира.


Може би затова разходите ще стават повече. Като към отпусканите досега ad hoc (целево, за специални случаи) средства се добави и редовна годишна субсидия. Идеята е освен капиталовите им разходи данъкоплатците да поемат и текущата издръжка на религиозните институции. Така свещенослужителите ще минат на бюджетна заплата и ще станат нещо като държавни служители. Но не всички, а само православните и мюсюлманските. Такъв ще е ефектът от внесените паралелно два конкурентни проекта за промени в Закона за вероизповеданията.


За това няма да се говори
Пътьом да отбележим, че има опасност този ефект да остане незабелязан, защото във вече надигащата се шумотевица около двата законопроекта за него най-вероятно въобще няма да стане дума. Вместо това ще се говори много за поредния "раздор" в управляващото мнозинство - понеже единият законопроект е на "патриотичното" крило в управлението (ВМРО), но кой знае защо председателят на парламентарната група на ГЕРБ се е подписал като вносител на алтернативния законопроект на опозицията (ДПС).


Освен това основната цел, прокламирана и в двата законопроекта, е друга - да се защити националната сигурност, като се "предотврати намеса на чужди държави, институции и лица в делата и дейността на вероизповеданията" и се "елиминират възможностите за радикализация" на религиозна основа. Затова ще чуете да се спори за чуждите дарения (да се забранят изобщо или само да се ограничат), какво да се прави с даренията от чужбина за вероизповеданията, които по принцип са част от международни структури (като католическото и протестантското), за Ислямския институт в София (автоматично да се признаят дипломите му или първо да се регистрира по Закона за висшето образование), дали проповедите да са само на български език, да има ли чужди проповедници, да могат ли завършилите образованието си в чужбина български граждани да проповядват тук, ако не са легализирали дипломите си...


Тези въпроси със сигурност са много важни, но са тема за друг коментар. Бих изразил единствено съмнение, че борбата срещу чуждите влияния и радикализацията едва ли може да успее само с тези средства.


Идеята за субсидиите


Както казах, покрай тази шумотевица има голяма опасност идеята за държавните субсидии да остане незабелязана. А тя е доста спорна и проблематична. И двата законопроекта предвиждат да се финансират само вероизповеданията, към които принадлежи поне 1% от населението. На това изискване отговарят само православните християни и мюсюлманите. Размерът на субсидията ще зависи от броя на самоопределилите се към съответното вероизповедание при последното преброяване на населението (но не повече от 15 милиона лева). Темата е по-детайлно разработена в проекта на ГЕРБ, БСП и ДПС. Той предвижда по 10 лева за всеки самоопределил се вярващ, което към днешна дата би означавало 15 милиона годишно за Българската православна църква и около 5,7 милиона лева за мюсюлманското вероизповедание. Но въпросът не е в размера на парите - бюджетни средства се харчат за какво ли не и двайсетина милиона повече едва ли са проблем. А и както стана дума, пари са се давали и ще се дават целево за ремонт и строителство на религиозни храмове.


Цивилизованата международна норма за свободата на вероизповеданията изисква равнопоставено отношение към тях независимо от големината им. От тази гледна точка предложеното в законопроекта е очевидно дискриминационно спрямо католиците, протестантите, юдеите, арменската църква.


Твърде спорно е и използването на преброяването на населението като база за изчисляване. По сполучливото определение на доцент от Богословския факултет на СУ това е все едно "да се раздават пари на база казаното на улицата". Така например при последното преброяване 28% не са посочили никакво вероизповедание (при 3% обявили се за атеисти). В социологически проучвания пък 80 на сто от българите твърдят, че са православни християни, но само половината от тях казват, че вярват в Бог, а само 5% - че ходят на църква поне веднъж седмично. (Твърде вероятно е и при обявилите се за мюсюлмани да има подобни разминавания.) Някои предлагат за база да се вземе броят на кръщелните свидетелства, но и това решение изглежда съмнително - повечето кръщенета се правят на възраст, когато човек не може да направи свободен и съзнателен избор. Очевидно има нужда от по-обективна методология - например нещо като активна регистрация на вярващите.


Не е ли анахронизъм?


Така стигаме до въпросите, които имат не толкова практически, колкото фундаментално принципен характер. Доколко (и дали въобще) идеята за субсидията е съвместима с принципите на светската държава, в която по конституция има ясно разделение между църква и държава? Няма ли това да бъде един доста странен анахронизъм в XXI век? А и редно ли е вероизповеданията да стават зависими от политическата власт, която се мени от избори до избори?


И още: справедливо ли е такава субсидия да се плаща от данъците на всички - включително от онези, които не са вярващи и не принадлежат към никаква религия и религиозна общност? Не искам да накърня ничии чувства и убеждения. Пък и без това, както стана дума, всички плащаме и ще плащаме за ремонтите, което е нормално, когато става дума за общо, национално културно-историческо наследство. Но ми се вижда далеч по-справедливо, морално и редно в една светска държава вярващите сами да плащат за издръжката на съответната религиозна институция. Могат например като в Германия да се регистрират по ясно регламентиран начин и да плащат църковен данък. Той може да е пропорционален (8-9% върху доходите като германския) или плосък - да кажем, същите 10 лева на човек годишно. А държавата да помогне, като администрира и събира този данък.


Отсега чувам контрааргумента, че "религиозните също плащат данъци и имат права". Да, но религиозността не е право, от което произтичат някакви привилегии, а свобода да избереш в какво да вярваш или не. Като всяка свобода и тази носи съответните отговорности. Тя няма нищо общо с правото на социална помощ или, да кажем, със солидарния модел в здравеопазването (всички плащат, а се лекува който има нужда). Чувам и силни упреци като тези: "безбожници", "гадни атеисти без морал". Сякаш моралът е нечий монопол - включително на мутрите биячи, накичили се със златни кръстове, и на поповете с ролекси, които си позволяват да назидават и проклинат всеки несъгласен с тях.


Така че: Какво лошо има да се измери пламенността и предаността към вярата чрез въвеждането на църковен данък? Така може и да се съберат много повече от въпросните двайсетина милиона.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Съжалявам! Атеист съм и икономическите проблеми на която и да е религия не ме интересувам!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 673 Весело

  Ха-ха, искали да въведат отдавна забравения десятък. Началникът така обадил...

  "Така свещенослужителите ще минат на бюджетна заплата и ще станат нещо като държавни служители. "

  Аре нема нужда от още държавни служители. И досегашните тунеядци са много...

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Чувам и силни упреци като тези: „безбожници“, „гадни атеисти без морал“. Сякаш моралът е нечий монопол - включително на мутрите-биячи, накичили се със златни кръстове, и на поповете с ролекси, които си позволяват да назидават и проклинат всеки несъгласен с тях."

  Откъде тръгва омразата!!!

  ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ ДА НЕ СЕ ДАВАТ ПАРИ НА ТЕЗИ.
  ЧУВАТЕ ЛИ БОРИСОВ И СИЕ.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "Цивилизованата международна норма за свободата на вероизповеданията изисква равнопоставено отношение към тях, независимо от големината им. От тази гледна точка предложеното в законопроекта е очевидно дискриминационно спрямо католиците, протестантите, юдеите, арменската църква."

  Отново либералистична плач. Ясен Бояджиев нека първо види, как са устроени нещата в Германия, където си има църковен данък. Там как стои въпросът с дискриминацията, защото нито юдеите, нито мюсулманите, нито православните го плащат?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 550 Неутрално

  В Германия данъкоплатците издържат вероизповеданията. Това твърде удобно е пропуснато в статията на немската медия Дойче веле. Защо това не е проблем в Германия, а в България е?

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Пълна простотия. И църквата и мюфтийството имат огромни имоти - да си се оправят.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Това впрочем не противоречи ли на конституцията, където се казва, че България е светска държава. Който си вярва в нещо е свободен да си организира сдружение и да набира средства доброволно - не с диктат над тези, които не вярват или вярват в друго.

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "борбата срещу чуждите влияния и радикализацията едва ли може да успее само с тези средства"

  Прав е Ясен Бояджиев.
  Този закон единствено ще насочи пари оттам, където трябва (образование например) натам, където не трябва (куче влачи - диря няма).
  Като лудне някой по религия, отиди го връщай.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 525 Неутрално

  За "българския данъкоплатец" последна грижа му е църквата.
  Да мисли българския пенсионер.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  ЦЪРКВАТА Е ОТДЕЛЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА !!!!

  Така е по КОНСТИТУЦИЯ

  ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО Е държавата да издържа

  ОТДЕЛЕНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ЦЪРКВА !!!!

 15. 15 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Супер статия! Браво на Ясен Бояджиев!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Този данък и сега се плаща. За опело в София искат между 150 и 400 лв. За панихида - към 100 лв. За бракосъчетание, за освещаване, за всякакви молитви... Къде потъват тези суми в православната църква, та проси пари от държавата да й поддържа храмовете?

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Подкрепям!
  Който не се грижи за вярата и за Църквата си скоро ще е ПРИНУДЕН да се "грижи" за ЧУЖДА вяра и храм!
  Това сме го живели, като народ и сме : "Не, благодаря%!
  Преживяхме и раздори и опити за разкол и намеса на Държавата в Църквата и тук сме : "Не, благодаря%!!!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  "За бракосъчетание, за освещаване, за всякакви молитви..."

  Аз съм чувал, че имало ЦЕНОРАЗПИС (Христос ще се превърти в гроба!!) за УСЛУГИ като освещаване на офис, на нов автомобил (с вариации в цаната според марка, кубатура и конски сили), както и КАТЕГОРИЗАЦИЯ на услугите като в хотелите - от базисно опело/кръщене/венчавка до VIP ритуал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Аз милиционери в раса не искам да издържам!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20 Профил на ☦ Pomozi Bog ☦
  ☦ Pomozi Bog ☦
  Рейтинг: 0 Гневно

  Православието трябва да бъде подкрепено от всички!


  Какво толкова ви се свиди за 20-30 лева. Бог има нужда от нас. Свещениците гният в мизерия и са принудени да просят пред църквите.
  Нека помогнем да свещеническия клир!

  Анатема за богохулците, неверниците и инакомислещите! !

  ☦Спаси, господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи православному народу.☦ https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 21. 21 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Църквата е по-лоша и от престъпниците, у нас!!!Имат много и огромни имоти, но държавта или обикновени граждани строят храмове и църкви, които след това, автоматично стават техни - на църквата!!!Обаче ако се наложи ремонт, поддръжка или нещо подобно - чакат пари пак от държавата или подаяния.

 22. 22 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Религиозен данък? Това е най-голямата глупост която може да се измисли. Атеистите би трябвало да бъдем освободени от него.
  Ако се въведе все повече хора ще стават атеисти за да избегнат данъка. От друга страна атеист или не пак от нашите данъци се плаща на разни попове, ходжи и вся осталная религиозна св....ч. Никакви държавни пари за религия!!!
  Църквата има достатъчно активи за да се издържа сама, а и паството да се самоорганизира и самофинансира.

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Мали, каква врява против църквата.
  Ми аз пък пари за НПО-та не искам да се дават.
  Ама се дават.

 24. 24 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 673 Весело

  Тъкмо сега е момента и Църквата на летящото спегетено чудовище (Church of the Flying Spaghetti Monster) да отвори филиал у нас. С новата донация(данък) пастафарианците ще могат да закупят цедки за главите на всички свои нови последователи.

 25. 25 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Всеки вярващ дарява на църквата,когато влезе в храма и намирам за ненормално и неморално и да се плаща за издръжката на БПЦ.Тя има имоти,свещоливници,манастири,храмове,които могат да се самоиздържат от даренията ни!

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Има и нещо като категория на черквата, като разликите в цените в София понякога са над два пъти.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Весело

  Православието трябва да бъде подкрепено от всички!Какво толкова ви се свиди за 20-30 лева. Бог има нужда от нас. Свещениците гният в мизерия и са принудени да просят пред църквите.Нека помогнем да свещеническия клир!Анатема за богохулците, неверниците и инакомислещите! !
  —цитат от коментар 20 на ☦ Pomozi Bog ☦


  Другари - дайте да дадете!

 29. 29 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ясен Бояджиев е абсолютно прав. Но управляващите няма да приемат църковен данък. Защото арменците, евреите, католиците и мюсюлманите ще си го плащат. Но т.нар. православни християни няма. Последните може да се определят като такива в разни анкети, но 90% от тях не стъпват в църква. И защо да го правят? С какво тази православна църква е показала грижа за нуждаещите се? Освен да ги оскубят за кръщене, сватба или погребение? Един Отец Иван не може да измие срама от лицето й.

  vesela
 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 672 Неутрално

  а данъкоплатци откъде?
  при тоз грабеж и гавра...кой щи плаща данъци бе?

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#29] от "vesela":

  Но т.нар. православни християни няма.
  От Мека ли пишеш...

  но 90% от тях не стъпват в църква.
  Пишеш за себе си предполагам.

  С какво тази православна църква е показала грижа за нуждаещите се.
  Явно ти не се нуждаеш от нея, но тук е България и огромната част от населението се.

 32. 32 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В 21 век сме бре хора!!! Какви религии, че и държавата да ги спонсорира?!
  Ако имаше Господ самият патриарх нямаше да ходи в правителствена болница да го лекуват докторите ами щеше да се заобгради с икони, да се докосва и целува свети мощи, да му правят церителни водосвети, да му сторят няколко изцелителни литургии и денонощно хор от семинаристчета да му пеят тропари.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#29] от "vesela":

  "Един Отец Иван не може да измие срама от лицето й."

  Висшият клир от мутри-мошеници в раса ненавижда отец Иван като едва ли не еретик.

  А за Паоло Кортезе да не говорим - за руската попска агентура той е по-лош от Сатаната.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Тогава църквата да предаде имотите си на държавата.

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Весело

  .......за да се държи под ОКО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕТО......-ДЪРЖАВАТА ТРЕБВА да се НАМЕСИ..........!!!!!!......иначе идват католици , протестанти ,сектанти
  —цитат от коментар 27 на kesh


  Малко късно е да се панираш, те отдавна са тук. :) Католиците поне от началото на 13 век, че даже и издават първата българска история един век преди Паисий. А протестантите от почти 200 години и издават първата Библия на новобългарски.

 36. 36 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1935 Разстроено

  Църквата е по-лоша и от престъпниците, у нас!!!Имат много и огромни имоти, но държавта или обикновени граждани строят храмове и църкви, които след това, автоматично стават техни - на църквата!!!Обаче ако се наложи ремонт, поддръжка или нещо подобно - чакат пари пак от държавата или подаяния.
  —цитат от коментар 21 на chinaski


  .........само като те чета ми НАСТРЪХВА КОСАТА........!!!!!!??????..........ти си една изгубена малка душица.......но едва ли някога ше го осъзнаеш.........ааа дори и да ДОЙДЕ НЯКАКВО ПРОСВЕТЛЕНИ..../..в което се съмнявам.../...вече ше е ТВЪРДЕ КЪСНО...........има неща кото преодоляват ВРЕМЕТО ...........и ОСТАВАТ В НЕГО..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 37. 37 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  "... как са устроени нещата в Германия, където си има църковен данък ..."
  именно, как са устроени там примерно? дайте подробности

  доколкото си спомням всеки данъкоплатец можеше да отбележи за коя общност данъка му да отива, имаше и поле за нещо от сорта "не ме интересува", тогава се разпределяше пропорционално според статистиката и още едно поле, за социални дейности, храна за бездомни и подобни

 38. 38 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#7:"von_seeckt"]"Ясен Бояджиев нека първо види, как са устроени нещата в Германия, където си има църковен данък. /quote]

  ГЛУ-ПОС-ТИ! Няма такова нещо в Германия. Там плащаш църковен данък, само ако си се самоопределил към някое вероизповедание. Ако не искаш - не плащаш.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Church_tax
  БПЦ да си размърда пухкавия задник и да направи нещо, ако иска да спечели уважението на българите. Най-лошото за нея в момента би било още безотчетни, гарантирани пари - това автоматично би означавало нови баба Гъси, отец Джон и пр. Лесните безотчетни пари привличат като мухи хора, от които ме е гнус. Ако искате наистина да помогнете на църквата, спрете й парите, за да се обърне действително към вярващите. Който жали пръчката, не жали църквата.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1935 Весело

  Мали, каква врява против църквата.Ми аз пък пари за НПО-та не искам да се дават.Ама се дават.
  —цитат от коментар 23 на НеКой


  .............+++++++++++++++++++++++++++++++++++++...................!!!!!!!!!!.............

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Искам да видя как поп става държавен служител. Искам да видя как поп ще се лиши от средствата които потъват в бездънния джоб на расото от всякакви религиозни ритуали.

 41. 41 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 329 Гневно

  Аз в данъчната ми декларация графа данък за поп не искам . Достатъчно са ни циганите и чантаджиите дето хрантутим . Има си дарения и прочие други методи за събиране на средства . В църкви гледам да не ходя , защото не ми трябва посредник с Господ Бог . Превърнали са храмовете на тържища . А в Пловдив има една църква , където клисарката вдигала лют скандал и гонела хората за това , че си носели свещи от друго място . Ма то само това да е . Идете на Бачково да видите - до вратите на храма са опънали гащи за продан , а миризмата на кебапчета е повече от миризмата на тамян . Абе думи нямам ...

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  По същата логика аз мога да не искам моите да нъци да отиват за държавния апарат/раздут/, полицията /бездействаща и в услуга на мафията/, прокуратурата, а да отиват за издръжса на Църквата.
  Казва се многократно - 10 лв. за всеки определил се като православен /съответно мюсюлманин/. Плащам доста високи данъци искам да отива поне част от тях за Църквата, а не за издръжса на малцинства /например/

 44. 44 Профил на nhn53551174
  nhn53551174
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой виждал ли е попско расо без джобове?

 45. 45 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1935 Разстроено

  Аз в данъчната ми декларация графа данък за поп не искам . Достатъчно са ни циганите и чантаджиите дето хрантутим . Има си дарения и прочие други методи за събиране на средства . В църкви гледам да не ходя , защото не ми трябва посредник с Господ Бог . Превърнали са храмовете на тържища . А в Пловдив има една църква , където клисарката вдигала лют скандал и гонела хората за това , че си носели свещи от друго място . Ма то само това да е . Идете на Бачково да видите - до вратите на храма са опънали гащи за продан , а миризмата на кебапчета е повече от миризмата на тамян . Абе думи нямам ...
  —цитат от коментар 41 на v.n.t.news


  ........аааа за ОТЕЦ ИВАН от НОВИ ХАН......!!!!!?????....НЕЩО да КАЖЕШ.....!!!!!?????.........там ЦЪРКВАТА ПОМАГА на изпаднали в затруднение и НУЖДА ХОРА........В ГЪРЦИЯ е СЪЩОТО но в ОГРОМЕН МАЩАБ.........за съжаление безбожници , фарисей и лицемери ИМА на ВСЯКЪДЕ.......!!!!!!!...........в различните СТРАНИ МАЩАБИТЕ са РАЗЛИЧНИ.........това се отразява на ДЪРЖАВАТА и ПОДАНИЦИТЕ И.......!!!!!?????....примери КОЛКОТО ИСКАШ.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 46. 46 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Вярващите да се заведат на учет и сами да си плащат за гяволъка.

 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#36] от "kesh":

  баш така си е.
  Нали има бога на свой страна, що му е светцка медицина? по същиа начин, талебан в афганистан си представя, че ако следва корана 1 към 1, аллах ше се намеси в техна полза и ше изпълни сичките им желаниа. смърт на враговете и световно господцтво, включително. затва там и при тех нема радио, нема нищо, което не е разрашено и споменато у корана.

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Честито.
  Здравей средновековие!

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 348 Гневно

  Категорично "НЕ" на финансирането на вероизповеданията от държавния бюджет!

 50. 50 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Теллалов":

  Да! Следват кръстоносни походи и горене на вещици...

 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Православието трябва да бъде подкрепено от всички!Какво толкова ви се свиди за 20-30 лева. Бог има нужда от нас. Свещениците гният в мизерия и са принудени да просят пред църквите.Нека помогнем да свещеническия клир!Анатема за богохулците, неверниците и инакомислещите! !
  —цитат от коментар 20 на ☦ Pomozi Bog ☦


  Явно не от нас,а от парите ни и не точно Бог,а някои от неговите наместници.Като гледам колите и часовниците на не ще да тънат в мизерия,а и по действията им съдя,че взимат присърце руски каузи,Ако държавните пари ги накарат да се откажат от враждебна пропаганда,и вместо нея да водят българска,добре,бих подкрепил,но едва ли ще стане.И ако ще е гарга,да е рошава.Наистина да станат не нещо като,а точно държавни служители и да носят отговорност като такива.
  Аналогично за мюсюлманското вероизповедание и турските и саудитски пари.

 52. 52 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Православието трябва да бъде подкрепено от всички!Какво толкова ви се свиди за 20-30 лева. Бог има нужда от нас. Свещениците гният в мизерия и са принудени да просят пред църквите.Нека помогнем да свещеническия клир!Анатема за богохулците, неверниците и инакомислещите! !
  —цитат от коментар 20 на ☦ Pomozi Bog ☦


  Явно не от нас,а от парите ни и не точно Бог,а някои от неговите наместници.Като гледам колите и часовниците на не ще да тънат в мизерия,а и по действията им съдя,че взимат присърце руски каузи,Ако държавните пари ги накарат да се откажат от враждебна пропаганда,и вместо нея да водят българска,добре,бих подкрепил,но едва ли ще стане.И ако ще е гарга,да е рошава.Наистина да станат не нещо като,а точно държавни служители и да носят отговорност като такива.
  Аналогично за мюсюлманското вероизповедание и турските и саудитски пари.

 53. 53 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 977 Весело

  ОК аз съм за НО касови апарати в църквите,при провеждане на изнесен ритуал бележка + фактура,за всички събирани наеми да се плаща съответният данък,да се потърсят данъците на всички притежавани имоти,такса смет и т.н

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 54. 54 Профил на marion350
  marion350
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Който иска да плаща. Хаха....само по желание. Светската държава НЕ издържа църквата. Правят го вярващите-богатите дават повече, бедните- по-малко. Църковен данък е добър вариант.

 55. 55 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Да издържам ояли се попове свини със съмнително минало? А може ли да хванат да ми го подържат? Гнус мутро-русняшка.

  Every cradle is a grave.
 56. 56 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 644 Неутрално

  В Германия има такъв задължителен данък църква.. и на католическата и на протестантската казвал ми го е германец. И в Испания е по желание...

  Тъй като нямаме германския стандарт уместно е да се приеме испанския модел. Отделно ако се направи задължително таксуването за ритуали ще отпадне ли?

  ще стане малко като градска мобилност един път чрез данъци втори път чрез билетчета

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 57. 57 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Исках да напиша ,,А в Испания....''

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 58. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "И още: справедливо ли е такава субсидия да се плаща от данъците на всички - включително от онези, които не са вярващи и не принадлежат към никаква религия и религиозна общност? "
  ==============
  Ми....не. Ама така се случва с всичко. Аз и футбол не гледам, но БСК ми взема пари за осигурените като зрелище мачове. Вероятно някак плащам и данък Чалга......

  Еретик
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  В Германия църквата се финансира от държавата, докато в Полша и Франция разчита главно на дарения. И понеже ние не сме богати, като Германия, може да въведем смесен модел, но с някой ограничения в дарителството.

 60. 60 Профил на paigem2513@gmail.com
  [email protected]
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Германия църквата се финансира от държавата, докато в Полша и Франция разчита главно на дарения. И понеже ние не сме богати, като Германия, може да въведем смесен модел, но с някой ограничения в дарителството.
  —цитат от коментар 59 на Роси

  Абе бегайте от тука с тия църковни данъци и религий.Пука ми на мене за Исуската и неговите поклонници.Мойте пари за такава глупост да отидат няма да стане.

 61. 61 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Цялата работа е заради финансирането от чужбина. Все повече хора преминават към исляма, протестанството или католицизма. Те предлагат на последователите си стройна духовна система, добра организация на ежедневният живот и взаимопомощ в рамките на общността. По обясними причини, финансирането им е от чужбина. Православието все повече губи почва като религиозен култ —защо, ясно е на всички.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 62. 62 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пълна простотия. И църквата и мюфтийството имат огромни имоти - да си се оправят.
  —цитат от коментар 9 на lustmord


  А колко разпродадоха???

 63. 63 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално
 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#53] от "mititu":


  ОК аз съм за НО касови апарати в църквите,при провеждане на изнесен ритуал бележка + фактура,за всички събирани наеми да се плаща съответният данък,да се потърсят данъците на всички притежавани имоти,такса смет и т.н
  —цитат от коментар 53 на mititu


  Прочетох това и си прердставих следното:
  Влиза човек в католически храм и отива да се изповяда, а отчето му иска едни пари...

 65. 65 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#8] от "TPOTOAP":

  Само, който е обявил, че е вярващ плаща в Гермяния. И парите му отиват директно в избраната религия.

 66. 66 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#60] от "RosieM":

  "религий"; "Исуската"

  Страхотно ниво, няма що. Ако, въобще може да се говори за ниво, то е като на Руби

 67. 67 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Искам да видя как поп става държавен служител. Искам да видя как поп ще се лиши от средствата които потъват в бездънния джоб на расото от всякакви религиозни ритуали.
  —цитат от коментар 40 на nhn53551174


  Ми при соца , нали такива бяха??
  що оргии по манастирите устройваха.
  Днес са от същата школа .

 68. 68 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#4] от "von_seeckt":
  „Ясен Бояджиев нека първо види, как са устроени нещата в Германия, където си има църковен данък.“

  Е то е хубаво ти първо да видиш. Тоя „църковен данък“ НЕ Е задължителен. Който се смята за вярващ (това важи само за католици и протестанти) плаща. Като се почувства не доволен от черквата си(която започва да се изявява като политически арбитър) напуска епархията и не плаща. И пак може да изповядва религията си. И още, поповете в Германия не са „държавни служители“. Даначният кюп е общ и епархиите го разпределят в зависимост от броя на вярващите. Това, което ни се представя е данък събиран от всички за една шепа „религиозен обслужващ персонал“. А е стегни се!

 69. 69 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 332 Гневно

  Уважавам всеки който вярва в своя си Бог. Не искам обаче да ми се налага да плащам за нещо което не харесвам. Чувал съм ,че имат доста дарения по манастирите,събирани десетки години. Защо не ги извадят на показ,да направят изложби,и ако ще и 10 лева да входа,тогава ще отида. Защо не тръгнат да обикалят из България да събират помощи ,както са правели предците им. На готово всеки може. Издържай държавни служители,армия,милиция. а сега и църквата е много ще стане.

 70. 70 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Първо виж в германия КОИ го плащат въпросния Kirchensteuer!
  САМО И ЕДИНСТВЕНО СЛЕД АКТИВНА РЕГИСТРАЦИЯ

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 71. 71 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Весело

  Аааа,не ви е до Църквата-тя се издържа от имотите си!Боли ви,че няма да може дарения да получават Джамиите от СА и Турция.Я пуснете някоя статия по въпроса на Искра Баева или някоя друга българомразка!

 72. 72 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#8] от "TPOTOAP":

  Щото,нашите взимат парички от Турция.Пимните ли онова НПО,което искаше да ни внушава,че Баташкото клане било "мит" ?Е,то беше уж немско!"Немско" ама с турско финансиране!Та и сегашния плач на либерасткото ДВ е същия.

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#19] от "Viva la Evolution":

  Няма лошо-ше издържаш имами с ятагани,да проповядват,че трябва ромите в Пазарджик да те убият!Щото "гостите" от СА,дето плащат на циганите там да ходят с бради и шамии,точно на това ги учат!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1540 Весело

  До коментар [#42] от "Atrium":

  За никакво лутеранство не го боли ДВ,а за това, че нашите джамии няма да могат да получават дарения от Турция и СА.Нали се сещате,че и за НПО има....

 75. 75 Профил на paigem2513@gmail.com
  [email protected]
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "RosieM":"религий"; "Исуската"Страхотно ниво, няма що. Ако, въобще може да се говори за ниво, то е като на Руби
  —цитат от коментар 66 на daam


  Забелязала съм че щом някой не може да се аргументира започва да търси за какво да се заяде или как да обиди опонента.

 76. 76 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 237 Гневно

  Не искам и една стотинка от моите данъци да отива за такива неща. Това е нечестно спрямо всички като мен, които не искат и не ползват "религиозни продукти и услуги".

 77. 77 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Трябва повече вяра в основните идеи на християнството, а не повече религия и църква. Трябват духовни пастири, а не духовни пъдари. Така че, по-добре или всички религии да се финансират по равно, или даренията да станат основното.
  Ако стане така, ще видите какви сме християни...

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 996 Весело

  До коментар [#75] от "RosieM":

  Да, доста християнско или логично поведение.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Това каза на 24 май преди три години тогавашният и днешен български министър-председател. И даде за пример отделените за ремонта на "Св. Александър Невски" 20 милиона,

  Бях неотдавна в ,,Св. Александър Невски". Не се виждаше да е правен какъвто и да е ремонт. 20млн също не се виждат.

 80. 80 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Не е редно обикновените граждани да спонсорират масови заблуди, пък ако ще и да се наричат "свещени".

  Аз самият съм атеист и не бих дал и пукната стотинка за БПЦ, пък ако щат и инквизицията да ми пратят.

 81. 81 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  За мен всички религии са чужди, а тези искат да ме накарат да се грижа за някои от тези чужди религии. ако ще дават пари за религии да дават и за атеизъм(ама на кого?), ние сме повече от мюсулманите :)
  Нека се събира църковна такса от всеки който е към някакво вероизповедание, така е хем справедливо, а може и църквата ви да се загрижи за одобрението на паството си си :)

  Birds of a feather flock together.
 82. 82 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  имат църковен данък, но го плаща, който иска да го плаща. който не иска - не плаща. плащат на калпак за „обществената“ телевизия, която лъже като разпрана от левичарски позиции.

 83. 83 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Сбъркано ви е мисленето, другарю Бояджиев, заглавието също...

  Не българският данъкоплатец издържа църквата, а вярващите православни християни.

  Има начин да се измисли хората, които се самоопределят като атеисти, да не плащат, а средствата, събрани от тези, които изповядват други вярвания - да се насочват към техните си организации...

  Отказът от издръжка за Църквата е доста показателен за степента на остъпление...

  А за "атеистите"... пак да си прегледат живота и сами да открият на кои и какви божества се кланят и служат...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 84. 84 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 741 Весело

  До коментар [#60] от "RosieM":

  Ке ти пукне, ке ти пукне :)

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Е, а какво правим ако процентът на самоопределилите се като православни /59,4% при преброяването 2011 г/ намалее вследствие големия отрицателен естествен прираст при тях /в момента са към 55% от населението/? А какво става когато намалее и броят на тези, които се самоопределят като православни по традиция - в Чехия, например, самоопределящите се като римокатолици намаля от 40% през 1990 до 10,8% през 2010 година?
  Активен вярващ православен съм от 1977 година и църковен певец в праздник, събота и неделя от 1991 година, но идеята за субсидия според преброяването ми идва в повече! Тя е рязко дискриминационна към "малките" християнски вероизповедания, които всъщност са много по-активни и вярващи християни от пишещите се за православни. Реално тази идея означава просто да се дадат едни пари за върхушката на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание. Но нито неделни училища, нито друга религиозно-просветна дейност, нито някаква социална дейност срещу тези пари не може да се очаква!

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Е, а какво правим ако процентът на самоопределилите се като православни /59,4% при преброяването 2011 г/ намалее вследствие големия отрицателен естествен прираст при тях /в момента са към 55% от населението/? А какво става когато намалее и броят на тези, които се самоопределят като православни по традиция - в Чехия, например, самоопределящите се като римокатолици намаля от 40% през 1990 до 10,8% през 2010 година?
  Активен вярващ православен съм от 1977 година и църковен певец в праздник, събота и неделя от 1991 година, но идеята за субсидия според преброяването ми идва в повече! Тя е рязко дискриминационна към "малките" християнски вероизповедания, които всъщност са много по-активни и вярващи християни от пишещите се за православни. Реално тази идея означава просто да се дадат едни пари за върхушката на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание. Но нито неделни училища, нито друга религиозно-просветна дейност, нито някаква социална дейност срещу тези пари не може да се очаква!

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Е, а какво правим ако процентът на самоопределилите се като православни /59,4% при преброяването 2011 г/ намалее вследствие големия отрицателен естествен прираст при тях /в момента са към 55% от населението/? А какво става когато намалее и броят на тези, които се самоопределят като православни по традиция - в Чехия, например, самоопределящите се като римокатолици намаля от 40% през 1990 до 10,8% през 2010 година?
  Активен вярващ православен съм от 1977 година и църковен певец в праздник, събота и неделя от 1991 година, но идеята за субсидия според преброяването ми идва в повече! Тя е рязко дискриминационна към "малките" християнски вероизповедания, които всъщност са много по-активни и вярващи християни от пишещите се за православни. Реално тази идея означава просто да се дадат едни пари за върхушката на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание. Но нито неделни училища, нито друга религиозно-просветна дейност, нито някаква социална дейност срещу тези пари не може да се очаква!

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Е, а какво правим ако процентът на самоопределилите се като православни /59,4% при преброяването 2011 г/ намалее вследствие големия отрицателен естествен прираст при тях /в момента са към 55% от населението/? А какво става когато намалее и броят на тези, които се самоопределят като православни по традиция - в Чехия, например, самоопределящите се като римокатолици намаля от 40% през 1990 до 10,8% през 2010 година?
  Активен вярващ православен съм от 1977 година и църковен певец в праздник, събота и неделя от 1991 година, но идеята за субсидия според преброяването ми идва в повече! Тя е рязко дискриминационна към "малките" християнски вероизповедания, които всъщност са много по-активни и вярващи християни от пишещите се за православни. Реално тази идея означава просто да се дадат едни пари за върхушката на БПЦ и на мюсюлманското вероизповедание. Но нито неделни училища, нито друга религиозно-просветна дейност, нито някаква социална дейност срещу тези пари не може да се очаква!

 89. 89 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А защо не и гей публични домове? Няма да има никаква разлика!

 90. 90 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Ясен Бояджиев нека първо види, как са устроени нещата в Германия, където си има църковен данък. Там как стои въпросът с дискриминацията, защото нито юдеите, нито мюсулманите, нито православните го плащат?
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  Ето една статия посветена на отношенията (включително финансовите) между двете най-големи църкви в Германия (протестантска и католическа) и немското общество и държава:

  http://www.dw.com/en/6-facts-about-catholic-and-protestant-influence-in-germany/a-43081215

  Доколкото разбирам, "църковният данък" всъщност е нещо като членски внос, който самоопределилитесе като членове на двете църкви плащат в допълнение към данъка си към държавата. Той се равнява на 9% от дохода на всеки вярващ над един необлагаем минимум. Понеже броят на членовете на двете църкви е твърде голям и те нямат инфраструктурата да разглеждат декларациите за дохода на всички вярващи, държавата събира цурковния данък от тяхно име (за което взима 3% от събраните пари). Другите вероизповедания изглежда са решили да събират даренията от членовете си по друг начин и на друг принцип.

 91. 91 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  "Идеята е освен капиталовите им разходи данъкоплатците да поемат и текущата издръжка на религиозните институции. Така свещенослужителите ще минат на бюджетна заплата и ще станат нещо като държавни служители. "

  Най-добре би било вероизповеданията в България да се издържат от доброволните дарения на своите членове в България. Доколкото разбирам, от практическа гледна точка това е проблематично, понеже те никога не са успяли да направят това (поне от 1944 г. наса). Дори от 1989 г. насам мюсюлманите в България не можаха да се еманципират и минат на самоиздръжка. Просто вместо да взимат пари от българската държава те в момента се субсидират от турската държава по линия на Диянета (турското Управление на религиозните работи, което представлява и ръководи сунитския ислям в Турция и е със статут на министерство). С други думи, мюсюлманските свещенослужителите още преди години "са минали на бюджетна заплата и са станали нещо като държавни служители", но на Република Турция. Това положение трябва да се прекрати! Въпросът е как да стане това на практика - без още по-радикални чужди религиозни организации да поемат спонсорството.

 92. 92 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#90] от "plamen_b":

  9% не от дохода а от данък общ доход. т.е. ако е у нас, това ще е 0.9%

  Birds of a feather flock together.
 93. 93 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#90] от "plamen_b":9% не от дохода а от данък общ доход. т.е. ако е у нас, това ще е 0.9%
  —цитат от коментар 92 на Xumpomo name


  В статията на DW е описано другояче:

  "The rate is currently set at 9 percent of one's income for members above a minimum income threshold. "

  Т.е., църковния данък е 9% от дохода на човека за членове с доход над определен минимум.

  http://www.dw.com/en/6-facts-about-catholic-and-protestant-influence-in-germany/a-43081215

  Впрочем, подобна сума би била по-близо до "десятъка" (10% от дохода), който много религиозни организации събират от членовете си (дали като неформално / препоръчително правило които прихожаните спазват или по-формално).

 94. 94 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Върнахме се в средновековието. Хайде всички от форума, въдете кесиите с жълтиците и плащайте десятъка на владиката. А той ще прочете една молитва на литургията за ваше здраве.

  Църковният данък ще бъде поредна подигравка с българина след плащането на Топлофикация при спряно парно и затапени тръби към радиатора. Ще плащаме за нещо, което практически не използваме. То за какво ли вече не плащаме, дори в болницата, като отидем, плащаме допълнително за прием, после и за лечение, ако се наложи. Нищо, че сме плащали здравни осигуровки. Сега и за църквата.

  Ще разкажа един пример. На Великден в едно малко село в Източна България. Църквата пълна с хора, а местният поп минава с с една шапка и събира дарения от местните. Всеки дава пари или каквото има - хранителни продукти, напитки, алкохол. Вечерта попът и попадията си събират продуктите и си отнасят в къщи. След няколко дни отново попът минава и събира дарения от миряните. Отново за църквата. Същите миряни, които са му дарили предния път. В същото време църквата се руши и нищо не се пипа по нея. В задачата се пита - къде отиват всички пари от дарения, къде отиват дарените продукти? Отговорът да ви го кажа ли, или вие сами ще се сетите?

  Дарението за църквата е личен акт на всеки човек. Дядо Добри, царство му небесно, дари над 100 000 лв за църкви и за благотворителност. Той беше вярващ човек. Беше наречен "безсребърник" от уважаемите попове-ченгета в синода, които отбелязаха смъртта му с презрение и пълна неглежираност. Защото ги беше страх, че той може да измести тях от сърцата на вярващите българи. Всеки от нас може да дари средства на коя да е църква, ако желае. Това е волно дарение, а не задължителен данък. Нека вярващите да даряват, колкото искат. Но никой не може накара един атеист да плаща църковен данък. България е светска държава и вече не сме в епохата на църковната власт. Поповете да си извадят главите от църквите и да тръгнат да проповядват вярата сред хората, а не да чакат наготово да им влязат миряните. Едно време Христос така е проповядвал - обикалял е от град на град. Не е стоял затворен в храма и мрънкащ, че църквата нямала пари.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 95. 95 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#93] от "plamen_b":

  объркали са нещо в превода

  Birds of a feather flock together.
 96. 96 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Taxpayers, whether Roman Catholic, Protestant or members of other tax-collecting communities, pay between 8 percent (in Bavaria and Baden-Wuerrttemberg) and 9 percent (in the rest of the country) of their income tax to the church or other community to which they belong.

  https://wwkn.de/en/about-german-taxes/church-tax-kirchensteuer/

  Birds of a feather flock together.
 97. 97 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, някои неща не са ми ясни:

  1/ За какво да се дават пари на БПЦ - за мракобесие ли. Спомнете си по чие настояване преди години БНТ не излъчи филма "Последното изкушение на Христос".

  2/ Не им ли стига на вероизповеданията освобождаването от данъци? Къде отиват тези пари? Опредметяват се на линкълни и ролекси ли?

  3/ Който иска да подпомага вероизповедание и сега може да дарява с участието на държавата. В подоходната декларация има данъчно облекчение за дарения, където религиите законово са представени.

  4/ Не е ли анахронизъм да се въвежда от държавата данък религия върху населението, когато традиционно вярващи общества предприемат революционни стъпки и започват облагането на църковните имоти, каквото направи Италия. Нали все ходим по примера на развитите европейски страни.

  5/ Размерът на субсидията ще го определят на база преброяването от 2011 год. Да оставим настрана самоопределянето и качеството на статистическата обработка. Но нали, по официални данни ежегодно се стопяваме. Тогава ще се плащат субсидии и за мъртви души ли? Явно освен Винету някои са стигнали много напред в четенето - до Гогол.

 98. 98 Профил на jas_39
  jas_39
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За пребоядисан комунист като Бояджиев е голям проблем.

 99. 99 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#20] от "☦ Pomozi Bog ☦":


  "Анатема за богохулците, неверниците и инакомислещите! !"

  Толкова сте глупав, че не разбирате колко сте смешен! Живеете още в Средновековието. Кого анатемосвате? Хора, които ясно заявяват, че не са религиозни и пет пари не дават за Вашата анатема, т.е. за отлъчване от църквата. Те просто не са част от църквата и не желаят да бъдат. Както и аз, впрочем.

 100. 100 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Германия има подобна на предложената система. Държавата събира заедно с данъците и членския внос за двете основни църкви, католическата и протестантската. Всеки, който е член на някоя от двете църкви плаща известен процент от дохода си за съответната църкава. Мисля, че е 0,7% от дължимия данък. Не знам точно, понеже не съм член на някоя от тези църкви и съм заявил това, така че не дължа нищо. Останалит църлви, както и православната се издържат от доброволни дарения.
  Проблем на църквите, е че все повече хора ги напускат и съответно не плащат. Основното е, че няма задължителност в плащането, а диброволност. Така, че ако се приеме подобен модел, никой не би трябвало да се оплаква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK