Закон на лошата глутница вълци

ВЪЛК

© Str

ВЪЛК
Темата, над която разсъждавам напоследък, е все същата – за тридесет години ние построихме псевдодемокрация, формална демокрация, имитационна демокрация, менте демокрация. Нашето общество сме един колективен доктор Франкенщайн и сътворихме нещо ако не чудовище, то най-малкото уродливо политическо създание. То постепенно излезе извън контрол и започва да се превръща в огромна заплаха за държавата, обществото и гражданите. Родено от идеята за демокрация, това уродливо политическо създание започва да изяжда с неутолим апетит самата демокрация.


Разбира се, тези тридесет години не могат да бъдат поставяни под общ знаменател. Те, главно в началото и най-вече с устрема, с волята, с порива за промяна успяха да постигнат немалко, донесоха ни реални свободи, опитаха се да трансформират собствеността по начин, предпоставящ създаването на повече самостоятелни, независими и отговорни за своята лична жизнена стратегия индивиди.


Но от един момент нататък и преди всичко през последните десет години хубавото започна да бъде минимизирано, настаниха се дефицити на демократичност и инстинкти за тоталитарност у властващите, развихри се злокобна корупция и възтържествува катастрофична безнаказаност.
Липсата на справедливост стана апокалиптична. Голяма част от честното и почтеното, знаещото и можещото, кадърното и талантливото започна на талази, на девети вълни да се изнася от България.


Това повече не бива да продължава


Още повече, то не може да продължава – изчерпало се е като система, като режим. Но печелещите от него искат то да продължава. И се стига до колосално противоречие – начинът, по който България деградира се е изчерпал напълно и не е в състояние да продължи без изблици на насилие и съпротива, а тези, които печелят от този начин, искат това да продължи. Класическа революционна ситуация без ясно изявен политически носител на революционната промяна.


Но първата крачка трябва да бъде направена. След като тези тридесет години доведоха до създаването на псевдодемокрация, на формална демокрация, на имитационна демокрация, на менте демокрация, ние сме призвани да заявим:


Тридесет години стигат!


Време е да бъде довършено това, което започна преди тридесет години и някъде по пътя бе изкористено, деформирано, омаскарено и опошлено.


В противен случай последствията за България могат да станат от изключително трудно лечими – практически нелечими.


Ние сме напълно деморализирани и обезценностени на всички нива, във всички общности, при всички начинания и за всички усилия.


Ние все повече се държим – вредом и навсякъде – като лошата глутница вълци.


Действаме именно по Закона на лошата глутница вълци


Ето накратко как действа този закон. Има глутница от вълци – те са 10 на брой и за прехраната им елените са също 10. По 1 елен за всеки вълк. По някакви причини обаче елените стават 8. Тогава лошата глутница изяжда 2 от вълците и отново за всеки вълк има по 1 елен. Но заедно с това вътре в глутницата нараства недоверието, всеки знае, че утре може да дойде неговият ред, ето защо търси алтернативни пътища за оцеляване или търси как да намали броя на вълците в глутницата не за негова сметка. Така глутницата решава в краткосрочен план своя проблем с прехраната си, но в дългосрочен тя отслабва и става уязвима спрямо конкурентните глутници.


Алтернативно е поведението на добрата глутница вълци. Нека и при нея вълците са 10 и елените са 10. Нека и при нея поради някаква причина елените стават 8. Тя обаче се мобилизира, сплотява, полага максимални усилия да разшири ареала си, така че в него да влязат още елени и в даден момент отново за всеки вълк има по 1 елен. Но в глутницата се изработва дух на солидарност и сътрудничество, всеки вълк се стреми да направи максималното за глутницата и по този начин – и за себе си. Глутницата става по-силна и по-конкурентно способна спрямо другите глутници, а освен това с разширения ареал се увеличава и броят на елени – от 10, те стават 12. Добрата глутница не изяжда двата нови елена, а дава шанс на 2 от вълчетата да пораснат и така силата й да се увеличи още повече.


За жалост, нашето общество, всяка отделна група или общност у нас действа именно по Закона на лошата глутница вълци. Отнемат на групата част от ресурса, с който тя разполага и тя, вместо да се мобилизира и да си отстои този ресурс, просто "изяжда" някои от членовете си и се самоутешава, че е запазила статуквото. Има, да кажем, катедра, в която броят на преподавателите е 10 и тя разполага по дадена програма с 2000 часа. Числата са условни. Но приблизително за 1 преподавател се падат средно по 200 часа. После някой умник, титан на мисълта, стратег или просто некомпетентен ръководител, налага силово отгоре, че часовете по тази програма за катедрата трябва да станат 1600. Катедрата не се сплотява, не търси начин да вразуми титана, да отстои себе си, а "изяжда" 2 от преподавателите – най-често това са по-младите колеги. И в резултат – преподавателите са 8, часовете 1600 – отново по 200 часа на 1 преподавател.


А тази картинка е навсякъде, абсолютно навсякъде, без значение за какво иде реч – дали за образование или наука, дали за икономика или финанси, дали за здравеопазване или екология, дали за култура или спорт, дали за пенсии или заплати, дали за настояще или за бъдеще.
Общество, докарано до състоянието да живее по Закона на лошата глутница вълци, е обречено общество. Такова общество, за да се съвземе, трябва да се опомни. А опомнянето тръгва от осъзнаването, че тридесет години стигат!


Текстът е публикуван във "Фейсбук"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  .........за кой УНИВЕРСИТЕТ ГОВОРИ АВТОРА........??????!!!!!!.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2283 Любопитно

  "Това повече не бива да продължава"
  Казва Слатински. Съгласен.
  Къде пише какво предлага?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  Малко крадено от Радичков но е поучително. Съгласен съм със Слатински в случая. Само да добавя, че нашата демокрация е блажна дИмокрация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 309 Неутрално

  "Това повече не бива да продължава"Казва Слатински. Съгласен.Къде пише какво предлага?
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Нищо не предлага съветника на Гоце. Просто си плюе. Прави каквото може.

 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  .......и аз му погледнах биографията..........!!!!!!!??????.........ниска ТОПКА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Разбира се, тези тридесет години не могат да бъдат поставяни под общ знаменател. Те, главно в началото и най-вече с устрема, с волята, с порива за промяна успяха да постигнат немалко..."

  - Глупости на търкалета, Слатински. ПодМЯНАТА на идеята за преход към демокрация започна с отхвърлянето на плана Ран и Ът. Валутен борд и бърза приватизация. Вместо това дойде правителството на Беров, член на управата на Отворено Общество, което правителство някои нарекоха на Мултигруп. Последва го правителството на Жан Виденов - правителство на Топенерджи, където до Луканов и Илия Павлов гордо се редяха Румен Овчаров, Бело Белов и Сашо Дончев. Така се роди мафията у нас. И тези думи не са моя заслуга.

  Филип Димитров: „Третата причина е, че ние допуснахме, и тук аз нося определена вина. Значи, аз имах да преценявам между различните становища, които се вихриха около мен и в моето правителство, но тъй като икономическият ми екип беше горе-долу единен в това отношение, аз най-накрая не оспорих това и оставих да го направим по този начин. Това беше разделянето във времето между преобразуването и раздържавяването на предприятията. …
  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.“
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Дали лоши или добри, съвременните общества с пазарна икономика са вълчи глутници. В тях става въпрос само за пари, печалби и придобивки. Нещо духовното се губи, няма идеали, само пари и пари.Мисля, че най-напред трябва да изчезнат лошите глутници, те са осъдени, те не могат да продължат да съществуват. Но в по-късен етап трябва да се трансформират и добрите глутници, защото човекът не е вълк, той се различава от животните по това, че има и други нужди, а не само да си напълни търбуха.

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1083 Весело

  ебре "колективен доктор Франкенщайн"... никъв доктор нее ганю, ми прасе у кочина... грухти пред пърцуцата с трушия, насмита жената да чисти гюбрето и чека демокрацията да доде да му праи диван чапраз... или лап денс по модерному...
  и нищо никъде по пътя не е било изкористено, деформирано, омаскарено и опошлено... щот си е така още от 1944 година... рушняшкото робство си е още тук и макар, че малко пооткрехна вратата на кочината и вароса талпите, нема инаф ганювци с полет на мисълта и свобода на духа, да поведат прасетата към тучните ливади на свободата :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2424 Весело

  "Ние сме напълно деморализирани и обезценностени на всички нива, във всички общности, при всички начинания и за всички усилия"

  Тва кво значи? Парсвам го чисто граматически ама семантиката нещо ми бега, прилича на объркан интелектуалски порив за псевдосамобичуване докато всъщност се цели заемане на поза на морализаторстващ назидатор. Което е комично :)

  Use your Illusion
 10. 10 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Фактите говорят друго.Съвременния вълк е вид,който е поне на 800 000г.Преди човека да стане фактор на планетата,вълците са били най-успешния вид.Естествения подбор си е казал думата,за това вълка е много социален вид и връзките в една глутница са нещо много повече от цел за напълване на търбуха.Да се сравняваме с вълците е несериозно.Те са много по-напред от нас в социалната справедливост като социум.Макар и предполагам не могат да осъзнаят напълно такива категории,жестоката реалност ги е научила,че без грижа за всеки член на глутницата,смъртта връхлита бързо.
  Човека май е единствения вид,който паразитира върху него си.
  При човека социалната справедливост НЕ съществува.Примери много,но най-кратко и ясно го е казал проф.Джулиан Бонд
  "Many are attracted to social service - the rewards are immediate, the gratification quick. But if we have social justice, we won't need social service."
  А в някои държави липсата на каквато и да е справедливост е просто норма.
  Като цяло,хората не заслужаваме добавката "sapiens".

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 11. 11 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Дали лоши или добри, съвременните общества с пазарна икономика са вълчи глутници. В тях става въпрос само за пари, печалби и придобивки. Нещо духовното се губи, няма идеали, само пари и пари.Мисля, че най-напред трябва да изчезнат лошите глутници, те са осъдени, те не могат да продължат да съществуват. Но в по-късен етап трябва да се трансформират и добрите глутници, защото човекът не е вълк, той се различава от животните по това, че има и други нужди, а не само да си напълни търбуха.
  —цитат от коментар 7 на proza


  Странно, но точно "бунтът" на гладните с/у ситите е в основата на социалистическата революция... Та какви идеали там намираш?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK