Русия и Чингис хан

Борис Акунин

© DW

Борис АкунинСтрува ми се, че разбирам причината, поради която демократизирането на Русия се оказа невъзможно. Вината за това не е на отделните управници, а в същността на руската държава.


Съвсем не смятам, че Владимир Путин е някакво чудовище или злодей. Помня какъв беше той през 90-те години, когато говореше разни демократични неща, в които изобщо не вярваше.


Самата държавна система, или фундаментът, на който стои Русия, не позволява на управника друг начин да съхрани властта, освен този да ожесточава системата и да я превръща във вертикал.
Как може да се държи ведно такава огромна и пъстра страна като Русия?
Принудително и с помощта на страха


Това е всъщност всичко, което се е случвало тук, като започнем от XV век насам. Самата държава, създадена през XV век от Иван III, е построена на тази база. В нейните основи са положени четири принципа, които не са били нарушавани при нито една политическа система. Ако пък някой от тях е бил нарушаван, това е довеждало до рухване на цялата система. Тези принципи са разработени от Чингис хан. Всъщност, когато Иван III създава руската държава, той възпроизвежда принципите на Златната орда. Той взима като пример този най-ефективен способ за държавно устройство, който му е бил добре известен.


И така, първият принцип е абсолютната централизация на властта


Всички решения – първостепенни, второстепенни, третостепенни – се взимат в главната квартира на Великия хан, взимат се в неговата юрта и по никакъв друг начин. Второ, за да е послушна общността, фигурата на Великия хан трябва да е свещена, тя трябва да е сакрална и недосегаема за критика. Това е много важно. Трето, нищо не може да стои по-високо от волята на Великия хан, както и да се нарича – цар, президент, генерален секретар – той трябва да стои винаги по-високо от закона. Така че по принцип такава държава не може да бъде правова. Тя се управлява не по закони, които са общи за всички, а по указите на Великия хан, които могат да бъдат най-различни в зависимост от конюнктурата. И накрая, четвърто, но много важно – всички жители на държавата се възприемат като слуги на тази държава.


В тази система има култ към държавата, тук не държавата съществува заради хората,
а хората съществуват заради държавата


Тези четири принципа се възпроизвеждат в продължение на повече от 500 години. Те са съхранявани векове наред и ако понякога някой от тях е бил пренебрегван, това е довеждало до разруха на държавата. През последните сто години това се случи най-напред през 1917 г. и доведе до изключително суровата държавна структура, създадена от Сталин на принципа на ордата. Имам предвид формирането на Съветския съюз, където и четирите принципа присъстват по железен начин. Сега пък виждаме как Путин и неговото обкръжение правят абсолютно същото, следвайки същите принципи.


Погледнато исторически, тази структура е доста ефективна, тя е издръжлива и устойчива на удари, но има и сериозни дефекти, тъй като работи добре само по време на тежки изпитания и на война благодарение на високата си мобилизационна способност. Във време на мир обаче тя е много неефективна, тъй като развитието на обществото и на страната е възможно най-вече благодарение на частната инициатива на хората, които могат да работят и да подобряват собствения си живот, без да се страхуват. А щом отделните хора стават по-богати, то и цялата страна става по-богата. Когато няма война, чума, глад и холера, държавата, която възпроизвежда конструкцията на ордата, започва да губи и да изостава в конкуренция с държавите, които са устроени по друг начин. Тъй като съществува и друг държавнически принцип – хората могат да живеят заедно и да не се разбягват, ако условията, които им се предлагат, са добри за тях, с други думи, ако това им е изгодно. Тоест не по насилие, а по любов и изгода.


Затова смятам, че ако в Русия се стигне до социален взрив или до демократична революция и на власт дойде някакъв нов демократ, но всичко остане постарому, както е сега, след десет години ще имаме поредния авторитарен управник, който е бивш демократ. Той просто няма да има друг избор, иначе страната би се разпаднала на парчета.


Тъй че, за да бъде Русия свободна страна и да не се разпадне на парчета, трябва да бъдат изпълнени две основни задачи –


тя трябва да се превърне в истинска федерация и в правилна федерация


Под истинска федерация имам предвид държавно устройство, при което основните въпроси се решават от хората по места, там, където те живеят, без да им се налага да се допитват до Москва по всеки въпрос. И още нещо – при истинската федерация парите остават в регионите. Правилността на федерацията пък е в това страната да бъде разделена на принципа на икономическата състоятелност, а не на принципа региони на донорите и региони на акцепторите. Всеки регион трябва да бъде устроен така, че да може да помага сам на себе си, а не да бъде паразит.


Борис Акунин е псевдоним на писателя, преводач, литературен критик и японист Григорий Чхартишвили. Работил е като заместник главен редактор на списание "Иностранния литература", главен редактор на двайсеттомната "Антология на японската литература", председател на мегапроекта "Пушкинска библиотека". През 1998 г. започва литературния проект "Приключенията на Ераст Фандорин". За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия. Следват поредиците "Приключенията на сестра Пелагия" и "Приключенията на магистъра". Критиката нарича произведенията му "масова литература за интелектуалци" и "интелектуални бестселъри". През 2000 г. е обявен за писател на годината в Русия, тиражите на книгите му там надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици. Публикуваният от портал "Култура" текст е откъс от интервю с Акунин в Канал "Настоящее время".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Как може да се държи ведно такава огромна и пъстра страна като Русия?
  Принудително и с помощта на страха"

  А САЩ не са ли огромна и пъстра страна?

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  А какво лошо има в това Русия да се разпадне на парчета както СССР и Югославия? Краят на света ли ще дойде, ако я няма матушка русь?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Абсолютно точна диагноза - северномонголска орда и феодален обществен строй.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Абсолютна истина ..казана от един мъдър човек!Само в 10 изречения!Днешното ръководство на колхоза спазва точно принципите на ОРДАТА!Същата орда която по-грешка стават християни.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Ако това е вярно, което казва Акунин, как ще се обясни такова явление като самоуправляващата се руска община в миналото? Колко силна може да бъде една централна власт при положение, че по периферията и са лиспвали изцяло институциите, които да я прокарват?

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  "Решението" , което дава Акунин не е никакво решение. То е като отговорът на въпроса "как може да вкараме слон в хладилник?". "Отваряме хладилника, вкарваме слона, затваряме".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Умен човек, но какво от това? Там виреят не умните, а послушните.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "И още нещо – при истинската федерация парите остават в регионите. Правилността на федерацията пък е в това страната да бъде разделена на принципа на икономическата състоятелност, а не на принципа – региони на донорите и региони на акцепторите. Всеки регион трябва да бъде устроен така, че да може да помага сам на себе си, а не да бъде паразит."

  Празни приказки. Такова преливане го има навсякъде в т.н. демократични държави. Има го в Германия, има го в Испания, има го и в Италия.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Така наречените демократични държави? Т.е. не са такива, така ли комунде?

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1036 Весело

  Начело със сегашното "ръководство", русия ще се "превърне" в истинска федерация и в правилната федерация!!!

  Имало едно време ссср...
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":Така наречените демократични държави? Т.е. не са такива, така ли комунде?
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Товариш, това в каква връзка?

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  И без това няма никаква нужда от този колос на глинени крака, време е да се разпадне на парчета - географски или икономически е все тая...

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Всички решения – първостепенни, второстепенни, третостепенни – се взимат в главната квартира на Великия хан, взимат се в неговата юрта и по никакъв друг начин.
  ______________
  Друго си е когато решенията ги взимат в либертофонски лаборатории, небостъргач на банков консорциум или в Давос.
  А после да гледат умно и демократично като Тереза Мей или леля Меркел!
  Всъщност, и Чингис Хан и Тимур са били велики пълководци, войните и народа им ги е следвал с радост! При мерно по това време в Западна Европа са гонели вещици и са инквизирали всеки за който има слух ,че е свързан с тях, нищо друго впечатляващо(то и сега е така)!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#11:"von_seeckt"][/quote]

  Написал си "т.н. демократични държави". Ами напиши го както си е - демократичните държави Германия, Италия, Испания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "четвърто, но много важно – всички жители на държавата се възприемат като слуги на тази държава"

  Тук бъркаш, умно старче, държавни роби са, а не слуги, щото слугата има някакви права, а "холопа"- не, може дори да бъде убит ей-така, като Политковская, Магнитский, Немцов и т.н. по дъ-ъ-ългия списък.
  Инак всичко речено за Рашата, респ. улуса на Джучи (потомъка на Чингиз хан), е общо взето вярно и много добре изложено.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Прекрасен текст от озарен човек!!!
  Нека рубладжиите се видят в огледалото като последователи и защитници на Златната орда!
  СРАМ И ПОЗОР ЗА ТЯХ!!!

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Явно принципите на ордата която изповядва и др.Ким и тав.Сталин и тав.Пут Ин са ви на сърце.И ясно показвате колко малко знаете за финансирането на отделните щати в САЩ,провинции в Германия и кантони в Швейцария.....областите в Белгия и северната част на споменатат от Вас Италия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":Явно принципите на ордата която изповядва и др.Ким и тав.Сталин и тав.Пут Ин са ви на сърце.И ясно показвате колко малко знаете за финансирането на отделните щати в САЩ,провинции в Германия и кантони в Швейцария.....областите в Белгия и северната част на споменатат от Вас Италия!
  —цитат от коментар 17 на Messerschmitt


  Какво точно не знам? Да си чувал нещо за Finanzausgleich?

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2310 Весело

  А какво лошо има в това Русия да се разпадне на парчета както СССР и Югославия? Краят на света ли ще дойде, ако я няма матушка русь?
  —цитат от коментар 2 на EU defender


  Да се разпадне, но тогава няма да пеят:
  Вставай страна ОГРОМНАЯ!

  Ще трябва да пея
  вставай страна МАЛЕНКАЯ,
  а цялото самочувствие на живущите в тези граници е от РАЗМЕРА, не от качеството на мизерния им живот!
  Няма да дойде краят на света, но ще загубят самочувствието на 1/6 от земната твърд :-)!

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  А какво лошо има в това Русия да се разпадне на парчета както СССР и Югославия? Краят на света ли ще дойде, ако я няма матушка русь?
  —цитат от коментар 2 на EU defender

  Ми запретвай ръкави и иди да я разпадаш лошата Русия с Григорий Чхартишвили!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Прекрасен текст от озарен човек!!!Нека рубладжиите се видят в огледалото като последователи и защитници на Златната орда!СРАМ И ПОЗОР ЗА ТЯХ!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Какво против имаш Златната орда? Колко книги си чел по въпроса?

 22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  "И още нещо – при истинската федерация парите остават в регионите. Правилността на федерацията пък е в това страната да бъде разделена на принципа на икономическата състоятелност, а не на принципа – региони на донорите и региони на акцепторите. Всеки регион трябва да бъде устроен така, че да може да помага сам на себе си, а не да бъде паразит."Празни приказки. Такова преливане го има навсякъде в т.н. демократични държави. Има го в Германия, има го в Испания, има го и в Италия.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  И кои държави според Вас уважаеми фон Путин са демократични??????

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2310 Весело

  До коментар [#4] от "Messerschmitt":
  Същата орда която по-грешка стават християни.....

  Това е нашата грешка, направена преди Х века, давайки им вяра, четмо, писмо и най-вече ЕЗИК!!!

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#22:"Messerschmitt"][/quote]

  Не измествай въпроса! Защо в Германия, Италия и Испания има преливане на средства от богати в бедни региони? Това демократично ли е, защото според Акунин това е една крайна недемократична практика?

 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Русия свободно може да бъде кръстена Руска джамахирия. Подобно на онази, на Кадафи, няма конституция, няма парламент само племенни вождове (в Русия могат да бъдат заменени с олигарси).
  И туй то

 26. 26 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Интересно, какво предлага индиректно почти Акунин( Лош човек на японски).Федерация, ама построена на принципите "на изгодата и взаимната любов"?
  Ами ето една Чечня така я задържаха след кръворолитните войни, които дестабилизираха цял Кавказ, с неговите орди и кланове.
  Не днам за някаква особена любовмна Кадиров към Путин, ама интересът е взаимен.
  Много увлекателно пишещ и ерудиран човек, ама политологията и погледа му върху историята са малко една рафинирана компилация на баналности и остроумията на руски либерали.
  Е, макар и да в Лондон от доста време, Акунин е дал едно предпазливо
  мнение за Великия хан:)

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#21:"von_seeckt"][/quote]
  Според професионалните либерални ентусиасти,Златната Орда е някаква тиранична азиатска формация управлявана еднолично!
  А по същото време в Западна Европа "демократично" са изгаряли хора на кладата и крепостните селяни са се радвали на евросубсидии!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#22:"Messerschmitt"]
  —цитат от коментар 24 на von_seeckt
  Не измествай въпроса! Защо в Германия, Италия и Испания има преливане на средства от богати в бедни региони? Това демократично ли е, защото според Акунин това е една крайна недемократична практика?[/quote]

  Дори Путин не си позволява да сравнява изброените от теб страни с Русия. Дори каза, че на Русия й трябват поне 200 години за да достигне сегашното ниво на западните демокрации

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  В нормалният свят фон....това се нарича "държавна намеса и помощ" и правилата в ЕС го забраняват!!!Финансово закъсата провинция(Берлин като пример) иска ЗАЕМ от Централната банка...с префернциален лихвен процент......Ясен ли съм?Само в феодалният свят (Расия,СК,Венецуела,Куба) бюджета е обща каца без дъно!!И резултатите са видими....даже и за колкозниците!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Не днам за някаква особена любовмна Кадиров към Путин, ама интересът е взаимен.
  —цитат от коментар 26 на тулса


  Не е любов. Пари е. Милиарди, които расия плаща на Чечня. Като секнат парите....

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#21:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 27 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Според професионалните либерални ентусиасти,Златната Орда е някаква тиранична азиатска формация управлявана еднолично! А по същото време в Западна Европа "демократично" са изгаряли хора на кладата и крепостните селяни са се радвали на евросубсидии![/quote]

  Толкова разбират те. Златната орда е била най ефициентната държавна организация, единствената успяла да обедини в едно цялата Евразия и реално погледнато е давала максимална свобода на поданиците си стига да си плащал годишния дан. Монголци в руските княжества е нямало, православната църква с пръст не я пипват и тя става толкова силна, колкото никога преди и след това.

 32. 32 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Кратко, точно и ясно! Историята на Русия не е уникална, нито са уникални размерите й (погледнато в исторически план в сравнение с други империи). Парадоксалното е, че статията ни казва, че революция не може да измъкне Русия от омагьосания кръг. А еволюцията изглежда невъзможна, поне на този етап. Затова парадоксът за Буридановото магаре тегне над руснаците със страшна сила.

 33. 33 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3138 Разстроено

  До коментар [#23] от "Alexander97":

  Занесли сме вяра,писменост на Киевска рус...Расия започва да съществува 4 века по-късно......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 34. 34 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1036 Весело

  "И накрая, четвърто, но много важно – всички жители на държавата се възприемат като слуги на тази държава".  Бих се изразил по твърдо, роби! Те и затова са си кална кочина. А и нашите петоколонисти със семпла радост им подражават!

  Имало едно време ссср...
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":В нормалният свят фон....това се нарича "държавна намеса и помощ" и правилата в ЕС го забраняват!!!Финансово закъсата провинция(Берлин като пример) иска ЗАЕМ от Централната банка...с префернциален лихвен процент......Ясен ли съм?Само в феодалният свят (Расия,СК,Венецуела,Куба) бюджета е обща каца без дъно!!И резултатите са видими....даже и за колкозниците!!!
  —цитат от коментар 29 на Messerschmitt  Глупости. Ето ти малко за просвещение

  https://de.wikipedia.org/wiki/Länderfinanzausgleich

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#31:"von_seeckt"][/quote]

  И защо руснаците са се борили с тази прогресивна орда?

 37. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":В нормалният свят фон....това се нарича "държавна намеса и помощ" и правилата в ЕС го забраняват!!!Финансово закъсата провинция(Берлин като пример) иска ЗАЕМ от Централната банка...с префернциален лихвен процент......Ясен ли съм?Само в феодалният свят (Расия,СК,Венецуела,Куба) бюджета е обща каца без дъно!!И резултатите са видими....даже и за колкозниците!!!
  —цитат от коментар 29 на Messerschmitt


  Искаш да кажеш ,че даването на държавна помощ на банки или корпорации за да не фалират е демократично? А кой европеец даде съгласието си 2008г ЕК да отпусне €1.4трлн на банковата олигархия???
  Лошия Путин си управлява държавата така ,че руснаците си имат пари,държавата им е голяма и богата и 75% от руснаците си го харесват, съвсем нормално си да има и недоволни!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#30:"EU defender"][/quote]

  Хайде пак с голямата баданарка. Никакви милиарди не плаща Путин на Чечня, всичко на всичко 300 000 милиона годишно.

 39. 39 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#23] от "Alexander97":Занесли сме вяра,писменост на Киевска рус...Расия започва да съществува 4 века по-късно......
  —цитат от коментар 33 на Messerschmitt


  Начало на Руска империя 22 октомври 1721 приблизително над 850 години.

  Имало едно време ссср...
 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#31:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 36 на stanislavdi
  И защо руснаците са се борили с тази прогресивна орда?[/quote]

  Задаваш доста глупавички въпроси.

 41. 41 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Добър анализ на ситуацията, за който помага и работата на Акунин върху руската история.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  С едно изречение: да не си нормален човек с достойнство и стремеж към лична свобода в прокълнато място като Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Добър анализ на ситуацията, за който помага и работата на Акунин върху руската история.
  —цитат от коментар 41 на stein

  Лондон се напълни с интернационални либерални наемници и обикновени либертофонски вувузели дето вдигат джангър колко е лош Путин! А той сформира държавност дето извади страната им от дълбоката мизерия към която ги отправи Горбачов и икономиката им е работеща!

  "Экономика России находится в достаточно устойчивом положении, чтобы справиться с новыми санкциями США"
  /Deutsche Wirtschafts Nachrichten/  Libertarianism is just anarchy for rich people
 45. 45 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#40:"von_seeckt"][/quote]

  Твоите анализи са повече от глупави. За първи път чувам някой да защитава и хвали златната орда. Самите руснаци се обиждат само ако някой им напомни за вековете на златната орда.
  Не зная откъде го измъкна това глупаво изречение.
  Още повече пък да даваш примери за църквата и ордата. Нали се сещаш за българската история, за османците и българската църква?
  Едва ли, обаче, някой е тръгнал да възхвалява политическата система на османската империя.

 46. 46 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Весело

  Руската история накратко:
  Чингиз хан,
  Бату хан ,
  Иван /грозни/хан,
  Пьотр /първи/ хан,
  Николай хан,
  Ленин хан,
  Сталин хан ,
  Брежнев хан,
  Путин хан.

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  [quote#30:"EU defender"][/quote]
  Ми тя Чечня колко точно помощи взима от Путин освен това си е чат от РФ???
  Примерно САЩ дава всяка година на Израел по 3-4млрд военна помощ ,
  по 1-2млрд на Пакистан, Саудитска Арабия,Египет, и т.н. Само в България имат безплатни полигони,летища и военни бази!

  Борис Акунин си е обикновен наемник "интелектуалец"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  След като беше заплашван няколко пъти, Акунин напусна Русия , в друго интервю заяви че не може да понася атмосферата на ненавист и дебилизъм в днешна Русия

  klimentm
 49. 49 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Ако това е вярно, което казва Акунин, как ще се обясни такова явление като самоуправляващата се руска община в миналото? Колко силна може да бъде една централна власт при положение, че по периферията и са лиспвали изцяло институциите, които да я прокарват?
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  По периферията на империята са се разполагали в своите войскови области съответните казашки войски - Донска, Кубанска, Уралска, Забайкалска, Черноморска и т.н.
  Те са имали свое самоуправление в мирно време и са се подчинявали пряко на царската власт. Били са освободени от данъци срещу задължението за военна служба със свой кон и оръжие, дефакто са били приравнени към дребните дворяни-однодворци. И именно те са налагали реда по периферията на империята. Извън техните области навсякъде си е имало изградена властова структура - и в най-залюханото ъгълче на Чукотка или Сахалин е имало представител на властта. Селски общини с някаква форма на самоуправление се появяват след отпадането на крепостничеството - до тогава селянинът е или на нечий помещик или е собственост на държавата, когато е на земя, царска собственост или кабинетна собственост . И това самоуправление се е изразявало предимно в преразпределянето на земята в съответствие с увеличаващият се брой семейства в общността, тъй като земята е била собственост на селската община или да решава дребни спорове. Но над тях са били земските участъкови началници, които са контролирали всичко - те са били и администратори и съдии по граждански и наказателни дела, когато касаят селяни. Тъй че, не бъркайте това "самоуправление" със самоуправлението.

 50. 50 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  [quote#30:"EU defender"]
  —цитат от коментар 47 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Скоро в Русия ще приемат закон за борба с петата колона който на шега вече наричат “ новия член 58” по аналогия с НК на Вишински
  Така че спокойно!

  klimentm
 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#40:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 45 на stanislavdi
  Твоите анализи са повече от глупави. За първи път чувам някой да защитава и хвали златната орда. Самите руснаци се обиждат само ако някой им напомни за вековете на златната орда.Не зная откъде го измъкна това глупаво изречение.Още повече пък да даваш примери за църквата и ордата. Нали се сещаш за българската история, за османците и българската църква?Едва ли, обаче, някой е тръгнал да възхвалява политическата система на османската империя.[/quote]

  Хайде пробвай малко да надскочиш нивото на детската емоция и се пробвай да мислиш. Ние не сме в детската градина да защитаваме тази или онази групичка, а се опитваме да даваме аргументирани мнения. Ето ти две западни оценки на Златната орда
  https://www.amazon.de/After-Tamerlane-Global-Empires-1400-2000/dp/0141010223/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1526470925&sr=8-1&keywords=darwin ,+after+tamerlane

  и
  https://www.amazon.de/LEmpire-steppes-Attila-Gengis-Khan-Tamerlan/dp/2228881309/ref=sr_1_1?s=books-intl-de&ie=UTF8&qid=1526471047&sr=1-1&keywords=rene +grousset,+l+empire+des+steppes&dpID=51heStH6OWL&preST=_SY264_BO1,204,203,200_QL40_&dpSrc=srch

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#49:"disorg"][/quote]

  Хайде и вие омешихте истина с неистина. Кога се появяват земствата? Още по вече, че земствата са се образували на изборен принцип.Преди тях как е било? Кой е бил представителя на централната власт? Примерно в село Х?

 53. 53 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "von_seeckt":

  Абе пишман историко тази ефективна държава е унищожила 70-90% от населението на покорените територии....от Китай до Унгария!

 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#31] от "von_seeckt":Абе пишман историко тази ефективна държава е унищожила 70-90% от населението на покорените територии....от Китай до Унгария!
  —цитат от коментар 53 на bobbyperu


  Това къде го прочете? Цезар когато завладява Галия, колко гали унищожава? Ефективна ли е била Римската империя?

 55. 55 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Децата от детската градина в совхоз "Комсомолски" знаят, че рано или късно ще се пропият.
  Но за всеки случай, мечтаят да станат космонавти.

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#47] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Борис Акунин си е
  .....»»В неговата поредица за Ераст Фандорин главният герой беше голям руски патриот и верен на царя и отечеството.Е, разни корумпирани типове не го възхищаваха...
  Откакто Акунин измени на своя стил и тематика и го удари на исторически изследвания, позагуби масовия интерес на руския читател.Тогава се сети , че атмосферата на " ненавист и дебилизъм" в Русия го притеснявали и имигрира в Лондон.
  Все пак се въздържа от крайните мнения за Путин, като го представя като авторитарен политик, който е решил да следва необходимостта и да се въздържа от опитите за ускорено и рисково
  развитие на Русия по рецептите на клинтъновските умници.Един от тях- специалиста по руския въпрос Д. Фрийд се отегли най-сетне
  тази година.Въпросният субект е отговорен за политиката на разширяване на НАТО от времената на клинтъновата администрация и някои други кървави събития.

 57. 57 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#44] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ти се шегуваш. Освен, че даде на приятелите си възможност да забогатеят и направи всичките олигарси свои портмонета, друг принос към руската икономика Пут-ин няма. Засега цялата страна се крепи на телевизионната пропаганда, но това едва ли ше продължи вечно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4663 Весело

  Колко точно е описан путя :).

 59. 59 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  [quote#49:"disorg"]
  —цитат от коментар 52 на von_seeckt
  Хайде и вие омешихте истина с неистина. Кога се появяват земствата? Още по вече, че земствата са се образували на изборен принцип.Преди тях как е било? Кой е бил представителя на централната власт? Примерно в село Х?[/quote]

  Земствата в този им вид си идват с реформата от 1864, и то не във всички губернии. А до тогава представител на властта в село Х е бил помещикът У, който е бил пълновластен собственик на земята и крепостните, верен слуга на самодържеца, исправника, който отговаря за уезда и становите пристави. Отделно са били воеводите/губернаторите и генерал-губернаторите като част от вертикалата

 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  И въобще за какво самоуправление говорим при наличие на крепостно право? На кого му пука дали ще се самоуправляват вещите?

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  И въобще за какво самоуправление говорим при наличие на крепостно право? На кого му пука дали ще се самоуправляват вещите?
  —цитат от коментар 60 на disorg


  Къде в Русия е имало крепостно право и къде не?

 62. 62 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#59:"disorg"][/quote]

  Е да де, но помещика У най често е живял я в Москва, я в Петерсбург, така че селяните са си живели абсолютно автономно с някакъв си там управител.

 63. 63 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 496 Неутрално

  [quote#31:"von_seeckt"][/quote]
  "Монголци в руските княжества е нямало, православната църква с пръст не я пипват и тя става толкова силна, колкото никога преди и след това."
  =======================================================================
  Е,и?!? Какво следва от това?!? Че,на обикновения индивид,който не принадлежи към управляващите и обитаващ тези земи, животът става по-добър,по-смислен,по-малко го бият,по-малко го изтезават,повече и по-добре се храни,има повече права...??? Списъкът с тези "благини' е много дълъг...

  "... русско-татарский конфликт произошел в рамках единого системоцентристского генотипа. Хотя бы по этой причине он не мог внести в моральные стереотипы и
  национальный характер русских столь серьезные изменения, чтобы было оправданным рассматривать его как какой-то роковой надлом исторической судьбы народа, якобы предопределивший ход всей его последующей истории.
  В данном контексте заслуживает внимания и крайняя, бросающая вызов
  практически всей отечественной историографии концепция
  Л. Н. Гумилева 2), согласно которой никакого татарского ига на Руси вообще не было. Между Ордой и русскими княжествами, по его мнению,существовал военнополитический союз, в рамках которого русские
  князья как более слабая сторона данью оплачивали свою безопасность и
  право распоряжаться собственными землями. Более того, подобное
  положение устраивало большинство князей, и они охотно ездили на
  поклон к ханам за «ярлыком» - мандатом на правление, поскольку
  раньше, в условиях междоусобной резни, они должны были добывать
  себе престол при помощи такого ненадежного и обоюдоострого
  средства, как меч, а теперь попросту покупали его, к тому же за счет
  своих подданных. (В этом деле, как известно, весьма преуспели
  московские князья-«собиратели», и особенно Иван Калита, который не
  только постоянно пресмыкался перед Золотой Ордой в обмен на право
  грабить своих соотечественников, но и неоднократно по поручению татар
  участвовал в карательных акциях Орды. Так, он возглавлял рать во
  время совместного с воеводой Товлуком устрашительного похода 1340 г.
  против Смоленского княжества, а также сделал все возможное для
  уничтожения руками татар восставшего против них тверского князя
  Александра 3). ....
  .... Более сбалансированной представляется точка зрения В.О. Ключевского, который, употребляя понятие «иго», вместе с тем считает, что его влияние на Русь было не
  очень значительным, а развивалась она в соответствии с собственными
  внутренними закономерностями. К тому же он находит в татарском
  сюзеренитете над Русью и весьма существенную положительную
  сторону: «Всеволодовичи XIII в. в большинстве плохо помнили старое
  родовое и земское предание и еще меньше чтили его, были свободны от
  чувства родства и общественного долга... В опустошенном
  общественном сознании оставалось место только инстинктам
  самосохранения и захвата. Если бы они были предоставлены вполне
  самим себе, они разнесли бы свою Русь на бессвязные, вечно
  враждующие между собою удельные лоскутья... Власть этого хана
  давала хотя бы призрак единства мельчавшим и взаимно
  отчуждавшимся вотчинным углам русских князей... Гроза ханского гнева
  сдерживала забияк; милостью, т. е. произволом, хана не раз
  предупреждалась или останавливалась опустошительная усобица.
  Власть хана была грубым татарским ножом, разрезавшим узлы, в какие
  умели потомки Всеволода III запутывать дела своей земли. Русские
  летописцы не напрасно называли поганых агарян батогом божиим,
  вразумляющим грешников, чтобы привести их на путь покаяния» 4).
  Татарских гарнизонов, как известно, на русской территории не было.
  Баскаки бесчинствовали отнюдь не больше собственных сборщиков
  дани. Православная вера - важнейший компонент тогдашней
  общественной жизни - в целом татарами уважалась. Конфликт в этом
  плане произошел позднее, когда Орда приняла ислам. "
  Оболенский А.В.

 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Да правят каквото си искат в тяхната си държава, но да не припарват в нашата държава

  подпис
 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#59:"disorg"][/quote]

  Имало е един губернатор в една губерния, която е включвала голямо число села и градчета, т.е. в основата на Руската империя са липсвали институциите, които да прокарват волята на централната власт. Ако е имало някакви ограничения, то те са изхождали не от държавата, а от правила и традиции вътре в общината.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 299 Неутрално

  С едно изречение: да не си нормален човек с достойнство и стремеж към лична свобода в прокълнато място като Русия.
  —цитат от коментар 43 на Norman Granz


  В страна управлявана чрез укази е така .

 68. 68 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Къде в Русия е имало крепостно право и къде не?
  —цитат от коментар 61 на von_seeckt

  Към 1858г. в РИ е имало 65 губерни и области. Крепостното право е съществувало в 56 от тях. Крепостни не е имало в трите балтийски губернии - Курландска, Лифландска и Естландска,в Приморската Източносибирска област, в областта на Черноморската казашка войска, в Ереванска и Дервентска губернии и в Семипалатинската и Киргизката сибирска област.

 69. 69 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#59:"disorg"]
  —цитат от коментар 62 на von_seeckt
  Е да де, но помещика У най често е живял я в Москва, я в Петерсбург, така че селяните са си живели абсолютно автономно с някакъв си там управител.[/quote]

  Мдааааа познанията ти за рАссия са ти както за всичко останало....тоест никаква.....мд какво ли да научи човек в АОНСУ!

 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#69:"bobbyperu"][/quote]

  Празни приказки! Вземи прочети малко руска класическа литература да ти се изяснят нещата.

 71. 71 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  [quote#59:"disorg"]
  —цитат от коментар 65 на von_seeckt
  Имало е един губернатор в една губерния, която е включвала голямо число села и градчета, т.е. в основата на Руската империя са липсвали институциите, които да прокарват волята на централната власт. Ако е имало някакви ограничения, то те са изхождали не от държавата, а от правила и традиции вътре в общината.[/quote]

  А къде останаха капитан-исправниците, изправниците и становите пристави? А правото на помещика еднолично да заточава селяни в Сибир, на каторга или да ги продава за наборници във войската? Самоуправлявали се селата, ама друг път.

 72. 72 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  [quote#59:"disorg"]
  —цитат от коментар 62 на von_seeckt
  Е да де, но помещика У най често е живял я в Москва, я в Петерсбург, така че селяните са си живели абсолютно автономно с някакъв си там управител.[/quote]

  Живеели са в старата и новата столици само най-богатите князе и графове. Някой смотан пехотен капитан в оставка с едно село и 70-80 крепостни едва свързвал двата края в имението си, камо ли да живее в Петербург.

 73. 73 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#36] от "stanislavdi":

  И защо руснаците са се борили с тази прогресивна орда?

  Не се борили!!!!! Ходили да им целуват ботуша , носили им данък, за да не ги закачат, да останат местните князе!!!

 74. 74 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#68:"disorg"][/quote]

  Т.е. крепостното право не е било разпостранено върху територията на цяла Русия. Примерно при Николай Първи само 35 до 40% от селячеството е било закрепостено. Има и нещо друго, Русия е голяма държава, недоволните са бягали, я в Сибир, я на юг при свободното казачество.

 75. 75 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#71:"disorg"][/quote]

  Сам си противоречиш. Ако е имало държавни институции в дъното на социалната структура е нямало причина държавнически функции да се делигират на частно лице, какъвто е бил помещчика.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "Тези принципи са разработени от Чингис хан. Всъщност, когато Иван III създава руската държава, той възпроизвежда принципите на Златната орда."
  Няма как държава, създадена на тези принципи да стане демократична.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#74] от "von_seeckt":

  Крепостното право беше валидно в Русия до вчера с така наречената “ прописка” да не говорим че селяните по време на другаря Сталин нямаха паспорти за да не избягат от колхозите@ “Светло бъдеще” и “ Зората на комунизма”!

  klimentm
 78. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#74] от "von_seeckt":Крепостното право беше валидно в Русия до вчера с така наречената “ прописка” да не говорим че селяните по време на другаря Сталин нямаха паспорти за да не избягат от колхозите@ “Светло бъдеще” и “ Зората на комунизма”!
  —цитат от коментар 77 на klimentm


  Плямпаш напосоки. Липсата на паспорт е признак на свобода, а не на несвобода. До 30 те години всички съветстки граждани нямат паспорти. Едва с началото и индустриализацията се въввеждат, с цел създаване на някакъв ред.

 79. 79 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 743 Весело

  Да си чувал нещо за Finanzausgleich?
  —цитат от коментар 18 на von_seeckt


  За изравняването на жизнения стандарт на комунистическа Източна Германия с този на Западна Германия ли говориш? Поздравления за автогола.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#44] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ти се шегуваш. Освен, че даде на приятелите си възможност да забогатеят и направи всичките олигарси свои портмонета, друг принос към руската икономика Пут-ин няма. Засега цялата страна се крепи на телевизионната пропаганда, но това едва ли ше продължи вечно.
  —цитат от коментар 57 на stein

  Виж аз съм анализатор, не казвам каквото ми се иска да бъде а което е, слагам на масата кой какво е казал и вадя факти! В случая цитирам уважавания Deutsche Wirtschafts Nachrichten които не е като лондонските или източно европейските манипулирани вестници дето се сработват евтино със спекуланти като Сорос!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#79:"clint_eastwood"][/quote]

  Не бе специалисте. Бавария плаща примерно на СеверенрейнВестфалия, а Хесен плаща на Хамбург или Бремен.

 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#78] от "von_seeckt":


  Ха ха “Робстввото е свобода!”

  klimentm
 83. 83 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 353 Неутрално

  [quote#68:"disorg"]
  —цитат от коментар 74 на von_seeckt
  Т.е. крепостното право не е било разпостранено върху територията на цяла Русия. Примерно при Николай Първи само 35 до 40% от селячеството е било закрепостено. Има и нещо друго, Русия е голяма държава, недоволните са бягали, я в Сибир, я на юг при свободното казачество.[/quote]

  Крепостничеството е било именно на територията на цяла Русия. Защото руски земи и Руска империя не е едно и също. Не е имало крепостни на Кавказ и в Дагестан - по ясни причини, в Балтика - също, от киргизи и башкири в степта крепостни не става, а в далекоизточната тайга също не става. Тъй че, крепостни са си били точно руснаците. Свободното казачество става регистрово през 17в. и е абсурд да приемат селяни, а избягалите крепостни са се издирвали дълго и упорито.

 84. 84 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#79:"clint_eastwood"]
  —цитат от коментар 81 на von_seeckt
  Не бе специалисте. Бавария плаща примерно на СеверенрейнВестфалия, а Хесен плаща на Хамбург или Бремен.[/quote]

  Да бе, знам, ама забавното е, че огромната част от всички тия дотации отиват за ГДР и вече 30 години още не могат да ги догонят - благодарение на руските гении, дето все всичко умеят най-добре, но все никой не е прокопсал при тях.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#59] от "disorg":..до тогава представител на властта в село Х е бил помещикът Y
  .....»»На централната власт ли? Но както пишете и вие, определен бавен прогрес настъпва с появяване на зачатъци на самоуправление във формата на селската община.Доколкото съм чел реформата на Столипин е предвиждала трансформацията на общината в...кулаци:), но терорист слага край на живота на големия реформатор.
  Помня, че Солженицин, като поживя във Върмонт доста години, беше принуден да признае, че в Русия има много какво да се направи за развитие на самоуправлението.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#83] от "disorg":

  Местните феодални затвори за длъжници съществуваха в Средна Азия и по време на СССР, така че изводите за липса на крепостно право извън границите на Русия формално може да са верни, но по същество са съществували други форми на феодално-сатрапоско господство.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3387 Любопитно

  До коментар [#63] от "objektivist96":Широк спектър от мнения на известни историци и своеобразни мислители като Гумильов.:)
  Опитвам се да разбера къде точно се вмества новоипечения историк Акунин?

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3658 Весело

  До коментар [#78] от "von_seeckt":

  Пропи́ска (юридически: регистрация по месту постоянного проживания) — государственная система контроля миграции населения, сложившаяся в Российской империи[1], получившая развитие и широкое применение в СССР, основной принцип которой заключается в жёсткой привязке граждан к их постоянному месту жительства. Установленный порядок прописки требовал на усмотрение административных органов разрешение на проживание и, соответственно, устройство на работу и учёбу, регистрации актов гражданского состояния.

  Разрешительный порядок прописки был признан Комитетом конституционного надзора СССР не соответствующим Конституции СССР в 1991 году[2].

  klimentm
 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  Може би за читателите не е толкова важно, но е добре да се знае че името Григорий Чхартишвили е русифицирана форма на грузинското Григол Чхартишвили.

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  До коментар [#88] от "klimentm":

  И с какво тази "прописка" се различаваше от "жителството" в социалистическа България? Сигурно помниш борбата на хората за "н-ско жителство" което от своя страна даваше някакви смътни надежди за "даване на апартамент" и т.н.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#29] от "Messerschmitt":
  "иска ЗАЕМ от Централната банка...с префернциален лихвен процент......Ясен ли съм?"
  Не, не сте ясен, мътен до побъркване сте - централните банки не отпускат кредити и не печелят от лихвен процент.

 92. 92 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#22:"Messerschmitt"]
  —цитат от коментар 24 на von_seeckt
  Не измествай въпроса! Защо в Германия, Италия и Испания има преливане на средства от богати в бедни региони? Това демократично ли е, защото според Акунин това е една крайна недемократична практика?[/quote]

  Защото са се събрали и са решили така да бъде, а е защото са ги събрали и съм им наложили всичко, от богати и бедни да отива само в една точка, от която богатит да стават по-богати, ако слушкат, а за бедите... тъпи зрелища и глад.

 93. 93 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 345 Неутрално

  "В тази система има култ към държавата, тук не държавата съществува заради хората,
  а хората съществуват заради държавата"

  Риторичен въпрос - според русофилите(рублофилите) това ли трябва да ни е образецът, към който да се стремим?

 94. 94 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#73] от "loseva":

  "Не се борили!!!!! Ходили да им целуват ботуша , носили им данък, за да не ги закачат, да останат местните князе!!!"

  И въпреки целуванията на ботуши, носенето на данък и други "крепежни елементи", Златната орда се е гътнала, докато Русия остава в историята.
  Явно нечия логика е извадена от лудницата. Или Анукин иска да представи Русия като правоприемник на Златната орда за анексиране на земите (Китай, Индия, Иран), където монголите са се подвизавали.

 95. 95 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#31] от "von_seeckt":

  Руските княжества не са били част от територията на Златната орда, само са плащали данък.

 96. 96 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 601 Весело

  Дано е прав Акунин. При условие, че Русия не може да се превърне в истинска федерация и в правилна федерация, то следва да се разпадне.
  Тази перспектива е много адекватна и привлекателна. Денят на този разпад ООН може да обяви за празник на човешкия прогрес.

  Navigare Necesse Est
 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#23] от "Alexander97":
  "Това е нашата грешка, направена преди Х века, давайки им вяра, четмо, писмо и най-вече ЕЗИК!!!"

  Не е само наша "грешка" - Прусия им дава инженери и императрици, Швейцария -математици, Франция -култура, Холандия -кораби, изобщо цяла Европа се е впримчила да спечели от "източните земи".

 98. 98 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Което не променя факта, че московското княжество действа като приемник на златната орда, обединявайки точно нейните владения и точно по същите принципи - някакво самоуправление, религиозна свобода, плащане на ниски данъци, военна повинност, но единодържецът е един, вече в Москва, а не в Сарай Берке.

 99. 99 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#51] от "von_seeckt":
  E какво го караш да чете книги след като си получават по месигжъра най-новите рософобски новини с опорни точки и копи-пейст клишета за лошия Путин които освен ,че е нисък и ботоксов се оказа ,че е копирал монголски фундаментът, на който стои Русия !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 100. 100 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Весело

  ... Самите руснаци се обиждат само ако някой им напомни за вековете на златната орда.... Нали се сещаш за българската история, за османците и българската църква? Едва ли, обаче, някой е тръгнал да възхвалява политическата система на османската империя.
  —цитат от коментар 45 на stanislavdi

  С тази разлика, че орадата си имала местни васали-ортаци да мачкат мужиците, като канонизираният св. Ал. Невски.
  А той е канонизиран не защото се е грижил за мужиците, напротив, мачкал ги е ... а защото опекъл работата на църквата ...
  Но за историческата шизофрения е нормална за руснаците.
  Без шизофрения руснакът не би могъл с гордост да се нарече руснак. ;-)

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK